Konami biedt excuses aan voor technische staat PES-opvolger eFootball 2022

Konami, de uitgever van eFootball 2022, biedt zijn excuses aan voor de technische toestand waar de net vrijgegeven sportgame in verkeert. Het free-to-play-spel, waarvan de franchise voorheen Pro Evolution Soccer heette, is de slechtst beoordeelde game ooit op Steam.

Konami erkent de problemen op het gebied van tussenfilmpjes, gezichtsuitdrukkingen, spelersbewegingen en het gedrag van de bal. Ook zeggen ze 'veel' feedback ontvangen te hebben als het gaat om hoe snel een pass gegeven kan worden en hoe verdedigen werkt. Al met al zeggen ze 'erg spijt te hebben van de situatie' en dat ze 'alle zorgen serieus nemen'. In oktober moet een update volgen, waarin 'de kwaliteit' van de game verbeterd moet worden.

Van alle gebruikersreviews op Steam zijn er momenteel 9 procent positief. Daarmee is het volgens Steam-tracker steam250.com de slechtst beoordeelde Steam-game tot nu toe. In de reviews wordt ook geklaagd over een gebrek aan teams in de offline-modus, de afwezigheid van trainingsessies en meer.

De Pro Evolution Soccer-games heten sinds vorig jaar eFootball. Dat begon met een game waar nog gewoon voor betaald moet worden, maar de nieuwe 2022-editie is free-to-play met lootboxes. Het Japanse gamebedrijf kwam al eerder met gratis versies van zijn voetbalgames. eFootball wordt ontwikkeld door een van de eigen studio's van Konami.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

02-10-2021 • 10:27

86 Linkedin

Reacties (86)

Wijzig sortering
PES 2021 kopen, was onlangs maar €6 op staan. VirtuaRed V3 patch + ML MOD en je hebt het beste voetbalspel tot nu toe.
Dus alleen maar voor pc. En hoe veel spelers zijn er nog online?
De mods zijn voor offline en pc. Ik spreek ook voor mezelf want ik speel alleen offline Master League.

Zonder mods zou ik PES zelfs niet spelen, ook al vind ik de gameplay beter dan FIFA, als er geen sfeer is of je moet spelen met FC Londen, dan is het plezier er voor mij ook al een heel stuk af. Lang leve mods op pc.
Denk ook even aan de console spelers, die groep is denk ik nog groter dan PC. Al vind ik het modden persoonlijk ook een must voor PES (licenties, bug fixes, etc.).
Voor mensen die net als ik geen zin hebben om het spel te downloaden en toch willen weten waar het over gaat, dit bijvoorbeeld: https://twitter.com/Goal_Asia_/status/1443948818492313606 (en dat gaat dit nog geeneens over de gameplay).
Cyberpunk kreeg er terecht kritiek om maar deze mate van physics doet me daar aan terug denken. Ik heb er niet zo enorm op geconcentreerd maar het is meme waardig.
Vooral die Naruto Run op 1:55 is hilarisch!
HAHAHA Ik ga echt stuk om die Naruto Run! Van mij krijgt het spel een dikke 10+ qua humor :P
D’r zijn erbij die lijken zo een olifant oraal te willen bevredigen… :+

En de meeste voetballers in dit spel zijn familie van Dhalsim van Street Fighter of van Elastigirl van The Incredibles! :+

Wat een aanfluiting dit! 8)7
Dank hiervoor, heb er enorm van genoten!
8 punten voor het filmpje en een dikke 10 voor de bijbehorende muziek _/-\o_
Holy crap, ik ga echt stuk hier _O-

Moesten zich kapot schamen haha

[Reactie gewijzigd door poor Leno op 2 oktober 2021 17:38]

Commentaar van Youri en ten Napel (als ik me niet vergis) wel eens gehoord? :)
Dit is vast op een emulator gespeeld.. doelend op de nieuwe Sonic game. :+

Het ziet er echt niet goed uit, dat vond ik ook al van de 'online test' versie: graphics erg slecht, weinig diepgang en veel AI/CPU issues. Destijds waren de reviews ook al erg negatief, vreemd dat Konami zich daar toen niet veel van heeft aangetrokken ('het is nog niet af' kregen we toen te horen), want het is na al die maanden niet erg verbeterd.

Begrijpelijk opzicht; nieuwe engine en andere opzet, alleen spelen ook velen de ML en niet iedereen is fan van lootboxes. Daarnaast is Konami uitblinker in (helemaal) niet communiceren, EA's FIFA is al jaren hetzelfde (slecht in mijn ogen) maar hun PR-machine werkt uitstekend.

Erg jammer, beide voetbalspellen lijken af te stromen op weer een dieptepunt. :/
Destijds waren de reviews ook al erg negatief, vreemd dat Konami zich daar toen niet veel van heeft aangetrokken ('het is nog niet af' kregen we toen te horen),
Van Konami kan je de laatste jaren helemaal niks anders verwachten dan dat.
Konami was echt een parel in de vorige eeuw! Nu is het nog minder dan de stront van een oester…

Het is overduidelijk dat daar de verkeerde mensen aan het roer zitten.
gelukkig gaat Konami Yugioh Duel Links wel rete goed, want ze kunnen echt wel beter
Dit kan echt niet! Geweldig filmpje btw
Wauw, hoe is dit mogelijk? Doen ze niet meer aan “even proefspelen” voordat ze een game uitbrengen?
theorie: het spel boeit ze geen reet meer, als ze er maar geld aan verdienen?
Lijkt me niet helemaal. Als een game niet presteert dan zal niemand de game kopen.

Veel van deze games worden dagen getest. En dan ook nog uren en soms dagen ter review aangeboden aan journalisten.

Zeker als journalisten zeggen koop de game niet omdat…… dan zal de verkoop laag zijn en dus geen centjes.
Hier zitten inderdaad wel massa’s fouten in. Straf dat er nog 10% positive reacties zijn…
De graphics zijn een beetje off, gedrag komt wel redelijk overeen. Dat muziekje kun je onder een echte hoop wedstrijden plaatsen ;)
Ik heb het geprobeerd en vond het best speelbaar.
Kon echter nergens vinden in de gratis modus waar je tegen een vriend kunt spelen online?
Verder misten er nog een hoop opties maar dat komt denk ik door de gratis versie.
Ik heb het gespeeld en vond het totaal NIET speelbaar. Ik heb een highend game pc maar de framerate lag constant rond de 30.... Daarbij flikkerde het beeldscherm ook nog eens enorm.

En dat nog buiten de gameplay...

This is a joke.
The worst football game I ever played.
It simply is a mobile game.
The ball weighs 100kg, the contacts between players are chaotic, nothing feels right.
It's a shame.
Maatje van me speelde het op stream, het oogt hard aan de ogen, gezien dat de framerate gelocked is op 60FPS, geen VSync en dan nog eens de belachelijke physics.
Heb zelf een 144hz scherm en dan zie je dat verschil echt mega duidelijk..
Hij was altijd fan van PES, maar zei nu zelf dat Fifa nog beter is.
Toch pijnlijk om te zien..
Ach dit is weer zon grind game maar dan met een balletje, alles weer te unlocken met geld. Betalen voor progress en dan gooien ze op een dag die server offline. Einde verhaal. :9 Pure ransomware naar je portomonee, dat zijn de games tegenwoordig. Waar is de tijd dat games nog voor de fun waren, het echte plezier is ver te zoeken. Zelfde met een MMO, idem het zelfde concept. Gewoon niet downloaden dit soort troep.

[Reactie gewijzigd door Meiklokje op 2 oktober 2021 12:13]

Er komen maandelijks tientallen fantastische indie games uit die dit soort monetizing crap niet bevatten, en bovendien vaak stukken leuker zijn dan de meeste AAA games.
Op welk platform en waar kun je die spelen/kopen?
Ik game voornamelijk op PC, al komen er tegenwoordig ook meer dan voldoende prima indie games uit op console.

Op PC biedt Humble Choice maandelijks een aantal prima indie games aan voor €12. Ook kan je een aantal curators volgen op Steam die goeie games aanbevelen. Ook zijn er tal van forums waarop gamers games aanbevelen (bv Metacouncil)
Dat is al jaren een probleem met PES op de PC, de community kon dit gelukkig vaak patchen anders was het compleet niet speelbaar.
Zonde zeg, een goede concurrent voor FIFA zorgt dat de kwaliteit hoog moet blijven. Hopelijk verbeteren ze zich sterk of komt een derde partij een keer aan zet nu.
Ik ben benieuwd wat ze gaan afleveren. Maar toch eerst zien dan geloven. Als je ziet wat een grote naam als Konami met een toch gevestigd spel als PES heeft gedaan dan kan een nieuwe speler ook enorm floppen.
Ik heb er geen kaas van gegeten, maar ik dat voetbalspellen (of vergelijkbaar) tot de moeilijkste behoren om te maken.
Ze werken met zoveel parameters waarbij de physics daar niet afhankelijk van mogen zijn, maar wel correct moeten blijven.
Ik hoop dat er nog een goede fifa concurrent komt.
Ik heb er inmiddels 9.8 uur inzitten (online only) en als je door de bugs heen kijkt is de core gameplay toch erg sterk hoor. Veel meer een sim ervaring dan voorheen en totaal niet te vergelijken met FIFA.

De FIFA spelers pik je er dan ook zo tussenuit, alle lange ballen op Messi en Mbappe, die haal je er echter zo tussen uit met een stevige verdediger. De actie is dan ook overal op het veld, niet alleen voorin bij de 16 van de tegenstander.

Het is jammer dat de release zoveel haat krijgt, naast de rare collisions en misschien wat (te) trage gameplay, krijg ik het gevoel dat men niet de kans heeft gegeven om het spel echt goed te proberen. Het nieuwe dribble systeem is ook erg innovatief en wanneer je deze onder de knie krijgt ook erg bevredigend!
Dit kun je toch niet menen? Vergelijk dit ff met pes 2020 en 2021 puur alleen gekeken naar de gameplay (want de rest is echt dramatisch). Pes 2020 en 2021 is zoveel beter. Dit is gewoon een mobiele game die geport is en voor next-gen is opgepoetst. Totale aanfluiting dit, heb het gisteren weer geprobeerd (na donderdag al gespeeld te hebben) en van ellende halverwege een pot uitgezet (ondanks dat ik voorstond). Door de rare graphics, bugs, lange laadtijden (zeker voor een ssd) kan ik nog wel heenkijken. De gameplay was waar je het bij pes voor deed. Nou, die is verdwenen.
Mijn voorkeur gaat uit naar eFootball als het gaat om gameplay. PES, met name online vind ik nog steeds erg arcade. In zowel PES 20 als 21 heb ik heel veel uren zitten. Veel bekenden uit de community proberen eFootball dan ook te spelen als PES 21, en dat is juist iets wat je niet moet doen.

Graphics boeien mij persoonlijk niet zoveel, ik had ook niet verwacht dat dit een ultra 4K HDR spel zal zijn bij release, zeker vanwege het feit dat Konami crossplay heeft met zowel last, als current gen. Ik kan mij dan ook niet herinneren wanneer ik voor het laatst een lag vrij potje PES heb gespeeld online. Tot nu toe heb ik met eFootball nog geen lag ervaren online.

Ik zal zeker niet ontkennen dat deze release niet vlekkeloos is, er is nog een hoop te doen, maar in de basis vind ik het lekker spelen. Met name omdat er gevoetbalt moet worden en het sprintknop inhoudende FIFA (en toch ook wel PES21) volk, gigantisch nat gaan online.

[Reactie gewijzigd door dannbla op 2 oktober 2021 20:26]

Ik was ook zeer positief verrast. Voelde best goed aan qua gameplay en vond verdedigen eindelijk weer eens leuk. Graphics boeien mij ook niet. Dus snap alle heisa niet helemaal. Maar misschien word ik oud (37) en de beste voetbal games vond ik pes rond de 5de & 6de editie. Vond het daar weer wat van weghebben.
Ik ben 37 en vind het echt dramatisch slecht.
Waarom dan toch uitbrengen? Mensen die nu teleurgesteld zijn komen niet snel terug.
Dat is inderdaad de vraag. Dat Konami zo'n "spijt" heeft vind ik dan ook niet bepaald realistisch. Ze moeten de staat van het spel toch minstens deels gekend hebben voordat deze uitkwam. En het is niet bepaald hun eerste voetbalspel. En het is ook nog free-to-play waardoor je kopers niet om te tuin kan leiden met de eerste aankoop voordat ze het spel kennen: met F2P moeten mensen plezier hebben voordat ze geld gaan uitgeven, dus positieve ervaringen zijn van groot belang. Afwachten of Konami het spel weet op te lappen, maar het imago van het spel is nu flink verpest (verPESt?)

Bizar dat het zo gaat. Maar hilarisch is het wel; dit zijn bijna WWE 2K20-niveau bugs (compilatie daarvan).
Dan ga je er van uit dat werknemers en management goed kunnen communiceren, management genoeg zelfreflectie heeft, en werknemers ook daadwerkelijk iets geven over hun game.

Echter zie je bij veel bedrijven dat als de baas zegt dat het goed is, de game op de markt komt. Zeker bij Japanse bedrijven waar je nog echt die strakke Japanse hierachie hebt zoals bij Konami (b.v wat met Kojima is gebeurd).

Nee, bij veel bedrijven in Japan doe je wat de baas zegt, en als je commentaar hebt word dat niet gewaardeerd. Sterker nog, als de baas wil dat je na het werk gaat borrelen, dan ga je borrelen. Dus veel problemen zullen weggestopt worden ipv aangepak.

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 2 oktober 2021 12:39]

Zit wat in, maar ook in het westen gaat een spel gelanceerd worden als de geldschieters en beslissers daarop aandringen. Da's zeker niet alleen Japan; sterker nog, spellen die te vroeg uitkomen zijn legio in elke windstreek.

De mensen die een game echt bouwen zijn bijna altijd wel betrokken en willen goed werk leveren, maar ze krijgen niet altijd de tijd en middelen vanuit de beslissers. Komt veel vaker voor, maar dit was een belangrijk moment: een bekende voetbalreeks met vele fans die nu echt overstapt naar F2P, waar natuurlijk de nodige weerstand tegen is vanuit core gamers. Dan moet je overtuigen met een echt goed spel, waar mensen geld in willen uitgeven. Dit is niet serieus te nemen zo.

Ben benieuwd of Konami dit scheepswrak weet te fiksen.

[Reactie gewijzigd door geert1 op 2 oktober 2021 12:53]

Maar Konami staat toch een beetje bekend tegenwoordig als hit-and-miss? Ze hebben belangrijke mensen laten gaan en de kwaliteit is niet meer zo hoog als vroeger.
Hit and miss is een understatement. Konami is zich de laatste 7 jaar gaan toeleggen op gokautomaten en mobiele games, waarbij IP uitmelken het doel is geworden in plaats van kwaliteit uitbrengen.
Zeker, er is echter nog een beetje hoop voor Konami. Ze willen veel oude spelletjes (bv. gradius, ganbare goemon, twinbee, etc) weer nieuw leven inblazen door het aantrekken van indie-ontwikkelaars d.m.v een wedstrijd. Ik zie de makers van Super-Hydorah wel een leuke, nieuwe gradius maken :)

https://game-creators.camp/contests/actstg_game
Als zelfverklaarde PES gamer van het eerste uur is dit gewoon geen verrassing. Ik had relatief positieve verwachtingen toen men anderhalf jaar geleden aankondigde een jaartje over te slaan. Toen ze dit free to play model aankondigden had ik er absoluut geen goed oog in. En wat ze nu hebben gereleased is nog eens vele malen onder dit niveau.

Uitermate droevig.
Had je de 'test versie' ook gespeeld dit jaar? Dat was voor mij de reden om niet te hopen op een positieve verrassing. ;)
Nee die heb ik aan mij voorbij laten gaan. Goede keuze blijkbaar. 😀
Gewoon PES2021 aanhouden als laatste deel.
Die is gelukkig ook gewoon gratis voor online
Ik speelde PES 2020. De online ondersteuning daarvan is op 30 september gestopt. Ik kan het dus niet meer online spelen. Als het spel nou uit 2010 was of zo begreep ik dat wel. Maar 2020? Het is nu 2021.
PES2021 is gratis online, dat zou een reden kunnen wezen.
Nee, reden is dat er een opvolger is en daar moet iedereen zo snel mogelijk naartoe gepusht worden, gaat om zoveel mogelijk verkopen, of dat nou games zelf zijn of in game aankopen (of beide).
Dat zal zeker zo wezen, in dit geval is het niet heel erg aangezien pes2021 niets onderdoet voor pes2020 online, maar dat is ook maar toevallig.
Tja voor een gokspel hoeft die niet de mooiste te zijn, denk dat pes history is.
gisteren ff op de ps5 gespeeld maar de gameplay is niks jammer hou het wel bij 2021

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee