Spotify rolt eigen spraakassistent uit naar iOS- en Android-gebruikers

Spotify lijkt momenteel een eigen spraakassistent beschikbaar te maken voor Android- en iOS-gebruikers. Hiermee kunnen Spotify-gebruikers via spraakcommando's bijvoorbeeld muziek laten afspelen en afspeellijsten openen.

Verschillende media hebben de functie werkend gekregen, waaronder GSM Arena en 9to5Mac. Mogelijk betreft het een gefaseerde uitrol. Gebruikers die toegang tot de functie hebben, kunnen de digitale assistent activeren door 'Hey Spotify' te zeggen. De spraakassistent werkt alleen wanneer de Spotify-app geopend is. Met de functie kunnen gebruikers onder andere muziek van bepaalde artiesten laten afspelen. Gebruikers kunnen ook muziek pauzeren of nummers overslaan via de functie.

Spotify laat Premium-gebruikers al langer naar muziek zoeken via stemcommando's, maar hiervoor moeten gebruikers eerst een icoon aandrukken, waardoor deze functie niet volledig handsfree is. Spotify werkt daarnaast al met verschillende andere spraakassistenten, waaronder Apples Siri, de Google Assistent en Bixby van Samsung. Daarmee konden gebruikers al albums of losse nummer laten afspelen via spraakcommando's. Dat werkt ook buiten de Spotify-app.

Mogelijk komt Spotify binnenkort met eigen hardware met ondersteuning voor Hey Spotify. Het bedrijf kondigde in 2019 een Car Thing-autoaccessoire aan. Van dat apparaat verscheen eerder deze maand een officiële render in de iOS-app van de dienst. In januari dook het accessoire op bij de Amerikaanse FCC. Spotify stelde bij de aankondiging in 2019 al dat het Car Thing-apparaat spraakcommando's zou ondersteunen.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

07-04-2021 • 19:45

50 Linkedin

Reacties (50)

Wijzig sortering
Zucht, goede functionaliteiten slopen ze eruit, bugs worden nauwelijks opgelost, ze luisteren niet naar de feedback van hun gebruikers. Nu komen ze met een totaal andere functionaliteit, waar volgensmij heel weinig mensen op zitten te wachten. Waar zijn ze mee bezig?
Ik vind de kwaliteit van de app ook beneden peil. Ook al heb je alles gecachet, dan nog kan het minuten duren voor de interface reageert bij het openen van een playlist... Soms kan ik uberhaupt niks meer. Dan cache verwijderen etc, gaat het weer een paar maanden goed...

Maar goed, data minen dus. Het zou goed kunnen dat ze te weinig geld verdienen aan mijn 10 euro per maand en dus allerlei vage deals met sony/univeral etc sluiten om aan hun geld te komen. Sowieso is het een ideaal reclameplatform - waarom komt een doedelzakspeler uit Friesland niet met zijn nieuwe album in de playlists? Ik heb wel een vermoeden.
Dat geldt ook voor vele andere software, zoals bijvoorbeeld Whatsapp.
Ik begrijp dit soort features ook niet. Als Hey Google en Siri dit ondersteunen, waarom zou je dan handmatig zelf de app openen. Je telefoon neerleggen om vervolgens opdrachten te geven. Dit waarschijnlijk anders zijn dan je gewend bent van Hey Google of Siri.
Precies dat! Spotify is een geweldige service maar hun software is helaas verre van dat. Het is bij iedere update weer spannend of er weer iets is omgevallen. Wat betreft regressietesten kunnen ze bij Spotify nog veel verbeteren.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door thesandeman72 op 8 april 2021 12:05]

Hoe is dit anders/handiger dan "Ok Google, speel <liedje> af via Spotify"?
Nou, omdat Google het heel vaak fout heeft. Dan heb ik het specifiek als je Google in het Engels staat, en je zoekt naar een lied van een Nederlander die ook een uitgesproken Nederlandse naam en titel heeft van de song. Dat gaat gewoon mis, hetzelfde is ook er als je Assistent in het Nederlands staat: zoek je naar een Engelse song, dan gaat het mis. Je kan dan 2 talen toevoegen, het gaat alsnog vaak mis; Assistant is daar niet voor geoptimaliseerd, het is ook Assistant zijn einddoel niet. Bij Spotify is dit het enige doel, en kan het dus perfect gefine tuned worden, dat zou inhouden dat het in de theorie gewoon veel beter werkt en daar ga ik ook vanuit.
Ik heb daar echt nooit last van, ligt dit niet gewoon dat Google het Nederengelse accent gewoon niet goed verstaat?
Het ligt eraan dat Google niet goed is in puur Nederlandse woorden/zinnen als die in het Engels staat ingesteld.
Klopt, en het gaat nog slechter als je hem op Pools zet en Chinese muziek wil.

Je stelt hem dus zelf in op Engels en dan verwacht je dat hij op Nederlands reageert?
Waarom zou het andersom wel moeten werken dan? Want als die op Nederlands staat kun je prima Engelstalige muziek aan laten zetten. Tenminste, bij Siri werkt dat prima.
Welk percentage van de Nederlanders (~> 100%) zet wel eens een Engelstalig deuntje op, en welke fractie van de Engelstalige gebruikers wil Nederlandstalige muziek (~> 0%)? Niet alleen is het qua aantallen niet interessant hier energie in te steken, je hebt ook ordegroottes minder training data wat dit soort functies maakt of breekt.
De Nederlander die zijn stemherkenning op Engels heeft staan valt ook weg in de ruis, buiten deze site dan.

[Reactie gewijzigd door Zpottr op 8 april 2021 09:15]

Daar heb je wel een goed punt, het moet natuurlijk wel "geleerd" worden.
Zou veel geld durven te gokken dat Google's oplossing significant beter zal zijn op het vlak van speech-to-text dan Spotify's homebrew. Er van uit gaande dat het homebrew is, want de kans is groter dat ze gewoon de speech to text API van Google of Microsoft gebruiken. Ik zou die finetuning echt maar vergeten 😅 .
Zou je dat niet terug kunnen vinden via de privacy- en/of algemene-voorwaarden?
Dit is bij Siri ook een ramp. En waarschijnlijk is in de VS alles lekker in het Engels. Wij Europeanen luisteren veel in Engels. En dan ook Nederlands, Duits, Frans, ... Soms probeer je fonetisch iets te zeggen maar dat werkt vaak ook slecht.
Maar de vraag is wel waarom Spotify dit wél beter zou kunnen.
Deze assistent luistert alleen als je de app hebt aangezet, dat lijkt me een belangrijk verschil.
Buiten de auto heb je de telefoon toch meestal al in de hand als het scherm aan staat (als ik het goed begrijp moet Spotify op de voorgrond staan), dan is het sneller om gewoon met de app te werken. In de auto zou het alleen werken als het scherm continue aan staat met Spotify op de voorgrond, dus het werkt ook al niet als je je telefoon voor navigatie gebruikt.
De vraag ging over het verschil.
Of het een nuttige toepassing is? Lijkt mij niet, maar ik ben geen gebruiker.

OT: Niet iedereen leeft met de telefoon in de hand ...
Dat is wel zo, maar juist dat het alleen werkt op de voorgrond maakt het een vrij nutteloze feature.
OT: Niet iedereen leeft met de telefoon in de hand ...
Dat zeg ik ook niet, maar als je je telefoon aan de kant hebt liggen zal het scherm meestal ook wel uit staan of na een bepaalde tijd alsnog uit gaan. Voor deze feature moet je dus het scherm continu aan hebben staan, of je moet je telefoon er bij pakken om Spotify te openen, maar dan heeft spraakherkenning dus al geen zin meer.
Je hoeft geen Google product te gebruiken.
Hoe bedoel je google product? Asisstant draait toch op elke telefoon niet alleen pixels?
Assistant is van Google. Iemand met een degoogled rom kan dan gewoon de stembediening van Sporify gebruiken.
...Assistant zélf is een Google-product.
Hopelijk komt er een opt-out, want ik heb liever niet dat er willekeurig dingen worden opgenomen als ik iets van Spotify afspeel en er komt iets in de omgeving als "hey spotify".
De andere spraakassistenten lijken vaak ook false positives te hebben en dan opgenomen gesprekken maar de host te sturen.
Dan weiger je toch gewoon de rechten voor het gebruik van de microfoon? Makkelijk zat. En je hebt het niet nodig voor een andere functie binnen Spotify voor zover ik weet.
Jaaaa, natuurlijk. Thx.
Jeej! Nog een spraakassistent erbij die ik niet gebruik en dat ook niet ga doen.
Ik bestuur m'n Spotify met m'n knoppen op het stuur tijdens het auto rijden. Gaat prima en ik wil eigenlijk niet anders!

Zolang de spraakfunctie maar een uitknop heeft, vind ik het allemaal helemaal prima :)

[Reactie gewijzigd door SilentDecode op 7 april 2021 19:59]

Zelfs als t niet uit kan: hoe moeilijk is het om niet “hey spotify” te zeggen? Lukt mij al ruim 40 jaar ;)
Omdat de microfoon in de tussentijd wel alles aan het opnemen is en wie weet waar naar toe stuurt.
Buiten dat, je moet niet alleen geen "hey spotify" zeggen, ook alle combinaties van geluid die de app vindt lijken op "hey spotify" mogen niet. Als jij me kan vertellen welke combinaties ik allemaal moet weren uit mijn omgeving hoor ik dat graag.

Ik merk maar vaak genoeg bij anderen dat Siri/Google/Alexa zich begint te bemoeien met een gesprek terwijl dat niet gevraagd is, dus dat is verre van waterdicht.
Als ik een filmpje op mijn iPhone kijk gebeurt het al vaak dat Siri ergens "hey Siri" verstaat, en dus activeert. Ik kan me voorstellen dat de assistent van Spotify het ook nog wel eens mis gaat hebben met omgevingsgeluiden die "klinken als".
Lukt mij al ruim 40 jaar ;)
Ben je al zo oud dat je al 40 jaar 'Hey Spotify' roept? Damn :P

Het is niet moeilijk, maar mijn bestaande implementatie van door muziek bladeren werkt perfect. En hoe gaat dat ding 'Hey Spotify' herkennen als ik m'n muziek hard heb staan? Dan hoor ik mijzelf niet eens, laat staan wat anders. En dit gebeurt vaker dan je denkt.

Nah, de bestaande implementatie die ik nu heb, functioneerd volledig naar behoren.
De zinsopbouw suggereert mij dat hij al 40 jaar 'Hey Spotify' roept. Vind ik knap.
Toch nog een keer lezen?
Daar ga ik een grote 'duh' op reageren..
No shit Sherlock 8)7

[Reactie gewijzigd door Poulusma op 10 april 2021 12:19]

Zelfs als t niet uit kan: hoe moeilijk is het om niet “hey spotify” te zeggen? Lukt mij al ruim 40 jaar ;)
De zinsopbouw en alle woorden suggereren toch echt dat hij al 40 jaar niet dat spraakcommando geeft ;)
Kom nu maar met Spotify HiFi, daar zitten daadwerkelijk mensen op te wachten!
En songteksten anyone? En beter beheer van afspeellijsten?
lijkt mij wel handig voor in de auto.
maar mijn ervaring op dit moment met een android toestel (samsung s8+) is dat ik de app zelf moet starten anders activeert mijn auto spotify niet automatisch.
het werkt 50%50 en als die wel automatisch activeert dan heb je soms dat hij 1 of 2 liedjes afspeelt en dan alsnog de app moet activeren, ivm geen catch?
ook lijkt mij handig als ze de verschil kunnen zien van koptelefoon en auto bijvoorbeeld verschillende play list?
Hopelijk komt er met deze implementatie ook de functionaliteit om een nummer als favoriet te markeren en eventueel aan een playlist toe te voegen. Dit mis ik namelijk in Siri en de Spotify app staat dit dan ook (nog) niet toe in de manifest (external actions / intents).

In dit geval zou ik Siri uitschakelen en Spotify STT gebruiken!

Off-topic: Verder zou een frisse UI niet verkeerd zijn na al die jaren, op desktop gebruik ik Spicetify wat een opensource project is dat d.m.v. JS injection de client wel aanpasbaar maakt.
Ik citeer uit het gelinkte artikel “Het vernieuwde Spotify-ontwerp komt in de komende weken naar gebruikers.” - Ik heb dit ‘vernieuwde’ ontwerp dan nog niet en ben zeker niet dagelijks op Tweakers waardoor ik dit niet gezien heb, maar wat ik er meer mee probeer te zetten is dat ik er niet warm van wordt. Deezer desktop en app daarin tegen wel, maar er zijn verschillende restricties die er voor zorgen dat ik Spotify gebonden ben :P. Vandaar zou een thema/kleurenkeuze na al die jaren met hetzelfde ontwerp in mijn opinie wat verfrissing toevoegen.

Thanks voor je reactie overigens!
Weet iemand waarom het "speel <artiest> af" niet meer werkt bij mij via de google assistent? Hij opent wel keurig die artiest op spotify maar begint niet te spelen. Hiervoor moet ik zelf nog op afspelen of shuffle drukken.

[Reactie gewijzigd door twowheeler op 7 april 2021 19:58]

https://tweakers.net/my.t...n%3D15884032%23r_15884032

Dus: vraag het eens aan Google, zou een antwoord kunnen zijn. Of gebruik géén assistent, ook een optie.

Oh, als Microsoft, Amazon, Google en Apple nou eens samen zouden werken aan een open standaard voor zo'n assistent.... #aManCanDream... :/
Nóg een spraakassistent |:( Het wordt in mijn ogen tijd dat er een soort onafhankelijk framework komt voor spraakassistenten komt waarop alle spraakassistenten werken, want met alle Bixby's, Google Assistants, Alexa's en nu dus ook Spotify wordt het er niet overzichtelijker en makkelijker op. Keuze is fijn, maar waar ik bang voor ben is dat je dadelijk krijgt dat (overdreven) iedere app zijn eigen spraakassistent krijgt die incompatibel is met andere spraakassistenten...
Mijn eerste reflex is, waar zit de knop om dit te disablen en kan ik via het rechten management de app toegang tot de microfoon ontzeggen. Ik begrijp de keuze misschien maar ik zou liever hebben dat ze het zoeken verbeteren en met name omtrent klassieke muziek. Ow en dat ze playlisten niet automagisch slopen door andere versie van nummers er in te zetten. Want die trent van de remasters is in de meeste gevallen tenenkrommend...

[Reactie gewijzigd door Aeternum op 8 april 2021 08:55]

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee