SpaceX wil met Starlink internet gaan aanbieden op lijnvluchten

SpaceX wil zijn satellietinternet gaan aanbieden aan luchtvaartmaatschappijen om passagiers van internet te voorzien tijdens hun vlucht. De technologie wordt momenteel getest door het bedrijf en SpaceX hoopt de internetdienst snel te kunnen leveren aan de eerste luchtvaartmaatschappijen.

SpaceX maakt zijn ambities om internet aan te bieden aan luchtvaartmaatschappijen dinsdag bekend tijdens een bijeenkomst waar Bloomberg bij aanwezig was. SpaceX-topman Jonathan Hofeller vertelt dat SpaceX werkt aan de technologie om internet in vliegtuigen aan te kunnen bieden. Hofeller noemde geen concreet tijdvak waarin het Starlink beschikbaar komt, maar SpaceX wil het 'zo snel mogelijk' kunnen aanbieden. Het bedrijf gaat daarmee concurreren met andere aanbieders, zoals Viasat Inc, Intelsat SA en Telesat Corp.

Eerder deze week werd uit een interne memo bij SpaceX bekend dat de productie van Raptor-motoren problemen ondervindt. Hierdoor kan de batch satellieten voor Starlink V2 mogelijk niet op tijd gelanceerd worden. Hierdoor zou faillissement van het bedrijf dreigen, dat voor een groot deel afhankelijk is van inkomsten uit Starlink.

Starlink is sinds oktober beschikbaar. Klanten moeten een schotel aanschaffen voor 559 euro en een abonnement afsluiten voor 99 euro per maand om verbinding te maken met het satellietinternet van Starlink. Tweakers maakte afgelopen augustus een preview van Starlink.

Door Robert Zomers

Redacteur

01-12-2021 • 12:05

59

Reacties (59)

59
58
29
1
0
24
Wijzig sortering
Hierdoor kan de batch satellieten voor Starlink V2 mogelijk niet op tijd gelanceerd worden. Hierdoor zou faillissement van het bedrijf dreigen, dat voor een groot deel afhankelijk is van inkomsten uit Starlink.
Als ze afhankelijk zijn van één launch, spelen ze wel op het scherpst van de snede.
Ik kan het zo snel niet vinden, maar volgens mij is 'batch" hier verkeerd gebruikt en gaat het niet om slechts één lancering, dat zou niet logisch zijn.

Bovendien hebben leveringsproblemen met de motoren natuurlijk effect op het aantal raketten, en die raketten worden (zo veel en snel mogelijk) hergebruikt. Het probleem is volgens mij de nogal irreele planning om 2 lanceringen PER WEEK!! te willen doen.
Het is 2 per maand, in het vorige artikel was het verkeerd vertaald.
Dat is toch "iets" haalbaarder.

Maar gezien ze nu nog volop aan het experimenteren en laten ontploffen zijn lijkt me dat alsnog vrij spannend.
Goh, Falcon 9 hebben ze in periodes met 2 per maand gelanceerd. En voor Falcon 9 moeten ze telkens opnieuw een second stage maken. Als ze de reusability van Starship echt onder de knie krijgen het volgende jaar, dan is het echt niet zo van de pot gerukt. Als ze 4 werkende "stacks" gemaakt krijgen, dan hebben ze 2 maand om elk voertuig te refurbishen na een vlug, moest dat nodig zijn. Dat doen ze nu al makkelijk met Falcon 9 ook. Elke Starship moet ook niet zo volledig optimaal zijn als nodig gaat zijn voor de Maan/Mars missies. Ze brengen gewoon een hoop satellieten naar LEO, dus dan zouden ze perfect nog wat marge moeten over houden. Dan moeten ze misschien een paar satellieten minder per vlucht lanceren, maar dat kan perfect dienen als tussenstap.

Maar natuurlijk moeten we nog Elon time in rekening houden. Het gemiddelde volgend jaar gaan ze niet naar 1x per 2 weken krijgen. Met heel veel geluk halen ze dat tempo tegen het einde van het jaar. Maar ik denk dat de kans groot is dat we pas binnen een jaar of twee dat tempo halen.

Ik neem het faillissement scenario niet zo serieus. Musk heeft al voor hetere vuren gestaan met zowel SpaceX als Tesla. En Musk is ondertussen ook de rijkste mens op aarde. Als puntje bij paaltje komt geraakt hij er wel uit, maar dan gaat hij misschien zijn plannen moeten vertragen, of een hoop aandelen (en dus invloed) verkopen. Je gaat echt niet van rijkste mens op aarde naar failliet, omdat er 1 project wat vertraging oploopt. Opties genoeg, maar ze kunnen natuurlijk pijn doen...
Ik denk dat die verwoording net verkeerd is. Er zijn sowieso nog 2 lanceringen gepland op de Falcon 9 deze maand. De eerste gaat morgen de lucht in.

Echter zijn ze voor uitbreiding en het financieel haalbaar maken van Starlink waarschijnlijk wel afhankelijk van Starship. Een Falcon 9 raket neemt op dit moment 60 satellieten per keer mee de ruimte in. Starship zou dat in de ordergrote van 400 per keer moeten doen. Daar komt ook nog eens bij dat Starship volledig herbruikbaar zou moeten worden. Bij Falcon 9 is alleen de eerste van de twee stages herbruikbaar op het moment.

Dus faillissement op korte termijn waarschijnlijk niet direct, op lange termijn als Starship zijn doelen niet haalt? Dat zou zomaar eens kunnen.
Stel dat Starlink wel in de faillissement terecht komt. Wat gebeurd er dan met de honderden satellieten van hun die al in een baan om de aarde zijn? Kunnen die gecontroleerd naar beneden gehaald worden?
Niets dan wordt het bedrijf overgenomen.
Overigens geloof ik er niets van dat het failliet gaat, die technologie is goud waard.
En Elon heeft het bedrijf nodig om zijn droom te verwezenlijken.
Absoluut, ze hebben allemaal een kleine ionenmotor aan boord om correcties uit te voeren of zichzelf inderdaad gecontroleerd neer te laten storten.

Sterker nog, Starlink heeft zelfs nog een stukje meer zekerheid omdat ze zo laag in een baan zitten. Zelfs als ze alle communicatie en controle verliezen zullen bestaande satellieten altijd binnen 2-5 jaar opbranden in de atmosfeer omdat ze nog altijd een minimale hoeveelheid luchtweerstand ervaren.
Ja, zowel gecontroleerd als ongecontroleerd. Als het gecontroleerd is, dan spreken we over een periode van weken. Als ze volledig niet aangestuurd worden dan gaat dit over enkele jaren. Die satellieten zitten laag genoeg dat ze door dat beetje luchtweerstand dat er nog is, relatief rap terug vallen als ze niet constant bijgestuurd worden. Dat is dus niet echt een probleem bij Starlink.
[...]
Als ze afhankelijk zijn van één launch, spelen ze wel op het scherpst van de snede.
Ook met Starship zullen meerdere lanceringen nodig zijn voor starlink v2, maar ze spelen idd op het scherpst van de snede.
Ik zou zeggen, breng SpaceX naar de beurs voor een kapitaalinjectie.
Ik en ik denk vele mensen zouden graag investeren erin.
Ik geloof niets van dat faillissement. Gewoon een motivatietactiek van Elon voor de werknemers.
Hoe wil je in godsnaam 2 vluchten per maand in 2022 doen als je nog niet weet of starship gaat werken tegen dan? Niet alleen het opstijgen moet feilloos zijn, ook het landen en vangen door de lanceertoren, het snel kunnen herbruiken van starship en dan nog alle nodige vergunningen. Ik zie starship niet 2 maal per maand lanceren in 2022 hoor...
Precies, eerst vergunningen regelen, dan de eerste keer vliegen en dan eens zien welke turnaround time haalbaar is. Tijd genoeg om de productieproblemen aan te pakken. Trouwens wel vreemd dat ze ook niet wat meer details geven over waar het probleem precies ligt? Heeft het te maken met de wereldwijde logistieke problemen qua leveringen, of meer met kwaliteit/prestatie van de motoren?
Musk is een manipulator, hoe vaak heeft die al niet de beurzen gemanipuleerd, met zijn ge-Twitter? Dit is gewoon weer een truukje om zijn werknemers nog harder te laten werken. Dit soort gedrag zorgt ervoor dat (belangrijke) medewerkers op den duur een andere job gaan zoeken. Musk is een goede visionair/technicus, maar nou niet bepaald een goede leider.
Dat wil Musk juist vermijden. Met SpaceX op de beurs is het bedrijf verantwoording verschuldigd aan zijn aandeelhouders, die winst willen zien. En het doel van Musk voor SpaceX is naar Mars gaan en daar een permanente menselijke kolonie opzetten. Een doel dat zo ontzettend ambitieus is dat het me sterk lijkt dat het bedrijf ooit winst gaat maken.
De VOC ook zo gestart, zeer ambitieus en zeker in het begin niet winstgevend. Als ik het goed heb, kwam het eerste dividend pas na 32 jaar, in 1634.
De VOC is begonnen als een piratenpartij, maar zelfs in die tijd hebben ze acht jaar na oprichting de eerste dividenden uitgekeerd.
Akkoord, het is een bedrijf waar niet alleen veel mensen in geloven maar ze hebben ook duidelijk de expertise gezien het success van de F9. Dit zou de 2 grootste beleggers groepen kunnen aanspreken.
Musk wil SpaceX niet naar de beurs brengen, dan is het niet meer zijn bedrijf en heeft hij aandeelhouders en de SEC die hem in de nek hijgen; achteraf gezien had hij er spijt van dat hij Tesla naar de markt bracht (ondanks dat dat hem de rijkste persoon ter wereld gemaakt heeft en waarschijnlijk genoeg geld opgeleverd heeft om SpaceX draaiende te houden).
Slim, veel meer capaciteit tegen een veel gunstiger tarief dan de andere opties. En dan hebben we het nog niet eens over de ping tijden.

Kan je fatsoenlijk videobellen tijdens je vlucht. Nadeel is dat straks een half vliegtuig aan het bellen is, dus succes met pitten tijdens de vlucht. :/

Maargoed, noice-cancelling headphones of oordopjes zouden in dit geval weer deels dat kunnen oplossen.
Dat gunstige tarief is natuurlijk maar de vraag, de kans is groot dat dit gewoon de volgende melkkoe van de vliegtuig industrie wordt, ze hebben genoeg economische schade door Corona in te halen. (en als die schade is ingehaald zijn er altijd nog hongerige aandeelhouders)
Hoezo melkkoe? Internet is al beschikbaar in vliegtuigen, werkt prima en is niet duur. KLM rekent 30 euro voor een transatlantische vlucht, goed genoeg om door te kunnen werken.
30 euro voor een vlucht van 5 a 6 uurtjes noem jij niet duur? Daar krijg je op de grond zelfs met (duur) Starlink 10 dagen internet voor, met een andere provider een halve of zelfs hele maand - met andere woorden 50 tot 100 keer zo duur.
Tuurlijk thuis is het goedkoper. Maar als je zakelijk vliegt zal €30 bij de baas declareren in veel gevallen geen probleem zijn... Als je maar doorwerkt ;)
Viasat Inc
Aantal satellieten : 4
Revenue: US$2,3 billion (2020)
Net income: US$458 million (2020)

Intelsat SA
Aantal satellieten : 52.
Revenue: US$1.913,1 million (2020)
Net loss: US$911,7 million (2020)
Momenteel in financiële problemen onder Chapter 11

Telesat Corp
Aantal satellieten Telesat Corp: 300.
Revenue: US$820 million (2020)
Net income: US$246 million (2020)

Uit de evolutie van de financiële cijfers van Viasat, Intelsat en Telesat lijkt deze markt geen enorme groei te kennen. Daarnaast hoe lager, hoe meer satellieten je nodig hebt en hoe hoger de kosten natuurlijk. Telesat opereert zoals Starlink op een lagere hoogte (maar toch nog hoger en daarom minder satellieten) maar voorziet een levensduur van 10 jaar voor hun netwerk van 300 satellieten, Starlink slechts 5.

Als je dan naar de cijfers van Starlink kijkt:
Starlink
Starlink satellieten: 1.740 en gepland 12000
Revenue: US$30,000 million (volgens Musk)
Net income: ?? (who cares, geen enkel (past and present) bedrijf van Musk maakt echt winst)
Gebruikers: 140.000

Als Starlink er in slaagt om 12.000 satellieten in een baan om de aarde te krijgen (en hiervoor hebben ze Starship nodig dixit Musk) dan kunnen ze maximaal 2,7 miljoen gebruikers bedienen op basis van de beloofde bandbreedte. Dat levert hen maximaal 3,3 miljard dollar op, zelfs nog niet in de buurt van wat Musk beweert zonder rekening te houden met de enorme kostprijs van dit netwerk. En dan moeten we nog geloven dat Starlink er ook nog gaat in slagen om meer te verkopen dan alle andere providers met duurdere hardware en hogere prijzen?

Bovendien klagen heel wat early adopters dat ze nog steeds geen aansluiting hebben niettegenstaande een aanbetaling te hebben gedaan, maar ondertussen wil Musk al wel verkopen aan luchtvaartmaatschappijen?

Maar Starlink heeft een lagere latency en dat is goed voor gamers die nu hun gamelaptop met een verbruik van 150+ watts kunnen gebruiken op het vliegtuig.
De laatste keer dat ik naar de cijfers van Tesla keek maakten die echt wel winst.

Je vergelijking met Telesat en andere slaat ook nergens op als je de kostprijs van een satelliet, prijs van de lancering, capaciteit van een satelliet etc niet meeneemt.
Hoe bereken jij het max aantal gebruikers?
Je maximale gebruikers projectie van 2.7M lijkt me weinig realistisch.

Om 30B omzet te halen hebben ze 25M gebruikers nodig, dus ze zijn nog wel even bezig.
maar alleen al in deze aanloop fase hebben ze 0.5M op de wachtlijst die het al in de beta willen gebruiken.

De huidige uitdaging is meer om het aantal schotels te produceren dan de bandbreedte te halen.
Vraag me toch af hoe jij aan het 2.7miljoen getal komt kwa gebruikers limiet. Hoe weet jij nou wat de bandbreedte is tussen de satellieten?

Naar mijn weten is het een soort van mesh netwerk en hoeven niet alle satellieten de zelfde data te transporteren naar punt waar de gebruiker mee wil communiceren. De een praat met een grond station in Europa en de ander in Japan. Deze data zal uiteindelijk niet over de zelfde satellieten hoeven gaan net zoals dat nu met routering gaat als ik iets naar Afrika stuur dan gaat dat niet eerst langs Amerika ofzo.

[Reactie gewijzigd door firest0rm op 23 juli 2024 00:11]

Was deze informatie niet al enkele maanden bekend omdat deze door Elon Musk genoemd was op zijn twitter-feed?

Echter, wel tof dat het nu bevestigd is door officielere kanalen.
Heel fijn als ze dit voor elkaar krijgen. Ik heb wel eens een vlucht met internet gehad en dat is echt heel fijn. Vaak heb je te maken bij lange vluchten met bijvoorbeeld familie die je op komt halen. Het is dan prettig als je beter met ze in contact kan blijven.
Ik heb ooit 3 uur op een vlucht gezeten zonder Internet, niet uit te houden. Gelukkig had ik kalmeringstabletten bij me. Was ook veel te bang om een gesprek te beginnen met mensen links of rechts van me. Redt me Elon!
En dat 11 uur lang? (om een praktijkvoorbeeld te gebruiken) Ik hou veel van m'n vrouw, maar even 11 uur lang bijkletsen omdat een van ons nu toevallig in het vliegtuig zit, dat gaat hem niet worden. Wanneer je weer thuis bent, kun je tenslotte ook gewoon bijpraten.

Ik zie ook niet waarom ophalen een uitdaging zou moeten zijn, je weet exact op welke vlucht je zit en je weet exact hoe laat je aankomt. Vertragingen zijn ook online te vinden, dus je kunt bijna op de minuut nauwkeurig voorspellen hoe laat iemand door de douane heen is. En dat allemaal zonder internet in het vliegtuig. Al is dat laatste al jaren beschikbaar en zeker geen uitvinding van Musk.
Het gaat mij niet om het uren lang bijkletsen en ik red mij prima als er geen internetverbinding is. Toch is het verdomde handig als het er wel is. Een familielid kan ook de pagina's in de gaten houden met de vluchtinformatie, maar het kan gewoon makkelijk zijn als je ze zelf op de hoogte kan houden. Je zit ten slot van rekening uren naar een scherm te turen waar de aankomsttijd op geprojecteerd wordt en dit terwijl het in Nederland misschien wel midden in de nacht is en je familie liever zo lang mogelijk door slaapt. Wel vreemd dat ik hier op Tweakers het nut van een internetverbinding uit moet leggen. In veel gevallen gaat het in de techniek niet om de absolute noodzaak, maar gewoon om het leven net iets makkelijker te maken. Geen probleem dus als er geen internet is, maar wanneer het er wel is kan dat handig zijn.
Ik vraag me nu af hoe lang het gaat duren eer Starlink gaat concurreren met de klassieke internet aanbieders.
Als de capaciteit het aan kan, en je kan voor 30-40€/maand internet overal aanbieden, dan heb je toch een sterke business case, en een enorm inkomenspotentieel, vooral in landen waar klassiek internet zwak of onbestaand is.

Stel je eens voor dat je op termijn 1 miljard aansluitingen kan krijgen aan 20€ per maand... dat is verdomd veel geld.
Stel je eens voor dat je op termijn 1 miljard aansluitingen kan krijgen aan 20€ per maand... dat is verdomd veel geld.
Da's wel erg ambitieus.
Dan zouden 1:7 van de wereldbevolking een abonnement hebben.
Hier gaat vanaf dat
- je als thuisgebruiker aannemelijk een aansluiting per gezin/huishouden hebt en niet per bewoner.
- je beschikbaarheid hebt over kabel/glasvezel dit je eerdere uitgangspunt zal zijn (sneller, lagere latency, etc)

Voor de buitengebieden/moeilijker bereikbare plaatsen is dit echter wel een ontzettend mooie kans!
Ik denk aan gebieden als Africa, Indië, ... Als je daar de fysieke internetverbindingen kent, en weet hoe stabiel die zijn....
Ik werk in deze tijden regelmatig met Indiers die vanuit hun "home office" moeten werken. Een drama is dat in calls.
Wat gek, dat heeft die Indiër die mij belt en zegt dat hij van Microsoft is en dat mijn computer een probleem heeft dus nooit... hmmmmm.
Die hebben geld genoeg om via Starlink en een goede VPN te werken. :-)
Veel geld voor jou en mij, maar wellicht niet genoeg om rendabel te zijn en te blijven. Inkomsten zijn namelijk één ding, de uitgaven een ander ding.

20 euro per maand is voor een flink deel van de wereldbevolking onbetaalbaar, vergeet dat niet.
Er is dus hoop dat E.Musk een beetje zakgeld gaat laten op het economisch slagveld - hoera!
Zonder het rozekleurig voorgestelde plaatje van lanceringen met het nog niet werkelijk bestaande Starship lanceersysteem is het financieel niet te doen om elke 5 jaar 12.000 Starlink sattelieten te vervangen. Er heeft zelfs nog geen prototype van het gehele systeem gevlogen en hoe kan men er dan van uitgaan dat SpaceX volgend jaar betrouwbaar 2 keer per maand satellieten met StarShip kan gaan lanceren, Natuurlijk weet Musk dat en net zoals bij Tesla vroeger probeert hij dus het te rekken met nieuwe rozekleurige beloftes?
Btw voor wat webbrowsen in een vliegtuig is een geo stationaire satteliet vast voldoende. Hoeveel gamers zijn er bereid om honderden euros extra voor een vlucht met (relatief) low latency internet te betalen?

[Reactie gewijzigd door AtariXLfanboy op 23 juli 2024 00:11]

De qr code staat offline op je telefoon. Dus een internetverbinding is niet nodig.
Ik ben niet helemaal bekend met de werking van de coronacheck app maar laatst kon ik de QR code niet laten zien omdat ik geen internet had. Dus volgens mij is dit niet helemaal correct.

Edit: nog even getest en nu kan het ineens wel, beetje raar.

[Reactie gewijzigd door glennoo op 23 juli 2024 00:11]

De app moet om de zoveel tijd verversen.
Zolang je maar geregeld hem laat bijwerken kan je die gewoon offline gebruiken.
Als ik je een +1 kon geven dan had ik het gedaan :)
Volgens mij is die 24-48 uur geldig, maar als je naar coronacheck gaat kun je een 'print' versie krijgen, die kun je danwel uitprinten en fysiek meenemen (misschien zelfs op half formaat uitprinten?), of als PDF printen en op je telefoon opslaan. Die zijn een jaar geldig.
Neem dan nu een screenshot voor de zekerheid…
Ik zou zeggen probeer het zelf even! Kan namelijk niet. Dan krijg je een mooi zwart scherm.
Op iOS kan dat wel, aangezien dat daar niet geblokkeerd kan worden. in plaats daarvan blokkeert 'ie dan daarna 3 min je qr-code zodat je niet de code kunt gebruiken om naar iemand te sturen en dan vlak daarna zelf gebruiken.

Ze moeten alleen ophouden dat bij de internationale codes te doen want er is vanuit de EU helemaal geen verplichting dat je alleen de app mag gebruiken en geen screenshots.
ik ben blijkbaar fout op de hoogte van het systeem in Nederland, als Belg heb ik een QR code gekregen en die is 2jaar geldig... Screenshot, papier, zelf nagetekend op papier, maakt niet uit...
Er is een app om die makkelijk op te vragen,maar je kan ook een foto van een papieren gebruiken.

Als belg werkte mijn QR code bij Nederlandse scanners toen ik daar op bezoek was, waarom kunnen jullie niet je internationale code aanbieden in Nederland? Worden deze geblokkeerd?
Waarom uberhaubt een ander systeem dan het Europese als je het europese toch moet voorzien in de scan apps en nederlanders ook een QR code moet geven voor het buitenland?

[Reactie gewijzigd door Keneo op 23 juli 2024 00:11]

zijn die Starlink satellieten sterk genoeg om bijvoorbeeld de QR code op te vragen? kan me voorstellen dat dit handig is dan heb je overal ter wereld bereik om de QR-code te laten zien...
Als je ergens heengaat waar je een recente QR-code nodig hebt en er is geen internetverbinding, dan kan je de code natuurlijk ook printen en op papier meenemen. Sowieso is dat handig bij het reizen, want met papier heb je een sliert minder afhankelijkheden.

Verder heb je een vaste schotel nodig om Starlink te gebruiken. Die neem je niet echt makkelijk mee in je broekzak. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 00:11]

De eerste mensen met starlink halen tot 250 mbit download en ook een hoge upload. Zou geen enkel probleem moeten zijn. Maar waarom zou je je QR in het vliegtuig gebruiken? Je gaat toch al door een uitgebreide security heen.
mja, roaming aanzetten eventjes en je hebt je QR code. Bij vrijwel alle vliegvelden heb je wel mobiel internet. Als je in een erg afgelegen gebied komt vermoed ik dat er weinig vraag zal zijn naar je QR code ;) , maar ik kan me vergissen. De enige plek waar ik mijn QR code moest laten zien deze zomer was bij een koffie restaurant in een groot winkelcomplex in Frankrijk. Ging werkelijk nergens over...maar goed...
Stel, je vliegt naar ergens buiten de EU, dan wordt het een dure code als je roaming even aan zet voor je een lokale simkaart gekocht hebt...
Dat lost starlink niet voor je op hoor. Tenzij je de schotel meeneemt, die momenteel locatie gevonden zijn. Nee, of roaming of wifi op locatie is een veel beter alternatief, naast het downloaden van je code voordat je op reis gaat uiteraard.

Even bij de context van het artikel blijven, je hebt wel internet tijdens de vlucht, die schotel heb je niet nodig. Dus voor het ophalen van "last minute" gegevens is het zeker een uitkomst, al is het maar om communicatie te hebben met degene die je gaat ophalen. Een echt nadeel is er niet, behalve als mensen gaan (video)bellen tijdens de vlucht. Dan krijg je een hoop meer geluid dan nu. Hoewel het niet veel anders is dan in de trein, dus wat dat betreft...

[Reactie gewijzigd door david-v op 23 juli 2024 00:11]

Duurder dan een Starlink schotel en abonnement? De logistiek van het meeslepen van je schotel en het locatie gebonden zijn daargelaten, moet je je QR code wel erg vaak nodig hebben om een Starlink abonnement een voordelig alternatief te laten zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.