PUBG-ontwikkelaar klaagt Apple en Google aan om het verspreiden van 'kloongame'

Krafton, uitgever en ontwikkelaar van PlayerUnknown's Battlegrounds, is in de VS een rechtszaak gestart tegen onder meer Apple en Google. De rechtszaak draait om de games Free Fire en Free Fire MAX, die volgens Krafton het auteursrecht van het bedrijf schenden en in de appwinkels staan.

Free Fire en Free Fire MAX zijn twee battleroyalegames die werden uitgebracht door ontwikkelaar Garena. Krafton claimt dat deze games sterk lijken op PUBG en daardoor het auteursrecht van de ontwikkelaar schenden. Opvallend detail is dat Garena de verkoop van de mobiele game Free Fire in 2017 startte, kort na de eerste release van PUBG. Krafton nam contact op met Garena, waarna de twee bedrijven 'tot een overeenkomst kwamen'. De PUBG-uitgever benadrukt dat Garena hiermee geen toestemming kreeg om het auteursrecht van PUBG te gebruiken.

Rond september 2021 bracht Garena Free Fire MAX uit. Beide games zijn beschikbaar op Android en iOS via de Google Play Store en Apples App Store. Krafton zegt dat beide games inbreuk maken op zijn auteursrecht en veel aspecten van PUBG kopiëren. Zo beginnen beide games een wedstrijd op een vergelijkbare manier, waarbij de spelers vanuit een vliegtuig springen en met een parachute moeten landen op een eiland. Ook de 'combinatie en selectie van wapens, bepantsering en unieke objecten, locaties en de algehele keuze van kleuren, materialen en textures' lijken bij de twee games op elkaar, evenals de gameplay, stelt het bedrijf.

Krafton zegt dat Garena 'honderden miljoenen dollars' heeft verdiend door de twee games wereldwijd te verkopen. Ook Apple en Google zouden 'een substantieel bedrag hebben verdiend' door de games in de Stores aan te bieden. Daarnaast zouden deze twee bedrijven veel gebruikers- en verkoopdata hebben kunnen verzamelen door de verkoop van de twee games.

De Zuid-Koreaanse PUBG-maker zegt in december 2021 Apple en Google te hebben gevraagd om het verspreiden en verkopen van de Free Fire-games te staken. Dit hebben ze echter niet gedaan. Krafton eist daarom bij de rechter dat de verkoop van deze games worden gestaakt en dat het bedrijf een onbenoemd bedrag als schadevergoeding wordt betaald. Ook gamemaker Garena valt onder de rechtszaak, evenals YouTube. Dit platform zou gameplayvideo's van Free Fire tonen, die Krafton ook offline wil hebben.

Apple en Google hebben voor zover bekend nog niet gereageerd. Een Garena-woordvoerder zegt tegen The Verge dat Kraftons claims ongegrond zijn. The Verge zegt ook op basis van analisten dat de Free Fire-games lijken te groeien, ten koste van PUBG. Dit zou verklaren waarom Krafton nu besluit Garena aan te klagen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

14-01-2022 • 10:06

43 Linkedin

Reacties (43)

43
41
21
1
0
6
Wijzig sortering
Gecombineerd met het nieuws artikel van gisteren nieuws: Apple verwijdert meerdere varianten van populaire game Wordle uit App... is het wel een slippery slope waar de verantwoordelijkheid ligt van de apple/google stores van de wereld.
In dat geval was het nog iets meer overduidelijk naar mijn mening, omdat bij deze andere spellen ook het woord 'Wordle' letterlijk in de titel van het spel zat. Die developers hebben blijkbaar helemaal geen scrupules.
Dat probleem was niet omdat het clones waren, maar dat ze misleidend waren door zich voor te doen als de iOS App versie van Wordle, terwijl dat niet zo was.
De clones met een compleet andere naam staan er vast nog wel in.
Het toont ook aan waarom het Apple eco systeem best gelosten blijft. Nu heb je steeds een eindverantwoordelijke en dat is Apple. Met verschillende app stores wordt de verantwoordelijkheid doorgeschoven en wordt het als ontwikkelaar ook moeilijker om klonen te detecteren
De reden dat Apple en Google financieel ook verantwoordelijk gesteld worden is doordat ze een percentage van de verkoop zelf verdienen.

Met gratis App stores zou dit niet het geval zijn. Daar zou de betreffende App store gewoon kunnen de DMCA wet gebruiken als bescherming.
Met "gratis" Appstores kan je zoveel kloongames uitbrengen als je wil. Je kan zelfs een pure kloon winkel starten vanop een postbus adres op de kaaiman eilanden
Als je wilt als aanbieder/platform de bescherming genieten van de DMCA, dan moet je actief meewerken aan iedere verzoek van gerechtigden die een inbreuk rapporteren. Doe je dat niet dan kan je toch aansprakelijk gesteld worden.

PS: Dat is wetgeving van in de U.S., niet bij ons.
En waarom zou een app winkel gespecialiseerd in klonen bescherming willen genieten van de DMCA?
Anoniem: 159816
14 januari 2022 10:33
Garena, zijn dat ook niet de mensen die LOL in Singapore beheren en microtransactions tot een kunst hebben verheven daar? Als het om dezelfde Garena gaat dan verbaasd mij dit hele gebeuren niets.
Correct dat is dezelfde garena
Anoniem: 159816
@blamauci14 januari 2022 11:14
Oh dan verbaasd mij dit nieuws niets, want dat is dezelfde club die echt een puinhoop maakt van het beheer van de LOL server daar. Is volgens mij de enige plek waar Riot (Tencent) het beheer door een derde partij laat doen en het is verreweg de slechtste server (en client...en dat is knap).
Krafton heeft zeker ook geen net verleden, voor ze zichzelf hernoemde naar Krafton, was dit Bluehole, oa. maker van Tera Online, ook niet zo netjes gegaan met het 'jatten' van games. Er zijn toen wat medewerkers op hun zwaard gesprongen:
https://en.wikipedia.org/...rade_secret_civil_actions
Ik vind dit persoonlijk zo zonde, dan heb je een succesvolle kloon maar doe je geen enkele moeite om er onderscheid in te maken. Op gegeven moment zou ik wel de moeite nemen om het wat unieker te maken, je kan toch verwachten dat ondanks zo'n overeenkomst het een keer ophoudt?
Low effort - high reward. Je zou bijna denken dat ze geen scrupules hebben. De bedoeling van deze bedrijven zijn duidelijk, meeliften op elke trend die langs komt door het kopiëren van populaire apps en games. Dat zie je toch al jaren, het aantal cash-grabs no effort games zijn legio.
Nou er is nog echt wel een verschil tussen ‘geïnspireerd op’ of ‘gekopieerd’. Ja PUBG is geïnspireerd op het boek en de film. Hetzelfde valt te zeggen voor de Hunger Games boeken en films. Maar ook de Hunger Games hebben toch een eigen draai aan het concept gegeven.

Free Fire daarentegen is echt een directe kopie. Het doet zelfs zijn best om precies op PUBG te lijken. Dat Krafton daar tegen in gaat lijkt me logisch. De nieuwe game Super People daarentegen zal Krafton weinig aan (kunnen) doen. Ook een Battle Royale, maar wel met een eigen unieke insteek.
Vraag mezelf wel af waar de grens dan is. Battle royale is een game type, je wil een realistisch uiterlijk op een eiland. je kan niet teveel met de graphics want je wil wel de mobile markt zoveel mogelijk aanspreken. Krijg je dan niet automatisch dat alles op elkaar lijkt?
Zelfde als WW II shooters, hoeveel games hebben al niet de bestorming van Normandië gedaan? lijken ook allemaal op elkaar. WW II shooters in het algemeen lijken op elkaar omdat ze ook allemaal dezelfde wapens pakken vanwege het tijdperk.

Begrijp me niet verkeerd ik snap PUBG maar snap ook apple en google dat ze in een lastige positie zitten
Medeplichtigheid.


Het verwijt werd altijd gemaakt naar China, maar in oa de VS zijn ze er ook niet vies om alles en iedereen te kopiëren. Je ziet dat ook in de media waar een nieuwsbericht wordt opgeklopt door adhd-achtige typetjes om maar zoveel mogelijk aandacht te krijgen.

Het grote verschil is dat een partij als Apple enkele graantjes mee plukt;
Ook Apple en Google zouden 'een substantieel bedrag hebben verdiend' door de games in de Stores aan te bieden. Daarnaast zouden deze twee bedrijven veel gebruikers- en verkoopdata hebben kunnen verzamelen door de verkoop van de twee games.
En het lijkt misschien wisselgeld,
alleen je holt tzt wel je eigen platform uit en krijg je 3de rang games die allemaal op elkaar lijken.


Als er serieuze twijfels zijn dan moet Apple en Google er hun handen wel afhalen en deze game is letterlijk 1op1.
Begrijp me niet verkeerd ik snap PUBG maar snap ook apple en google dat ze in een lastige positie zitten
Hahahaha... mag ik even lachen! Je beweert dat de rijkste bedrijven ter wereld in een lastige positie zitten???
Normaal vind ik dit soort dingen best wel wat gezeur, maar ik moet toegeven dat die andere game er toch wel belachelijk veel op lijkt.
Dus... spreek je jezelf tegen.
"normaal vind ik", ",maar"...
De wereld van mobile games heb ik in dat opzicht altijd wonderlijk gevonden. Er worden aan de lopende band succesvolle games gekloond, geadverteerd met beelden en/of screenshots van andere games (van Age of Empires bijvoorbeeld) of anderszins slappe aftreksels van bestaande spellen gemaakt door derden. Misschien dat een zaak als deze wat meer orde kan scheppen in deze cowboypraktijken.
Gewoon een ordinaire rip-off, is wel duidelijk.

Heb laatst nog naar Sea aandelen zitten kijken, het moederbedrijf van Garena, dus de naam van het spel kwam me bekend voor.
Ik vraag mij af of ze hier een zaak hebben. Waarschijnlijk geven beide stores aan dat de maker van PUBG gewoon een take-down verzoek of iets dergelijks kan sturen zodat het verwijderd word. De enige reden dat bedrijven als Google soms nee zeggen is als het niet duidelijk of PUBG zijn claim terecht is. In dat geval kan alleen een rechter beslissen. Maar vragen om gerechtelijke duidelijkheid hoeft niet met een straf te komen. Gewoon een oordeel vragen voor de zekerheid kan ook.
Dit is gewoon associaal van Garena, want ze hadden al een overeenkomst gemaakt met de uitgever van PUBG. Nu na een aantal jaar later brengen ze gewoon de game opnieuw uit alleen dan met een MAX versie... Als ik de games vergelijk zie ik niet direct veel verschil tussen de 2.
De PUBG-uitgever benadrukt dat Garena hiermee geen toestemming kreeg om het auteursrecht van PUBG te gebruiken
Ze hebben al geen toestemming gekregen in 2017 en nu brengen ze dus nog een keer een game uit die erg veel op PUBG lijkt...

Nu moet ik wel zeggen dan de game van Garena Free Fire 2x zo veel downloads heeft dus deze game lijkt mij veel populairder dan PUBG. Dit geeft natuurlijk geen toestemming om een andere game bijna hetzelfde te kloonen.

Klik hier om naar de aantal downloads te gaan.
Ze zullen wel aan het oefenen zijn voor als "Super People" uit komt. Dat is echt een één op één clone!
Sinds wanneer heb je in PubG dan operators met special abilities zoals teleporting, personal shielding of nukes inroepen? Ook de manier van craften is anders. Het heeft zeker pubg inspiratie, maar ik zou ook zeker geen clone noemen.
Dat is The Sims met wapens :9 (aldus een PUBG fan)
Behalve dat Super People op alle vlakken een stuk beter functioneert dan PUBG. Game is net uit (zelfs nog in beta) en loopt als een zonnetje.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee