Microsoft brengt Surface Duo uit in Nederland voor 1565 euro

Microsoft heeft zijn Android-telefoon Surface Duo dinsdag uitgebracht in Nederland. De smartphone met twee schermen is beschikbaar vanaf 1564,89 euro. De Surface Duo kwam vorig jaar al uit in de VS en in februari verscheen de telefoon ook al in Frankrijk en Duitsland.

Op de Nederlandse website van Microsoft kondigt de techgigant de smartphone aan voor de Nederlandse markt. Het was lange tijd onduidelijk of de telefoon ook naar Nederland zou komen. Op dit moment is het nog onbekend of de smartphone ook in de rest van de Benelux verschijnt

Microsoft biedt de Surface Duo aan in twee varianten. De goedkoopste variant kost 1564,89 euro en heeft 128GB opslagruimte. De versie met 256GB opslagruimte kost 1664,11 euro. Op dit moment wordt de telefoon verkocht via resellers gericht op zakelijke klanten.

De Surface Duo kwam op 10 september vorig jaar uit in de VS. Reviewers waren bij de release kritisch over de smartphone. Apps zouden traag zijn en niet goed kunnen omgaan met de twee schermen. Daarnaast zou de telefoon niet prettig zijn om mee te bellen.

Volgens geruchten werkt Microsoft ook al aan een opvolger van de Surface Duo. De opvolger zou in de herfst van 2021 moeten verschijnen en voorzien zijn van 5G-ondersteuning, die ontbreekt bij het huidige model.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Robert Zomers

Redacteur

13-04-2021 • 18:51

93 Linkedin

Reacties (93)

Wijzig sortering
Dit soort bedragen zijn niet normaal voor iets wat al een jaar oud is. Het concept spreekt mij wel aan, maar qua hardware niet up to date helaas.
Vooral met een snapdragon 855. Ik hou van Microsoft, maar hun hardware department lijkt enkel hinges te kunnen maken
Wat een geklets. De Lumia telefoons met Windows Phone draaide fantastisch.Ik vond het ook duidelijk handiger in het gebruik,dan dan de Android die ik nu heb.

Uiteraard was het ten dode opgeschreven,maar dat kwam omdat ze te laat waren: Android en iOS hadden de markt al verdeeld, waardoor de windows app store niet van de grond kwam. Dat is de enige reden dat het geen succes is geworden.
Het voelt hierdoor meer als de Fold: een concept ding om de markt te peilen.
Het voelt ook jammer dat het apparaat met Android werkt, en niet met (een vorm van) Windows. Je moet voor dit soort dingen altijd trucs uithalen om dat Android dit soort zaken niet ondersteund. En de apps al helemaal niet.
> Het voelt ook jammer dat het apparaat met Android werkt, en niet met (een vorm van) Windows. Je moet voor dit soort dingen altijd trucs uithalen om dat Android dit soort zaken niet ondersteund.

Dat Android dit niet ondersteund maakt niet uit, Windows ondersteund dit namelijk ook niet in een foldable tablet format. Daarnaast als iemand dit goed uitgewerkt krijgt op Android zal dit een partij als Microsoft of Apple zijn.

Apple zal dit echter nooit doen omdat ze al IOS hebben. Voor Microsoft is Android daar in tegen heel interesant, hun eigen mobiele OS is immers geflopt. Ik zie Microsoft zijn software wel aanbieden op Android, volgens mij waren ze ook al bezig met eigen hardware op basis van Android.
Windows Phone OS was een en al drama, kijk ff terug naar m'n reply wat ik ga op @thommy_99 z'n post.

Als Microsoft mee had willen doen dan hadden ze dat al moeten doen en goed verder ontwikkelen bij hun eerste Windows Phone.
Ik dacht toch dat Google meer dan een jaar geleden ondersteuning voor vouwbare en 2 schermen had toegevoegd aan Android 11?
Zeker niet als je bedenkt dat de Surface Duo al sinds februari met 30% korting wordt aangeboden in de US:
https://www.androidpolice...r-1000-at-amazon-400-off/
Wat ook niet normaal is, is de meerprijs voor opslag:
... De goedkoopste variant kost 1564,89 euro en heeft 128GB opslagruimte. De versie met 256GB opslagruimte kost 1664,11 euro.
Dat is dus €100 voor 128GB extra opslag (mits er op de versie met extra opslag niks extra op zit).
Een snelle blik op de pricewatch leert dat SSD en SD opslag, zelfs populaire modellen, zomaar een factor 5 tot 10 goedkoper zijn dan dit.
Ik hoop niet dat Apple wéér een trend in gang heeft gezet ...
Dat is vrij normaal bij telefoons, hoe krom ook.
Komt ook door de steeds hogere emissierechten. :P
De iPhone 12 128gb stoot 75kg uit, de 256gb 85kg.
Weer een trend? Dit is al jaar en dag zo in smartphone land, je betaalt gigantisch veel voor extra opslag. Dat is niks nieuws, niks wat Apple in gang heeft gezet. Dat is hoe de adviesprijs van de meeste telefoons in elkaar zitten tegenwoordig.

Wellicht merk je het meer bij Apple omdat die op de adviesprijs blijven staan en Android telefoon over het algemeen goedkoper worden na de release.
Dit soort bedragen zijn niet normaal voor iets wat al een jaar oud is. Het concept spreekt mij wel aan, maar qua hardware niet up to date helaas.
Zelfde als een gemiddelde Ford Mondeo. In de VS reden ze hem al in 2012, het model kwam vervolgens pas in 2014 naar Nederland. Met electronica werkt het net zo, Japan en Azie lopen mijlenver voor op EU.
Dan bedoel je het 2012-model? Want de Ford Mondeo was voor die tijd al jaren officieel te koop hier.
Vijfde [Mk5] generatie (2014 - heden) De Ford Mondeo die eind 2014 uitkwam is identiek aan de Ford Fusion (Amerika) die al in 2013 is uitgekomen. https://nl.wikipedia.org/wiki/Ford_Mondeo
Door de vertraagde release liggen de prijzen van 1e generatie Surface producten altijd (vreemd) hoog wanneer ze op de Nederlandse markt komen. Gelukkig dalen de prijzen daarna snel.

Hoewel ik er graag een wil en er zelfs het volle bedrag er voor over heb durf ik nu nog niet in te stappen omdat de aankondiging van de 2e generatie Surface Duo om de hoek staat.
Moet ik om deze telefoon te gebruiken, een Microsoft en een Google account voor hebben?
Ja dat wordt gevraagd bij het instellen van het apparaat. Anders heb je een toestel zonder store toegang en ben je gebonden met de apps die op het toestel voorgeïnstalleerd staan.
Ondanks dat ik de Fold2 of dat nieuwe ding van Huawei technisch gaver vind heb ik de Surface Duo altijd wel de betere oplossing gevonden.

Jammer dat het technisch en softwarematig nog niet top is maar potentie heeft het wat mij betreft zeker. Op naar de Duo2!
Zelf vind ik dit juist geen betere lossing, je moet ding altijd open klappen voor gebruik(naar mijn weten).
Dus stel je wil iemand bellen moet je hem als nog open maken, dat is mijn ogen niet praktisch voor z’n groot device.
Hij kan volgens mij ook helemaal dubbel geklapt worden. Zodat het scherm altijd “buiten” is zeg maar.
Hoe is dit de betere oplossing? Je loopt met 2 telefoons aan elkaar geplakt in je zak...
Nou nee hoor, dit toestel is dichtgeklapt dunner dan een Fold2 dus dat kan het probleem niet zijn.
Beter is het in de kwetsbaarheid bijvoorbeeld.
Best leuk maar die prijs.. smartphones worden steed duurder.
Och, ik bekijk het als kost per jaar. Mijn Lumia 950 kost mij nu 799EUR/6 per jaar = 134 EUR/jaar. Ik ken er veel met goedkopere toestellen die eigenlijk duurder uitkomen dan ik (Ik heb wel de nieuwe batterij niet meegeteld, maar deze heb ik op de kop getikt voor een habbekrats).

De volgende Duo kan de mijne wel eens worden. Ziet er echt goed uit.
Gebruik jij nog steeds je 950??? Ik heb de mijne 2 jaar geleden op pensioen gestuurd wegens het naderende einde van ondersteuning (daarnaast werkte basale apps zoals Maps niet meer degelijk), alsook was zijn 2e batterij reeds brak, op 2 jaar tijd 2 batterijen erdoor, en geen betrouwbare resellers meer. Dus klaar voor pensioen. De Lumia 950 begon overigens aan 599 euro...
Mn werkgever is een paar jaar later begonnen dan mij bij de firma waar ik zit. Die kreeg ik niet op een Windows Phone voor zakelijk mail (god zijn dank). Hij zei dat hij de iPhone blijft gebruiken zonder mail dan een Windows Phone met zakelijke mail (was corporate policy...).

Gaf hem gelijk ook nog op dat punt 8)7


Gelukkig nu iedereen een iphone bij ons.
Och, ik bekijk het als kost per jaar. Mijn Lumia 950 kost mij nu 799EUR/6 per jaar = 134 EUR/jaar. Ik ken er veel met goedkopere toestellen die eigenlijk duurder uitkomen dan ik (Ik heb wel de nieuwe batterij niet meegeteld, maar deze heb ik op de kop getikt voor een habbekrats).

De volgende Duo kan de mijne wel eens worden. Ziet er echt goed uit.
Dat is dan 1664,11 euro/jaar :+
Behuizing rond de usb-c is echt niet best.
Dat is dan als nog duur, mijn OnePlus 3T is een model uit 2016 en gaat nog steeds prima mee en dat zelfs zonder nieuwe batterij. Dat is tot nu toe dan 430/5=86 per jaar en ik ben niet van plan de komende jaren een nieuwe telefoon te kopen. Alles draait nog soepel en de custom roms op die telefoon komen door safetynet heen omdat de nieuwe checks die google gebruikt niet in de hardware zitten dus je kunt gerust draaien wat je wil en mee komen met beveiligingsupdates.
Een Motorola moto g9 plus doet t ook. Ligt puur aan je zelf of je die smartphone onzin volgt en je iedere keer voor hopen laat oplichten voor een miezerige hardware en software-update. Zeker voor een toestel waar je ieder jaar toch altijd het zelfde mee doet. Blijven mensen zo dom. Om voor een telefoon dit soort bedragen neer te tellen dat je weet dat zo n prul binnen de paar jaar toch weer op de afvalberg ligt voor de volgende. Smartphones staan voor niks. Je leven wordt er niet beter door, slimmer wordt je er ook niet van. Voor mij moet zo n ding geen 1000 - 2000€ kosten. Hopen geld weg voor een prul dat puur op je zak teert. Ik heb dat nooit begrepen wat er slim is aan een smartphone. Zoals de smartwatch. Ik wil graag terug naar de jaren 90 toen gsm s en feature phones hip waren. Dat is nog beter dan zo’n wegwerp microtransacties device.
Hoewel dit model een keiharde kritische flop was, ben ik erg nieuwsgierig naar de volgende generaties. Hopelijk kan Microsoft de groeipijntjes oplossen. Zowel qua concept als qua looks vind ik dit namelijk echt een geweldige telefoon.
Misschien is het de Apple-gebruiker in me (niet dat die perfect zijn) maar wat heb ik als consument aan ‘groeipijntjes’?

Features die slecht of onbetrouwbaar werken zijn superfrustrerend als eindgebruiker!

Het doet me denken aan het verschil tussen geen internet en traag internet. Het eerste is vervelend, het laatste is tergend.

Laat een feature weg, totdat je hem goed (of op zijn minst goed genoeg) kunt maken.

Want helemaal eens dat het een fascinerend product kan zijn.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 13 april 2021 19:40]

Want Apple producten zijn na launch direct allemaal flawless |:(
Ik denk niet dat @Keypunchie dat zegt. Apple komt wel vaker met features die andere fabrikanten al lang hebben. Apple kijkt vaak de kat nog even uit de boom voordat het er zelf mee komt.

Er zit een wereld van verschil tussen "Flawless na launch" en "Early adaptor". ;)

Zelf heb ik geen Apple-producten maar de wijze waarop Apple features implementeert kan ik wel waarderen.
Nouja "normale" smartphones bestaat al jaren. Als er een nieuwe komt zijn er misschien wat software issues door een nieuwe iOS/Android versie, en dat kan natuurlijk invloed hebben op de werking van de hardware, maar dit wordt meestal wel vrij snel gefixed met updates. De hardware zelf is altijd wel prima.
De Surface Duo is een prima concept, en ik zou er zelfs eerder voor kiezen dan een vouwbaar scherm, maar de hardware die er nu in zit is gewoon niet iets waarmee ze met de rest mee komen (ook niet met de andere vouwbare telefoons). Dat is niet echt met softwareupdates te fixen. Ik ben dan ook benieuwd naar de opvolger, wellicht dat deze betere hardware aan boord heeft.
Hangt wat af van hoe het bedrijf zich profileert, denk ik. Als je innovatieve technieken/concepten wil tonen, heb je bijna altijd kinderziektes. Dat is de prijs die de early adopter betaald.

Apple is wel een goed voorbeeld van een bedrijf wat dit bijna consequent niet doet en wacht tot ze iets perfect kunnen integreren in hun concept, zonder de bijhorende kinderziektes. De keerzijde van de medaille is dat ze zelden voorop lopen met nieuwe features, dat valt ook wel op als je bv. recente iPhones vergelijkt met Android toestellen. De meeste nieuwe features zitten eerst in een Android smartphone van een fabrikant die zich profileert met nieuwe snufjes (soms jaren eerder). Als consument heb je gelukkig de keuze :)
Er zijn altijd early adopters die bugs en onvolkomenheden voor lief nemen om als eerste nieuwe tech te kunnen gebruiken.
Wel, ik heb toch echt liever traag internet dan geen internet hoor.

On topic: hopelijk komt ie ook naar België!
Vandaar ook dat ik zo nieuwsgierig ben naar de volgende generatie Surface Duo. De huidige generatie is zeker niet goed.
Maar ja, als niemand ooit de markt zou testen, dan zouden we nu nog altijd met steen en beitel schrijven. Iemand zal toch een keer wat nieuws moeten uitproberen. Apple is ook ooit zo begonnen met de iPhone 3G in een tijd dat PDA's de slimme apparaten waren en smartphones nog nauwelijks bestonden. En de eerste Mac als één van de eerste (échte) thuiscomputers.
Niet met je oneens dat iemand de markt moet testen. Maar je kunt best de markt testen met iets dat niet buggy is.

Overigens, Apple is in Nederland begonnen met de 3G, maar hun 'launch' was de gewone iPhone en die had alleen maar 2G (wat wel grappig is in de context van 'traag vs. geen internet', maar dat terzijde).

Smartphones bestonden toen prima hoor, Microsoft was al aan de zoveelste versie van hun Mobiele OS bezig en de meeste Windows-telefoons hadden allemaal wel 3g aan boord. Daarnaast was Blackberry koning.

Het probleem met die apparaten was dat ze alleen door tech-nerds te bedienen waren. Je zag ze praktisch ook alleen maar zakelijk. De Blackberry natuurlijk helemaal. En die kon eigenlijk maar 1 ding goed: e-mail en messaging.

De killer feature van de iPhone was dat het ding ook voor een gemiddeld mens te bedienen was. Grote aantrekkelijke knoppen, druk erop met je vinger. scherm verplaatsen: vegen met je vinger. Weet je het ff niet meer en wil je terug naar 'af'. Druk op de 'home'-knop.

En dat werkte altijd. Moest je bij mijn Windows mobile in omkomen. Dat ding liep constant vast. En zat ik #$#$* drivers te installeren om hotspot aan de praat te krijgen.

Apple had gewoon geen hotspot. Totdat ze het wel hadden en dan was het een kwestie van 'hotspot' aan.

Hetzelfde met apps op de telefoon. Bij Nokia en Windows Mobile kon je heel ingewikkeld apps sideloaden en dat werkte de helft van de tijd niet.

Apple had je geen apps (ja, webapps, hahaha). Totdat je het wel had. En toen was het supersimpel. Zie de app in de store, druk op 'installeren'. Klaar. App doet het.
Lijkt me sterk dat er een tweede generatie komt. Microsoft probeerde wat nieuws, het werkt niet. Volgende idee.
Uit het artikel:
Volgens geruchten werkt Microsoft ook al aan een opvolger van de Surface Duo. De opvolger zou in de herfst van 2021 moeten verschijnen en voorzien zijn van 5G-ondersteuning, die ontbreekt bij het huidige model.
Microsoft staat er ook om bekend om lopende projecten per direct naar de graveyard te verwijzen als het hun dunkt.
In dat geval zijn ze erg dom geweest om door te gaan met de Surface Pro, want de eerste generatie daarvan was ook geen verkooptopper…

cc @Wolfos
Ik heb ook enkele reviews gezien van reviewers die hem na enkele maanden weer eens hebben bovengehaald en op die korte tijd waren er blijkbaar al heel wat verbeteringen doorgevoerd. Daarnaast hebben ze vooral kritiek op de bugs, niet zozeer het concept. Dit is een eerste generatie product en zoals zo vaak gaat dat gepaard met issues die een tweede generatie hopelijk kan oplossen. Net zoals de Razr of Galaxy Fold met hun tweede iteratie een stuk beter werden.
Hij is er nog niet, maar je weet nu al dat hij ideaal is?
Als het een iphone is die je kan open vouwen tot ipad zou dat wel ideaal zijn inderdaad!
en dat ze hem hebben uitgevonden :P
Ja want Apple maakt zijn toestellen niet dun.....
Dus de volgende generatie staat alweer in de startblokken en de restpartij wordt dan maar wel in Nederland verkocht :+.

Ik heb het idee dat de Surface Duo behoorlijk geflopt is gezien het na het uitkomen van het model stil is geworden.

Hoop dat z’n opvolger het beter gaat doen, want het concept blijft fantastisch :*).
Ik heb het idee dat de Surface Duo behoorlijk geflopt is gezien het na het uitkomen van het model stil is geworden
Dat is helaas inherent aan Microsoft. Ze lanceren iets vets, daarna wordt het vaak stil.
Marketing en doorzetten zit nu eenmaal niet in haar DNA. Dat is een keuze blijkbaar.
Ja een hoop hype verkopen, je gooit het product op de markt en dan laat je zo n ding dood bloeden. Windows phone en de surface RT. Typisch microsoft.
Ultieme portable (Stadia) device.
Een iPad Pro kan je ook dragen hé en heeft een mooier scherm :-)
Ja mijn 12.9” 1st gen met lte is de perfecte tv voor op de camping. Lekker buiten bingen en internetten. Foei ja wat Microsoft voor rommel uitbrengt. Ik begin Windows Phone / mobile echt te missen. Kwaliteit voor een prikje.
Beetje een razr achtige situatie ; gaaf idee , mooi uitgewerkt maar voor een veels te hoge prijs...
Belachelijk duur, hij is in de US al voor $999 te krijgen. En daarnaast krijg je mid end specs.

Het is een leuk concept maar voor deze prijs mag MS met hun oude meuk blijven zitten.
Mooi. Dat betekent dat ze nog steeds meer gebruikers willen om te testen. Want als je deze koopt, dan koop je die om te testen. Het is een beta device. De prijs is uiteraard absurd voor de specs, als je m zou vergelijken met de rest. Maar daar koop je nu geen duo voor. Die koop je omdat je zelf wil testen wat het kan zijn. Het aantal nl kopers zal bij wijze van spreken op 1 hand te tellen zijn. Maar het is wel een sein over de toekomst van een duo 2. Ik ben benieuwd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee