Sennheiser introduceert HD 400 PRO-studiohoofdtelefoon

Sennheiser introduceert zijn HD 400 PRO-studiohoofdtelefoon. Deze open koptelefoon is volgens de fabrikant bedoeld voor muziekproducers om mee te mixen en te editen. De koptelefoon is direct beschikbaar en krijgt een adviesprijs van 249 euro mee.

De HD 400 PRO-studiokoptelefoon heeft een frequentierespons van tussen de 6 en 38,000 hertz. Sennheiser belooft een diepe en 'goed gedefinieerde' bass, met een totale harmonische vervorming van minder dan 0,05 procent. De koptelefoon is ooromsluitend en heeft een open achterkant. Het geluidsdrukniveau van de HD 400 PRO bedraagt 100dB. De studiohoofdtelefoon bevat verder een impedantie van 120 Ohm.

De koptelefoon wordt geleverd met een afneembare spiraalkabel van 3 meter en een rechte kabel van 1,8 meter. Volgens Sennheiser kunnen gebruikers zo zelf kiezen wat hun voorkeur heeft om te gebruiken. Beide kabels zijn voorzien van een jackplug van 3,5mm voor draagbare geluidsbronnen. Ook wordt er een adapter van 6,3mm meegeleverd. Daarmee kan de koptelefoon verbonden worden met een mengtafel of audio-interface.

Sennheiser HD 400 PROSennheiser HD 400 PROSennheiser HD 400 PRO

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

01-12-2021 • 11:26

58

Reacties (58)

58
58
29
1
0
12
Wijzig sortering
Wellicht goed erbij te vermelden dat Sennheiser geen koptelefoons meer maakt, maar dat zij de merknaam een half jaar geleden verkocht hebben aan Sonova verkocht hebben die nu koptelefoons voorziet van de naam van dit roemruchte merk.
Ze hebben alleen de consumenten tak overgenomen. Deze koptelefoon valt onder de Pro categorie bij Sennheiser en wordt dus wel volledig door hen geproduceerd.
Zo pro ziet hij er niet uit. Ik heb ooit 2x een koptelefoon van Sennheiser gehad en beiden hadden dezelfde plastic constructie bij de verstelbare sliders. Die scheurt na verloop van tijd dan.

Mijn Beyerdynamics zijn bijna 10 jaar oud en afgezien van wat kussentjes geen problemen. De kabel is wat stijf geworden, deze heb ik al liggen om te vervangen.

De sliders van de beyers zijn overigens ook gedeeltelijk van plastic, maar hier zijn 3d-printable replacements voor waardoor ik nu een setje knaloranje sliders heb, helemaal custom 8) De originele hielden het 7-8 jaar vol (met enkele valpartijen). Zodra je scheuren in deze sliders van de sennheisers hebt moet je het hele frame vervangen waarvan ik betwijfel of dat lukt.

Als je ook kijkt naar de Beyerdynamc DT-PRO series zie je ze vrijwel altijd in studios, radiostations etc. en zie je gewoon een stuk stevigere hoofdtelefoon dan wat ik hier op de foto zie. Zo'n ding koop je niet voor 1 of 2 jaar.

[Reactie gewijzigd door Nox op 25 juli 2024 12:17]

Nou zeg, je hoeft hem niet te vervangen als er scheuren in zitten, klinkt nog steeds prima. Ik heb een 595 van 16 jaar oud, zitten de bekende haarscheurtes in de band, zelfs een klein stukje plastic afgebroken, liet hem vaak vallen. Maar de koptelefoon doe het nog steeds.
Het hoeft niet, maar het geeft wel aan dat de constructie gemaakt is met looks over function ;) En bij professionele toepassingen verwacht ik het wel anders.
Hier nog steeds de Monster Beats by Dr Dre Beats Pro. Zwaar ding maar niet kapot te krijgen, wat een frame.
mijn 10 jaar oude Sennheiser doet het nog prima hoor
En de mijne was binnen een jaar kapot. Je punt is?
Hebben ze alleen de merknaam overgenomen? Of ook patenten en technologie?
In dit bericht wordt er gezegd:
Sonova – a global provider of medical hearing solutions headquartered in Switzerland – will fully acquire our Consumer business.
Omdat er fully wordt gezegd, lijkt me dat het ook om de technologie gaat.
Wat @sorasuki zegt, dit betreft alleen de consumertak, deze reference koptelefoon valt onder de professionele tak van Sennheiser, die gewoon nog steeds de R&D en productie doet.
Blij dat dit nieuwe bedrijf dezelfde kwaliteit kan halen. De HD599 hier, is mijn favoriet.
Sonova is ook geen onbekende speler natuurlijk en hun gehoorapparaten behoren toch wel een van de beste in die markt.
Dat moet nog maar blijken. Ik hoop dat je gelijk hebt, maar dit is mogelijk het eerste model, en misschien nog niet eens, wat onder Sonova ontwikkeld is. Nu lijkt dit een gesloten HD59x variant te zijn, wat op zich niet heel spannend is, maar Sennheiser heeft wel vaker gesloten modellen gemaakt die niet zo goed zijn als de open variant (HD820 t.o.v. HD800(S) bijvoorbeeld).

Ik zou wat blij zijn als dit en de volgende modellen écht goed zijn, maar dat moet eerst aangetoond worden met goede benchmarks.
Er staat toch echt meerdere keren in het artikel dat het om een open systeem gaat. Geen gesloten HD59x dus..
Whoops, dat had ik gemist! Ik ging puur om de plaatjes af, vond het al bijzonder om wel zo'n patroon te hebben.

Vaak worden in studio's ook gesloten koptelefoons gebruikt ivm lekkage van geluid, dus dit is een uitzondering in dat opzicht dan ook.

Ik zou bij een open koptelefoon persoonlijk neigen naar een HD600 variant voor studio gebruik. Deze is bewezen (echt bewezen: https://www.audiosciencer...0-review-headphone.18774/) goed, betrouwbaar, kwalitatief in orde, en super makkelijk om onderdelen voor te maken. Qua prijs maakt het ook weinig uit.
In studios gebruiken muzikanten een gesloten koptelefoon bij tracking (opname), bij het mixen gebruik je een open koptelefoon.
Tijdens opnames wil je maximale isolatie zodat je jezelf goed hoort, bij mixage komt de nadruk op een juiste reproductie en hier is een open systeem weer beter voor.
Deze koptelefoon lijkt met alle marketing foto's primair gericht op de thuisproducer in een lager segment, ben benieuwd hoe ze het gaan doen in de praktijk.
Tijdens opnames wil je maximale isolatie zodat je jezelf goed hoort,
Kleine correctie: de reden voor gesloten phones bij opname is vooral het voorkomen van bleed in de mics die opgenomen worden. Bijvoorbeeld click track die je niet in een acoustische opname vanuit de headphones in je gitaarmic wil.
Zeker, goeie aanvulling.
Zo te zien lijkt hij juist open. Dat lijkt me bij een Pro versie wel heel beroerd.
Blij dat dit nieuwe bedrijf dezelfde kwaliteit kan halen. De HD599 hier, is mijn favoriet.
Wellicht toch wel goed om te vermelden, ik heb in mijn leven 2x een Sennheiser koptelefoon aangeschaft en bij beide kreeg ik last van pijnlijke oren na een half uurtje dragen, de oorschelpen drukten zo op de randen van mijn oren dat dit pijnlijk werd, daarnaast ook boven op mijn hoofd waardoor ik de koptelefoon constant bleef verschuiven, misschien is dit nu beter/opgelost door de nieuwe fabrikant middels lichtere materialen of vorm.

Dat weet ik niet want ik heb er daarna nooit meer 1 gekocht, ik heb minstens 3 vrienden/kennissen waarbij dit ook het geval was, nu ik dit weet (andere fabrikant/maker) is een reden om het "merk" weer een kans te geven.
Afhankelijk van welke koptelefoons je geprobeerd hebt die niet lekker zaten kom je met dit model waarschijnlijk van een koude kermis thuis.

Dit model is heel erg gelijk aan het design van de 5xx serie, als die niet passen zal deze waarschijnlijk ook niet passen.
Ze passen wel, dat is het probleem niet, het waren on ear modellen en de band is verstelbaar, ik vond ze redelijk zwaar en erg strak zitten, daardoor waarschijnlijk de druk die de klachten veroorzaakte.

Ik heb kleine oren en over ear modellen vallen mijn oortjes altijd makkelijk binnen de schelp.
Was dat een HD-25 wellicht?
Nee die was het niet, moet ik echt op zolder gaan kijken want daar ligt de koptelefoon nog wel ergens, maar daar heb ik echt geen zin in hahahah, zou het zo uit m'n hoofd echt niet weten, is ook al behoorlijk lang geleden.
Ik heb anders jaren geleden een HD650 aangeschaft, en kon deze makkelijk de hele dag dragen zonder ergens last van te krijgen. Inmiddels waren de kussens en hoofdband aardig versleten, en heb er goedkope aliexpress kussentjes op gezet. Hoewel deze er identiek uitzien zijn ze beduidend minder comfortabel.

Ik heb nog nooit een on-ear koptelefoon gehad waar ik niet binnen een uur al last van kreeg.
Ik heb nog nooit een on-ear koptelefoon gehad waar ik niet binnen een uur al last van kreeg.
Ik wel, meerdere zelfs, in de 80's die standaard bij de walkman zaten destijds ;)
De opvolger van mijn beige/lichtbruine HD598 zeker?
Heeff die ook die 2,5mm stekker voor in de hoofdtelefoon?
Ik heb laats nog een sennheiser gekocht bij bol.com, na wekelijks en bijna dagelijks gebruik was die andere hoofdtelefoon ook van sennheiser stuk gegaan.Ik heb nu een goedkoper model gekocht en ben er zeer tevreden mee, het spul gaat lang mee en vervormt bijna niet.
Wellicht goed erbij te vermelden dat Sennheiser geen koptelefoons meer maakt […]
Dat was goed geweest als het hier om een consumentenkoptelefoon zou gaan, maar dat is niet zo. Deze Pro-koptelefoon wordt gewoon door Sennheiser zelf gemaakt.
Zonder grafieken van de frequentierespons en vervorming kunnen we weinig zeggen over de geluidskwaliteit van dit product. Jammer dat ze die niet publiceren bij het persbericht, helemaal voor een 'professionele' hoofdtelefoon.

Ik wacht wel even op een review van Audiosciencereview.com

[Reactie gewijzigd door Grozno op 25 juli 2024 12:17]

Een grafiek zal jou ook niet veel vertellen over de geluidskwaliteit. Daarvoor zul je hem op je hoofd moeten hebben en persoonlijk moeten beluisteren.
Het kan wel een indicatie geven van wat je kunt verwachten.
Kwaliteit kan je er inderdaad niet in zien maar wel of er veel, weinig bass is of een high-end die veel sparkle heeft of juist schel
Harman heeft behoorlijk goed onderzocht wat de preferentiecurve van de meeste mensen is qua frequentierespons, dus je kunt uit zo'n grafiek zeker wel het nodige afleiden.
Niet helemaal eens. Detail is zeker iets dat je moet horen, maar grafieken m.b.t. vervorming helpen zeker. Neem Beats Audio als voorbeeeld; sommigen vinden die prachtig klinken, terwijl ze helemaal niet neutraal zijn. Als studio producer wil je geen opgepompte bas, maar horen zoals de opname bedoeld is.
ik krijg bij deze headset een soort "hippe beats vibe". dan waarschuw ik meteen de mensen die dit een leuke t headset lijkt voor on the go:
1. dit is een open back headset, de hele bus luistert mee.
2. de impedantie is 120ohm, wat (veel) hoger is dan de max 50ohm (vuistregeltje) die je wilt hebben bij gebruik op mobile devices. (ingebouwd) versterkertje is wel zo handig!

apart ook dat ze deze voor dit bedrag in de 400 reeks plaatsen, een hd599 gaat voor ~100 euro nieuwprijs als je wat zoekt...
Deze open back geeft (in mijn ervaring) wel een ruimtelijker geluid dat in prijsklasse gelijke hoofdtelefoons (waarbij ik er maar enkele getest heb).
Zelf mix ik (thuis / hobby) met een Sennheiser HD590 (ook open), dit geeft een goede indruk, maar om een mix beter te maken is het goed deze op verschillende weergevers te beluisteren (speakers / simpele oortjes, aangezien dat ook de praktijk is waarin je mix beluisterd wordt)
Het is wel fijn om met koptelefoon te mixen zodat het zonder overlast voor huisgenoten kan :)
Het is wel fijn om met koptelefoon te mixen zodat het zonder overlast voor huisgenoten kan :)
Dat is waar, maar realiseer je ook dat je stereobeeld met koptelefoon extreem anders is dan met monitorspeakers. Daarmee komt er namelijk ook geluid van links in je rechteroor en vice versa. Maar een koptelefoon is wel onmisbaar om naast die andere afluisteringen de mix te checken.
Heel je reactie mag de prullenbak in. Want deze koptelefoon is niet bedoeld voor in de bus, en ook niet om aan je telefoon/laptop/pc direct te hangen. Lees het artikel nog eens.

Het is een Studio headphone.

Excuus

[Reactie gewijzigd door D0phoofd op 25 juli 2024 12:17]

dan waarschuw ik meteen de mensen die dit een leuke t headset lijkt voor on the go
Je kan natuurlijk denken dat iedereen ziet dat die _geen_ headset voor on the go is, maar niet iedereen leest even grondig, of kent de hoofdtelefoon-markt.
ugh, ik heb er idd te vluchtig overheen gelezen.
Zonde dat men geen exacte maten vermeld, dit zou best weleens de norm mogen zijn.

Ik heb zo vaak meegemaakt dat een koptelefoon gewoon te klein is voor mij, vooral als het om modellen gaat met een harde plastic hoofdband zoals bij deze.

Verder wel apart dat ze geen grafieken vermelden.
Mijn grote kop is ook een belangrijke reden waarom ik nog steeds mijn DT770 heb.
Ik heb jaren geleden een Sennheiser HD598 gekocht voor 50 euro bij de magazijnuitverkoop van Saturn in NL.
Het is die met beige en bruine kleuren (lijkt op Noctua, maar sloeg natuurlijk op luxe leren autobekleding).
Nieuwprijs was ook zo’n 250, wel een impedantie van 50 Ohm.
Daarvan ging de kabel kapot, het idiote was dat de stekker die in de hoofdtelefoon ging maar 2,5mm was en geen 3,5. En dan moet de plastic rondom ook nog lang stuk smal blijven.
Gelukkig bij Saturn in Duitsland een originele stekker kunnen bestellen, terwijl de HD598 allang uit de running.

Wel gigantisch verschil in wat een open of een gesloten hoofdtelefoon doorlaat wat betreft omgevingsgeluid.
Ik heb ook de Sony WH-1000XM3, maar wat zitten die fluwelen/stoffen oordoppen van de Sennheiser heerlijk comfortabel. Kan ik van de Sony niet zeggen.
De Sony in de passieve-uitstand heeft ook een merkbaar slechter geluid dan de Sennheiser, welke gecorrigeerd wordt in de actieve aan-stand.
Voor mijn vrouw nog de Bose QuietComorft 35 II, die zit ook comfortabeler dan de Sony.

Moraal van het verhaal: probeer ook het draagcomfort eerst in de winkel uit, niet alles blindelings via internet bestellen. Maar bij Senheiser zit je wel goed lijkt me.

[Reactie gewijzigd door MadButcher op 25 juli 2024 12:17]

De Boss 35II en o.a. de Jbl Elite serie gebruiken ook 2,5 naar 3,5 stekkertjes Zijn gewoon overal verkrijgbaar.
De XM4 zit beter, maar gezien de prijs vorig jaar de 3 gekocht. Met Wavelet kun je het geluid 'recht' trekken door het profiel voor de koptelefoon te selecteren.
Ben benieuwd naar hoe deze zich gaat verhouden t.o.v. de gelijk geprijsde Beyerdynamic DT 900 Pro X. Deze bestaat ook sinds een paar maanden. Wellicht is deze sennheiser een antwoord (concurrent) hierop?
In principe is een studio koptelefoon vrij neutraal anders heb je er weinig aan dus daar moet je op letten bij aankoop. De Sennheiser HD600, 20 jaar of zo oud, is legendarisch wat dat betreft en is zelfs gemoderniseerd in 2019. Dit model biedt veel neutraliteit voor de prijs ( 2019 versie €280). Wil je beter dan wordt het gelijk een flink stuk duurder en kom je bij zoiets als de HD800 terecht wat €1,000 of zo kost.

Het betreft hier open koptelefoons. Die hebben het beste geluid maar zijn ook wat groter en zitten niet lekker. Het geluid wordt niet afgesloten dus anderen kunnen ''meegenieten''.
Het voordeel dat de draad er af kan is dat je deze kunt vervangen. Met werk wil je zo nu en dan weleens op de kabel stappen, nadeel van een draad. Het voordeel van een ‘pro headphone’ is de goede geluidskwaliteit. Dit is een open werkbare koptelefoon, hoofdtelefoon, en er valt goed mee te werken, I have a HD pro earlier;-)
Dit lijkt wel gewoon een HD560s met een extra kabel te zijn.
Niks mis met een HD560s hoor. Maar zou dit een strategische zet zijn om een goed consumer product in de PRO afdeling van Sennheiser te kunnen onderbrengen? (Gezien de overname van consumer)
Senheiser zal vast goed spul leveren; maar levert zo'n 3.5mm > 6.3mm adapter geen merkbaar kwaliteitsverlies op? Aangezien deze hoofdtelefoon volgens de fabrikant bedoeld is voor studio apparatuur zou ik het logisch vinden als de 6.3mm plug de 'standaard' is en je evt een verloop naar 3.5mm meelevert.

Het lijkt mij hoe minder adapters/plugjes tussen je mengpaneel en je koptelefoon, hoe beter.
Ik zou dat allemaal goed checken op hoofdtelefoon forums enzo als je dit wilt kopen. Advies is bijvoorbeeld om het snoer van de HD650 voor de HD600 te gebruiken omdat dit een beter geluid geeft..dus het is niet altijd ''goed spul''. Zelf gebruik ik verlengsnoer van Grado op mijn Sennheiser koptelefoon omdat dit ''goed spul'' is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.