Nintendo, Xbox, Ubisoft en meer uitgevers doen mee met digitale E3-gamebeurs

Nintendo, Xbox, Capcom, Konami, Ubisoft, Take-Two Interactive, Warner Bros. Games en Koch Media doen mee aan de E3-gamebeurs die dit jaar digitaal plaats zal vinden. Sony en EA zijn daarmee de grootste namen die ontbreken, maar zij doen al langer niet mee aan de E3.

In een persbericht maakt de Entertainmant Software Association de namen bekend van de partijen die de digitale E3-gamebeurs steunen en dus deel zullen nemen met presentaties en aankondigingen. De beurs zal van 12 tot 15 juni dit jaar plaatsvinden en bestaan uit livestreams die gratis zijn te bekijken.

De ESA heeft daarmee ook formeel de digitale E3-beurs aangekondigd. Dat die zou komen was eerder deze maand al bekend. De organisatie reageerde op geruchten over een betaald online evenement en zei dat die niet klopten; de digitale gamebeurs is gratis.

Op welke platforms de digitale beurs zal plaatsvinden is nog niet bekend. De ESA schrijft 'samen te werken met mediapartners wereldwijd' om de content 'voor iedereen gratis beschikbaar te maken'. Volgens ESA-ceo Stanley Pierre-Louis evolueert de E3 dit jaar in een 'meer inclusief evenement'. De fysieke gamebeurs is niet open voor het grote publiek.

Het is voor het eerst dat de E3 digitaal plaatsvindt. Vorig jaar werd de fysieke beurs afgelast vanwege de coronapandemie en het plan was om een digitale variant te organiseren, maar ook die ging niet door. Gamebedrijven kwamen daarom met hun eigen shows en het alternatieve Summer Game Fest werd opgezet. De ESA meldt dat de E3-gamebeurs in 2022 weer fysiek zal plaatsvinden.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

06-04-2021 • 15:23

37 Linkedin

Reacties (37)

Wijzig sortering
Waarom doen EA en Sony niet gewoon mee met het online evenement? Kijk dat ze lekker een eigen locatie in LA pakken voor een evenement is prima, maar ze kunnen toch gewoon lekker meedoen met streamen? En dan heel toevallig in diezelfde dagen een presentatie online gooien. Lekker hypocriet
<SARCOMODE>
#Intelligentie jaarlijks herbruikbare EA-robot op het podium:

$LastEdition = [Int](Get-Date -format yy)
$Edition = $LastEdition + 1

$GamesListText = ("This year, in September, we will bring you Fifa {0} , Madden {0}, the next generation of Sims 4, and maybe even more of the same you liked from us!" -f $Edition)

$MessageArray = @('Hi there dear potential customer, how are you doing? My name is EA Robot 1994...', $GamesListText,'Have a good day!', "EA... If it's in the game... it's in the game...")

Add-Type -AssemblyName System.Speech
$Speech = New-Object System.Speech.Synthesis.SpeechSynthesizer

ForEach ($Message in $MessageArray){
$Speech.Speak($Message)
Start-Sleep 0.5
}


</END SARCOMODE>

[Reactie gewijzigd door conces op 7 april 2021 13:47]

Lekker hypocriet
Ja, want daar draaien bedrijven op?
Ik zie het eerder andersom.. Waarom in vredesnaam meedoen aan een E3? Toen het nog fysiek was snapte ik het wel. Heel veel fans op één locatie, daar moet je gebruik van maken.

Nu valt dat 'voordeel' volledig weg. Alle nadelen bestaan nog wel zoals het moeten delen van alle aandacht en mogelijk zelfs een flater slaan (als de concurrent bijvoorbeeld veel beter uitpakt).

Het is voor een organisatie veel beter om een eigen evenement te houden. Dan krijg je alle aandacht, geen afleidingen en het hoogste rendement op je investering.
Redenen om wel mee te doen zou kunnen zijn het misschien goedkoper is. Ik weet niet of het echt goedkoper is maar waar ik dan bijvoorbeeld aan denk is dan je dan geen eigen reclame ervoor zou hoeven maken. Al gaat dit natuurlijk wel vlot genoeg met internet en hoeven ze misschien helemaal niet veel reclame te maken.

Voor Sony zou het ook een rede kunnen zijn om reclame bij de fans van de concurrent. Als je bijvoorbeeld Horizon Forbidden West daar laat zien heb je kans dan mensen toch even geneigd zijn om een console te kopen voor het spel. Er zullen best Xbox en Nintendo fans zijn die ook naar de presentatie van Sony zullen kijken. Maar ik verwacht dat de grootste gedeelte zullen denken van ik heb geen PlayStation dus is voor mij niet belangrijk. Natuurlijk garandeert de E3 ook niet dat mensen van de andere platforms gaan kijken maar ik verwacht wel dat er meer mensen zullen kijken omdat ze waarschijnlijk de hele E3 presentatie willen zien. Of dat bedrijven als Ubisoft achteraan komen en ze daar op moeten wachten. Ik weet natuurlijk niet in welke volgorde de E3 is maar het zou wel kunnen.

Reputatie zou ook een reden kunnen zijn. Zoals Martinspire als zei is dat Sony mede door de E3 groot is geworden en het gemeen is om ze nu te laten vallen. Ik verwacht niet dat veel mensen hetzelfde zullen denken maar er zijn dus wel mensen die nu Sony een kleine minpuntje hiervoor geven. Al verwacht ik ook wel dat deze snel weer verdwenen is na de E3.
Redenen om wel mee te doen zou kunnen zijn het misschien goedkoper is. Ik weet niet of het echt goedkoper is maar waar ik dan bijvoorbeeld aan denk is dan je dan geen eigen reclame ervoor zou hoeven maken

Kijk, alles is een balans. Een E3 booth is niet goedkoop, dus het eerste wat ik mij afvraag? Voor wie is E3? Voor de fans?
Die mogen niet komen en met 200 dollar voor een kaartje is het ook niet goedkoop (plus hotel, reis, etc).
Je doet het dan echt voor de liefhebbers en er zullen weinig mensen rondlopen die hun console keuze nog niet gemaakt hebben.

Voor de kleine ontwikkelaars?
Nee, niet echt. Zie hier een uitgebreid artikel over kosten:
https://www.gamesindustry...t-a-video-game-convention
Dit gaat nog niet eens over E3 maar het kleinere GDC (GDC 27.000 bezoekers tegen E3 66.100 bezoekers)
Goedkoopste optie: Total cost for one person at a three-day convention: $2240
Normale stand (imho): Total cost for four people, three-day convention: $8965
Grote opzet: Total cost for four people, three-day convention: $45,131
En dat voor iets waar je niet eens uit kunt 'meten' of je er ook echt omzet uit haalt. Dat gaat een kleine ontwikkelaar echt niet doen. Die kan dat beter uitgeven aan Google Ads of een Steam sale... Dat levert veel meer sales op dan in een donkere hoek van E3 staan. Tenzij je het echt doet voor de fans...

Dus voor de grote ontwikkelaars?
Nou, als ze toch groot geld aan het uitgeven zijn, waarom dan niet een eigen evenement?
Als je op E3 staat dan steelt altijd wel 'iemand' de show. Je mag hopen dat jij het bent want de nieuwsberichten gaan het alleen over de opmerkelijke zaken hebben. Valt je line-up tegen? Nou, daar gaat het geld. En die CEO vraagt trouwens wat de ROI is... Zitten de journalisten allemaal bij de concurrent omdat die net een nieuwe exclusive game heeft aangekondigd? Jammer voor jou..

Als je gewoon zelf een evenement geeft dan krijg jij gegarandeerd alle aandacht voor waarschijnlijk een factie van de prijs. Het is helemaal volgens eigen draaiboek te presenteren en journalisten komen exclusief voor jou langs....

Apple is hier trouwens heer en meester in. Hun meest recente keynote is bijna foutloos gedirigeerd maar Jobs heeft die toon gezet. Zie ook de originele iPhone keynote.
Gewoon meesterlijk uitgevoerd. En de pers, die smulde het op.
Hypocriet omdat de bedrijven mede groot geworden zijn door de E3. Als ze niet dat platform hadden gehad om hun games te verkopen, dan waren ze nooit zo groot geworden dat ze E3 naast zich neer kunnen leggen.
Waarom meedoen? For the players. The e3 was toch altijd wel een jaarlijks feestje voor ons gamers. Ik heb in ieder geval niks met die losse shows, het nieuws daaruit zie ik wel hier op de front page verschijnen
Gewoon lekker meedoen met streamen? het zal echt niet gratis zijn, daarnaast kost het natuurlijk enorm veel voorbereiding en geld. Sony heeft hierin een andere strategie gekozen om zelf te streamen, hierbij ligt de nadruk alleen maar op Playstation. E3 is natuurlijk best een achterhaald concept, het is niet voor niks dat de fysieke E3 niet veel belangstelling had. Nu proberen ze het op deze manier, maar welke toegevoegde waarde heeft het om hier aan mee te doen? Als je zelf ook gewoon een stream kan neerzetten, het publiek bereik je toch wel.
het is niet voor niks dat de fysieke E3 niet veel belangstelling had
Volgens mij was animo nooit het probleem. De prijzen en met name de kosten voor de bezoekers (hotel e.d.) was nog wel een issue maar dat hou je toch wel.

Verder zetten ze het platform buiten spel wat ervoor gezorgd heeft dat ze zo groot zijn geworden. Zonder E3 had Sony en EA echt niet zo groot geweest. Dan mag je best wat terug doen.
Bovendien krijg je nu weer geheid dat ze dingen organiseren die overlappen met andere georganiseerde zaken en dat is voor de kijker ook altijd jammer.
Het blijft natuurlijk gewoon een platform/beurs. Als het niet meer relevant is dan ga je er natuurlijk als bedrijf niet meer in investeren. Bij mijn bedrijf maken we ook elk jaar de keuze welke beurzen we doen en of we ze wel doen. En dan kijk je niet bij door welke beurzen je vroeger groot bent geworden. Je maakt de afweging waar je voor dat jaar op een juiste manier je marketing budget kan inzetten. Bedrijven zijn geen liefdadigheidsinstelling. En gaan niet bedrijven sponsoren omdat ze via dat platform groot zijn geworden. Leuke gedachte voor iemand die dit van veraf ziet. Maar als bedrijf kijk je gewoon niet op deze manier.

E3 is al jaren niet meer wat het is en gewoon een stuk minder relevant geworden door de veranderingen in de wereld.
Ik hoop dat Nintendo wat hints geeft over de nieuwe Switch (2? Pro?).
De Super Nintendo Switch is de naam die ik hoop. :)

Maar wel fijn dat ze t digitaal doen, als ze dan ook demo's geven die je een paar dagen kan streamen/spelen en aankondigingen live kan volgen met Q&A dan lijkt het me wel interessant. Niet iedereen heeft de mogelijkheden om naar dat soort dingen te reizen.
Als je pech hebt, wordt het de Nintendo Switchu.
Ja of New Nintendo Switch Deluxe
Of gewoon Nintendo.

Ipv we gaan switched vandaag.
Weer ouderwets Nintendoen.

Ontopic.

Natuurlijk 99% van de geintereseerde kunnen niet aanwezig zijn.

Maar ik vind het wel een must om journalisten op de vloer te hebben die een vorm van handson ervaring kunnen delen.

[Reactie gewijzigd door To_Tall op 6 april 2021 19:07]

Laten we de New Nintendo Switch maar niet hopen, ik vond dat bij de 3DS al zo'n kutnaam.

"Ja kijk naar m'n nieuwe nieuw nintendo switch".
Nieuw in een productnaam is altijd onzin als er een nieuwe van de nieuw uitkomt. Is de nieuwe met een andere naam nieuw of de oude die nieuw heet?🤯
Ik verwacht dat ze deze 'Switch Pro' zelfs gaan tonen. En hoe Zelda BotW2 van deze vernieuwde Switch gebruikt maakt.
Waarschijnlijk enkel een status update van MP4, BotW & Bayonetta 3 ... :'(
Dit zou al heel wat zijn, Nintendo laat haar fans flink in de steek de laatste jaren.

- Halfbakken remakes van oude Pokémon games? 59,98 per stuk alstublieft!
- Maak je toch een nieuwe Pokémon game die feitelijk veel minder biedt dan alle voorgaande delen? 59,98 per stuk alstublieft!
- Mario's 35 jarige verjaardag vieren met een klote port van oude games? 59,98 alstublieft!
- Niks over Metroid Prime 4, een nieuwe F-Zero of Donkey Kong game (DK 64 was stiekem best leuk, dat zou ik graag zien met de techniek achter SM Odyssey)
- Mario Kart 9 nowhere to be found? MK8Deluxe is hun best verkopende titel en dat is gewoon een Wii U game opgepoetst.

...om dan nog maar te zwijgen over de immer falende Joy-cons.

Nee Nintendo heeft liefde voor het merk flink op de proef gesteld en enkel een Switch Pro aankondigen gaat daar geen verandering in brengen. En ze komen er gewoon mee weg want elke Pokémon fan koopt tóch wel wat ze uitpoepen in die franchise, want je moet je verzameling wel compleet houden.
Pokemon achteraf ook beter op cartridge gekocht ipv digital, al denk ik dat de laatste installments primair gericht zijn op de huidige generatie kids ipv jeugdsentiment ;(

F-Zero developer was onzeker hoe het verder moest met de franchise, bijna 20j geleden.
DK64 heeft wss een historie met Rare, afgezien van hoe deze zich zou kunnen onderscheiden van het andere platformgeweld op de Switch..
MK8 blijft verkopen als zoete broodjes, stel je voor, eindelijk een switch in huis met mariokart en de week erachter word het vervolg aangekondigd.

Ben tevens benieuwd hoe die nieuwe switch zich verhoud tot de versie die miljoenen anderen reeds in huis hebben, kwestie van hun bestaande klanten niet gelijk in een hoekje te moeten duwen.
Tja,

Donkey Kong is nog steeds van Nintendo en ik bedoelde niet dat ik een DK64 remake wilde. Ik wil een nieuwe Donkey Kong game geïnspireerd door Super Mario Odyssey, een uitdagende game. Dat kun je van Yoshi's Crafted World en Kirby Star Allies namelijk niet echt verwachten.

F-Zero is geliefd en er is voldoende ruimte voor een goede racer op de Nintendo Switch. Er is praktisch geen concurrentie.

En wat betreft Mario Kart 8 Deluxe, dat zul je altijd hebben en vind ik dan ook geen sterk argument. Ja Mario Kart 8 Deluxe is een fantastische game, maar het is wel een hele makkelijke cashcow voor ze geworden. Ze hadden er op z'n minst wat extra tracks of characters aan kunnen toevoegen sinds de release zo'n 4 jaar geleden.
Ik ben blij dat er in ieder geval een evenement is, het is toch een beetje mijn persoonlijke "kerst".
Al die cadeautjes in de vorm van aankondigingen, daar smul ik ieder jaar van.. Geeft me wat om naar uit te kijken. Juist in deze tijd kan ik dat gebruiken!
Hetzelfde hier, al game ik bijna nooit meer... zien wat voor games ze aankondigen, welke nieuwe grafische technieken toegepast zijn in games... En of er toch een spel het waard is om te spelen :)
Haha, leuke vergelijking😁 ik herken dat gevoel om vol verwachting klaar te zitten ook, met als enige verschil dat de kerstman ook echt wacht tot kerst met de cadeautjes. Op E3 zelf wordt al bijna jaren geen grote reveals gedaan, of het is al gelekt of het is een teaser van iets wat over 5 wellicht het daglicht gaat zien 😒. De info uit de vele demo's en hands on sessies levert daarin tegen weer wel veel content om te smullen op :9

[Reactie gewijzigd door SuperSiggy op 6 april 2021 18:54]

Ik ben erg benieuwd of ze hier nog iets origineels mee bedenken.
Toch leuk om te lezen dat, zoals @Michaelr1 ook al zei, E3 doorgaat en we nog wat kunnen zien om op vooruit te kijken.
Mooi dat er al veel grote namen meedoen, ik kijk toch elk jaar uit naar hun E3 nieuws. Denk dat dit voor deze branche nog wel een belangrijke evenement is, aangezien iedereen nu thuis zit zullen er vast meer mensen (weer) begonnen zijn met gamen.

[Reactie gewijzigd door Jurre_0527 op 6 april 2021 15:37]

Waarom heb ik het gevoel dat xbox en ubisoft iets groots willen zien bijvoorbeeld Uplay+gamepass 🤔 ben hyped
Dat zou leuk zijn. Een overname van SEGA door Xbox zou ik nog veel leuker vinden.
En goedkoop ook nog eens 😉
Van mij mogen ze de hele opbouw van de E3 omgooien, jaren een grote liefhebber geweest en nam altijd verlof als de E3 was, maar ik moet zeggen dat ik de manier van bijvoorbeeld de Game Awards stukken beter vind. Gewoon een goede dag met alle aankondigen met 1 leuke (digitale show) en niet de zelfde aankondiging van 1 game in 3 of meer verschillende shows.
Ook al neemt de E3 zelf al jaren in kracht af, de grote spelers brengen hun eigen evenementen nog steeds rond dezelfde periode.

Juni blijft hopelijk DE maand voor gamers!
Elk jaar weer een feest als al de persco’s, de laatste updates en de nieuwste aankondigingen een week lang over me uitgestrooid worden :)
Ik hoop dat Playdead Studio's èindelijk hun nieuwe game gaan aankondigen, Limbo en Inside waren super!
Nu heeft Nintendo al helemaal geen excuus meer om met niets nieuws aan te komen in Juni.
Mooi, met die losse shows kan ik weinig. De e3 is toch elk jaar een feestje

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee