Nieuw Samsung The Wall-microledscherm gaat tot 1000", 8k-resolutie en 120Hz

Samsung brengt nieuwe versies van zijn microledscherm The Wall uit. Dergelijke schermen zijn opgebouwd uit losse panelen. De nieuwe versies ondersteunen 120Hz-weergave en 8k-resoluties. Een breedbeeldconfiguratie met een diagonaal van 1000" is mogelijk.

Volgens Samsung zijn de leds die gebruikt worden in de panelen voor de nieuwe The Wall-schermen 40 procent kleiner ten opzichte van de 2020-modellen. Het gaat nog altijd om relatief grote leds; op de Samsung-site staan drie varianten met een pixel pitch van 1,68mm, 1,26mm en 0,8mm.

De modules waar de schermen uit bestaan, zijn per stuk 80,6x45,3cm groot. Het model met de pixel pitch van 1,68mm heeft een resolutie van 480x270 pixels en bij de 1,26mm-versie is dat 640x360 pixels. De modules, of cabinets zoals Samsung die noemt, bestaan uit een configuratie van 4x3 panelen. Details over de variant met 0,8mm-pixels heeft Samsung nog niet bekendgemaakt. Die verschijnen in het derde kwartaal.

Door modules te combineren is een 8k-resolutie met 16:9-verhouding van maximaal 7680x4320 pixels mogelijk. Het is ook mogelijk om een breed 32:9-scherm te maken, met een resolutie van 15.360x2160 pixels. De modules zijn 3,65cm dik en er kunnen ook gebogen schermen gevormd worden in holle of bolle configuraties. Het gewicht per paneel is 11,2kg en dat komt neer op 30,6kg per vierkante meter.

De verschillende panelen van een The Wall-scherm worden aangesloten op een S-Box. Die kan beelden met een 8k-resolutie verwerken en ook upscalen naar die resolutie. Er is ondersteuning voor 120Hz-weergave, hdr en picture-in-picture-weergave van vier afzonderlijke bronnen met een 4k-resolutie. De maximale helderheid bedraagt 1600cd/m².

Prijzen van de modules noemt Samsung niet. De schermen uit de The Wall-serie zijn bedoeld voor bedrijven en zakelijk gebruik. Samsung toont ook al jaren prototypes van tv's die op dezelfde technologie zijn gebaseerd tijdens beurzen. Dit jaar is een eerste 110"-versie van zo'n tv beperkt uitgebracht. Die televisie kost zo'n 150.000 euro. FlatpanelsHD heeft dat scherm bekeken. Later dit jaar moeten er ook versies van 99", 88" en 76" verschijnen.

Microledschermen die uit één stuk bestaan zijn lastig te produceren. Voor een 4k-scherm moeten bijna 25 miljoen afzonderlijke leds gebruikt worden, omdat voor iedere pixel een rode, groene en blauwe led nodig is.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

19-07-2021 • 14:08

73 Linkedin

Reacties (73)

Wijzig sortering
Bestaan dit soort schermen niet al als schermen bij concerten en festivals en dergelijke?
ja, al een kleine 20 jaar. Ik meen dat ik ze voor het eerst heb gezien medio 2003-2004. Met pixels van ongeveer 1x1 cm met 5 leds. Destijds waren de afzonderlijke blokken zeer zwaar. Aangezien het geheel moest kunnen hangen en de modules elkaar moesten kunnen dragen, zat de modules in een dik stalen behuizing. Stalen neuzen was bij de montage geen overbodige luxe. Later kwamen er doorzichtige lichtgewichtmodules zoals de schermen bij het Eurovisie Song Festival. Ook staan ze al geruime tijd langs de voetbalvelden voor reclame, alhoewel dat nu voor de TV-uitzending via een AR-overlay gaat.
Hmmm als dat AR is, dan valt de hele uitzending onder reclame lijkt me. Het "excuus" was dat de reclame nu eenmaal in het stadion stond.
Overigens ook volksverlakkerij. Maar dat terzijde.
https://twitter.com/svblxyz/status/1411409142993113093?s=21

Een side-by-side van verschillende reclames die per TV provider getoond kunnen worden bij dezelfde voetbalwedstrijd.

Die linksboven lijkt wel “echt” te zijn (moiré-effect) maar er kan makkelijk overheen geprojecteerd worden.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 20 juli 2021 08:45]

Het toont ook wel nieuw licht over een "stoere" campagne bij een voetbalwedstrijd (regenboogkleuren?) die in een ander land wellicht niet te zien zou zijn.
Voetbal verbroedert? Nou kennelijk niet meer op tv.
Verbroedert... Daar was na de wedstrijd tussen Italië en Engeland anders weinig van te merken... Volgens mij verbroedert het weinig... Verloedert kun je het beter noemen
Uh, die zijn geen 8K. Daar zijn de pixel letterlijk normale ledjes.
Je kan toch een 8K scherm hebben van normale LED's, of desnoods gloeilampen. Het wordt alleen erg groot, maar dat is met LED's voor dergelijk stadion toepassingen niet erg denk ik.

[Reactie gewijzigd door Roko op 19 juli 2021 15:54]

Jazeker wel; op basis van RGB smd leds is dit dagelijkse praktijk
Pitches van 1.5, 1.8, 2.3 mm zijn nu gangbare modellen
8k verticale resolutie keer een lampje van 2 centimeter is 0.02 * 8000 is een scherm van 160 meter hoog. Ik ben benieuwd hoe dat stadion er uit ziet...
Meen dat Sony's 16K Crystal Led op iets van 20 meter zit. Dus reken terug naar 8K dan valt die omvang wel mee.... soort van. De prijs aan de andere kant... not so much.

[Reactie gewijzigd door VonDudenstein op 19 juli 2021 23:44]

Ik reageerde op Roko, die een 8k-scherm van "gewone LEDs of zelfs gloeilampen" suggereerde. Dat wordt dus wel erg groot.
Het zijn dus micro-LEDs om het een beetje behapbaar te houden. En ook dan wordt het nog groot.
Nog niet zo lang geleden werd dit gedaan met een jumbotron, wat tussen lampen en beeldbuis in zit. Dat waren grote pixels maar zeker geen HD. Mooie teardown: https://www.youtube.com/watch?v=AclwH64eAkU .
Excuus. Zie nu dat ik een deel van de context mistte.
Geinige teardown btw.
Sowieso zijn dat toch ook vreemde schermen, met een grote afstand tussen pixels. Dichtbij zie je niets. Veraf lijkt het allemaal erg mooi en scherp.

En zelfde iets is het ZiggoDome gebouw. Als je van dichtbij kijkt denk je echt: hoe kun je hier nu iets herkenbaars mee maken. Verder weg lijkt het een smooth iets.
Ter vergelijking: de DRIP’s – dynamische route-informatiepanelen – die reistijden, omleidingsroutes en dergelijke langs de Nederlandse autosnelwegen aangeven, hebben een pixel pitch van 18 mm. Naar hedendaagse maatstaven is dat niet bepaald indrukwekkend, maar het is toch goed genoeg om boodschappen te kunnen overbrengen.
De individuele schermen hier zijn ook geen 8k resolutie. Het totaal is 8k. Maargoed, als de LED'jes ongeveer 1 mm groot zijn, zijn die dingen met een pick and place machine te plaatsen. Dan heb je eigenlijk hetzelfde als zo'n concertscherm, alleen iets verkleind.
Yep, sommige festivals of andere evenementen gebruiken zulke schermen al, zijn daar ideaal voor omdat je ze in vele vormen kunt maken en ook kunt 'buigen' of zelfs golven. Dus zo heel nieuw is dit niet.

Voorbeeld: https://rentall.eu/nl/dry...led-3-9mm-curved-led.html
Dan is 3.9 nog flinke afstand. In verhuur land is er ook al 2.5 of 2.0 LED te krijgen en dat is op kortere afstand al super mooi!

Voorbeeld: https://www.allrent.nl/led-wall/indoor-led/
Dagelijks passen wij LED schermen toe met grotere canvas dan 8k.
Zo bijzonder is dat allemaal niet meer.
En op festivals heeft 8k geen nut kijkende naar de kijkafstand van de doelgroep; het publiek dat ver weg staat.
Reclame boorden hebben dit systeem al, ssommige dan, hier niet ver vandaanheb een bedrijf zo een reclame boord die dit systeem heb
Ik vind dit zeker niet verkeerd, gewoon een modulair TV.
Wil je een grotere tv? Koop een paar blokjes meer!
Pixel dood? Deel van scherm kapot? Vervang gewoon de blokken!
Een muur vol plakken? Zeker mogelijk!
Widescreen film? Nou geen probleem!
Monitorconfiguratie compleet zelf in te stellen zonder borders!

Ja het zal wel belachelijk duur zijn, en waarschijnlijk is het nog goedkoper om je muur vol te plakken met alleen maar 4k tv's van Samsung, maar dit is wel veel logischer dan de zeer gelimiteerde opties die je nu hebt.
Ik zie het al voor me. Als je je scherm van 16:9 naar 21:9 omvormt, haal je de onderkant weg en plak je die aan de zijkant. Done :D
Maar dit is inderdaad hoe t werkt. Heb hier zelf een demo van mogen zien, die leek heel erg op het filmpje hieronder. Andere verhouding? Dan plakken we er toch eentje naast?
https://www.youtube.com/watch?v=Oz67u_dZri8
Maak em gratis nog groter d.m.v. de Banach-Tarski methode.
Hoe denk je dat ze die panelen produceren?
Ja laten we de panelen diagonaal doorsnijden.
Pixel dood? Deel van scherm kapot? Vervang gewoon de blokken!
Je bedoeld alle blokken? Zelf al wel eens een paar jaar een scherm in gebruik gehad en de ander nauwelijks (reserve technische dienst) die waren ooit gecalibreerd maar na 3 jaar kreeg ik ze niet meer gelijk.
Denk dat we dit eerder in winkelcentra en vliegvelden gaan zien. Ben benieuwd of ze ook weer proof kunnen worden gemaakt voor in gebruik van gigantische billboards op times square/shibuya?
Ben erg benieuwd of je de naadjes gaat zien. Volgens dat artikel namelijk wel. Das dan weer jammer.

[Reactie gewijzigd door timmey83 op 20 juli 2021 10:26]

Tja , nog even dan verslaat samsung de sony 16k https://robbreport.com/ge...k-crystal-led-tv-2869489/ maar ik vind dit modulair systeem wel gaaf dat samung heb, hoef ik nooit meer een show te missen, ken ik gewoon gamen zonder een tv te missen als het dode pixels heb, ik bedoel maar, om een 2 meter tv die aan de muur hang terug te sturen voor repratie zit niemand op te wachten
Die van Sony is modulair.... altijd al geweest als ik me niet vergis.
Ergens rond de 25 000,- p/module ofzo? Naja pin me er niet op vast. Duur iig
Wow :) Dit worden toch wel serieuze alternatieven voor projectiesystemen met een betere beeldkwaliteit dan je met projectie ooit kunt bereiken. Nu natuurlijk nog onbetaalbaar, maar wie weet straks een haalbare investering voor bioscopen. Als het op termijn ook voor thuis betaalbaar wordt met 120" a 200", dan is dit voor veel mensen een aantrekkelijke optie in plaats van een projector in een game/filmkamer. Zoals met vinyl en tapes bij audio, zul je altijd liefhebbers houden die projectie fijner vinden kijken dan een display, maar in principe heeft dit de toekomst.
Kan me overigens voorstellen dat een bioscoopprojector ook niet goedkoop is.
Klopt, maar een vergelijkbaar systeem met deze techniek is absoluut nog heel veel duurder. Maar da’s niks nieuws. Eerst een proof of concept, dan een eerste marktintroductie met prijskaartjes voor the lucky few, en na een paar jaar nog maar een rib uit het lijf voor de gewone stervelingen. Zo gaat het altijd met nieuwe technologie :)
Ik vermoed dat die wandvullende units nog wel even aan de prijs blijven. Niet iedereen wil een giga-scherm aan de muur waardoor de voordelen van de grote aantallen minder hard oplopen. Daarnaast is het energieverbruik van die dingen afschuwelijk (stijgt bij een groter oppervlak, dus een 100 inch TV verstookt ongeveer 4x zoveel als een 50 inch TV die al rond de 100W doet).
Doet me beetje denken aan Roger Waters' The Wall concertreeksen. Daar werd fysiek een muur opgebouwd met kartonnen "stenen" die gecoat waren met een materiaal dat ideaal is voor projecties. De muur werd uiteindelijk (afhankelijk van het stadion) tot een metertje of 80 breed gemaakt. Dit soort modulaire panelen zouden daarvoor ideaal zijn!
Nee hoor.
Projectie is een betaalbaarste oplossing voor dit. Tevens is ook snelheid van bouw/afregelen/breek belangrijk.
Bij Microsoft in Amsterdam hebben ze er zo een. Supergaaf om te zien, maar de hitte die die panelen genereren is echt bizar. Als je ervoor staat te presenteren smelt je weg
Dit kan nog wel eens een serieuze concurrent worden van bioscoopprojectie

Afhankelijk van de prijs, uiteraard
Groter is bij deze technologie ook niet het probleem, maar een kleiner formaat mogelijk maken.

Wat is de minimum afmeting van een 8k scherm? 120", of nog groter ?
Bij 1000" zijn de LEDs sowieso niet micro meer, maar dat terzijde.
25 meter aan schermformaat; dat lijkt mij eerder iets voor in een stadion of concertzaal, niet bepaald voor in huis.

Je vriendin, vrouw (vul zelf maar in), ziet je aankomen, "ik moest de twingo inruilen voor een Iveco anders kon ik het niet meenemen". Juist ja, succes ermee om dat uitgelegd te krijgen.
Het is ook mogelijk om een breed 32:9-scherm te maken, met een resolutie van 15.360x2160 pixels.
Dat is geen 32:9, maar 64:9. Voor die echte filmliefhebber die 4 films tegelijk wil kijken zonder zwarte balken boven en onder?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee