Telegram-update laat maximaal duizend gebruikers meekijken met videogesprekken

Telegram brengt een update uit, waarmee meer gebruikers tegelijkertijd een videogroepsgesprek kunnen bekijken. Via de update ondersteunt de chatapp videogesprekken met maximaal duizend kijkers. De app krijgt verschillende andere nieuwe chatfuncties.

Telegram kondigt zijn 'videogroepsgesprekken 2.0' aan in een blogpost. Niet alle duizend kijkers kunnen ook daadwerkelijk videobeelden uitzenden, meldt het bedrijf. Telegram meldt dat dertig mensen in de videogesprekken ook daadwerkelijk hun camera kunnen aanzetten of hun scherm kunnen delen. De overige 970 deelnemers kunnen alleen meekijken. Telegram blijft deze limieten de komende tijd ophogen.

Tegelijkertijd voorziet Telegram de videoberichtenfunctie van een hogere resolutie. Daarmee kunnen gebruikers korte video's opnemen en die naar andere gebruikers sturen. Telegram maakt overigens niet bekend op welke resolutie deze videoberichten nu worden verzonden, alleen dat deze hoger is dan voorheen. Ook kunnen gebruikers in een-op-eengesprekken nu hun scherm delen met het geluid van hun smartphone. Voorheen was dat alleen mogelijk zonder geluid.

De geïntegreerde mediabewerker krijgt nieuwe functies die gebruikers moeten helpen om 'preciezer te tekenen' op foto's en video's. Verder kunnen Telegram-gebruikers er nu voor kiezen om hun chatberichten na een maand automatisch te laten verwijderen. Voorheen konden gebruikers er alleen voor kiezen om berichten na een dag of week te doen verdwijnen. Er worden ook nieuwe functies om wachtwoorden te resetten geïntroduceerd, nieuwe animaties in de app verwerkt en gebruikers kunnen nu de afspeelsnelheid van video's instellen binnen de app.

Telegram-videogesprekken met duizend kijkersNieuwe Telegram-functies 31 juli 2021Nieuwe Telegram-functies 31 juli 2021

Afbeeldingen via Telegram

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

31-07-2021 • 11:03

41

Reacties (41)

41
41
22
3
0
9
Wijzig sortering
Ik vind telegram de beste messenger app op de markt. Veel beter dan whatsapp of facebook messaging of zelfs signaal. (signaal heeft wel beter privacy natuurlijk)

De enige app die nog iets extra's aanbiedt is discord met zijn onderverdeling in rooms maar voor kleinere groepen is dat niet meteen een pluspunt.

Enfin het heeft jaren geduurd maar ondertussen is de helft van mijn kennissen die alleen op whatsapp en facebook zitten nu geswitched naar telegram.

Of Putin met elk bericht kan lezen weet ik niet maar voor messaging is het een fijne app, heel overzichtelijk.
Ik weet niet waarom je Putin aanhaalt in jouw bericht, maar buiten dat de oprichters Russen zijn die in Duitsland wonen hebben ze voor de rest (zover ik weet) geen connectie met Putin. Sterker nog, ze zijn juist verhuisd richting Duitsland vanwege de Russische overheid.

En laten we wel wezen, maak je maar geen illusies of regeringen mee kunnen lezen of niet. Zolang je geen e2e gebruikt met je gesprekspartner moet je er maar vanuit gaan dat alles in te lezen is.
Ik volg je in dat ze 'gevlucht' zijn omdat ze niet naar de pijpen van Putin c.s. zeiden te willen dansen. Maar volgens mij niet Duitsland. Pavel Durov heeft staatsburgerschap op St. Kitts en verblijft naar het schijnt vooral in de Verenigde Arabische Emiraten.

Dat laatste land heeft flink geïnvesteerd in Telegram en staat niet echt bekend om zijn privacy en mensenrechten. Wat ik niet zo'n fijn idee vind omdat Telegram eigenlijk de enige grote messenger is die niet standaard end-to-end versleuteling heeft. En ook geen e2e aanbiedt in groepen of als je meerdere apparaten tegelijk gebruikt... terwijl ik zo graag op mijn desktop een versleuteld bericht voortzet dat ik op mobiel voer.
Dit weet je niet. Ze willen (de regering) juist de beveiliging omlaag schroeven zodat ze kunnen meelezen.

Wat is jouw bron?
De gebruikerservaring van Telegram is ongeëvenaard, het is alleen de privacy die een probleem is. Het is de enige grote persoonlijke messenger op mijn telefoon die niet end to end versleutelt.

Als ik ooit de vrije tijd heb, wil ik nog een keer doen wat delta.chat ook deed maar dan voor Matrix: de open source UI pakken, Telegrams netwerkcode eruit slopen en er een Matrixclient van maken. Native code is zoveel fijner dan dat eeuwige gezeik met Electron en Flutter, ook al gaat het ten koste van ontwikkelaarsgemak.
Anoniem: 767041 @GertMenkel31 juli 2021 13:45
je kan nog altijd encrypted chats aanklikken
Versleuteling werkt niet in groepen, en zelfs dan is het mtproto-protocol een geval apart (waarschijnlijk veilig, maar wel raar).
Anoniem: 767041 @GertMenkel31 juli 2021 16:17
Ook voor groepen kan je private groepen maken, en prive chats, maar dat zijn 2 klikjes meer
Privégroepen zijn niet versleutelde, mensen kunnen er alleen niet zomaar bij. De Russische geldschieter kan gewoon meelezen op de Duitse servers van Telegram als hij dat zou willen (we nemen aan van niet, maar voor niks gaat de zon op).
Anoniem: 767041 @GertMenkel31 juli 2021 16:28
Oh excuses dan, maar telegram is niet Russische, het zit in dubai, en servers rond de hele wereld, en nee durov betaald het uit z'n eigen portemonnee

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 767041 op 22 juli 2024 13:27]

Iemand die gratis een chatdienst aanbiedt heeft of écht te veel geld over óf kan het geld beter in andere liefdadigheid stoppen. Er is een reden dat Telegram een cryptoscam heeft geprobeerd (waar ze een flinke boete voor hebben gekregen), ze willen wel een verdienmodel maar hebben nog geen goede kunnen ontdekken.

Dubai is een religieuze schurkenstaat dus dat ze daar gebaseerd zijn, stelt me niet bepaald gerust. Ik dacht juist dat ze in Duitsland stonden, maar als ze ook kopieën van chats rond de wereld sturen wordt het helemaal gevaarlijk. Ik gebruik het omdat de UI zo donders goed is, maar niet voor dingen waar ik de Chinese overheid niet mee vertrouw.

Durov zegt niet mee te werken met opsporingsdiensten voor zover dat voor hem mogelijk is, wat ik graag geloof, maar dat wil niet zeggen dat er niet alsnog gespioneerd wordt (zie Snowden).
Het is een fijne dienst, echter hoor je steeds uit meerdere hoeken dat het veel gebruikt word voor illegale markten. Net als crypto currencies zet ik sterk mijn twijfel of ik dit wel goed vind voor de wereld. De ideeen zijn vaak goed, maar het misbruik is stuk gemakkelijker.

Discord vind ik zelf een fijne app ook. Helaas zijn mijn kennissen en familie nog allemaal op whatsapp. Wil graag Facebook vrij zijn...
Contact en giraal geld wordt gebruikt voor criminele activiteiten.
Schepen en havens worden gebruikt voor criminele activiteiten.
Boerderijen, wegen, ... alles wordt gebruikt voor criminele activiteiten.

Telegram en crypto zijn daar geen uitzonderingen in.
Nee, dat klopt, maar geld is wel te onderscheppen, en zeecontainers worden ook gechecked (steekproefsgewijsof e.d). Dat is lastiger met Telegram. Het is ook een reden waarom men van een darkweb zich verplaatst naar Telegram. Het medium is sterk natuurlijk, end at direct de reden. Al het goede heeft een keerzijde.

Overigens is de serie ‘start-up’ op netflix wel een leuke inkijk in. Welliswaar niet heel IT correct, maar basaal wel aardig.
Zag de update voorbij komen, echter de schermdelen functie is veel handiger voor mij, voor 1000 mensen broadcasten ben ik helaas niet populair genoeg voor.

Met het schermdelen kan ik bijvoorbeeld moeders (aan de andere kant van deze planeet) daadwerkelijk laten zien zien waar ze moet klikken om iets te doen als ze ergens mee vast loopt.

Goede ontwikkeling dus. :)

Edit: ik zie dat 26 juni schermdelen al kon, wist ik dus niet.

[Reactie gewijzigd door slijkie op 22 juli 2024 13:27]

Ik vraag mij altijd af waar hun de bandbreedte vandaan halen of hoe het precies werkt. Zoals filmpjes in een channel, worden deze bij telegram opgeslagen of werkt het p2p? Want als ik zie hoe groot de videobestanden zijn in bepaalde channels, dan moet telegram zowat datacenters hebben die richting de grootte van Google/YT zou moeten gaan.

En wat is dan daadwerkelijk hun verdienmodel? Toch persoonlijke data? Want echt reclame zie ik nergens. Het begint een beetje een too good to be true verhaal te worden en dan gaan mijn nekhaarsensoren omhoog staan, zeg maar.
Anoniem: 767041 @Yzord31 juli 2021 12:10
Geen idee waar ze dat vandaan halen, maar als je een actieve gebruiker ben voel je ook wel dat het afentoe traag is
Anoniem: 767041 @Yzord31 juli 2021 13:44
als je beetje het verhaal heb gehoord van durov betaalde hij het uit zijn eigen spaarpot
Tegenwoordig is de web app van Telegram ook heel goed, ondersteund ook alle ‘stickers’, hoewel ik daar zelf niet zo’n liefhebber van ben 😉
Ik zie hier veel mensen die zich zorgen maken over de privacy bij het gebruik van Telegram. Wat voor zorgen moet ik dan aan denken?
Ik ben mezelf aan het verdiepen in het Matrix protocol.

Matrix is een open standaard voor interoperabele, gedecentraliseerde, realtime communicatie via IP. Het kan worden gebruikt voor Instant Messaging, VoIP/WebRTC-signalering, Internet of Things-communicatie - of overal waar u een standaard HTTP-API nodig hebt voor het publiceren van en abonneren op gegevens terwijl u de gespreksgeschiedenis bijhoudt.

Matrix definieert de standaard en biedt open source referentie-implementaties van Matrix-compatibele servers, client-SDK's en applicatieservices om u te helpen nieuwe communicatieoplossingen te creëren of de mogelijkheden en het bereik van bestaande uit te breiden.

In de publieke sector bouwen steeds meer regeringen en NGO's (hopelijk binnenkort aangekondigd!) zich samen met het VK, de VS, Frankrijk en Duitsland om op Matrix voort te bouwen. Vorige week nog zagen we gematik, de Duitse nationale gezondheidsdienst die aankondigde dat de hele Duitse gezondheidszorg Matrix in de toekomst zal gebruiken voor berichten.


De foundation heeft onlangs een 30 miljoen investering opgehaald.

https://matrix.org/blog/2...ises-30-m-to-boost-matrix
https://element.io/blog/e...s-30m-as-matrix-explodes/

Wellicht kan Tweakers hier eens een uitgebreid artikel over maken?
Ik gebruik het graag, maar Matrix is te moeilijk en onhandig voor veel mensen. Er is geen client die (in mijn ogen) kwalitatief gelijkstaat aan WhatsApp of Telegram.

FluffyChat vreet tijdens gebruik meer stroom dan Chrome op mijn telefoon, Element heeft veel elementen van moderne chatapp niet (bubbels links en rechts bijvoorbeeld), en de meeste andere clients missen nog versleuteling wat toch wel een must is.

Als het op gebruikerservaring aankomt, komt Matrix nog lang niet in de buurt van Telegram.
Dat is een client probleem, niet een protocol probleem. Ik ben het wel met je eens hoor. FluffyChat is op mijn telefoon sinds een update onbruikbaar traag geworden, maar verder is het wel de meest gebruiksvriendelijke applicatie. Hopelijk lost het de technische problemen binnenkort op want dan is het zeker een goed alternatief voor de gemiddelde WhatsApp en Telegram gebruiker.
Client en server staan niet compleet los van elkaar als je wilt dat normale mensen het ook gaan gebruiken. Mijn moeder geeft geen zak om een gedecentraliseerd, gefedereerd protocol met losse identiteit- en integratieservers, die app moet een beetje goed werken.

FluffyChat mag dan wel de beste mobiele app zijn op het moment, het blijft een app in beta (of zo voelt het, in elk geval, als de beta onderhand voorbij is). Telkens als de app me zo'n melding geeft van "er zijn berichten, open de app om ze te zien" dan wordt ik eraan herinnerd dat het nog wel even duurt voordat ik de app betrouwbaar kan aanraden aan niet-techies.

Overigens is de belfunctie van fluffychat zwaar beperkt (hij stuurt een jitsi-link), dus zelfs voor de normale gebruiker is de ervaring nog niet helemaal af. E2EE bellen heeft Telegram nou juist wel, en het werkt ook bijzonder goed. Dat bellen er niet in is gebouwd snap ik, want dat is een heel complex gedoe, maar het is wel jammer voor de eindgebruiker.

[Reactie gewijzigd door GertMenkel op 22 juli 2024 13:27]

Ik zei dan ook dat ik het met je eens was 😉 Voor de eindgebruiker is alleen de app die ze gebruiken interessant, de meeste mensen zal het niet uitmaken waar het op gebouwd is. Maar het is wel goed om op een platform zoals Tweakers de onderscheid te maken en aan te geven waar de problemen liggen. Hier geven de mensen wel om dat soort details.

De problemen die je noemde liggen bij de UX van de verschillende clients en die moeten zeker opgelost worden, maar heeft met het protocol niet zo veel mee te maken. Nogmaals, dit is Tweakers, hier zijn de eindgebruikers normaal wat meer technisch onderlegd.
Oeps sorry, nu ik mijn verhaal teruglees klink ik wel heel defensief. Dat was niet de bedoeling, excuses!
Ik gebruik dagelijks zowel Element als Fluffychat en de gebruikerservaring is gewoon matig vergeleken met Telegram.

Ik zag laatst cinny.in voorbijkomen, dat is een client die wel veelbelovend lijkt. Ik ga mijn wachtwoord niet zomaar op hun website invullen, maar ik ga zeker eens kijken of ik dat project zelf kan draaien. Van wat ik gelezen heb mist de client nog wat verificatie, dat is wel jammer, dus ik zal nog even wachten tot ik Element ermee vervang.
Ja, dat zou wel leuk zijn! Bijv. met uitleg om ook zelf servers op te zetten o.i.d. om het gebruik er van een duwtje in de rug te geven.
Ik ben zelf blij om te zien dat een kleine groepje mensen uit m’n kennisenkring die naar Telegram waren gegaan nu ook inzien dat het een privacyramp is en zijn overgestapt op Signal. :) Zou users van zowel WhatsApp als Telegram het aanraden om de overstap te maken voor privéchats en groepen die privé horen te zijn.

Uiteraard kan je het wel blijven gebruiken voor publieke groepen, dat werkt in principe immers hetzelfde als IRC en Discord en is daar een prima aanvulling op. Voor al het overige kan je het beter niet gebruiken.
Zelf probeer ik mensen naar Matrix te krijgen. Signal is zeker beter dan Telegram en WhatsApp e.d., maar ik zit liever niet aan een gecentraliseerde applicatie vast en dus aan één bedrijf. Mijn familie en vriendin zijn al over, nu nog de rest van mijn vrienden en kennissen 😉
waarom is het een privacy ramp als telegram ook nog encrypted chats heeft, alhoewel moet je dan wel zelf aan klikken


Heb je ook al eens van Session gehoord? https://getsession.org

en wat is jouw mening daarover?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 767041 op 22 juli 2024 13:27]

Vooropgesteld: session heb ik nog niet zoveel mee gespeeld, dus kan er nog geen goed oordeel over vellen. So far though: het is niet veel meer dan een stripped Signal-fork met een decentrale setup en de mogelijkheid om een username te gebruiken ipv (uitsluitend) een telefoonnummer. Dat laatste vind ik wel mooi, maar komt gelukkig ook naar Signal. Ik hecht verder persoonlijk vrij weinig waarde aan centraal vs decentraal; beiden hebben voor- en nadelen, wat zwaarder weegt zit ik zelf nog mee te tobben. :P Ik ben er dus nog niet over uit of ik Session op dit moment een enorme toevoeging vind, maar het is zeker fijn voor mensen die voorstander zijn van een decentrale server setup dat er een vrij soepel werkende oplossing is. :)
Op Discord moet je niet zitten voor je privacy. Je chats worden meegelezen. Discord scanned chats en foto's en ik heb geen idee wat ze er mee doen. Het gaat heel wat verder dan wat meta data.
Ik snap dat gemiep om end to end encryptie in telegram niet. Dit zit er gewoon in. Enige nadeel is dat je het apart moet afdwingen in de app.
Je kan het ook anders zien. Waarom moeten miljoenen mensen het voor meerdere chats het speciaal aanzetten terwijl her voor het bedrijf eigen 1 keer ombouwen is en miljoenen mensen zijn veiliger. Ook zullen genoeg mensen niet weten wat het verschil is tussen de geheime chat en normale normale chat. Of denken mensen dat dit bijvoorbeeld alleen bedoelt is voor wachtwoorden te geven. Of vergeet je even een keer de geheime chat te maken

Mensen zijn gewoon wezens die het graag makkelijk willen hebben. Als ik bijvoorbeeld naar mezelf: ik heb bijvoorbeeld een snelkoppeling van me download map op me desktop gemaakt. Anders moet ik (deze) computer openen, d schijf openen en dan de download map. Totaal van 6 keer klikken naar 2 keer klikken en scheelt echt eigenlijk maar enkele seconden. Of je zet eenmalig Download link aan in je start menu, dan is het nog maar 1 keer klikken op de startknop en 1 keer op de download. Scheelt het alleen maar een beetje de muis bewegen en echt max 3 seconden. Toch ben ik blij met de snelkoppeling.

En hier heb ik misschien voorbeelden die voor jou ook van toepassing zijn. Op je telefoon kan je door te swipen de menu tevoorschijn halen om je wifi, mobiele internet, geluid, bluetooth, locatie, ect aan en uit te zetten terwijl je met een paar tikken en seconden meer dit ook kan doen via de instellingen. Nu denk je misschien van "ja maar dit is toch een handige functie". Maar voor iemand die 100 contacten heeft in Telegram kan de automatische geheime chat ook handig voelen. En zou zijn er trouwens nog genoeg dingen te noemen waar men maarveen paar seconden / acties mee bespaar en dit dus toch liever doen. Bijvoorbeeld je lampen via je stem kunnen uitzetten. Hoeveel tijd en energie bespaar je door niet naar de schakelaar te lopen? Televisies die niet meer echt uit kunnen. Ik denk dat genoeg mensen het niet meer zouden willen om eerst naar de tv te lopen en een knopje indrukken. Disc vervangen bij een console, nee dan maar alles digitaal.
Doordat de geheime chat standaard uit staat kun je comfortabel je chat-geschiedenis op de web client zien zonder telefoon en meerdere clients gebruiken. Dingen die bij Whatsapp omslachtiger zijn.

Ik denk dus dat het vooral om gemak (vs. veiligheid) gaat.

[Reactie gewijzigd door _Pussycat_ op 22 juli 2024 13:27]

Bij WhatsApp heb je je telefoon binnenkort ook niet meer online nodig. Het verbaast me overigens dat het zolang geduurd heeft voor WhatsApp dat geïmplementeerd heeft, Signal heeft dit al geruime tijd; en onder de motorkap gebruikt WhatsApp gewoon Signal Protocol... No idea what took 'em so long. Het enige verschil blijft wel dat Telegram je gespreksgeschiedenis ophaalt uit de cloud; bij Signal is het zo dat enkel de berichten die je ontvangt/verstuurt ná linken van de Desktop-sessie op alle apparaten synchroniseren. Even ergens anders inloggen zit er niet in. WhatsApp doet dat waarschijnlijk hybride; als je telefoon online is kan er geschiedenis opgehaald worden, is het offline dan ben je beperkt tot wat er in je cache zit of real-time verzonden/ontvangen wordt. In principe zou dat een relatief vloeiende ervaring moeten geven en zal dit in de meeste gevallen niets tot heel weinig boeien, zeker niet op je vaste computer/laptop. Enkel als je ff wil inloggen in bijvoorbeeld een internetcafe (wat hoe dan ook al een bizar slecht idee is. :+) of op een computer van een ander zul je het dan even zonder geschiedenis moeten doen als je telefoon offline is.

Dit doet overigens geen enkele afbreuk aan de end-to-end encryptie. :)
In principe kan Telegram dit ook doen als ze zouden willen hoor... Er zijn tig opties voor Telegram om default end-to-end encryptie in te schakelen zónder dan meteen geen enkele cloudfunctie meer aan te bieden. Ze zouden alles end-to-end kunnen encrypten en op hun cloud ook encrypted opslaan. Het enige dat daarvoor vereist is, om een van de mogelijke opties te benoemen, is dat de user een decryption phrase moet verzinnen en onthouden. (Vergeet je die, dan ben je alles kwijt; dat is het enige nadeel.) Dan kan je inloggen op elke willekeurige computer met je account, je passphrase invoeren voor decryptie en hopsa: je kan je gesprekgeschiedenis zo syncen vanuit de cloud net als nu kan zonder end-to-end encryptie/zoals cloudchats werken. Telegram wil dat echter niet en weigert pertinent om default E2EE te activeren en weigert ook om uberhaupt E2EE aan te bieden in groepschats, helaas. Naar mijn mening zou het optioneel moeten zijn... Als ik dan m'n data verlies als ik de passphrase verlies is dat *mijn* probleem, niet Telegram's. Maar natuurlijk is het makkelijk schuilen achter "ja maar dat zou vervelend zijn voor de user als ze dan alles kwijtraken."; ja boeie: daar kies je dan toch voor? Nu als je encryptie inschakelt in Telegram ben je het sowieso kwijt als het een tijdelijke sessie is. :+ Afijn.
Voor wie het niet wil downloaden bij Google:
https://telegram.org/android - directe APK bij Telegram zelf

De versie Telegram-FOSS loopt vaak een paar weken achter, zo ook nu (biedt 7.8 aan terwijl 7.9.0 en 7.9.1 de nieuwe features bieden): https://github.com/Telegram-FOSS-Team/Telegram-FOSS
Die versie heeft een paar kleine wijzigingen en vooral een hoop privacy-onvriendelijke dingen er uit gesloopt.
Hmm, sterk verhaal, zou telegram daadwerkelijk de camerabeelden analyseren om te bepalen hoeveel personen daadwerkelijk actief kijken naar het vertoonde beeld? :Y)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.