Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Nokia 9 PureView krijgt toch geen Android 11-upgrade wegens cameraproblemen

HMD Global gaat de Nokia 9 PureView toch niet van de beloofde Android 11-upgrade voorzien, vanwege 'incompatibiliteit tussen de camera en de software'. Het bedrijf belooft nog wel beveiligingsupdates uit te brengen. De upgrade zou eerder dit jaar moeten verschijnen.

De Android 11-upgrade zorgde door die incompatibiliteit voor 'een minder goede ervaring' dan HMD Global wilde. De fabrikant geeft geen details over de precieze problemen, alleen dat ze voor het bedrijf aanleiding waren om de upgrade niet uit te brengen.

Op 7 mei deelde het bedrijf nog een roadmap waarin stond dat de Nokia 9 PureView in het derde kwartaal van 2021 de upgrade had moeten krijgen. Volgens een eerdere planning had die upgrade in het tweede kwartaal moeten gebeuren.

De smartphone verscheen in maart 2019 en kwam toen met Android 9. De smartphone heeft vijf camera's, waaronder twee rgb-sensoren en drie monochroomsensoren. Deze sensoren hebben allemaal een 12-megapixelresolutie. Vanwege het annuleren van de upgrade, biedt HMD klanten met een 9 PureView korting aan voor een Nokia-telefoon uit de X-serie.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Hayte Hugo

Nieuwsredacteur

30-11-2021 • 14:00

67 Linkedin

Submitter: IceQbe75

Reacties (67)

Wijzig sortering
Uuuhm hoezo incompatible? Is het raar als ik denk, dat het eerder een kwestie van teveel tijd/moeite is om een fatsoenlijk driver te schrijven en de software te updaten?
HMD zal zelf geen drivers schrijven, dat moet de leverancier van de cameramodule doen. Hoe dat onderling geregeld is weet niemand.
De leverancier van die cameramodule is Light, en dat bedrijf heeft zich ondertussen geheroriënteerd op de automotive markt, dus veel drivers voor hun mobiele camera's zullen daar niet meer geschreven worden. HMD zal het met de originele drivers moeten doen, deels het gevolg van het werken met een bedrijf dat zich niet bewezen heeft, maar anderzijds haalt Qualcomm deze geintjes ook uit.
Weet niemand, maar kan je wel best goed gokken. Light had een L16 gemaakt, regelrechte rampsoftware en gebrekkige technologie ervoor en gaf support relatief snel op.

HMD heeft Light de camera voor de Nokia 9 laten ontwerpen. Zelfde achtige technologie maar dan zonder de zoom. Wisselende resultaten, de overtuigende superioriteit tegenover concurrenten was afwezig.

Gezien Light hun pijlen elders gericht heeft is het verhaal voor hun duidelijk afgelopen. Als er ook maar íets is in die Light-implementatie dat niet 100% lekker werkt met een major Android-upgrade, dan kan HMD global het niet zelf ff fixen en kunnen ze niet anders dan bovenstaande bericht brengen.
Als er ook maar íets is in die Light-implementatie dat niet 100% lekker werkt met een major Android-upgrade, dan kan HMD global het niet zelf ff fixen en kunnen ze niet anders dan bovenstaande bericht brengen.
Dat dacht ik van Qualcomm's gesloten drivers ook, maar Fairphone heeft ze gewoon gereverse-engineered.
https://arstechnica.com/g...some-help-from-lineageos/

Als ik het bovenstaande artikel mag geloven ligt het aan twee dingen:
- het fairphone-team is veel meer overtuigd dan eender wie dat langer gebruik van een toestel beter is en stopt daar dan ook echt veel moeite in. HMD (en Samsung, oneplus, Sony, Huawei... ga maar door) doen dat veel minder of geheel niet.
- Fairphone had veel aan de community die alternatieve images maakt. Zij werkten sowieso al rond hordes die nieuwere android-versies moeilijk maakten, met dan nog extra werk voor volledige validatie.

De Nokia 9 is het enige product met die camera. Er is geen enkele andere klant die het werkend moest krijgen met een nieuwere versie van Android. Er is geen ander product om van af te kijken. Er is geen community die misschien bugs heeft gefixed.

Het is een absolute one-off. Gezien hoe het product met volledige support van Light al maar nauwelijks aan de verwachtingen voldeed ben ik niet verbaasd dat het zonder hun support echt hopeloos is.
Daarentegen is HMD een stuk groter dan Fairphone, dus een klein bedrijf krijgt meer voor elkaar dan een groot bedrijf.
Er is helemaal niets mis met een oudere Android versie draaien, zolang die maar security (voorbeeld: Blueborne fix) en reliability updates (voorbeeld: GPS fix) krijgt. Dan blijft de device veilig te gebruiken zoals deze was bedoeld.

Ik zou, als ik 'm nog had, nu ook nog m'n iRiver H340 kunnen gebruiken als DAP. miniUSB naar USB-A werkt immers nog, en opladen kan ook nog. Hoogstens dat ik de batterij (en misschien de harde schijf) zou hebben moeten vervangen. En de output? 3.5 mm. Geen Bluetooth, true, zou ik wel missen, maar wired heeft ook voordelen. De software? Rockbox draaide er prima op. Helaas heb ik 'm weggegaan... soms doe je domme dingen...
Fingerprint scanner op de 9 PureView is ook een drama (zelfs na reparatie via Nokia), dus de problemen beperken zich zeker niet alleen tot de camera soft/hardware.
Hier een (ex) Nokia 9 gebruiker; de problemen zijn voor mij al een jaar een stuk minder en ik mis de vingerafdruk lezer een beetje in vergelijking met mijn Sony Xperia 1 II. Daar is de vingerafdruklezer zo gevoelig van dat ik een aantal apps met nog een verificatie stap heb in gesteld om niet onmiddellijk in WhatsApp te zitten als ik mijn telefoon aanraak :-)
Ik weet niet of HMD zelf geen drivers schrijft. Qualcomm levert ook geen drivers voor de Fairphone 2, maar die krijgt ook Android-upgrades omdat Fairphone zélf de handen uit de mouwen steekt.
Er is natuurlijk een verschil tussen generieke beveiligingsupdates die voor Android zijn en updates die voor toestel hardware zijn. Light is hardware fabrikant die de focus verlegd heeft. QC is processor fabrikant wat nog steeds de core business is. Zij zullen dus gewoon langdurig support geven op hun hardware.
QC is processor fabrikant wat nog steeds de core business is. Zij zullen dus gewoon langdurig support geven op hun hardware.
Dat hebben ze bij de Fairphone 2 niet gedaan, maar Fairphone blijft tot op heden upgrades aanbieden.

De focus verlegd vind ik een beetje een zwak argument. BlackBerry blijft BB10 ook nog tot januari ondersteunen, ondanks dat ze al een paar jaar de focus verlegd hebben. Om maar even *een* voorbeeld te noemen.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 30 november 2021 19:12]

Wat bedoel je precies met 'fair phone blijft upgrades aanbieden'? Je begrijpt wel dat hun propositie draait om langdurige support en upgradability? Bij hmd is dat (helaas) niet zo.

Daarnaast heb je het over BB die BB10 ondersteunt. Wat bedoel je daar precies mee? BB gaf aan dat ze kritieke infrastructuur blijven ondersteunen. Weet je wat daarmee wordt bedoelt? Naast nog het feit dat BB een seasoned bedrijf is uit de jaren 80 VS Light dat de startup fase net ontgroeid is. Dan heb je dus wel (helaas) de luxe om snel met de markt mee te bewegen en met de veranderende markt mee te bewegen.
Dit is een risico die HMD ongetwijfeld heeft ingecalculeerd.

Dus ik ben het zeker met je eens dat het niet OK is om op zo een manier zaken te doen. Tegelijkertijd is dat wel helaas de harde werkelijkheid.
Als verdrietige eigenaar van de nokia 9 pureview verbaast me dit niks.
De camera software is nu al een drama: de camera app crashed vaak en is bijzonder traag.

Als men nu al geen zin heeft in het op orde brengen van de camera app, dan gaan ze dit al helemaal niet doen voor de upgrade.

Voor mij nooit meer een Nokia.
Yep, ik ben echt steeds minder onder de indruk van de Nokia lineup en Android One als geheel. Volgende wordt gewoon een Google Pixel, de nieuwe Nokia lineup is in mijn ogen sowieso een grap
Hier al een paar maanden over naar een Pixel 5. Camera op de 9 is inderdaad rampzalig. Ook de accu was na 2 jaar niet meer echt geweldig.
En de accu van de Pixel 5 wel? Want ik herinner me niks dan klachten over de Pixel 5-accu.

Edit: was denk ik de Pixel 4 waarmee ik in de war was.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 30 november 2021 17:38]

De accu van de Pixel 5 is prima weet ik uit eigen ervaring.
Dat zou goed kunnen. Als trotse eigenaar van de 4 kan ik melden dat deze na ~1.5 jaar ellendig is. Nou is de capaciteit op zichzelf al niet zo hoog maar hij is sterk achteruit gegaan sinds ik deze in bezit heb...
Hier ook verdrietige Nokia 9 eigenaar. Heel herkenbaar wat je schrijft...

De oorspronkelijke tevredenheid over dit toestel is vrij snel omgeslagen, eerst een tijdje "meh", en nu kan ik alleen maar eens diep zuchten bij het lezen van dit nieuwsbericht.

Volgende keer ook geen Nokia meer voor mij.
HMD Nokia is al jaar en dag bekend voor haar brakke camera software, begon al op de x.1 serie. Kan niet zeggen dat de huidige gang van zake mij verbaasd, alsmede het feit dat er in de tussentijd niet veel veranderd blijkt te zijn.
Pureview was mislukt, Waarom zouden ze nog een miljoen instoppen?
Dus een telefoon dat begin 2019 uitkwam, 599 euro bij launch koste en maar 1 upgrade heeft gehad naar android 10? we hebben het over een high end klasse telefoon uit 2019..
Ook de update naar android 10 bleek niet echt goed te worden ontvangen als ik dit topic mag geloven: [Nokia 9 PureView] Ervaringen & Discussie

Ik snap werkelijk niet waar HMD (nokia) haar pijlers op richt, hun duurste telefoon in hun assortiment op dit moment is https://www.nokia.com/phones/nl_nl/nokia-xr-20/specs. Waarbij dit een rugged telefoon is met een S480 5G is. Hun enigste high end device nu is de https://www.nokia.com/phones/nl_nl/nokia-8-3-5g, waarbij dit toestel een S765G 5G chipset heeft.

Ik zie nu dat ze over hun huidige serie over duurzaamheid hebben: https://www.nokia.com/phones/nl_nl/x-series
Er zijn twee kosten van elke telefoon - de prijs die je betaalt en de middelen die zijn gebruikt om het te maken. Telefoons uit de Nokia X-serie worden gedekt door een garantie van 3 jaar en worden voorzien van 3 jaar OS upgrades. Als jouw telefoon langer meegaat, dan is dat beter voor jouw portemonnee en voor het milieu.
Tweakers artikel:
Vanwege het annuleren van de upgrade, biedt HMD klanten met een 9 PureView korting aan voor een Nokia-telefoon uit de X-serie.
Dit gaat wel in strijdt met hun e-waste zoals HMD dat noemt, wel erg tegenstrijdig met hun filosofie.

Ik moet zeggen, Nokia/HMD begon erg leuk met de pricewatch: Nokia 7 Plus dual sim Zwart bijvoorbeeld. Maar nu lijkt het alsof ze wat proberen en na een tijd weer een andere weg in slaan. Nu zitten ze op de low end markt/ low midrange markt, maar de prijzen die ze vragen zijn duur dan de concurrenten hun producten aanbieden.

https://tweakers.net/pricewatch/compare/1693228;1734134/ Voorbeeld, de X20 top toestel (niet de rugged), biedt dus alleen 2gb meer ram tov van de a52s van samsung. Voor de rest is het toestel is alles de betere in terms of specs.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 30 november 2021 14:31]

HMD Global lijkt ook maar een klein Chinees bedrijfje met een fopkantoor in Finland dat met de naam Nokia snel en makkelijk dacht te kunnen scoren, zeker als ze dan een kale Android mee zouden leveren. Dat de zaken niet zo makkelijk bleken in de praktijk is wel duidelijk geworden. Juist zaken waar Nokia mee geassocieerd werd, zoals een fatsoenlijke camera, daarbij lieten ze het flink afweten. Heel jammer.
Geen wonder dat er steeds minder Android one telefoons zijn, het geeft je verplichtingen in updates, en het zou makkelijk moeten kunnen updaten omdat het een kalle Android versie heeft.
Maar ja Google wijzigt zo veel dat van simpel updates helemaal geen spraken is en er dus geen voordeel te halen is om Andoird one te gebruiken. Xiaomi is er ook al mee gestopt omdat zij ook problemen hadden met de veel te grote wijzigingen die constant gedaan worden, door Google en blijkbaar heeft Google nog nooit gehoord van backwards competable.
Lol, wat? Android One werkt niet omdat Google teveel wijzigt aan Android? En dus stapt Xiaomi af van Android One en gaat naar zijn eigen Android schil waar ze nu niet alleen de wijzigingen van Android moeten implementeren, maar ook nog eens daarbovenop testen dat hun eigen schil er ook mee werkt? Sorry, maar waar is hier de logica?
Google heeft er met de opzet van Android bewust voor gekozen dat het upgrade traject veel te veel werk is voor fabrikanten.

Windows 11 is de eerste Windows sinds Vista die drastisch de systeemeisen veranderd en diep snijdt in backwards compatibility en zie de ophef. Het is ~15 jaar praktisch geen moeite geweest voor fabrikanten om er voor te zorgen dat hun shit bleef werken met Windows.

Android kost voor fabrikanten bijna elk jaar al dezelfde hoeveelheid moeite als ruim 15 jaar aan Windows ondersteuning. En dit heeft grotendeels te maken met keuzes die Google in het begin gemaakt heeft. Keuzes die er voor zorgde dat ze heel snel een grote speler in de markt werden.

Ja de fabrikanten zijn er zelf schuldig aan om veel te veel te sleutelen aan Android. Maar Google heeft hier ook een verantwoordelijkheid. Als je in Linux of Windows een alternatieve GUI gebruikt of andere 'systeem'apps wilt draaien, zorgt dat er niet voor dat de repositories of Windows Update niet meer werken.
Niet heel slim wat je zegt, want het voor hun eigen schil doen ze al, voor all ander telefoons,
En nu dus voor alle telefoons, en als het zo door gaat blijft Andoid One dadelijk alleen nog maar voor de Google telefoons.
Nu ik dit schrijf denk ik dat HMD nog wel eens een probleem kan krijgen met Google want de voorwaarden voor het gebruik van Android One is 3 jaar updates. En dat is dus bij normale Android niet.
Wil ik wel even een paar dingen aankaarten,

Nokia brengt elke maand de security updates uit voor al zijn toestellen. Het is dus niet omdat de upgrade naar een nieuwe Android versie er niet komt dat je de gewone niet krijgt. Voor dit toestel is zelfs de november update al uitgerold.

Ik ken geen enkele andere Android fabrikant, behalve mogelijks Google zelf, die voor al zijn toestellen elke maand de security updates pusht. Ja Samsung op hun high-end toestellen maar op hun volledig gamma?

De filosofie van Nokia inzake E-waste is nobel maar we moeten eerlijk zijn, het verkoopt niet want het maakt ze duurder terwijl de consument zijn neus ervoor ophaalt. Nokia gebruikt vaak een metalen shell waar de telefoon inzit met het display verzonken. Tussen het metaal en display zit dan weer een zacht materiaal. De laatste generatie gaat hier verder op door met rubber en metaal te mixen.

Dat zorgt voor gewicht, grote bezels en geen draadloos laden (ze hebben nu pas hun eerste draadloos laden telefoon uit) terwijl de prijs hoog ligt. Echter het zijn telefoons waar al die belachelijke hoesjes niet nodig zijn, iets wat men nu marketing technisch meer probeert uit te spelen door ze "rugged" te noemen. De concurentie komt daarintegen met gebogen glas aan de voorkant, glas aan de achterkant en een minimale zijkant, zelf met hoesjes springen die dingen heel snel kapot. Als je E-waste wilt verminderen dan wil je vooral niet dat toestellen defect gaan maar commercieel schiet je in u eigen voet. Het leveren van een kale Android waar geen sponsered apps op staan of een heel eco systeem van de fabrikant tot hun eigen appstore's aan toe zorgt ervoor dat ze geen extra inkomsten hebben.

De 9 PureView had bij introductie een spectaculaire camera maar die was reeds bij introductie dramatisch wat software betreft van de camera, iets wat ze nooit recht gekregen hebben. Dat ze nu korting geven zie ik enkel als een bedrijf die achter zijn product blijft staan en niet doet alsof ze van niets weten.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 30 november 2021 15:13]

geen draadloosladen? Nokia was een paar jaar de enige in hun price range die draadloosladen had ingebouwd. Dat gaat terug tot de Windows Phone die deze merknaam hadden. Bij andere fabrikanten kon dat in de tijd helemaal niet of je moest hun topmodel hebben die honderden euro's duurder waren. Deze Nokia 9 kan perfect draadloos laden, net als de Nokia 8.
Ik heb zowel de Nokia 8 als de Nokia 9 gehad. Beiden hadden de eerste maanden wat problemen, maar die zijn toen wel opgelost. Deze Nokia 9 heb ik tot een paar maanden geleden vanaf het moment dat hij op de markt kwam, met volle tevredenheid gebruikt, inclusief de camera.
De 8 kon niet draadloos laden, enkel de speciale versie 8 Sirocco had die optie om tegemoet te komen aan de eisen van een high-end telefoon maar dan zat je terug met een glazen achterkant.
Zowel de 8.1 als de 8.3 moeten het tevens zonder draadloos laden stellen.

Het is pas bij de huidige XR20 dat draadloos laden terug een optie is gezien ze nu metaal en rubber combineren rond te telefoon maar de achterkant is hard plastic . Het probleem was niet dat Nokia draadloos laden niet wilde geven of het achter een paywall wouden steken, het probleem was dat een metalen unibody simpelweg uitsloot dat men het kon aanbieden.
Ik ken geen enkele andere Android fabrikant, behalve mogelijks Google zelf, die voor al zijn toestellen elke maand de security updates pusht.
Fairphone? Al weet ik niet of het nu maandelijks is, maar ze doen het al wel een aantal jaar met enige regelmaat, wat veel en veel langer is dan de gemiddelde Nokia.
Ik ken geen enkele andere Android fabrikant, behalve mogelijks Google zelf, die voor al zijn toestellen elke maand de security updates pusht. Ja Samsung op hun high-end toestellen maar op hun volledig gamma?
HMD doet dit ook niet. Ja, je krijgt iedere maandelijkse update... uiteindelijk. De low-end toestellen lopen echter vaak ver achter.
(ex) Nokia 9 gebruiker
en Sony Xperia 1 II gebruiker

Nokia is eerder met de maandelijkse update dan Sony
Sinds de Nokia Lumia 930 (mooiste telefoon ooit naar mijn denken) altijd (enkel) gebruik gemaakt van draadloos laden.

HTC HD2 (kon draadloos laden via een mod ;-) )
Lumia 930
Lumia 950
Nokia 9
Sony Xperia 1 II

[Reactie gewijzigd door Peran op 30 november 2021 17:52]

De eerste twee jaar van Nokia onder HMD Global waren nog best een succes met een goed update-beleid en kale Android. Maar wat is het uiteindelijk toch ook weer een ongekend drama geworden. Daar ga ik zeker niet meer aan beginnen.
De vraag is nu: ligt dat aan Nokia, of aan Android One waar zoveel in is veranderd dat je niet meer kan upgraden zonder aan alle kanten zaken aan te moeten passen in drivers etc.
Het idee van Android One was juist dat het makkelijk te upgraden was. Hier gaat toch duidelijk iets in mis.
Het oorspronkelijke idee van Android One was dat Google de software deed en hardwarefabrikanten zo min mogelijk met software aan de slag hoefden te gaan. De eis hiervoor was dat het toestel over een specifieke set hardware beschikte. Waar het fout is gegaan is dat Google op een gegeven moment heeft gezegd dat zij de software niet meer doen, maar dat de fabrikanten dat voortaan zelf moeten doen. De enige voorwaarde was eigenlijk dat de software clean is (geen skin), maar indien nodig wel enkele custom apps mag bevatten. Je kunt je wel voorstellen dat dat niet gaat werken natuurlijk... Android One was sinds deze beslissing een falend project. Bij zo'n beetje elke fabrikant die Android One hebben gebruikt is dit compleet gefaald: Xiaomi, Motorola en nu ook HMD.

[Reactie gewijzigd door Frietsaus op 30 november 2021 14:58]

Android One is inderdaad geen succes gebleken, maar Nokia/HMD is zelf ook steeds brakkere onderdelen gaan gebruiken. Waar ze de eerste twee jaar nog prima bezig waren, zijn ze nu gewoon totaal geen aanrader meer. Ook als je Android One buiten beschouwing laat.

En kale Android kan natuurlijk ook prima buiten Android One om. Motorola doet dat ook, maar hun update-beleid is nog veel slechter. Als Motorola dat op orde krijgt, zou het een prima alternatief zijn. Maar het lijkt erop dat ze daar niet aan willen.
Zeg dat wel... helaas. De Nokia 8 was een heel fijn toestel en de 8 Sirocco was een heel mooi toestel... deze 9 Pureview was nog een poging tot wat interessants. Daarna is er werkelijk geen enkel ook maar enigszins interessant toestel uitgebracht; niet qua specs, of qua uiterlijk, alleen Android One blijft een enigszins USP... en ook op prijs doen ze het niet best als je bijvoorbeeld ziet wat je bij Samsung al kan krijgen voor dat geld, laat staan als je naar de Chinese prijsvechtende merken kijkt.
Met de upgrade naar 10 was het al één doffe ellende: de camera-app crashed vaak en is tergend traag. Ook gaat de batterij geen dag meer mee.
Briljant idee, slecht uitgevoerd.
Ja, helaas net na de 2 jaar garantie anders was ie retour gegaan.
Ik vindt toch echt ergens dat dit niet moet kunnen, dit heeft HTC mij destijd geflikt met de HTC One telefoon van meer dan 300 ballen met de belofte dat er een android update uitkomt. Opeens NOT terug brengen en je geld terug krijgen gaat dan natuurlijk niet meer.
TCL ook met de BlackBerry KEY2: “we beloven een update naar Android 9”, maar die is nooit gekomen. En de beveiligingsupdates hielden op een gegeven moment ook op. De ‘oude’ BlackBerry gaf tenminste wél goede ondersteuning, met 5 jaar aan upgrades voor de alleroudste BB10-smartphone (2013-2018) en daarna nóg eens 4 jaar ondersteuning en evt. beveiligingsupdates (t/m 4 januari 2022).

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 30 november 2021 16:46]

Misschien beetje kort door de bocht maar als een Fairphone van 6 jaar oud nog een update kan krijgen naar Android 10, dan zou je toch denken dat HMD ook wel Android 11 op een dergelijke telefoon draaiend kan krijgen.

Persoonlijk HMD ooit nog gesponsord door een Nokia 8.1 aan te schaffen... Maar was achteraf een miskoop. De merknaam Nokia blijft voor mij een begrip maar HMD geeft de naam Nokia een vieze bijsmaak.
als iemand die dagelijks met nokia software moet werken in telecom sector, kan ik je zeggen dat er geen enkele tak van dat bedrijf goede software of goede ondersteuning heeft
Als Nokia 9 gebruiker baal ik er ook van dat de upgrade er niet komt en dat het toestel niet heeft gebracht wat ik had gehoopt. Neemt niet weg dat ik de actie van de korting toch degelijk netjes vind van ze. Ik heb nog niet eerder 50% korting gehad op mijn volgende mobiel.
Je gaat echter wel in de problemen komen als je als Nokia 9 gebruiker nog altijd een high-end toestel wilt. Nokia komt tegenwoordig niet meer verder dan budget mid-rangers voor een veel te hoge prijs in verhouding met de concurrentie.
Klopt helemaal. Ik verwacht ook niet dat ik een X ga kopen. Maar heb de promo wel aangevraagd, wellicht dat ik er een ander blij mee kan maken.
Haha wat een grappenmakers! We doen niet wat we beloven maar je krijgt wel korting op een nieuwe telefoon zodat we hetzelfde geintje nog eens uit kunnen halen :)

Klinkt meer alsof het te duur is om te zorgen dat de software goed met de camera om kan gaan, ik kan me er helemaal niets bij voorstellen dat er fundamenteel iets zou zijn waardoor het niet kan werken. Android draait inmiddels op zo ongeveer alles.

[Reactie gewijzigd door Vizzie op 30 november 2021 14:08]

Ik denk dat we deze telefoon beter op de plank kunnen leggen en ervan leren. Ding viel op verschillende vlakken bij launch al tegen, en ik @rixster is niet de 1e die ik hoor over een slechte ervaring met android 10. Dit ding is een zwaktebod in Nokia's line-up gebleken. Overigens had ik uberhaupt meer van Nokia verwacht de afgelopen jaren. Het enige dat ze hadden moeten doen was Motorola met updates worden, maar dat is teveel gebleken. Ik zie vooral matige specs, build issues (usb poort schijnt erg zwak te zijn), en problemen met de software.
Dat is natuurlijk het probleem als je met dit soort custom hardware aan de slag gaat. En waarschijnlijk ook in relatief (misschien ook wel absoluut) kleine aantallen gemaakt, dus support is dan heel kostbaar.

Erg jammer, want ik kan die camera innovatie wel waarderen. Dat hele PureView concept heeft me altijd al aangestaan, maar doordat de software dan weer steeds buggy en/of traag was heb ik er steeds van afgezien op het moment dat ik een nieuw toestel zocht.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True