Spotify brengt Car Thing in kleine oplage uit in VS en noemt prijs van 80 dollar

Spotify heeft de Car Thing geïntroduceerd als consumentenproduct, een minitablet-achtig apparaat dat met spraakbesturing of fysieke knoppen werkt. De Car Thing is vooralsnog alleen in de VS beschikbaar en krijgt een verwachte prijs van omgerekend inclusief btw 81 euro.

Car Thing is een auto-accessoire dat gebruikers aan een ventilatierooster kunnen vasthangen en alleen de Spotify-app kan laten zien. Deze verbindt via bluetooth met een autoradio en laat gebruikers navigeren door Spotify's muziek- en podcastcollectie. Besturing werkt met de touchscreen, een draaiknop, met vier preset-knoppen of met spraakbesturing.

De draaiknop is geen volumeknop, maar laat gebruikers door muziek browsen, selecteren, afspelen en pauzeren. Voor de spraakbesturing heeft de Car Thing vier microfoons. Het gaat om Spotify's eigen spraakbesturing, die met Hey Spotify is op te roepen. The Verge heeft het product getest en zegt dat de Car Thing de 12V-stroomaansluiting van de auto gebruikt, geen speaker heeft, een 3,5mm-poort heeft en naast de ventilatieroostermontage ook met een sticker op het dashboard geplakt kan worden.

De streamingdienst spreekt over een 'beperkte uitgave' en zegt dat deze eerst gratis beschikbaar zal zijn voor Amerikaanse gebruikers. Deze gebruikers kunnen zich via de Car Thing-website aanmelden om op een lijst te komen. Spotify benadrukt dat een aanmelding niet automatisch betekent dat je daadwerkelijk een Car Thing krijgt. Hoeveel gebruikers het apparaat kunnen krijgen, is niet duidelijk. Het is eveneens onduidelijk of Spotify het product later op grotere schaal wil verkopen. Daar lijkt het wel op; onderaan de Car Thing-pagina noemt het bedrijf een 'geanticipeerde verkoopprijs' van 80 dollar.

Spotify zegt nog steeds de focus te hebben op de streamingdienst en niet het maken van hardware. Tegelijkertijd zegt de dienst onder gebruikers vraag te hebben gezien voor Car Thing. Deze gebruikers zouden een 'naadloze en gepersonaliseerde in-auto luisterervaring' willen, ongeacht de leeftijd van hun auto. Car Thing vereist naast een Spotify Premium-abonnement een smartphone met een wifi-verbinding of mobiel internet.

Het is niet voor het eerst dat Spotify een fysiek product beschikbaar stelt voor consumenten. Eerder testte het bedrijf een andere Car Thing, met een veel kleiner scherm en een grotere focus op de spraakbesturing. Spotify lijkt de nieuwe Car Thing echter grootser te willen testen. Ook is het voor het eerst dat Spotify een adviesprijs noemt voor het product

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Hayte Hugo

Redacteur

13-04-2021 • 17:10

100 Linkedin

Submitter: DennusB

Reacties (100)

Wijzig sortering
Voor auto's zonder carplay/android auto is dit fantastisch! Navigatie is prima op je telefoon, aanzetten en tot aankomst niet meer naar omkijken. Maar muziek bedienen op je telefoon terwijl je onderweg bent, zoals een andere playlist aanzetten, is een crime.

Daarnaast hoef je hiermee je telefoon de meeste ritten niet uit je zak te halen maar nog steeds Spotify bedienen. In alle opzichten een handig ding!

het is dat ik carplay heb wat nóg handiger is, anders zou ik hier met smart op wachten ;)
Zeker maar toch best prijzig voor wat het biedt. Ondanks ga ik het zeker in de gaten houden, wellicht komt er een leuke aanbieding. Ik heb geen carplay of überhaupt een display dus dit is zeker een fijn product ik wacht af
Prijzig is het inderdaad wel, maar de andere optie is (naast niks kopen wat natuurlijk altijd goedkoper is) het installeren van een aftermarket dubbel-DIN radio met geintegreerde carplay van Kenwood/Pioneer/JVC/etc. Dan ben je gauw 300 euro en een stuk meer installatiewerk verder maar heb je nog mooiere integratie. Ik denk dat ik persoonlijk voor de complete radio-vervanging zou gaan omdat ik die installatie zelf wel aandurf maar voor de gemiddelde consument is zo'n Car Thing wel mooi en lekker makkelijk.

En Spotify is Zweeds dus je mag -hopen- op iets meer dan goedkoop geproduceerde Chinese rommel :+
Klopt, ik heb het zitten overwegen inderdaad echter moet ik voor mijn auto ook een gehele nieuwe (chinese aftermarket?) frame kopen a 50/60 euro. totaal plaatje wordt dan rond de 500. Natuurlijk is dat veel fijner maar als ik dit apparaatje kan kopen voor 50 of minder vind ik het wel z'n geld waard. Reis niet heel vaak met privé auto maar als ik dat doe zijn het flinke kms!
Volvo is ook zweeds :)
Chinees (Geely)
Vandaar de smiley
het installeren van een aftermarket dubbel-DIN radio met geintegreerde carplay van Kenwood/Pioneer/JVC/etc. Dan ben je gauw 300 euro en een stuk meer installatiewerk verder maar heb je nog mooiere integratie.
Dit is dan de keuze die ik wel heb gemaakt. Het betreft een vrij domme headless android unit. Wel met de volgende opties:
GPS
wifi (wel heel bagger)
Microsd (2 in mijn geval)
Aansluiting voor stuurbediening (standaard bij mij, dus click and play)
Achteruit camera en aansluiting (switcht automatisch aan bij achteruit rijden)
Deur sensors (geeft aan welke deuren open zijn)

Ik gebruik inmiddels al een tijdje Android Auto + deze betaalde app.. Werkt tegenwoordig erg fijn. Mijn mobiel heeft daar Android Auto, en pakt vrij vlot op de headless unit zodra je 'm via USB aansluit. Naar mijn idee geweldig als je vooraf al de route plant in je mobiel. Dan is het meteen gaan met de banaad! :)
Alsof ze in Zweden de productie niet uitbesteden naar China... :P

Vaak is de hardware niet het grootste probleem denk ik - het is de software die een dergelijk systeem bruikbaar moet maken. En dat wil nog wel eens mislukken.
Je kunt ook je telefoon op het dashboard of in het ventilatierooster monteren, de Spotify app starten en de automodus activeren.
In Google Maps zit spotify gewoon geïntegreerd, dus zo'n drama is het niet.
Nee ik weet het, ik heb het tijden zo gebruikt. Geen probleem om een nummertje te skippen of zo, maar even een andere playlist aanzetten was toch wel lastig. Het is de vraag wat mensen voor deze verbetering willen betalen.
Zeker, ik heb alleen een bluetooth versterker, en het bedienen via telefoon tijdens het rijden is niet altijd ideaal. Maar de smartwatch helpt daar op zich ook wel bij. Nummer skippen of pauzeren kan dan met fysieke knopjes. Dus weinig afleiding.
A+ design! Dankjewel om de fysieke knop te houden. Verder lijkt het me een vrij specifieke usecase.
Ziet er heerlijk uit inderdaad. Als ik nu wat wil veranderen op een drukke weg kan ik alleen het volume omlaag draaien en hopen dat ik binnen enkele minuten geen verkeer om me heen heb. Met een mooie knop kan je hopelijk op rustige wegen even een ander album opzoeken of iets dergelijks. Kleinere zaken als volgende/vorige nummer kan een autoradio met Bluetooth al met hardwareknoppen voor je doen.

Je zit zoals je zegt met een specifieke usecase. Als je met navigatie rijdt (doen veel mensen standaard i.v.m. bijvoorbeeld mobiele flitsers, ongevallenmeldingen, filemeldingen, etc.) zit je telefoon al aan het dashboard, dus waarom dan €80 betalen voor alleen een hardware button voor Spotify? En als je rijdt zonder navigatie en afstanden rijdt waarin het handig is om af en toe van album te wisselen (uren rijden doorgaans dus), dan is de kans klein dat je binnen de bebouwde kom rijdt op zo'n moment en dan had de auto-interface van Spotify ook wel prima geweest. Of je zit met het batterijverbruik van je telefoon, terwijl dat met een extra apparaat waarschijnlijk alleen maar zal toenemen.

Ik vind het idee heel leuk! Maak ondersteuning voor Waze of een andere navigatie-app en ik wil er graag 1. Maar een extra apparaat voor alleen Spotify? Dan is het een technische oplossing voor heel weinig problemen.
Ik mag hopen dat bediening zoals jij wenst geblokkeerd is tijdens rijden.
Oh wat schattig! ik hoop dat ze snel hier beschikbaar zijn en dat we er onze eigen code op kunnen draaien
Waarom je eigen code? Lijkt mij overigens dat dit ding zo gesloten is als een winkel in Corona tijd.
Je bedoelt dat je een tijdslot kan aanvragen om toegang te krijgen :+ ?
Inderdaad: zo lang je betaald ;)
Waarom maken ze dan voor de huidige telefoon app geen apart auto menu? Nu is het een extra apparaat op je dashboard.
Je mist dan wel de draaiknop, maar die kunnen ze wellicht ook los verkopen. Maar toch, ik zie wel een meerwaarde in een dedicated Spotify apparaat. Geen notificaties is ook veiliger. Tuurlijk zou Spotify de notificaties kunnen blokkeren in car-mode, maar dat doet Google Maps bvb niet.
Precies dat. Een nummer voor- of achteruit is in mijn auto geen probleem met de knoppen aan het stuur. Ik wil zo'n lelijk ding niet in de auto.
Bestaat al?
https://community.spotify...ndroid-users/td-p/4656661

Doelgroep is idd niet al te groot maar zou het wel handig vinden om dedicated music controls te hebben.
Awesome :) Heb me op de lijst gezet.
Vraag mij af of je dan nog steeds de knoppen op je stuur kunt gebruiken.
Ik denk dat dit niet direct meerwaarde gaat bieden, leuk als je spotify wilt gebruiken, maar je moet nog steeds je telefoon er naast hangen voor de navigatie. En als je geen spotify wilt luisteren, maar een keer radio aan wilt hebben, kan dat niet via dit thing. Dab+ en maps/kaarten integratie zou dit ding een grote meerwaarde geven in de auto. Nu voegt het niet veel toe boven mijn telefoon.
Car Thing vereist naast een Spotify Premium-abonnement een smartphone met een wifi-verbinding of mobiel internet.
Dit vindt ik wel erg jammer. Het had zoveel beter kunnen zijn als Car Thing opslag had voor offline spelen zodat je niet afhankelijk bent van je telefoon. Nu is het een soort afstandsbediening met knoppen en touchscreen terwijl de muziek nog steeds gestreamd wordt vanaf je telefoon (tenzij ik iets over het hoofd zie)
Een beetje als Android Auto of Apple Car voor de mensen die dat niet hebben eigenlijk.
Ik vraag me dan af of zoiets niet al bestaat, en zo nee, waarom niet?

Ben zelf aan het kijken naar Android Auto opties voor mijn auto, maar met verbindingskabels en een nieuw frontje en alles bij elkaar ben je gewoon 500-600 euro kwijt, wat toch wel een stevige prijs is. Als er gewoon iets simpels en kleins was (smartphone formaat maar dan energiezuinig, minder geweldig scherm met een mat laagje, geen 'eigen' functionaliteit) voor een mooie prijs dan zou ik daar best interesse in hebben.

Er is wel de Roav Bolt die icm je smartphone al redelijk wat dingen handsfree kan maken, maar ik mis toch echt wel een kleine tablet die gewoon op je ventilatierooster past en net dat kleine beetje extra functionaliteit biedt.
De SPH-10BT is misschien een grappige optie. Het is een autoradio met bluetooth en geintegreerde telefoonhouder, je kunt je eigen telefoon erin hangen, maar je kunt natuurlijk eventueel ook een oudere telefoon daar permanent in klikken.
Dat is waar, maar dan zit je wel weer met een vaste autoradio, en dan zijn er ook andere interessante(re) opties. Zo was ik zelf naar de Pioneer SPH-DA250DAB aan het kijken om de radio in mijn '09 Toyota Yaris te vervangen, je zit alleen al tegen de 200 euro aan kabels en het frontje als je 'm echt in wil bouwen en de stuurwielknoppen en ingebouwde microfoon e.d. wil kunnen blijven gebruiken.

Nou ben ik nogsteeds van plan om dat t.z.t. te doen, maar het zou toch wel super zijn als er gewoon een goedkope kleine tablet-achtige oplossing was die specifiek gemaakt is om energiezuinig te zijn, enkele uren achter elkaar met het scherm aan kan draaien, en net dat beetje extra functionaliteit biedt met stembesturing zodat je je telefoon lekker in het dashboardkastje kan leggen en toch navigatie en muziek op zak hebt
Het probleem is dat de aftermarket autoradio fabrikanten Android auto en Apple carplay als premium functie zien en dit dus enkel toevoegen aan hun duurtste modellen.

Gewoon een dubbel din touchscreen met enkel Android auto en Apple carplay en de benodigde audio interface is alles wat ik nodig heb.
Ik heb eigenlijk alleen maar controle over Spotify en Google Maps, en dan de gewone autoradio (of DAB+/IP radio) en telefoongesprekken nodig. Heb wel graag de optie om dat zowel met een iPhone als Android telefoon te kunnen, maar verder maakt het me ook niet zo heel veel uit wat erin zit.

Maar als je toch 300-400 euro moet betalen alles bij elkaar, dan is die extra 100 euro om een luxere versie te hebben ook niet heel erg. Gelukkig is het (in theorie) zelf aan te sluiten, anders dan komt daar ook weer snel 100 euro bij voor installatiekosten
Ja maar voor €300-€400 zit je nog steeds in de “goedkopere” catergorie als het om 2din autoradio’s met touchscreen gaat. Dit merk je vaak aan een belabberde soc en slome bediening, bouwkwaliteit die te wensen overlaat.

Het is een industrie die maar erg moeizaam met de tijd mee gaat.

Ik heb een 2din Panasonic van een aantal jaar oud, nieuwprijs €550,-, ondanks enkele bugs is er slechts 1x een firmware update geweest. Meer support hoef je niet te verwachten.
Wat voor een auto heb je?
Mijn Mazda 3 uit 2007 heb ik deze winter een mooie upgrade gegeven met een Eonon radio. Het toestel standalone werkt redelijk maar met CarPlay is het top. Menig passagier is onder de indruk van het gigantische scherm in zo’n “oude” auto.

Edit: niet goed gelezen pardon. Een Toyota Yaris zie ik nu.

[Reactie gewijzigd door jossmusix op 13 april 2021 20:35]

Zie Oon in 'nieuws: Spotify brengt Car Thing in kleine oplage uit in VS en noemt ...

Hoewel het schermpje zelf ook een flinke investering is, zit een groot deel van de kosten in de dingen die er allemaal bij nodig zijn. Ik heb zo'n rare rand om m'n dashboard en heb dus een frontje nodig dat er netjes omheen past en zelfs uit China nog een 40 euro kost, en ik wil niet echt het huidige frontje permanent beschadigen want wie weet moet de oude radio ooit terug.
Behalve dat dit dan enkel voor Spotify is, terwijl je met Android Auto of Apple Car Play nog véél meer kunt.
Aha! Iemand die het doorheeft. Of mensen die in de auto geen houder hebben oid. Gewoon mensen die dit willen hebben, kopen het. De mensen die functies missen, kopen het niet. Laten we het leven niet tè ingewikkeld maken.
Ik vermoed dat dit komt wegens spotifys vereiste dat offline apparaten om de x dagen online gaan. Zo moet je met een smartphone om de 29 dagen online, en smartwatches met offline opslag synchroniseren de luistergeschiedenis tijdens het opladen. Dit om te weten wat gestreamed wordt en uitbetalingen te bepalen.

Vermoedelijk zou het te omslachtig zijn om gebruikers elke maand dit toestel naar binnen te laten meenemen (dan heb je ook een netadapter nodig, in plaats van enkel 12v, om maar wat te noemen)
Jij verwacht dat dit apparaatje van 8 tientjes z'n eigen 4G antenne heeft?
Moet technisch gezien kunnen voor die prijs toch? Voor een paar tientjes heb je ook al een smartphone.
weer zo een onnodig apparaat, wel leuk bedacht verder
Ik zie niet in hoe dit onnodig is. Als je auto geen CarPlay of Android Auto heeft is dit een geweldige en bovendien betaalbare oplossing.
Ik weet niet hoor... maar dit ding verbind via Bluetooth aan je autoradio en speelt dan muziek van Spotify.
Hoe is dat beter tov gewoon je telefoon met Bluetooth koppelen aan je autoradio en daarop Spotify gebruiken?

Voor minder dan €81,- heb je hele mooie telefoonhouders om je telefoon aan op te hangen in de auto... Ook de varianten die in de luchtroosters van je auto bevestigd kunnen worden :)

[Reactie gewijzigd door Thasaidon op 13 april 2021 17:52]

dit is beter omdat je in de auto je telefoon niet mag gebruiken maar wel fysieke knoppen van je auto en dat heeft dit scherm.
Nee, dus... want volgens onze overheid mag je ook dit apparaat niet bedienen.
Het is namelijk geen vast onderdeel van je auto maar een "los" apparaat,

.
Als u autorijdt, mag u geen mobiele telefoon vasthouden. Wanneer u met uw telefoon bezig bent, bent u met uw ogen en aandacht niet bij de weg. U brengt anderen en uzelf in gevaar. Dit verbod geldt niet alleen voor mobiele telefoons maar voor alle mobiele elektronische apparaten. Dus voor navigatiesystemen, tablets en muziekspelers.
bron:
https://www.rijksoverheid.../mag-ik-bellen-in-de-auto

[Reactie gewijzigd door Thasaidon op 13 april 2021 18:25]

Nee, dus... want volgens onze overheid mag je ook dit apparaat niet bedienen.
Nee ho. Dat staat er niet. Je mag het niet vasthouden. Dat is iets anders. Bedienen mag wel zolang het ding maar in een houder zit.

Daarom dat mensen ook wel eens een boete krijgen terwijl ze het ding uit en met hoesje er voor vast hebben in een hand. Het probleem is wettelijk niet zozeer het gebruik, maar het vasthouden van het apparaat.
Als je nou even mijn voorbeeld had gelezen dat ik zelfs tot twee keer toe aanhaal, dan had je gelezen dat mensen gewoon beboet worden voor het bedienen van een telefoon die gewoon in zijn houder zit.
Ook de rechter is van mening dat die boetes terecht zijn.

https://nl.hellolaw.com/j...je-auto-en-toch-een-boete

Dus ook de rechter is van mening dat een telefoon, ook in zijn houder, niet bediend mag worden.
Het staat er gewoon letterlijk en ik geef je zelfs de bron.

Maar blijf lekker roepen dat het niet zo is en mij -1 geven... 8)7

[Reactie gewijzigd door Thasaidon op 14 april 2021 17:37]

Jouw voorbeeld is een enkel geval waarbij een hoger beroep het echt wel gaat halen. Puur omdat de definitie van vasthouden op deze manier heel erg verwaterd. Men heeft namelijk al jaren op die manier ten onrechte geroepen dat bediening voor basale zaken gewoon geen probleem is als het maar niet in je hand zit.

Tegenwoordig heeft men ook flitsapparaten die daar op checken en als het apparaat in een houder zit krijg je geen boete. Handhaving meet daardoor met 2 maten en vind gebruik van telefoon in een houder dan ook prima, tenminste, zo laat men dus blijken. Fijn dat deze rechter vind van niet, maar zolang de wet daarop niet wordt aangepast kan dit helemaal niet op deze manier beboet worden. Een artikel 5 (of 25? Weet ik ff niet) omdat je niet aan het opletten bent was hier wel gepast geweest. En dat was dan ws ook geen probleem geweest voor de beklaagde. Het feit dat ie aangevochten wordt geeft ook aan dat de wettelijke basis niet klopt. Het is dan ook best wel raar dat de rechter dit handhaaft.
Helaas is mijn voorbeeld niet een enkel geval, want ik heb in mijn omgeving meerdere voorbeelden van mensen die beboet zijn voor het gebruik van de telefoon terwijl hij in de houder zat.

Ik ben het er zelf ook niet mee eens en ik maak de wet ook niet,
Ik probeer hier alleen aan te geven dat je er dus gewoon voor beboet kunt worden en de rechters daar dus gewoon in mee gaan.

Maar dat word hier blijkbaar niet gewaardeerd en weten velen het blijkbaar beter dan de overheid en rechters.
Doe er je voordeel mee... of niet... ik ben er klaar mee hier.

[Reactie gewijzigd door Thasaidon op 14 april 2021 18:37]

Ik probeer hier alleen aan te geven dat je er dus gewoon voor beboet kunt worden en de rechters daar dus gewoon in mee gaan.
Maar dat je er voor beboet kunt worden is ook niet onlogisch. Daarvoor is dus een Artikel 5. Als paraplu voor niet opletten cq met andere dingen bezig zijn dan rijden.

Dus ja je mag je telefoon wel ff gebruiken, maar je mag geen hele epistels gaan opschrijven op FB oid. Ik zie dat ook nog steeds te vaak fout gaan. Gewoon omdat het kan ofzo. “Ja maar hij zit in een houder!” Ja nou en? Je hebt je aandacht niet op de weg. Dat zie je vanaf een km afstand aan je weggedrag.

Als ik in m’n auto ff een andere playlist aantik, maar wel gewoon op het verkeer let op de punten waar het echt nodig is (kruisingen, druk verkeer, zebrapaden dat soort plekken) en ik kan dat gewoon aantoonbaar veilig doen gaat een agent je daar niet voor op de bon slingeren.

Dat is het punt vaak ook bij dit soort rechtszaken. Die worden niet aangespannen door mensen die het verantwoordelijk kunnen doen (en dus überhaupt geen bekeuring krijgen), maar huist door mensen die kostte wat het kost hun gedrag niet aan willen passen en zich zogenaamd wel aan de wet houden.

De wet is namelijk heel duidelijk over de telefoonhouder dat mag gewoon. Echter heb je nog steeds de verantwoordelijkheid om daar dan niet halve a4tjes mee vol te gaan zitten typen.

Als je je verantwoordelijk gedraagt is er niks aan de hand.

Edit: oh enne mbt die moderaties hieronder, er zijn twee mensen die je een -1 hebben gegeven in totaal dus dat stelt niet zoveel voor. Als je het er niet mee eens bent kun je het in het mismoderatie topic melden. Posts hierboven hebben heel veel ontopic of zelfs +2 en +3 gekregen (die laatste onterecht) dus dat moet je dan ook meenemen.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 14 april 2021 19:24]

Je lijkt gelijk te hebben. Echter je mag de radio wel bedienen en de airco etc. Als dit "thing" vast zit en geintegreerd is met de auto. Telt het dan wel als een tablet? Als het antwoord ja is, dan mag de chauffeur tegenwoordig 90% van de auto niet meer bedienen tijdens het rijden. En hoe zit het dan met auto's waar het hele dashboard digitaal is. Zoals tesla's maar ook andere auto's hebben? Ik denk dat de wet zoals gewoonlijk niet echt bij de tijd is.....

Maar let wel, ze brengen dit uit in Amerika, een land met veel oude auto's en allerlei technologische achterstanden....:

Uiteindelijk vraag ik mij ook het nut af als ik naar de nerdelandse markt kijk, maar de amerikaanse, dat is een heel andere vraag.
Ik ben 38 en als ik naar mijn vriendenkring kijk met +/- dezelfde leeftijd die auto's hebben, zijn dit allemaal verouderde bakken met nog nieteens geïntrigeerde afstandsbedieningen voor de on-board default radio in het stuur. De mensen die ik ken met moderne auto's en on-board entertainment, zijn collega's en andere professionals met leasebakken.

Dus ja, ik denk wel dat dit product nut heeft op de Nederlandse markt.
Ik hoor ook in die categorie leeftijd + oude bak. Ik geef wat dat betreft niets om auto's. Die moeten mij van A naar B brengen en betrouwbaar en dat kunnen oude bakken ook (als het een goede is)

Het punt was meer dat ik het nu niet meer zag als de wet dit als een smartphone beschouwd. In dat geval mag je hem namelijk niet bedienen tijdens rijden. Dat mag je wel als het met stuur bediening werkt. Dus wat is het nut dan nog? Of ik nou stop om mijn telefoon te gebruiken of dat ik nou stop om dat ding te gebruiken, dan kan ik net zo goed mijn telefoon direct gebruiken in zijn car holder.
Zoals altijd loopt onze wetgeving hopeloos achter tov onze technologie ;)

Maar wat ik er van weet is dat als het een vast (standaard geleverd) onderdeel is van je auto, dus ook de ingebouwde navigatie, media speler, airco, etc... dan mag je deze bedienen.
Is het een ander onderdeel wat niet standaard tot de auto behoord, dan mag je het niet bedienen tijdens het rijden.

Maar ook hier zijn weer uitzonderingen op zoals bv het bedienen van je telefoon via knoppen op je stuur.
Ik kan bv dmv een knop en een spraakopdracht een telefoongesprek starten. En via diezelfde knop kan ik een gesprek aannemen of afsluiten. En omdat ik dit doe via de daarvoor bedoelde knoppen op mijn stuur (welke bij de uitrusting van mijn auto horen), mag dat weer wel.

[Reactie gewijzigd door Thasaidon op 13 april 2021 18:37]

Je mag je telefoon (muziekspeler, tablet, wasmachine) niet "vasthouden". Zodra je telefoon in een houder zit mag je deze gewoon bedienen zover ik weet. (mits je op blijft letten, niet gaat slingeren e.d.)
Volgens de wet mag dat dus niet.

https://www.rijksoverheid.../mag-ik-bellen-in-de-auto

met nog een voorbeeld
https://nl.hellolaw.com/j...je-auto-en-toch-een-boete

[Reactie gewijzigd door Thasaidon op 13 april 2021 18:42]

Letterlijk uit die link "Wel mag u uw telefoon bedienen als deze in een houder zit."
klopt, HANDSFREE bedienen.
De rechter houdt er de volgende redenatie op na. De bestuurder heeft enige tijd slechts met één hand de noodzakelijke verkeershandelingen kunnen verrichten. Met de andere hand is de bestuurder gefocust op de telefoon. Dit kan voor sociale media of andere zaken zijn, in ieder geval leidt het de bestuurder af van het verkeer. Noodzakelijke verkeershandelingen, zoals op tijd remmen, kunnen daardoor te laat worden uitgevoerd, ook al zit de telefoon in een houder.
https://nl.hellolaw.com/j...je-auto-en-toch-een-boete

---edit---
Man man man, wat een kansloze moderatie hier weer...
Ik geef hier letterlijk de reden van een rechter waarom deze aangeeft dat je ook de telefoon niet mag bedienen in een houder... maar jullie weten het hier weer beter...

[Reactie gewijzigd door Thasaidon op 14 april 2021 18:42]

Grappig in die link van de rijksoverheid staat letterlijk dat je je telefoon mag bedienen.

" U mag niet uw mobiele telefoon, muziekspeler, tablet of navigatiesysteem vasthouden als u uw auto bestuurt. U mag deze apparaten ook niet klemmen tussen uw oor en schouder. Wel mag u uw telefoon bedienen als deze in een houder zit. Bijvoorbeeld als uw navigatiesysteem vraagt een alternatieve route te accepteren. Verder mag u altijd spraakbediening gebruiken. "

Zover ik weet was dat ook de intentie van die wet. Je zag toen ook iedereen met een houdertje op de fiets rijden. (heb zelf de boete gehad terwijl ik de telefoon ongebruikt in mijn hand had op de fiets)

Maar kennelijk denkt de rechter er anders over. Blijft een beetje vaag wat "vasthouden" is zo. Een korte tik om een alternatieve route te accepteren wel. Maar 2 tikken naar een andere playlist dan weer niet. Een swipe om een (handsfree) gesprek aan te nemen?

[Reactie gewijzigd door borbit op 13 april 2021 18:51]

Ja, ik vind het persoonlijk ook allemaal lekker onduidelijk, maar zoals ik al zei...
Zoals altijd loopt onze wetgeving hopeloos achter tov onze technologie ;)
De wetgeving bood voor deze wet al prima mogelijkheden om bestuurders die niet opletten te beboeten. Als je slingert omdat je een pizza aan het eten bent kun je ook gewoon een boete krijgen.

Die nieuwe wet zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat je geen handheld marifoon mag gebruiken tijdens het varen wat echt heel normaal is. En zeker geen gevaar oplevert...
Het doel is niet beboeten, maar duidelijk maken wat wel en niet mag, om het verkeer veilig te maken.
De wetgeving bood voor deze wet al prima mogelijkheden om bestuurders die niet opletten duidelijk te maken dat dat niet mag.
Dan helpt het absoluut niet als je het ene zegt akkoord te vinden, maar vervolgens wel daarop te beboeten.
Die nieuwe wet zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat je geen handheld marifoon mag gebruiken tijdens het varen wat echt heel normaal is. En zeker geen gevaar oplevert...
He wtf?
Dat ding is er toch juist om gevaarlijke situaties af te kunnen wenden of zelfs te voorkomen? Is vziw zelfs verplicht op niet pleziervaart.

Hier leuke uitleg over de marifoon en waarom het zo belangrijk is: https://youtu.be/0vPnGPmWxio

Zonder is het net alsof je een auto zonder verlichting bestuurd. Geen richtingaanwijzer, geen remlichten, behoorlijk gevaarlijk.
Het probleem is echter dat het volgens de wet wel degelijk mag. Ook de website van de rijksoverheid is daar eenduidig over.

De interpretatie van die wet door de rechter is dan ook heel erg jammer want daarmee haal je de geloofwaardigheid van het hele handhavingsapparaat direct onderuit.

Als men niet op specifiek dit feit dat had uitgeschreven had je er niemand over gehoord. Zoals ik eerder schreef was het dan “ja je hebt niet opgelet jammer joh” en daarmee was de kous af.

In een hoger beroep kun je de staat aansprakelijk stellen voor de geleden schade aangezien ze expliciet maken dat de wet wel degelijk zo gemaakt is dat het expliciet gaat om het vasthouden van het apparaat en niet om de bediening ervan. Daarom krijg je ook een boete als je hem vasthebt. Als het zou gaan om het bedienen zou je die dus niet krijgen. En dat is ook hoe de wet het voorschrijft. Vasthouden van het apparaat.

Derhalve ga je dit echt wel kunnen uitvechten. Of de staat verstrekt foutieve informatie óf de rechter heeft echt een verkeerde interpretatie gemaakt.
Als je hem vastplakt op je dashboard is het toch gewoon een vast apparaat?
Wettelijk gezien is er geen verschil tussen deze gadget of een normale telefoon.
Dan weet ik ook niet wat het punt van dat ding is. Wellicht dat de wet in Amerika anders is. Dat land is op wel meer dingen een stuk slechter dan hier.
Mee eens. Ik verbind ook gewoon met bluetooth naar mijn radio. Dan zet ik gewoon een playlist aan en gaan. Als ik dan een nummer wil skippen, kan dat gewoon met de knoppen op mijn stuur of op de radio. Als ik een andere playlist op wil zetten (wat echt niet vaak gebeurt), dan stop ik gewoon even ergens en pak ik de telefoon om de playlist te wisselen. Dat lijkt me echt geen 80 euro waard...

Daarnaast zit ik nu niet aan Spotify vast. Ik kan elke muziek speler gebruiken die ik wil.
Moet je radio eerst een moderne aansluiting hebben. De mijne heeft alleen een CD speler, geen 3.5mm of bluetooth, en is bovendien niet vervangbaar 8)7
Voor een auto uit 2008 bijzonder ouderwets.
Heb je een optie voor een cd wisselaar? Dan zou je die poort kunnen gebruiken. (zit aan de achterkant)
Je kunt een fm modulator gebruiken. Ik heb een 20 jaar oude auto met geïntegreerde radio en cassetespeler. Geen bluetooth dus, zelfs geen aux. Er hangt een mini androidtablet in waar ik alles op kan, spotify, mp3, navigatie, zelfs netflix is mogelijk hoewel ik dat nooit op zal zetten onderweg. De tablet verbindt met de fm modulator en krijgt daar ook de stroom van. Vervolgens hoor ik het geluid van de tablet op een voorgeprogrameerde zender. Ik heb dus niets aan de auto zelf hoeven veranderen. Voor mij van belang omdat ik deze yountimer orgineel wil houden. Zoiets dus
https://www.bol.com/nl/l/fm-transmitters/N/8452
Geluidkwaliteit is gewoon prima.

[Reactie gewijzigd door andre metz op 14 april 2021 19:31]

€81,- vind ik nou niet echt "betaalbaar" voor wat je krijgt. Het enige wat je kan zien is de muziek dat je afspeelt. Dan zou ik alsnog mijn telefoon er naast moeten hebben om te navigeren.

Dan gebruik ik liever Android Auto op mijn telefoon. Dan spaar ik die €81,- uit.
Ben dan wel benieuwd voor wie dit apparaat is.
Want je moet oud genoeg zijn voor een rijbewijs maar ook weer niet te jong want anders heb je een smartphone.
De mensen die geen smartphone willen gebruiken hiervoor. :Y)
Praktisch gezien heb je ook een smartphone nodig voor de hotspot. Of je moet met een mobile router gaan rondrijden of iets.
Dit is toch gewoon een remote voor je smartphone?

"Car Thing requires a paid Spotify Premium subscription plan and a smartphone with WiFi or mobile data connection. "

[Reactie gewijzigd door 418O2 op 13 april 2021 17:33]

Ooh ook nog, nou dan snap ik het al helemaal niet.
Hang je Smartphone in een houder en gebruik de knopjes op je stuur.
Mijn auto heeft geen knopjes op het stuur. Zou het best een leuk ding vinden. 80 euro is dan wel weer een significant deel van de aanschafwaarde van de auto.
Zou kunnen dat je een hotspot nodig hebt en Spotify wel gewoon op de Car Thing zelf draait?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee