Sennheiser introduceert draadloze CX 400BT-oortjes met accuduur van zeven uur

Sennheiser heeft de CX 400BT True Wireless getoond, draadloze oordopjes die een accuduur van zeven uur hebben. Met het meegeleverde oplaad- en opbergdoosje is deze accuduur twintig uur. De oortjes zijn later deze maand beschikbaar voor 199 euro.

De CX 400BT True Wireless-oortjes zijn van het in-ear-type en hebben 7mm-drivers. De oordoppen werken samen met de Sennheiser Smart Control-app, waarmee onder meer de equalizer kan worden aangestuurd. Voor besturing gebruiken de oortjes instelbare, aanraakgevoelige knoppen. Met deze knoppen kunnen gebruikers het geluidsniveau aanpassen, telefoongesprekken opnemen of stoppen en spraakassistenten oproepen.

Ondersteuning voor actieve noisecancelling is er niet, de oordoppen zijn ook niet ipx-gecertificeerd voor bijvoorbeeld waterdichtheid. De oordoppen kunnen overweg met bluetooth-versie 5.1 en hebben ondersteuning voor sbc, aac en aptx. De rechteroordop is de hoofdoordop en is verantwoordelijk voor de bluetooth-verbinding. Gebruikers kunnen deze oordop volgens Sennheiser standalone gebruiken voor bijvoorbeeld telefoongesprekken.

De oordoppen worden geleverd met een opbergdoosje dat dertien uur accuduur levert en vier siliconen oordoppensets. Ze zijn verkrijgbaar in de kleuren wit en zwart en zijn vanaf 15 september te koop voor 199 euro.

Door Hayte Hugo

Redacteur

01-09-2020 • 11:04

84 Linkedin

Reacties (84)

84
72
38
3
0
18
Wijzig sortering
Voor 200 euro zonder waterdichtheid en ANC moeten ze het dus echt op de geluidskwaliteit en accuduur alleen hebben. Vraag me af hoe deze uit de tests gaan komen tegenover bijvoorbeeld de Jabra Elite 75t
De afwezigheid van waterdichtheid komt vooral omdat ze zeer waarschijnlijk ergens een kleine opening hebben om de driver te laten 'ademen'. Desalniettemin kunnen ze een regenbui of wat zweet tijdens het sporten prima hebben.

Als dit dezelfde 7mm-driver is als die van de IE400/500 Pro en de IE800 (S) is deze 200 euro een erg goede deal. Dit is dan eigenlijk net het stukje info wat ik in het artikel mis, maar ik kan het ook niet terug vinden in de press-release.

In elk geval blijf ik gewoon bij mijn bekabelde IEM's met goede passieve demping. Zo weet ik in elk geval zeker dat ze het altijd doen, en dat de prijs in de geluids- en bouwkwaliteit zit.
Op de website van Sennheiser US (tweede link in artikel) staat dat ze dezelfde 7mm "dynamic" drivers van de Momentum TW2 hebben, en dat zijn, voor zover mij bekend, inderdaad de drivers die ook in hun bedrade buds/IEMs zitten.
Aangezien het oortjes uit de CX serie zijn gok ik erop dat het vergelijkbaar klinkt als de cx300 bedraade hoofdtelefoon.

Zelf blijf ik ook vasthouden aan goede IEM's met passieve demping. Eventueel aangevuld met een apparaatje zoals: https://www.fiio.com/btr3k, voordeel hiervan is dat als de accu versleten is je of de accu kan vervangen of het gehele apparaatje maar dat je je oordopjes gewoon kan meenemen, die hebben een levenduur van potentieel decenia.
de Jabra Elite 75t is al regelmatig te koop voor onder de €100, qua prijs niet echt comptetitief tegen een nieuwe release voor deze prijs lijkt me?
Je bedoelt de 65t neem ik aan? De 75t zit echt nog niet zo laag qua prijs. pricewatch: Jabra Elite 75t (Titanium, Zwart)
Deze hebben dezelfde drivers als de Momentum True Wireless (2), als dat zo is dan blazen ze wat mij betreft alles op de markt in die prijsklasse weg qua geluid. De Momentum True Wireless wordt immers door velen gezien als een van de marktleiders op dat front.
Dat zou deze een mooi alternatief maken voor mensen die geen ANC of spatwaterdichte doppen nodig hebben. Klinkt op zich veelbelovend
Vreemd, ik heb 2 koptelefoons van Sennheiser, de Momentum True Wireless 2s en de Momentum Wireless over-ears. En vind absoluut niet dat ze teveel bas hebben. Als je dat al teveel bas vind, moet je zeker geen Beats kopen.
Voor mij hun hoofdtelefoons als te weinig bass en heel scherpe highs zeker de high endcreeks. Maar heb ook een paar hoofdtelefoons/ inears die in het low tot mid segment zitten en die zijn super. Ze hebben voor alles wel iets.
Voor dat geld lijken de Sony WF-1000XM3 mij een veel betere deal, en dit zeg ik als Sennheiser gebruiker.
Dat er ook een verschil in geluidskwaliteit kan zijn is nooit in je opgekomen?

Lijkt mij de belangrijkste eigenschap van oordopjes, en iets waar ik graag extra voor betaal. Maar blijkbaar ben ik daarin de uitzondering.
Als je geluidkwaliteit wilt dan koop je nooit van die buds. Wellicht speelt de grootte en gemak wel een grotere rol in de categorie.
Als je geluidkwaliteit wilt dan koop je nooit van die buds
Dat is natuurlijk een stropopredenering van jewelste. Het is niet waar dat de kwaliteit per definitie belabberd is, en het is ook niet waar dat geluidskwaliteit totaal niet uitmaakt als je buds koopt. Natuurlijk koop je buds voor andere situaties dan om thuis gewoon lekker naar muziek te luisteren, want dan zul je sneller een bedrade koptelefoon kopen. Maar dat wil niet zeggen dat de geluidskwaliteit van buds onderling niet uiteen loopt, en dat je dat totaal niet meeneemt bij je overweging om voor een specifiek product te kiezen.
Ik luister anders thuis ook lekker met draadloze dopjes tegenwoordig. Vind het echt een uitvinding tijdens het afwassen, stofzuigen etc.. Zit velen malen beter dan de draadloze over het hoofd koptelefoon (Sennheiser RS 220) die ik ook heb. Misschien heb ik een klein hoofd en daarom dopjes lekkerder vind zitten.

Gebruik nog steeds de "gratis" dropjes die ik bij mijn S10+ kreeg. Voor mij voldoende zit nog niet naar een upgrade te zoeken.
Vind het echt een uitvinding tijdens het afwassen, stofzuigen etc
Just curious en vanuit usecase; waarom gebruik je tijdens het afwassen of stofzuigen een (draadloze) koptelefoon?

Ik snap dat een stofzuiger doorgaans vrij irritant is qua geluid, het is toch niet zo erg dat je niet even zonder muziek kan?
Ben niet de persoon aan wie je de vraag stelt. Maar ik doe hetzelfde, en dan vooral omdat ik het huishouden doen, aangenamer vind met wat leuke muziek erbij
Met muziek zijn dit soort klusjes enigszins verdraagbaar haha. Doe ook graag alles in één keer.
Dit dus, ik gebruik mijn Samsung Buds Live en Etymotic er4xr bijvoorbeeld veel vaker dan de Focal Clear omdat het gewoon een stuk makkelijker is. Natuurlijk is het geluidskwaliteit van de Clear veel malen beter (mag ook wel voor die hoge prijs), maar niet geschikt voor de meeste situaties en dan komen die IEMs erg goed uit.
zie mijn reactie op Byron010 hieronder, dat is wat ik ermee bedoelde.
Dat ontkracht niet wat ik zei. Aan een on/over ear kleven ook nadelen, nadelen die opgelost kunnen worden met buds. Misschien dat je daarmee ook wat inlevert op geluidskwaliteit (ik vraag het me af, maar soit, stel dat is zo), maar dat impliceert niet dat je geluidskwaliteit niet meer belangrijk vindt als je daarvoor kiest.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 1 september 2020 12:11]

Zowel on-ear en over-ear kunnen voor brildragers erg oncomfortabel worden na langere tijd....
Als je geluidkwaliteit wilt dan koop je nooit van die buds.
Dit soort opmerkingen snap ik niet meer. Ja "vroeger" was er een groot verschil, maar tegenwoordig is bluetooth audio echt een stuk beter.
Natuurlijk zal bedraad nog een tijd beter blijven, maar dat maakt draadloze buds niet opeens slecht.
Ik bedoel niet perse bedraad. Maar een grote koptelefoon over je oren heen zal een beter geluid geven. Zoals de XM3 van Sony
(ongeveer zelfde prijscategorie)
Heb je die wel eens op gehad op je fiets tijdens een 10-daagse hittegolf zoals we net achter de rug hebben? Of gewoon met 20+ tijdens het hardlopen? Tijdens een uurtje trainen bij de lokale fitnessboer?

Snap je nu dat er meer overwegingen zijn dan alleen "wat klinkt het best"?
hij zegt letterlijk dat geluidskwaliteit zijn overweging is.....dus dat de andere overwegingen voor hem van minder belang zijn. Dat dat niet voor iedereen geldt moge duidelijk zijn.


[edit]
@.oisyn fair enough, maar dat is niet het punt dat @Aiii maakt. Of buds per definitie een slechtere geluidskwaliteit hebben kun je over discussieren natuurlijk (lijkt me overigens sterk). Mijn punt was meer, dat ik me kan voorstellen dat iedereen zijn eigen overweging maakt, over wat ie belangrijk vindt. Persoonlijk vind ik, bijvoorbeeld, in-ears irrirant, dus comfort is voor mij kennelijk belangrijk.

[Reactie gewijzigd door borft op 1 september 2020 14:56]

@borft dat was wel degelijk mijn punt. Hij vergelijkt appels met peren. Als je over-ear headphones wil is dat prima, maar dat is niet relevant voor buds en al helemaal niet relevant voor de geluidskwaliteit van deze buds t.o.v. andere buds, want dat is de vergelijking die je moet maken.

Dat je dan in een nieuwsbericht over buds over over-ears begint slaat per definitie al krom, mensen die buds willen kiezen voor buds met een reden (zoals ik aangaf in mijn reactie), maar hoeven daarbij niet op geluidskwaliteit af te dingen. Je persoonlijke voorkeur is irrelevant.

Als we zo gaan beginnen kunnen we het namelijk nog wel wat breder trekken, want waarom zou je een closed back over-ear als de WH-1000XM3 (die ook in die categorie niet de beste geluidskwaliteit heeft, maar dat terzijde), terwijl een open back je nog betere geluidskwaliteit geeft? En weet je wat nog beter is, een hele dure hi-fi installatie, dan heb je bovendien geen enkele last van comfort, want je hoeft niets op je hoofd te zetten.
Nee, hij zegt dat wanneer het om geluidskwaliteit gaat, je nooit buds zou kopen en dat blijft een vreemde stelling/mening. Daarmee suggereert hij dat geluidskwaliteit totaal niet relevant is voor buds, terwijl dat weldegelijk een afweging kan zijn tussen verschillende buds. Dat goede buds het afleggen tegen goede over-ears, dat is evident.

[Reactie gewijzigd door Abom op 1 september 2020 12:16]

Nou nee, hij zegt dat als je geluidskwaliteit ook maar enigszins belangrijk vind, je nooit buds koopt, wat natuurlijk onzin is :)
Elke dag mijn sennheizer btn4.50 al fietsend /mtb-ent, op het werk, in de stad overal, hittegolf of niet ^^ geniet nog steeds van alle tonen die voorbij komen. ^^
Dus IEMs zijn nooit zo kwalitatief (op vlak van geluid) als grotere hoofdtelefoons, is wat je bedoelt?

Wat met de Shure SE535 of andere IEMs van letterlijk honderden euros? Zijn die echt zo veel slechter dan gelijkgeprijsde hoofdtelefoons? Ik denk van niet.
Dan vraag ik me af met welke buds jij ervaring hebt...

Je kunt wel degelijk buds met prima geluidskwaliteit vinden.
Ik denk niet dat je deze onder buds kunt scharen, maar mijn ervaring is met de Sony Wi-1000X

Dus, met noise canceling en in-ear. Toen voor €200m- gekocht en waren al een jaar oud. Nu niet meer leverbaar.

En de headphone zit veel beter, geluid is vele malen beter. En bedieningsgemak is helemaal superieur.
Klopt, Hifiman RE2000's of Final Audio A8000's zijn inderdaad waardeloos.


/s

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 159816 op 1 september 2020 11:59]

Als je geluidkwaliteit wilt dan koop je nooit van die buds. Wellicht speelt de grootte en gemak wel een grotere rol in de categorie.
Wellicht denk jij dat buds nooit geweldig kunnen klinken. Ik weet dat veel mensen dat denken. Maar modellen als de Shure SE846 zijn werkelijk geweldig. Mag ook wel voor een prijs ten noorden van de 800 euro.
Een vergelijking in kwaliteit lijkt me een beetje voorbarig, aangezien deze oordoppen nog niet uit zijn. Duurder is niet altijd beter ;)

Zelf heb ik de Jabra Elite Active 75t. Waterdicht en uitstekende geluidkwaliteit en pasvorm. Valt ook in deze prijsklasse.
> Lijken een betere deal.
We weten immers nog niks over de geluidskwaliteit dus kan je nu nog niks daarover zeggen. Om deze reden is het toch niet zo gek dat hij puur naar features kijkt?
Natuurlijk is het in mij opgekomen.

Dat maakt alsnog niet perse het prijs en feature verschil goed. Daarbij kan je niet al zeggen dat ze al beter klinken, dat weten we nog niet. Als je echt de beste audio wil is bedraad ook beter lijkt mij.
dat weten we nog niet
Precies, en daarom is het onzinnig om te roepen dat die Sony buds jou een betere deal lijken.
Dat is helemaal niet onzinnig, ik kijk naar de informatie die we hebben, de features en het prijsverschil.

Wat jij zegt is juist krankzinnig vind ik. Jij beweert dat vergelijken totaal geen nut heeft.

Je weet dat een mening bijgesteld kan worden wanneer we meer info hebben toch?
Als je om geluidskwaliteit geeft koop je sowieso geen doppies.

Tegenwoordig geeft men meer om gemak, looks en of er wel genoeg bass en hoge tonen in zitten om naar die vreselijke herrie van tegenwoordig te luisteren (die daar weer vrolijk op inspeelt dmv loudness war).

Vast niet iedereen hoor, daar niet van. maar het speelt wel degelijk een rol.

[Reactie gewijzigd door Visgek82 op 2 september 2020 15:24]

Vraag me altijd af hoe wireless buds presteren na 6-12 maanden gebruik. Ik hoor regelmatig dat zelfs duurdere buds relatief snel (minder dan een jaar) een fors deel van hun capaciteit verliezen. Dat is toch wel een serieus issue als je er 200 euro voor betaalt.
Je weet zelf hoe lang en accu in een telefoon/laptop mee gaat. Laatste kun je zelf vervangen, eerste moet je al vaak laten doen. Earbuds zijn 9 van de 10 keer geseald d.m.v. lijm of een lasproces en dat maakt het vervangen van de accu onmogelijk.
Ik heb zelf een Plantronics BackBeat FIT en kan na een jaar of 2 al merken dat de accuduur flink terug loopt.
Ja, daar moet je zeker rekening mee houden. Alleen kopen wanneer je ze echt gaat gebruiken en in enkele jaren kunt afschrijven. Of kan hier een nieuwe accu in?

Edit: een jaar is wel snel om een significant deel te verliezen. Maar na een jaar of twee drie is het bij mij duidelijk merkbaar. En als de batterij slecht begint te worden gaat het op een gegeven moment steeds sneller met de achteruitgang.

[Reactie gewijzigd door apt op 1 september 2020 11:56]

Mijn eerste dopjes waren die van Huawei, deze had 3u afspeeltijd en na 2.5 jaar was dat nog maar de helft +-.

Nu heb ik de Sony 800n nogwattes(moeilijke Sony namen) en deze doen het +-13u als NC uit staat. Dus als deze na 3 jaar ook nog de helft of meer capaciteit heeft is dat nog steeds genoeg om een dag door te komen :). Nu laad ik het doosje 1x per week op, wat ookal zal schelen voor de accu, want de Huaweis lagen elke dag aan de lader.
Als het gaat om draadloze oordopjes voor de consument moet ik toch echt Airpods aanbevelen. De reden is heel simpel. Afhankelijk van hoelang ze bij de retailer op de plank hebben gelegen gaan de accu's met geluk 1 1/2 jaar mee, maar er zijn genoeg mensen op Reddit die zeggen dat ze na een jaartje al onbruikbare accu's hebben. Dit is niet alleen voor Sennheiser maar ook voor concurrenten als Sony.

Geen van alle hebben ze een reparatie programma zodat je kan betalen voor nieuwe accu's. Daarnaast zijn deze dingen zo compact gemaakt dat het onmogelijk is om de accu te vervangen zonder de behuizing te vernietigen.

Apple is de enige met een reparatie programma zodat je kan betalen voor nieuwe accu's.

Ik vind 200 euro voor iets waarvan je nu al weet dat je na een jaar al problemen gaat krijgen en met geluk 1 1/2 a 2 jaar kan gebruiken echt veel geld. Dat is een hele steile afschrijving.
Alleen kost die reparatie maar liefst 110€ per paar, redelijk heftig als je voor 150€ nieuwe hebt. En bij nieuwe heb je meteen een nieuwe oplaadcase.
Ik gok dat ze niet eens gerepareerd worden, maar vervangen door nieuwe exemplaren.
Ik heb mijn Airpods al 3 jaar, accu's nog steeds oké...
Nee hoor.

https://support.apple.com/nl-nl/airpods/repair/service

Als je Applecare+ neemt is de reparatie zelf gratis. Applecare+ voor Airpods kost 39 euro voor 2 jaar. Een van de weinige voorbeelden waar het loont om Applecare+ te nemen aangezien je hebt te maken met een slijtage onderdeel. Dat is dus 19,50 per jaar.

Maar het gaat hier niet om de kosten, het gaat om het feit dat Apple een reparatie programma heeft, iets waar de rest nog aan moet beginnen.
Goh ja, maar de eerste 2 jaar is de kans op batterijslijtage ook relatief klein. Als je pech hebt betaal je 39€ voor Applecare en mag je daarna alsnog 110€ betalen.

Uiteindelijk zal het in de praktijk ook eerder een wisselprogramma zijn ipv een reparatieprogramma.
Wat een geld! :X
Dit soort specs kun je ook krijgen voor nog geen kwart van de prijs...
Dan heb je ongetwijfeld wel duidelijk minder goed klinkende buds.

De Momentums TW2 zijn qua geluidskwaliteit onovertroffen.
Als jij €160 meer wilt uitgeven aan deze buds dan ik aan de bomaker sifi 2, dan houd ik je niet tegen.
En natuurlijk zijn er echt wel verschillen hoor, maar ik bedenk me dan of de situatie waarin ik deze dingen in heb het verschil in prijs rechtvaardigen.
Voor mij is dat een nee, omdat ik dat verschil onvoldoende hoor wanneer ik aan het hardlopen, of fietsen ben, of op een drukke plek loop met veel omgevingslawaai.
Met hardlopen ed zal je het verschil allicht niet horen qua geluidskwaliteit.

Maar ik gebruik ze in alle situaties (dus ook thuis, in trein en vliegtuig enz) en dan hoor je het verschil wel degelijk.
Wat een geld! :X
Dit soort specs kun je ook krijgen voor nog geen kwart van de prijs...
En die klinken dan net zo goed? Ik denk dat we dan graag je advies willen!
Ik zou zeggen, kijk eens op https://www.scarbir.com .
Is van een collega Tweaker en die beoordeelt een grote verzameling buds van goedkoper tot duurder.
Ik heb de mijne ook uitgekozen na zijn review gelezen te hebben.
En nogmaals, ik vergeleek alleen specs dus niet luister kwaliteit, omdat ik deze buds niet heb.
Vertel, hoe klinken ze dan? Hoe is het geluid? Ben wel benieuwd.
Letterlijk erg 'uitstekende' buds. Vormgeving lijkt ondergeschikte factor in ontwerp te zijn geweest.
Naar alle waarschijnlijkheid is dat inderdaad zo, in die zin dat de vorm best wel eens voor de geluidskwaliteit gekozen kan zijn.
Ik vind ze lelijk. maarja

Sennheiser staat altijd wel om de kwaliteit van geluid en comfort. Ik gebruik momenteel de apple airpods en ben er tevreden mee dus overstappen denk ik momenteel niet aan :)
Heb erover getwijfeld om die MTW2's te kopen maar vond ze wat te groot, nu ze deze aankondigen was ik meteen geïnteresseerd maar ze lijken me zelfs nog iets groter te zijn. In elk geval hoekiger.

Ik ben wel benieuwd of vanwege het ontbreken van ANC het ook niet meer mogelijk is om pass-through te krijgen (dus dat je omgevingsgeluiden tijdelijk toelaat om een gesprek te voeren.
En of ze op pauze gaan als je ze uitneemt, of dat je kunt blijven doorluisteren als je er maar 1 draagt. Kom ik in het persbericht ook niet heel veel over tegen.
Leuk, maar wie boeit het hoe lang ze mee gaan?

Kwaliteit van het geluid, de hardware, bluetooth en firmware schorten nog al eens met deze draadloze gevallen.

Gelukkig op m'n sony's weinig last van taferelen.
Leuk te lezen dat er nog echte audio-merken zijn - Sennheiser is nooit goedkoop geweest, maar goed - als dit Apple marktaandeel kan kosten in het snob-segment, des te beter! Sennheiser is echt wel topmateriaal.
Waarom dit aanduiden als het 'snob segment' is dat omdat je het zelf niet kan betalen?

En waarom is het goed als dit specifiek de omzet van Apple moet kosten, je klinkt als iemand die erg verbitterd is

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee