Amazon bouwt distributiecentrum bij Heerlen voor Duitse markt - update

Amazon bouwt op een grensoverschrijdend industrieterrein bij het Limburgse Heerlen een distributiecentrum. Dit centrum zal zich eerst volledig richten op de Duitse markt, al onderzoekt het bedrijf of het vanuit het distributiecentrum ook in Nederland wil bezorgen.

De gemeente Heerlen schrijft dat het distributiecentrum in het najaar van 2021 moet openen. Volgens 1Limburg gaat het bedrijf alleen leveren in Duitsland in een gebied van 50 kilometer rond Aken. In het begin wordt er sowieso niks naar Nederland geleverd, al meldt De Limburger dat de mogelijkheid om vanuit het centrum in Nederland te gaan bezorgen wordt onderzocht.

Het nieuwe distributiecentrum moet een oppervlakte van negenduizend vierkante meter krijgen en 170 werkplekken opleveren. Amazon wil zowel Nederlandse als Duitse werknemers werven. Daarbovenop heeft het bedrijf 350 chauffeurs van partnerbedrijven nodig om de pakketjes te kunnen bezorgen.

Het distributiecentrum wordt in Duitsland gebouwd. Het bedrijf heeft in Nederland nog geen distributiecentra. Amazon opent deze zomer wel een bezorgcentrum bij Schiphol. Hier worden geen pakketten opgeslagen, maar alleen gesorteerd. Dit bezorgcentrum focust zich voornamelijk op de regio Amsterdam.

Update, 10 maart: eerder stond in dit bericht dat het distributiecentrum in Nederland zou komen te staan. Dit blijkt onjuist. Het artikel is hierop aangepast.

Door Hayte Hugo

Redacteur

09-03-2021 • 21:11

239

Submitter: robcoenen

Reacties (239)

239
222
99
22
3
79
Wijzig sortering
Nu alleen hopen dat de werknemers daar ook een fatsoenlijk CAO krijgen met werkomstandigheden waar je niet helemaal wordt uitgebuit. Als ik die verhalen hoor over de Duitse distributiecentra. (En helemaal hoe het er aan toe gaat in Amerika), hoop ik toch echt dat het hier anders aangepakt gaat worden.
Hier een linkje naar de arbeidsomstandigheden in een fatsoenlijk westers land (GB)

https://www.mirror.co.uk/...possible-targets-11587888

Op basis hiervan heb ik me voorgenomen om NOOIT iets bij Amazon te kopen...

[Reactie gewijzigd door Rob vd Hoeven op 25 juli 2024 22:18]

Ik ben het met je eens dat Amazon veel betere arbeidsomstandigheden moet regelen. Het is ook belachelijk dat zo een rijk en groot bedrijf dit niet doet. Tegelijkertijd houden ze zich wel aan de regels neem ik aan, aangezien het bedrijf anders boetes zou krijgen. En zou je dan ook nooit meer kleren gaan kopen omdat ze worden gemaakt in Azië? Je kunt ook zeggen, als niemand iets koopt bij Amazon (of een ander bedrijf dat slecht is zijn haar medewerkers), dan gaan zij failliet en komen deze arbeiders op straat te staan. Dat is ook een dilemma, ook als je kijkt naar kinderarbeid.
Kopen bij een bedrijf dat zijn werknemers slecht behandelt is niet goed voor arbeiders. Als je hetzelfde nog steeds spendeert bij een ander bedrijf waar de arbeiders niet worden uitgemolken is er netto voor de economie geen verlies van arbeidsuren en schaad je dus de arbeiders niet. Het is geen dilemma maar een manier om goed te praten dat je producten koopt die door uitbuiting zijn gemaakt. (Zie: anders gaan er wel andere landen voetballen in de massagraven van Qatar en zijn die mensenlevens voor niets verloren)

Een individuele consument heeft niet de mogelijkheden om bedrijven zo te beïnvloeden dat uitbuiting wordt voorkomen. Dit kan eventueel alleen door massale boycots. Toch kan je als consument weigeren om bepaalde praktijken te ondersteunen. Amazon vind ik hierin een uniek geval waardoor ik daar nog nooit wat gekocht heb. Amazon is veruit de grootste in de online retailmarkt en probeert nog groter te worden door arbeiders zo agressief mogelijk uit te buiten. Het heeft hiermee dus ook een leidersrol en beïnvloedt de markt.

Zeker als je op de hoogte bent van misstanden en vergelijkbare alternatieven voorhanden zijn kan je niet meer doen alsof je arbeiders steunt. Als je iets koopt bij Amazon is dat omdat je de afweging hebt gemaakt dat het product en de prijs opwegen tegen het beleid dat ze voeren.

Als laatste is het aan de regels houden van bedrijven altijd maar de vraag. In veel gevallen is de pakkans of de boete van het overtreden van regels laag of is dit via rechtszaken af te zwakken. Hier een voorbeeld van hoe Jumbo zich aan de wet hield door een ander bedrijf de smerige zaakjes te laten doen en vervolgens voor minder dan een miljoen wegkomt met de salarissen jaren blijven drukken: https://www.rtlnieuws.nl/...v-cnv-breken-taking-jumbo
Het gaat natuurlijk verder an behandelen van personeel. Amazon doet net als vele andere bedrijven ook aan belastingontwijking. Dit kan op grote schaal dankzij ons Nederlandse systeem waar Nederland doodsluisland is. Het betekend dus dat bedrijven als amazon geen winstbelasting afdragen en dus ook niet bijdragen aan de lokale economie. Hierdoor kunnen ze naast hun schaalvoordeel ook nog goedkoper werken. Ikea is ook zo een mooi voorbeeld van een bedrijf dat aan ontwijking via Nederland doet.

Als we masaal niet meer bij deze bedrijven zouden kopen kun je een statement maken. Het is ook nodig want ze worden groter en groter en dat betekend uiteindelijk dat andere bedrijven en consumenten meer belasting moeten gaan betalen.
Amazon gaat dat nooit doen zolang de werknemers niet voor zichzelf opkomen, het zou goed zijn als men zich eens in de vakbondsgeschiedenis zou verdiepen. Je kan in Nederland best iets doen aan slechte werkomstandigheden maar dan moet je wel actief worden binnen de vakbond en eventueel in een ondernemingsraad plaats nemen. Goede arbeidsomstandigheden kosten geld en dat gaan werkgevers nooit zonder slag of stoot weggeven, ze steken dat geld liever in hun eigen zakken.
Een vakbond doe je mee aan de actie wordt je eerst een inschrijf formulier onder de neus gedrukt om in te schrijven als lid.
En ben je lid mag je maandelijks je contributie betalen.
Dat klopt. Maargoed, je hoeft het niet te doen. Dan blijf je gewoon als werknemer zonder georganiseerde werknemersorgansatie in dienst. Lekker in je eentje vechten tegen een miljardenonderneming. Ook al sta je in je recht, dan schiet je nog steeds niets op. Ik bedoel je kan enerzijds wel klagen dat vakbonden zo slecht zijn, en anderszijds klagen dat de werkgever zo slecht is. En dat de politiek zo slecht zijn werk doet. En dat het systeem zo slecht is. Maar als je nergens actie onderneemt, tja....
Voor die maandelijkse contributie krijg je wel een rechtsbijstandsverzekering, een advocaat, persoonlijke ondersteuning ter plekke en een bemiddelaar, mocht je dat allemaal nodig hebben.

Een goede vakbond levert die diensten dan ook daadwerkelijk.
Die rechtsbijstandverzekering die je bij een bond lidmaatschap krijgt is die net zo compleet als 1 die je privé afsluiten?

Dus zit daar ook verkeer, huis, etc. bij?
Of is het alleen arbeidszaken?
En kost (bijna) net zoveel als alleen al een losse rechtsbijstandverzekering...
Volgens mij is de (vakbond)rechtsbijstandverzekering niet te gebruiken voor b.v. civiele / verkeer-zaken maar alleen voor zaken uit arbeid.

[Reactie gewijzigd door InsanelyHack op 25 juli 2024 22:18]

Ik ga dit een keer nakijken, ik begreep dat dit wel zo was...
Is zeker niet zo kostbaar als een fatsoenlijke rechtsbijstandverzekering.
En de vakbond contributie is aftrekbaar van de belastingen.
De contributie is niet zomaar aftrekbaar van de belastingen. Dat moet de werkgever faciliteren door dus via het loon dit al te verrekenen. Mijn werkgever zegt hierover dat al een netto-onkostenvergoeding wordt betaald en dat het daarvan betaald dient te worden. En deze onkostenvergoeding komt voort uit de vrije ruimte die de werkgever bereid is beschikbaar te stellen voor werknemers. Dus het is complexer dan zomaar te stellen dat het aftrekbaar is van de belastingen...
En vervolgens bel ik als vakbondslid de vakbond i.v.m. een geschil met mijn werkgever.
Zonder te luisteren en inhoud te kijken: Nee hoor hier kunnen we niks mee doen terwijl afspraken door de werkgever grof geschonden werd en mij een paar honderd euro werd afgenomen. Nee alle vertrouwen in dat de vakbond mij kan helpen is weg.
Daarom is het ook een bond met leden.
Maar ja de bond zit tegenwoordig op de pluche aan de regeringstafel kijk maar naar het pensioen.
Maar ja de bond is niet meer zoals wij die ooit kende ook te zien aan het ledental.
Tsja, voor niets gaat de zon op. Als niemand de moeite wil nemen om zichzelf voor de bond in te zetten of contributie te betalen is dit natuurlijk een logisch gevolg. Blijkbaar leggen werknemers zich er dus liever bij neer.
Je inzetten voor een bond als ze een andere koers gaan varen heeft het weinig zin.
ik ken in mijn directe omgeving die zich jaren hebben ingezet voor de bond die hebben het zelfs opgegeven wegens een nieuwe koers.

Nee de bond is niet meer zoals het is geweest, het pensioen besluit wat is afgesloten in het regeer akkoord hebben de bonden meer de kant van het uitvoerende beleid gekozen en een klein beetje er uit gevist.

De uitvoerende trekpoppetjes die bepalen wat er met je pensioen gebeurd en de veranderingen die ze iedere keer uitvoeren dat is politiek beleid daar kan de bond volop tegen aangaan maar kiezen voor een weg waarvan de uitkomst marginaal wat aan verandert het gaat tenslotte wel om uw pensioen of je lid of niet.

De overheid moet zich niet bemoeien met ons pensioen de miljarden in kas en de en pot wordt alsmaar meer gevuld maar je krijgt er minder voor terug.

Een flinke ruif uit de pot is al gehaald door de uitvoerende trekpoppetjes die bepalen en de bonden hebben het toegelaten.
De bond, tja doet me denken aan Wim Kok, het mooiste voorbeeld, van vakbondsmand op de barricaden naar premier naar commissaris van graaiende bestuurders bij ing.
ja, toen al werkte men aan het LIBANON model..
Stemmen gaat via stock compenstation. Als jij vind dat de CEO wegmoet kan je dat 4x per jaar invoeren.
https://www.washingtonpos...ove-him-from-tesla-board/
Vaak genoeg gebeurt.
In Duitsland wordt regelmatig bij Amazon gestaakt, tot nu toe heeft dat ze nog niet doen veranderen van mening.
Je kunt ook zeggen, als niemand iets koopt bij Amazon (of een ander bedrijf dat slecht is zijn haar medewerkers), dan gaan zij failliet en komen deze arbeiders op straat te staan. Dat is ook een dilemma, ook als je kijkt naar kinderarbeid.
Nee, dan gaan ze niet failliet; dan worden ze gedwongen om hun handelswijze opnieuw te bepalen en wellicht IETS minder winst te maken. Als consument heb je een enorme macht met je portomonnee. Het zou mooi zijn als meer mensen daar iets mee deden.
En dat geldt ook voor je kinderarbeid voorbeeld. Als jij bewust je kleren gaat kopen dan zorg je er vooral voor dat er meer werkgevers in die landen komen die beter voor hun personeel zorgen. Het betekent niet automatisch dat iedereen verhongerd omdat ze geen werk meer hebben. Het werk moet namelijk nog steeds gedaan worden want jij wil nog steeds kleren hebben. Het verschil is dat je iets meer betaalt waardoor die kinderen niet HOEVEN te werken en naar school kunnen omdat hun ouders nu een normaal salaris krijgen.
Dan kan je beter nergens kopen, en gewoon anti-kapitalitisch zijn zoals ik. Want in dit systeem, is alles effectief een race to the bottom, tenzij je de fabeltjeskrant nog leest. ;) Automatisering is de enige structurele oplossing.
Ik denk dat de oplossing zit in het democratiseren van de corporatie, zodat de directie niet meer enkel kunnen handelen in het belang van de aandeelhouders, die winst boven alles stellen, bijv. boven werknemerslonen/rechten, maar iedere werknemer een stem heeft in het maken van de beslissingen, in plaats van 1 aandeel 1 stem, waardoor de kleine groep mensen met de meeste aandelen de macht heeft. Nu is het bedrijf een hiërarchische organisatie waarin de toegevoegde waarde door werknemers, de grootste groep mensen, het eigendom word van de aandeelhouders/directie (die zijn vaak ook grootaandeelhouders) Dat is het einde van kapitalisme, want de werknemers zullen er nooit voor kiezen om alle winst uit te keren (dividend) aan de aandeelhouders, of een technologie te gebruiken die de lucht die wij allemaal ademen vervuild, of het snijden in lonen ten behoeve van winst, nu staat de winst boven alles. Zoek op YT eens op Richard Wolff, of de Mondragon Coöperatie. Ook interessant is het Linkse Politiek topic hier op het GoT forum.

[Reactie gewijzigd door KleineJoop op 25 juli 2024 22:18]

Heel goed, jij bent lekker bezig. Ik raad je aan om Albert Parecon eens op te zoeken, al lijkt het erop dat je m wellicht al kent. :)

Ik ga de YouTube video's zeker morgen opzoeken.

[Reactie gewijzigd door GoT.Typhoon op 25 juli 2024 22:18]

Nee Albert Parecon ken ik niet, bedankt dus. :) Wat mij alleszins meevalt is dat de mensen hier zich wel goed bewust zijn van de problematiek. Er is hoop, ook voor de mensen die niet alles proberen te lezen en kijken zoals wij. Iedereen krijgt wel iets van kritiek mee, of het nu verhalen zijn over warenhuizen, of iets anders, ik ben nu dat artikel aan het lezen over Bol.com van de Volkskrant.....pfff

Maar wat ik eigenlijk probeerde te zeggen maar vergat na mijn betoog, is dat automatisering dus niet geleid heeft tot de dingen die ik betoog/we naar toe willen. De automatisering van de laatste decennia heeft enkel de productie vergroot bij lagere kosten, en minder werknemers, die niet meedelen in die vooruitgang/winst, (loonontwikkeling), maar ontslagen worden omdat ze vervangen zijn door die automatisering, etc

Ik zie dus liever de democratisering van het kapitalistische bedrijf, dan bijv. een basisinkomen zoals bijv. Musk een goed idee vind. De kern aanpakken en niet de consequenties van winstmaximalisatie. :)
Voeg Jacque Fresco met The Venus Project dan ook maar meteen aan de must watch list: https://youtu.be/Yb5ivvcTvRQ

Hij heeft ook hele interessante lectures, hij was echt goud. :) Maar inderdaad je hebt gelijk, wij zitten ons met bullshit baantjes te berokkenen (voeg Bullshit Jobs ook maar toe dus), en denken dat ons werk nog enige vorm van inhoud heeft.

Daarnaast zitten de meeste mensen op de Uni, die een super skillset leren, die vervolgens het enkel gebruiken om verdere consumptie te drijven, ipv de wereld te verbeteren, dus top, top en nog eens top. We blijven in een vicieuze cirkel zitten, en we trappen er allemaal in.

[Reactie gewijzigd door GoT.Typhoon op 25 juli 2024 22:18]

Helemaal goed, het lijstje word langer maar reken maar dat ik alles ga kijken. ;)
Kan het allemaal aanraden, ook al hoef je het niet allemaal te lezen, het verhaal wordt heel snel duidelijk van wat we nou eigenlijk helemaal in deze wereld aan het doen zijn, en met welke intenties en dergelijke. Je gaat je op een gegeven moment afvragen of we problemen wel echt op willen lossen, maar goed, ik zit ook aardig diep in de materie, en kijk meestal vanuit een andere blik op de wereld (ook nog toen ik business management studeerde, en ik onder andere Parecon heb gebruikt om aan te tonen waarom organisaties momenteel niet goed functioneren, wat precies in lijn ligt met jou initiele comment).

Het is denk ik een beetje een blue-pill/red-pill verhaal op een gegeven moment. De meeste vinden het wel best (en laten we eerlijk zijn, in Nederland hebben we die keuze makkelijk, we staan wat dat betreft aan de top of the foodchain als je kijkt naar andere landen (Brazilie, Congo, en Argentinie schieten mij te binnen), maar goed, als wij het voor iedereen meer fair willen maken (willen we dat, of is dat een illusie?) dan is er flink werk aan de winkel.

Uiteindelijk wordt ook al heel snel duidelijk, dat geld een limiterende factor is in ons bestaan (en counterproductive is voor de progressie binnen onze samenleving), maar goed, zal niet alles spoilen, maar het wekt wellicht je interesse. :)

[Reactie gewijzigd door GoT.Typhoon op 25 juli 2024 22:18]

Ik ben misschien jong(er), maar zoals ik al zei, ik lees en kijk alles, en weet (denk ik) en stem in met wat je zegt. Ik denk dat we de problemen wel kunnen en willen oplossen, maar dat mensen simpelweg geen tijd hebben om zich goed te verdiepen, leren überhaupt, en naar verloop van tijd door de sleur/repetitie een soort hoop verliezen, bijvoorbeeld door werk en/of consequenties daarvan zoals fysiek als in te weinig sporten (altijd de auto in plaats van beweging) waardoor je ook al snel op de bank voor de TV ligt elke avond, en daar word je in verhouding niets wijzer van.... Allerlei consequenties van het patroon van decennia 5 dagen in de week werken, en geen uitzicht op (financiële) onafhankelijkheid/vrijheid. Dat is wat ik zie bij mijn vader, althans, en wat voor heel veel mensen geldt denk ik.

Daarom is dat FO topic hier op het forum ook zo populair, veel mensen gaan pas van het leven genieten, socialistische dingen doen zoals de buurt helpen, vrijwilligerswerk, als ze eenmaal via de beurs FO zijn geworden ten koste van allerlei andere mensen in de wereld, het klimaat, etc Even lomp gezegd. Ik heb ze daar mee proberen te confronteren, en uit te leggen dat socialisme ons dat kan brengen zonder schade aan te richten, leuk om misschien op te zoeken. Cru is dat links niets meer voorstelt in dit land op dit moment. Gelukkig stelt Marx dat de ongelijkheid die we daardoor zien toenemen, ook weer een natuurlijke tegenreactie zal veroorzaken wanneer een bepaalt punt is bereikt (Amazon bijv.), zoals wij nu doen.

Daarom is onderwijs ook zo belangrijk, zeggen we altijd. Alleen niet veel van ons blijven een leven lang leren, wel werken. Gelukkig kunnen we elkaar onderwijzen via het internet. Als overtuigd autodidact dreig ik er het nut niet meer van in te zien om nog een HBO opleiding te gaan (bovenop mijn MBO diploma, na de Havo) volgen afgezien van de gunstige lening die ik kan gebruiken om te beleggen om FO te worden. Zo ernstig is de situatie/het systeem. De enige oplossing is om het systeem omver te werpen.

[Reactie gewijzigd door KleineJoop op 25 juli 2024 22:18]

Allerlei consequenties van het patroon van decennia 5 dagen in de week werken, en geen uitzicht op (financiële) onafhankelijkheid/vrijheid. Dat is wat ik zie bij mijn vader, althans, en wat voor heel veel mensen geldt denk ik.
Ik ben 28 jaar, je bent misschien jonger, maar dit ligt zeker in lijn hoe ik erover denk. Dit is exact de reden waarom ik meestal 24-28 uur in de week werk, ik vind het helemaal prima, ik hoef geen Lamborghini voor de deur of wat dan ook, is allemaal niet zo belangrijk. Als je gewoon prima kan leven, is het goed, en ik zit helaas ook in een bullshit baan, maar ik heb dingen echt geprobeerd te veranderen binnen de organisatie, maar er is gewoon teveel onwil.

En inderdaad, je kan je heel sterk afvragen wat een diploma nog voor nut heeft, als je dingen hebt zoals https://www.khanacademy.org/ en nog een hele rits aan andere initiatieven. Het probleem is echter dat het bedrijfsleven dat allemaal niet wilt, die wilt gewoon dat je uitvoert wat er wordt gevraagd, niet meer, niet minder. Marx is zeker leuk, maar je kan je afvragen of dat is wat je wilt, vanuit een kapitalistisch oogpunt is het waarschijnlijk niet echt goed, maar als je kijkt naar The Venus Project, dan kan dit soort ideologie (niet helemaal met Marx te vergelijken) het voor ons allen beter maken. Ik betwijfel of we de stap ooit gaan nemen, maar het idee is leuk, ik denk helaas dat er teveel stugge mensen zijn om er uiteindelijk ook maar iets mee te doen, helaas.
Mijn werkgever heeft dit handig opgelost: het bedrijf is in handen van een tweetal holdings. De ene is eigendom van de oprichter (en heeft momenteel 51% van het bedrijf in eigendom) en de andere holding is via certificaten verdeeld over de werknemers. Alle werknemers krijgen na 2 jaar de gelegenheid om certificaten te kopen en zo (deels) eigenaar van het bedrijf te worden. Als er divident uitgekeerd word gaat dus 49% daarvan naar de werknemers.
Aandeelhouder hier. Winst is minst belangrijkste onderdeel. Hoeveel jaar hebben TSLA en AMZN 0 cent winst gemaakt?

Ook krijg je als medewerker bij een tech bedrijf stock compensatie. De werknemers zijn ook aandeelhouders en vaak ook klant. Ben zelf ook volledig tegen dividenden, zie het bedrijf liever verder investeren. :)
“Winst het minst belangrijk? Hoeveel jaar hebben ze niet 0 winst gemaakt?”

U bent aandeelhouder? Erg kortzichtig hoor. U moet toch weten dat dit juist de smerige, agressieve strategie is van Amazon om alle concurrentie de markt uit te werken..
Ben helaas geen aandeelhouder van Amazon. Heb geen verstand van producten verkopen dus kan hier niet diep op ingaan. Voelde me aangesproken over het winstbejag gedeelte. Je hebt traders die elk 10x per dag aandelen verkopen en uit paniek weer verkopen, en je hebt investeerders die kijken naar wat het bedrijf bied over een tijdshorizon van >10 jaar :)

Ik denk dat het een misvatting is dat Amazon concurrentie uit de markt werkt, het is een platform net zoals Google Search of eBay. Elk bedrijf is welkom om via Amazon of via de "concurrentie" (square/shopify/ebay/onlyfans/blockchain/patreon/marktplaats/coolblue/bol.com/delokalemarkt) hun producten aan te bieden. De webshop is niet echt winstgevend, dat is AWS.
Oneens hoe de distributiecentra draaien? Dan kan je het zelf verschepen.
AmazonBasics bestaat wel natuurlijk, maar dat is alleen voor niet spannende producten zoals usb-kabels.

Als Google Search de lokale winkels helpt om hun producten te verkopen, dan geld dit ook voor Amazon. Helaas is er weinig vraag naar 500x dezelfde winkelcentrum in de verschillende steden. Hoop zelf ooit weer eens leuke winkels te zien in centra.
Ik hoop dat je dan ook niet bij Ali express en consorten koopt want daar is het niet veel beter.
Off-topic: wat is die website van the mirror toch afgrijselijk. Tussen elke alinea zitten werkelijk 10 clickbait reclame artikelen
Het lijkt me ook wel dat Amazon dan gretig gebruik zal maken met het uitdelen van 0-urencontracten om piekmomenten te kunnen opvangen.
Het systeem van 0-urencontracten is ook wel een vreselijk systeem voor mensen die enkel maar zo'n contract kunnen krijgen. Niets van zekerheid op loon en werk.
Dan lijkt het me ook wel wat correct om te schieten op de overheid dat ze zo'n type contracten eigenlijk toelaat.
Ja, echt bizar! Ik snap niet dat het kan en mag en gebeurt in een fatsoenlijk land. Hier maakt de politiek zich 'boos' over arbeidsomstandigheden in andere, verre landen, maar in eigen land of bij de buren is het haast net zo erg. Schijnheiligheid is het, niets meer en niets minder.
Geen wonder dat Jeff Bezos ermee stopt, dat is natuurlijk vanwege de arbeidsomstandigheden:

https://www.der-postillon.com/2021/02/amazon-bezos.html

(OK, Der Postillon is net zo'n degelijke bron van nieuws als De Speld, maar ik kon het toch niet laten)

On topic:

Naast de slechte arbeidsomstandigheden is een ander punt van discussie dat door belastingontwijking Amazon een oneerlijk concurrentievoordeel heeft t.o.v. de meeste Europese bedrijven. En Nederland draagt helaas een grote verantwoording bij het mogelijk maken van deze belastingontwijking.
Ik vind dit eerlijk gezegd een wat typisch gedramatiseerd stukje journalistiek. Het is eigenlijk geeneens journalistiek.

De openingszin verklapt direct de toon van de schrijver "Alone in a locked metal cage, 10 feet from my nearest colleague, a robot approaches from the shadows and thrusts a tower of shelves towards me"

Deze meneer heeft denk ik nooit in een productieomgeving gewerkt. Het bijbehorend filmpje laat ook helemaal niks schokkends zien. En dan een willekeurige foto van iemand die vermoedelijk in slaap is gevallen. Tsja, je kan een keer een heftige zateravond gehad hebben en zondagochtend gewoon weer aan de bak moeten, we zijn allemaal jong (geweest). Voordat ik naar de IT schoof heb ik 10 jaar in de productie gewerkt bij verschillende bedrijven; van productiemedewerker tot teamleider tot productiemanager.

"Those who could not keep up with the punishing targets faced the sack" Dit geldt voor vrijwel alle functies waarin er met targets wordt gewerkt. Sales, marketing, operations maar ook zeker in de IT.

"Staff have been paid less than the living wage" Dit is een probleem wat je bij het wettelijk minimumloon mag leggen lijkt mij.

Anyway, ik kan wel elke melodramatisch geschreven regel van dit matig stukje journalistiek ontleden, maar daar ga ik verder geen energie aan verspillen. Het zit vol van sensationalisme. In de realiteit zullen er ongetwijfeld dingen gebeuren die niet OK zijn zoals dat het geval is in veel, heel veel werkplaatsen, maar dit artikel laat daar naar mijn idee niet genoeg van zien om zo'n dramatische toon te verantwoorden. Wellicht dat er wel andere, beter onderbouwde stukken te vinden zijn op het internet.

[Reactie gewijzigd door rohitpenace op 25 juli 2024 22:18]

Als wij hier de regels zo versoepelen dat je jezelf kapot werkt voor een loon onder het leefbare, dan is het niet Amazon die hier schuldig is. Van een kapitalistisch bedrijf moet je eenmaal verwachten dat het in de natuur zit om het randje op te zoeken om meer winst te kunnen verscharen voor de eigenaars.
VVD beleid is hier schuldig aan. Dat weet ik ook.

[Reactie gewijzigd door BlueBird022 op 25 juli 2024 22:18]

Volgens die redenatie zijn de bouwvakkers in Qatar ook niet slecht behandeld want ze kunnen er toch voor kiezen om wat anders te doen? Nee, wanpraktijken moeten gewoon worden aangepakt. Soms weten mensen niet wat de regelgeving is en gaan ze zomaar akkoord met dingen die illegaal zijn. Of op zijn minst moreel verwerpelijk. Amazon buit gewoon zijn medewerkers uit. Het maakt niet uit of er 100 man in de rij staan om die job te vullen, de job moet gewoon fatsoenlijk geregeld zijn.

Het zijn nog net geen slaven, maar het zit er niet ver vanaf.
Dat is nou precies wat ik bedoel.
Als je mensen importeert en het niet goed regeld, krijg je dit.
Waarom al die mensen hier binnen halen nodig is moet je vragen aan de mensen die het graag willen.
Indirect ben je er dan voor verantwoordelijk. In Qatar wilde ook niemand iets doen, dus dan maar importeren. Gat tussen rijk en armer kleiner maken? Zorgen voor minder mensen, veel minder mensen in je land. Dan stort alles in en kan er weer een balans gevonden worden, ook in de DCs van EU.
Mgoed, dat willen de mensen niet blijkbaar. Dan houdt het op he.

Maar dan ben ik extreem rechts als ik wil dat we met minder zijn, maar het wel allemaal goed hebben.
Gaat niet gebeuren dus. Mensen zien van gekheid tegenwoordig niet meer dan je niet én plus én kunt hebben. Logisch nadenken is weg. Vandaar ook de dikke minnen, want dan klik je de schuld bij jezelf weg. En deugen is alles wat er toe doet. Niet de mensen in Qatar of EU die slecht behandeld worden.
Qatar wil het gat tussen rijk en arm helemaal niet weg hebben. Niemand heeft daar zij om in de hitte op de bouw te werken of de vuilnis op te halen, dus laten ze het door buitenlanders doen. Niet iedereen kan rijk zijn en leuke dingen doen, sommigen moeten het rotwerk doen (zolang dat niet geautomatiseerd worden kan).
Dat zeg ik toch? Daarom importeren zij mensen die het harde werk doen. Tot slavernij aan toe.
Daarom minder mensen = meer zelf doen = meer respect van rijk tot arm, jong tot oud.
Hetzelfde doen we in EU/NL. Niemand wil werken, daarom halen we asielzoekers en mensen uit oost EU binnen. En door al die import blijven mensen met geld belachelijk rijk. Zeker als je verhuurt.

Stem ik links word ik de komende jaren een stuk rijker.
Stem ik rechts en als die winnen en we een doel hebben terug naar 15 miljoen mensen in NL.
Dan word ik een heel stuk armer. Maar dat doen we met plezier!

En dan heb je mensen nodig om te werken. Te weinig mensen voor te veel werk = mensen kunnen hogere eisen stellen en dus een hoger loon. Ook daar ben ik voor. Kwa salaris betalen doe ik dat al. Maar ik verdien nog steeds veel te veel. Echter moet dat om een buffer te houden en een mogelijke concurrentie voor te blijven. Want ieder jong geimporteerd mens is een mogelijke concurrent.

Lang verhaal kort: Vraag/aanbod. Zolang er voor 1 baan, 10 mensen zijn, zullen er altijd honger loontjes blijven.
Gezien de strekking van de eerste paragraaf en de rest van de post vermoed ik dat de schrijver op de mogelijkheid tot een influx aan goedkope arbeiders duidt, en in mindere mate op de persoonlijke overwegingen van een arbeider; Ook arbeid is een markt van vraag en aanbod en als het aanbod door de openheid relatief groot is heeft dat consequenties voor wat je (als arbeider) kunt vragen. Maar dat is dan weer mijn interpretatie van z’n post.
De Volkskrant had een tijd geleden een artikel van een journalist die "undercover" bij een Bol.com distributiecentrum ging werken. Nou dat was een bijzonder oncharmante sfeer impressie. Ik zou van een Amazon distributiecentrum niks beters verwachten.

Het artikel mocht je geïntereseerd zijn: https://www.volkskrant.nl...3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Dat artikel is exclusief voor abonnees helaas.
Gewoon op tijd het refreshen stoppen ;)
Goede tip.
Hier een 500 mbit verbinding met ping van 4 ms.
In Chrome is Escape de sneltoets om het refreshen te stoppen.
Met de developer tools van je browser kun je ook vaak een langzamere verbinding instellen.
3 goede tips achter elkaar! _/-\o_
Ik dacht eens proberen, maar er komt helemaal geen popup. Vanwege NoScript waarschijnlijk,

volkskrant.nl, brandmetrics.com, dpgmedia.cloud, dpgmedia.net, googletagmanager.com en polyfill.io staan allemaal 'disabled'.

Het artikel is verrassend goed te lezen zonder javascript, inclusief foto's.
Met de developer tools kun je waarschijnlijk heel die popup er uit slopen........
Superhandig. Bedankt!!
Op telefoon Firefox op leesmodus zetten en refreshen gaat ook altijd goed :)
hoe werkt dat precies?
Site refreshen en op tijd op stop klikken.
snel op het kruisje klikken voordat de pop-up geladen is ;)
Inderdaad, nooit geweten dank je.
Serieus haha, het werkt nog ook.
Haha wat bizar dat dit werkt!
en ik maar betalen voor de VK :)
Die kende ik nog niet, dank!
Yeeeh. Fantastische tip. Dank je.
Ik heb het gelezen toen het nog niet achter een paywall zat, maar de journalist heeft het niet alleen over de beroerde werkomstandigheden, maar ook over de onbeschoftheid van bepaalde mensen die bij bol.com iets kopen en dan weer terug sturen, alleen omdat ze klaar zijn met het gebruiken er van. Dat is vrekkigheid van een niveau waar ik met totale verbijstering over heb zitten lezen.

En het ging over opzichters die de werknemers als een soort robotslaven behandelen.

De journalist geeft ook vrij duidelijk aan dat zulk werk voor een normaal mens niet goed vol te houden is.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 25 juli 2024 22:18]

Youtube staat ook vol met filmpjes van mensen die bij de Walmart een goedkope mountainbike kopen, zich helemaal uitleven in een bikepark zoals Whistler, en m daarna terug brengen. Geld terug, no questions asked.
Eerste keer moest ik lachen, denkend aan Jackass, maar toen ik t vaker zag kreeg ik er wel mn bedenkingen bij.

Jammer genoeg zijn er veel mensen die niet the bigger picture zien. Betaal wat meer voor je voedsel bv en bespaar een hoop leed, maar nee..
Maar bespaar je wel zoveel leed met iets meer betalen?

Want tuurlijk een shirt van 5 euro bij de primark weet iedereen dat er iets mis is. Maar ook shirts van H&M is net zo in elkaar gezet. En Nike schoenen van 300 zijn ook niet leed vrij in elkaar gezet.

Ook winkel en kassa personeel van de AH en Jumbo(en de rest). Wordt ook niet helemaal volgens de wet behandelt. En als het even kan worden ze uitgeknepen.

Dus alleen iets meer betalen is niet direct de oplossing. Maar als we zo gaan kijken vraag ik mij af of je uberhaupt nog wel iets kan kopen.
Gegeven hoeveel winst die bedrijven maken, zou ik denken dat zij het bekostigen voor minder leed wel opzich mogen nemen.

Wij als goede burger moeten alsmaar meer doen dan vereist (recyclen, duurder fair trade spul kopen, water besparen, elektriciteit besparen, minder vliegen, minder autorijden, minder alles)
Niet omdat t bij wet verplicht is, maar omdat het het juiste is om te doen. Daarom offeren we onze tijd/moeite/geld op. Voor t groter goed.

En bedrijven? Die doen t minimale. Zij maken al t plastic omdat t goedkoop is en zij t zelf niet hoeven te recyclen. Zij charteren vluchten voor goederen die niet noodzakelijk zijn. Gaan met de bedrijfsjets naar een meeting of gewoon op vakantie. Gebruiken elke subsidie die ze kunnen om de kosten te drukken. Rijden absoluut met de goedkoopste wagen niet de schoonste. Betalen t minimale waar ze weg mee komen en maken bakken met winst.

En hoeveel maakt t voor t milieu uit als een handjevol burgers braaf hun best doet in vergelijking met een regeling voor bedrijven die single-use plastics banned? Elke ton CO2 die de burgers besparen, betekent gewoon dat bedrijven een beetje uitstel hebben gekregen voordat de overheid hun verplicht te veranderen.

Dus ja, dat goed doen voor de burger mag van mij de pot op. Ik koop wat ik wil. Waar ik wil. Ga waar ik wil. Maak het vooral zo gemakkelijk en goedkoop voor mezelf als ik wil. En dan stem ik wel op een partij die hopelijk de wetgeving gaat aanpassen zodat bedrijven zich maar lekker hun dikke winsten mogen gebruiken om t klimaat te redden. Zij hebben t ook kapot gemaakt.
En als de nieuwe regelgeving maakt dat de producten die ik koop duurder worden, dan vind ik dat prima en hoop ik dat voor mensen op een minder salaris een tegemoetkoming krijgen om de duurdere producten die ze nodig hebben ook nog te kunnen veroorloven. Tot die tijd doe ik niet mee met deze waanzin.

Dat de burger maar alles moet doen zodat de bedrijven grotere winsten kunnen pakken ben ik helemaal klaar mee. In mijn ogen is t verwachten dat de burgers extra steentjes moeten dragen net zo achterhaald 'trickle down economics'

[Reactie gewijzigd door WORPspeed op 25 juli 2024 22:18]

Dat is natuurlijk niet het idee er achter. Het idee er achter is dat gewone burgers er mee beginnen en dat ze andere mensen er mee "besmetten" zodat uiteindelijk iedereen milieu -en mensbewuster te werk gaat.

Als je redeneert zoals jij nu doet komt het zeker nooit goed, omdat iedereen dan de verantwoordelijkheid op elkaar afschuift. We zijn allemaal de mensheid en dus allemaal verantwoordelijk. Dat moet je begrijpen en van daar uit moet je handelen.

Op die manier kunnen goed en goedkoop ook samengaan.

Maar ik geef je gelijk met het vaststellen dat we als mensheid nog een hele lange weg te gaan hebben.

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 25 juli 2024 22:18]

Leuk, maar laat die grote bedrijven elkaar maar besmetten voor goede pr of voldoen aan de regelgeving.
Mijn bijdrage is veel te klein en vereist relatief te veel tijd en moeite.

Waarom zouden grote bedrijven die zich steeds meer als persoon gedragen weg kunnen komen met het minimale te doen om maximale winst te pakken, maar als burger met mijn non-impact wordt daar op neergekeken.

Nee, net als de belasting moet de verantwoordelijkheid voor t milieu maar lekker proportioneel aan t draagkracht zijn. Mensen of bedrijven die veel verdienen moeten (bij wet wat mij betreft) een proportioneel grotere bijdrage leveren dan zij die t zwaarder te verduren hebben. En laten grote bedrijven nou net een gigantisch deel van de winst uit de economie trekken en de meeste burgers allemaal bij elkaar daar niet eens aan kunnen tippen. Dit is iets waar de 1% zich mee maar belasten, niet Jan alleman.

Maarja eigen keuze, als jij graag je tijd en moeite opoffert zodat bedrijven nog rijker kunnen worden, mag je dat graag blijven doen. Ik doe niet mee aan die misleiding
Nee, ik offer geen tijd en moeite op zodat bedrijven nog rijker kunnen worden.

Ik koop namelijk niet zomaar bij wie ik wil. Ik denk eerst na en dan koop ik. Ik zie bijvoorbeeld in de Pricewatch Amazon, Coolblue SiComputers en Azerty. Hm, welke zal ik eens kiezen? Nou, weet je wat: in elk geval niet Amazon, ook al staat die bovenaan omdat Amazon de goedkoopste is.

Jij daarentegen kiest wél voor Amazon, want jij geeft aan dat je zo goedkoop mogelijk koopt waar je maar wilt.

Misschien mis ik iets, maar dan ben jij toch degene van ons beiden die die bedrijven nog rijker maakt dan ze al zijn?

[Reactie gewijzigd door Uruk-Hai op 25 juli 2024 22:18]

Die quote ging over de tijd en moeite die t kost om te recyclen of anderswegs de milieu extra probeert te sparen

En voor mij is t lekker goedkoop op Amazon. Zou gek zijn meer ervoor te betalen.
Wou ik dat Amazon beter te werk gaat, natuurlijk, maar dat is niet mijn verantwoordelijkheid. Laat de overheid dat maar eisen. Daar luistert Amazon wel naar. Die ene aankoop meer of minder zal ze weinig uitmaken. Als dat zou werken en t 'juiste' doen zou aanslaan bij bugers waren we niet in deze situatie. Die methode heeft lang genoeg de tijd gehad om problemen te fixen, maar werkt blijkbaar niet in de praktijk, alleen in theorie bij praktisch onhaalbare aantallen mensen die daaraan meewerken.

[Reactie gewijzigd door WORPspeed op 25 juli 2024 22:18]

Amerikaanse toestanden had ik hier niet verwacht maar het is toch slechter dan waar ik voor het lezen van het artikel van uitging. Bij picnic schijnt het ook heel belabberd te zijn. En eerlijk is eerlijk, ik doe er zelf ook aan mee. Bestel ook wel bij bol.com. Deels is het gemakzucht denk ik maar ook dat het als consument vaak niet duidelijk is hoe het er precies aan toe gaat bij bedrijven en de bedrijven zelf uiteraard doen alsof het allemaal koek en ei is.

Dit heeft mij toch wel aan het denken gezet om mogelijk niet meer bij bol.com te bestellen. Maar of het bij de concurent nou zo veel beter is.
Het gaat niet om het salaris dat lokale mensen niet bij bol wil werken maar omdat je keihard moet werken. Polen weten dat ze een paar jaar zware fysieke dwangarbeid in het buitenland moeten verrichten voor hun materiële dromen. Ze komen hier niet voor de lol of zelfs maar een menswaardig bestaan.
Het enige oncharmante wat ik daar lees is het misbruik wat de klant probeert te maken van Bol.com, qua retouren en kapotte producten.
Ach, mijn zusje besteld elke maand voor honderden euro's aan kleding bij Zalando en Wehkamp (zeker nu fysieke winkels gesloten zijn). Maar 95% gaat gewoon weer (kosteloos) retour..
Je maakte mij nieuwsgierig. Totdat ik bij een paywall kwam helaas

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Log in als abonnee of abonneer direct om onbeperkt verder te lezen op Volkskrant.nl en in de app.
Kies uw looptijd
Hoe langer de looptijd, hoe voordeliger
Ik lees eigenlijk niet veel bijzonders in het artikel? Waar was je zo door geshockeerd? Ik zie vooral een journalist die tracht een artikel te maken over hoe vreselijk het is, maar zo nu en dan moet toegeven dat het wel meevalt. Vervolgens pakt hij het dan maar in mooie beeldspraak zoals het vergelijken van het gebouw met het geldpakhuis van Dagobert Duck. Dat het saai en soms fysiek zwaar werk is, is duidelijk. En dat je soms met wat smerigs te maken krijgt ook. Maar als een kattenmand met vlooien dan het ergste is wat een geïnterviewde in zijn hele loopbaan heeft meegemaakt, dan valt het ook wel weer mee. Het is geen droombaan voor de rest van je leven. Maar ik zie ook niks schokkends eigenlijk?
Het ergste is misschien nog wel dat deze mensen, de laatsten in de gehele productie en distributie-keten, waarschijnlijk nog het beste van de arbeiders worden behandeld.
En als we stoppen met bestellen worden ze ontslagen, echt een prachtig systeem zo...
Lijkt me echt verschrikkelijk om daar te werken. Behalve als je inderdaad als een soort robot de dag door wilt rammen en niet wilt nadenken.
Maar het staat toch gewoon in Nederland? Dan zijn ze dus ook gehouden aan de Nederlandse regel- en wetgeving. Naar mijn weten zijn ze dan ook gebonden aan de CAO.
...tenzij je op basis van de Bolkesteinrichtlijn je werknemers in dienst zet van bijvoorbeeld een Roemeens uitzendbureau en de om zoveel tijd even in Nederland neerzet.
Is dat inmiddels niet gerepareerd zodat mensen een loon moeten krijgen volgens de standaarden waar ze wonen/werken? Ik dacht dat dat inmiddels geregeld was waardoor er nu ook niet meer zoveel Polen via uitzendbureaus in Nederland te werk worden gesteld.
Ik weet niet de precieze status, er wordt naar gekeken, maar er wordt ook op alle manieren de hand mee gelicht. Een hele bekende methode is de buitenlandse werknemer een kamer te verhuren tegen een woekerprijs, waardoor hij netto minder verdient.
Klopt, dat is de nieuwe truc om het gerepareerde effect te omzeilen. Maar in dit geval gaat het gewoon om mensen die in de regio wonen. Die moeten betaald worden volgens Nederlandse of Duitse normen.

[Reactie gewijzigd door bytemaster460 op 25 juli 2024 22:18]

Volgens google maps wordt er toch echt op duits grondgebied gebouwd. Ik rij er elke dag langs
Ligt op Nederlands grongebied.
Ik regelmatig. Nederlands grondgebied. Klein hoekje in Duitsland als ik het goed heb.
haha, sorry, je bent misschien wel serieus.

CAO voor uitzendkrachten, oftewel na anderhalf jaar een paar cent boven het minimum loon te verdienen en geen pensioen op te bouwen, wordt je ineens niet meer ingedeeld omdat ze je dan een contract aan zouden moeten bieden - maar kom over een half jaar maar weer terug, dan melken we je graag verder uit.

Jeff Bezos is de rijktste man op aarde omdat hij meer dan een half miljoen werknemers uitmelkt - voor zover de wet dat toestaat, of soms net er overheen.
Bezos dankt verreweg het meeste van zijn huidige vermogen aan Amazon Web Services.. Amazon 'retail' heeft vrij lage marges, maar Amazon (net als Ali Express) heeft natuurlijk wel heel erg veel volume.. Net als bol.com is het natuurlijk allemaal wel begonnen met een boekenwinkel..

Magazijnwerk is hard werken voor weinig geld. Het zijn startersbanen, geen opleiding vereist..

Maar we doen er allemaal aan mee.. Iedereen gebruikt tegenwoordig prijsvergelijkers zoals Pricewatch om de goedkoopste winkel te vinden.. Concurrenten moeten enigsinds in de pas blijven omdat ze anders veel omzet mislopen.. Personeel is voor de meeste bedrijven de grootste kostenpost na belastingen en daarom zal personeel een van de eerste onderdelen zijn waarop bezuinigd zal worden..

Zo'n 10 jaar geleden kwam het kabinet op de proppen met een zorgbrief voor kredietbemiddelaars welke de klant moet ondertekenen dat hij de risico's begrijpt. Op zich een goed idee, maar de praktijk is anders. Een adviseur wil het allemaal best twee of drie keer uitleggen. Maar na een derde keer zegt ie: 'als je niet tekent, krijg je geen geld. Klant tekend de zorgbrief en de bemiddelaar is veilig..

Action heeft met tegenzin een bestelwebsite opgezet omdat Action (net als veel andere winkels) het vooral moeten hebben van de impuls aankopen en juist die missen ze nu..

Het is een race to the bottom, maar aangezien we tegen 2100 toch al verdonken zijn en Heerlen aan het strand ligt, willen we wel zo comfortabel mogelijk onze ondergang tegemoet gaan..
100% ik betrap mezelf er te vaak op dat ik ook voor gemak ga, terwijl de site eigenlijk schrikbarend slecht is.

Ik probeer altijd op Amazon een indicatie van de prijs te zoeken en dan bij een lokale (web)winkel te bestellen, die paar euro meer om Amazon te ontlopen.

Bij bol.com kun je met een beetje zoeken de verkopende partij vinden, en die zijn via hun eigen site nog goedkoper ook!

Maarja, dan ben je wel 5 hele minuten extra bezig :P
Hmm, die ervaring heb ik niet. De prijs lijkt meestal gelijk te zijn. YMMV.
Ga er maar vanuit dat ze alles zullen doen om zo min mogelijk te hoeven betalen. Kijk maar naar PostNL en hoe die jarenlang zaken deed met Tempo team om te weinig te betalen. Helaas kan je dat niet zo makkelijk aanpakken, aangezien dat soort uitzendbureaus gespecialiseerd zijn in het zoeken naar mazen in de wet en de regels aan hun laars te lappen.
De CAO? Je bedoelt minimumloon. Een CAO is juist iets specifieks voor een bedrijf waarin je kunt afwijken van zaken die standaard geregeld zijn in de wet (positief maar kan ook negatief zijn).
Je bent niet verplicht je aan te sluiten bij een CAO. Legio organisatie die dat niet doen.
Kijk eens hoe de gemiddelde vakkenvullers het hebben, minimumloon, late uren en dat allemaal om voor ons lage prijzen te kunnen realiseren. De directeur/eigenaar die een enorm inkomen heeft. Nee, alleen omdat Amazon de grootse is, zijn daar de ogen (met vergrootglas) op gericht, terwijl andere zaken in Nederland net zo erg of goed zijn.
Late uren is juist voor veel vakkenvullers ideaal want dan kun je het naast je studie doen. Maar dat ze je er vanaf een bepaalde leeftijd uit gooien omdat je dan te duur bent geworden, is imo ook een probleem.
Tsja, er moet ook doorstroom zijn natuurlijk. Jaren lang vakkenvullen lijkt me ook niet echt de bedoeling...
Vakkenvullers verdienen over het algemeen best prima hoor. Werksfeer is vaak ook dikke prima.
Nou ik kreeg toen ik 15 was bij de Plus ongeveer 3,75 per uur, dat vind ik verre van "prima".

Ze hielden zich ook totaal niet aan de CAO.
Je moest vaak te lang blijven, ziekmelden was haast onmogelijk (constant gebeld worden die dag of je toch echt niet met een pilletje kon komen), overuren werden vaak niet genoteerd (ondanks de vingerprint scanner), dus als je daadwerkelijke uren betaald wou krijgen moest je alles zelf noteren en dan elke week het verschil met het blaadje op de muur doorgeven. Het mooie is dat het in een dorp was met 3 supermarkten, en ze deden allemaal hetzelfde.

Nou moet ik wel zeggen sinds dat er een tijdje terug zo een controleur is langsgeweest ze ineens een stuk beter aan de regels kunnen houden (famillielid werkt daar nu) ;)
Wat had je dan als 15-jarige verwacht? €15 per uur+telefoon van de zaak en taxi die je haalt en brengt? Get a life. Ik denk dat ik bijna 30 jaar geleden (toen ik ook 15 was) voor iets van omgerekend €1,50 per uur werkte en 8u per zaterdag betaald kreeg, terwijl ik van 7 tot 17 werkte (met ongeveer 30minuten pauze om je brood op te eten)(om 17:00 ging de AH dicht). Je bent niets meer dan klootjesvolk op die leeftijd en eerst maar eens laten zien dat je de drive hebt om te leren werken. Je begint dan gewoon helemaal onderaan de ladder.

Desondanks is wat nu bij distributiecentra gebeurt niet ok. Of het nou een supermarkt dc is, magazijn van Bol.com, overslagpunt van Amazon in Oss, allemaal moderne slavernij. Bij Vos in Oss dat voor Amazon werkt, rijden allemaal Litouwers die dagen staan te wachten onbetaald tot ze een ritje krijgen. Dat zal straks in Heerlen ook gaan gebeuren denk ik.
Het is wel een feit dat de lonen voor studenten een pak lager liggen dan in België.
Toen ik 14 jaar geleden als 16 jarige in een supermarkt werkte kreeg ik netjes €8 per uur uitbetaald.
Zondag kwam daar nog wat bij.

In Nederland zie je dan echt heel vaak na de schooluren jobstudenten werken terwijl je dit in België tot over een paar jaar niet kon bedenken.
Dit is ook veranderd door flexijobs die op zich een pak voordeliger zijn dan iemand vast in dienst te nemen.
Nee tuurlijk niet. Maar in Belgie kunnen ze wel gewoon fatsoenlijke lonen geven aan minderjarige. Plus houd jou berekening ook mee met inflatie? En hoeveel toen een biertje koste ?
Ik heb het niet uitgerekend qua inflatie, maar als jij een paar jaar geleden ongeveer 3x zoveel verdiende, lijkt me dat niet al teveel schelen. Ik denk dat ik meer dan een uur moest werken voor een biertje.
Een paar jaar geleden? 30 jaar noem ik niet een paar jaar :P
Dat was ikke he. Jij een paar jaar als ik uit je profiel afleidt dat je nu studeert.
Ja klopt voor mij was het vier jaar geleden. Maar mijn reactie was op jouw 1,50 :P
Eh? Vingerafdruk scanner bij een supermarkt.

Kan me toch niet voorstellen dat dat regulier is.
Nou volgensmij hangen die daar tegenwoordig niet meer, maar dat werd gebruikt om in/uit te klokken en deuren te ontgrendelen. Ben ook al bijna 19 ;) dus is bijna 4 jaar geleden dat ik daar werkte.
Same here... Altijd moeten overwerken en inderdaad de overuren niet goed registreren. Maar ja, ik was ook 15 dus wat heb je dan in te brengen? Later vond ik een baantje als tuin'man', dat was echt geniaal! Beetje grasmaaien en biertjes drinken voor het dubbele van wat ik bij de supermarkt kreeg.
dat zit wel goed... voor Amazon.
in het zuiden van het land, Heerlen en omstreken werken er heel veel voor het minimum of minder (behoud van uitkering) en houd men zich minder bezig met wat er in een CAO staat.

voor en nadelen aan het armzaligste kontgat van nederland.
en dat is wat men er hier van vind en zegt.
'de stad' staat al jaren leeg en de meerderheid sukkelt maar wat bij via "her-integratie trajecten" en ook maar omdat het moet.

slimme zet van Amazon, gesubsideerde wajongers aan de loopband zetten en gaan met die banaan.
zal één of ander slimmerd op het Corio wel een mooie bonus mee binnen hebben gehaald.

denk dat Amazon er de meeste winst uit haalt, de mensen een stuk minder.

de -1 stemmers wonen hier waarschijnlijk niet of het zijn de lokale pep dealers die best leuk verdienen en vooral heel trots zijn.
misschien een enkele "manager" of "zzp-er", "klus bedrijfje" of zwartrijdende bestelbusverhuissloof of oud-ijzer-boer die iets teveel gesnoven heeft en denkt dat het hier toppie is.
voor een beetje werk moet je een aardig stuk rijden anders zal het toch vakkenvullen of orderpicking e.d. zijn.
de werkelijkheid is dat dit het goedkoopwonen-mekka is voor "langdurig zieken" met een verschrikkelijk werkaanbod en bitter weinig streven of potentie.
ideaal voor werkgevers die op zoek zijn naar goedkope gesubsideerde werkkracht en dat is nou eenmaal zo.

als het UWV de zweepslagen blijft opvoeren zoals afgelopen jaren zal het misschien leuk uitzien in de statistieken maar weinigen zullen er op vooruit gaan.
"iets doen is beter dan niets doen heee"
de plannen participatie en re-rintegratie

https://heerlen.incijfers...--db_wrk/Werkloosheid--56

[Reactie gewijzigd door dr.joep op 25 juli 2024 22:18]

Klopt als een bus wat je typt.
Het is gewoon schandalig wat er gebeurt.
Wel dan even de filters aanpassen in die link van je. 55 vacatures die meer dan 4K per maand betalen binnen 10km. Helemaal niet slecht.

En hebben jullie niet tig zorginstellingen daar rond Heerlen? In ieder geval Meander en Zuyderland. Het is niet alleen maar kommer en kwel.
ik heb geen filters aan staan en ja, kan je best een paar namen noemen voor de 1% maar irrelevant.
Je hebt helemaal gelijk hoor! Puur en alleen omdat ze vanuit Groningen echt veel kabaal hebben gemaakt hebben ze een beetje aandacht vanuit Den Haag... Het zuiden blijft enorm achter.
die trend zie je al enigszins bij post nl distributie centra. Dus nee ik verwacht niet veel, enkel houden aan de minimale wetgeving. Heb er weinig vertrouwen in..
Heb jij wel el cheapo je spulletjes.
Je krijgt keurig het minimumloon, maar niet voor 40 uur werken.
Gezien het warenhuis op nederlands grond gebied staat moeten ze voldoen aan de nederlandse wetgeving
Bahahahaha. ROFL. Dat was zeker een grap, toch? In geen enkel land in de wereld is dat zo en zolang de VVD de leidende partij in NL blijft heb je ook precies 0.0% kans dat dit hier anders wordt.

En de reden dat ze dit distributiecentrum bouwen is juist dat ze een fallback willen hebben voor als er in het duitse centrum vlak over de grens weer eens wordt gestaakt. Een tweede distributiecentrum is duidelijk goedkoper dan mensen een eerlijk loon betalen en ze niet kapot te werken.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 25 juli 2024 22:18]

Wauw, dat dit überhaupt een vraag mag zijn. Zijn we als Nederland zo ver gezakt door 10 jaar rechts Rutte ? Een goed CAO is vanzelfsprekend. Of is dat ons wereldvreemd geworden ? Belachelijk dat mensen nog op de VVD durven te stemmen.
Dit lijkt een populaire gedachte te zijn over Amazon. Enkel, wanneer je het diepgaand analyseert zul je merken dat een schokerend hoog percentage van de bedrijven veel erger zijn dan Amazon. En dat het dus een goed bedrijf is om voor te werken. Niet het allerbeste, maar wel beter dan het gemiddelde. Vergelijk bvb met een bedrijf zoals Teleplan, waar de team leaders vaak geen B1 niveau Engels hebben (hoewel je C1 zou verwachten) regels niet van bovenaf opgelegd worden en dus verzonnen worden door de team leaders en instructeurs, tafels niet op ergonomische hoogte geplaatst worden waardoor je na een paar dagen zware rugproblemen krijgt, je na 3 keren vragen van de instructeur nog steeds geen print kunt krijgen van belangrijke info, nachtschift & avondshift & ochtendshift heel de klok rond, een loon dat bijna de helft is van bij Amazon voor zwaarder werk..
Als iets beter is dan een slechte optie, is het niet meteen goed. Alleen nog niet zo slecht als die andere optie. Als ik een 4 haal, maar de rest van de klas haalt niet meer dan een 3, dan ben ik niet goed. Alleen beter.
Niet iedereen is in de positie om beschikbaar werk af te wijzen en wat anders te zoeken. Voor die groep is het belangrijk dat regels voor werkomstandigheden en CAOs gewaarborgd zijn.
Plus je hebt bij sommige voorwaarden vooraf geen idee wat de implicaties zijn. Zeker als jonge werknemers heb je die ervaring niet. Een extra pauze van 10 minuten per dag klinkt leuk, maar als je al 8 minuten bezig bent om naar de kantine te komen, dan heb je er niet veel aan.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 25 juli 2024 22:18]

Dit is wellicht wel het belangrijkste punt. Dit samen met dat men over het algemeen niet de luxe heeft om werk te 'weigeren' / ergens anders te gaan werken.
Niet iedereen heeft de luxe om te kiezen , daar spelen ze zich wel op in. We vinden altijd wel iemand die zo zot genoeg is om voor ons te werken zullen ze denken. Als Belg verschiet ik soms van de lonen in nl, ik was eens in mc en er hing een bord aan de muur met lonen voor studenten en vaste werkers en het laagste was 6€ ofzo... Bezos zijn miljarden stapelen zich ondertussen op:)
Wat je vaak ziet bij de werknemers is dat ze geen alternatief hebben en blij moeten zijn met dit soort werkgevers. De werkgevers weten dat en gijzelen op die manier de werknemers. We kunnen wel doen of het leven werkelijk zo veel beter is geworden, maar er zijn nog steeds flinke aantallen mensen die compleet afhankelijk zijn van een verschrikkelijke werkgever.
Weet je nog, vroeger? Dan kreeg je een huisje van de fabriek, de school werd betaalt door de fabriek, je vrouw zat op het naaikransje van de fabriek... Je kon geen kant op.
Slechte zaak, amazon, zou ik nooit wat kopen, antiarbeidersorganisatie. Laten we gewoon met zijn allen aub niets kopen bij dit soort bedrijven.
Ik ben voor. Maar veel mensen willen graag enkel het goedkoopste en boeien het verder niet waarom dat zo goedkoop kan. Je ziet het met Amazon, bol.com maar ook met Lidl of kiloknaller vlees.
Daarnaast is het in onze ingewikkelde economie bijna niet meer te doen om te achterhalen wat de kost- of echte prijs is van een product.
Supermarkten die onder de kostprijs verkopen omdat ze dus ergens anders iets ver boven de kostprijs verkopen, goedkope substituten in producten, abonnementen die voor een habbekrats worden verkocht of weggegeven (maar illegaal downloaden is dan omzet delving).
Gewone mensen? Het zijn de grootmachten die ervoor zorgen dat straks de gewone mensen/winkels/shops gesloopt worden. En als dat gelukt is dan zijn de gewone burgers aan de beurt en gaan de prijzen sterk omhoog zodat die grootmachten nog machtiger en rijker worden. De wereld gaat in rap tempo helaas de totaal verkeerde kant op.
Klopt, door Tesla al helemaal die grootmacht heeft de hedendaagse auto branch kapot gemaakt. Binnenkort hoef je geen auto meer te hebben omdat alles geautomatiseerd wordt door Tesla. Wil ik niet.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 25 juli 2024 22:18]

Nou ja, kleine nuancering... de gevestigde auto merken hadden geen idee hoe ze moesten vernieuwen. Tesla begint net en heeft zich gevestigd als populairste elektrische auto. Andere merken komen nu pas een beetje op stoom.
Ander voorbeeld van dat de oude garde vastgeroest is: volgens mij was het Nissan, die voor een goedkope auto toch nog relatief dure wielen laat maken. Omdat blijkbaar veranderen te ingewikkeld is.
De 'gewone' mens gaat voor de laagste prijs in veel gevallen denk ik. De hele strategie o.a.. van Amazon is overheersen. Maar we zullen zien over een jaar of 10 hoe het ervoor staat.
En daarmee maakt de gewone man zelf de keuze dat de andere winkels van hem wel op mogen rotten. Overal hetzelfde, iedereen klaagt dat de buurtwinkel verdwijnt en bij de supermarkt verderop staat men in de rij...
Daar geldt helaas hetzelfde voor. Men gaat voor 'gemak'. Ik probeer zoveel als mogelijk lokaal bij de specialisten te winkelen. De bakker, de slager, de kaasboer, de groenteman, de kledingwinkel etc. Lekkerder, verser, gezonder en scheelt nog geld ook. Maar ja, wij gaan het samen niet winnen van de meerderheid.
Hangt een beetje van het concept van de supermarkt af. Zo hadden we hier vroeger een groenteboertje en een bakkertje. Die zijn samengegaan met de buurtsuper en verkopen nu hun spulletjes in de supermarkt. Het bakkertje is trouwens met pensioen dus het brood is weer van de fabriek helaas... maar de groenteboer staat er elke dag vrolijk te fluiten tussen z'n bloemkolen.
Je krijgt een -1 maar je hebt wel een punt. Alleen zijn er veel mensen die geen andere keuze hebben het goedkoopste te nemen of willen dat gewoon niet. Een lekker dealtje is sowieso fijn, toch?
Maar het lijkt ook alsof mensen zich niet meer bewust zijn van of niet nadenken over de prijzen of consequenties. En dat is wel ernstig.
Zo begint het en het is al begonnen. De grote giganten slurpen de kleine partijen op.
Dat ligt aan ons de consument die voor een euro minder gaat shoppen bij de grootste. En dan hier gaat beweren dan Amazon zijn mensen slecht behandeld. Maar toch gewoon blijven bestellen want het is lekker goedkoop en dat werknemers via uitzend constructies in Roemenië worden neer gezet zal hem een worst wezen. Net als bij Aliexpress
Uhm nee niet echt, je vergeet een heel leven aan te moeten horen: "je kan je geld maar een keer uitgeven" en "je moet het maximale uit je geld halen" en ga zo maar even door. Misschien als mensen het wat breder hadden dan hoefden ze ook niet het onderste uit de kan halen.

Het is niet alleen de consument, het is alles.
"Misschien als mensen het wat breder hadden dan hoefden ze ook niet het onderste uit de kan halen."

Precies. Als we de winst van bedrijven niet naar de beurs/aandeelhouders zouden laten vloeien maar naar de werknemers, moet je eens kijken hoe de reële economie het gaat doen. Voorbeeld waar dat wel min of meer gebeurd? China. Daarom blijven ze groeien met 7 a 9% per jaar.... We moeten bedrijven democratiseren zodat we tegen winstmaximalisatie kunnen stemmen, en voor zaken zoals betere lonen en werkomstandigheden, duurzamere manieren van productie, etc Zie de Mondragon Cooperation bijvoorbeeld, grootste succesverhaal van de Spaanse economie in de laatste 50 jaar. Of zie Richard Wolff op YouTube.

Bij Mondragons bedrijven verdient de CEO verdient niet meer dan 8x het laagste salaris (in plaats van 350 a 400x zoals McDonalds CEO's, etc), en de werknemers hebben allemaal een stem in hoe het bedrijf gerund word, zullen bijv. dus nooit stemmen voor sluiten van de fabriek en verplaatsen van productie naar het buitenland puur vanwege lagere loonkosten = meer winst, waardoor hun banen verdwijnen, zoals zoveel is gebeurd door de hiërarchische kapitalistische corporaties die de norm zijn.

[Reactie gewijzigd door KleineJoop op 25 juli 2024 22:18]

Ook de belasting druk in Nederland is absurd hoog 21% BTW tot 55% loon belasting... En dan worden je nog keihard betalen we ontzettend dure benzine , gigantische wegenbelasting . Gemeente Lijke lasten en onroerend goed belasting omdat je een woning bezit en er ook nog in woont...
Ben je internationale artiest of multinational betaalt men 1% belasting... Speciale deal met de Belastingdienst... Hopelijk gaan we stemmen en beginnen we 2022 belasting zonder deals iedereen betaalt het zelfde ...
Mensen met het meeste geld zijn vaak het zuinigst. Ik denk dat het niet ligt aan de welvaart van de groep met lagere inkomens. Iedereen wil altijd meer voor minder. Het is gewoon heel menselijk om ‘voor één keer’ je waarden opzij te zetten om een paar tientjes te besparen. Maar uiteindelijk hou je wel de beweging van internetgiganten in stand, die amper belasting betaalt en de kleine concurrentie uitschakelt waardoor je op lange termijn duurder uit bent.

Het enige wat we hier aan kunnen doen is reguleren. En zorgen dat iedereen dezelfde belastingen afdraagt onafhankelijk van het formaat van het bedrijf.
Tuurlijk, ze zijn wat goedkoper door schaal, maar het grote verschil zit hem vooral in hoe amazon momenteel gestructureerd is (de datacentra financieren momenteel de winkels), ze spelen de concurrentie uit en verhogen vervolgens de prijzen terwijl ze ondertussen ook het personeel steeds verder uitbuiten (die toch nu nergens anders heen kunnen) en vangen subsidie en belastingdeals omdat ze nog een beetje werkgelegenheid opleveren. Het feit dat Bezos binnen notime de rijkste man ter wereld werd (al is Musk hem weer voorbij met zn bubbel), geeft aan hoe weinig het management om diens personeel geeft. Momenteel hebben ze ook zo'n gevestigde plek in de VS en Duitsland dat ze ook niet zomaar weg te krijgen zijn

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 25 juli 2024 22:18]

Werk komt naar Nederland omdat de vakbond Verdi meent dat magazijnmedewerkers betaald moeten worden zoals winkelpersoneel in Duitsland.
Maar zich moeten houden aan de Nederlandse wet en ze moeten dan ook het minimum loon betalen wat neer komt dat je net te weinig verdiend om te leven en te veel om dood te gaan.
Daar tegen zijn de woningen hier wat dat betreft nog betaalbaar voor nog geen ton heb je hier een woning met 2 grote en een kleine slaapkamer plus een "tuinkamer" die als slaapkamer kan dienen.
Het zijn geen mooie woningen maar met wat inspanning kan je er best wat van maken zeker voor deze prijs.
Het Avantis industrieterrein bij Heerlen is zodanig van opzet dat het bedrijf kan en mag kiezen (belastingtechnisch) uit meerdere mogelijkheden.
Bijvoorbeeld het warenhuis en omzet mogen óf onder de Duitse wet óf Nederlandse wet vallen.
Het personeel (in weer een aparte bv of GmbH) kan dan ook weer óf onder de Nederlandse wet óf de Duitse wet vallen.
Dus zolang niet duidelijk is welke keuze Amazon gemaakt heeft kun je totaal niks hierover zeggen.
En dit is pertinent niet waar wat hier beweerd wordt. Er zijn een aantal gebouwen die OP de grens gebouwd zijn inderdaad en die zouden theoretisch kunnen schuiven tussen de landen. Het gaat hier echter maar om 3 gebouwen. Het grootste deel staat gewoon OF in NL OF in Duitsland en kan dus niet "kiezen".

- ik werk op Avantis -
Is pertinent niet waar wat hier beweerd wordt.
Heb zelf een paar jaar geleden willen bouwen op Avantis willen en kreeg in gesprekken met de Handelskammer in Aachen, de Kamer van Koophandel in NL, de gemeente Heerlen, de IBA en provincie Limburg precies deze opties aangeboden.
Dit geldt exclusief voor het gehele Avantis terrein!!!
Verdiep je eerst wat in de feiten. Amazon betaald medewerkers in D boven CAO, en mensen vallen onder de CAO voor Distributie. Verdi, de vakbond in deze, die slechts een klein deel van de mensen vertegenwoordigd, geeft echter altijd weer persberichten uit dat Amazon niet CAO betaald. Wat ze bedoelen is, niet de detailhandel CAO. Maar dat zeggen ze niet. Dit wordt al jaren iedere keer door luie journalisten copy paste overgenomen en weer een lekker zeur artikel. Amazon is voor Verdi wat Shell en de Brent Spar is voor Greenpeace. Lekker halve en verkeerde informatie over de grote vijand verspreiden om daar zelf beter van te worden. Verdi interesseert zich geen fuck voor de medewerkers, of amazon, Verdi interesseert zich voor Verdi. Media aandacht en profileren.
Nou woon ik in Heerlen maar ik vraag me meteen af of er Duitsers gaan werken of Nederlanders daar Duitsland echt een paar kilometer vandaan is en ook veel Duitsers hier wonen en soms ook werken.
Je vraagt wordt gelukkig al in het artikel beantwoord.
Limburg is zo smal dat je er zo doorheen tuft... dus voor Belgen die vanuit Maasmechelen en omstreken komen of Duitsers die in omgeving Aken/Keulen wonen is dit qua afstand nog goed te doen - in 40 min kom je vanuit alle richtingen best een heel eind. Qua salaris en omstandigheden moeten ze dan maar voor hunzelf uitmaken of het dat waard is. Maar extra werkgelegenheid in Heerlen is niet slecht, er verdwijnt al genoeg immers...
Duitsers en Polen zijn zeer goede goedkope werklui en worden hier dan ook vaak ingehuurd dus is het waarschijnlijk zo dat die ook gaan werken in de distributie centrum.
Maar zodra het zo is dat ze ook in Nederland gaan versturen dan hoop ik dat ze ook click en collect gaan doen dat scheelt weer verzendkosten voor hun :)
Maar ik denk dat ik het toch maar laat thuis bezorgen, ik heb geen auto en daar heen fietsen is het probleem niet dat is vooral berg af maar omgekeerd is dat een ander verhaal dat betekend voor mij een stuk omhoog klimmen.
Effectief dus ook voor de Nederlandse markt. Ik bestel meer op de Duitse amazon dan de Nederlandse. Een ding dat amazon goed heeft geregeld is goede bezorging binnen Europa. Heb in Spanje, Frankrijk, het VK en Duitsland tot nu toe besteld met prima retourservice en ondersteuning. Iets wat ik weinig andere winkels binnen Europa zie doen.
9000 vierkante meter?? Ik hoop niet dat ze veel gaan verkopen.
Grond oppervlakte maar dan gaan ze ook nog eens de hoogte in en dan kom je op zo 1800 of zelfs meer.
Maar denk maar eens aan de lengte van een voetbal veld dan snap je wel hoeveel meer dat is en ik hoop niet dat je dat dan "even" iets van achteren op moet halen (niet dubbel bedoeld ik bedoel van achter in de hal)
Blijft Klein, een stukje over de grens in Rheinberg
Amazon Fulfillment Center Our Fulfillment Center in Rheinberg is 110000m²
Daarom is 9000 klein voor Amazon
Krijgt Amazon hier dan zo goed de grond aan de voeten?
Uit eigen ervaring worden ze juist getergd door slechte levertijd, hogere prijzen en in mijn geval beschadigde pakketjes.

Eerlijk gezegd vind ik het maar een griezelbedrijf en houd ik het liever bij onze Nederlandse Bol.com of Coolblue of ga ik naar de lokale ondernemer om de hoek (die tegenwoordig zelfs even voor je op de fiets springt voor je boeken als het echt nodig is)
Ik weet niet hoe je aan die ervaringen komt.
Maar met amazon prime slaagt men er zelfs nog vaak in om same day delivery uit te voeren
of next day van uit heel europa.
Ten koste van de zwaar onderbetaalde mensen die savonds en snachts zich de kolere moeten werken om dat mogelijk te maken, nee bedankt.
nou dat is helemaal niet zo volgens mij

same day komt met redmijnpakketje bijv. is allemaal geoutsourced

die vragen daar forse tarieven voor

volgens mij wordt dat gewoon met fors verlies geleverd
Ja, outsourcen, laten we het daar is over hebben. Outsourcen wordt alleen gedaan om de kosten nog verder te drukken, om cao's te omzeilen en andere plichten te vermeiden. Ik weet niet wat jij onder fors tarief verstaat, maar als ze het zelf voor minder konden doen, dan deden ze dat. Onder de streep zal het echt goedkoper voor ze zijn.
Welkom in Nederland als derde wereld land waarin we mogen kijken hoe we groene stroom maken voor multinationals en onze infrastructuur wordt gebruikt om dezelfde multinationals te verrijken terwijl ze een andere markt bedienen.

De bevolking mag genoegen nemen met gig-economy baantjes en wonen onder de windmolens (waar we niets aan hebben) terwijl we kijken naar dozen terwijl alle welvaart die deze bedrijven genereren naar het buitenland vloeit en ons met de "rommel" laten zitten.

Het is karma op een schaal waarvan ik niet dacht die mee te maken.

Beetje zwart-wit ;)

[Reactie gewijzigd door Sandor_Clegane op 25 juli 2024 22:18]

Precies, Nederland gaat snel achteruit. Benieuwd hoe mensen stemmen volgende week. Want er moet echt een grondige koerswijziging gaan komen. Alleen vraag ik me af welke partij dat kan realiseren? Ik ben er nog lang niet uit.
Volgende week mag je stemmen, kun je er wat aan doen.
Pff ja, we zijn maar 15de kwa gemiddeld inkomen https://en.wikipedia.org/..._GNI_(nominal)_per_capita, we zien echt niks terug van al die infra. Het kan zeker beter, en ik snap dat je een zwart-wit voorstelling geeft. Maar het gaat eigenlijk best prima gemiddeld nomen (er is wel een groep gemarginaliseerden in NL ook ja, die tussen wal en schip vallen, maar dat is nog altijd een minderheid).
Maar Nederland is nou net een van de weinige EU landen met iets zoals de vermogensrendementsheffing. Daarnaast hangt het feit of wij een hoge of lage ongelijkheid heel erg af van je definitie, in sommige onderzoeken komt NL er juist uit als vrij gelijk. Feit blijft dat zelfs ons minimumloon in veel landen als hoog salaris wordt gezien. Armoede wordt in NL vaak met andere Nederlandse huishoudens vergeleken, maar vergeleken met andere landen is dat niet persé arm. Een probleem in NL is wel dat de minima aardig geluk moeten hebben met de sociale huurwoning loterij, en met grotere families op een minimum inkomen leven wordt ook lastig (maar dat is ook weer overal zo natuurlijk). Er is genoeg ruimte voor verbetering, maar het zwart-wit beeld dat Sandor_Clegane schetste is idd wat zwart-wit ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.