Aantal bezoekers gamesbeurs E3 daalt ten opzichte van vorig jaar

Het aantal bezoekers van gamesbeurs E3 is dit jaar gedaald ten opzichte van vorige jaren. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Volgend jaar zal de beurs, net als afgelopen jaren, plaatsvinden in Los Angeles.

Er waren dit jaar 66.100 bezoekers, meldt de Entertainment Software Association, die de E3 organiseert. Dat is 4,5 procent minder dan vorig jaar, toen er 69.200 bezoekers waren. Het jaar ervoor, toen de beurs voor het eerst sinds jaren weer open was voor publiek, waren er 68.400 bezoekers.

ESA vermeldt niet waardoor de daling kwam, maar de afwezigheid van Sony, marktleider op consolegebied, kan een rol hebben gespeeld. Sony toonde afgelopen jaren telkens nieuwe games voor zijn PS4, maar dat bleef dit jaar achterwege.

Net als vorig jaar waren er rond 200 exposanten, waarvan er dit jaar rond 50 voor het eerst op de beurs stonden. Vorig jaar waren er 85 nieuwelingen, maar hoeveel daarvan dit jaar terugkeerden, heeft de organisatie niet bekendgemaakt. De gamesbeurs blijft ook volgend jaar in Los Angeles, zo heeft de organisatie bekendgemaakt. Hij zal gehouden worden van 9 tot 11 juni.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

14-06-2019 • 07:34

81 Linkedin

Reacties (81)

Wijzig sortering
Geen persconferentie van Nintendo, geen PlayStation en stilte voor de storm vanwege de aankomende nieuwe consoles. Ik vind de daling eerlijk gezegd nog meevallen.

Edit: nuance toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door Major_ton op 14 juni 2019 08:23]

Nintendo was zoals voorgaande keren ook gewoon aanwezig op de E3 met een grote stand, treehouse enzovoort.
Klopt inderdaad. Ik heb het aangepast.
Nintendo was wel aanwezig met een stand, maar heeft geen live conference gehouden. Doen ze overigens al jaren niet meer.
Nintendo was er nooit bij? Hoe kom je daar nu bij? Nintendo deed tot een aantal jaren geleden altijd een grote persconferentie en staat nu nog steeds gewoon groots op de beursvloer zelf. Zie hier, in de west hall: https://ufzt347431.mapyourshow.com/8_0/floorplan/?hallID=D

Het enige dat Nintendo niet meer doet is een persconferentie voor publiek, maar als normale bezoeker zonder perskaart kwam je daar toch al niet zomaar binnen. Dit artikel gaat over die normale bezoeker en die kan nog gewoon Nintendo games spelen op E3 en dat is dus hetzelfde als de vorige twee jaar.
Wat opvalt is dat Microsoft niet op de vloer staat enkel een kleine meeting room. Die doen dus enkel een persconferentie en niks voor het publiek dat een kaartje koopt?

Je ziet verder dat iedereen meer zijn eigen kanalen gaat gebruiken en dat beurzen als de E3 minder belangrijk worden. Zowel Sony als Nintendo grijpen de beurs niet aan om hun nieuwe hardware te laten zien. Neemt niet weg dat de beurs geen waarde heeft voor publiek en als pers moment, maar wordt wel minder.
Ik meen dat Microsoft vorig jaar een aparte ruimte vlakbij (naast?) het E3-gebouw had gehuurd en daar demo-opstellingen had. Ik weet niet of dat dit jaar net zo is en ook niet hoe dat dan zit met toegang voor het publiek of enkel voor pers.
Klopt. Microsoft houdt gedurende E3 zijn evenementen in de Microsoft Theatre. Aan de andere kant van de straat waar E3 plaats vindt. Fans konden via de site 'gewoon' een kaartje kopen.
Alles heeft zo zijn reden.

1. De grote console boer is er niet bij = Al meteen minder bezoekers want heel veel mensen hebben alleen een Sony console.
2. De meeste games zijn al uitgelekt qua gameplay dus minder belangrijk.
3. De persconferenties maakt het juist specialer. Als die er niet zijn waarom nog een E3 houden? Kan je net zo goed eigen shows geven zoals Nintendo met Direct. Ik denk dat Sony daar naar toe gaat ipv E3 ook meteen minder kosten.
Van die redenen is alleen reden 1 relevant imo.

Dat de meeste games zijn uitgelekt, maakt voor de beursvloer niets uit, want die ging ook in andere jaren pas open nadat de persconferenties al waren geweest en als de games dus al bekend zijn. Kaartjes koop je sowieso al veel eerder, voordat lekken bekend zijn. En uiteindelijk gaat het erom dat je ze zelf kunt spelen, niet dat je het een ander hebt zien doen. Anders hoefde je sowieso niet te gaan.

Wat betreft punt 3: het gaat voor bezoekers om het spelen van nieuwe games, hoe ze aangekondigd worden maakt niets uit. En het aantal nieuw aangekondigde games was toch nog steeds erg groot. Plus, een paar jaar geleden stond Nintendo er met focus op maar een game, Zelda, en de chaos en drukte die zelfs door één game ontstond, was enorm.

Ik denk dat het gebrek aan Sony de oorzaak is van het lager aantal bezoekers maar ondanks dat is het verschil niet eens zo groot.

[Reactie gewijzigd door Ultimus XI op 14 juni 2019 08:46]

Ik kan me herinneren dat Paul in een laatste video vertelde. Dat vaak de publisher de games presenteren. En hun niet mogen spelen. Alleen bij Gears5 mochten ze dus wel spelen. Ik weet niet in hoeverre het dan nog relevant is?
Dat verschilt sterk per game. Soms zijn er besloten bijeenkomsten, waar ook een NDA geldt en waar dus alleen een beperkte groep persleden mogen toekijken of spelen. Dan is de game ofwel nog niet ver genoeg in ontwikkeling (de ontwikkelaar kan dan bugs toelichten, work in progress, etc.) of de gehele game moet nog geheim blijven.

Maar op de beursvloer is het over het algemeen zo dat de meeste games gewoon gespeeld kunnen worden.
Als Sony's aanwezigheid echt zo'n groot aandeel heeft in de bezoekers vind ik het nog behoorlijk meevallen dat er dan 'maar' 3100/4.5% minder bezoekers waren.
of er was dan een groter aantal dan het jaar ervoor het is maar hoe je het bekijkt ;)
Zolang de grote publishers er staan zal het geen probleem zijn.
Als Ubisoft, EA, bethesda, activision blizzard of square enix weg gaan hebben ze een groter probleem dan als Microsoft zijn eigen beurs zou opstarten.

Nu is het grootste nadeel aan de games waarvan je wat gameplay hebt gezien dat Epic ze nog steeds kan wegkapen met een (zak geld) exclusive deal.
Als die weg zouden gaan heb je niet zo'n probleem genoeg vervangers.
Het is juist de consoleboer wat het maakt. Want tenslotte kijk je naar titels voor een specifieke console.
De mainstream publishers releasen elk jaar een nieuwe deel bijna geen nieuwe video's. En af en toe komt er eens een totaal nieuwe game. Enkele jaren geleden met Oblivion niemand had het in de gaten totdat op het einde een release datum werd bekendgemaakt voor de game. Dit zijn soort dingen die het nog enkel leuk kunnen maken. Maar buiten dat naah.
Die gaten kun je opvullen met Indie developers die over het algemeen vernieuwender zijn. Ja er zijn altijd wel een paar indies, dit jaar vooral bij E3VR, maar ze verdienen in mijn ogen eem groter podium.
Activision was ook niet aanwezig dus dat is al vast 1 :P
Ubisoft had er eigenlijk niet moeten staan.. 90% DLC en veruit de slechtste conference op E3.
Xbox en bethesda waren slechter.
Sorry hoor maar Microsoft was echt de beste dit jaar. #iloveyoukeanureeves
Jij hoopt zekers ook voor een Free 2077 Complete Edition. :p
Ik denk dat dit misschien ook wel te maken heeft met dat we tegenwoordig overal live beeld kunnen uitzenden. Zo was Twitch aanwezig op de E3, maar ook bekende streamers en YouTubers. Heb verschillende figuren gezien die daar uren met een camera rondliepen.
Dat is toch elk jaar het geval? Volg E3 al jaren door de ogen van Easy Allies / Gametrailers ..

Ik denk dat de absentie van Sony de grootste reden is geweest.
Die streamers, pers en retailers zijn juist de bezoekers van de E3 (naast de developers/publishers, die waarschijnlijk ook meegeteld worden). Er zijn maar weinig kaarten voor gewoon publiek beschikbaar - het blijft een vakbeurs, i.t.t. bijvoorbeeld Gamescom.

Afwezigheid van Sony kan dus van grote invloed zijn voor bezoekers (pers/influencers) die zich specifiek op Sony hardware richten. Los van Sony waren er nog steeds games te bezoeken die ook op de PS4 uitkomen, dus ook voor redacteuren die zich richten op Playstation-games was er vast nog wel genoeg te beleven.

Dat games eerder gelekt zijn e.d. zoals elders opgemerkt maakt dus juist niet uit: de pers wil vaak de gameplay juist proberen lijkt me, en dat is nou net iets wat niet uit kan lekken. Dat nog los van dat het bezoek vaak al ruim (maanden) van tevoren wordt gepland, nog voordat eventuele dingen lekken.
Jullie vergeten dat EA en Activision er dit jaar ook niet waren, deze waren er vorig jaar ook bij. Daarnaast lijkt het mij meer dan logisch dat zulke evenementen qua bezoekersaantallen altijd een beetje "stuiteren" en niet constant groeien met het bezoekersaantal.
ESA vermeldt niet waardoor de daling kwam, maar de afwezigheid van Sony, marktleider op consolegebied, kan een rol hebben gespeeld.

Natuurijk is dat de reden. De PS fans zijn weggebleven. Hopelijk dat ze er volgend jaar weer bij zijn. Zoals Phil Spencer al aangaf. E3 is not as good without Playstation.
Ze laten bijna alleen maar bioscoop trailers zien... Snap het niet. Als je een nieuw spel hebt moet je de gameplay laten zien... Daarvoor kom je niet naar zo'n beurs.

[Reactie gewijzigd door zlpsycho op 14 juni 2019 08:51]

Dat ben ik met je eens, het probleem echter is dat het ontwikkelen van een game tegenwoordig meerdere jaren duurt. Je kunt onmogelijk verwachten dat er van al die games gameplay getoond kan worden.

En anders krijg je dezelfde taferelen als The Division, Watch Dogs waarbij de getoonde beelden er veel beter uitzagen als de uiteindelijke game. Dit is ook niet zo gek als alle functies etc. nog niet beschikbaar zijn in een demo. Ook worden deze games vaak getoond op de laatste PC hardware en niet op de consoles.

Dus aan de ene kant is het moeilijk te verwachten dat men elk jaar weer met nieuwe games komt die ook nog volledig speelbaar zijn.

Persoonlijk denk ik dat het mogelijk is dat men de beurs niet langer jaarlijks doet, maar eens per twee jaar. Dit zal er ook voor zorgen dat de beurs een stuk spectaculairder is en er veel meer nieuws is. Ik vindt het de laatste jaren behoorlijk tegenvallen en wordt steeds minder interessant. Jaren geleden kon ik niet wachten op de E3, maar de afgelopen jaren is het bij lange na niet meer zo interessant.
de beelden waren opzettelijk beter ... hypen en allang weten dat het niet zo uitgebracht gaat worden...

anthem anyone....
Je hebt duidelijk niet heel veel verstand van games ontwikkelen. Dat was een kwaliteit die men vast ook graag had willen bereiken, alleen was dit onmogelijk met de huidige consoles. Je gaat geen functies en modellen in een demo toevoegen als je al weet dat dit niet wat wordt, vooral niet als men al dezelfde discussie heeft gehad over The Division en tal van andere games.

Natuurlijk wil men mooie beelden tonen en men zal alles wel iets oppoetsen, maar de game zal nog steeds moeten lopen op de hardware die men tot zijn beschikking heeft. Wanneer je verder komt in de ontwikkeling van een game dan zul je nu eenmaal opties die veel impact hebben op de FPS moeten schrappen. Hier heeft elke ontwikkelaar last van die triple A games probeert te ontwikkelen. The Witcher heeft ook bepaalde functies er uit gehaald die nu eenmaal niet mogelijk waren, omdat de impact te groot werd.

Dus het is echt niet alleen hypen, maar men loopt gewoon tegen beperkingen aan.
ik niet van games ontwikkelen jij niet van marketing..

watchdogs 1 division 1 alsof hun bij ontwikkeling niet wisten of het wel of niet op de playstation zou draaien...

pas bij eind ontwikkeling watchdogs werd er toegegeven dat het er minder uit zou zien.

de games worden tijdens ontwikkeling gewoon op een console getest.

en het zou me verbazen met de grote aantal ( downgraded games) dat ontwikkelaars zelf niet weten of hun eigen gemaakte game wel of niet goed draait....
Dan heb ik blijkbaar heel weinig aan mijn studie gehad..

Natuurlijk worden er expres mooie beelden getoond, maar de bedoeling is echt wel dat deze technieken in de gehele game gebruikt worden. Alleen loopt men tegen beperkingen aan en moeten ze dingen schrappen. Hoe kan men nu bepalen hoe een uiteindelijke game gaat worden als deze nog niet af is? Mensen willen toch wat zien en natuurlijk worden ze lekker gemaakt. Maar denk je dat men zo veel tijd en energie in al die technieken steekt om ze er later expres eruit te halen?

Zoek een wat artikelen van mensen die ook de studio's erop aangesproken hebben en je hoort overal hetzelfde. Men moet een game tonen die niet af is en men gebruikt graag zo veel mogelijk van de technieken die de game ondersteund. Echter als de ontwikkelingen vorderen zullen ze tegen limieten aan lopen wat daarvoor geen probleem was, omdat er maar een klein stuk van de gamewereld ontwikkeld is. Ik neem toch aan dat je dit begrijpt?

Welke gamestudio wil uiteindelijk dat het eindproduct er slechter uit ziet dan ze beloofd hebben? Hierbij krijg je alleen maar problemen en boze fans. Niet iets waar je op zit te wachten lijkt me, ook niet vanuit een marketing positie. Want de nieuwe games koopt men dan niet meer zonder te weten dat die goed is en er uit ziet zoals bedoeld ;)

https://www.vg247.com/201...o-game-downgrades-happen/
beperking ok division 1 e3 trailer bleef niks van over


anthem anyone?
Dat klopt, daarom heb ik de game zelf ook nooit gekocht.

Maar denk je niet dat dit er voor gezorgd heeft dat mensen minder snel hun games kopen en niet vertrouwen? Het heeft hun alleen maar meer schade opgelopen dan goed gedaan.
Maar het ontwikkelen van games duurt niet voor niets zo lang. Deze worden constant aangepast en veranderd. Het is niet zomaar even iets wat je maakt en in een keer goed is.
division 2 verkoopt assasins creed ook nog....

blijkbaar kunnen ze hiermee doorgaan....

ea verpest ook een boel kijk hoe massaal mensen fifa blijven kopen.
De hele E3 is tegenwoordig toch achterhaald. Bijna alles is gewoon via internet te verkrijgen / zien. En in het geval van dit jaar al uitgelekt.

Vroeger was dat anders, maar nu is het lang niet meer zo interessant..
De E3 is nog steeds het moment om als ontwikkelaar media aandacht te krijgen. De E3 wordt gevolgd door tientallen miljoenen gamers over de hele wereld. Die aandacht, dat bereik, dat is ongekend en kan je nergens anders krijgen dan bij de E3. De E3 veranderd wel en je ziet dat dit jaar overduidelijk. Het is een strijd tussen de ontwikkelaars en de ESA in combinatie met een overgang waarin we zitten: volgend jaar staan er 2 nieuwe consoles.
Dit was sowieos niet echt een boeiend E3 jaar
-Geen sony
-Nog (veel) te vroeg voor volgende generatie consoles.
-Nog (veel) te vroeg voor GTA VI en Elder Scrolls VI
-Nog steeds geen Half-Life 3
Games die vertoond zijn, waren in de lijn van verwachting.
niet echt iets shockends of vernieuwends gezien.
En van dat aantal bezoekers was hoeveel % (schreeuwende) medewerker/betaalde fan van Bethesda? :P

Ik denk dat Bethesda en Ubisoft beter het voorbeeld van Sony of Nintendo hadden kunnen volgen; niet komen omdat er toch niks te zien was, of een digitale montage maken van games.

Persoonlijk vond ik de Microsoft presentatie qua show het mooiste, maar bestond het te weinig uit actuele gameplay.
natuurlijk daalt t
vliegtuig kosten, hotel kosten

eventueel mensen die t echt met eigen ogen wille zien kwa games dat getoond werde,
was ook niet echt spectaculair enigste wat ik mooi vond was watch dogs & ghost breakpoint

voor de rest vond ik t bagger.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee