Tencent neemt moederbedrijf Back 4 Blood-ontwikkelaar Turtle Rock Studios over

Het Chinese techconglomeraat Tencent neemt Slamfire over, het moederbedrijf van Back 4 Blood-ontwikkelaar Turtle Rock Studios. De gamestudio blijft wel 'onafhankelijk opereren'. Het is niet bekend welk bedrag Tencent Holdings heeft moeten betalen voor de bedrijven.

Ondanks de overname moet de Back 4 Blood-franchise blijven bestaan, zo verzekert Turtle Rock Studios in een blogpost. Medeoprichters Phil Robb en Chris Ashton blijven daarnaast de baas over de studio. Onder Tencent wil het Amerikaanse bedrijf het Back 4 Blood-universum verwerken in een 'AAA-franchise die nog lang meegaat'.

Turtle Rock Studios was tot de overname door Tencent een onafhankelijke gamestudio. In oktober bracht het bedrijf Back 4 Blood uit als spirituele opvolger van de Left 4 Dead-franchise, waar Turtle Rock onder toenmalig moederbedrijf Valve voor verantwoordelijk was. In diezelfde periode werkte de studio onder meer aan Counter-Strike: Source, Half-Life 2: Deathmatch en Counter-Strike: Condition Zero.

Tencent is een van de meest winstgevende bedrijven ter wereld en heeft een meerderheidsbelang in verschillende grote spelers in de game-industrie. Het conglomeraat is onder meer de volledige eigenaar van League of Legends-maker Riot Games, Call of Duty: Mobile-ontwikkelaar TiMi Studio Group en het moederbedrijf van Splash Damage, de maker van Return to Castle Wolfenstein, Gear 5 en Halo: The Master Chief Collection. Ook Epic Games, Bluehole Studio, Bohemia Interactive en Klein Entertainment zijn deels of zelfs grotendeels van Tencent. Het bedrijf is naast de aanzienlijke invloed binnen de game-industrie ook omstreden vanwege vermeende samenzweringen met de Chinese overheid.

Door Yannick Spinner

Redacteur

17-12-2021 • 20:25

45 Linkedin

Reacties (45)

Wijzig sortering
Dit is dus zo jammer. Heel weinig van dit soort bedrijven maken daarna games zoals wij die kenden en die op zichzelf geweldig zijn. In plaats van het repareren van hun game en het uitbrengen van de beloofde content zijn ze dus in zee gegaan met een bedrijf dat directe aanhang van China is. Zij zeggen ook wel dat ze onafhankelijk zijn maar iedereen weet waar dit soort overnames heen gaan, en in mijn eerlijke opzicht is het niet in de voordeel van de gamer.

Echt zo jammer dit.
Klopt helemaal, maar ik snap dit soort bedrijven ook heel goed. Zeker dit soort relatief kleinere studios, de eigenaren hoeven nooit meer een dag wakker te liggen over geld met de bedragen die over de buhne gaan. Zelfs voor de meest hardcore game developer is goed, want zodra het contract is afgelopen kunnen ze weg en met al dat geld studios starten en weer doen wat ze willen, maar nu zonder angst voor falen.
Ik ken ze vnml van films. Maar ook daar valt me op dat er opeens veel scenes in China afspelen. En dan allemaal op een positieve manier (of niet negatief iig).
Heb geen goed gevoel bij dit bedrijf. Niet omdat ik anti China ben (dat ben ik niet), maar het er erg veel op lijkt dat ze een bepaald beeld proberen te pushen.
Tencent richt zich al jaren op het doel om zo veel mogelijk Chinese propaganda in entertainment media te verspreiden. Het is als het ware een voet binnen industrie van de chinese communisten partij zoals huawei die voet is in de telecom
Daar hoeven ze geen studio's voor te kopen. Het is voldoende om te dreigen met een boycot, dan springen al die mooie westerse bedrijven door alle nodige hoepels.

Dit artikel vond ik vrij snel toen ik een bron zocht voor die uitspraak.
https://hir.harvard.edu/r...-disney-in-chinas-pocket/
However, as Disney and others have continued to compete for access to Chinese viewers, they have been running into increasingly assertive demands for one small concession: censorship. A recent comprehensive report written by the free speech charity PEN America describes how American filmmakers, Disney conspicuously among them, are actively editing, replacing, and erasing aspects of films “based on an effort to avoid antagonizing Chinese officials.” “Made in Hollywood, Censored by Beijing” paints a stark picture of Hollywood’s dilemma, and choice, between freedom of speech and political repression.
Ergens snap ik het wel… een markt van meer dan een miljard mensen laat je niet zomaar links liggen als multinational.
Zo voelt het ook als ik een film zie met hun logo aan het begin. Het voelt onnatuurlijk... Het is té gepushed.
Dat komt natuurlijk ook omdat we al ruim 80 jaar gewend zijn aan de commerciële invloeden uit de US.
Toch heb ik liever media die me cola probeert te verkopen, dan media die me een ideologie probeert goed te praten.
Amerikanen praten ook veel meer goed met hun films dan cola. Bijvoorbeeld al de oorlogsmisdadigers, of de CIA wat eigenlijk een terroristische organisatie is, worden altijd als helden neergezet. En het feit dat je dat blijkbaar niet eens meer merkt toont aan dat de manipulatie geslaagd is.
Dat ben ik met je eens hoor. Maar ondertussen weten we ook wel (vanuit hun eigen media) dat het best wel een ietwat gefaalde staat aan het worden is.
Dat soort nieuws zal je nooit vanuit China krijgen.

Er zijn zat films en games die de problemen in de VS aankaarten. Ik verwacht diezelfde issues vanuit de Chinese kant niet van producten waar Tencent een aandeel in heeft.
Met dat verschil dat kritiek op het beleid in Amerika wel kan. Niet dat ik het goedpraat, je hebt gelijk, maar er is toch nog een verschilletje.
Mwah tenzij je Snowden heet.
Snowden zou ik nu niet direct “kritiek op het beleid noemen”, die heeft in hun ogen staatsgeheimen prijsgegeven. Hij uit wel (terechte) kritiek, maar heeft ook geheime lopende projecten bekendgemaakt.
Meh, de baas van de CIA word in American Dad ingesproken door Sir Patrick Stewart dus wat mij betreft zijn ze wel ok. Ik heb nooit last van ze gehad. Oh ja, Stan Smith wants to know your location :P
Hoezo zou ik dat niet herkennen. In mijn mening zou de hele CIA en FBI opgedoekt moeten worden voor allerlei redenen (een recent voorbeeld zijn de 8 pedo's van de CIA die zijn gepakt en al langer bekend was dat zei KP op hun werk computer hadden opgeslagen)

Maar totdat de Amerikanen minderheden zo danig onderdrukken dat zei deze in concentratie kampen stoppen, via AI gezichts herkenning opsporen om ze vervolgens op te pakken, en dissidente oppakt om vervolgens deze mensen nooit meer terug te zien, zou ik zeggen dat ik liever Amerikaans bravado in de media hebt dan het goed praten van waar eerder wereldwijd was bepaald dit NOOIT MEER te laten gebeuren.
Meest nee, maar minst zeker niet dan praat je echt onzin.

Het waren toch echt de Amerikanen die GB overeind hebben gehouden met voedsel, wapens en ook "vrijwillgers" piloten.

In afrika hebben ze de Britten in leven gehouden tegenover de Desert fox genius Erwin Rommel.

Daarnaast hebben ze de de russen gered. Die werden afgeslacht en de beroemde massa productie t34 tank van de russen was nog niet beschikbaar in de benodigde aantallen. De amerikanen hebben de russen alles gegeven dat ze tijd konden rekken tot ze zelf hun zaken op orde hadden.

Heel simpel, zonder de amerikanen had hitler de soviets de grond ingestopt.

Amerika is inderdaad niet de held met alleen maar goede bedoelingen en heeft bizar veel kwaad aangericht tegen de mensheid en natuur.

Maar om te zeggen dat China minder erg is of wel mee valt. Kom op zeg, het is 2021 en die Han chinezes zijn bezig met een genocide en het verkrachten van miljoenen vrouwen.

China moet met alle middelen bestreden worden tot het uitelkaar valt.
Fijn dat ze dat willen. Maar wij zijn er ook nog. Schouders er onder en knallen.
China is niet slecht, maar de Chinese regering wel, vooral tegen hun eigen burgers, je mag geen eens commentaar hebben op de regering daar, in Amerika kan dat tenminste nog.
Ja Amerika en klokkenluiders dansen samen hand in hand.
Ja Amerika en klokkenluiders dansen samen hand in hand.
, Amerika verdient daar inderdaad ook kritiek op. Nou denk ik wel dat je kan zeggen dat er een verschil is tussen een klokkenluider zoals Snowden (die geheime documenten van de staat naar buiten lekt) of een willekeurige burger die kritiek heeft op overheidsbeleid. Dat gezegd te hebben moeten wij hier in het westen ook oppassen dat we niet stapsgewijs naar een vergelijkbare maatschappij toe groeien.
In China gaat de burger erop vooruit? Enkel economisch ja, en dat komt enkel omdat een aantal jaren geleden het grootste deel nog onder de armoedegrens leefde, die economische groei gaat ook steeds langzamer, wat logisch is, heeft weinig te maken met vrijheid van menings uiting.
Tencent is een van de meest winstgevende bedrijven ter wereld en heeft een meerderheidsbelang in verschillende grote spelers in de game-industrie.
Voor Back 4 Blood zullen ze 't wel niet doen. 65% positieve reviews van alle reviews op Steam en 67 procent van recente reviews. Dat tegenover 98% recente positieve reviews voor Left 4 Dead 2, een spel van 12 jaar oud.

Ik vermoed dat de overname vanuit een strategie komt waarmee alles op de muur wordt afgeschoten om te zien wat blijft plakken. Zie ook de gevarieerde waaier aan andere studios die zijn overgenomen of waar Tencent aandeel in heeft.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 17 december 2021 20:54]

To be fair, Back 4 Blood heeft gisteren een hele grote patch uitgebracht die de game een heel stuk beter maakt. Op de reddit is dit ook heel erg goed ontvangen. Ik ben benieuwd wat dit met de rating gaat doen.
Misschien hebben ze wel nieuwe ideeën voor de studio.
In ieder geval heb ik weer wat aandeeltjes Prosus bij gekocht.
Nooit gedacht dat Tencent zoveel invloed had in de game industrie, en vooral bij titels waar ik het niet van verwacht had, zoals Gears 5. Maar zo leer je nog eens wat bij.

Zelf verschillende games, waaronder ook Back 4 Blood, van Turtle Rock Studios gespeeld, maar op een of andere manier niet mijn stijl games. Vond Left 4 Dead persoonlijk leuker dan Back 4 Blood.
Dat was wel voordat Tencent eigenaar was. Dus maar afwachten in hoeverre daar verandering in komt
Gears 5 is dan ook niet ontwikkeld door Splash Damage maar door The Coalition. Splash Damage heeft alleen delen bijgedragen.
Ja dat wist ik inderdaad, maar wist weer niet dat Splash Damage van Tencent was :D
Respect voor het feit dat Tweakers in dit bericht ook aandacht heeft voor het imago van Tencent.
30% van Tencent is in handen van een Nederlands bedrijf Prosus, wat weer voornamelijk is in handen van een Zuid Afrikaans bedrijf Naspers.
Waarvan m'n aandeel zo'n 40% gedaald is dit jaar 😭
RIP Turtle Rock Studios. Dat zogenaamde "onafhankelijk opereren" duurt een paar jaar en dan is het einde verhaal.
Dat weet ik zo nog niet. Grinding Gear Games (Path of Exile) is sinds de overname van Tencent ook onafhankelijk gebleven en er zeer zeker op vooruit gegaan. Het HOEFT niet altijd foute boel te zijn
Goeie reden om hun games niet te kopen dus.
Wist niet dat Bohemia Interactive was overgenomen. Dat verklaart waarom de professionele sim op eigen benen is gaan staan. Andere landen zouden daar nooit gebruik van maken als het nog in Chinese handen was.
Ik wist niet dat ze een professionele tak hadden. Bij Arma 3 kun tegenwoordig wel steeds meer onzin DLC's kopen. Dat zal de invloed van Tencent zijn.
Blijkbaar kun je jouw gang gaan als je gesteund wordt door de Chinese regering want hoe kan het dat "Het is niet bekend welk bedrag Tencent Holdings heeft moeten betalen voor de bedrijven" en dat Epic games met subsidies van Tencent een oneerlijke Concurrentie kan maken door alles maar gratis weg te geven en verlies te draaien om uiteindelijk op die manier te concurreren met winstgevende platformen zoals Steam, Microsoft, Sony, etc.

Waarom hoeft Tencent niet open te zijn over hun zaken en komen er geen onderzoeken over hun markt positie terwijl andere bedrijven zich continue moeten verantwoorden en er zelfs onderzoeken zijn naar hun zaken en positie ? een groter bedrijf kan op die manier van Concurrentie afkomen door gratis weg te geven dan hoeft de klant het niet bij de Concurrent te kopen.
En weer een studio in handen van Tencent. Opzich heeft Tencent zich bewezen weinig te bemoeien met de bedrijven die ze bezitten en inderdaad vrij onafhankelijk te laten, het is geen bedrijf als bijv Activision. Maar stel dat veranderd ooit zijn er al behoorlijk wat studios onder hun bewind inmiddels.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 18 december 2021 10:35]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee