Northgard-maker werkt aan rts-game Dune: Spice Wars

De Franse studio Shiro Games werkt aan Dune: Spice Wars. Het gaat om een realtime strategygame in het Dune-universum. Volgend jaar moet het spel als earlyaccessgame speelbaar zijn.

Afbeeldingen van Dune: Spice Wars tonen het oppervlak van de zandplaneet Arrakis met verschillende lucht- en landeenheden. Het doel is om het beheer over de planeet en haar spicevoorraden over te nemen en daarbij geweld, politiek, spionage en economie in te zetten, aldus ontwikkelaar Shiro Games.

De Franse studio werkt al twee jaar aan het spel en wil dit in 2022 als earlyaccesstitel uitbrengen. De studio verwacht dat het spel negen tot twaalf maanden als zodanig beschikbaar blijft, voor het volledige spel verschijnt. Gedurende die periode voegen de ontwikkelaars onder andere multiplaysondersteuning en een campagne toe.

Volgens het bedrijf combineert Dune: Spice Wars elementen van rts, grand strategy en '4X'. De term 4X slaat op de combinatie van explore, expand, exploit en exterminate. In het spel zijn vier facties speelbaar.

Shiro Games is vooral bekend van de Viking-rts Northgard. Het is niet de eerste rts in het Dune-universum. De bekendste is Dune II: The Building of a Dynasty, die Westwood Studios in 1992 uitbracht en die als blauwdruk wordt gezien voor opvolgende rts-games, met alle basiselementen die het genre kenmerken.

Ook Tencent-dochteronderneming Funcom is bezig met het maken van games die gebaseerd zijn op de Dune-franchise. In 2019 kondigde het bedrijf aan dat het minstens drie Dune-games zou maken.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

10-12-2021 • 13:39

88 Linkedin

Submitter: himlims_

Reacties (88)

Wijzig sortering
Na de film de boeken maar eens aan het herlezen. Dune is duidelijk uit 1965, nauwelijks computers, begin ruimtevaart, geestverruimende middelen etc. Het is eigenlijk meer fantasy dan SF. Wel grappig vanuit dat tijdsbeeld.
Google maar op Dune Butlerian Jihad. Staat volgens mij ook een verwijzing naar in het eerste boek.

[Reactie gewijzigd door Bintzak op 11 december 2021 17:47]

Hoe bedoel je? Ik heb ze allemaal gelezen lang geleden. Ik wil alleen maar zeggen, de beschreven technologie in dune is duidelijk pre-computer tijdperk
Doel op de oorlog met de Machines, waarmee te verklaren is dat computers bijna niet gebruikt worden in Dune.

In de 2003 druk. Staat Jihad Butlerse: De kruistocht tegen computers,denkmachines en bewuste robots enzovoort. Pagina 588

[Reactie gewijzigd door Bintzak op 12 december 2021 03:18]

Ok, kan ik me niet meer herinneren, dank
Vergeet ook niet IX en hun geheime technologische operaties, waaronder de nochamber en de daarop volgende noships.

https://dune.fandom.com/wiki/Ix/XD
https://dune.fandom.com/wiki/No-chamber
https://dune.fandom.com/wiki/No-ship
Achter in het boek staan betekenissen van woorden die in Dune gebruikt worden het is dat ik het toevallig een keer las, anders had ik het ook niet geweten ;)
Wat versta je onder science fiction? In mijn optiek was Dune, eerste boek, juist een science fiction. Eentje waar niet de science van ruimteschepen, ftl, computers centraal staat, maar die van ecologie.
Herbert beschrijft tot in fijn detail, vaak wetenschappelijk onderbouwt, hoe het klimaat van Dune zo geworden is en hoe het ecologische systeem/klimaat van Dune werkt. Van sandworm tot sandtrout tot windtraps. De windtraps hebben mensen op het idee gebacht om in bepaalde gebieden dauw op te vangen en als drink water te gebruiken.

En niet te vergeten de technologie van de stillsuits, die gebaseerd was om te kunnen overleven in zo een klimaat.

En dan de technologie van prescience, waarbij de genetica centraal staat en dat mensen, zoals Paul Atreides en de gehele Bene Gesserit, in staat zijn om de opgeslagen geheugen uit dna te kunnen halen.
Een techniek waar Microsoft b.v. mee bezig is.

https://www.microsoft.com...arch/project/dna-storage/
Dune 2 on steroids? Wat een vette game was dat in de tijd trouwens, met de muziek van Frank Klepacki.
Now, three houses fight for control of Dune. The noble Atreides, the insidious Ordos, and the evil Harkonnen. Only one house will prevail. Your battle for Dune begins... now.
Een klassieker op (ik geloof) drie diskettes. Met geweldige OPL2 (AdLib) muziek en gesproken(!) tekst uit een 'simpele' Sound Blaster. :)

Het spel deed ook slimme dingen om schijfruimte te besparen. Zo waren veel geluidseffecten 'gewoon' AdLib effecten, waardoor men voor die geluiden geen samples hoefde mee te leveren. Alleen voor de geluidseffecten die 'explicieter' warne (zoals de 'splash' waar @himlims_ naar refereert) waren PCM samples.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 10 december 2021 14:01]

Veel DOS-muzici gebruikten geluidskaarten enkel als Midi-apparaat. Midi was een goede abstractielaag over het enorme assortiment aan geluidskaarten voor de PC en een musicus die van de muziekschool kwam wilde vooral instrumenten uitkiezen, wat General Midi ze bood.

Adlib was evenwel een synthesizer en geluiden maken met een synthesizer was geen onderdeel van de gemiddelde pianoles. Frank Klepacki was één van de weinig componisten voor de PC die de Adlib als een synthesizer behandelde en veel aandacht schonk aan het verkrijgen van de juiste klank. Hij liet de wereld horen waar de Adlib wel niet toe in staat was.

Op andere platformen, zoals de Commodore 64, was het veel meer de gewoonte de audiochip als een synthesizer te zien: De SID is een bar slecht Midi-instrument en dwingt de componist er min of meer toe.
Op andere platformen, zoals de Commodore 64, was het veel meer de gewoonte de audiochip als een synthesizer te zien: De SID is een bar slecht Midi-instrument en dwingt de componist er min of meer toe.
De C64 had echt niets met MIDI te maken en de SID-chip is zo goed dat programmeurs er veel meer uit wisten te halen dan dat de makers van de chip voor mogelijk hielden. (Dat geld overigens voor bijna alle chips in het apparaat. :) )
Mijn eerste aanraking met DOS!! (het opstarten van Dune 2 :D )
maatje van me had een soundcard; waarna er met een voertuig over een soldaat gereden werd kreeg je een 'splash' geluidje te horen; wij met 'n 4e helemaal door het dolle heen :+ magic moments

topic op got; Dune: Spice Wars

overigens heeft OpenRA ook support voor Dune 2000 (archive.org) (aantal interresante verbeteringen, master game server, ladders, etc.)
meer info; https://www.openra.net/bo...egy-guides/Dune-2000.html

Dune 2 webbased via browser

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 10 december 2021 14:17]

Mooie variant hierop is nog Dune Legacy - http://dunelegacy.sourceforge.net/website/

In principe Dune 2 met een hoop QoL improvements. De AI is er wel wat enthousiaster in.
Ja de Super Dune 2 campaign zit ook in Dune Legacy.
Wij speelden Dune 2 zo vaak dat we als we niet achter de PC zaten die geluidjes na zaten te doen.

Mwaah! *splat*

Reporting!
Dat word D2000 weer uit het stof halen zie ik! nice.
Jaaa die herinner ik me ook nog :)
Met typen een game opstarten, mooie tijden :P
Al ben ik blij dat het nu gewoon met een dubbel klik kan ;)
Ik weet niet meer welke het was, maar had deze spel op de PS1. Zal nooit vergeten dat ik best ver in het spel was. Een memorycard had gekocht ervoor, en plots had ik een krasje op de cd. Laden ging heel lastig. Soms werkte het wel, soms niet. Man man man wat heb ik die spel kapot gespeeld.. letterlijk....
Mijn eerste aanraking met de autoexec.bat, hoe maak ik voldoende RAM vrij om de muis te kunnen gebruiken in Dune2

/notetoself You miserable old fart. ;(
QEMM386 moet dan ook hier weer genoemd worden ;)
Mouse.com gebruiken ipv mouse.exe
Dat scheelde een wereld aan memory.
In mijn geval was dat het verschil in wel of geen SB16 geluid. Dus wederom die splash geluidjes. 👌
En vergeet de config.sys niet
Files=40...
kopietje maken van de Westwood studios, dat waren nog eens tijden. Nog een game server gehad voor Emporer Battle for Dune. Baal er nog steeds van dat EBFD nooit naar steam is geport.
Klepacki doet regelmatig nog live streams waarin hij zijn muziek jamt.

YouTube

https://www.twitch.tv/frankklepacki
Hier word ik heel blij van, als het maar enigszins in de buurt kan komen van Dune 2000 ben ik heel blij. Voor mij is westwood nog steeds de master in het maken van RTS games, dus ben heel benieuwd hoe dit gaat worden.
De Originele versies van Company of heroes en Warcraft 3 maar ook de Starcraft serie schat ik toch iets hoger in dan de Westwood producties.
Daarom gaf ik ook aan "voor mij", het is voor mij de master in RTS games.
Speel COH2 en Red Alert remake.

Voor een korte pot is RA leuker. COH kan uren duren.

StarCraft vroeger wel op LAN party’s gespeeld.
zo aan de plaatjes te zien zal het meer een setup worden zoals northguard op het eerste gezicht.
Op zich een aardig spel, maar zeker geen RTS zoals westwood voeger neer zette.
Dat komt het niet. Dit is meer ala northgard. Een compleet ander genre. Een soort realtime Civilisations.
Real time civilizations? Ik heb beide best veel gespeeld, Northgard en civ, maar die vergelijking zie ik niet. Northgard is wel qua opzet heel anders dan een traditionele rts. Ik vond en vind het wel een frisse aanpak. Vermakelijk spel zeker en met wat verbeteringen in het concept kan deze dune variant echt wel een top game worden.
Dat is jammer, dan haak ik weer helaas af.
zou eerst eens affwachten denk ik. Ik ben een dikke fan van Dune 2, Dune 2000 vond ik dan helemaal niks.
Mara de setting, en wellicht gameplay kan dit een mooie game maken.

Eerst maar eens zien wat ervan komt :)
zou eerst eens affwachten denk ik. Ik ben een dikke fan van Dune 2, Dune 2000 vond ik dan helemaal niks.
Mara de setting, en wellicht gameplay kan dit een mooie game maken.

Eerst maar eens zien wat ervan komt :)
Zo sta ik er ook in. Grappig trouwens: ik zie sommigen inderdaad refereren aan Dune 2000, maar ik kan me ook herinneren dat ik dat helemaal niks vond. Kan me alleen niet zo goed herinneren waarom niet.

Ik heb Dune 2 ook wel een keer opnieuw gespeeld, maar man man man wat mis je dan multi select van voertuigen met zo'n box. Je tanks in formatie laten oprukken was echt een klikkerdieklik festijn toen :D

Ik kon het als kind niet spelen, want onze PC kon dat niet aan. Ik speelde het dus veel bij een vriendje, dan mochten we om het halfuur spelen, zijn broertje speelde het ook. Wat was ik blij toen we thuis eindelijk een snellere PC kregen :)
Probleem met Dune 2000 was dat de maps te veel op elkaar leken waardoor missies als 'meer van het zelfde' aanvoelde. Ook was er niet echt balans in de units - rocket launchers + House specialties, de rest deed er nauwelijks toe. Er is weinig mogelijk qua base build variatie - zsm naar heavy vehicle factory en units stampen. D2 had dit ook maar dat spel kwam uit in eem ander tijdperk. Het schiet-geluid van alle missle-units was bijzonder slecht. Gezien deze units het eindspel domineren was dit geen feest voor de oren. Ook leunde het spel te veel op D2. Intro filmpje was èèn op èèn kopie, de muziek grotendeels ook en welgeteld èèn nieuwe unit (thumper), de rest was oude wijn in nieuwe zakken.
D2000 was het gewoon allemaal nèt niet.

[Reactie gewijzigd door Kuusje op 10 december 2021 17:06]

Ik heb Dune 2 ook wel een keer opnieuw gespeeld, maar man man man wat mis je dan multi select van voertuigen met zo'n box. Je tanks in formatie laten oprukken was echt een klikkerdieklik festijn toen :D
Toetsenbord is je vriend ;) A = attack, M = move, etc. Dan kun je de muiscursor iig in het scherm houden en hoef je niet steeds terug naar die knoppen.
Helemaal mee eens. Ik had het niet beter kunnen zeggen. Al zou het maar een deel van de belofte invullen, dan ben ik er nòg enthousiast over... ;)
Ik zie een ernstig gebrek aan FMV's met C-acteurs.
Ban vanwege de implicatie dat Tim Curry een C acteur is
"You see, comrade General... time is on our side."
En George Takei, James Earl Jones, nog een paar... :P
Josh Holloway (Sawyer van Lost) zat in C&C Tiberian Sun als ik het me nog goed herriner.
Prachtig, een revival van de Dune franchise. Hopelijk focussen ze op gameplay in plaats van "alles moet 3D", daar ging het in sommige games nogal eens mis.

Het eerste spel, gewoon "Dune" vind ik ook nog steeds prachtig. Geen RTS maar meer adventure. Die staat nog steeds in de collectie, pak 'm er nog wel eens bij for old time's sake :)
De originele Dune games (1 & 2) zijn wel hele grote schoenen om te vullen.. brengt veel herinneringen boven van toen ik een jaartje of 12 was.
Het lastige is de nostalgie factor. Iedereen die dat spel toen speelde zat waarschijnlijk in een andere levensfase waardoor hetzelfde spel toch anders aanvoelt. Ook hetgeen men van een game verwachtte/eiste was heel anders. Ik weet nog in het Windows 95 tijdperk dat het acceptabel was dat de PC eens per uur vastliep, en dat een game pakweg 80 uur aan gameplay had max (geen multiplayer). Intuititieve gameplay is tegenwoordig zeer belangrijk, en de tand des tijds is daar bitterhard voor Dune 2.
zeker! in je herinnering is alles mooier. Heb afgelopen zomer de remastered edition van Age of Emprires gekocht... achterafgezien toch wel spijt van/weggegooid geld. Hetzelfde had ik met Lemmings, dus Commander Keen ga ik maar niet meer downloaden en houd ik lekker in m'n herinnering
We zijn verwend, lees zo vaak vroeger was een game af als die uitkwam. Mijn antwoord is dan altijd: toen had je geen internet maar nam je die Bugs/glitches voor lief.
Tegenwoordig zijn er quasi alleen nog 3D-engines die hiervoor bruikbaar zijn of je moet zelf vanaf 0 opnieuw begonnen zijn en dan is nog maar de vraag wat de meerwaarde is. Blizzard heeft met Starcraft2 bewezen dat 3D en RTS wel degelijk goed samen gaan, maar dan spreken we natuurlijk over een van de beste RTS-studio's die bestaan/bestonden.
Negeer je nu compleet Total Annihilation? :P

Die was toch ff 13 jaar eerder met 3d units.
Dit maakt mijn rijtje compleet, Dune2, Warcraft 1 en Total Annihilation (met cheat zodat de units liedjes gingen zingen :) )
Emperor vond ik juist erg geslaagd qua 3D. :)

Edit: btw, Homeworld: Deserts of Kharak voelde ook een beetje Dune-achtig.

[Reactie gewijzigd door Frenziefrenz op 10 december 2021 13:49]

Lijkt me een beetje tussen Dune en Dune 2 te zitten. Interessant!
Ik zou op basis van wat we nu zien en de beschrijving (combi van Grand Strategy, RTS en 4X) denken aan iets Stellaris-achtigs met een Dune setting.
Misschien eerder Sins of Solar empire achtig. Ik mis in stellaris dan weer het daadwerkelijke RTS deel.

We zullen het zien! Super hyped!
Ja ik ben zeker weten ook enthousiast :)
Rijden de off screen units half zo snel als on screen units, net als bij Dune 2? :p
Als ik het zo lees gaat de francise flink uitgemolken worden. Aan de ene kant prima, dan hebben we wat te kiezen uit het enorme Dune universum. Aan de andere kant ben ik bang dat geld belangrijker zal zijn dan spelkwaliteit. Of nog erger - dat de games nooit worden afgemaakt zoals Jodorowsky’s Dune.

[Reactie gewijzigd door Kuusje op 10 december 2021 14:29]

Documentaire gezien genaamd "Jodorowsky's Dune"? Echt een aanrader. Het was werkelijk een megalomaan project (script voor 15+ uur!) met een astronomisch startbudget dat alleen nog maar astronomisch zou groeien. Prachtig artwork van Chris Foss en H.R.Giger, van de laatste proef ik toch nog wel iets in de versie van David Lynch. En ook de meest out-there personen als acteurs. Het heeft twee miljoen dollar gekost om via veel reizen en feesten, ehm meetings, uiteindelijk tot twee dikke story-books (kopieën van elkaar) te komen.
Hopelijk een waardige 'opvolger' van Dune 2, Dune 2000 en Emperor: battle for dune.

Best hyped!

[Reactie gewijzigd door Marctraider op 10 december 2021 15:34]

Een echte Dune game heeft natuurlijk de Ordos! Zo jammer dat ze die in het boek geschrapt hebben. 😁
Hey er is welgeteld 1 referentie naar huis Ordos, in de (non-canon) Dune Encyclopedia!
In Dune 2000 was house IX eigenlijk hofleverancier voor House Ordos, meerdere missies waar dit naar voren kwam. Maar inderdaad, in de boeken niet terug te vinden terwijl ze in menig Dune spel wel van de partij zijn. Maar ja, het werd ook niet zo nauw genomen met de Weirding way en Weirding modules 8)7
Dat komt dan ook omdat House Ordos niet canon is. Het logo dat in de games is gebruikt is ook officieel van een andere namelijk House Wallach.

Geloof dat de "official" Dune Encyclopedia ook wat haken en ogen heeft, maar daarbij gezegd is uberhaubt Dune ook wel een flinke wereld met heel wat vragen naar mijn weten ;)
Er waren genoeg Major houses in de Landsraad die niet bij name genoemd zijn in de boeken... ;)
Ordos was juist een verzinsel van Westwood om een derde factie te kunnen maken. In de Dune-boeken van Herbert komt het huis helemaal niet voor, alleen in een paar verwijzingen van andere auteurs.
Pakt de Dune Encyclopedia

Ordos is een van de Great Houses.

Niet veel info te vinden.
Van de makers van Northgard.

Mooi spel, maar de hele campaign voelt als 1 grote lange tutorial, ook als je er al 7 uren in zit. Het is geen RTS of colony builder, het is een lineaire adventure game vermomd als een RTS.

Hoop dat ze dat bij deze anders doen.
De campaign is inderdaad een beetje lineair en saai. Multiplayer is dit echter DE game die ik met vrienden regelmatig tevoorschijn haal voor een potje 3v3. Blijft leuk met alle verschillende clans en speelstijlen
Game had potentie maar vond de balans in complexiteit een beetje slecht. Als je lekker ging vloog je er door heen. Als je minder ging was het een lange lijdensweg.
Ik hoop dat ze de battles meer als Warcraft 3 gaan doen. Het vechten op tiles systeem was echt waardeloos

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee