Sennheiser komt met draadloze PXC 550-hoofdtelefoon met noise cancellation

Sennheiser komt in navolging van Bose ook met een draadloze hoofdtelefoon die is voorzien van noise cancellation. De PXC 550 Wireless heeft volgens de fabrikant een accu die goed is voor dertig uur muziek luisteren.

Begin juni introduceerde Bose draadloze varianten van zijn koptelefoons met geluidsdemping. Sennheiser zet daar nu de PXC 550 Wireless tegenover. Het is een over-ear-model met een gewicht van 227 gram en drie ingebouwde microfoons. Door omgevingsgeluid op te vangen en een tegengeluid te genereren, moet de drager in stilte kunnen genieten van zijn of haar muziek.

Volgens Sennheiser gaat de accu van de draadloze koptelefoon tot dertig uur mee. Dat is tien uur langer dan wat Bose opgeeft voor zijn QuietComfort 35-model. De PXC 550 kan met apparaten verbonden worden via bluetooth en beschikt over nfc om de koppeling snel tot stand te kunnen brengen.

Instellingen kunnen worden aangepast met spraakbesturing en met een touch control panel op de oorschelp van de hoofdtelefoon. Volgens Sennheiser is de PXC 550 Wireless vanaf midden juli verkrijgbaar. Het Nederlandse persbericht meldt geen prijs, maar in de VS heeft het model een adviesprijs van 399 dollar en in het VK is dat 330 pond.

Sennheiser PXC 550 Wireless

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

05-07-2016 • 19:03

61

Reacties (61)

61
56
35
5
0
11
Wijzig sortering
Ik heb de Bose-variant hiervan en hoewel ik eigenlijk niet in draadloos geloof als het over geluid gaat, stoor ik me toch vaker dan eens aan die kabel die steeds overal achter blijft hangen.
Maar dan vraag ik het me toch af, wat is het nut van een high-end koptelefoon met een bluetooth verbinding, gezien het kwaliteitsverlies via draadloos doorzenden van geluid?
Mijn koptelefoon kan zowel draadloos als via kabel. Maar je hoort het verschil niet/nauwelijks. Ook in vergelijking met een puur bedrade koptelefoon hoor ik het verschil nauwelijks en dubbelblind betwijfel ik of ik het verschil zou horen. Daarnaast is het geluid stukken beter dan "goedkopere" modellen.
En met wat voor koptelefoon vergelijk je het dan als ik vragen mag? Dat maakt namelijk ook nog een aardig verschil.
Ik heb zelf een sennheiser momentum 2.0 wireless. En met van alles vergeleken met bijvoorbeeld een SkullCandy, Marshall, AKG van vrienden. Types weet ik niet zo uit mijn hoofd. Mijn bedrade was ook een sennheiser. HD525, dacht ik.

Wellicht dat het inderdaad minder geluid geeft dan een bedraad model van 5 - 600, 1000 euro, maar dat heb ik er dan weer niet voor over.

[Reactie gewijzigd door Ozzy op 23 juli 2024 23:29]

Ben ik dus wel even benieuwd naar hoe het zich verhoud tot bijvoorbeeld een Sennheiser HD600. Ik heb dat model zelf i.c.m. een buizenversterker voor koptelefoons. Maar ik ben nog wel eens aan het kijken voor een draadloze noise cancelling hoofdtelefoon voor erbij, maar ik ben elke keer bang dat de geluidskwaliteit me voor de prijs elke keer tegen gaat vallen. Het is tegenwoordig lastig om dit soort koptelefoons een beetje goed te beluisteren.

Hoe is de noise cancelling kwaliteit van de momentum 2.0?
Ik gebruik hem thuis nauwelijks. En onderweg of op mijn werk heb ik geen buizenversterker bij me, maar een tablet of een pc.

Sommige mensen horen bij noise cancelling een pieptoon, maar ik ervaar dat niet. Die van Bose schijnt beter te zijn, maar die heb ik nooit getest. Het blijft persoonlijk. Hij moet goed zitten, natuurlijk geluid produceren, noise cancelling en om dat ik draadloos wilde hebben een lange accuduur en makkelijk opladen. Daarnaast heb ik al jaren Sennheiser, en was dit ook de enige keuze die er toen was voor mij.
Als ik de reviews lees is de Bose QC35 (draadloos) qua geluid net zo goed als de bedrade QC25.

Ik ben benieuwd hoe deze PXC550 is vergeleken met de QC35 en de Momentum Wireless van hetzelfde merk.
"Sommige mensen horen bij noise cancelling een pieptoon"

https://en.wikipedia.org/wiki/Tinnitus

Dat valt vooral op als het stil is.
Als het stil is heb je de noice-cancelling niet nodig :+
Nee, ik bedoel niet Tinnitus. Noise cancellation is nooit 100 perfect.

Wat er in de basis gebeurt is dat het +geluid dat binnenkomt, omgekeerd wordt en daar wordt -geluid van gemaakt en dat wordt tegelijkertijd afgespeeld, waardoor je 0-geluid over houdt.. Echter werkt dat proces nooit 100% goed. Daarom wijkt het -geluid altijd iets af van het +geluid, waardoor je altijd een restgeluid hebt : https://en.wikipedia.org/...ctive_Noise_Reduction.svg Dit plaatje van wikipedia laat dat zien. Er blijft altijd iets van restgeluid over en als je daar gevoelig voor bent dan hoor je die ruis / pieptoon.
Bij bose heb je geloof ik een 30 dagen probeer termijn, stel het product bevalt je niet kun je deze gewoon terug brengen en krijg je netjes je aankoopbedrag terug (zolang het product onbeschadigd is gebleven iig ;) )
Anoniem: 280967 @Ozzy5 juli 2016 21:19
Welke koptelefoon heb jij? Zoiets zoek ik eigenlijk al langer. Ken ze alleen of draadloos, of met draad. Niet in deze vorm.
mm 550 x travel van sennheiser is er al weer een poosje maar die heeft wat je zoekt. Zou zelf graag ook zoiets hebben maar ik heb hem (nog) niet gekocht.
Anoniem: 80487 @Ozzy6 juli 2016 13:17
In mijn "goedkope" hesh 2, die zowel over bluetooth als met een strengetje te gebruiken is, vind ik het geluidsverschil redelijk significant. Niet genoeg om met een kabel rond te lopen de hele dag maar ik hoor zeer zeker verschil.
Dat is dan een headset van 80 euro in plaats van 400 eruo maar ik vraag me toch af waarom die shit zo veel geld moet kosten.
Ik kan me niet voorstellen dat dat in die bluetooth-electronica zit.

Ik heb het dan even puur over het verschillen in geluid tussen kabel/bt, niet het algehele kwaliteitsverschil van de hoofdtelefoon.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 80487 op 23 juli 2024 23:29]

De geluidskwaliteit van de Bose QC25 is niet top, andere headsets klinken beter. Echter heeft de QC25 absolute topkwaliteit noise cancelling, en dat is erg prettig. Tijdens nachtvluchten van 13 uur heb ik hem regelmatig 12,5 uur op zonder problemen, heerlijk. All in all, in een omgeving als een vliegtuig kun je sowieso niet genieten van je hi-fi, noise cancellation is dan belangrijker.
Dat kan ik ook zeggen. Ik heb de in-ear versie. Mits goed in je oren is de noise-canceling echt goed. Ik hoor mensen die me op normale toon aanspreken niet. Geluid is best aardig, maar in combinatie met noise-cancelling kan het niet perfect zijn. Je hebt een (zachte) ruis erbij in plaats van je omgevings geluid. Maar dat hoor je vooral als je het volume erg zacht hebt.
Geluidskwaliteit wordt voornamelijk bepaald door de luidsprekers, het mechanische deel dus. De electronica heeft (als het goed is) geen merkbare invloed op het signaal. De draadloze overdracht is digitaal, en dus verliesvrij. Afgezien van wat er verloren gaat in de compressie van het digitale signaal, maar we zijn al een tiental jaren op het punt dat in een dubbel-blind test slechts een paar mensen in de wereld het verschil kunnen horen tussen de 128kbps gecomprimeerde versie en het (ongecomprimeerd) PCM gecodeerde origineel, en dat dan eigenlijk als het gevolg van training en niet omdat ze beter gehoor hebben (er zijn geen mensen die ultrasoon kunnen horen, net zomin als er mensen zijn die UV kunnen zien).

Een bluetooth headset heeft per definitie compressie nodig omdat BT niet genoeg bandbreedte heeft voor een volledig ongecomprimeerd signaal (ongeveer 1.8Mbps). Een vendor-eigen oplossing kan dat wel (en is vaak ook zuiniger). Bluetooth is leuk voor compatibiliteit met apparatuur, maar is vanwege de bandbreedtebeperking eigenlijk geen fijne feature...

De oude analoge draadloze systemen hadden wel verlies, die infra-rood versies waren echt erbarmeljik. De radio gebaseerde versies met FM modulatie waren stukken beter. Digitaal is het best.

Ennuh... "Geloven doen we in de kerk", zei mijn oma altijd :)
De bluetooth verbinding zal niet tot kwaliteitsverlies leiden omdat de vereiste codec die gebruikt wordt kwalitatief erg goed is.
SBC supports mono and stereo streams, certain sampling frequencies up to 48 kHz and maximum bit rates of 198 kbit/s for mono and 345 kbit/s for stereo streams
Bron

SBC is vereist in het A2DP profiel wat deze koptelefoon ondersteunt.
De bluetooth verbinding zal niet tot kwaliteitsverlies leiden omdat de vereiste codec die gebruikt wordt kwalitatief erg goed is.

(...l


SBC is vereist in het A2DP profiel wat deze koptelefoon ondersteunt.
SBC is lossy, dus er is kwaliteitsverlies. Of het merkbare kwaliteitsverlies is zou een dubbelblindtest aan moeten tonen.
[...]
SBC is lossy, dus er is kwaliteitsverlies. Of het merkbare kwaliteitsverlies is zou een dubbelblindtest aan moeten tonen.
Audio/video overdracht is per definitie lossy vergeleken met het originele materiaal.
[...]

Audio/video overdracht is per definitie lossy vergeleken met het originele materiaal.
Definieer 'het originele materiaal'. Als het gaat om de originele analoge opname naar PCM: ja. Daarna heb je echter geen kwaliteitsverlies meer bij digitale overdracht zonder lossy compressie. Bij het afluisteren zorgen de speakers in sterke mate voor vervorming, daarna in mindere mate de DAC en versterker en tenslotte de gebruikte speakerkabels minimaal.

Je kan niet zeggen of die kwaliteitsverlies van invloed is op het luisterplezier (waar het allemaal om gaat) zonder een dubbelblindtest. Deze kan je uitvoeren tussen ongecomprimeerde/lossless gecomprimeerde data en lossy gecomprimeerde data, idealiter met behulp van dezelfde apparatuur om variabelen die geen onderdeel zijn van de test weg te nemen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 23:29]

Definieer 'het originele materiaal'.
Het echte geluid.. van een instrument of persoon bijvoorbeeld. Bij digitale overdracht hoef je inderdaad geen verlies te hebben, al gaat editen / mixen vast ook niet altijd perfect.
Daar begeef je je ook op érg glad ijs. Niks is zo subjectief als geluid. Voorbeeldje, ik was pasgeleden bij Queen in België. Meisje naast me kon de nummers horen, ik ook. Alleen kon ik, dankzij jaren gitaar spelen, de precieze baslopen. fills, drumpartijen en gitaar stukken isoleren en los horen.

tl;dr. Niks zo subjectief als geluid
Als je een goede verbinding hebt hoor je het verschil niet. Bedenk wel dat je bron (cd/mp3) ook digitaal is (tenzij je cassettes of platen afspeelt natuurlijk).
Hoe zit het nu met de kwaliteit van bluetooth verbindingen? Ik meende dat het geluid niet kon tippen aan een koperdraadje? Dan is 400 euro (dat zal het wel worden) een hoop geld. Überhaupt een hoop geld voor een koptelefoon. In mijn ervaring zijn koptelefoons toch vooral dingen die stuk gaan omdat ze veel vervoerd worden, overal neergelegd, in tassen geduwd, etc. Tamelijk onvermijdelijk.
Nee hoor, een degelijke koptelefoon kan heel erg lang mee. Jarenlang een Sennheiser HD25 overal mee naartoe genomen en daar ook echt niet 'rustig' mee omgegaan (denk aan, krakersfeesten, rokerige/stoffige ruimtes, DJ booths waar alles op en over elkaar wordt gekletterd, enzovoort) en die is nog steeds 100% in orde.

Het grootste probleem bij koptelefoons is in mijn optiek kabelbreuk. En de audiofiele headphones komen vaak met een opbergdoos of tas die redelijk stevig is. Dus draadloos is wat dat betreft geen gek idee.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 23:29]

Nou, met een koptelefoon van zo'n bedrag ben je vanzelf voorzichtig. Bij Bose zit er tevens hele goede garantie op, krijg je er een stevige beschermdoos bij en kun je bijna alle onderdelen los bestellen/vervangen :)
Naar mijn mening gaat het bij deze producten het er toch om hoe goed de ANC is, en die van Bose was altijd nog het beste. Misschien dat dat met dit model veranderd is? Ik ben persoonlijk meer een fan van de Sennheiser-sound.
Anoniem: 22438 @joppetie6 juli 2016 08:40
Maar daarnaast had ik net een Sennheiser MM400 gekocht en hoorde ik kort daarna een Bose koptelefoon van een vriendin van me waardoor ik meteen spijt had van mijn aankoop.

Ik had voor Sennheiser gekozen omdat mijn HD580 al jaren uitstekend bevalt, maar voor mobiele headsets moet je toch bij Bose zijn voor goed geluid. (ik ben geen audiofiel, audiofielen zullen Bose vast niet transparant genoeg vinden of wat voor termen ze ook graag gebruiken).

Heb nu de QC3 die helaas niet draadloos is en destijds had Bose nog geen NC met Bluetooth. Het geluid is geweldig en ik zou zo weer een Bose kopen. In de trein, bus, metro en in het vliegtuig is de noise cancelling toch wel erg fijn.

Ik ga mijn QC3 niet weg doen, daar was hij te duur voor, maar ooh wat zou ik graag de QC35 hebben. Kabels zijn best wel irritant als je Bluetooth gewend bent.
Dan is de pricewatch: Plantronics BACKBEAT PRO (Paars, Zwart) al sinds eind 2014 ook interessant. Krijg je ook noise cancelling mét headset functionaliteit en pauze functie bij het van je hoofd halen van de koptelefoon. En klinkt nog goed ook.

[Reactie gewijzigd door Jelte op 23 juli 2024 23:29]

Klopt het dat bij deze hoofdtelefoon de NC niet werkt als de kabel is aangesloten, maar alleen met Bluetooth? Dus niet als je gebruik wilt maken van het entertainmentsysteem in het vliegtuig.
Geen idee eigenlijk, nooit geprobeerd.
Thanks voor de tip! Ik ben erg tevreden over het geluid en de features. En dat voor 155 Euro!
Heb toevallig sinds gisteren een Bose QC35 en dat is echt een supergoed ding, overtreft m'n verwachtingen!

Heb lang getwijfeld want tja, Bose, Bluetooth... dat kan toch nooit wat zijn maar ik wilde toch iets met noise cancellation voor de vakantie. De Momentums 2.0 waren me iets te groot om handig mee te nemen en ook een flink stuk duurder. Uiteindelijk maar de gok genomen en een QC35 gehaald. Ik moet eerlijk zeggen: Ik ben zeer aangenaam verrast.
Ik heb een Sennheiser momentum 2.0 over the ear aangeschaft met rentepunten (bij de ING). Dan is ie 241 euro. Dat vond ik nog te doen. Anders is ie toch ruim 300 euro.
Vind dat de prijzen van de noise-cancelling headphones echt een stukje lager mogen worden. Ze moeten wel erg goed presteren wil ik er 360 euro voor neerleggen.
maar welke codecs worden ondersteund?
de standaard bluetooth codecs zijn namelijk niet voor elk gebruik genoeg, deze geven meestal merkbare en onregelmatige vertraging(vooral te merken in spellen, omdat dan meerdere geluiden overlappen)
de standaard codecs hebben al gauw 200ms of meer vertraging, terwijl aptX low-latency onder de 50ms(30 volgens de specs) zit waardoor het verschil eigenlijk alleen in bepaalde nummers in muziekspellen te merken is.
Iemand die zeer goede reviews geeft.
Zelf heb ik een paar van zijn bevindingen gevolgd bij het aankopen van een headset met dac.
Super tevreden van de kwaliteit.
Nooit gedacht dat een philips fidelio x2 zo een goede sound kan leveren.
Ik kom van een sennheiser momentum 2.0 wireless.

https://www.reddit.com/r/Zeos/
https://www.reddit.com/r/.../guide_headphones_gaming/
Enkele maanden geleden nog een Sennheiser gehad, wel een prijsklasse lager maar ik zie in dit model dezelfde plastic fantastic. Wat is er mis met wat zwaarder en kwalitatief hoogwaardiger materiaal voor een dergelijke kostprijs? Dat model viel ook tegen qua geluid dus is helaas retour gegaan..

De Bose heb ik in de MM wel eens getest, opvallend hoeveel herrie er in zo'n winkel is als je de noise cancelling optie aan zet. Heerlijk rustig maar vooral nuttig als je veel (met vliegtuig) reist.

Zijn er ook Android apps die geluid kunnen filteren of ligt de microfoon te ver van je oren af?
Active Noice Canceling kan niet op een koptelefoon bestuurd worden door een app aangezien dit een delay veroorzaakt met het ontvangen van de herrie en het verzenden van het Anti-geluid.

waardoor hij zijn functie verliest, dit moet allemaal live en per direct omgezet worden.
anders zou je natuurlijk van elke koptelefoon een Active Noise Canceling koptelefoon kunnen maken.

daarnaast ( denk ik ) dat het ook een seperaat speakertje is die het tegen geluid produceert en dus niet aan te sturen is via bluetooh of 3.5 mm jack
Anoniem: 80487 @mOTiVe6 juli 2016 13:13
Kwalitatief hoogwaardiger materiaal ben ik het mee eens, maar zwaarder wil je absoluut niet...
Ik heb een Skullcandy Hesh 2 (ander segment) en mijn enige grote grief (naast het kwaliteitsverlies van de audio over bluetooth) is dat dat ding nog best wat weegt.
Ik ben een behoorlijke jongen (1,97m, 110KG) maar na anderhalf/2 uur wil ik dat ding toch wel even afzetten. Als je iets maakt met het oog op comfort is lichter eigenlijk zonder uitzondering beter.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.