Code in Nintendo Switch-update hint op ondersteuning voor bluetoothoortjes

Dataminers hebben aanpassingen gevonden in de code van de Nintendo Switch 12.0.0-update die wijzen op de komst van bluetoothaudio-ondersteuning. Op dit moment is het verbinden van bluetoothoortjes met de console niet mogelijk zonder adapters te gebruiken.

Ook na het installeren van de recente 12.0.0-update is het niet mogelijk om bluetoothoortjes te gebruiken met een Nintendo Switch-console. De veranderde code wijst echter wel op de komst van deze ondersteuning. Twitter-gebruiker OatmealDome was een van de eerste gebruikers die de veranderingen in de update opmerkte.

Het gaat om aanpassingen binnen de Bluetooth Driver services. Daar staan nu verwijzingen in naar het kunnen starten en stoppen van audio-events en -verbindingen. OatmealDome heeft ook verwijzingen gevonden naar een nieuwe dock en 4k-ondersteuning voor de vermeende nieuwe Switch.

De 12.0.0-update kwam op maandag 5 april beschikbaar voor de Nintendo Switch. Volgens Nintendo zelf brengt de update alleen een fix uit voor een back-upfunctie die tijdens het back-uppen verstoord kon worden.

Door Hayte Hugo

Redacteur

09-04-2021 • 13:50

60 Linkedin

Reacties (60)

Wijzig sortering
Toch wel apart dat het apparaat hardwarematig ervoor geschikt is, maar nu pas bij freaking versie 12 de mogelijkheid ervoor beschikbaar komt.
Het blijft soms een rare eend Nintendo. Verdienen al jaren bakken met geld (terecht gezien hun durf, innovatie en kwaliteit van games) maar lijken bij dit soort zaken altijd achter te lopen.
Waar zijn bijvoorbeeld de ''tablet functies'' voor de switch? Als er een apparaat geschikt is voor bijvoorbeeld Netlfix, browsen, spotify of chatten/voip , is het wel de Switch. Hier mag best een team en euro's tegenaan worden gegooid.
Nintendo heeft wat dat betreft al leergeld betaald. Browsers, bijvoorbeeld, zijn doorgaans de uitgelezen methode om het apparaat te kraken en op die manier illegale software te gaan draaien. Nintendo kiest er gewoon voor om zich te focussen op de core business - games.
Mee eens, en helemaal goed. Echter vind ik bij een handheld gaming apparaat bluetooth oortjes toch wel een vrij cruciaal iets. Ik verbaas mij ook, net als het meerendeel hier, dat dit er dus blijkbaar nog niet op zit.
Bluetooth by gaming? Leuk voor de 'hardcore gamers' die weten welke oortjes low latency hebben, en dat zijn er vele miljoenen op de switch. Maar voor de miljoenen met bluetooth simpele bluetooth oortjes die nu gaan denken dat het de Switch is die zo lagged met geluid doorgeven kan het een ramp zijn voor marketing als je dit niet voorzichtig doet.
Waar ik nog aan wil toevoegen, de core van een console is je zet het aan en je gaat gamen waar Nintendo op een jong doelpubliek mikt.

Je wilt geen 85 toeters en bellers, als je het gaat verkopen op een tablet, jamaar, kan ik dan niet de spelletjes installeren die ik op mijn andere tablet heb? Natuurlijk niet, het is geen Android of IOS => dan maak je het weer complex wat de doornsee persoon langs geen kanten begrijpt. Laat staan dat je begint met Netflix apps voor de Switch, krijg je het Smart tv app drama op je Switch, nee dank u.

Bluetooth oortjes toevoegen lijkt simpel maar toch voegt het complexiteit toe met name omdat je met 3th party gaat werken. Welk knopje moet je hebben om te pairen? Kind weet het niet, ouders weten het nog minder.

Dus Nintendo hun strategie is om bij de core te blijven, uitpakken, cartridge erin en spelen waarbij alle externe controllers van Nintendo zijn die gemakkelijk in gebruik zijn met visuele instructies die automatisch op het scherm komen en op tijd een duidelijke waarshuwing als de batterijen geladen moeten worden.
En toch is ook de Switch op die manier gehackt, via de browserengine die er onder water toch is.

De genieën die dat soort hacks ontwikkelen hebben trouwens niet piraterij tot doel, nogal flauw om dat te insinueren.
Het is dus nog steeds niet beschikbaar; er zijn alleen wat functies in de code gevonden.
Het vreemde is dat de Switch ondertussen al een paar jaar de Japanse YouTube heeft (NicoNico).
Ik vond het altijd al raar dat er beutooth in zat maar dat het irts simples als heasets of oortjes niet kon vinden zonder bij komst van een extra 3rd party ding
De JoyCon en de Pro controllers werken wireless en doen dat via Bluetooth. Raar is het dus zeker niet dat de Switch bluetooth ondersteuning heeft, wel raar dat nu pas (hopelijk!) koptelefoons en oordopjes supported gaan worden!

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 9 april 2021 14:19]

Ik denk dat @sojab0on er meer op doelde dat als er toch al Bluetooth in zit, waarom dan niet speaker/oordop ondersteuning
De controllers werken ook via bluetooth, ik weet niet hoeveel devices de switch tegelijk support. Ik weet dat bijvoorbeeld de AppleTV hierin gelimiteerd is.

Bepaalde games kun je met z'n 8e op 1 console spelen, in dat geval denk ik niet dat iemand oortjes gebruikt. Misschien kunnen ze een compromise maken, dat als je oortjes gebruikt dat je een controller minder aan kunt sluiten.
Het bereik van de controllers is nu al behoolrijk beperkt. Als je niet binnen een paar meter zit of als er ook maar iets van een plant of meubel tussen jou en de switch zit, haperen ze al en vallen ze soms gewoon uit.
Nooit wat van gemerkt. Switch aan de tv 4-5 meter afstand werkt prima. Maar heb ook nooit geprobeerd met iets tussen mij en de tv in is moeilijk gamen dan :D
Ik gok omdat ze anders de lage input latency niet kunnen garanderen. Er zit een nieuwe hardware revisie met een andere SOC aan te komen, misschien dat deze code daar voor is, en dat die SOC net andere hardware / drivers heeft die dat wel kunnen. Dan is er als nog de audio latency van bluetooth, maar nintendo kennende hebben ze daar ook iets op bedacht - de standaard ~20 ms latency kan écht niet :9
Ik vond het altijd al raar dat er beutooth in zat maar dat het irts simples als heasets of oortjes niet kon vinden zonder bij komst van een extra 3rd party ding
Tja Playstation ondersteund ook geen reguliere 3rd party bluetooth headsets.

Nintendo lijkt het bij de Switch zo simpel mogelijk te willen houden. Wellicht om het systeem zo stabiel, veilig en simpel mogelijk te houden.
Nu hoeven ze geen support te leveren voor mensen waarbij bluetooth oortjes storen. Ook weten ze hierdoor zeker dat andere apparaten niet voor storingen kunnen zorgen voor de Switch. Gezien het feit van de connectieproblemen met de Joycons is dat ook niet zo raar.

Als ik erover nadenk, doet het mij een beetje denken aan de Wii. Ook deze was vrij simpel. Wie wou kon wel een browser installeren, maar daar hielt het ook mee op.

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 9 april 2021 15:48]

Je kan niet zomaar elke bluetooth headset of speaker aansluiten op een PS4. Dit zijn slechts enkele, van Sony zelf, en nog wat anderen.
Wat wel kan, is aansluiten van headsets welke een bluetooth usb dongle gebruiken.
Dan ben je een van de weinigen. . . Zie ook https://www.digitaltrends.com/gaming/connect-airpods-to-ps4/

Zelf heb ik mijn Sennheiser HD 4.50 proberen te connecten met m'n Playstation 5, ook geen succes

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 9 april 2021 20:04]

Het is overigens wel mogelijk Bluetooth-oortjes te gebruiken op de Switch, er is echter een externe adapter voor nodig.
Zelf gebruik ik de volgende adapter i.c.m. de Airpods Pro van Apple - https://www.amazon.nl/Gul...der-Adapter/dp/B07WMPTF7V - dit werkt prima.

Het nadeel van deze oplossing is echter dat dit niet werkt als de Switch in z'n dock zit, omdat de USB-poort dan in gebruik is en je de adapter er niet op aan kan sluiten. Hopelijk fixen ze dat met deze softwarematige oplossing!
dat dit niet werkt als de Switch in z'n dock zit, omdat de USB-poort dan in gebruik is en je de adapter er niet op aan kan sluiten
Ik heb toevallig dezelfde adapter en hiervoor kun je toch de meegeleverde USB C -> USB A adapter gebruiken en die aan de zijkant van het dock pluggen?

(Neemt niet weg dat het fijn zou zijn om te kunnen pairen zonder adapter.)
Dankjewel. Heb er net een via een andere site besteld.
Ik heb wel bedrade oortjes, maar uit mijn draadloze komt beter geluid. Ik had nog niet zo'n dunne adapter gezien. Als het werkt ben ik er blij mee :)
Klopt maar het is een extra device die nodig is met deze code is die dus niet nodig
Had die ook, wat een slecht ding icm AirPods. Slecht verbinden, soms valt het geluid weg terwijl de verbinding er wel is etc. AirPods werken verder goed op mijn telefoon en MacBook. Of ik had toevallig eentje uit een slechte batch. Heel snel retour gestuurd in ieder geval...
Fijn! Kan ik eindelijk Fortnite spelen met mij neef zonder whatsapp op speaker te zetten.

Ik denk dat ze bluetooth audio niet ondersteunen vanwege latency. Bluetooth staat erom bekend dat audio extreme latency problemen kan hebben. Het verbaast me dan ook dat het nu alsnog komt _/-\o_
Ik hoop dat de toevoeging plaats vind! Echter ben ik ook huiverig voor de performance... nu al vaak dat ik op de bank problemen ondervind dat de Joy-cons niet goed signaal behouden met de Switch. Ze vallen dan niet uit, maar ze weigeren gewoon sommige commando's door te geven.

Verder wel blij dat ze nog steeds nieuwe updates doorvoeren voor een "oudje" als de switch. Toch heb ik hier iedere dag veel plezier van.
Het blijft verbazen dat Nintendo dit soort keuzes maakt. De console heeft Bluetooth, dat is hoe de controllers werken. Waarom doe je het dan niet? Voor zo'n groot bedrijf kost het niets om het te implementeren.

Maar dat is nou Nintendo. Ze hadden ook Super Mario Allstars tijdelijk gemaakt (hello scalpers my old friends), en er was Super Mario Bros 35, die nu ook weg is. Waarom?
Bij de mediamarkt liggen bergen Super Mario Allstars sterker nog heb hem daar in de aanbieding gekocht.
Tot mijn verbazing zeide gameshops dat het spel beperkt verkrijgbaar was is in de eerste week. Stap mediamarkt binnen stapels en stapels.

[Reactie gewijzigd door leonbong op 9 april 2021 18:59]

Nintendo wil waarschijnlijk niet de hele tijd support vragen beantwoorden over "waarom is mijn geluid vertraagd?"
Je hebt dingen zoals aptX Low-Latency. Het mitigeert latency niet compleet, maar is wel ontworpen om het te verbeteren. Verder zijn Nintendo games voornamelijk redelijk casual. Dan merk je een beetje latency niet zo snel. Ik speel zelf erg veel Mario Kart op toch niet al te laag niveau, en met een 3,5mm naar Bluetooth module heb ik alsnog nergens last van. Om over spellen zoals Animal Crossing maar te zwijgen.
apt-X low latency vereist wel een headset die dit specifiek ondersteund.
daarnaast betekent het dat Nintendo een licentie moet nemen, wat ze liever niet doen omdat ze dan een bedrag moeten betalen voor elke verkochte switch.
Ze hadden ook Super Mario Allstars tijdelijk gemaakt (hello scalpers my old friends), en er was Super Mario Bros 35, die nu ook weg is. Waarom?
Beide games waren enkel in de store "tijdelijk" verkrijgbaar.
Officieel ook de fysieke versie. Alleen de fysieke versie heeft nog veel opgeslagen exemplaren. Er zijn al scalpers die proberen om het voor de hoofdprijs te verkopen.
Het zou fijn zijn als niet alleen bluetooth voor audio doeleinden wordt opengezet, maar bijvoorbeeld ook voor andere randapparatuur. Zoals controllers en dergelijke die niet automatisch werken met een Switch, maar eerst moeten pairen.

[Reactie gewijzigd door Luke_406 op 9 april 2021 14:55]

Hoe denk je dat de huidige controllers verbonden zijn ? ;)
Heb m aangepast :P, ik doelde meer op controllers zoals die van Xbox, die eerst gepaired moeten worden.

[Reactie gewijzigd door Luke_406 op 9 april 2021 14:56]

De 8bitdo controllers werken prima hoor. Ook met een Xbox volgens mij.
Blue toot hoortjes
Totaal off-topic, maar toch fijn om te lezen dat meerdere breinen zo werken. Ik las dat ook...
Heb het altijd al eigenaardig gevonden hoe het brein functioneert als het komt tot lezen. Eigenlijk heb je als het ware een soort van autocomplete geactiveerd bij het lezen. Je ziet een deel van het woord en gaat al gelijk ergens vanuit.

Dat is ook waarom we ook makkelijk hele paragrafen kunnen lezen zonder klinkers en wel precies weten wat er staat.
Dat komt ook deels omdat taal een logische sequentie is, dus je kan aardig voorspellen wat er gaat komen...

Precaching heet dat toch?
Ik weet dat het logisch is dat het gebeurt. Vindt het gewoon fascinerend hoe slim ons brein is :)
Is dan ook het enige orgaan dat zichzelf probeert te doorgronden

En zichzelf heeft benoemd
Nu nog wachten op de patch waarmee ze een ethernet poort toevoegen :P
Ethernet is al te gebruiken via usb naar lan adapter
Kan je 1 aanraden die goed?
Zeker. Die van Hori werkt meer dan voldoende. (Hori heeft overigens altijd wel goed spul :) )
Thanksss. Idd ik heb de hori split pad pro. Zeer fijn ding. En het zijn gecertificeerde Nintendo spullen.

[Reactie gewijzigd door MissMe NL op 9 april 2021 16:50]

Ik heb een GameCube stijl controller van Hori, de Battlepad. Gekocht voor Tony Hawk op de PC, eigenlijk. Best prima ding. Werkt op PC en op Switch.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 9 april 2021 20:04]

Bluetoothoortjes, Bluetooh hoortjes, nee mijn mind vind de titel van die artikel niet leuk haha

Ontopic: goed dat het er komt. Verbaasd me eerlijk gezegd wel dat dit er nog niet in zat!
Ik dacht precies hetzelfde. Bluetoothoortjes, leuk om te gebruiken in scrabble }>

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee