PUBG wordt vanaf 12 januari free-to-play op pc en consoles

Battleroyalespel PlayerUnknown's Battlegrounds is vanaf 12 januari gratis te spelen op de pc en consoles. Ontwikkelaar Krafton introduceert dan ook Battlegrounds Plus, een upgrade van dertien dollar waarmee onder meer Ranked Mode en Custom Matches mogelijk worden.

Spelers die de game voor 12 januari kopen, krijgen Battlegrounds Plus gratis. Naast de Ranked Mode en Custom Match krijgen Plus-accounts onder meer extra munten, items en een XP-boost. Wie het spel koopt voordat het free-to-play wordt, krijgt aanvullende in-gamekleding.

In het bericht geeft Krafton niet aan waarom het spel nu free-to-play wordt. Tot 12 januari kost de game dertig euro. Er gingen al langer geruchten dat het spel gratis zou worden. Daarvoor zou de ontwikkelaar eerst free-to-play weken willen organiseren waarin de game gratis te spelen is, om daarmee de reacties te peilen. Zo'n week werd in 2019 niet goed ontvangen door de spelers, waardoor het besluit volgens leaker PlayerIGN werd uitgesteld. Afgelopen augustus was er weer zo'n gratis week. Vermoedelijk beviel deze beter.

Eerder was er ook een gratis versie van de game: PUBG Lite. Dit spel had daarnaast lagere systeemeisen. Met deze versie werd echter in mei gestopt. PlayerUnknown's Battlegrounds verscheen in 2017 in Early Access en wordt gezien als het begin van de populariteit het battleroyalegenre. Later bracht Epic met Fortnite een eigen battleroyalegame uit. Andere ontwikkelaars volgden ook.

Door Hayte Hugo

Redacteur

10-12-2021 • 14:16

52 Linkedin

Submitter: Craftop

Reacties (52)

52
51
29
4
0
16
Wijzig sortering
Jammer dat het free to play wordt, dit zorgt ervoor dat er weer een gigantische hoeveelheid cheaters aantgetrokken word. als het om de queue gaat dan is het in mijn ogen onzin om meer spelers aan te moeten trekken, in fpp is de queue zeldzaam langer dan 5-10 seconde tussen 16:00 en 01:00.
er zijn streamers die klagen zoals wackyjacky101 hij klaagt altijd dat er te weinig spelers zijn, iedereen waar ik mee speel in de avonden zijn het er mee oneens, maar omdat hij om 09:00 geen spelers kan vinden op europese servers loopt hij te klagen dat hij een 200 ping heeft omdat hij in zuid oost azie moet spelen.
Ranked is er niet in Free2Play.
En om Ranked te spelen heb je GSM nummer verificatie nodig.
Maar toch zijn er af en toe nog cheaters, maar niet zo veel.
Volgens sommigen waar ik mee speel is iedereen die headshots maakt een cheater, maar zij overdrijven en kunnen niet zo goed relativeren.

[Reactie gewijzigd door GoBieN-Be op 11 december 2021 17:18]

Ik weet niet waar mensen vandaan halen dat er niet genoeg spelers zijn om lobbies te vullen maar volgens steamdb.info zijn er meer dan genoeg spelers. Tenzij ze dus ook bots meetellen wat ik niet verwacht.

https://steamdb.info/app/578080/graphs/

#3 meest gespeelde game op steam op dit moment.
Ik vond het altijd een geweldig spel, maar ben ooit (voor m'n gevoel misschien wel bijna twee jaar terug) gestopt en overgestapt op Warzone omdat er geen lobbies meer voor de first person variant te vinden waren op Xbox. Ben wel benieuwd of dat nog steeds zo is.
Ik speel op PC en onze groep speelt al jaren first person only.
Op PC alleszins nog spelers genoeg, ik denk zelfs meer dan third person mode.
Jullie bevestigen precies dat het op console niet gespeeld wordt, maar toch een -1 :+ . Mooi die moderatie.
Ik denk dat het redelijk duidelijk mag zijn waarom het Free-to-play gaat worden. Niet genoeg spelers, er zijn simpelweg niet genoeg spelers om de lobbies te vullen waardoor de meeste bots zijn, door het free to play to maken hopen ze natuurlijk dat er hier meer spelers bijkomen waardoor de lobbies minder bots hebben.

Ik zie mensen ook zo snel niet meer PUBG kopen, aangezien het nu toch al wel weer iets ouder is en niet de beste reputatie heeft. Zo kunnen ze het spel nog een beetje uitrekken denk ik.
Ik wil hier toch PUBG een beetje komen verdedigen want zeggen dat er niet genoeg spelers zijn om de lobby te vullen is deels niet waar. In Amerika lopen servers niet altijd vol dat klopt maar in Europa & Azië valt dit erg goed mee op de meest gespeelde tijdstippen. Om 10 uur 's morgens zal het misschien wat lastiger zijn idd maar voor de rest heb ik nog nooit problemen ondervonden.

De bots zijn een periode enorm aanwezig geweest, hier is dan veel kritiek op gekomen en ze hebben dit drastisch verminderd. Als ik nu speel tussen 18.00 - 01.00 kom ik nog maar amper bots tegen.
4000+ hier op de teller en nog steeds blijft dit beste gun mechanic game voor mensen die houden van een beetje meer "realistisch" gun recoil.

Voor de rest moet ik toegeven dat PUBG alles doet om hun eigen spel naar de kloten te helpen.
Dit had met de juiste mensen nog steeds HET game kunnen zijn maar helaas is het anders uitgedraaid. Maar ook al lees je overal 'this game is dead' is het nog steeds het 3e meest gespeelde game op steam dus ook dat is relatief.
Voordeel is dat de nieuwe spelers toch nooit meer mee komen, jezus wat is het moeilijk om af en toe nog te winnen met al die streamers en pro's.
Klopt het niveau ligt zodanig hoog dat het voor nieuwe spelers niet het meest aangename game is helaas. Gelukkig hebben ze aangekondigd dat er een grote training modus zal komen als het game F2P gaat. Alsook aparte games in het begin met enkel bots om het te leren / leuk te vinden. Na x-aantal games (ik dacht 3?) worden het echte spelers. Dit is nog niet 100% zeker hoe dit allemaal zal verlopen maar dit zijn de geruchten.
Heb je een bron voor je bot-claim? Het is naar mijn weten nog altijd een van de meest gespeelde games op Steam.
Het is vooral in Azië heel populair en daar komen dan ook de meeste spelers vandaan. In de EU is het in peak times prima speelbaar met een handjevol bots per game maar in de US kan het soms echt een drama zijn met queue times en het aantal bots.

Bot aantallen in een lobby zijn overigens aan het eind van een match altijd in te zien via diverse stat sites.
Thanks!

Worden bots trouwens meegeteld in de online player count?
Nee want dat zijn steam accounts
Het is natuurlijk wel zo dat er nog maar 10% van de piek over is. PUBG heeft 3th en first person. Ranked unranked dan aardig wat mappen mappen. Zorgt ook al dat de 300.000 spelers behoorlijk verdeeld worden.
Tja de piek was dan ook compleet absurd hoog.
Ik kan zeggen dat ik nooit last hebt om games te vinden.
Sorry dat is gewoonweg niet juist, speel het zowat elke dag en als ik eens zie zijn zelfs op latere uren de meeste gewoon mensen.

In het begin met bots was dat zeker het geval nu echter niet meer.

MOmenteel trouwens 350 000 spelers, dus "niet genoeg" valt wel mee.
Ik heb het een aantal weken geleden ook weer eens opgepakt en ben inmiddels trouwens ook weer gestopt. Ik speel in de VS merkte toch regelmatig lange wachttijden, lage spelersaantallen en dus lobby's die niet vulden. Dat wisselde natuurlijk nogal eens, maar ik speelde eigenlijk altijd op momenten waarbij ik dit niet zou verwachten, namelijk tussen 19:00 en 21:00.
Zal dus erg afhangen van de locatie.
Idd hier random is binnen 10s (tussen 21h->01h) ranked is na middernacht een minuut of 3-4 gemiddeld
Ze hebben in het begin de fout gemaakt om First Person en Third Person beiden te ondersteunen, dit heeft de communitie letterlijk door twee gedeeld waardoor het vinden van een lobby steeds lastiger werd. Map selection is weggehaald, waardoor je vaker maps speelt die je niet leuk vind, puur om de queues te verkleinen.

Ze hadden direct naar First Person moeten switchen, in lijn met competitieve tournooien en andere shooters, en het aantal slecht gewaardeerde mappen moeten verwijderen. Dan was map selection prima mogelijk geweest en was de community veel langer gezond gebleven.

Daarnaast hebben ze nooit geïnnoveerd, altijd blijven hangen bij dezelfde mechanics met hier en daar een nieuw wapen. En als er dan een second chance mechanisme komt zoals in Warzone of Apex dan komt het op een enkele map en heel slecht uitgewerkt... Het laat een gebrek aan visie en innovatie zien, ze blijven enkel skins ontwikkelen om zo veel mogelijk geld uit de huidige spelers te trekken.

Het is een prima spel maar het is gewoon achter gebleven en heeft daardoor veel spelers verloren.
Ik speel enkel TPP, denk dat dat in de EU ook de meest populaire mode is.
Waarom denk je dat? Ik ken enkel mensen die 1st person speelden, ja aan het begin 3rd person, omdat 1st person er nog niet was. Wellicht dat meer casual spelers lieverd 3rd person spelen, voor competitve is 1st person wel gewenst.
Weinig te maken met casual is een andere speelstijl.
En de queues voor TPP zijn in EU korter dan voor FPP dus ik veronderstel dat er daar minder mensne opzitten.
Heeft ook zeker wel wat met casual te maken, de professionals spelen ook niet voor niets allemaal 1st person, ik zeg hier trouwens niet dat er iets mis is met casual gaming.
Die spelen dat omdat het one trick pony's zijn. Ze kunnen de speelstijl aangeleerd op een ander platform zo doorzetten op een nieuw platform. Wat op dat moment maar weer populair is.

TPP vereist een iets andere andere aanpak en strategie.
TPP is beter om te campen, want je kan je tegensander zien wanneer hij jou niet kan zien, ook een reden waarom in competitve 1st person is gewenst. Eigenlijk zouden ze in 3rd person een drone boven elke speler hun hoofd moeten laten vliegen, aangezien ze voor realistisch gaan.
Precies de reden waarom ik het op een gegeven moment verdomde om nog tpp te doen
Het is een andere speelstijl niks meer. Geen idee waarom sommige er zo van overtuigd zijn dat de ene beter dan de andere is.
Hoe denk je dat dit soort situaties in het echt er uit zouden zien? Mensen die al knallend recht op elkaar af rennen. Misschien nog ff een slide tussendoor. Ff drie kogels inkasseren in de borstkast terwijl je intussen een headshot forceert?

Juist het feit dat je kunt schuilen en overzicht kunt houden maakt het voor mij realistischer. Minder puberale gameplay. Past een stuk beter bij de setting.

Fysiek is het niet mogelijk om door een spleet in de gordijnen te gluren of door een klein gaatje in de muur. Daar zijn game engines niet op gebouwd. Je kunt niet op elke gewenste hoogte kijken of je oog tegen een gat in de schutting drukken.

Ttp is een simulatie van een situatie waarbij 1 partij verscholen zit en overzicht heeft over zijn omgeving. Daarbij de ander uitlokt een strategische fout te maken.

Geen van beide prefereert of is meer "pro". Het vergt in beide een andere aanpak.

Mensen denken alleen dat het in hun nadeel kan werken, het kan ook een voordeel zijn. Maar veel willen het spel maar op 1 manier spelen. Zo snel mogelijk het kruisje op het poppetje, klikken en de muis langzaam omlaag trekken. Een andere aanpak is dan gelijk maar minderwaardig.
Precies mijn punt, daardoor wordt het compettive 1st person gespeeld, anders ga je situaties hebben waar teams allemaal achter muurtjes zitten te wachten tot er één een keer de ballen heeft zich te laten zien.

Ik heb ook nergens gezegd dat er iets mis is met casual gamen, de meeste gamers zijn casual gamers.
Ik zie niet in waarom tpp "casual" zou zijn. Sommige zullen fpp als "casual" spelen en ongetwijfeld sommige in tpp als "die hards" .

Het is gewoon een iets anders speelstijl
De laatste keer dat ik de stats zag was het om het even. De vraag is echter vooral of TPP spelers zouden stoppen met spelen als het spel FPP only zou worden. Nu zou het antwoord daar op zeker 'ja' zijn voor veel spelers maar half augustus, toen er überhaupt nog geen andere grote BR games waren, zou de meerderheid nog steeds zijn blijven spelen.
Dan zou in een klap de grootste verdeler tussen de spelersgroepen weggenomen zijn en zouden het aantal queues gehalveerd kunnen worden. Vervolgens een aantal slimme queue mechanismes waar map voorkeur in verwerkt zou kunnen worden en het spel zou veel langer levensvatbaar geweest zijn.
Ik heb echt weinig problemen met de wachttijden. Enkel na middernach is het soms ranked enkele minuten wachten. Ik zie dus niet waarom je TPP zou moeten afschaffen . Als FPP zo traag is maakt het veel meer zin om die af te schaffen.

Gezien er nu een 350 000 spelers opzitten denk ik dat de dood van PUBG wat voorbarig is :-)
Ik heb juist een hekel aan tpp.

Maar probleem is dat er nauwelijks nog spelers zijn voor iig fpp. En ik wil mijn eigen map kunnen kiezen.
Heb je het spel recent nog gespeeld?
1. Bots zijn teruggeschroefd, als ik de meest recente games zie heb ik steeds 10 of minder bots in de lobby, maximum wat ik terug heb kunnen vinden was 16 bots. Absoluut niet "de meeste bots zijn"
2. De queue is meestal minder dan een minuut, op FPP.

Ik denk dat de reden is dat ze het F2P maken is dat er te weinig mensen zijn die de basegame kopen omdat ze die al jaren in hun bezit hebben. Ze willen dus dat er meer mensen ingame coins en passes gaan kopen. Het gaat dus om geld, niet om aantal spelers.
Althans dat geldt voor EU, andere regio's zoals NA en AUS zullen mogelijk wat meer moeite hebben met het vinden van spelers. SEA gaat ook gewoon goed nog.
146,359 spelers avg per dag is dat tegenwoordig al wanneer een spel als 'dood' wordt gezien?
Dit levert zo'n trash op in relatie tot cheaters en ander gezeik.... Ik speel het wanneer ik het kan, blijft een "gaaf" spel met enige realisme en "je moet vechten" mentaliteit...
Hopelijk geen influx van chaeters in de gewone spelmodus. Speel meestal ranked en zelfs daar heb je er af en toe.
Raar, ik zou toch zweren dat ik het spel vroeger gratis gespeeld heb.. Was dit in het begin misschien?
Edit: Never mind, ik zie dat ik 2 euro betaalde voor een "early bird key" op Steam. Praktisch gratis..

[Reactie gewijzigd door genosis op 10 december 2021 14:44]

Het meest vervelende aan PUBG is toch wel het niet kunnen kiezen welke map je spelen wil. Third Person speel ik niet meer, i.v.m. cheaters. First person was vooralsnog het leukst.
Misschien dat Stadia onder de term consoles valt, maar het F2P geldt ook voor Stadia :D
Dus bij stadia wordt hij ook gratis? Fijn!
Dus de sales zakt nu in tot zeker 12 januari. Want wie gaat er nu 30 euro uitgeven om 'Plus' upgrade gratis te krijgen, wanneer je na 12 januari maar 13 euro hiervoor uit hoeft te geven. :?

Bijzondere keuze om de prijs nu niet aan te passen.
Wie het spel koopt voordat het free-to-play wordt, krijgt aanvullende in-gamekleding.
Als dit goede skins zijn die alleen op deze manier kunnen te krijgen zijn (dus na 12 januari niet meer te krijgen is) zouden mensen het best nog wel kunnen kopen. Al verwacht ik in dit geval niet dat het veel zal gebeuren.
Oh great, nog meer cheaters ...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee