Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Reviewers: Microsoft Surface Duo heeft veel bugs en is niet klaar voor release

De Microsoft Surface Duo is buggy en niet klaar voor release, zeggen reviewers die de telefoon enkele weken hebben kunnen gebruiken. Tweakers heeft niet de kans gekregen om de smartphone met twee schermen te testen.

De telefoon heeft bijvoorbeeld last van lag bij het openen van apps, het wijzigen van de oriëntatie en het typen, zeggen onder meer Cnet en MrMobile. Daardoor lijkt de Surface Duo vaak niet bij te kunnen houden wat de gebruiker wil. Daarnaast is het gebruik van de telefoon soms vreemd.

The Wall Street Journal vindt dat het tweede scherm in de weg zit als je alleen maar even een berichtje wilt beantwoorden en het bellen voelt aan 'alsof je een koekenpan tegen je oor houdt'. De camera is ook slecht, oordelen reviewers. Mkbhd oordeelt dat Microsoft veel compromissen heeft gesloten bij de telefoon, zoals het gebrek aan 5g, snel draadloos laden, schermen met hoge verversingssnelheid, waterdichtheid en een 3,5mm-jack.

Toch dragen reviewers ook positieve punten aan. Het design voelt goed aan en het scharnier werkt uitstekend, schrijft The Verge. Veel reviewers dragen ook aan dat het gaat om een product van de eerste generatie en dat volgende versies misschien beter werken. De Surface Duo komt alleen uit in de Verenigde Staten en kost 1399 dollar.

Door Arnoud Wokke

Redacteur mobile

10-09-2020 • 16:03

71 Linkedin

Reacties (71)

Wijzig sortering
XDA zegt dat er een update is die veel problemen zou verhelpen:
When I received my review unit, the software was all-around buggy and janky to the point at which I would say it was unusable. Luckily, on Friday, September 4th, Microsoft pushed out an update to fix most issues. This update is going to be available to anyone who buys the phone on day one. I’m only mentioning this to say that the review has been a bumpy ride, and my impressions have changed post the update.
https://www.xda-developers.com/microsoft-surface-duo-review/
Leuk verhaal maar gaat weinig doen aan de matige accu (kon je aanzien komen), beperkte RAM, de waardeloze speaker, Geen 5G, en overal outdated specs.
Als je ziet hoe je een foto moet nemen met dat ding, gaat nergens over.
Deze device is too little too late.
Ja... Welkom in de hardware sector van 2010 en verder.

De eerste versie van een nieuw concept is altijd K en eigenlijk alleen voor de early-adopter.

Samsung's Note was en matige telefoon.
De eerste iPhone was ook een matig apparaat.
De eerste klap telefoon in nieuwe stijl, één en al bugs en problemen .
De eerste Tesla.. schijt auto.
De eerste Surface tablet... Meh
De eerste butterfly keyboard van Apple... Bagger (de tweede versie was niet heel veel beter en dus nu dood)
We kunnen nog wel eventjes doorgaan.

Maar de tweede RAZR en Fold zien er al een stuk beter uit. Deze Surface Duo is een proof of concept en ik verwacht dan ook dat de tweede versie een stuk beter zal zijn en meer up to date.

[Reactie gewijzigd door itContinues op 11 september 2020 09:54]

Ja leuk maar hier is weinig innovatief. Het klappen van het scherm deed LG al jaren.
Een fatsoenlijke accu is ook niks nieuws net als fatsoenlijke speakers.
Niks van de specs is 2020 te noemen en zijn verouderd.

Dit had echt niet gehoeven.
Nu bagataliseer je de boel.

Microsoft brengt zijn eerste Android toestel uit, dat ultra dun is, twee schermen heeft en een top scharnier.

De LG V60 waar jij aan refereert is echt een hele matige implementatie (ik kan het weten want ik heb het apparaat gereviewd) en persoonlijk ben ik erg benieuwd naar de Surface Duo al verwacht ik er ook weinig van.

De specs zijn erg vorig jaar, eens. Maar zo heftig is dat niet. We zijn ook met smartphones aangekomen in een periode die lijkt op dit voor pc/laptops. Want last gen CPU/GPU vs current maakt voor de ervaring niet zo heel veel meer uit.

Op papier smoelt het niet zo best. Maar in de dagelijkse ervaring maakt het geen drol uit.
Als jij telefoons reviewed dan WEET je op voorhand dat 3577 mah gewoon NIET voldoende is voor een Dual screen Android is .... Dat wisten we 2 jaar geleden al, 1 jaar geleden al, en nu ook. Daar verander je gewoon niks aan.
Het is een productie device en zoiets moet batterij stamina hebben want anders is het waardeloos.
Koppel dat aan matige quick charging en je hebt gewoon van te voren een slechte basis.
De camera is niet veel anders en ook dat wisten we van te voren door de specs en als je 1 set hebt dan weet je dat je onhandig moet gaan vouwen want de camera unit zit aan de binnenkant.

Ultra dun en prima scharnier.
Kom op, het is straks 2020 !
Ultra dun maar laten we niet net doen alsof het een staaltje kunst is met een 2015 bezel design.
Je praat over ultra dun maar je vergeet te melden dat hij extra breed is.
De Galaxy Fold 2, dat is pas een innovatief display met 1 vouwbaar scherm.
Dit is gewoon een scharnier dat 2 losse schermen verbind. Niets maar dan ook niets is bijzonder aan deze schermen.
De scheiding ertussen belet ook een immersieve ervaring. Echt een setup met 2 losse schermen en dat is niet wezelijk anders dan de LG.

[Reactie gewijzigd door Bomberman71 op 11 september 2020 16:56]

Ik begrijp jouw punten en ze zijn terecht.

Maar wat ik je zeg is dat wat op papier staat niet altijd goed vertaald naar de ervaring in de echte wereld.

Ik review geen telefoons, ik heb specifiek DIE telefoon gereviewd. En in het geval van dual screen maar de software de ervaring. Die van LG was waardeloos, maar daar merkte je dat het een bijzaak was.

In dit toestel is het de hoofdzaak. Maar ik weet niet of dat dit een goed toestel is. Ik heb er niet mee gewerkt. Ik denk wel dat het een goed proof of concept is. Zelfs met alle gebreken die je terecht benoemd.

De volgende vraag is, welke zijn daadwerkelijke gebreken. De 855 versus de 865 zie ik niet als een probleem. 6GB werkgeheugen voor een dual screen toestel dat twee apps tegelijk moet draaien is wat krap in Android.

De batterij lijkt erg klein inderdaad, maar optimalisaties doen ook veel. Apple draait ook miniscule batterijtjes, maar optimaliseren heftig. Als MS dat ook doet gedurende dit jaar, dan is er wel wat mogelijk.

Verder lijkt het toestel hardware matig, qua feel goed in elkaar te zitten.

Ik zou het toestel inderdaad GRAAG testen!
De gebreken ?

- De speaker is bagger. Zeker met zoveel hardware oppervlakte is dual speaker anno 2020 heel normaal.
En ja het is geen gaming phone maar media speelt wel degelijk een rol.

- 6GB, zeer beperkt en reeds besproken. Zeker met het oog op de toekomst en de apps die steeds groter worden, updates en wellicht nieuwe functies. Gezien de prijs is 6GB erg karig, hoe je het ook bekijkt.

- De accu is matig qua capaciteit. Ja optimalisatie is leuk maar de praktijk heeft bewezen dat het geen wonderen verricht. Apple is een heel ander verhaal met totaal andere hardware en sowieso een efficienter OS. Niet te vergelijken. Er is ook niet gekozen voor de modernste SD soc en dus ook daar heb je al een nadeeltje. Alles bij elkaar tikt het aan. Reken daarbij ook nog eens op accu degradatie en dan is het over 1 jaar al spannend rond de lunch. Kijk, als je dat ding dan in 15 minuten 40% kon bijladen dan was het nog te overzien maar we weten dat het snelladen van de Duo absoluut niet bijzonder is gezien andere Android toestellen.

- De schermen zijn niet bijzonder. Zeker gezien de prijs zou je iets speciaals verwachten maar dat is niet het geval. Ook geen high refresh rate, inmiddels wel de standaard, zeker in het flagship segment.
En over de bezels kunnen we kort zijn, die zijn om te huilen. Daar waar de rest steeds meer naar bezelless gaat lukt het MS om een Iphone 6 modern te doen lijken.

- Wifi 5, wederom oude hardware en niet klaar voor de toekomst. Wifi 6 moet nu toch echt op een flagship zitten.

- Geen NFC, Geen 5G, geen Wireless charging, geen reguliere dual Sim. Vooral dat laatste is vervelend op een 'bussiness model' toestel waarbij je ook zal reizen en overal kunt komen en E-sim lang niet altijd een optie is. Ook hiervoor geld dat het toestel groot genoeg is voor een extra nano simtray, het is echt mogelijk maar men laat het gewoon weg.

- Zeer matige camera specs en de camera zit standaard als Selfie camera geplaatst. Dus openvouwen om te fotograveren. In een handson van MKBHD zag ik dat het bijzonder omslachtig ging en je bent gewoon te lang bezig. Kwaliteit was zoals verwacht ver beneden de hedendaagse standaard.

- Geen Surface pen aanwezig, die mag je kopen !

Snap dat het een 1st gen is maar absoluut geen 1st gen prijs en dan mag je gewoon wat verwachten.
Zelfs anno 2018 was dit ding niet impressive geweest, laat staan nu.
Geen first gen prijs? Ik verdenk MS ervan dat ze juist willen dat zo min mogelijk mensen de Duo kopen. En daarom is 'ie zo duur. Overigens waren/zijn alle first gen foldables schreeuwend duur, dus MS is geen uitzondering.

Overigens ben ik vooral erg verbaasd over de matigheid van de software. Al in maart kwamen er berichten dat de telefoon eigenlijk al klaar was en dat hij daarom eerder zou komen dan "eind 2020". Dan matige software meeleveren en nog steeds niet écht klaar zijn vind ik wel een vreemde fout. Alle specs (zoals je noemt) konden volkomen ruk zijn, maar de software en de hardware moeten seamless samenwerken. Daar had MKBHD het ook over: software issues met camera bij "niet-selfie modus". Dat is wel echt heel erg raar.

Maar hé, wie weet veranderd er nog wat aan die software. Over het algemeen is MS wel goed bezig denk ik. Ook gelijk een "budget" next-gen XBox aanbieden.
Afbranden is altijd erg gemakkelijk. Het is een bijzonder product voor een niche. Ik denk dat het vooral bedoeld is en geoptimaliseerd wordt voor office-gebruik onder Android. Voor managers kan het dan best een nuttig hulpmiddel zijn. Hangt sterk af hoe goed ze de software daar op afstemmen. Dat het geen top specs heeft vind ik eerlijk gezegd bijzaak. Als het maar voldoende soepel draait. Waarom zou zoiets 5G moeten hebben? Ik zou niet weten waarom.

Tegenwoordig zijn de hoogste specs een beetje overkill aan het worden omdat we geen nieuwe killer-toepassingen daar voor hebben. Dit toestel is bijvoorbeeld niet gericht op gaming en zakelijk gebruik is niet zo zwaar. Nee, dit is niet bedoeld voor photoshoppen. Nee, gewoon MS Office in je zak. Wel is het zo dat de vouwbare computers de scharnier zullen gaan verdringen, maar die zijn voorlopig nog een stuk duurder en zijn niet op Office toepassingen gericht.

Ik denk dat het vooral van de speciale software zal afhangen die voor het apparaat gemaakt wordt of het meerwaarde heeft. Het is jammer dat er modellen naar buiten gebracht worden die nog bugs hebben. Dat moet je gewoon niet doen. Daarmee verpest je de eerste indruk en wordt er al snel een negatieve toon in de media gezet die je niet meer weg krijgt. Ook moet je er een goed verhaal bij houden waarom het zo gemaakt is en voor wie het bedoeld is. Anders krijg je kortzichtige reacties van mensen die alles langs dezelfde maatlat leggen.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 11 september 2020 21:53]

De hoge prijs geldt voor alle Surface producten. Ik zie Surface producten dan ook meer als statusproducten voor managers. Mensen willen graag status producten, dus vind ik het slim van MS dat ze zelf een dure lijn heeft gemaakt. Net als bij Apple zijn de specs niet per se de hoogste en dat hoeft ook niet.

Dat kijken naar de markt is juist waar mensen als jij de fout in gaan omdat jullie nooit segmenteren maar de markt als een groot segment benaderen. Dan snap je inderdaad niet waarom fabrikanten afwijkende modellen maken die niet op specs concurreren. Segmenteren doe je juist om buiten dat soort concurrentie te blijven. Dat is een intelligentere aanpak.

De enige kritiek die hout snijdt is dat de afwerking wel goed moet zijn, en dat je beslist buggy producten moet presenteren.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 12 september 2020 13:58]

Ja, deze intelligente en premium aanpak heeft MS in de loop der jaren heel vele geweldige producten opgeleverd .....
NOT !

De Surface is mischien een succesje te noemen samen met wat draadloze muizen en keyboards (ergonomisch) destijds maar de rest was eigenlijk een flop.
1399 USD voor een ... telefoon? Is dat een telefoon en geen tablet met belfunctie?... die flink wat tekortkomingen heeft. Denk niet dat dit een hit gaat worden.
Denk niet dat dit een hit gaat worden.
Dat is dan ook exact de bedoeling, althans in toestelaantallen.

De prijs is mede zo duur om te verhinderen dat er talloze miljoenen van geproduceerd hoeven te worden. Een tactiek die Samsung ook toepast met hun Fold.

Zo’n prijs laat je experimenteren, naam maken, expertise kweken,... zonder extreem veel verlies te maken, en zonder het extra obstakel van hoge productie-aantallen.
[...]
Dat is dan ook exact de bedoeling, althans in toestelaantallen.
De prijs is mede zo duur om te verhinderen dat er talloze miljoenen van geproduceerd hoeven te worden. Een tactiek die Samsung ook toepast met hun Fold.
Zo, dat is een zeer aparte manier van product marketing! Niet teveel van verkopen hoor!

Ik denk dat Microsoft superblij zou zijn als ze er tientallen mlijoenen van zouden verkopen. Ik ben niet erg onder de indruk van de nukken van dit model. De hardware is okay (ook de camera) en software kan geupdate worden. Omdat er in de productie geen speciale problemen zijn ligt er ook daar geen probleem.
Zo, dat is een zeer aparte manier van product marketing! Niet teveel van verkopen hoor!
Het is niet alleen vraag en aanbod die stuurt, met prijs kun je dat ook. Montegrappa, een Italiaanse fabrikant van luxe (vul)pennen (leuk detail: Sylvester Stalone is hun ambassadeur), heeft dit ook gedaan om een faillissement af te wenden. In korte tijd werden hun producten zo populair dat ze een behoorlijke backlog hadden. Het gevolg daarvan is dat mensen op een gegeven afhaken, de bestelling annuleren en nooit meer wat bestellen. Op langere termijn zou dat hun faillissement zijn. Investeren had tot eenzelfde uitkomst geleid, ze zijn nogal klein (ong. 50 mensen) en hebben kennelijk geen riante financiële buffers/positie. Uiteindelijk hebben ze besloten om de prijzen van al hun producten bijna te verdubbelen (van 750 euro naar 1300 euro bijv.) om de vraag naar hun producten af te remmen. Dat is ze gelukt, ze bestaan nog steeds.

Een andere fabrikant van pennen is het Belgische Conid. Zij hebben inmiddels al een jaar een verkoopstop waarbij ze dus helemaal niets verkopen en geen inkomsten hebben. Dit omdat ze tegen hetzelfde probleem als Montegrappa zijn aangelopen. Er ligt een gigantische backlog. Er zijn mensen die pas na ruim een jaar hun pen hebben gekregen. Zij zien nu dat heel veel mensen hun orders zijn gaan annuleren.

Wat heb je dan hier liever? Nog steeds inkomsten of gewoon een heel jaar niks en teren op het geld wat je in kas hebt? Dat laatste is een nogal risicovolle onderneming.
Ik denk dat Microsoft superblij zou zijn als ze er tientallen mlijoenen van zouden verkopen.
Microsoft heeft de hele Surface lijn niet opgezet om er miljoenen van te verkopen. Ze hebben het opgezet om de wereld te laten zien wat je met hun software kunt doen. Het is verder aan de OEM's (Dell, HP, Lenovo, enz.) om het stokje op te pakken, devices te gaan ontwerpen en verder uit bouwen. Die keus hebben ze niet voor niets gemaakt, als ze zelf zouden gaan produceren dan zijn ze direct met hun eigen OEM's aan het concurreren. Als je graag mensen heel boos weg wilt zien lopen dan is dat een hele goede manier.

Als je naar het demo filmpje van Panos Panay kijkt dan zul je ook zien dat Panos daar alleen wat hoofdlijnen laat zien om je een idee te geven wat je met de Duo kunt doen. Welke workflows er mogelijk zijn. Dit is iets wat ie bijna letterlijk in dat filmpje zegt. Het onderstreept maar weer eens dat de Surface lijn bedoeld is als demo product die door de OEM's verder opgepakt moet worden. Het betreft dit filmpje: Microsoft Surface Duo | Press Briefing, August 11, 2020.
Ik ben niet erg onder de indruk van de nukken van dit model.
Ik ook niet. De workflows die in het filmpje aan bod komen zijn nou niet echt dingen waarvan ik zoiets heb: ja, dit moet iemand hebben, dat maakt het verschil of het is fijn om te hebben. Het leek alsof zelfs Microsoft moeite had om echt goede en zinnige workflows te verzinnen. Daarentegen is dit nu wel een echte gadget: zo'n ding waar je niet echt veel aan hebt maar waar je wel de blits mee kunt maken. Dit is typisch zo'n apparaat waar men een tijd mee moet spelen denk ik. Het design is in ieder geval heel strak en minimalistisch.
Dat denk ik toch niet. Als over een jaar uitkomt dat het schanier weer faalt (zoals de Fold) dan zitten ze straks met 10M reparaties. Als je maar een gelimiteerd aantal uitbrengt dan ben je in princiepe gewoon een vereerdelde beta-tester.
Wat mij betreft ben je dat dan ook. Ik heb hetzelfde met mijn Fxtec Pro1: in de basis prima, maar je weet dat het niet zo'n gelikte ervaring is als de trust 'n tried zwart-rechthoekje-met-scherm-en-standaard-hardware-en-software. Ik weet alleen niet of ik een beta tester wil zijn voor het geld dat ze er voor vragen...
Je moet maanden van te voren beslissen over hoeveel je ongeveer wilt produceren, daarom is overproduceren ook zo gigantisch duur.

Als ze verwachten er een paar duizend van te verkopen hoeven ze maar weinig fabriekscapaciteit op te kopen. Als de vraag opeens veel hoger blijkt te zijn moet je opeens meer fabrieksruimte zien te krijgen en waarschijnlijk een andere fabriek vinden wat leidt tot andere kwaliteit.

Het product is ook helemaal niet klaar voor massa productie waarschijnlijk. Het is een experiment product dat niet voor de algehele markt is maar voor een kleine niche zoals de Samsung Fold. Het design is ook nog niet af (zie de Fold weer).
Ze willen er natuurlijk wel tientallen miljoenen van verkopen, maar ze weten dat dat onrealistisch is. Wat realistisch is, is dit concept achtige product op de markt brengen, weten dat er flaws inzitten, en het daarom niet mainstream maken, maar enkel voor de mensen die weten wat ze krijgen. Leren van deze versie, goed omgaan met alle feedback, en een volgende versie uitbrengen. De Fold2 is op veel punten zwaar verbeterd ten opzichte van de Fold1 bijvoorbeeld, precies hetzelfde verhaal.

Microsoft weet echt wel dat ze hier geen the next iphone of the next galaxy s in handen hebben.
Nee eigenlijk niet... de Surface producten van Microsoft hebben eigenlijk nooit de intentie gehad om in hele grote aantallen te verkopen, daar zijn ze eigenlijk altijd al vrij duidelijk over geweest. Die producten zijn er vooral als een soort showcase om andere fabrikanten te stimuleren "geliktere" Windows apparaten uit te brengen. Zo hebben de eerste modellen van de Microsoft Surface Pro ervoor gezorgd dat ineens een heleboel fabrikanten met Windows tablets en convertibles uitkwamen die inmiddels in het bedrijfsleven en educatie vrij populair zijn geworden.
De Tweakers Pricewatch telt al 29 telefoons die duurder zijn dan €1200, de Surface Duo zit daar niet eens bij, dus nieuw is dat prijspunt niet.
Dat basseer je op de prijs? Kijk eens naar andere high-end telefoons... die verkopen aardig. Ik snap het ook niet maar voor een hoop mensen geldt gewoon dat het een status symbool is. Hoe duurder hoe beter.....
Er zit verschil in een beproefde high-end telefoon van €1200 en een beta product.
ik betaal zelf niet meer dan 600-700€ en dat is dan ook nog zakelijk.
Ik weet echter wel wat ik krijg en dat kun je hiervan niet zeggen.
Dit zijn producten die daartussen zitten, net als al de Surface en Studio, die zijn geen generieke namen.
Je kan ook zeggen: waarom noemen we dat ding eigenlijk überhaupt een telefoon? Vanwege de form factor? Een telefoon kan tegenwoordig een hoop dingen een stuk beter dan bellen en we gebruiken om voornamelijk voor veel meer andere dingen dan bellen. In die zin is 'PC' voor Personal Computer misschien nog wel meer van toepassing op een 'telefoon' van tegenwoordig ;) Of gaan we het gewoon weer lekker PDA noemen :D
Als je schrikt van >1000 USD voor een telefoon ben je niet de doelgroep.

Telefoons zijn voor velen belangrijker dan hun computer (als ze al een computer hebben)

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 10 september 2020 20:45]

Tja hogen prijzen weerhouden mensen ook niet bepaalde merken telefoons voor €1200+ binnen te harken welke ook tekortkomingen hebben tegenover andere merken en goedkopere modellen alleen omdat er een stukje fruit op de achterkant is geprint. Dit is echt niet iets nieuws.

Niet dat ik de prijzen redelijk vind, maar waarom de Duo duurder is lijkt wel duidelijk. Afgezien van de performance ziet het er wel uit als een premium apparaatje.
The Wall Street Journal vindt dat het tweede scherm in de weg zit als je alleen maar even een berichtje wilt beantwoorden en het bellen voelt aan 'alsof je een koekenpan tegen je oor houdt'.
Dezelfde wall street die bij Apple airpods nog aangaf dat het tijdperk van 'telefoon tegen je oor' ten einde is gekomen, maar dit nu als negatief punt neerzet.. best humor.
Een (online) krant kan prima meerdere auteurs met meerdere meningen hebben, niet elke auteur heeft dezelfde mening dus 'dezelfde wall street' zegt bar weinig. Dezelfde auteur zou relevant zijn maar artikelen van verschillende auteurs tegenover elkaar zetten heeft niet bijster veel zin.
Leg eens uit? Microsoft levert toch geen draadloze oordopjes mee, toch? Ik vind het toestel er ook wel heel erg lomp uitzien. Kan me toch voorstellen dat bellen nog steeds een belangrijk aspect is voor een mobiele telefoon en ondanks dat er tegenwoordig alternatieven zijn, je nog moet wel moet zorgen dat een toestel ergonomisch geschikt is voor telefonie? Of mis ik je statement volledig?
Zij waren juist van mening dat 'de toekomst' niemand meer belt met ding tegen hun hoofd, oordopjes zijn veel makkelijker, handiger, dus voor wat hun betreft de toekomst. Maar vervolgens reviewen ze dit ding (die dit ondersteund) dan alsnog tegen hun hoofd.

Beetje als reviewers schrijven dat de jack-aansluiting niet meer hoort op een smartphone, vervolgens bij de eerst volgende review gaan zeuren dat de jack-aansluiting onhandig geplaatst is.
Ik snap je redenering nog steeds niet. WSJ zegt dat de toekomst AirPods zijn om te bellen en reviewt deze telefoon zonder AirPods te gebruiken en dat zou dan grappig moeten zijn? 8)7

Hadden ze dan moeten schrijven dat je met de telefoon in de toekomst niet kan bellen omdat Microsoft geen AirPods verkoopt?
Het gaat er om dat er zo een tegenstrijdig argument ontstaat. Eerst is de stelling "bellen met de telefoon tegen het oor is niet meer van deze tijd met de komst van wireless earbuds" maar nu is de stelling ineens dat "bellen met de telefoon on praktisch aanvoelt". Zo creëer je (onbewust) het gevoel dat je oordeelt naar hoe de wind staat. Beetje het zelfde als klagen in een automaat dat je niet zelf kunt schakelen ;-)

On topic: Dat de software nog niet helemaal vlekkeloos werkt vind ik overigens niet zo'n issue, dat kan met updates nog verbeterd worden. Het gebrek aan 5G en snel laden vind ik persoonlijk voor zo'n bedrag vervelender. Vooral aangezien de accu minder lang mee zal gaan vanwege het extra scherm en het feit dat je hem waarschijnlijk meer gebruikt, omdat je de telefoon ook voor toepassingen zal gebruiken waar je normaal een losse tablet of laptop voor zou gebruiken.
Het gaat er om dat er zo een tegenstrijdig argument ontstaat. Eerst is de stelling "bellen met de telefoon tegen het oor is niet meer van deze tijd met de komst van wireless earbuds" maar nu is de stelling ineens dat "bellen met de telefoon on praktisch aanvoelt". Zo creëer je (onbewust) het gevoel dat je oordeelt naar hoe de wind staat. Beetje het zelfde als klagen in een automaat dat je niet zelf kunt schakelen ;-)
Of het is “zie je nou dat we gelijk over oordopjes. Want bellen met dit ding is ook al zo kut” :)

Is maar net hoe je het wilt zien denk ik.

(Ik deed de mening overigens dat bellen met draadloze dopjes de toekomst heeft. Als ik nu na pas drie jaar AirPods eens met mijn telefoon aan mijn oor bel voelt dat onwijs onhandig en beperkend)
Ze geven toch alleen aan dat de telefoon te groot is om normaal mee te bellen? Dat heeft toch niets met "...dat het tijdperk van 'telefoon tegen je oor' ten einde is...". Is eerder consequent te noemen.
Het punt is dat ze vinden dat je niet meer met de telefoon in de hand belt, maar met een draadloze headset. Als je met een draadloze headset belt is dit ook geen probleem dat de Surface Duo als een koekenpan tegen je oren voelt, simpelweg omdat je dat dan niet vaak doet.
Maar WSJ schrijft dat over de AirPods. Dus de toekomst voor Apple gebruikers is zonder je telefoon tegen je oor. Voor de rest is dat dus niet het geval, die zullen op de ouderwetse manier moeten blijven bellen zoals met deze Duo want tja geen AirPods :+
Als "het tijdperk van 'telefoon tegen je oor' ten einde is..." betekent dat dat bellen met een headset het normale bellen is. Dus de telefoon is niet te groot om normaal mee te bellen.
Dan klopt het toch? Als je alles met je in-ears kan doen voelt het toch als achteruitgang als je een tablet tegen je hoofd houdt?
Echter kan je met deze telefoon ook prima met in-ears bellen, dus het is helemaal geen achteruitgang? Dat Microsoft zelf geen oortjes uit brengt betekent namelijk niet dat je ze niet kunt gebruiken.
En daarnaast kwamen / zijn er ook surface airpods of hoe ze die dingen ook gaan noemen.
Ach ja, typisch zo'n gevalletje van krant die modern wil doen maar niet de moderne kennis in huis heeft. Zie je tegenwoordig heel veel, ook in Nederland (zoals bijvoorbeeld Bright van RTL, een hoopje middelbare mannen die alle technologie nog spannend vinden).

Aan de ene kant niks mis mee, maar aan de andere kant is het jammer dat daar zoveel waarde aan gehecht wordt, want ze zijn ver buiten wat relevant is voor de gemiddelde consument
Een first gen dualscreen hoeft softwarematig helemaal niet slecht te zijn, de LG velvet heeft ook twee schermen en die werkt volkomen goed volgens de reviews. Maar ja, MS knoeit er wel vaker op los, ik kan me de eerste reviews van de L950 nog herinneren en daar werd zelfs afgeraden om het ding te kopen, zelfs als je MS-fan was.
De LG Velvet is een ander concept, dus appels met peren. De ZTE Axon M komt dichter in de buurt, maar opengeklapt lijkt de Duo meer op een tablet, dus eerder in de richting van de Galaxy Fold 2 (edit: qua grootte, niet qua concept).

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 10 september 2020 16:54]

De Galaxy fold is 1 scherm, de Velvet heeft 2 separate schermen net als de duo, dus softwarematig lijkt die er meer op.
Ik zei dat de Fold er qua grootte op lijkt, niet qua concept. Qua concept lijkt alleen de ZTE Axon M er op; de LG Velvet werkt anders.
Alsof dat verschil hoeft te maken. Ik kan mijn computerscherm net zo goed in 2 delen laten werken als 2 losse schermen. En 2 losse schermen kunnen net zo goed (muv de bezel) werken als 1 scherm...

Met andere woorden de aansturing wijkt bar weinig af, Samsung kan de exact zelfde software als ze nu op de fold hebben zetten op een fold die wel uit 2 schermen met een minibezel zou bestaan en dat zou precies zo werken als de fold die uit 1 scherm bestaat (muv een zichtbare bezel).

Enige afwijking is de hardware en de controller van de schermen, wat dus prima met firmware en een driver op te lossen is, maar het OS niet eens wat van af hoeft te weten...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 10 september 2020 18:38]

Klinkt als elke eerste generatie Surface. Goed concept maar de uitwerking is niet vlekkeloos. Even 1 of 2 generaties wachten dus.
Min of meer bij elk product eerlijk gezegd. Alleen bij films is dit andersom, de eerste film van de franchise is bijna altijd de beste en daarna wordt het minder.
Blijft jammer. Ik wacht, sinds mijn laatste Lumia het begeven heeft, al bewust zo lang mogelijk met het verlengen van mijn telefooncontract. In de hoop dat het nieuwe toestel er dan de volgende keer toch echt wel bij zit.

Maar voor deze prijs (en waarschijnlijk geen lancering op korte termijn in Nederland) wordt het niks.
Dat basseer je op de prijs? Kijk eens naar andere high-end telefoons... die verkopen aardig. Ik snap het ook niet maar voor een hoop mensen geldt gewoon dat het een status symbool is. Hoe duurder hoe beter.....
Statussymbool? Misschien maar ik denk dat het eerder een 'fanboy-symbool' is. Zo van 'voor de échte Microsoft liefhebber', net zoals veel merken een Pro of Superpro variant van een toestel uitbrengen. Ja, net wat betere specs, maar geef je echt een paar honderd euro meer daar aan uit? Persoonlijk zou ik best wat extra's neerleggen om de Duo in m'n broekzak te mogen stoppen, maar het moet dan ook weer niet té gortig worden.
Het moet gewoon werken, ongeacht de prijs.
Cool factor is 2 weken leuk en na die Honeymoon periode moet ieder toestel gewoon goed werken wil deze niet een bron van ergernis worden.

Dit was op voorhand al te zien aan de specs, ik voorspelde het al.
Kom, als je in 2020 (goed op weg naar 2021 !) komt met minder dan 4000Mah in een toestel met notabene 2 schermen dan snap je het niet.
Hetzelfde geld voor de belachelijke 6GB aan RAM voor een toestel waar multitasking hoog in het vaandel staat.
Geen 5G, Iphone achtige slome laadtechniek, en ga zo maar door.
Was gedoemd te mislukken, zeker als je met zoiets komt minder dan 4 maanden tot 2021 en we ondertussen van alles op de markt zien die vrijwel alles beter doen, VEEL beter.
Eh als 6GB ram niet genoeg is voor multitasking op een telefoon dan is er iets goed mis met die telefoon.

Dat is zelfs voor de meeste laptops die geen zwaardere dingen hoeven te doen dan een telefoon moet zelfs wel genoeg tegenwoordig.
Een laptop is niet hetzelfde als een Android smartphone.
We wisselen mega vaak tussen apps en er staat van alles open wat zorgt voor een mega vlotte workflow.
Ik heb 12GB en mijn gemiddelde verbruik is 8.9GB van dat geheugen.
Ja, ben een poweruser maar mensen die dit soort devices kopen doen dat niet voor een emailtje, bellen naar hun vriendinnetje en 3 sms'jes.

Maar kijk ook eens naar MKBHD, daar hoor je het ook en die gast ziet legio toestellen voorbij komen en merkt dat dus op.
Daarbij wil je klaar zijn voor de toekomst want je koopt niet een 1400 euro device voor alleen de komende 12 maanden.

6GB is voor een dergelijk toestel gewoon kansloos en dat jij er genoeg aan hebt is leuk maar de meesten zullen daar echt anders over denken.
Metalen behuizing en draadloos laden ,bestaat dat?
De reviewers Cnet en Mrmobile veel blabla maar ze laten eigenlijk weinig zien maar als je het laat zien
zoals deze https://www.youtube.com/watch?v=rXyjAxMIulo dat zeg toch meer.
@arnoudwokke Het is nog helemaal niet zeker of de Duo alleen in de VS uitkomt, want Microsoft Benelux heeft een gerucht de wereld in geholpen dat de Duo ook in de Benelux zou kunnen worden uitgebracht: https://androidworld.nl/n...face-duo-gerucht-benelux/

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 10 september 2020 16:44]

Tegen de tijd dat de Surface Duo 3 uitkomt zullen ze waarschijnlijk wel een bruikbare productcategorie gecreëerd hebben.
Het koste de Surface Pro ook drie generaties om met een goed ontwikkeld product te komen en met name Google heeft de komende jaren nog een hoop te doen om Android geschikter te make voor dual screen en tablet formaten, die er onvermijdelijk aan zitten te komen.
Samsung is daar anders al aardig mee opweg, LG en Huawei dacht ik ook.
Klopt maar uiteindelijk wil je het voor een optimale gebruikerservaring in het bestuursingssysteem ingebakken hebben zodat ook ontwikkelaars ermee aan de slag gaan.
Een vriend van mij wilt deze graag, maar denk dat ik hem beter kan adviseren nog even te wachten als ik dit zo allemaal lees. Zelf leek die me ook wel apart, maar ik wacht nog even met een nieuwe telefoon.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Apple iPhone SE (2020) Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 4a CES 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True