Sennheiser brengt HD 660S2-koptelefoon uit voor 599 euro

Sennheiser introduceert de HD 660S2-koptelefoon, die te beschouwen is als de opvolger van de bijna identiek ogende HD 660S. Een belangrijke vernieuwing is de verhoging van de impedantie. Het nieuwe model krijgt een adviesprijs van 599 euro.

Een opvallende vernieuwing is het feit dat de driver van de HD 660S2 een impedantie van 300 ohm heeft, terwijl dat bij de 660S 150 ohm is. Daardoor vergt het nieuwe model nog meer dan zijn voorganger een versterker met een hoog vermogen. Daarmee maakt dit het nieuwe model minder geschikt voor gebruik in combinatie met bijvoorbeeld een laptop of smartphone.

Sennheiser noemt de HD 660S2 een upgrade voor audiofielen en zegt te hebben geluisterd naar feedback van de hificommunity 'door een hoofdtelefoon te creëren die een geslaagd evenwicht weet te vinden tussen detail van referentieniveau en een meeslepende frequentierespons'. De 660S is op zijn beurt de opvolger van bekendere koptelefoons als de HD600 en HD650.

De Sennheiser HD 660S2 is vanaf woensdag vooruit te bestellen en is vanaf 21 februari te koop.

Sennheiser HD 660S2

Door Joris Jansen

Redacteur

08-02-2023 • 14:54

77

Reacties (77)

77
76
28
2
1
39
Wijzig sortering
Een opvallende vernieuwing is het feit dat de driver van de HD 660S2 een impedantie van 300 ohm heeft, terwijl dat bij de 660S 150 ohm is. Daardoor vergt het nieuwe model nog meer dan zijn voorganger een versterker met een hoog vermogen
Dat het meer vermogen vergt is onjuist. Helaas wordt deze onzin maar al te vaak verkondigd en overgenomen door leken (mede dankzij de marketing).
De hoogte van de impedantie zegt op zichzelf helemaal niets zonder ook de gevoeligheid van de hoofdtelefoon te kennen.

In de meeste gevallen zal het benodigde vermogen voor een bepaalde geluidsdruk gelijk blijven of zelfs verminderen doordat hoofdtelefoons met een hogere impedantie, doorgaans ook efficiënter zijn.

Sennheiser geeft gelukkig als een van de weinige fabrikanten ook de gevoeligheid op:
HD660 = 104 dB/V.
HD660S2 = 104 dB/V

Aangezien de impedantie verdubbeld en de gevoeligheid gelijk blijft, zal het benodigde vermogen met P = U^2 / R = 1 / 2 afnemen.
Oftewel het benodigde vermogen halveert voor de HD660S2 (= veel efficiënter dan de HD660) ;)

Los hiervan, ik snap niet waar ze met de HD660S2 naartoe willen.
De HD660 leek erg op de HD600 qua tuning en de HD660S2 schijnt nu weer sterk op de HD650 te lijken. Voor een verdubbeling van prijs, discutabele verbeteringen t.o.v. de legendarische voorgangers.

Wat vergelijkende metingen die iemand gemaakt heeft tussen de HD600/HD650 en HD660S2:
https://www.reddit.com/r/...3lz/hd660s_s2_treble_dip/
Bij de 'raw' metingen is beter te zien wat de verschillen zijn in het midden tot laag.

[Reactie gewijzigd door CMT op 24 juli 2024 08:04]

De verwarring komt misschien omdat meer impedantie (waarom noemen we het niet weerstand) een hoger voltage vereist. Dit is wel waar versterkers soms de mist in gaan en waar mobiele apparaten te kort schieten omdat ze op lagere voltages werken.
Is dat wel zo? Ik zie daar een gevoeligheid in dB/V . Dus zou ik zeggen dat het volume bij gelijk voltage (rms) ook gelijk blijft. Alleen door de hogere impedantie gaat de stroom omlaag (en dus het verbruik). Wat de koptelefoon itt wat het artikel beweert juist *geschikter* zou maken voor laptops/telefoons.
Beide hoofdtelefoons zullen bij een bepaalde voltage even 'luid' klinken.
Het verschil is dat de HD660 half zo efficiënt is als de HD660S2 en het dubbele aan stroom, dus vermogen vraagt/nodig heeft. Mits de specificaties van Sennheiser kloppen.

Voor draagbaar/laptop gebruik, zal er eigenlijk geen wezenlijk verschil zijn.
De meeste op-amps kunnen namelijk meer dan genoeg stroom leveren (ze ook mijn reactie hierboven).
Maar het is wel zo dat de hoeveelheid vervorming ook toeneemt wanneer meer stroom gevraagd wordt

Klankmatig is het wel te prefereren om een overgedimensioneerde versterker te hebben en/of een hoog Ohmige hoofdtelefoon.

[Reactie gewijzigd door CMT op 24 juli 2024 08:04]

Klankmatig is het wel te prefereren om een overgedimensioneerde versterker te hebben en/of een hoog Ohmige hoofdtelefoon.
Gelukkig vermeldt je dit nog even op de valreep.
In mijn recente zoektocht naar een nieuwe kwam ik redelijk wat meldingen tegen van mensen die een slechte ervaring hadden met koptelefoons die zowel hoog Ohmig als een hoge gevoeligheid hebben.
Bij de Beyerdynamic DT 770 bijv. las ik wat berichten van mensen die al met het 80 Ohm model slechter geluid beleefden indien aangestuurd door oudere of goedkope hardware.
Mijn conclusie was dat hoog Ohmige koptelefoons over het algemeen, zeker als je niet weet wat je hardware kan leveren zoals vaak bij moederborden en smartphones het geval is, beter niet onversterkt gebruikt zouden moeten worden omdat je dan simpelweg niet de capaciteiten van je (vaak prijzige) koptelefoon volledig benut.
We noemen het impedantie omdat het geen lineaire weerstand is maar een frequentieafhankelijke, ofwel een weerstand met een capacitieve en/of inductieve component.
Ja, dat denk ik ook. Soms lees ik in reviews over de ervaring van hoofdtelefoon verstekers en dan wordt wel eens de impedantie foutief gelinkt aan meer vermogen.
Waarschijnlijk onder het motto, 'meer is beter'.

Dat iets minder luid klinkt op een draagbaar apparaat is vanwege het beperkte spanningsbereik. Daarmee wordt indirect het vermogen beperkt, terwijl de versterker in zo'n apparaatje meer dan genoeg stroom kan leveren.
Om toch meer gebruik te maken van het beschikbaar vermogen, is men dan gedwongen om een hoofdtelefoon met lagere impedantie te kiezen zodat deze spanningsgrens bij een hoger vermogen ligt.

Maar over de hoeveelheid benodigde vermogen wordt vaak zwaar overdreven. Tenzij je een model hebt met lage gevoeligheid (denk dan maar aan 80dB/V), is een paar milliwatt genoeg om op een luid volume te luisteren.

Voor de Sennheiser HD660 met 150 Ohm impedantie bijvoorbeeld, is voor een piek geluidsdruk van 100dB 0.63Vrms nodig. P = 0.63^2 /150 = 2.65mW.
Een standaard hoofdtelefoon versterker is bestaat vaak uit een simpele op-amp dat ca. 10 - 20mA kan leveren. Wat neerkomt op ca. 15 - 60mW bij 150 Ohm.
Blijkbaar zijn bedrijven tegenwoordig op de rebranding train gesprongen zoals we die zien bij gaming. Letterlijk dezelfde hardware voor 2x de prijs.

Grote vraag is dan of de 1800 Eur voor een HD800s gerechtvaardigd is, maargoed. Allebei koekoek 8)7
Nu zou ik eigenlijk wel een mooie roundup willen van verschillende amps & DACs. Ik heb zelf een U-Phoria UMC22 op m'n bureau staan die toch wel inmiddels aan vervanging toe is, maar het grote nadeel van heel veel van die USB interfaces is dat ze niet echt gemaakt zijn om een hoofdtelefoon met een hoge impedance aan te sturen en dat ze allemaal de verkeerde aansluitingen aan de verkeerde kant hebben zitten.

Mocht iemand een USB interface weten waar een XLR input aan de achterkant zit, balanced out aan de voorkant en die ook nog eens krachtig genoeg is om bijv. een Shure SM7B en een 250-300 ohm hoofdtelefoon aan te sturen, dan hoor ik het graag :)
Genoeg op de markt!
Maar in principe wil je je amplificatie en je DAC niet in hetzelfde apparaat hebben.
Er zijn wel goedkopere combi's maar als je balanced wil, en moeilijk aan te drijven koptelefoons hebt, zit je automatisch in het hogere segment.

De Topping E70 + L70 combi bijvoorbeeld

Ook de Schiit Jotunheim voldoet hieraan.
Je kunt een interne dac kaart / module erbij aanschaffen als je het een beetje betaalbaar wil houden, of voor een losstaande DAC als bijv de Schiit Bifrost 2 multibit gaan.
Moet je wel of uit amerika importeren met inklaringskosten of via www.schiit-europe.com

Verder kun je massdrop een beetje in de gaten houden, periodiek komen daar leuke producten op

[Reactie gewijzigd door lmartinl op 24 juli 2024 08:04]

Ben ik het niet mee eens. Een dac amp combo van jds labs doet echt niks onder voor een stack van schiit of topping hoor.
Okay.... waar ben je het niet mee eens?
Welke dac/amp combo van jds labs zou je aanraden waarbij "XLR input aan de achterkant zit, balanced out aan de voorkant en die ook nog eens krachtig genoeg is om bijv. een Shure SM7B en een 250-300 ohm hoofdtelefoon aan te sturen" die niet onder het 'hogere segment' valt?
Je bent welkom in het grote Headphones topic!

Ik denk dat er genoeg in jouw straatje beschikbaar is. Zou het zelf ook wel leuk vinden als T.net wat aandacht aan HiFi geeft.
Ja eens. Balans neigt erg naar smartphones tegenwoordig. Niet direct erg, maar er is daar zeer weinig innovatie te bespeuren tegenwoordig helaas.
Deels mee eens, maar innovatie op HiFi gebied is soms ook ver te zoeken, om maar even bij de HD660s2 te blijven, daar zit volgens mij ook weinig vernieuwends in tov zijn voorganger
De nieuw uitgekomen Violectric HPA V222 is een aanrader (hier in combinatie met een Chord Hugo dac > HPA V222 balanced > Senheiser HD800S)
Voor de SM7B is een fethead een aanrader. Je interface moet wel fantoomspanning geven, maar dan geeft hij 27dB gain zodat je niet de gain van je interface helemaal omhoog hoeft te doen. (dit veroorzaakt vaak ruis of "hiss")
Dan zou ik toch eerder voor een https://www.thomann.de/nl/dbx_286_s.htm gaan. Goede preamp en nog wat processing bijgevoegd ook.
Wel een mooi apparaat, maar bijna 3 keer zo duur als een fethead. (en rack formaat ipv XLR connector formaat) Dus dan ligt het heel erg aan de rest van de setup of dit een goede aankoop is.
Mja daar heb je wel een punt. Maar als je toch al in de regio van een SM7B zit, wat niet bepaald de minste of goedkoopste mic is, is een goede preamp zeker aan te raden. De DBX voegt naast die preamp ook nog eens een compressor, de-esser, EQ en noise gate toe, en je kunt hem onder je monitorvoet leggen.

In mijn geval heb ik onder mn schermen een 2u hoog en 2u brede bak zitten waar mn DBX, een audio interface, en een guitar DPS (Line6 Pod HD Pro X... still going strong \m/ ) in zitten.

Als je goede geluidsopnames van je stem wil maken (podcasts, voice overs, zoom meetings...) is een SM7B zeker een goede mic, maar het is alleen het begin van je signal chain. Die fethead zorgt voor een rechtlijnige versterking, maar heeft er verder nog geen processing in zitten. Je kunt vrijwel alles in software doen, maar een 19 inch bak met knopjes en ledjes speekt de tweaker dan ook wel aan lijkt mij zo. ;)

(En als je even op marktplaats zoekt kun je een DBX 286 wel voor 95-100 vinden... en ze zijn gebouwd als een tank.)
Dit zal bij veel Audio Interfaces geen ruis reductie toevoegen. De preamps zijn vaak al low noise genoeg. Kijk: https://youtu.be/T8HwNnJAjbQ

Dit heeft te maken met de EIN van de preamps in de interface en de fethead/cloudlifter. Als die gelijk of erg dicht bij elkaar liggen is de interface op zichzelf al genoeg. Dat getal is ongeveer ~129dBu(A). Het enige wat het in dat geval doet is geld verbranden ;)
Maar dat is ook niet wat ik bedoelde. Mijn punt ging over het tweede deel van de video (waar hij uiteindelijk ook zegt dat je voor een SM7B waarschijnlijk wel een fethead kan gebruiken).
Deze specifieke microfoon geeft weinig output (is ongevoelig) waardoor je de preamp van je interface helemaal moet open trekken. En een preamp die maximaal staat te versterken geeft vaak(niet altijd) noise. Dat kun je dus oplossen met een fethead
Schiit Modi 3E dac en een bottlehead crack versterker!
Is dit product nog echt van Sennheiser of is dit nu een product van Sonova?
Officieel van Sonova (dus Sennheiser Hearing), maar tot nu toe houden ze de naam redelijk hoog. De Sennheiser IE 200 is bijvoorbeeld een ander product wat onder Sonova uitgebracht is
Daarover verschillen best wel wat mensen van mening. Zeker voor mensen die een neutraal signatuur verwachtten gezien de serie waar deze in geplaatst is. Ik heb hem zelf mogen beoordelen en ook een positieve beoordeling gegeven, maar het is een optie getuned voor de mainstream met een v-vorming signatuur en dan kun je je afvragen hoe goed deze is tov andere bedrade opties. Het merk doet dan al een hoop, maar het zou me niets verbazen als meerdere opties dezelfde prestaties neer weten te ztten.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 24 juli 2024 08:04]

Ik heb een tijdje terug de sennheiser HD560S getest. Eerlijk gezegd de meest neutrale koptelefoon die ik toen heb getest, waanzinnig geluid. Maar toch gekozen voor de Beyerdynamic DT990 special edition, ivm het comfort. De AKG was niet aan te drijven door een telefoon.

Ik denk gezien de tests die ik verder heb gelezen, overigens niet dat de hd660s nu echt veel meer te bieden heeft, zeker niet qua prijs/ prestatie.

En dat is wel apart.
ik vraag me af of die Sennheiser ook echt beter is, zelfs nog even afgezien afgezien van het feit dat de Beyerdynamic maar 1/3 van de Sennheiser kost...
Daarover verschillen best wel wat mensen van mening. Zeker voor mensen die een neutraal signatuur verwachtten gezien de serie waar deze in geplaatst is.
Dan heb je de IE 300 gemist ben ik bang ... ja, er zijn absoluut gemixte reviews over de IE 200 maar de reviews die ik gezien heb zijn redelijk positief
Klopt. Ik heb persoonlijk alleen de IE800 en IE600 geprobeerd en de IE 200 dus uitgebreid. Ik vind persoonlijk dat een serie gewoon een specifiek type signatuur moet hebben en zeker niet moet variëren tussen plat en dynamisch. Zet hem dan in een andere serie. Maar goed, Sennheiser is verre van de enige audiofabrikant die concepten varieert binnen een serie.
Sennheiser noemt de HD 660S2 een upgrade voor audiofielen en zegt te hebben geluisterd naar feedback van de hificommunity 'door een hoofdtelefoon te creëren die een geslaagd evenwicht weet te vinden tussen detail van referentieniveau en een meeslepende frequentierespons'.
Is dat niet zo ongeveer hetzelfde als stellen dat iets vierkant en rond is tegelijkertijd?
Vooropgesteld dat we het hier natuurlijk over nietszeggende marketingpraat hebben: ze hebben het over een 'geslaagd evenwicht', niet over het daadwerkelijk aanbieden van de twee eigenschappen tegelijk. Doorgetrokken naar jouw voorbeeld zou je een gelijkzijdige, regelmatige octagon een geslaagd evenwicht tussen een vierkant en een cirkel kunnen noemen.

[Reactie gewijzigd door Snorro op 24 juli 2024 08:04]

Niet hetzelfde, maar dat ze nu een vierkant rondje (of een rond vierkantje) hebben gemaakt. ;)
Liever in de trant van: 'Iets kroms is iets rechts wat verbogen is'.
(vrij naar Bul Super)
Ik wacht nog steeds totdat losse HD600/HD650 drivers weer beschikbaar komen voor reparatie. Vroeger kon je ieder onderdeel van je koptelefoon makkelijk los bestellen, en zo eindeloos met een Sennheiser product doen. Totdat Sennheiser hun aftersales weer op orde heeft, koop ik er niks meer van.
Ik vrees het ergste. De consumenten tak van Sennheiser is verkocht door het Duitse moederbedrijf. Zo mogen wel de Sennheiser naam blijven gebruiken. Zoiets als wat TPVision met Philips tv's doet.
Dat is zonde. Ik vernam dat er wat verkocht/afgesplitst was, maar hoe en wat precies. Naast Sennheiser is er geen ander koptelefoonbedrijf met zo'n duurzame productlijn imo, mijn HD650 is >10 jaar oud. En dat ding ging overal mee op pad, tot in de druipende regen aan toe.

[Reactie gewijzigd door gravit0n_ op 24 juli 2024 08:04]

Beyerdynamic was altijd wel goed, ik kon daar ook vrij lang parts nabestellen. Het ligt al een paar jaar achter me, dus ik ken de huidige situatie alleen niet.
Je kunt voor de HD650 momenteel wel nog ''System 300R HD650'' kopen:
https://spares.s-consumer...duct/506971-hd-650-groove
Nope, niet op voorraad. Al zo'n 1,5 jaar niet. Het nieuwe Sennheiser is niet meer wat het geweest is.
Wat een toeval, de HD650 drivers (als enige van de HD5xx/HD6xx serie) zijn weer op voorraad bij Sennheiser. Duurder dan ooit, maar ik denk dat ik door de zure appel bijt en mijn HD650 in ere herstel.
Leuke advertentie! Hoge impedantie betekent niet noodzakelijk dat je meer versterking nodig hebt.
De HD600 en HD650 kun je prima met een telefoon gebruiken.
Het zal dan wel een geluid van niks hebben dus je schiet er weinig mee op.
Kan je dit onderbouwen?
Ik kan luisteren via mijn laptop (Realtek HD audio) wat een vrij goed geluid geeft maar als ik luister op de laptop via AV receiver en Arcam irDAC, waarbij de irDAC tussen de laptop en AV receiver zit, dan klinkt dat een stuk beter. Wat dan zo klinkt als wanneer ik het op de AV receiver direct aansluit. Dus de bedoeling is dat wanneer je een koptelefoon op een computer, telefoon etc.. aansluit dat dit dan hetzelfde klinkt als wanneer is het op je versterker aansluit.

Er zullen wel moederborden zijn met vergelijkbaar goed geluid en misschien ook wel telefoons, wat ze dan extra erop gezet hebben, wat ook extra geld kost, waarmee ze dan adverteren ook...standaard hebben moederborden een redelijk geluid zoals mijn laptop dat heeft....een hoop spul waar je de koptelefoon op aan kan sluiten klinkt zonder DAC ertussen vergelijkbaar als mijn laptop. Het gaat er dus om dat je een DAC hebt die voor goed geluid zorgt..en als die er niet standaard in zit, wat meestal niet het geval is, dan kun je het best een externe DAC kopen.
Ik kan luisteren via mijn laptop (Realtek HD audio) wat een vrij goed geluid geeft maar als ik luister op de laptop via AV receiver en Arcam irDAC, waarbij de irDAC tussen de laptop en AV receiver zit, dan klinkt dat een stuk beter.
Ik stop je hier even. Ik gun je alle mogelijke plezier met de dac die jij prefereert, maar je zintuigen zijn enorm onbetrouwbaar als het gaat om objectieve metingen. Een luistertest kan heel leuk en nuttig zijn, maar als je niet (veel) voorzorgsmaatregelen neemt zegt het niets. Heb je metingen van deze twee dacs waarmee je deze waarnemingen objectief kunt maken?

Nogmaals, als jij de ene dac prefereert prima, maar zo'n ervaring is geen basis om "geluid van niks" als feit neer te leggen.
Ik prefereer niks. Zal mij verder een zorg zijn of mijn laptop beter klinkt dan mijn AV ontvanger. AV ontvanger klinkt gewoon duidelijk beter..anders en voller.. Ik hoef daarvoor geen objectieve luistertest te doen. Mede ook omdat ik al een vrij objectief geluid heb via AV receiver en koptelefoon.
En ga mij ook niet wijsmaken dat een standaard telefoon net zo goed klinkt als een versterker..wat een onzin zeg...
Ik doe helemaal geen uitspraak over wat wel of niet beter is, ik leg alleen uit dat je gehoor niet objectief genoeg is om daar een objectief oordeel over te geven. Ik snap dat jij je versterker beter vindt klinken dat je telefoon, geniet ervan! Maar daarmee kan je niet objectief zeggen "en dus is het zo".
Altijd uitkijken met ''objectief''. Je geeft zelf aan dat je te subjectief bent als mens om te kunnen beoordelen of iets objectief is. Je verklaart jezelf te dom om over feitelijk alles een uitspraak te kunnen doen. Het waren toch echt mensen die ''objectieve'' wetenschap uitgevonden hebben omdat mensen wel degelijk in staat zijn om objectief te oordelen.

Afgezien daarvan is in audio soort van ''objectieve'' testen vooral zinvol wanneer er sprake is van kleine veronderstelde hoorbare verschillen zijn. Wanneer het duidelijk hoorbare verschillen betreft is zo'n test een beetje te veel van het goede.

Bij een telefoon net als bij kleine boxen heb je een kleine soundstage. Dat je daarvoor een objectieve geluidstest nodig hebt geeft al aan dat je over je hoofd bent hier.

Men heeft het trouwens in audio over ABX test waarvan ook niet duidelijk is in hoeverre het objectief is omdat er sprake is van een geforceerde keus wat stress kan veroorzaken. Daarnaast kunnen onbekende psychologische factoren een rol spelen.
Altijd uitkijken met ''objectief''.
Ik snap het uitkijken niet? Een objectieve vaststelling dat ergens verschil in zit sluit uit dat onverwachte variabelen dit verschil veroorzaken, waar moeten we dan voor uitkijken?
Je geeft zelf aan dat je te subjectief bent als mens om te kunnen beoordelen of iets objectief is.

Je verklaart jezelf te dom om over feitelijk alles een uitspraak te kunnen doen. Het waren toch echt mensen die ''objectieve'' wetenschap uitgevonden hebben omdat mensen wel degelijk in staat zijn om objectief te oordelen.
Ben je altijd zo vriendelijk? Het is algemeen bekend dat menselijke waarnemingen erg makkelijk beïnvloedbaar zijn, kijk bijvoorbeeld naar pareidolias, the dress of het McGurk effect. Dat heeft niets met mij persoonlijk te maken, maar dat is mens eigen. Als je dus zeker wilt zijn dat jou waarneming objectief is zal je voorzorgsmaatregelen moeten treffen om niet in die val te trappen.
Afgezien daarvan is in audio soort van ''objectieve'' testen vooral zinvol wanneer er sprake is van kleine veronderstelde hoorbare verschillen zijn. Wanneer het duidelijk hoorbare verschillen betreft is zo'n test een beetje te veel van het goede.
De hifi wereld staat bol van hete lucht, dat komt (mi) door de combinatie van gebrek aan inhoudelijke kennis en niet beseffen dat dit (subjectief zijn) een probleem is hierin. Er zijn zat mensen die verschillen horen tussen een Flac of wav met dezelfde audio, of dezelfde mp3 van de ene of de andere sd kaart. Stellen dat een verschil zo groot is dat het allemaal niet uitmaakt is een valkuil, ook nog omdat je áls er daadwerkelijk verschil is niet weet waar dat verschil vandaan komt. Was het volume gelijk, zie er in het ene pad nog processing en het andere niet? Er zijn enorm veel zaken die oorzaak kunnen veroorzaken buiten de daadwerkelijke output van een apparaat.
Bij een telefoon net als bij kleine boxen heb je een kleine soundstage.
Wat is jou definite van een 'Soundstage'? Dat is al een subjectieve term om mee te beginnen.
Dat je daarvoor een objectieve geluidstest nodig hebt geeft al aan dat je over je hoofd bent hier.
Deze opmerking vind ik echt wel een zwaktebod, kan je ingaan op de argumenten die ik geef ipv op de man spelen?
Men heeft het trouwens in audio over ABX test waarvan ook niet duidelijk is in hoeverre het objectief is omdat er sprake is van een geforceerde keus wat stress kan veroorzaken.
Dus jij hoort een verschil tussen A en B, maar als je geforceerd moet kiezen is er stress? Waar komt die stress vandaan dan? Jij hoort toch verschil?
Daarnaast kunnen onbekende psychologische factoren een rol spelen.
Maar je negeert de bekende psychologische factoren bij subjectief luisteren?
Dan koop je toch gewoon beter een hifiman edition XS voor die prijs? :P
Of die beter is ligt aan je smaak.
Jaren geleden de HD6XX bij drop (https://drop.com/buy/massdrop-sennheiser-hd6xx) besteld voor $199,-. Fantastische koptelefoons maar ik vraag mij af of deze 660S2 de meerprijs van €300,- waard is…
Ik dach dat Audeze al duur was...
Koptelefoons kan je vinden in zowat iedere prijsklasse. Sennheiser is een van die merken die zich nog redelijk breed kan oriënteren. Het vorige model was bij introductie 199 euro goedkoper, maar met de prijzen van tegenwoordig is 100 euro duurder tov 5 jaar terug niet eens zoveel hoger.
Ben je al eens gaan kijken bij de niet-gaming collectie van Audeze? Daar koop je weinig voor €599 hoor :o
Zoals men bij Sennheiser zei: wij verkopen hoofdtelefoons, de rest verkoopt koptelefoons.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.