Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Nokia 9 PureView met vijf camera's komt in maart uit voor 599 euro

HMD heeft zijn Nokia 9 PureView met vijf camera's aangekondigd. Het toestel is uitgerust met een beeldprocessor van Light, waarmee de informatie van alle camera's wordt gecombineerd. HMD heeft samengewerkt met Adobe voor ondersteuning in Lightroom.

De module met vijf camera's bestaat uit twee rgb-sensoren en drie monochroomsensoren, allemaal met een 12-megapixelresolutie en een lens met een diafragma van f/1.8. Door het weglaten van de kleurenfilters kunnen die zwart-witcamera's in theorie meer licht opvangen en meer details vastleggen. Het uiteindelijke resultaat is wel een kleurenfoto.

Volgens HMD hebben foto's gemaakt met de Nokia 9 PureView een dynamisch bereik van 12,4 stops en kan er achteraf scherpgesteld worden met behulp van een dieptemap met een resolutie van 12 megapixel. Door een samenwerking met Google werkt dat ook in de Foto's-applicatie van Android.

Jpg-bestanden die met de Nokia 9 PureView worden gemaakt, hebben een 12-megapixelresolutie. Het is ook mogelijk om dng-rawbestanden op te slaan en op de telefoon te bewerken met Adobe Lightroom Mobile.

HMD heeft voor de Nokia 9 PureView samengewerkt met het Britse bedrijf Light, dat gespecialiseerd is in computational photography. Light is bekend van zijn L16-camera, waar zestien camera's in zijn verwerkt. In de Nokia 9 zit een custom asic van Light, voor het aansturen van de camera's. Ook claimt HMD dat het toestel de eerste smartphone is die alle capaciteiten van de Snapdragon 845-soc benut, als het gaat om beeldverwerking.

De Nokia 9 heeft een waterbestendige behuizing met een aluminium frame, de voor- en achterkant zijn voorzien van glas. Het toestel is 8mm dik en ondersteunt draadloos laden volgens de Qi-standaard. Er is een vingerafdrukscanner achter het scherm verwerkt. Dat scherm is een 6"-oledpaneel, zonder inkeping, met een 2k-resolutie. De accu heeft een capaciteit van 3320mAh en opladen gaat via de usb-c-aansluiting. Het Android 9-toestel heeft geen 3,5mm-aansluiting.

HMD brengt de Nokia 9 vanaf 15 maart uit voor een adviesprijs van 599 euro. Voor dat geld krijgen kopers een uitvoering met 6GB ram en 128GB flashopslag.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

24-02-2019 • 17:14

114 Linkedin Google+

Reacties (114)

Wijzig sortering
Pre-order via Nokia site"Reserveer nu en ontvang gratis een vervangend scherm⁶"

Want een fut extra is dit ??
6Deze aanbieding geldt voor alle klanten die tussen 24-02-2019 en 31-03-2019 een Nokia 9 PureView in de Nokia-webwinkel kochten en woonachtig zijn in België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Ierland, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Spanje of Zweden. De aanbieding is geldig zolang de voorraad strekt. De dekkingsperiode voor een vervangend scherm bedraagt negentig (90) dagen vanaf de leveringsdatum van de telefoon.
90 dagen maar ??

Zie ik als een opvolger van mijn Samsung Galaxy S7 edge. Een S10 is ook heel mooi, maar 400euro duurder.

Grootste voordeel t.o.v. de Samsung en de allergrootste ergernis aan Samsung is dat de Nokia een heel goed updatebeleid heeft met Android One.

[Reactie gewijzigd door abusimbal op 25 februari 2019 08:18]

Het gebrek aan 3.5mm jack is voor mij een complete dealkiller. Ik neem wel eens wat dingen op met mijn telefoon, en met zo'n dongle heb je gelijk geen manier meer om dat ding aan de lader te hangen, en bluetooth-opname is vooralsnog absolute bagger.
Dus ik laat deze maar aan mij voorbij gaan, daarnaast is mijn Nokia 7Plus nog prima in staat mijn wensen te bedienen.
Er zijn ook dongles met usb en hoofdtelefoon jack. Probleem opgelost.
Ik doe niet zoveel fotobewerking, maar Lightroom Mobile lijkt wel een contradictie. Krijg je op een 845 wel genoeg verwerkingscapaciteit voor foto's met een dergelijks resolutie en zo ja, heeft iemand ervaring?
Mwah...

'Furthermore, owners have to wait several seconds for each shot to be processed before they can edit it.

This is in part because the device relies on a last-generation Snapdragon 845 processor. But HMD said the time required to have optimised the software for Qualcomm's newer Snapdragon 855 chip would have delayed bringing the phone to market.'


bron : http://www.bbc.co.uk/news/technology-47348779

[Reactie gewijzigd door er0mess op 24 februari 2019 18:55]

Dat moet ik ook met HDR shots op mijn 6P. Niet echt een probleem wat mij betreft.
Meer dan voldoende, wordt die SoC eindelijk eens écht op zijn staart getrapt.
Maar Lightroom kan ook sloom zijn op een Atom processor als je dikke bestanden gebruikt. Dat is wat hier ook gebeurt natuurlijk.
Dat is dan Lightroom Classic. Lightroom mobile is compleet opnieuw opgebouwd.
Enig idee of er ook een dualsim versie komt?
Prijs is wat aan de hoge kant voor de oude soc. Maar verwacht dat die wel redelijk snel zal dalen zoals gewoonlijk bij Nokia.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 24 februari 2019 17:21]

Volgens de specs op Belsimpel, heeft hij dual sim.
Ik verwacht dat deze een hybrid dual sim aan boord heeft
Even kijken wat wij krijgen hier; SIM slot: Dual SIM and Single SIM
TheVerge moet je niet serieus nemen. Totaal onprofessioneel en als je ook maar een beetje kritiek op ze hebt krijg je een dikke copyrightstrike. Hun belachelijke PC buildvideo bewijst het maar weer eens.

Mrwhosetheboss heeft een wat diepgaandere video gemaakt waarin ook wat meer details worden uitgelegd. Echte uitgebreide tests zullen nog wel een paar dagen duren.
Hun belachelijke PC buildvideo bewijst het maar weer eens.
Ik vraag mij nog steeds af hoe het kan dat die video goedgekeurd is door hun managers. Ik denk ook dat de beste man in de betreffende video nog nooit een PC gebouwd heeft.
Ze hadden zelfs de reacties uitgeschakeld, dat zegt genoeg.
Ik vind hun podcast nog wel okay, ook al stoor ik me er af en toe wel aan als ze weer eens iets te ongenuanceerd zijn. Ze zijn ook niet bijster technisch onderlegd, op Paul Miller na misschien. Het is een beetje borreltafelniveau, maar dat is op de achtergrond niet zo'n probleem. Op de site kom ik in ieder geval zelden.

De Tweakers Podcast is in de categorie consumer tech inhoudelijk in ieder geval stukken beter.

[Reactie gewijzigd door Bark_At_The_Cat op 24 februari 2019 18:41]

Mooie prijs voor een mooi toestel! Maar had Nokia het slim gespeeld, dan hadden ze beter voor een 855 gekozen i.p.v. een 845.
Mooie prijs voor een mooi toestel! Maar had Nokia het slim gespeeld, dan hadden ze beter voor een 855 gekozen i.p.v. een 845.
Juist niet! Ik ben erg blij dat nokia een oude socket erin stopt om zo de prijs normaal te houden. Niemand heeft baat bij een socket die toch al veel te snel is. Waarom er dan iets in stoppen wat niemand gaat gebruiken en de prijs alleen maar onnodig opdrijft?

Helemaal bewust is het trouwens niet, want de ontwikkeling van dit toestel is al een poos.
"Juist niet! Ik ben erg blij dat nokia een oude socket erin stopt om zo de prijs normaal te houden."

In de tussentijd heeft Xiaomi al twee toestellen aangekondigd met Snapdragon 855 die niet meer kosten dan deze Nokia.
Corect. Menigeen zit er louter op te appen en/of te browsen. Dan is die extra overkill. Een snellere CPU is voor mij alleen interessant als die zuiniger is.
Vaak zijn nieuwere socs iets zuiniger omdat ze minder warmte produceren.
Maak daar maar van: Vaak produceren nieuwere socs minder warmte omdat ze iets zuiniger zijn;)
Een punt is natuurlijk dat een snellere cpu (als verbruik hetzelfde blijft) ook zuiniger is door zijn taken sneller af te ronden.

Een cpu die 2 sec voor iets nodig heeft verbruikt dus 2x zoveel als eenzelfde spec cpu die 1 seconde nodig heeft ;)
Correct. Echter zal het nodige van de prijs in het camera systeem van de Nokia 9 zitten.

Prijs vergelijken puur op basis van de soc is iets te kort door de bocht.
Grote kans dat Xiaomi ze ook met weinig marge verkopen. Het is niet altijd de beste lange termijn strategie om zoveel mogelijk winst te maken.
Even terzijde:

Een SoC is een System On Chip.
Een socket is een connector/netwerkverbinding.
Het kost niet zoveel meer dan de 855. Maar goed is gewoon jammer oude meuk er op wat al een tijdje op de markt is.

Normaal wil je toch nieuwr hardware in je nieuwr telefoon van dit jaar.

Xiaomi heeft met de Xiaomi mi 9 een super telefoon met goede balans. Goede camera en goede hardware voor een hele goede prijs.
Telefoon van dit jaar?
Het zal u misschien verbazen maar er zijn mensen die hopen dat hun telefoon 5 jaar kan meegaan. De Leading edge camera performantie kan de drang om up te daten zeker helpen terughouden.. net zoals software ondersteuning zoals optimalisatie voor bestaande socks, beschikbaar houden van beveiligingsupdates..

Niet één of andere sock nummer op de spec list die na een jaar inderdaad niet meer de nieuwste is en wat zou dat , tot er effectief een disrupting new tech is?

Laatst las ik een journalist commentaar hebben op de "naïeve tieners" die spijbelen en betogen voor betere klimaatmaatregelen door hun regering: De Journalist sympathiseerde maar die tieners hun smartphones, zeldzame mineralen etc.. zijn zelf de oorzaak van..
Wel, misschien willen ze wel graag maatregelen die smartphoneverkopers oplegt hun toestellen repareerbaarder en duurzamer (lees niet breekbaar) te maken en die gebruikers beloont en motiveert om langer met hun telefoon te doen?
Laatst las ik een journalist commentaar hebben op de "naïeve tieners" die spijbelen en betogen voor betere klimaatmaatregelen door hun regering: De Journalist sympathiseerde maar die tieners hun smartphones, zeldzame mineralen etc.. zijn zelf de oorzaak van..
Naïef zijn de personen die geloven dat de tieners voor het klimaat spijbelen.
Z'n systeem kost tijd om te ontwikkelen, en deze camera arrangement is niet standaard ondersteund door de DSP, zit zeker maatwerk in, ook vanuit de Qualcomm, kwa tijd en kosten vind ik logisch dat ze gekozen hebben voor de SD845, hebben genoeg tijd gehad om mee te experimenteren en testen.

Edit: maar werk = maatwerk

[Reactie gewijzigd door Luinwethion op 24 februari 2019 20:45]

Op zich mee eens, daarnaast drukt het ook nog eens de prijs. Alleen jammer dat de concurrentie wel al 855 toestellen hebben gepresenteerd. Dit weergeeft toch weer dat Nokia weer met hun high-end toestel achter de feiten aan loopt. Zoals ook het geval was met de Nokia 8 en Nokia 8 Siroccio.

Al zou je mij niet horen klagen als ik dit toestel over een jaartje voor €300,- kan aanschaffen. Net zoals ik nu mij Nokia 8 voor €200,- heb aangeschaft.

Ander puntje: de bezels. Daar gaan ze toch een beetje op achteruit t.o.v. van hun andere telefoons.
Volgens de reviews die ik gezien heb, (geen tijd gehad om de keynote te volgen), ziet Nokia deze niet als een topmodel, maar gewoon als een exclusieve toestel die ook maar beperkt beschikbaar zou zijn. Net zo iets als de 8 sirocco.
Ik betaalde voor de 6gb 128gb nokia 8 369 dat was denk paar maanden na het uitkomen.

Ben alleen opbasis van het 5lens pure vieuw systeem wat vrij veel onwilkel kosten heeft niet dar deze binnen aantal maanden na uitkomen al bijna met de helft in prijs zakt
De Nokia 8 heeft een 845, de snelste soc die toen voorhanden was. Die liep dus echt niet achter.
Nokia loopt juist voorop. Niemand heeft een camera systeem zoals zij dat leveren. En het zal ook nog wel even duren voordat dat komt. Heel misschien dat Apple met iets soortgelijks gaat komen. Bij de rest gaat het nog zeker een jaar duren.

Toen Lytro een paar jaar geleden met dit systeem kwam, stond de hele camera wereld op zijn kop: focussen nadat je de foto hebt gemaakt.
nou sorry, daar ben ik het niet mee eens.
heb al sinds jaar en dag een lumia 930. voor mij meer dan snel zat.
het feit dat windows is gekapt en apps nu wegvallen is reden voor overstap (telefoon zelf is zelfs na bijna 5 jaar nog top met 1.5dag accuduur dus dat is echt reden niet).

ik weiger een absurd bedrag voor telefoons te betalen. en deze telefoon die mogelijk betaalbaar blijft door oudere SoC vind ik totaal niet erg. Hiernaast is hij na paar maandjes 500e mogelijk zelfs met stock android one, dus updates.

het enige nadeel wat ik heb is dat het glazen achterkant. blijf het brak vinden dat alles van glas moet zijn en je hoesjes moet gebruiken. ik heb daar niks mee. mijn lumia ook altijd zonder hoesje gebruikt en gezien 1 deel van glas is ook prima tegen een stootje kunnend.
de 3.5 inch jack afwezigheid vind ik ook spijtig, moet ik continu met stomme verloopjes gaan werken in de auto en met bose noise cancel in-ears....
Beetje jammer dat niet duidelijk wordt gemaakt of hij Android one draait.
Dank je. Goed om te weten. Maar hoe kun je dat nou weglaten uit een aankondiging? Alsof de precieze resolutie die een camera produceert en het aantal mah van de batterij belangrijker is dan of het Android one draait.
Dat doet het, ja.
Lumia 930 ftw. Wat een bazen toestel was dat. Bijna niet te slopen en supersnel. Uiteindelijk toch gesloopt en overgestapt naar de Nokia 8. Nu met een schuin ook naar deze aan t kijken.

Waar ik over struikelde was aan twee kanten glas. Ik dacht dat alleen Apple zo dom was om aan 2 kanten breekbaar materiaal te gebruiken.
Tot slot ben ik nog erg benieuwd naar de daadwerkelijke grootte in de hand. Heb m liever niet nog groter dan de Nokia 8, liever zelfs wat kleiner.
hier nog wat meer over camera.
reviews: Het verleggen van de focus - Nokia 9 Pureview, 4.2, 3.2 en 1 Plus P...

schijnt best een tijd te duren voor opslaan enzo van de foto. maar je kunt telefoon wel verder gebruiken schijnbaar, dus dan is het al minder erg.

echter, als achterkant kapot gaat zijn er veel mogelijkheden om nieuwe glazen achterkant te kopen. ik ben echter benieuwd of er ook bedrijven zijn die ipv de glazen achterkant een plastic of metalen achterkant voor telefoons aanbieden?
dit zou voor mij uitkomst zijn :) metal is ook betere warmte afvoer, dus minder throttlen van processor.
Waarom zou dat slim zijn? Het kost ze meer geld en slechts 1 op de 30 telefoon kopers weet het verschil tussen die 2. En als je het verschil kent dan weet je waarschijnlijk ook dat het voor de presentaties niet veel uit maakt. Dus dan hoeft het ook geen dealbreaker te zijn. Dat is het dan eerder omdat je gewoon graag de aller nieuwste soc wilt.
Het toestel is meerdere keren vertraagd. Op het laatste moment toch switchen naar de 855 kost te veel werk denk ik, in combinatie met het hele camerasysteem.
Of gewoon uitmelken zoals je aan de bovenkant van de markt veelvuldig ziet gebeuren. Twee kleine updates maken meer winst dan één grote update.
Klopt maar een versie met SD855 is al in de maak.
Het ziet er niet uit met als die camera's, maar misschien moeten we wennen. Maar het veranderen van die focus ziet (in het filmpje) wel vet uit. Weet niet of dat ik de praktijk net zo vet is though.

[Reactie gewijzigd door MrJeroen op 24 februari 2019 17:17]

Ik vind het niet heel lelijk ogen en 99.9% van de tijd kijk ik toch niet naar de achterkant van mijn telefoon ;)
Vindt het er juist apart en best wel mooi uitzien. Maar belangrijkste vind ik persoonlijk, geen notch, gat of wat ze tegenwoordig allemaal hebben. Bezels die velen niet mooi vinden vind ik helemaal niet erg. En niet eens zo duur.
Ik ben benieuwd hoe dat in de praktijk gaat. In de meeste gevallen heb je wel vinger op een van de lenzen gehad en mag je eerst de lenzen schoonmaken voordat je fatsoenlijk een foto kunt nemen.
Het is tenminste symmetrisch en de camera's steken niet uit. Beter dan een enkele camera ergens in een hokje, of 3 camera's in een hoekje waarvan er eentje los erbij hangt.
Hier ben ik het helemaal mee eens. Camera's die in de behuizing blijven hebben ook mijn voorkeur.

Het ontbreken van de nieuwste SD855 vind ik bij Nokia niet eens storend, vooral doordat de prijs hierdoor wat lager kan blijven.
Vind het zelf wel mooi juist, lekker futuristisch.
leukte technologie, maar zit er al optische zoom in? Dan zou het pas af zijn. De prijs is zeker aardig te noemen!
Dat gaat de eerste jaren niet gebeuren, er is nog geen techniek om een zoomlens in een camera te bouwen zonder dat het een zeer dik systeem wordt. Meerdere vaste lenzen lijkt de toekomst voor telefoons.
Nou heb ik een stuk van oppo gelezen die daar een systeem voor heeft bedacht ook op tweakers. Is vandaag geplaatst
Misschien doelt hij erop dat dat geloof ik een telelens is en geen zoom lens. Grote verschil is dat een telelens een vaste vergrotingsfactor heeft en een zoomlens hierin kan varieren.

[Reactie gewijzigd door wouzy op 24 februari 2019 19:03]

De nokia 7plus en de 8 sirocco hebben een 2x optische zoom met 12megapixel. Volgens mij heeft de huawei mate 20pro een 5x optische zoom met 40mexapixel.
Met pureview pakken ze het anders aan: door de oversampling van 5 camera's heb je geen optische zoom nodig, de oer-pureview (nokia 808) met zijn 41mp sensor kon bijvoorbeeld 4x digitaal inzoomen en nog steeds full-hd filmen. 5 camera's is nog even een extremer voorbeeld en met optische zoom zou het systeem voornamelijk extreem duur en ingewikkeld worden.

[Reactie gewijzigd door 45Packages op 24 februari 2019 17:43]

Als je die optische zoomlens er op een of andere manier op kan klikken en er weer af kan halen dan is dat niet zo'n groot probleem meer.
Ik zou liever technologie zien die het verticaal filmen tegen gaat. :+
Ik een technolgie die telefooncamera's bij concerten deactiveerd.
Dan kun je tenminste de artiest ook nog zien ipv 20 telefoons van het publiek voor je.
Vervelend, al die camera's in beeld als je filmt. 8)7
Nog een reden om het niet te doen.
Ik begrijp het nut van 1 RGB + 1 monochroomsensor. Hiermee kun je mooie HDR beelden compileren. Verdubbel dit (2x2) en je compileert een 3D-HDR beeld.

Maar waarom 3 monochroomsensoren, en waarom in deze positie, wat dat ook zijn mag?
Marketingteksten spreken over meer licht kunnen opvangen...
"• A next generation camera for photography lovers “straight out of the labs” with an incredible 5 cameras and ZEISS optics
o Worlds first, unique, five camera array.
o Two color sensors provide accurate vibrant color images. Three panchromatic sensors allow the array to collect up to 10-times the amount of light as a single standard sensor.
o Unique multi-camera native black & white photography mode for sharp, incredibly atmospheric shots.
o Advanced depth of field control to create beautiful bokeh
o Fully integrated into Google Photos – refocus on alternative areas of the scene from within Google Photos after you have taken the shot.
o Capture rich and vibrant UHD 4k HDR video with spatial audio capture.

Exceptional detail and dynamic range for exceptional photography
o Enjoy incredible detail and texture both inside and out with fast accurate autofocus
o Each of our 5 cameras automatically adjusts the exposure across the scene, not just for a single focal point. This ensures you get a wide dynamic range, with outstanding detail in both areas of bright sunlight and dark shadows – at the same time
o Shoot “Raw” DNG format images with unparalleled dynamic range, details and low noise then edit on device within Adobe Lightroom for advanced editing control, retaining the dynamic range that you would ordinarily lose in a jpg.
o Our Pro camera UI delivers unparalleled control over your photography and allows you to see your camera adjustments in real time. Capture exciting time lapse photography with support for exposure times up to 10 seconds. "
Voor achteraf bewerken, focussen enzo? Ik heb ook geen idee hoor, maar kijkt hoe dan ook spannend ;-)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Politiek en recht

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True