Aantal PUBG-spelers op pc is verdubbeld nadat game free-to-play werd

Battleroyalegame PlayerUnknown's Battlegrounds heeft op Steam een piek bereikt van zo'n 670.000 gelijktijdige spelers. Dat is het dubbele van piek van de afgelopen twee maanden. De toename is te wijten aan het feit dat de game sinds woensdag gratis is te spelen.

Met de piek van 668.706 gelijktijdige spelers is PUBG nog wel ver verwijderd van diens spelersrecord op Steam. Dat waren er 3,2 miljoen in januari 2018. Op basis van gegevens van SteamCharts is dit wel de hoogste piek sinds april 2020, toen er 913.075 spelers werden geteld.

Woensdag werd PUBG free-to-play gemaakt op zowel consoles als pc. Of de gelijktijdige spelersaantallen op consoles als gevolg hiervan ook een hoge piek hebben bereikt is niet bekend. Spelers die voor woensdag een betaald exemplaar van de game in bezit hadden, kregen ter compensatie een Plus-account met in-game extra's.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

13-01-2022 • 12:24

55 Linkedin

Reacties (55)

55
55
22
2
0
25
Wijzig sortering
PUBG is een van de beste shooters die ik ken. Het besturen van voertuigen en de gunplay is ongekend goed. Is het perfect? Zeker niet. Ze moeten echt iets doen aan het reduceren van de vele queues ranked/unranked/fpp/tpp/solo/team etc. Dan kan de map selection ook weer aan.

Maar ik heb weinig hoop dat dat ooit gaat veranderen. Zaken zoals de introductie van bots was echt een slechte zet, heeft het spel naar de afgrond gebracht.

Tegelijkertijd is dit erg goed nieuws en misschien wel de redding van dit spel. Ben benieuwd of deze piek nog gehaald wordt over 2-3 weken. Time will tell.

[Reactie gewijzigd door DiscoNootje op 13 januari 2022 12:39]

Ik heb PUBG gespeeld sinds de beginmaanden dat het in early-access kwam (zo'n 4 jaar geleden?). Ik heb het toen 1,5 - 2 jaar met veel plezier gespeeld. Ik kan me de eerste potjes nog herinneren en dit was voor mij toen een spannende spelervaring die ik nog niet echt kende uit andere spellen. Je zag het spel langzaam verbeteren qua bugs, content, maps etc. en heb er met name samen met vrienden veel lol mee gehad, met de teller op ruim 1000 uur.

Maar de toevoeging van bots en andere veranderingen verpestte het echt voor mij. Ik ben het met je eens: Liever minder keuze in gamemodes/-opties als dat zorgt dat bots verdwijnen. Ik heb het de afgelopen 2 jaar niet of nauwelijks aangeraakt. Jammer, want het is zeker een spel wat voor mij veel potentieel spelplezier heeft als het meer bij de basis was gebleven.

Nu speel ik met vrienden met name Hunt: Showdown. Heel anders (combinatie pvp & zombies, rudimentair 19e eeuws wapentuig, wat lager tempo, etc.), maar tegelijkertijd geeft het me wel dezelfde soort spanning en lol die we met PUBG hadden.
Bots zijn al lang geen probleem meer en fel teruggschroeft
Een kill voelde toen ook al als overwinning ofzo, geweldig, gewoon 1 map en bij 10 over had je al trillende handjes :9
Ja geweldig was dat! Heb het toevallig gisteren weer eens geprobeerd, die spanning is er nog wel hoor, ook omdat ik weet dat ik niet zo heel goed ben in endgame :P
oii, een mede hunt speler :D
Zelf ben ik inmiddels richting de 2k uur aan het gaan in hunt, want het is en blijft een leuke game.

Helaas heb ik inmiddels bij hunt dezelfde smaak als bij PUBG. Er word zo weinig naar de community geluisterd. Bugs worden niet opgelost, server problemen blijven aanhouden, stotters die sinds het kerst event van vorig jaar zijn gekomen nog altijd niet gefixed, weinig optimasation, performance kan per dag/patch verschillen*, en zeer weinig nieuwe content. Maar er komen bijna iedere 2 weken wel nieuwe, betaalde skins uit.

*Vorig jaar speelde ik na de release van de 3060ti icm ryzen 1600 een poos op ruim 150 frames gemiddeld. Na een patch was de performance ineens op hetzelfde niveau als toen ik mijn gtx 1660 nog had. En inmiddels zit ik met mijn ryzen 5800x en betere ram nog altijd niet op dat niveau van ruim een jaar terug.

[Reactie gewijzigd door dannyh53 op 13 januari 2022 15:52]

Misschien is Escape From Tarkov ook wat voor je dan.
Die heb ik een jaar of 2 (?) geleden geprobeerd, maar ik denk maar een uurtje of 10, daarna niet meer. Ik ga wat YouTube erover kijken en wie weet weer eens aanslingeren:)
Wel jammer dat ze extra prut toevoegen steeds, bijvoorbeeld Super People met al die pilletjes en extra's vind ik niks, nu hebben ze opeens drones en EMT kits, laat het gewoon lekker puur.

En qua maps, leave ik vaak de Sanhok lobby ja, zeker als de timer nog niet gestart is.

[Reactie gewijzigd door JDx op 13 januari 2022 12:42]

Ieder zijn smaak. Ik zelf vindt SuperPeople juist weer wat vers toevoegen dat PUBG al 2 jaar mist. Ze hangen stil en dingen kopieren van andere spelen doet ze geen goed.
Als je Ranked speelt heb je geen last van drones en EMT en dergelijke. Ranked komt dicht in de buurt van eSports settings.
Klopt, maar zo gauw als ik in Platinum kom ben ik vrijwel direct dood :')
Ja zelfde hier, gold gaat nog platinum blijf ik nooit lang in.
Queues komt meestal door te weinig mensen daarom ook die bots, nu ze f2p zijn zal dat veel minder worden omdat nu ook meer mensen zijn.
Eerlijk zou ook zijn als betaald mensen voorrang krijgen.
De gun/game play is inderdaad ongeëvenaard als je het mij vraagt. Maar de veranderingen van de afgelopen jaren zijn bij mij ook niet in de smaak gevallen. Bijvoorbeeld de hoeveelheid loot die er tegenwoordig in de maps ligt. Ik vond het juist altijd een uitdaging om met slechte loot een gunfight te winnen. Nu loopt iedereen standaard met een volgepropte AR.
Houd je van goede gunplay? Probeer EscApe from Tarkov. Die zit naar mijn mening mijlenver boven de concurrentie wat betreft gunplay en realisme (je wapens kunnen bijvoorbeeld ook op 3 manieren kapot gaan en dan moet je het tijdens je vuurgevecht analyseren en oplossen, het gaat heel diep :) ). Alleen al het aantal animaties per wapen is ongekend plus de modificatie opties.

[Reactie gewijzigd door munitqua op 13 januari 2022 15:43]

Haha, ik dacht dat dit sarcasme was. Ik vind het vergeleken met de smoothness van Warzone bijvoorbeeld verschrikkelijk. Ik heb talloze uren in PUBG gestoken, maar het blijft frustrerend dat je kan blijven haken achter een steen die op de grond ligt. Dat soort dingen breken bij mij het realisme compleet. Plus het is irritant.
Nog meer cheaters zullen ze bedoelen denk ik. Het spel stikte van de cheaters en dat gaat nu natuurlijk alleen maar meer worden met F2P.

PUBG heeft zijn beste tijd 3 jaar geleden wel gehad... als ze toen optimalisaties etc. hadden doorgevoerd had het nu waarschijnlijk nog immens populair geweest.
Totaal onwaar. 4000+ hier en ik kom amper cheaters tegen. Misschien 1 cheater per maand maar heb er nu zelf al meer dan een maand geen 1 tegen gekomen. Veel mensen moeten er ook mee kunnen leven dat sommige mensen érg goed zijn geworden in dit game en je wellicht gewoon geownd wordt.
Er zullen vast veel goeie mensen zijn maar in veel games zijn cheaters ze vallen niet altijd op door aim/spinbot en speed vaak hebben ze trackers zoals esp.
Cheaters valt echt wel mee, die kom je echt bijna niet tegen en ik speel het al 3 jaar zo'n 4 uur per dag.
Wanneer is dat zo verbeterd dan? Ik ben destijds ook gestopt omdat je het vrijwel elk potje tegen een cheater aflegde (en nee, het is niet alleen git gud, sommige dingen kunnen echt gewoon niet)

(de typische dingen als, iemand loopt recht op je af, ongeacht of z'n blikveld obstructed is, jij gaat naar het linker huisje, hij draait ook naar links, en dan van 400 meter hip fired hij met een uzi spary and pray voor een head shot... ja, leuk potje weer)

[Reactie gewijzigd door Zoijar op 13 januari 2022 15:22]

Ik wordt soms ook cheater genoemd (2e headshot bijv) en ik cheat nooit, zou niet eens weten hoe en waarom, veel mensen zijn gewoon erg goed en als je dan een keer wint is dat extra tof.
Zoek je soms nog iemand om eens mee samen te spelen ?
JayNL_ dus met underscore voeg maar toe
Nee hoor valt mee, niet meer dan andere BR games.
Speel dan ranked , daar komen die F2P niet in.
Ben benieuwd of dit dan ook nieuwe spelers waren.
Waarom zou je dan nu opeens terugkomen als je de game al gekocht en/of gespeeld hebt?
Misschien door de hype die nu weer ontstaan is of omdat je vrienden hebt die wel nieuw zijn die nu ineens gaan spelen. Ikzelf speel het al een lange tijd niet meer maar zie op Steam veel van mn vrienden het ineens (na 2 jaar ofzo) weer spelen de laatste weken.
Dus dan zijn er toch ook nieuwe spelers?
Het zullen niet allemaal nieuwe zijn nee, precies om de reden zoals jij aangeeft.
Dit soort games hebben een groot netwerk effect. En aangezien de peak nog veel hoger heeft gelegen zou het de aandacht kunnen trekken van bestaande spelers.
Sinds het gistermorgen weer speelbaar is na 2 dagen offline zit het vol met level 500 spelers, ben nog niet verder gekomen dan de 4e plek terwijl ik het al lang speel en regelmatig wat win.

Schrikt helaas wel de nieuwe spelers af ben ik bang.
Nog steeds de beste BR die er is imho. Ik ken geen enkele andere game die zelfs in de buurt komt.
Helemaal mee eens. Het fijne aan PUBG vind ik dat het relatief makkelijk is om te spelen. Dus geen rekening hoef te houden met allemaal extra powerups, dingen kraften, abilities die je hebt. Ik heb tot dusver geen andere BR gevonden waarbij je zo makkelijk even in een potje springt en kan spelen.

De enige die in de buurt kwam was Ring of Elysium, maar die liep bij ons heel erg clunky wat betreft controls, dus dat is 'm nooit echt geworden.
Arma 3 PLAYERUNKNOWN's Battle Royale mod uit 2014, of zelfs arma 2 met mod uit 2012.
Arma 3 was echt de beste BR die er ooit heeft bestaan, daarna is Brendan Greene aan PUBG begonnen. Het hele PUBG is gebassseerd op arma 3.
in mijn ogen is daarna ook niet echt meer een geweest die de top haalt.
Neen, heb beide gespeeld en PUbg is toch echt pakken beter. het origineel was leuk maar echt traag, laggy en absoluut niet geschikt voor miljoenen gamers.
De Arma series is het bewijs dat het openstellen van mods kan leiden tot veel mooie projecten. Pubg dat het battle royale principe populair maakte.
DayZ deed hetzelfde met survival games.
Pubg dat het battle royale principe populair maakte.
Juist andersom, zoals je eerste zin. zonder Arma 3 wist de mod maker welke ook maker is van PUBG niet of dit wel een succes zou worden.
Arma 3 maakte de battle royal bekend, er verschenen videos op YT mensen werden voorgesteld en geïnteresseerd aan de genre.

Zelfs tot heden betaald Brendan Greene (player unknown) voor dedicated arma 3 servers.

Op arma 3 met de mod waren er zelfs periodes met over 14k spelers (te zien via de mod), ook heb wachttijden meegemaakt om op de servers te kunnen komen. dit was voor een mod gewoon een groot succes. Ook als ik het me nog goed herinner kon je de mod makers supporten en donaties geven. Hier is dan vermoedelijk PUBG uitgerold.
Minecraft BR doet toch nog wel iets speciaals voor mij
Idd dat speel ik af en toe ook eens met de dochters :-)
Gister nog een chicken dinner gehaald. Dit spel blijft leuk en er leken gisteren geen cheaters te zijn.
Super people vind ik niet goed genoeg. Het speelt als Fortnite en het is veel minder tactisch.
670 duizend Chinezen denk? Deze game is in Europa toch dood?
Waarvan de helft alts van cheaters?
Als console speler (op een Xbox) heb ik niet zo'n goede ervaringen met crossplatform shooters, met name door CoD Warzone. Ik weet dat de meeste PC-gamers niet cheaten en dat er vanuit de beheerders van de servers van alles aan wordt gedaan om dit probleem te beperken, maar PUBG heb ik mede door die reden nooit gespeeld. Wellicht en hopelijk is dat (tegenwoordig) een onterechte zorg?
Ik heb een tijdje redelijk fanatiek pubg op de ps4 gespeeld, maar de enige cross platform spelers die ik tegenkwam waren xboxers. Misschien is het inmiddels anders, maar volgens mij spelen consolespelers niet tegen pc-spelers.
Anoniem: 1648530
13 januari 2022 13:31
is dit spel t waard , zag dat hij f2p was op mn series s
Zeer zeker, het is wel niet het makkelijkste spel om goed in te worden maar vind het nog steeds heel leuk zelfs met willekeurige mensen in een squad.
Als je de hardware (PC of Console) er niet voor heb dan kan je via Stadia dit spel ook gratis spelen op je oude pc/laptop/mobiel/etc

Afhankelijk van de actie kan je de Pro versie 4 tot 6 maanden gratis afnemen:
https://nl.pepper.com/aan...is-youtube-premium-220668

Ik zal het later ook eens gan proberen wanneer ik klaar ben met Mafia 3.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee