HMD: Nokia 9 komt begin 2019

HMD gaat de Nokia 9 begin 2019 introduceren, zo blijkt uit uitlatingen van het bedrijf. Het systeem met vijf camera's waar de smartphone volgens aanwijzingen over beschikt, leverde het bedrijf hoofdbrekens op.

Een Duitse woordvoerster van HMD liet Winfuture bij de bekendmaking van de Nokia 8.1 weten dat er binnenkort weer een echt vlaggenschipmodel van het bedrijf aangekondigd wordt, waarbij de naam Nokia 9 meerdere keren viel. Ze zei dat er sprake was van enige vertraging, omdat de camerakwaliteit nog niet naar tevredenheid van HMD was. Daarmee bevestigt ze indirect berichten dat HMD en fabrikant Foxconn tegen uitdagingen waren aangelopen bij de productie. Van de Nokia 9 zijn specificaties, afbeeldingen en renders online gekomen, waaruit blijkt dat het toestel vijf camera's aan de achterkant heeft.

In een interview met Winfuture maakte de woordvoerster verder bekend dat Nokia in de afgelopen twee jaar 70 miljoen telefoons verkocht heeft, waaronder zogenoemde featurephones. De Nokia 6.1 is het meestverkochte model. HMD blijft zich met name op de mainstreammarkt van smartphones van 300 tot 400 euro richten en geeft toe dat zijn topmodellen, zoals de Nokia 8 Sirocco, nog niet het succes hebben gebracht waarop werd gehoopt. Volgend jaar komen er wel nieuwe topmodellen, maar in 2020 en 2021 wil Nokia zich weer meer op het hogere segment richten.

Verder meldde HMD dat het schema voor naamgeving zo werkt dat na de Nokia 6 en 6.1 bijvoorbeeld de 6.2 en 6.3 te verwachten zijn. Bovendien is het Finse bedrijf niet van plan nog retrotelefoons in een nieuw jasje, zoals de Nokia 3310 en de Nokia 8110, uit te brengen.

Render van de vermoedelijke Nokia 9

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

07-12-2018 • 14:17

86 Linkedin

Reacties (86)

Wijzig sortering
Het tempo waarmee HMD deze Nokia telefoons eruit pompt is bizar, ze beginnen wat betreft specs en prijs met hun eigen modellen te concurreren :?
Nokia gebruikt Android Stock. Ze hoeven alleen de drivers aan te passen. Om die reden kunnen ze relatief snel werken.
Android One gebruiken ze. Dat lijkt op Android Stock, maar is het toch echt niet.
Android One, mag slechts op enkele punten worden aangepast, Android verzorgt het update beleid met de fabrikant en je mag slechts enkele extra apps meeleveren. Bij Stock Android regelt de fabrikant alles zelf (en vaak krijg je er niet veel updates bij tegenwoordig).
Nokia gebruikt Android Stock. Ze hoeven alleen de drivers aan te passen. Om die reden kunnen ze relatief snel werken.
En werken de toestellen ook snel ;)
Dan doet Xiaomi het slimmer. Een budgetmerk als Pocophone nog ernaast uitbrengen :)
Slimmer? Persoonlijk denk ik dat ze zichzelf aardig in de vingers hebben gesneden, de Pocophone is veel interessanter om te kopen ipv de Xiaomi Mi8. Daar kwamen ze zelf ook redelijk snel achter :-)
Eigenaar van een Poco F1 hier. Gelukkig hebben ze de camera op de Poco F1 ge-nerfd zodat die minder concureerd :D
Ook dat kan nog grotendeels teniet gedaan worden met de Google Camera App van de Pixel lijn!
Wat is er dan zoveel beter met die app? Heb ook een pocophone en inderdaad camera is het enige minpunt... is het de software of de camera zelf?
De pixel app bevat wat slimme algoritmes die ervoor zorgen dat de kwaliteit van de foto's toch net wat beter is.
Haha dat is dan ook het enigste, maar zoals hieronder staat met een google cam apk is dat te fixen!|
Ik zelf draai nog op een Xiaomi Redmi Note 4X. Ga binnenkort de Poco bestellen!

Zomaar een vraag, draai jij nog stock? Of heb je een andere ROM geflashed?
Ik draai nu stock maar wil overstappen op Lineage OS, de telefoon unlocken was alleen, laten we het aardig omschrijven, een gedoe en ik had em nodig, daarom draai ik nu stock. Zodra ik er de tijd voor heb stap ik over op Lineage OS.
Check die laatste video van Linus over de P1. Helemaal de moeite waard.
Staan in al jouw foto's ook het merk van het toestel onder in de hoek? gratis reclame op elke foto die je maakt XD
Dat kan je zonder problemen uitzetten in de settings ;) Wel een beetje jammer dat het standaard aan staat.
Super! Mijn broertje heeft het toestel, zag het gisteren toevallig. Bedankt ;)
Ik heb met Black Friday de Pocophone in de gaten gehouden uiteindelijk toch de Nokia 8 Sirocco besteld voor 280 euro, enige wat er minder aan is is dat de SoC een SD835 is en niet de SD845 maar dat verschil is me verwaarloosbaar, voor de rest is de Nokia 8 Sirocco in eigenlijk alle opzichten superieur aan de Pocophone en ook nog eens voorzien van AndroidOne, deze jongen is zeer tevreden met deze Black Friday deal.
280 euro ? Dat is goedkoop ! In de Pricewatch is de goedkoopste 519 euro.
Ja ik was ook erg verbaasd, e-global central had hem zo goedkoop, en nog steeds veel goedkoper dan hier. Het duurde wel lang en als er wat met het toestel aan de hand is vrees ik een lang RMA proces maar het huidige Nokia is kwalitatief erg goed dus verwacht dat het wel los loopt.
Ach ja.. Denk dat het verschil in prijs het toch wel waard is.
Kans dat er iets gebeurd wat binnen de garantie gebeurd is vaak toch wel klein.

Overigens is hij er nu te koop voor 325 euro, ook een prikkie in vergeleken met NL.
E Global is toch uit Hong Kong? Dat scheelt je natuurlijk al 21% BTW en eventueel nog iets aan invoerrechten. Logisch dat hij dan veel goedkoper is. En hopen dat hij per ongeluk gratis langs de douane gaat. :-)
Het is een import toestel, dat is het standaard nadeel van importeren. Echter is de kans groot dat de Nokia ook gewoon in Nederland/België gerepareerd kan worden, mocht er toch nog niets zijn (waarschijnlijk valt dat buiten de garantie).

Verder was het gewoon een prima deal, inclusief de standaard nadelen.
Helaas, daarom heb ik het net niet gedaan. Heb opgezocht en op de site van Nokia staat uitdrukkelijk voor support binnengeven in het land van aankoop. Tel daar redelijk wat negatieve (en positieve ook) reviews bij van e global en ik liet het toch maar passeren. Jammer, want toch een top toestel.
nee goed lezen, hij zegt ALS er wat met het toestel aan de hand zou zijn.
bapemania vermeld ook dat het met Black Friday was, dus waarom zou 280 niet kunnen?
ik zie dat ie nu nog €325 kost, dus €280 op BlackFriday kan ik best geloven
Ik heb deze phone ook gehunt op blackfriday maar ook niks kunnen vinden :) , dus ben ook wel benieuwd waar hij hem heeft kunnen scoren ;)
Ik zeg niet dat het niet kan, ik zeg alleen dat het veel korting is, en dat hij/zij dus een goede deal heeft gehad.

En trouwens, het is een korting van ruim 45%, dat is ook voor BF een flinke korting. Zeker gezien het toestel nog niet zó oud is..
Of jij niet, je kunt in de grafieken zien wat de laagste prijs ooit was en de Nokia 8 is niet voor €280 te koop geweest. Dus lijkt het me dan logisch dat het bijbetaald is bij een abonnement.
De grafiek laat alleen prijzen zien van winkels die zijn aangesloten bij Tweakers Pricewatch, niet van alle webshops op heel het internet.
:/
Wie zegt dat ik alleen bij tweakers heb gekeken. Of nog beter... vertel ons maar waar je hem kon kopen voor 280 zonder abo.
Sorry hoor maar ff verder kijken dan je neus lang is! Tweakers grafieken laat niet alles zien, in dit geval eGlobalCentral! Omdat jij het niet kon vinden voor 280 betekent niet dat het er niet was!
Excuses, je hebt vast gelijk. Om mensen toch een beetje te behoeden om hier nu klakkeloos te bestellen: https://tweakers.net/shop...al-nederland/shopreviews/
Ja idd, ze zitten in het buitenland en buiten de EU. Je betaald dus inklaringskosten, invoerrechten en btw gezien de 280 euro als je pech hebt. Dus dan ben je sowieso duurder uit.
Die telefoon kost 325 online op de door hem/haar aangegeven site.

Op Black Friday dus voor 280, dat is een korting van nog geen 15%, niet zo heel spectaculair en/of ondenkbaar dus.

Waarom zou @bapemania hier over liegen..? :?
De nokia 8 sirocco is op dit moment in duitsland te krijgen voor 359.. je moet alleen ff naar een "markt" toerijden of een kennis in duitsland hem laten bestellen.. dat laatste heb ik gisteren gedaan :) :)
Ik denk dat ze op deze manier weer snel marktaandeel willen winnen. Releases is publiciteit. Publiciteit kan tot verkopen leiden.
Doet Xiaomi ook. Niks mis mee.
Dat klopt wel aardig. Ik betrap me er op dat ik steeds langer wacht met kopen. Wilde eerst de 6.1, toen kwam de 7 plus, vlak daarna de 7.1 .. stond op het punt om deze te kopen komen ze met de 8.1 in januari .. en zo’n beetje allemaal in dezelfde prijscategorie.

[Reactie gewijzigd door pjdijkema op 7 december 2018 18:47]

Ben zeer benieuwd naar de Nokia 9, ben ook toe aan een nieuwe tel.
Wilde een Mix Mix 3 maar gelukkig niet gekocht aangezien de SD855 versie eraan komt.
Dus het word kiezen tussen de Mi Mix 3 of Nokia 9.
Heb mijn huidige tel al 3 jaar.
In de Nokia 9 zit ook geen 855 maar een 845. .
Hoe weet je dat?
Het is nog niet eens officieel bekend wat voor specs dat ding heeft!
Waarschijnlijk heeft de Nokia 9 geen SD 855. Nokia is niet altijd de eerste op het gebied van processoren, kijk naar de Nokia 8 Sirocco die eind februari 2018 was gepresenteerd, mid 2018 uitkwam en een processor had uit de top-range telefoons van het jaar daarvoor, de SD835.

De Nokia 9 wordt rond dezelfde periode gepresenteerd als die voorganger en zal zeer waarschijnlijk geen SD855 krijgen. De directe concurrenten zullen dat wel hebben die 1-2 maanden later uitkomen, zoals de nieuwste Samsung (Amerika), Sony, Xiaomi, OnePlus (april/mei) en HTC (als ze nog telefoons uitbrengen).
Omdat de Nokia 9 in september al gereleased had moeten worden. Hij is al ver uitgesteld en ze zullen er snel mee moeten komen omdat anders het gat met de eerste telefoons met de 855 te klein wordt.
Ik ben ook aan het kijken naar een nieuwe telefoon. Ik gebruik nu de LG G4 voor 2,5 jaar. Nog steeds dik tevreden mee en een robuust ontwerp. Alleen het is jammer dat deze geen updates meer krijgt. Ik Zit nu op Android 7.1 terwijl 9 al uit is. Ik vind hem nog steeds snel. Ik wil nu een telefoon rond de 300 euro kopen. Wat mij betreft een goede midrange prijsklasse. Maar ik wacht nog op leuke deals/toestellen. Ik ben benieuwd wat Nokia gaat doen. Aangezien de Chinezen ook veel meer op de Europese markt komen.
Mijn telefoon is al zo vaak gevallen, afgezien van krasjes en missende hoekje leeft ie nog .
Moet zeggen dat de bouwkwaliteit erg goed is, heb een Lumia 950XL.
Krijg nog steeds maadelijks updates, geen OS maar sercurity updates.
En afgezien van missende apps werkt alles nog goed.
Maarja ben wel toe aan een nieuwe tel, fruit telefoon word het sowieso niet voor mij!
Enige keus is dus Android en wil ook geen dure telefoon meer.

En waarom zou ik premium prijs betalen voor een telefoon terwijl bijv Nokia, Xiaomi zelfde specs hebben voor een lagere prijs.
Ik begin onderhand wel een beetje moedeloos te worden van al die (nieuwe) modellen.

Heb je net een model gekocht, kondigen ze alweer een nieuw model met interessantere snufjes aan.

Ik heb net 2 maanden een 6.1 64 gig & ondertussen zijn de 5.1, 5.1 Plus, 6.1 Plus (non EU), 7.1, 8.1 & nu de 9 uitgekomen, dan wel aangekondigd..
Tussen aankondiging en uitkomen zit altijd een maand of 4, en ook lang niet alles is altijd hier (goed) verkrijgbaar. Ik heb nu een maand een 7.1, voor mij de meeste bang for buck.

Je zit altijd met de verschillende wensen, waarbij formaat een belangrijke is geworden naast de features, 5.1 en 5.1 plus bijv. Dat verdubbelt het aantal snel...
In vergelijking met andere fabrikanten, brengt Nokia wel heel veel achter elkaar uit hoor.
Dit hou je niet tegen, maar ik snap je heel goed.
Ze moeten wel anders lopen ze achter de feiten aan.
Op zich in hun groeistrategie niet zo slecht. Ze willen graag mee zijn met de laatste trends, zodat ze daar ook van kunnen profiteren. Vandaar dat ze bij elke kleine vernieuwing een nieuwe telefoon uitbrengen. Veel van de telefoons die je noemt hebben een notch bijvoorbeeld.

Ik had zelf graag de 6.1 Plus gekocht, maar na een tijdje moedeloos wachten ben ik toch maar voor de gewone 6.1 gegaan. Heb er wel geen spijt van, zeer mooi toestel vind ik. Ligt ook fijn in de hand, en ik vind de licht afbuigende rand naast het scherm eigenlijk wel aangenaam.
de Nokia 9 heeft een jaar vertraging opgelopen.
Wat high end toestellen betreft zijn ze niet de snelste
Tja, je hebt een midrange phone gekocht.

Het gaat hier om een compleet andere prijs en daarmee specs. en snufjes klasse.

Daarnaast is het normaal - ik zeg niet dat ik 't er mee eens ben - dat veel fabrikanten minimaal jaarlijks hun portfolio aan toestellen verversen.
het lijken wel computers....
Computers gaan al 10 jaar niet meer zo hard imho.
Wel vergelijkbaar met hoe het was met computers rond 2000 ja :P
Wel vergelijkbaar met hoe het was met computers rond 2000 ja :P
Toen Nokia hun 3310 had. :+
Heb zelf een Nokia 6.1 die ik voor 180 euro op de kop heb getikt. Ongelofelijke prijs voor zo'n premium aanvoelend toestel.

Minpuntjes zijn wel dat de camera-app niet echt volwassen is; dit is op sites als "nokiapoweruser" ook al aan bod gekomen en de kwaliteit foto's gemaakt met google's camera app is toch merkbaar beter.

Verder had ik een tijdje ook last van screenfreezing, maar dat is na de upgrade naar Pie verholpen. En dat is uiteraard ook één van de grote plussen, dat ik nu al Pie heb.

Verder is het volume tijdens telefoneren best laag, ik moet het echt op het hoogste niveau zetten om de andere partij goed te kunnen horen. En als ik dat doe, dan hoort iedereen rond mij ook waarover het gaat...

Ik ben over het algemeen wel erg tevreden met de telefoon, maar aan enkele kleine minpuntjes merk je wel dat ze nog niet zo "volwassen" zijn als anderen. Voordien had ik bijvoorbeeld een Moto G4, een GSM in dezelfde klasse als de Nokia 6.1, maar de Moto G4 was toch wat volwassener op vlak van software.

Ik blijf Nokia steunen door dik en dun en zie ze wel succesvol worden. Een groot probleem dat bijvoorbeeld Microsoft was, was dat ze praktisch nergens in de winkels te vinden waren, je zag ze ook nooit in een promotiefolder enz. En dat is bij deze Nokia's toch anders, ik zie ze wel eens opduiken en een folder, of liggen in een winkel.
Nadat we in 1996 op mijn werk verplicht aan de Ericsson moesten, zagen ze in 1997 het licht en gingen we massaal over naar Nokia. Destijds waren dat geweldige toestellen en waren ze de concurrentie altijd wel een stapje voor. Tot de N95 ben ik toen het merk trouw gebleven, maar daarna misten ze steeds meer de boot en ging het snel achteruit.
Nokia hetzelfde als een Philips TV: lang liepen ze voorop met technische innovaties en kwaliteit, totdat ze te lang bleven vasthouden aan oude technieken. De merken decimeerden en werden opgekocht door Chinese bedrijven. Die parkeren het merk even en proberen dan -met de naamsbekendheid- op hetzelfde niveau terug te komen. Helaas blijkt vaker dat de kwaliteit en duurzaamheid (waarvoor Nokia ooit bekend stond) toch niet meer op dat niveau terug komt als het originele merk. Ik hoop dat HMD dit keer eens het tegendeel kan bewijzen, maar ze zijn er nog lang niet.
Doe maar even een andere avatar
Ik hoop dat er dan toch een Snapdragon 855 in zit en geen 845. Ik weet dat het opzich geen ramp is, maar de telefoon klinkt dan toch wat outdated.

De Nokia 8 Sirocco had hetzelfde probleem.

[Reactie gewijzigd door Jvann op 7 december 2018 15:34]

Ik vrees er voor. Het is een uitgesteld toestel, die worden meestal of niet meer aangepast of geschrapt.

Ik vind het toch wel een probleem. Het moet het vlaggenschip van Nokia worden, met waarschijnlijk een bijbehorende prijs. Als er dan binnen een maand Snapdragon 855 telefoons zijn, met waarschijnlijk ook beter vingerafdruk scanner onder het scherm techniek, dan wordt de telefoon genadeloos afgemaakt in reviews.
Het is voor de kopers van de Nokia 9 te hopen, dat HMD Global meer energie steekt in de camera dan bij de Nokia 8.
De early-adopters zitten nog steeds met een sub-par ervaring op camera gebied.
Om te janken als ik foto's van mooie momenten van het afgelopen jaar erbij pak.
En ja, ik weet het, als je camera de tijd geeft om scherp te stellen door eerst juist niet te focussen, wordt het wat beter.
Maar juist die procedure is om te janken bij 'momenten'.
HMD/Nokia heeft de '8-aankopers' lelijk in de kou laten staan.
Fool me once....
Dat is natuurlijk een mening, maar die deel ik toch niet helemaal.

Ik heb even de laatste 10 foto's, gemaakt door mijn vriendin met haar Nokia 8, erbij gepakt. Deze zien er, met 1 of misschien 2 uitzonderingen (ze is geen "superfotograaf" ;) ) , goed tot zeer goed uit op het (ips) scherm van mijn laptop. OK, er zitten geen "low light/night shots" bij maar wel andere moeilijke (licht of andere) omstandigheden.

Er zijn zeker smartphones met betere camera's maar deze is, naar mijn mening, lang niet zo slecht als velen graag beweren.
Nokia 8 users hebben grotendeels allang de camera app van de pixel erop gezet...
(Ik in ieder geval wel)
In-display finger print sensor, klinkt interessant (y) .
"Nokia 9 Pureview. That's the actual marketing name of what will come soon from HMD Global. (I know the bought the rights to the Pureview moniker, but can now confirm it'll be part of the device name.)"
Gepost/tweet op 1 oktober 2018.

Bron

En deze bron vond ik dan weer via deze pagina op gsminfo.nl
En de naam die dit toestel gaat meekrijgen wordt dan ook door meerdere pagina's bevestigt, waaronder:
- hardware.info
- letsgodigital.org
- nasilemaktech.com
- gizmeek.com

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 7 december 2018 15:31]

Als het er zo uit ziet als op de foto en zonder notch, dan koop ik hem, want wat een verschrikkelijk mooie telefoon :9~
Jammer net te laat! Net een Huawei P20 Pro gekocht.

Was stiekem heel erg benieuwd naar deze telefoon.
Had stiekem toch graag een Europese speler mijn centen gegund.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee