Datalek bij Máxima Medisch Centrum blijkt op straat gevonden papiertje te zijn

Het datalek bij het Máxima Medisch Centrum dat het Eindhovense ziekenhuis op oudjaarsdag bekendmaakte, blijkt een op straat gevonden papieren document te zijn. Het gaat om een briefje dat door een anonieme melder is gevonden en inmiddels is vernietigd.

Het ziekenhuis meldt dat het om een zogenaamd loopbriefje gaat waarop gegevens van dertien patiënten stonden. Hierop stond de naam, geboortedatum, het patiëntnummer 'en enkele medische gegevens'. Adresgegevens of het burgerservicenummer stonden hier niet op.

De anonieme melder zegt volgens het ziekenhuis de gegevens niet verder te hebben gedeeld. Het briefje zou nu ook zijn vernietigd. Het ziekenhuis heeft alle betrokken patiënten en eventuele familieleden geïnformeerd, ook is het datalek eerder al gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Hoe het briefje op straat kwam, is niet duidelijk. Het ziekenhuis zegt eraan te willen werken om herhaling te voorkomen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

05-01-2022 • 14:52

68 Linkedin

Submitter: voske

Reacties (68)

68
67
24
2
0
10
Wijzig sortering
Zo'n typisch geval waarbij allerlei manager gaan vergaderen en er allerlei nieuwe maatregelen aangekondigd worden. Waar niemand blij van wordt, bakken met geld kost, er doden gaan vallydoor de trage processen en bureaucratie.

En alleen maar omdat er één papiertje per abuis op straat is beland. Het nieuwsbericht is al teveel aandacht voor dit
Dan ga je van zinloze maatregel naar zinloze maatregel tot een instantie er de stekker uit laat trekken. En alsnog is dat geen reden om het dan maar niet te melden, want dan gebeurt er ook niks bij een groot lek, want dat gaat ook alleen maar overhead opleveren.

Wat ik denk dat er gebeurt is dat de journalist die hier op dook een verzoek krijgt om de volgende keer beter te checken, het ziekenhuis zegt even netjes sorry, en vraagt medewerkers om papieren niet meer zomaar op straat te laten vallen, en that's it. En dat zou het ook moeten zijn. Dit is geen nieuws, en had het niet moeten worden. Het is alleen een melding van een foutje.
Ik ben blij dat men zo secuur is dat men ook deze kleine datalekken netjes meldt. Deze discipline is nodig, ook bij kleine lekken, maar dan moet niet iedereen als een kip zonder kop de "schuldige" maar voor elk wissewasje aan het kruis gaan nagelen. Want dat remt de transparantie aardig bij organisaties.

Dit is een beheerst datalek, netjes van het Maxima dat ze het gemeld hebben en zolang dit type incident niet te vaak gebeurt gewoon ook daarbij laten.
Ik ben blij dat men zo secuur is dat men ook deze kleine datalekken netjes meldt.
Ziekenhuizen zijn over het algemeen erg nauwkeurig met het melden van datalekken. Ze moeten ook wel. Doe je dat niet, dan heb je vrij vlot de AP, of erger de IGJ op de stoep, iets wat je echt, echt niet wilt. Zelfs het sturen van patientgegevens naar een verkeerde huisarts (bijvoorbeeld doordat deze dezelfde naam heeft en bij dezelfde praktijk staat ingeschreven, ja het bestaat) wordt gemeld, ondanks dat de impact voor de patiënt nihil is: de ontvanger staat onder medisch beroepsgeheim.
maar dan moet niet iedereen als een kip zonder kop de "schuldige" maar voor elk wissewasje aan het kruis gaan nagelen.
Absoluut. Moet je voor de gein maar eens kijken bij Security.nl. Daar staan de fakkels en hooivorken standaard klaar bij dit soort berichten, onder de noemer dat EPDs slecht zijn. Menselijke fouten zoals hier nu voorgekomen is, zijn niet uit te sluiten, hoe goed en mooi je de afspraken binnen je organisatie ook maakt.
Zelfs het sturen van patientgegevens naar een verkeerde huisarts (bijvoorbeeld doordat deze dezelfde naam heeft en bij dezelfde praktijk staat ingeschreven, ja het bestaat)
Ik zweet me af en toe al het apegaar als we een huisartsenechtpaar moeten benaderen. :/ Dan hoop je maar dat één van de twee een dame is die haar meisjesnaam mede voert.
Zo'n typisch geval waarbij allerlei manager gaan vergaderen en er allerlei nieuwe maatregelen aangekondigd worden. Waar niemand blij van wordt, bakken met geld kost, er doden gaan vallydoor de trage processen en bureaucratie.

En alleen maar omdat er één papiertje per abuis op straat is beland. Het nieuwsbericht is al teveel aandacht voor dit
Ik ben het met je eens dat deze zaak wel erg veel aandacht heeft gekregen in verhouding tot wat er aan de hand is.
Het is lastig om van buiten af aan te geven wat er fout is gegaan, als je dat al zo kan zeggen.
Technisch gezien is het een datalek en moet het dus gemeld worden.
Als in het nieuws was gekomen dat het ziekenhuis een datalek níet had gemeld dan was de ophef nog veel groter geweest.

Het was vast beter geweest als er vanaf het eerste moment duidelijkheid was gegeven dat het maar om een klein briefje ging. De vraag is of dat op dat moment mogelijk was. Aangezien het om medische informatie gaat zal iedereen super terughoudend zijn geweest met het geven van informatie. Het zou ook nog wel eens rol kunnen hebben gespeeld dat het rond kerst lijkt te zijn gebeurd, dan is de bezetting vaak toch al lager of zit je met invallers of onvolledige teams waardoor dingen net wat minder soepel gaan dan normaal. En voor kerst is iedereen in de IT super nerveus over malware en andere digitale aanvallen.
En dan komt covid19 er nog een keer bij.


Ik denk dat het ziekenhuis uiteindelijk goed heeft gehandeld, beter te veel melden dan te weinig. Maar ik hoop wel dat er daar een goede manager zit die het in het juiste perspectief weet te plaatsen want menselijke fouten horen er bij. (Overigens kan het nog steeds zo zijn dat er iets onhandig is georganiseerd waardoor mensen met dit soort briefjes over straat moeten of zo iets, maar daar is door ons geen zinnig woord over te zeggen.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 5 januari 2022 15:35]

Technisch gezien is het een datalek en moet het dus gemeld worden.
Dat vraag ik me dus af. De AVG is naar mijn weten niet van toepassing op het papieren archief.
Incorrect. De AVG is ook van toepassing op een papieren archief. Dat is namelijk ook een gestructureerde opslag van data.

Nu is dit briefje wél een randgeval. Dit lijkt me namelijk geen gestructureerd archief, of ander systeem om data te verwerken c.q. op te slaan. Maar omdat het incident gewoon gemeld is, en er verder geen juridische consequenties noodzakelijk zijn, hoeft er dus ook niemand te beslissen aan welke kant van de grens het precies valt.
Kun jij in de AVG een beperking terugvinden die het expliciet terugbrengt naar digitale verwerking? Ik heb de wetstekst niet paraat, maar volgens mijn herinnering heeft men het heel bewust overal over persoonsgegevens en vermijd men structureel het onderscheid naar de verschijningsvorm. Dus een EPD uitdraaien en op het prikbord hangen valt er bij mijn weten net zo hard onder de AVG als dat je datzelfde EPD op het intranet zet.
Dat heb ik ooit tijdens een podcast gehoord. Als ik de avg lees lijken fysieke dossiers niet volledig uitgesloten. Een losse aantekening valt niet onder de avg alleen als het doel van de aantekening verdere verwerking is dan wel.

Dit artikel lijkt me relevant:
Om te voorkomen dat een ernstig risico op omzeiling zou ontstaan, dient de bescherming van natuurlijke personen technologieneutraal te zijn en mag zij niet afhankelijk zijn van de gebruikte technologieën. De bescherming van natuurlijke personen dient te gelden bij zowel geautomatiseerde verwerking van persoonsge­ gevens als handmatige verwerking daarvan indien de persoonsgegevens zijn opgeslagen of bedoeld zijn om te worden opgeslagen in een bestand. Dossiers of een verzameling dossiers en de omslagen ervan, die niet volgens specifieke criteria zijn gestructureerd, mogen niet onder het toepassingsgebied van deze richtlijn te vallen.

[Reactie gewijzigd door Bas Boss op 6 januari 2022 18:32]

Och, het is weer eens een goede herinnering dat alleen IT beveiliging niet voldoende is; het systeem in totaal moet veilig zijn. In dit geval zal het wel leiden tot extra aandacht in een cursusje ofzo.
Het gaat ook om de mentaliteit van de mensen zelf. Zolang er nog steeds veel mensen rondlopen met "het is voor allemaal pannenkoek" gaat er weinig veranderen.
Tenzij de maatregel die bedacht wordt ook helpt bij andere papieren die zomaar op straat kunnen komen. Bijvoorbeeld degenen met lijstje waar toevallig wel je BSN op staat.

Het ziekenhuis had in dit geval beter eerder kunnen aangeven om welke data het ging, dat had al geholpen om het minder aandacht te geven.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 5 januari 2022 16:31]

Nieuwsbericht is precies de juiste aandacht, maar zoals jij al zegt gaat hier een hele storm interne maatregelen op losgelaten worden. Ik zelf heb het gevoel dat dit een gevalletje 'jammer, pech' is op de afdeling archiefvernietiging of interne post.
Of een behandelend arts-assistent(e) die een briefje heeft met een paar krabbels erop waar je na veel tijdsinvestering een aantal bloeddrukken uit weet te destilleren.
Dit heeft m.i. net zo veel waarde als op ziekenbezoek gaan want je vrouw ligt met hoofd en al in het gips. En dat je dan alle bedden af gaat omdat je haar niet meer herkent en dus aan het voeteneind van ieder bed de patiëntgegevens even leest. Een rol snoep jatten is niet hetzelfde als de Jamin bewapend overvallen.
En een Jamin bewapend overvallen is niet hetzelfde als een vliegtuig kapen inderdaad, bedankt voor je kloppende constatering van verschillen tussen delicten. Neemt niet weg dat er zaken in de wet zijn vastgelegd als illegaal, en daar hoort een datalek ook bij. Of je nou een scenario kan verzinnen dat 'net zo veel waarde' heeft verandert daar niks aan, gegevens zijn inderdaad te vinden, maar het aspect wat je over het hoofd lijkt te zien is dat iemand die onderdeel is van de organisatie dit per ongeluk doet en kan doen (in de zin dat dit soort briefjes worden toegestaan) en niet een bezoeker van die organisatie die dat opzettelijk zou doen. Onzorgvuldigheid tegenover moedwilligheid.
Een rol snoep jatten is niet hetzelfde als de Jamin bewapend overvallen.
In beide gevallen zal de politie worden ingeschakeld, maar de sanctie is verschillend.

[Reactie gewijzigd door walterg op 7 januari 2022 12:58]

In de regel zijn het kinderen die een rol snoep jatten, en het zal eerder regel dan uitzondering zijn dat de politie dan níet wordt ingeschakeld. Je kunt iemand van onder de 12 niet eens strafrechtelijk vervolgen.
? tenzij een bewakingsagent wordt de politie wel degelijk daarbij gehaalt. Dat heeft ook niets met strafrechterlijk te maken. En ik weet niet hoe het in NL zit, maar in BE kunnen eventuele kosten gewoon verhaald worden op de ouders, dat gaat in het geval van een snoeprolletje niet gebeuren, maar die heren / dames / x kunnen ook gewoon eens met de ouders gaan praten natuurlijk :-)

efin, dat geheel off topic;

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 5 januari 2022 16:08]

Alsnog zal in het gros van de gevallen waar een kind een rol snoep jat en betrapt wordt, een telefoontje naar hun ouders ipv. de politie worden gepleegd.
Dat wil niet zeggen dat beide evengoed fout zijn.
Dat wil niet zeggen dat beide evengoed fout zijn.
Ehh… Ik moest nu denken aan:
“I don’t owe nobody nothing”
-“Does that mean you do owe somebody something?”
Het is geen academische ziekenhuis maar een top klinisch ziekenhuis.
Nee, zeker niet. Een academisch ziekenhuis is echt een heel ander beestje dan een top klinisch ziekenhuis. Academische ziekenhuizen zijn instellingen die naast gewone zorg, ook zeer hoog complexe zorg bieden, en voor een groot deel wetenschappelijk onderzoek doen. Met name dat laatste wordt niet in top klinische huizen gedaan. Top klinisch houdt plat in dat het ziekenhuis een STZ accreditatie heeft. Een top klinisch ziekenhuis doet ook complexe behandelingen, maar in mindere mate dan dat het geval is bij academen.
En niet onbelangrijk: een Academisch ziekenhuis is onderdeel van een universiteit, en daarmee onderdeel van de rijksoverheid. De overige ziekenhuizen zijn in de regel in private handen.

[Reactie gewijzigd door J_van_Ekris op 5 januari 2022 19:29]

Hoe sullig dit datalek ook lijkt, ik vind het wel goed hoe hier mee omgegaan wordt.
De betrokken personen/familie wordt ingelicht en er wordt gekeken (of in ieder beloofd dat ze gaan bekijken) hoe het beter kan.
Zie hordes van verkopers/consultants/etc die richting uit gaan om een paperless office oplossing aan te bieden :D
wacht ff, even de ipad opladen om te kijken welk type bloed moet worden toegediend aan deze patient...
Dat gebeurt nu al, verschrikkelijk. Zijn regelmatig halfbakken oplossingen.

Ik blijf gewoon papieren loopbriefjes gebruiken en er goed op letten deze op het einde van de dag in de papierbak te gooien. Dit blijft helaas mensenwerk, en daar zullen regelmatig fouten gemaakt worden. Waarschijnlijk komt er ooit een dag dat zinvolle, veilige en goede electronische oplossingen voor een groot deel arts en verpleegkundige vervangen, maar als ik zie hoe de ontwikkeling is gegaan de afgelopen +- 10 jaar dan denk ik niet dat ik dat ga meemaken.
er goed op letten deze op het einde van de dag in de papierbak te gooien.
Ik mag hopen dat u papierversnipperaar bedoelt. Het kan, binnen en buiten het ziekenhuis, natuurlijk makkelijk uit de papierbak worden gevist.
In ons ziekenhuis staan overal papierbakken waar niets uitgevist kan worden omdat je het papier er via een brievenbusgleuf in mikt. De bakken worden dan centraal (binnen het ziekenhuis) geleegd en dan gaat het papier alsnog door de versnipperaar.
Ah dat scheelt al heel wat, maar niet 100% veilig (wat overigens (bijna) niets is). Als je echt kwaad zou willen, zou je ook daar wel oud papier eruit kunnen krijgen. Het is mij in het verleden wel eens gelukt toen ik per ongeluk een verkeerd briefje in zo'n bak heb gegooid.
Ik heb ook eens mijn per ongeluk weg gegooid papiertje eruit gevist hoor, maar goed dat is op plekken waar patiënten en onbevoegden niet horen te komen.
Ach, risico beperking is nog altijd beter dan het voorbeeld in het artikel. In ieder geval bedankt voor je inzet in het ziekenhuis/de zorg, wordt gewaardeerd, zeker in deze tijd.
Bij sommige bedrijven is het wel een papierbak, maar met een vrij smalle gleuf en verder op slot. De inhoud wordt dan regelmatig professioneler vernietigd dan elk los papiertje door de versnipperaar doen.
In ziekenhuizen gebruikt men over het algemeen beveiligde papierbakken waaruit niets gevist kan worden, deze containers worden door specialistische bedrijven vaak naderhand verzameld en de inhoud vernietigd.
Bij ons op kantoor staan ook papierbakken (met een brievenbussleuf en een slot er op) die specifiek voor vertrouwelijke documenten bedoeld zijn. Die worden verzameld en centraal vernietigd. Veel handiger dan overal versnipperaars neerzetten met de herrie en paperjams die erbij horen.
Grote archieven gaan soms gewoon naar een externe partij om vernietigd te worden. Dan gooi je op de werkvloer nog wel het papier in de papier bak, want vernietigen hoef je zelf niet te doen.
Nou, niet een iPad, maar bij ons zijn de systemen wel zo ingericht dat de barcode van Sanquin icm de bepaalde bloedgroep in het EPD een akkoord geeft aan de verpleegkundige om een zak toe te dienen. Natuurlijk is het proces van testen ingewikkelder dan ik hier opschrijf, maar veel controle doet het systeem inmiddels.
Dan zul je die hordes ook weer met het schaamrood op de kaken weer zien vertrekken.
....en zakken gevuld...
Denk het niet. Een ziekenhuis zie ik niet gauw papierloos te werk gaan. Er hoeft dan maar iets te gebeuren op het netwerk en je weet niet meer wanneer een patiënt die kritische medicijnen heeft gehad om overeind te blijven... Of welke bloedgroep de patiënt ook weer had, zou jij dan ook nog bloed toedienen aan een patiënt als jij niet weet welk bloed je moet toedienen?

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 5 januari 2022 15:28]

Je bent waarschijnlijk al een tijdje niet meer in een modern ziekenhuis geweest. De meeste ziekenhuizen werken al papierloos voor het patiëntendossier en alle workflows. Voor bezoeken aan het bed (voor de zaalrondes en medicatietoediening etc) wordt gebruik gemaakt van een CoW (Computer on Wheels). Verpleegkundigen hebben smartphones met daarop relevante informatie van de patiënten op hun afdeling.

Voor noodgevallen beschikken ze over business continuity systems, werkstations op de afdelingen die versleuteld een kopie van relevante gegevens bevatten. En dan niet alleen voor de betreffende afdeling maar ook voor een andere zodat ze altijd een kopie hebben. Deze systemen zijn gekoppeld aan UPS'en of 1e preferentie wandcontactdozen en beschikken over een printer die via USB is aangesloten zodat patiëntenprogramma's, beknopte dossiers etc kunnen worden uitgedraaid zodat patiënten die in huis zijn kunnen worden geholpen en patiënten waarvan de afspraak moet worden geannuleerd kunnen worden gebeld.

Er worden nog steeds afspraakbrieven geprint en loopbriefjes gebruikt maar de moderne ziekenhuizen werken voor 90% papierloos.
Heb je de afgelopen week gehoord over de grote stroomstoring bij het St. Jansdal Harderwijk?
Noodstroom installatie werkte niet. Alles plat behalve kritische apparatuur als beademing e.d. die korte tijd op eigen accu’s kunnen draaien.
Alle ICT systemen laten plat dus ook het electronisch patiënten dossier.
Bij het St. Jansdal gebruiken ze Epics.
Wat moet je dan? Even papier gebruiken om wat op te schrijven en dit later in het dossier gaan verwerken.
Als de noodstroom eruit ligt dan heb je dus nog de systemen op de UPS'en waarmee je relevante gegevens kunt printen. En inderdaad: dan hou je zaken tijdelijk op papier bij die je daarna in het elektronische dossier verwerkt als de boel weer draait. Complete uitval van alle systemen komt nagenoeg nooit voor.

Ik heb ook in een ziekenhuis gewerkt waar Epic als EPD/ZIS werd gebruikt en daar was alles geregeld zoals ik het heb geschetst. Digitaal werken biedt ontzettend veel voordelen. Ik ben op werkbezoek geweest in ziekenhuizen waar ze nog op papier werkten toen wij al papierloos waren en onze artsen konden zich het echt niet meer voorstellen dat ze ooit zo hadden gewerkt. Ze zouden voor geen goud meer terug willen. Een papieren dossier kent ook heel veel nadelen: het kan zoekraken, alle informatie is maar op één plek en dan natuurlijk weer net niet daar waar jij het nodig hebt, etc. etc.
Ik ken de voordelen wel van EPD’s.
Uitval komt gelukkig weinig voor maar het is hier wel mis gegaan.
In Harderwijk is alles uitgevallen en hebben andere locatie van dit ziekenhuis waar geen stroomstoring was ook hinder ondervonden.
De oorzaak wordt nog onderzocht.
Opvallend is wel dat de noodstroomvoorziening nog geen jaar geleden vervangen is.
Oude spullen waren het dus niet.
St Jansdal zonder puntje achter de St hè!

Maar gelukkig is er een backup-backup-noodprocedure met papieren workflows.
Eigenlijk mèt punt want de St staat voor Sint.
Er wordt ook gesproken over het Sint Jansdal ziekenhuis en niet over het St Jansdal.
Voor het gemak heeft men het puntje maar weggelaten in de uitingen maar het blijft een afkorting.
De historie:
De naam ‘St Jansdal’ is afkomstig van een middeleeuws klooster bij Ermelo, dat lang voor de reformatie werd gebouwd. Dit klooster behoorde rond de veertiende eeuw toe aan de orde van Sint Jan, genoemd naar Johannes de Doper. Sinds 1113 na Christus heeft deze orde de verpleging van pelgrims en zieken op zich genomen.
Nou, eigenlijk niet voor het gemak. Het is een fusieziekenhuis en st. klonk op de reformatorische Veluwe te rooms, vandaar dat men het puntje bewust heeft weggelaten in de naams-uiting.
Het is een fusie ziekenhuis van drie ziekenhuizen in de regio.
Ik woon er al heel lang dus ken de geschiedenis wel.
St Jansdal is nog steeds een Christelijk ziekenhuis maar uiteraard is iedereen er welkom.
Terug naar het topic.
Beschermen van patiënt informatie is uiteraard belangrijk maar ook de continuïteit ervan.
Bij stroomuitval is het dus belangrijk dat de automatisering blijft doordraaien zodat de dossiers toch kunnen worden bijgewerkt. Al is het maar vanaf een aantal laptops.
Het op papiertjes werken met het risico dat er letterlijk wat op straat komt te liggen kan echt niet.
Twee weken terug nog, ik hoop dat dat recent genoeg is? ;) Toen ik belde om een afspraak te maken, werd er gevraagd om een bepaald nummer die ik weliswaar digitaal had gekregen, maar het ziekenhuis moest de opdracht uitprinten en vervolgens inscannen om bij mijn (digitale) dossier te doen... Volledig papierloos is het dus niet.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 6 januari 2022 08:45]

Klopt, dat staat ook in mijn reactie. Volledig papierloos is het nog niet. 90% durf ik wel te zeggen.
En die verplegers (M/V/X) gaan stuk op al die data-entry!

En als je met alle werkdruk in de haast je spiekbriefje verliest krijg je waarschijnlijk nog een bak ellende over je heen ook.

Mijnheer Kuipers, spoedig excellentie, weet wat hier aan te doen is. Regel het!
Of om een andere "kale" te quoten; "Make it so!"
Nee joh! Die doen een ronkende presentatie, iedereen knikt ja en wil graag. Daarna komt het neer op de prijs en als ze die horen trekken ze wit weg. :P
Op de foto staat trouwens de oude ingang, die zijn ze aan het verbouwen en de nieuwe ingang is 50m aan de rechterkant. #nuttelozeFeiten
het Maxima MC welke het betreft staat in Veldhoven en niet in Eindhoven #minor detail
Hoe het briefje op straat kwam, is niet duidelijk
Zo heb ik het al is meegemaakt hoe het op straat komt. Afval verwerker niet goed geleegd maar begin was al fout waar ze het weggooien normaal gaat de gevoelige info in speciale kliko's.

Daar stond de hele handel in. BSN, alternatief contactpersoon, IBAN, adres.

[Reactie gewijzigd door RobbyTown op 5 januari 2022 16:42]

Dat is echt wel een melding waard.
Die afvalverwerker verzuimt te controleren of de container wel netjes leeg is, maar verkoopt specifiek die dienst (gegarandeerde veilige verwerking) wel voor een goede meerprijs. Het niet controleren / werken volgens procedures kan een oorzaak zijn om Iso accreditering (welicht terecht in dit geval) kwijt te raken, en dus die extra veilige dienst niet meer te kunnen aanbieden.

Een melding bij de producent van het afval, de eigenaar van de container, en de AP is op zijn plaats lijkt mij.
Melding gedaan bij verwerker en de instantie. Kraaide geen haan naar. Zet maar bij het oud papier. Daarna NOS, RTL ook nog om het zo onder de aandacht te brengen. Helaas 0 response.

Was een bouw en sloop container om kosten te besparen mooi alles in 1 container ;).
Rare wereld. Volgende keer mag je wel een PM sturen ;)
Alweer een data lek? Hoe zorgvuldig gaan bedrijven om met persoons gegevens de laaste jaren?
Dit is echt weer zo een voorbeeld van: ik moet weer de moraal ridder uithangen.
Als deze persoon nou gewoon het papiertje vebrandt of vernietigt had was er niets aan de hand.
Je beseft dat het gaat om één papiertje dat waarschijnlijk door een menselijke fout op straat is geeindigd? Je kunt maatregelen nemen tot je een ons weegt, maar 100% waterdicht krijg je het nooit. Systematische fouten, als mensen die de achterkant van zo'n uitdraai als boodschappenlijstje gebruiken, daar kun je awareness training op inzetten. Maar dit kan gewoon weggewaaid zijn, etc.
Idd.

En imo dan liever sporadisch een briefje dan complete databases.

Maar ieder zn mening :)

[Reactie gewijzigd door IngamerX op 5 januari 2022 15:23]

Het gaat om zowel de gevoeligheid als de hoeveelheid medische informatie die de ernst van het datalek bepalen. Van 10.000 mensen weten dat ze een ingegroeide teennagel hebben gehad vind ik minder erg dan van 10 mensen de erfelijke afwijkingen te weten, omdat bij het laatste geval ook hun kinderen en kleinkinderen benadeeld zijn - de genetische aandoening wordt namelijk doorgegeven.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee