Amazon opent eerste distributiecentrum voor Nederlandse markt

Amazon heeft zijn eerste distributiecentrum voor de Nederlandse markt geopend in Almelo. Dagelijks kunnen er maximaal 25.000 pakketten worden verwerkt. Eerder opende het bedrijf ook al een sorteercentrum in Rozenburg en een dc in Heerlen, die gebruikt wordt voor de Duitse markt.

Het nieuwe fulfilment center bevindt zich op het XL Businesspark in Almelo en levert uiteindelijk bijna 170 banen op. Door de opening van het magazijn in Nederland, kan Amazon meer producten opnemen in zijn assortiment. Naar verwachting gaat het om 12.000 extra producten van 400 merken. Het gaat hierbij voornamelijk om levensmiddelen, zoals van Ariel, Calvé, Dreft, Lindt en Unox. Ook retourzendingen zullen in Almelo worden verwerkt. Bleckmann verzorgt de operationele werkzaamheden. De eerste pakketten worden naar verwachting vanaf eind augustus vanuit dit dc geleverd, met een maximum van 25.000 pakketten per dag.

De Nederlandse webwinkel van Amazon werd in 2020 gelanceerd. Daarvoor werden klanten doorverwezen naar de Duitse webshop van het bedrijf. Het Nederlandse hoofdkantoor bevindt zich in Amsterdam. Er zouden ongeveer 1.250 mensen werkzaam zijn bij het bedrijf in Nederland. Naar verluidt wil Amazon in de toekomst nog een distributiecentrum openen in Nederland. Het zou gaan om een dc van 100.000 vierkante meter.

Amazon distributiecentrum Almelo Nederland

Door Sabine Schults

Redacteur

02-08-2023 • 19:25

205

Submitter: easyriider

Reacties (205)

205
199
106
3
0
60
Wijzig sortering
Amazon is een bedrijf dat het maximale uit zijn werknemers perst. Vanaf het moment dat je inklokt tot dat je uitklokt mag je 60 seconden per minuut en 60 minuten per uur vol op het gaspedaal om je rates te halen, opgejaagd door PA's en een ranglijst halverwege de shift. De best scorenden kunnen dan swag willen, een t-shirt o.i.d. De werkprocedures zijn maximaal geoptimaliseerd. Daarnaast is alles gerobotiseerd wat maar te robotiseren valt. En natuurlijk maximale controle op personeel en pakketjes.

Verder is alles zo veel mogelijk geautomatiseerd. Via de Amazon app worden mensen aangenomen, ontslagen en online getest op skills. Ontslag gaat volautomatisch bij het niet halen van je rates, negatief uur of als je ziek wordt (en ze ermee wegkomen). Het liefste huren ze witte badges in (tijdelijke krachten). Volgens mij is het ook het enige bedrijf dat RT shifts aanbied, van een twaalf urige workshift.

Toch hebben ze geen significant probleem om aan personeel te komen, de klanten kopen er massaal en de winst is ruim voldoende.

Ik ben benieuwd of de grote supermarkt ketens tegen dit geweld opkunnen als Amazon de potten pindakaas en wc papier (tijdelijk) significant goedkoper gaan aanbieden. Ze kunnen er wel een paar miljoen tegenaan gooien om de competitie te kraken.
Wat ik er van begrepen heb, heeftBleckmann de leiding over het magazijn en niet Amazon zelf.
Niet dat de werkomstandigheden er veel beter op worden, bovenstaande geld eigenlijk ook voor Bleckmann, die het meeste in huurt via uitzendbureau Timing.
Alleen maar tijdelijke contracten, ben je 1-2 weken ziek dan wordt je contract daarna niet verlengd. Wordt je niet ziek dan wordt je contract wel een paar keer over verlengd totdat ze je vast in dienst zouden moeten nemen. Dan wordt je naar huis gestuurd met de boodschap dat je over een halfjaar weer welkom bent.
Door de werkomstandigheden zijn de meeste Nederlanders daar al lang vetrokken en runnen de polen het volledig. Er zal dan ook weinig arbeidsplekken voor Nederlanders bij komen, aangezien je zwaar in het nadeel bent als je geen woordje Pools spreekt. Er zullen dus voornamelijk een aantal busjes meer vanuit Polen richting Almelo gaan.
Waarom willen mensen daar nog werken? Is het salaris fors hoger dan ander magazijnwerk? We hebben een schreeuwend tekort aan werknemers in dit land, vooral in laag opgeleide banen. Heeft Amazon veel arbeidsmigranten in dienst?
Het is echt jammer dat zo'n club niet verboden wordt.

Ik koop er niks. Zelfs als het goedkoper is. Als een aanbieder alleen daar verkoopt ga ik naar een ander.

Als ik de reacties hier zo lees, en de gemiddelde toon ervan, dan denk ik dat veel mensen wel zeggen dat ze die club niet moeten, maar er niet naar handelen.
Ik zal er niets snel iets bestellen. Amazon staat erom bekend erg laks om te gaan met de werkomstandigheden in de DC's. Ondertussen koopt Bezos een super yacht van een miljard.

Tot op heden heb ik me vast kunnen houden aan mijn principes. Ik heb soms echt een paar tientjes meer betaald om niet bij Amazon te kopen.

[Reactie gewijzigd door Ivolve op 22 juli 2024 14:00]

Moet je maar eens opzoeken wat Amazon gedaan heeft met alle winkelcentra in de VS.
Met hun kapitaal alles uitgekocht en er DC's van gemaakt.

Het is een parasiet, maar onze overheid heeft er een handje aan om ons daar niet tegen te beschermen. Zie ook blackrock die ze al ons vastgoed laten opkopen.
Het is een parasiet, maar onze overheid heeft er een handje aan om ons daar niet tegen te beschermen. Zie ook blackrock die ze al ons vastgoed laten opkopen.
Het is niet de overheid die deze keuze maakt, het is de consument/burger die deze keuze maakt. Iedereen loopt te klagen dat de buurtwinkel weg is, dat de stadscentra leegstand en eenheidsworst bieden. Maar dat is allemaal het gevolg van het koopgedrag van de consument/burger. Waarom zou een overheid je hier tegen moeten beschermen? En hoe zou een overheid dat moeten doen?
Nee, nee nee. Niet de slachtoffers de schuld geven. Deze mega conglomeraten bestormen je lokale markt en forceren zich gewoon op een regio omdat ze elke lokale prijs kunnen ondermijnen vanwege hun kapitaal. Jij kunt als kleine ondernemer nooit concureren tegen Amazon. Ga ook eens kijken tegenwoordig op de prijsvergelijker. Dikwijls staat Amazon constant bovenaan. Dit is exact de taak van een overheid om zijn middenstand en lokale ondernemers te beschermen. Hoe ze dat doen? Het niet toestaan dat grote Amerikaanse concerns zich hier centra's bouwen?

En als ze producten hier willen verkopen handelstarieven voeren.

Dat je binnenstad leegstaat heeft ermee te maken dat al het vastgoed privaat is opgekocht en tegen woekerhuurprijzen worden aangeboden. Als je daar met je schoenenwinkeltje zit moet je er heel wat verkopen op een dag om de eindjes bij elkaar te kunnen knopen. Zeker als je moet werken met vastgezette MSRP's waar je niet vanaf mag wijken en maar marginale winst per verkochte unit op maakt. Velen lukt dat niet. Dat lukt je alleen bij grote conerns die deze overhead kunnen betalen. Grote merken als Clarks, Nike, etc.

Dit is gewoon vulture capitalism. Zo hebben ze V&D ook om zeep geholpen. Nu moet je niet de consument een beetje de schuld gaan geven.

[Reactie gewijzigd door Majestici op 22 juli 2024 14:00]

Het is de consument die bepaald welke winkel wel of niet overleeft. En de consument is overduidelijk enorm blij met Amazon, Bol, Coolblue e.d. want men koopt er massaal en is niet bereid om iets meer te betalen opdat de lokale ondernemer zijn zaak op een gezonde manier kan laten voortbestaan.
Je geeft nu toch zelf aan dat een systeem waarin de consument gaat voor de laagste prijs, het uiteindelijk leidt tot dit zonder externe interventie? Moeten we dan maar iedereen in Nederland als straf kaalgeplukt laten worden omdat ze het lef hadden op hun centen te letten? Denk je dat iedereen dit soort verhoudingen altijd begrijpt en de ver strekkende implicaties op de lange termijn omdat ze naar de Hornbach gaan en niet naar Joep's Houthandel?

Echter dit was meer een reactie 'for the sake of argument'. De realiteit is dat de meeste consumenten de illusie van keus hebben. En met dit soort groot kapitaal uiteindelijk elke natuurlijke concurrentie onmogelijk is*. Hoe trouw je ook alsnog naar Joep zijn houthandel gaat. Uiteindelijk bezwijkt hij er toch onder.

Een taak van de overheid is om de mensen tegen zichzelf en roofdieren als dit te beschermen.
Verschil is wel dat een balk van de Hornbach/Praxis/Gamma een uniek soort bananenhout is en zelden recht is, terwijl die van Joep's Houthandel perfect recht is. En het prijsverschil is uiteindelijk helemaal niet zo groot. Dus liever bij Joep's Houthandel en andere vakhandelzaken waar kwaliteit voorop staat.

Dat hetzelfde gereedschap en zo bij de bouwmarkten goedkoper is, hoewel vaak ook marginaal voor de A-merken, komt omdat ze betere prijsafspraken maken met de leveranciers. Voor Joep is dat bijzaak, hij moet/wil dat ook graag aanbieden vanwege de one-stop-shop ervaring maar het is eigenlijk niet interessant.
Verschil is wel dat een balk van de Hornbach/Praxis/Gamma een uniek soort bananenhout is en zelden recht is, terwijl die van Joep's Houthandel perfect recht is. En het prijsverschil is uiteindelijk helemaal niet zo groot. Dus liever bij Joep's Houthandel en andere vakhandelzaken waar kwaliteit voorop staat.

Dat hetzelfde gereedschap en zo bij de bouwmarkten goedkoper is, hoewel vaak ook marginaal voor de A-merken, komt omdat ze betere prijsafspraken maken met de leveranciers. Voor Joep is dat bijzaak, hij moet/wil dat ook graag aanbieden vanwege de one-stop-shop ervaring maar het is eigenlijk niet interessant.
Het bezwaar wat ik heb is dat de kopers vaak niet door hebben als ze ergens veel slechtere kwaliteit voor een iets lagere prijs krijgen. Prijs is in Nederland King, de rest doet er niet meer toe. En dat is heel jammer, omdat dit de vaklui in winkels overbodig maakt. Een goed advies en kwaliteit zijn niet meer belangrijk. Of men wint het goede advies bij de goedwillende Joep in en koopt het daarna online. Het kortzichtige is waar Amazon en co een beroep op doen en het is jammer dat ze daardoor uiteindelijk van de Joeps winnen. Het kwaliteits product verdwijnt daarmee. Maar deels ook omdat Joep online niet actief, vindbaar of zichtbaar was.

Naast de houthandel is Mediamarkt ook een goed voorbeeld. Deze heeft de lokale Hifi winkels weggeconcurreerd op prijs. Intussen is op Hifi niet meer de grootste marge te halen, dus zijn de kwaliteitsproducten uitgefaseerd bij MM en er veel soundbars en draadloze speaker oplossingen voor terug gekomen. HiFi kopen bij een vakman is echter ook niet lokaal aanwezig. En zo gaat het met meerdere artikel groepen. De langste adem wint, verhoogt de prijs of faseert producten met kwaliteit uit. Je keuze is lokaal om snel even iets te halen in een fysieke winkel nog online, BCC die alles niet op voorraad heeft en dit in de winkel online voor je wil bestellen of de fysieke zaken van internet bedrijven zoals Coolblue en Hello TV etc.

Voor steeds meer zaken moet je maar genoegen nemen met kort levende prullaria omdat het degelijke alternatief niet meer te koop is. Goedkoop wordt duurkoop.

Maar ondanks dat koop ook ik wel eens bij Amazon, vooral het Duitse filiaal, omdat ik daar nog dingen vind die ik nergena anders kon kopen. Zoals de Braun dopjes voor oorthermometers tijdens Covid die landelijk continu uitverkocht waren. Bij Amazon Duitsland kon je deze bestellen zoveel als je wilde. Wel jammer vond ik om daarmee toch hun businessmodel te spekken.
Naast de houthandel is Mediamarkt ook een goed voorbeeld. Deze heeft de lokale Hifi winkels weggeconcurreerd op prijs. Intussen is op Hifi niet meer de grootste marge te halen, dus zijn de kwaliteitsproducten uitgefaseerd bij MM en er veel soundbars en draadloze speaker oplossingen voor terug gekomen. HiFi kopen bij een vakman is echter ook niet lokaal aanwezig. En zo gaat het met meerdere artikel groepen. De langste adem wint, verhoogt de prijs of faseert producten met kwaliteit uit. Je keuze is lokaal om snel even iets te halen in een fysieke winkel nog online, BCC die alles niet op voorraad heeft en dit in de winkel online voor je wil bestellen of de fysieke zaken van internet bedrijven zoals Coolblue en Hello TV etc.

Voor steeds meer zaken moet je maar genoegen nemen met kort levende prullaria omdat het degelijke alternatief niet meer te koop is. Goedkoop wordt duurkoop.
Is dit niet gewoon wat de consument wil? Sonos boxen die we met al onze apparaten kunnen bedienen in plaats van "kwaliteitsproducten" waar je kabels voor moet wegwerken. Voor de overgrote meerderheid is de kwaliteit van Sonos prima. En dat blijkt dan wel uit de verkoopcijfers.

En online zijn er tegenwoordig zoveel reviews te vinden dat we die "specialisten" in de winkel niet meer nodig hebben. Die verkopen vaak toch waar ze het meeste op verdienen. Doe mij maar een onafhankelijke online specialist.
De vraag is OF de consument dat wil.
Bij de JUMBO kun je uitsluitend afbakbroodjes kopen van hun eigen merk.
Dat vind ik gestoord.
Als de consument bij de kleine gespecialiseerde HiFi winkels wilde kopen zouden ze niet failliet of weg zijn, lijkt me?
De gemiddelde consument kijkt en denkt niet verder dan de huidige aankoop.
Men had de keuze uit 4-5 plekken om spullen te kopen (waaronder de goede HiFi winkels) , nu zijn het er 2-3 en als je lang genoeg alles weg concurreert, houd je er vanzelf nog maar 1 over en dan klagen diezelfde consumenten waarom bij de volgende aankoop de prijzen opeens zoveel hoger liggen als toen er nog 4-5 keuzes waren....
Daarom koop ik vrijwel niks bij Amazon als er een Nederlands alternatief is.

[Reactie gewijzigd door NIK0 op 22 juli 2024 14:00]

Mensen puur economisch benaderen met het label 'consument' gaat voorbij aan het gegeven dat ze ook gewoon 'burgers' zijn. De consument wil zijn spulletjes zo goedkoop mogelijk en kijkt alleen naar de prijs aan de kassa. De burger daarentegen neemt ook in overweging wat de geëxternaliseerde kosten zijn. Mijn nekharen gaan altijd overeind staan van partijen die het hebben over 'de consument' alsof mensen lopende portemonnees zijn.

Neem Sonos. Die stopt met de ondersteuning van hun hardware zodra ze dat uitkomt, tekenend voor de spullen die vandaag de dag te koop zijn. Een perfect werkende speaker wordt na verloop van tijd afval omdat de fabrikant er geen zin meer in heeft. In de tussentijd heb ik een versterker van mijn opa met speakers van mijn vader op de plank staan die het vandaag nog even goed doen als 30 jaar geleden.

Overigens zijn reviews (al helemaal op Amazon) ook maar moeilijk te vertrouwen; je weet tegenwoordig niet eens meer of ze door een mens zijn geschreven. Bovendien is het vaak moeilijk achterhalen of de oplossing die je zoekt passend is in jouw specifieke situatie als je geen domein-expert bent. Je verhaal kunnen doen bij iemand met ervaring die tegenvragen kan stellen en een advies op maat kan leveren is mij 1000 maal meer waard dan chatbot-reviews op prijsvechter prullaria.
Je wilt dus dat de overheid ervoor zorgt dat boodschappen doen duurder wordt voor de Nederlander dit omdat het op je centen letten niet goed is?
Je mist het punt nog steeds. Hij merkt op dat de overheid de consument kan beschermen voor deze grote aasgier partijen en de gevolgen voor de kleine ondernemenrs en dit niet doen. En jij trekt het door naar dat dit de schuld is van de consument.
Met dank aan gelobby dat gek genoeg gewoon wordt bevonden terwijl t gewoon "legale" omkoping is. 170 banen voor dag giga centrum? Lachwekkend. Dat is niets en wordt er over 2 jaar wegbezuinigd en verder geautomatiseerd. Ze maken de markt kapot met globaal kapitaal, maar verslikken zich in NL nog met bestaande grote concurrentie. Maar tja, die zijn niet zo globaal, en globaal kan zich vermaken met "legale" boekhoudtruuks en wisselgeldstromen etc etc. Een globale conglomeraten zijn absoluut niet goed, want de lokale markten en economieën zijn niet een gelijkwaardig speelveld. Maar goed, de politiek komt daar pas achter als alles afgebrand is ipv hier en daar rook en een afgebrand pand.
Waarvoor moet de consument dan precies beschermd worden?

De consument kan goedkoop kopen, de consument kan het thuisbezorgd krijgen en de marktverdeling/verschuiving laat zien dat dit duidelijk de voorkeur heeft van de consument. Welke last of schade ondervindt de consument hiervan?

En ik mis het punt niet. Dit is namelijk wat de consument wil. En de discussie is ook niet nieuw, in de jaren '80 bijvoorbeeld klaagden Nederlands volop dat de kleine kruidenier op de hoek verdween en dat de groenteboer en de melkboer uit het straatbeeld verdwenen. Maar diezelfde Nederlanders stonden wel in rijen van soms wel 50 meter lang op Zaterdag bij de Kassa van de Aldi om hun kar vol te gooien, en hadden geen behoefte om ook daadwerkelijk bij die kleine winkels die ze zeiden te missen boodschappen te halen. En nu herhaalt zich dat met andere zaken als kleding en electronica, mopperen en mopperen maar als het erop aan komt wil amper iemand bij die kleinere zaken kopen.

En ja dit is primair de schuld van de consument want die bepaalt met zijn koopgedrag welke winkel wel of niet mag overleven.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 22 juli 2024 14:00]

6 jaar geleden mijn wasmachine gekocht onze lokale dorpsondernemer

de wasmachine ging stuk, dus ik naar de winkel wat er aan te doen was en of ze mij konden helpen: geen garantie helaas

Ze kwamen aan het einde van de werkdag een andere vervang machine brengen die ik tijdelijk kon gebruiken, niet de mooiste en nieuwste, maar hij deed het prima
Ze namen de defecte machine mee en wilde er wel naar kijken als ze tijd hadden

3 dagen later gebeld met wat ze dachten dat er kapot was en wat de kosten zouden zijn, de reparatie duurde uiteindelijk 3 weken omdat de onderdelen slecht leverbaar waren.

slotsom:
- 127 euro reparatie kosten voor het probleem, waarvan 70 euro voor het onderdeel
- een halve dag geen wasmachine, want vervangend toestel (gratis geleverd, geïnstalleerd en vervangende machine bezorgd, opgehaald en gerepareerde toestel weer bezorgd/aangesloten)
- 3 weken gratis dat vervangende machine gehad
- de aanschaf van de wasmachine was ongeveer 75 euro duurder dan online (nog geen 10%)

mijn volgende machine komt gewoon weer van die winkel, en dan krijgen ze nog fooi ook
en als ik een TV of wat anders nodig heb, dan ook, omdat ik het ze gun
Dan praten we over een wasmachine van 800+ euro, dan verwachten mensen wel een service ja. Ik ken er genoeg die er eentje van 300 euro kopen bij een grote keten. Als er iets stuk gaat, wegsmijten en het nieuwe zuiniger modelletje van wederom 300 euro. Zie daar maar tegen te concurreren als dorpswinkeltje met service...
Is niet tegen te concurreren en die kleine winkel is vaak ook schrikbarend duur. mijn ouders hadden een TV nodig omdat de oude kapot ging, dus die belden naar de kleine elektronicawinkel even verderop en jahoor die man kwam gelijk wel even een TV brengen. Hebben ze 1.850,- voor betaald terwijl dat ding online voor 1.100,- de volgende dag thuisbezorgd kon worden.

Dat soort zaken mis ik niet, het enige wat ik mis aan kleine zaken is aangaande voedsel, en die zaken die er nog zijn hebben meestal een bagger aanbod. Hoeveel slagers kunnen je nog een goede steak van 800gram of een pondstuk lever geven. Die vitrine ligt meestal vol met voorgekruide stukjes kip, gemarineerde stukjes vlees, sauzen en zelfs regelmatig bami/nasi. Tsja sorry hoor maar dan ga ik wel naar de MAKRO.
alle slagers waar ik wel eens kom kunnen dat, je moet wel ff vragen. jouw wensen zijn niet wat de nederlander veel koopt. dat wat je in de vitrine ziet is gewoon wat er veel verkocht word. maar de meeste slagers die ik ken zijn juist blij om een klant te helpen met "traditioneel" vlees. het enoge verschil is dat sommige slagers er nog genoeg vraag is dat ze het vaak op vooraad hebben andere hebben te weinig vraag en moeten het bestellen. maar er aankomen kunnen ze allemaal. en de kwaliteit is tot nog toe altijd beter dan de goedkoopste online winkel. maar de prijs is er dan ook naar.

nu je Makro noemt, mijn favoriete slager is de Sligro, heeft bijna alles, en iig de vestiging in ehv weet men van vlees. soms met je wel even zoeken naar het kwalitatief beste stukje of die verwachting heel expliciet maken maar ze konden mij altijd nog verder helpen. zelfs toen k voro een groot kerst diner het verkeerd evlees had besteld, toen ik het kwam ophalen lichtelijk beteuterd keek naar wat ik kreeg en in overleg met de slager een vergelijkbaar maar anders uitgebeend stuk vlees meekreeg. De gedane bestelling? "laat maar hier die verkopen we wel...."
Dat soort zaken mis ik niet, het enige wat ik mis aan kleine zaken is aangaande voedsel, en die zaken die er nog zijn hebben meestal een bagger aanbod. Hoeveel slagers kunnen je nog een goede steak van 800gram of een pondstuk lever geven. Die vitrine ligt meestal vol met voorgekruide stukjes kip, gemarineerde stukjes vlees, sauzen en zelfs regelmatig bami/nasi. Tsja sorry hoor maar dan ga ik wel naar de MAKRO.
Dat kan ook een stukje vraag en aanbod zijn. Het aantal mensen dat 800gram steak gaat bestellen is niet erg groot. Behalve de milieuschade en nadelige gezondheidseffecten zullen veel mensen het simpelweg niet opkrijgen. Misschien als je het voor een heel gezin gaat maken, maar dan moet je net wel kinderen hebben die het ook allemaal willen en zin hebben om dat klaar te gaan maken ipv de veel makkelijkere voorgegaarde / gemarineerde stukjes. De bami/nasi van de slager wordt meestal ook door veel Nederlanders gezien als hogere kwaliteit dan van de lokale chinees.
Heb ik ook hier. Al mijn keukenapparatuur, tv en wasmachine komt van de lokale winkel hier. En heb je een probleem dan staat de monteur binnen paar dagen bij je. En alles wordt netjes geïnstalleerd. En het is er altijd druk. Prijzen zijn niet veel hoger dan bij de ketens. Mijn laatste aankoop was een oven (oude was van vorige bewoner en lastig te bedienen). Dat zou al lang gaan duren door de chiptekorten. Hij heeft continue bij de leverancier gevraagd en in december kreeg ik na vele maanden (voor de zomer toen besteld) een telefoontje. Tot zijn verbazing zat hij erbij. Maar moraal van het verhaal. Als een lokale winkel goed is dan ben ik best bereid iets meer te betalen en daar te kopen. Ik zal dus ook klant blijven bij dit bedrijf. Huidige eigenaar is al 3e generatie.
De consument is zeker bereid te betalen. Bijvoorbeeld voor gemak of klantenservice. Neem Picnic, Coolblue, Thuisbezorgd, Uber Eats, etc. Allemaal niet de goedkoopste maar wel succesvol. Die "lokale" ondernemer kan zijn producten of diensten groter dan voorheen uitrollen door bijvoorbeeld een distributie netwerk van een platform te gebruiken. Nederland telt meer ondernemers dan ooit, de pricewatch heeft een steeds grotere selectie maar we huilen omdat de locale ondernemer verdwenen is (welke eigenlijk, ik mis er geen...)
Nederland is zeer dichtbevolkt en grote winkels zijn echt overal, als er een buurtwinkel sluit ga je een straat verderop naar de Jumbo. Als de radiozaak om de hoek sluit is er voor de meesten wel een Mediamarkt in de buurt. Woon je echter in Beerta of Aduard dan is het gewoon kut als de lokale supermarkt sluit, want dan moet je echt kilometers verderop zijn.

Ik woon nu in Zweden, als de Kleine supermarkt 5 kilometer verderop sluit dan is de volgende dichtstbijzijnde Supermarkt 30 km verderop en daar zou ik niet blij van worden.
dat wordt 1 keer per week of 2 week boodschappen halen. Lijkt mij geweldig.
"iets meer".. Ik ging laatst langs de locale expert. Voor een optisch kabeltje. Prijzen stonden er niet bij maar een gewone basis kabel van 3 meter moest daar 23,95 opbrengen. Sorry hoor, maar als de prijs 8x over de kop gaat ga ik het wel ergens anders halen. Identieke kabel besteld bij Amazon, de volgende dag in huis voor 3 euro.
Sorry hoor, maar dat is absoluut niet hetzelfde kabeltje. Voor 3€ heb je geen goede kabel, nooit niet.
Goede kabels kosten geld, fatsoenlijke HDMI van 3 meter zit je gwn rond de 25€. Er is zoveel meuk aan kabels in de omloop, dunne aders, niet goed gesoldeerd, slechte omhulsel, brandgevaar bij goedkope laad kabeltjes
Ik heb te vaak gezien dat het echt wel een zelfde chinesium kabeltje is, en dat een goedkoop kabeltje van internet ook gewoon goed werkt.
Misschien dat er geen 4K@120Hz overheen kan, maar dat boeit 99% van de consumenten echt niet. Of beter gezegd, ze merken het verschil niet.
Het was exact dezelfde. dat heb ik ook geschreven. Dat jij dat niet wil geloven is niet mijn probleem. inmiddels ligt het 3 euro kabeltje hier al maanden en heb ik er 0,0 issues mee gehad.

En ik heb het hier over een optische kabel. geen hdmi.

Tevens, al mijn apparaten hier zijn aangesloten met HDMI kabels van de action. prima afwerking en uitstekende prestaties. een HDMI kabel hoeft nooit en te nimmer 25 euro te kosten, het zou wat zijn.

[Reactie gewijzigd door Visgek82 op 22 juli 2024 14:00]

Zoals de rolletjes plakband tussen de action shop en de bekende magazijnen. Ook x8 voor hetzelfde ding. :)
Precies.

Bij action hebben ze ook ductape van bison die bij de bouwmarkt gewoon 2x zo duur is. Ben niet gekke henkie. Als ik me wil laten naaien weet ik wel leukere manieren.

[Reactie gewijzigd door Visgek82 op 22 juli 2024 14:00]

En ook de lokale ondernemer wordt uitgeknepen door de eigenaren van de panden. Een gezond verdienmodel is prima maar als je kijkt naar de huren van panden, dan moet je toch flink wat verkopen wil je dat er uit halen.

[Reactie gewijzigd door rammes op 22 juli 2024 14:00]

Hiermee ga je toch een beetje voorbij aan wat Majestici probeert te zeggen? Dit is niet zo zwart wit als "dan moet je maar bij je lokale ondernemer kopen." De kapitaalkracht van bedrijven als Amazon, zorgt ervoor dat zij prijzen, producten, voorwaarden etcetera kunnen bieden die geen enkele lokale ondernemer kan bieden. Zij kopen de beste locaties, hebben het grootste marketingbudget, hebben genoeg lobbymacht om de kosten voor hen laag te houden en de kosten voor (nieuwe) concurrenten laag te houden.

Tuurlijk een gemakzuchtige consument is hier ook debet aan, maar om te stellen dat alleen de koper bepaalt wat er gebeurt door hun koopgedrag is te kort door de bocht.
Inderdaad. Wat er nog bijkomt, op het moment dat de concurrentie weg is worden ze ineens veel minder voordelig. Met allerlei premium abonnementen, apps en zelfs fysieke koopknoppen voor in huis zorgen ze dat ze overal binnenkomen en normaal worden gevonden, omdat ze op dat moment ruim het voordeligste zijn. Maar zodra ze binnen zijn hebben ze geen reden meer om voordeliger te zijn en wordt de echte winst gemaakt.
Superblij idd en het gaat mij meer om het gemak dan de prijs. Mijn eerste voorwaarde is snelle levering zonder dat ik naar een gaar winkelcentrum moet wat waarschijnlijk het product niet (op voorraad heeft en met een onderbetaald jochie die nog minder van het product af weet dan ik zelf.

En zonder opgave van reden terug sturen is ook gewoon fijn als dat een keer nodig is.

Dit is gewoon vooruitgang en geeft ondernemers de kans om met een origineel concept te komen waar je de mensen mee naar je winkel lokt.

Vroeger zijn de buurtsuper en SRV wagen weggeconcurreerd en nu zijn deze winkels aan de beurt. Ik zal ze het iig niet missen.
Als consument is het vaak lastig om lokaal te kopen. Veel producten die verkocht worden(denk kleding etc) zijn 13 in een dozijn.

Daarnaast is het voor electro apparatuur vaak onhandig om lokaal te kopen. Prijzen zijn soms ok(de winkel meer prijs is prima) alleen het aanbod is vaak erg karig.

Specialistische winkels zouden geweldig zijn, denk hierbij aan bijvoorbeeld hobby shops, kaas boetiekjes, streek producten etc. Maar die heb je heel erg weinig
Dit is gewoon vulture capitalism. Zo hebben ze V&D ook om zeep geholpen. Nu moet je niet de consument een beetje de schuld gaan geven.
Je lijkt nu twee dingen tedoen, de consumenten zien als intelligente entiteiten of als een kudde onnozele schapen. Geen van twee is imho correct.

Als je deel neemt aan kapitalisme, aka. ondernemen, dan is het aan de ondernemer om tijdig uit te stappen. Ondernemen = risico nemen, ondernemen is namelijk geen recht, het is een risico.

Ik ben sinds kort LEGO verslaafde geworden ;) en gebruik een soort van LEGO pricewatch (Brickwatch) om de prijzen van sets in de gaten te houden. En ja, zo nu en dan is Amazon de goedkoopste qua listprice, maar ik heb de afgelopen periode ook gewoon bij Bol.com besteld, bij LEGO.com zelf, bij twee verschillende onafhankelijke Lego winkels en ik verwacht binnenkort het een en ander te kopen/bestellen bij Intertoys. Niet alleen is Amazon niet altijd de goedkoopste, het heeft ook zeker niet alles. Daarnaast zijn er zeker met LEGO ook andere acties actief die je extra (unlisted) korting kunnen opleveren en/of extra product. Zo nu en dan zijn er ook beperkt dat soort acties bij Amazon, maar ook anderen spelen hier mee.

Zo zie ik regelmatig Amazon.de/.fr/.co.uk als goedkoopste langskomen, maar daar wordt wel verzendkosten gerekend, daarmee prijzen zichzelf vaak net uit de markt of maakt het prijsverschil zo klein dat het niet interessant is om het uit een ander land te laten komen...

Ik ben zelf al jaren geleden gestopt met mijn webshop, voornamelijk toen oa. Amazon.de/co.uk en dergelijke sites ook RPG boeken begonnen aan te bieden. Ik verwees klanten zelfs af en toe door omdat een dergelijke grote webstore het goedkoper verkocht dan dat ik het kon inkopen. Daar ben ik echt niet rouwig om! Ik ben immers die webshop begonnen om het handjevol winkeliers die dergelijke producten verkocht tegen een enorme marge, amper tot geen voorraad hadden en extreem lange levertijden tegen te gaan. Als ik dan niet meer nodig ben, prima! Maar nu, 10+ jaar later, zijn er meer (web)winkeltjes die RPG, minis, bord en kaartspellen verkopen dan ooit te voren. En als Amazon al die kleintjes er uit weet te werken, dan zal er alsnog een nieuwe opstaan op het moment dat Amazon de prijzen weer omhoog gooit.

Er is dus echt wel redelijk een markt waar kleine winkeltjes kunnen overleven, naast de grote webwinkels. Hell, ik koop vaker bij die kleine winkeltjes dan bij de grote webshops, maar ik zit diep in die 'markt', ik weet waar je wat wel/niet moet halen, waar over het algemeen de service goed is, de prijs goed is, etc. Bij het recente voorbeeld, LEGO zit ik nog niet diep in die 'markt', dus doe je wat voorzichtiger en weet je nog niet precies waar je exact moet kijken... EN ik heb het idee, dat dit voornamelijk de doelgroep is van de Amazon klanten...
Je lijkt nu twee dingen tedoen, de consumenten zien als intelligente entiteiten of als een kudde onnozele schapen. Geen van twee is imho correct.

Als je deel neemt aan kapitalisme, aka. ondernemen, dan is het aan de ondernemer om tijdig uit te stappen. Ondernemen = risico nemen, ondernemen is namelijk geen recht, het is een risico.
Nou nee niet echt. Ik erken dat de gemiddelde mens deze verstrekkende implicaties niet begrijpt. Echter waar anderen ze classificeren als moedwillige participanten in dit systeem en ze daarmee medeplichtige achten, daarmee impliceren dat ze al deze fijne kneepjes begrijpen en alsnog kiezen voor Amazon, zie ik ze als slachtoffers die beschermd dienen te worden. Ik erken dat ze deze positie innemen, maar ik herberg geen blaam jegens deze mensen. Immers de gevolgen van dat gedrag is dat een bedrijf als Blackrock, Amazon etc gewoon ongestoord hun gang kunnen gaan terwijl de slachoffers onderling liggen de bekvechten en elkaar de schuld geven.

Een beetje zoals onze moderne 'links tegen rechts' politiek werkt. De mate van misantropie die ik soms zie in dit soort discussies, kan er alleen maar toe leiden dat dit geen weerstand zal krijgen.
Ondernemen gelijkstellen aan grenzeloos kapitalisme is onzin. Een duurzaam ondernemer kan eigen welzijn prima meewegen in de voorwaarden voor het eigen ondernemen: als een bakker als restproduct bijv. meringues maakt met de restwarmte van een oven, en met de eiwitten die over zijn van de custardproductie, is dat duurzaam. Als klanten vervolgens onvoorzien onevenredig meringues afnemen, hoef je niet daar je productie op bij te stellen. Je kan dan de prijs van meringues opdrijven, tot de vraag afneemt. Je kan ook de prijs van je overige goederen verlagen om de vraag te restructuren, en je positie t.o.v. je concurrenten aantrekkelijk te houden. Je hoeft absoluut niet blind meringues te gaan produceren, de eigelen en andere bestanddelen die je niet meer volledig gebruikt weg te gooien, en te gaan voor maximale winst ten koste van alles. Zeker als je andere dingen bakken ook nog eens leuker vindt. Juist als ondernemer met specialismes heb je inzicht in de markt, begrijp je de vraag en waar die vandaan komt, en weet je vanuit het bredere ecosysteem waarin je je bevindt ook wat nu en later nog vol te houden is. Die verantwoordelijk kan je niet bij je klant leggen, en ook niet puur op marktwerking afschuiven. Juist dát is ondernemen.
How eens, een beetje off topic maar als AFOL moet ik hier toch wel even op reageren. :Y)

Ik ga u toch aanraden om voor Lego verder te kijken dan alleen op Amazon en Brickwatch. Ik zie dat Bricklink niet tussen de lijsten van Brickwatch staan. En sommige prijzen zijn schandalig op Amazon. De minimum prijzen van exclusives verschillen wel 150 euro in sommige gevallen!

Bricklink is toch wel de website om Lego te kopen en verkopen. Sinds 2021 in Lego eigenaar van Bricklink. Verder is Lego Studio ook een gaaf gratis programma om nieuwe ontwerpen mee te maken. Veel succes met uw verslaving. 😉

[Reactie gewijzigd door Torisuta op 22 juli 2024 14:00]

We hebben duidelijk een voorkeur voor een neo-liberaal kabinet uitgesproken, ondanks dat veel mensen niet helemaal doorhebben wat dit inhoudt, het geluid en de kopjes bevalt ons als volk, en dus verwelkomt men corporate spelers, en maakt men het hen zo makkelijk mogelijk zich in de maatschappij te nestelen en hun industrie over te nemen met als gevolg een economie die op het succes van die organisaties gestoeld is, waarom men verder gaat met het voorzien van alle infrastructuur die deze spelers nodig hebben.

Ik zie niet in wat daar vreemd of slecht aan is of hoe men slachtoffers de schuld hiervan geeft. Het is beleid waarvoor gekozen wordt, en als consument koopt men ook massaal bij de Amazons van deze wereld.

De V&D is niet om zeep geholpen, die verloren de concurrentie gewoon zoals zoveel traditionele winkelketens. Daarnaast hebben ze veel te laat de online-markt opgezocht. Bol.com wat ze wakker moeten maken.

Laten we verder niet doen alsof de V&D zulke aardige vriendelijke lokale buurtwinkels waren. Dat was gewoon een enorme keten met exact dezelfde doelen als de Amazons van deze wereld en soortgelijk management diet soortgelijke kijk op de wereld. Die kwamen echter tegenover een speler te staan die nóg groter was.
De V&D wordt vaak genoemd omdat een of andere manager het een leuk idee vond om de eigen panden te verkopen en terug te huren en daarna de winkel te verkopen zodat de manager kon rentenieren van de centen. Ja, die tent liep slecht maar zaken verkopen en terug huren levert korte termijn cash op en helpt de boel alleen maar verder in de ellende. Dat gedeelte van de V&D wordt vaak als argument gebruikt en had weinig te maken met hoe de winkel de consument miste.
Vastgoed verkopen en terug huren is over het algemeen geen slecht idee. Het was eigenlijk absurd dat V&D de panden zelf op de balans had staan. Dat is geld waard je geen aanspraak op kunt maken, dus heel logisch dat ze dat van de hand gedaan hebben.

Als ze het niet gedaan hadden waren ze nog veel eerder failliet geweest.
Hangt heel erg van de situatie af. Het is natuurlijk ook een lange-termijn investering. Geld kan je maar één keer uitgeven. Stel dat je zoals de V&D op basis van legacy enorme panden onder je assets mag rekenen, heb je de optie om daar later geld mee te genereren. En als eigenaar bouw je natuurlijk ook wat op voor jezelf en je familie.

Verder heb je ook de zeggenschap grotendeels in handen (minus bepaalde normen die bijv. met de omgeving te maken hebben of het feit dat het een monumentaal pand is). En je bespaart natuurlijk periodieke kosten. Als je het niet hoeft te verkopen, waarom dan doen?
Als het zo goed gaat maak je waarschijnlijk meer winst per geïnvesteerde euro als je het geld dat in het vergoed zit zou gebruiken om een tweede filiaal te open.

Laat bedrijven die gespecialiseerd zijn in het onderhouden en management van vastgoed het gebouw beheren en focus je als bedrijf op je core business.

Van het bedrag dat de verkoop van het pand oplevert kan je het misschien 20 jaar of meer voor terug huren. Verder kun je de afdeling die het vastgoed beheerd groot en deels naar huis sturen. En je hoeft geen onderhoudsreserve aan te houden voor het vastgoed. En je draagt het risico die het aanhouden van vastgoed inherent met zich mee brengt over aan een andere partij. In theorie een win-win dus voor een beursgenoteerde onderneming.
Of je wel of geen onderhoudsservice hoeft te doen hangt erg af van het contract dat je met de eigenaar gesloten hebt. Verder is het nogal een aanname dat je meer winst maakt per geïnvesteerde euro. Zeker in een business dat het lastig heeft.

Dat je een eigen pand hebt wil niet zeggen dat je ook alle onderhoud zelf doet, daar huur je natuurlijk anderen voor in. Hetzelfde geldt voor het managen van je vastgoed en overige financiële zaken. Je betaalt er wel voor. Maar dit betekent ook dat je alles in eigen hand hebt rond wat je voor het gebouw nodig hebt voor je business. Bepaalde aanpassingen en/of uitbreidingen kun je zelf over beslissen.

Voor alle duidelijkheid, ik heb het over het aanhouden van een eigen pand waarover je beschikt op basis van historisch verloop. Deze kun je beter vasthouden, als je financiën het toelaat dan te verkopen voor een hoger eigen vermogen. Niet dat je als een warenhuisfirma zomaar grote panden zou moeten kopen.
Dit soort deals om kapitaal te genereren zijn de meest normale zaak ter wereld. Ik kan het verhaal van je nergens terugvinden. Een manager mag naar ik aanneem niet bedrijfsvermogen in eigen zak steken.
Die consument rent dan gewoon de grens over, fysiek of op andere manieren. Genoeg Nederlanders die regelmatig een dagje Duitsland doen, genoeg Belgen die regelmatig naar de Auchan in Frankrijk rijden, al dan niet inslaand voor de halve straat. Als een buitenlandse online winkel het niet levert in jou land is er altijd wel een doorstuurdienst vlakbij de grens. De consument bepaalt uiteindelijk waar hij/zij zijn/haar geld uitgeeft.

[Reactie gewijzigd door Andros op 22 juli 2024 14:00]

Er valt natuurlijk ook iets van de andere kant te zeggen. Ten eerste jaren zegt men dat Amazon de ecommerce/commerce markt kapot maakt echter zelfs in de VS maakt Amazon slechts 1,2% van de markt uit. Dit is natuurlijk gigantisch in absolute nummers maar procentueel gezien is dit marginaal en is er nog zat op ruimte voor andere bedrijven.

Specifiek is Amazon op de boekenmarkt ingesprongen omdat deze gewoon achterhaald is. Loop eens een boekenwinkel binnen, de selectie is doorgaans marginaal en veroudert en daar bovenop rekenen ze ook vaak nog een premium voor die boeken. Via Amazon kan ik gewoon alles vinden, en als Amazon het niet zelf heeft hebben ze vaak een referentie tweedehands. Dat betekend niet dat er voor boekenwinkels geen kans is, in mijn stad (Maastricht) heb je bijvoorbeeld een niche boekenwinkel specifiek voor de universiteit met hele mooie boeken.

Retail is gewoon vaak veroudert, zelfs in 2023 zie je vaak dat retail nog steeds niet omni channel is en als ze het wel zijn is het vaak out of date. Ook blijft men vasthouden aan verouderde modellen, ja in de binnenstad gaan veel winkels kapot maar 20 jaar geleden was de binnenstad ook niet geweldig, twaalf in een dozijn schoenen winkels, talloze waardeloze kleding winkels en links en rechts iets leuks. En dat de binnenstad niet goedkoop is, dat is die nooit geweest en vergeleken met "de rest van de wereld" is die nog steeds erg goedkoop. Ik zit in de retail zelf in het Verre Oosten, daar heb je pas concurrentie op ieder vlak en loopt men ver vooruit tov het Westen.

Ik ben er dan ook niet rouwig om, men moet gewoon beter doen, beter voor zichzelf, beter voor de consument en als dat niet kan, nou dan koop ik wel via Amazon/Bol/etc..
Dit is gewoon vulture capitalism. Zo hebben ze V&D ook om zeep geholpen. Nu moet je niet de consument een beetje de schuld gaan geven.

Klopt, maar de consument is hier toch echt wel schuldig aan. Mijn ouders hadden vroeger een electra winkel. Die zijn er mee opgehouden want je kreeg 'de grote een' en 'kijkshop'. De 'consument' ging er graag naar toe en hoorde de verkoop onzin (lagere prijs) maar graag aan. Hoeveel beter was dit wel niet voor de consument, groter inkopen, lagere prijzen, iedereen wint. Wij wisten wel dat het verkoop onzin was en want er zat geen verschil in prijzen. Alleen de marges werden kraper.. Mijn ouders hebben de handdoek snel in de ring gegooid en na de kijkshop was het weer de Mediamarkt. En nu is het weer Amazon...

Het punt is gewoon dat kapitalisme niet werkt. Iedere vrije markt loopt uiteindelijk uit op een monopolie. De geschiedenis heeft dit al deciana laten zien maar het wordt niet erkend. En ja, consumenten zijn hier net zo schuldig aan. Iedereen heeft een grote bek tot de portemonnee op tafel komt. Dan plots kopen ze hetzelfde product niet in de lokale winkel maar op AliExpress.
Vastgestelde MSRPS? Volgens mij mag dat helemaal niet 😂 Ik geloof echter wel dat het heel veel gebeurd, zoals bij Apple. Daar zouden ze wel eens naar mogen kijken.

Verder ben ik het met je eens dat een partij als Blackrock erg gevaarlijk is omdat ze direct concurreren tegen consumenten bij een primaire levensbehoefte.

Ik zie Amazon meer als uitdager van bol en coolblue en dat kan qua prijzen wel eens heel gunstig zijn. Gaat de lokale speciaal zaak over de kop? Misschien wel, maar dat is denk ik toch meer door het shop gedrag van consumenten (online gewoon prettiger) dan dat dit door Amazon of huren komt. Die woekerhuren kunnen ze ook alleen vragen zolang er ondernemers zijn die het kunnen en willen betalen.

Verder heel veel fysieke winkels waarbij ze het meeste niet als showmodel hebben of alsnog moeten bestellen als je het in de winkel uitkiest. Dan wordt de meerwaarde heel minimaal.
Hoezo is de consument hier het slachtoffer? Hij koopt de spullen, hij houdt Amazon in stand. De "schuld" (als je daarvan wilt spreken) ligt toch primair bij hem.
Als een bedrijf faalt vanwege concurrentie is het niet de fout van de concurrentie maar van hun businesscase. Zij kunnen dan beter hun energie in iets steken wat hun wel een netto voordeel oplevert.
Dit is gewoon vulture capitalism. Zo hebben ze V&D ook om zeep geholpen. Nu moet je niet de consument een beetje de schuld gaan geven.
Als je niet weet hoe V&D failliet is gegaan, moet je dit ook niet als voorbeeld noemen. Misschien eerst eens verdiepen in het eea.

Daarnaast is het weg concurreren al sinds eind jaren 60 van de vorige eeuw aan de gang. De supermarkt die de kruidenier, de slager en de groenteboer weg concurreerde. Dat kwam doordat de consument massaal naar de supermarkt ging. De Mediamarkt heeft heel wat elektronicawinkels en fotohandels de das omgedaan. Dat kwam doordat de consument massaal naar de Mediamarkt trok. Jazeker is de consument het slachtoffer, helemaal mee eens, maar hij is wel slachtoffer van zijn eigen handelen!
Als de overheid nu zelf eens begint met het afschaffen van parkeergeld, ben ik best bereid meer bij winkels te shoppen. De benzine + parkeergeld is meer dan de verzendkosten of de eventuele meerprijs en er is altijd voorraad.
Ik kom zo nu en dan in Disneyland Parijs, daar ligt op 2 km afstand een megawinkelcentrum Val d'Europe in Marne-la-Vallée (tipje: daar kan je heel goedkoop tanken bij de Auchan). Winkels tot laat open en ook door de weeks 's avonds zoeken naar een parkeerplek die gratis is. Binnen loopt het ook vol.
Of je denkt gewoon even na welk vervoermiddel je gebruikt. Overheden in heel Europa investeren in transferia om iets aan de drukte in het stadscentrum te doen. Zet je wagen op een gratis/zeer goedkope plek en pak bus/tram/metro naar het centrum. Het scheelt je de files in de stad, de drukte, het gezoek naar dat ene vrije plekje etc en nog presteert driekwart van de automobilisten om per se met hun 1,7 ton 5m lang koekblik de stad in te rijden waar er gewoon geen plek voor is. Dan doe je het toch gewoon zelf?

Voor jou zijn er ook gewoon baanwinkels en woonboulevards te vinden buiten het centrum. Ook zijn er genoeg mensen die geen auto of rijbewijs hebben en die winkelen ook. Met de auto de stad in is een keuze, geen recht.
Ik zeg toch ook niet dat ik met mijn auto een stadscentrum in wil. Een autoluwe stad winkelt veel prettiger maar zelfs aan de randen van de steden is het vaak nog dik betalen. En als je om gratis te kunnen parkeren het OV moet pakken om bij de winkels te komen, schiet het zijn doel ook voorbij. Mijn e-step is verboden, die ik ook voor dit soort doeleinden kan en wil gebruiken.
Het is een simpel rekensommetje dat het verschil tussen winkelen en online shoppen niet te veel mag verschillen. En dat is in Nederland te groot. Dan bestelt men online, holt het winkel aanbod uit en krijg je dit soort warehouses om de online bestellingen te kunnen verwerken.
Sommige bedrijven zijn te groot. Nvidia, Google, Microsoft, Amazon. Ik zeg opsplitsen die handel om monopolies en Oligopolie's te voorkomen.

Om over Samsung trouwens nog maar te zwijgen. Een dergelijke macht dat dat bedrijf in Zuid Korea heeft doet me denken uit de dystopische corpo's uit Cyberpunk 2077.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 22 juli 2024 14:00]

Het is concurrentievervalsing; Amazon maar ook andere bedrijven (internationale conglomeraten, bijv. kabelboeren en mobiele of internet providers die in de afgelopen tientallen jaren honderden kleinere bedrijven overgenomen hebben) hebben zoveel kapitaal dat ze tientallen jaren consistent onder de prijs van kleinere concurrenten kunnen duiken. En rationeel of niet, mensen kiezen toch veelal voor de laagste prijs.
Dit is exact waar het idee van de vrije markt van Friedman en Hayek faalt. Er is geen vrije markt meer als bedrijven zo groot worden dat ze de markt naar hun hand kunnen zetten.

In toenemende mate hebben dit soort mega bedrijven ook (politieke) invloed op de samenleving. Zij treden dus ook buiten de grenzen van de markt. Tegelijkertijd hoeven ze weinig tot geen verantwoording af te leggen aan de samenleving.

Het enige wat wij als burger en consument hieraan kunnen doen is stemmen met onze portomonee. Door bedrijven die bekend staan als maatschappelijk onverantwoord te boycotten en onze spullen te kopen bij de bedrijven die wel keuzes maken die goed zijn voor mens en milieu.
We stemmen juist met de portemonee, 2 cent goedkoper betekent dat alle idealen overboord gaan, want goedkoper! Mensen proberen te overtuigen dat niet te doen is een vrij zinloze hobby heb ik ontdekt, links lullen, rechts vullen graag, want ik heb even geen geld over.

De oplossing is dan ook gewoon lekker massaal aandelen kopen, meeliften op wat de grote jongens doen, en lekker wachten tot we onszelf uitroeien. Duurt niet heel lang, maar weet je wel hoeveel aandeelhouderswaarde daarin zit?
Zoals ik in de start post aangeeft heb ik eerder wel enkele tientjes meer betaald om niet bij Amazon te kopen. Uit de reacties hier te lezen ben ik niet alleen.

Aandelen kopen is een leuk idee maar zeker niet voor iedereen weggelegd. Zeker niet voor de warehouse medewerkers van Amazon...

[Reactie gewijzigd door Ivolve op 22 juli 2024 14:00]

Zoals ik in de start post aangeeft heb ik eerder wel enkele tientjes meer betaald om niet bij Amazon te kopen. Uit de reacties hier te lezen ben ik niet alleen.
Ik ben ook zo'n idealist maar laten we eerlijk zijn, de massa zal het een worst zijn.
Kijk hier eens in de pricewatch, Amazon is soms tientjes goedkoper.
Kijk eens naar de lokale winkels... Die panden die nu leegstaan... De massa zal het een worst zijn..
Dat komt omdat we jarenlang zijn geïndoctrineerd met het idee van de vrije markt. Mensen geloven nog steeds dat hun rol als consument zich beperkt tot het kopen van de goedkoopste spulletjes.
Dat is echter cultuur en dus geen vast gegeven. Daar is verandering nodig en dat moet ergens beginnen...
Dat prijs zo belangrijk is komt door het tweede grote probleem van de vrije markt: het gaat er van uit dat de markt volledig transparant is, en dat klant dus een afgewogen keuze kunnen maken. Maar eigenlijk is alleen de prijs transparant, de rest (kwaliteit, gezondheidsnadelen, milieuimpact, uitbuiting) moet je vaak actief naar op zoek, en wordt verhuld door marketing.
Er is geen vrije markt meer als bedrijven zo groot worden dat ze de markt naar hun hand kunnen zetten.
Yessssss. Concurrentie is goed, maar dood concurreren zorgt alleen maar dat de overgebleven partij met de prijs kan doen wat hij wil.
De praktijken zijn inderdaad heel dubieus/agressief. Veel producten worden aangeboden door andere verkopers dan Amazon zelf. Op zich niets mis mee dat Amazon zijn platform tegen betaling beschikbaar stelt aan andere verkopers. Maar Amazon houdt ondertussen goed bij wat de populaire producten zijn. De populairste producten gaan ze vervolgens ook zelf verkopen (of een variant). Door een agressief prijsbeleid of domweg sortering in de zoekresultaten, nemen ze zelf de markt over voor zo'n populair product. Andere verkopers zijn niet veel meer dan betalende labratten die voor Amazon uitzoeken wat de meest winstgevende producten zijn.

[Reactie gewijzigd door MallePietje op 22 juli 2024 14:00]

Staan veel winkelcentra juist niet leeg in de VS? O.a omdat die op ver afgelegen locaties liggen waar niets te beleven valt?
Winkelcentra hebben ook hun problemen, veel ruimte voor weinig vooruitgang. Amazon is veel efficiënter in alle aspecten en daardoor kosten goederen minder. Als je ‘voor’ het milieu bent, is dingen goedkoper maken altijd beter, geld stelt het aandeel van energie voor die in een product wordt gestoken. Minder duur = minder energieverbruik (in een open markt)
Moet je maar eens opzoeken wat Amazon gedaan heeft met alle winkelcentra in de VS.
Met hun kapitaal alles uitgekocht en er DC's van gemaakt.
Of supermarkten die door hun schaal met mega winkels de kleine winkels om zeep hebben geholpen?
Het is een parasiet, maar onze overheid heeft er een handje aan om ons daar niet tegen te beschermen. Zie ook blackrock die ze al ons vastgoed laten opkopen.
Daar kun je niet echt iets tegen doen denk ik.

Wel viel het me vandaag op dat een gebied er erg verpauperd bij lag. Ik zie het met de tijd meer vervallen. Vervaagde uithangborden, steeds meer graffiti tags, slecht onderhouden groenvoorzieningen. Ik vraag me af of we een aftakelende beschaving zijn.
In Nederland kijkt de arbeidsinspectie en de vakbond mee. Niet dat dat een garantie is voor het voorkomen van misstanden, maar ik die er bijna naar uit als de vakbond aanschuift bij de onderhandelingen en het vormen van een OR.
Mogen ze PostNL ook eens doorlichten, en da's dan nog maar een kleintje. Deze bedrijven zijn te groot voor een nationale organisatie, die dreigen gewoon te verhuizen naar het buitenland en opeens negeren we het vakkundig, want we hebben er wel een belastingdealtje mee he. Of ze betalen het miljoentje boete wel, geen probleem.
Mwah, PostNL heeft toch echt bot gevangen met die geschifte ZZP-constructie.
Ze hebben er toch wel een tijdje van geprofiteerd ook.
Precies, ik geloof ook echt niet dat we in Nederland dezelfde praktijken gaan zien als bij Amazon in de VS. Het zal hard werken worden voor een matig loontje, dat wel. Helaas is dat bij al dit soort bedrijven hetzelfde geloof ik.
Is Bol.com dan een haar beter? Ga eens zoeken naar dat artikel over die journalist die bij Bol.com undercover heeft gewerkt.

De tijd van stenen winkels is toch al lang passé. Bouw al die lege winkelpanden maar gauw om voor woningen. De gemiddelde winkelstraat is een al treurigheid met die oersaaie eenheidsworst met overal eenzelfde Kruidvat, Blokker, Etos.
Etos prima toch net zo duur als de ah, maar Kruidvat niet heeft goeie acties.
Lekker heerlijk elke week zelf na de supermarkt, en niks van die dingen online bestellen.
Gewoon na de Dirk van den broek, Kruidvat, Lidl zelf gaan, ga geen wc papier ofzo online kopen is niks goedkopere aan.
Anoniem: 113730 @Ivolve3 augustus 2023 10:43
Ik bestel bij Amazon alleen ‘niche’ producten die elders niet of nauwelijks te krijgen zijn.

Voor andere aankopen kies ik liever Nederlandse webshops.

Veel kleine webshops verlenen tegenwoordig uitstekende service en hebben daarom meestal de voorkeur boven de grote jongens.

Tenzij garantie belangrijk is bv voor een Wasmachine dan vind ik Coolblue of Bol een betere keuze.
Same! Ik koop uit principe niks bij A en dat mag best iets kosten.
Het maakt weinig uit, ik heb meerdere ecommerce bedrijven opgezet en er is altijd iemand die goedkoper of sneller denkt te kunnen leveren. Nu is dat Amazon, straks wordt dat - nu nog met redelijk vele rommel en namaak - een Chinese leverancier of een partij die vanuit een free zone in het midden oosten werkt.
Omdat stemmen (met onze portemonnee) niet werkt... Het is imho idealistisch geneuzel. Jij kan prima Piet de Melkboer blijven subsidiëren, daar wordt jij armer van en Piet rijker. Hordes anderen blijven gewoon doen wat ze willen doen, wat het beste is voor hun. Dat zie je in de politiek, dat zie je in de consumentensector.

Overheden kunnen (en zullen) bedrijven die te groot worden gewoon gaan opsplitsen. De VS, de EU, China, India zijn dergelijke grote markten dat ze dergelijke acties/sancties kunnen waar maken. Ik zal niet raar staan te kijken als binnen nu en 20 jaar verschillende grote techbedrijven (waar Amazon er eentje van is) moeten worden opgesplitst vanuit de VS en/of de EU.
Omdat stemmen (met onze portemonnee) niet werkt... Het is imho idealistisch geneuzel. Jij kan prima Piet de Melkboer blijven subsidiëren, daar wordt jij armer van en Piet rijker. Hordes anderen blijven gewoon doen wat ze willen doen, wat het beste is voor hun. Dat zie je in de politiek, dat zie je in de consumentensector.
Wat is mis met idealisme? De wereld is groter dan geld.
Ik geloof niet dat ik Amazon kan tegenhouden door er niet te kopen, wel dat ik de concurrentie langer in leven kan houden door daar wel te kopen. Dat Piet de Melkboer rijker wordt is inderdaad het idee. Als ik kan kiezen tussen Piet en Jeff dan geef ik het liever aan Piet, zodat die er nog is als de overheid eindelijk in actie komt. We redden het niet zonder de overheid maar we kunnen het proces wel versnellen of vertragen.
Ik zal niet raar staan te kijken als binnen nu en 20 jaar verschillende grote techbedrijven (waar Amazon er eentje van is) moeten worden opgesplitst vanuit de VS en/of de EU.
Ik hoop dat ze minder lang wachten want tegen die tijd is er geen concurrent meer over.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 22 juli 2024 14:00]

Nou staat Amazon niet bekend als een heel integer, duurzaam bedrijf, maar dit distributiecentrum lijkt op de plaatjes toch wel verdacht veel op het artikel elk schroefje is herbruikbaar over het grootste circulaire distributiecentrum van Nederland.
Alle onderaannemers hebben zich verplicht hun materialen terug te nemen als dit gebouw aan het eind van zijn levensduur is. „Dat is geen probleem, wij nemen het beton dat we hier hebben gestort straks graag terug”, zegt Bart Linderman, de directeur van de betondivisie van Rouwmaat in Groenlo.
En dat is toch wel gaaf om te lezen. Typisch dat Amazon daar in zijn persbericht dan niets over vermeldt.
Amazon != Eigenaar Distributie centrum
En wie is er beter dan, bol.com? Telkens als het over DC's gaat op Tweakers, dan heeft niemand een goed woord over voor Amazons grote concurrent bol.com als het specifiek om de DC's gaat.
Nee. Bol.com zeker niet. De prijs moet uit de lengte of de breedte komen. Bol.com verschuilt zich achter de leverende partij bij problemen, de leverende partij verwijst naar Bol.com. Dat is voor Bol dus geld verdienen waar de risico's zijn afgewenteld op een externe partij en jij als consument aan het kortste eind trekt. Koop gewoon je meuk direct bij een partij die zelf levert en aanspreekbaar is. Daarmee hou de concurrentie in stand. En ja, dat kost waarschijnlijk iets meer. Kopen bij Amazon of Bol.com heeft als lange termijn effect dat je meehelpt om alle kleinere partijen de markt uit te drukken waarna de prijzen zullen stijgen. Je schiet jezelf op termijn in de voet voor een gelukje op de korte termijn.
Bol raadt zelf bij problemen aan om het gewoon terug te sturen en opnieuw te bestellen omdat dat sneller is. Wat de verkoper dan met het retour gestuurde ding moet doen (incl gebruiksporen, kapotte verpakking etc) liggen ze volgens mij niet zo wakker van.
En toch gebruiken we allemaal AWS.
Waarom een dief wezen van je eigen portemonnee? Ik zelf bestel veel bij Amazon omdat ze vaak (veel) goedkoper zijn, ik ga niet (veel) meer betalen voor hetzelfde product.

Wat betreft hun medewerkers en hoe ze daarmee om zouden gaan, dat ligt echt niet aan Amazon.
Ik snap dan ook niet waarom sommige dit blijven herhalen.

Medewerkers bij Amazon klagen wellicht, maar blijven er toch werken. Dus dan is er naar mijn idee weinig aan de hand en hebben ze het naar hun zin.

[Reactie gewijzigd door Audii op 22 juli 2024 14:00]

Dat goedkoper valt echt wel mee.
Goedkoper, zelfde prijs en makkelijke service (gratis terug sturen of geld terug als er iets niet goed is).

Over het algemeen (zolang het ‘geleverd door Amazon’ is) .

Ja de ‘verhalen’ zijn dat Amazon niet goed is voor hun personeel maar ook bij ander partijen zijn misstanden (PostNL ZZP verhalen, bol.com die garanties niet nakomt en wel meer), Coolblue die garantie doorschrijft naar de fabrikant). Ik vraag me af of die ‘verhalen’ allemaal waar zijn. Goedkoper moet ergens vandaan komen, dat kan op veel manieren. lage kosten (dus bezuinigen op personeel, efficiënte distributie, inkoop contracten, lokkertjes, reclame inkomsten, data verwerking, service afschuiven naar fabrikanten komt er allemaal bij kijken.

Een lokale zaak geeft vaak een meer persoonlijke service, voor bepaalde producten hecht ik daar waarde aan maar voor computer onderdelen bijv maakt het echt niet uit of het bij Amazon of een PC winkel om de hoek komt.

Mbt het nieuwsbericht, Amazon zal zich nu dan ook gaan meten aan korte levertijden va. bol en Coolblue (voor 23:00 besteld, de volgende dag in huis bijv.) ipv de 2-5 dagen die ze nu hanteren.

[Reactie gewijzigd door mjl op 22 juli 2024 14:00]

Waarom een dief wezen van je eigen portemonnee?
Uit principe.
Welke grote bedrijven doen dat niet tegenwoordig, Apple, Foxcom, Tesla, PostNL, enz
Maar waar koop je wel? Volgens mij wil een bol.dom graag in Amazons voetsporen treden.
Grappig ik koop 90% van mijn spullen bij Amazon. Super Klantenservice en geen gezeur met retouren en of garantie.

Voor jou scheelde het misschien een paar tientjes, maar in al de jaren dat ik er bestel. (en dat is ondertussen al meer dan 20 jaar.) Gaat het bij mij om duizenden euros.
Nu nog wat knappe producten aanbieden tegen goede prijzen... Ik weet dat ze er in DE helemaal fan van zijn, maar ik heb nog nooit wat gekocht bij Amazon. En de keren dat ik in de webshop gekeken heb, vond ik hem onoverzichtelijk en ook duur.
Ik bestel meerdere keren per week bij Amazon en het is echt veel goedkoper dan bij andere shops. Ik heb overigens een Duits Prime account. Alles voor het huishouden is daar goedkoper; wc papier, Dove, Rexona, Sensodyne - dat gaat met een aantal kinderen in huis best hard en het is bij A. standaard goedkoper dan in de ‘bonus’ bij Etos of Kruidvat.
Meerdere keren per week bij dezelfde webshop bestellen?
Is het niet handiger om dat gewoon te bundelen 1x per 2-3 weken ofzo? Of is dat allemaal spul wat je met spoed nodig hebt?
Bundelen bij Amazon heeft geen nut. Als wij 5 dingen tegelijk bestellen komen er alsnog 5 verpakkingen binnen. Het is echt zelden dat dingen in dezelfde doos komen. En verzendkosten zijn er voor de meeste producten ook al niet.

Elders bundelen we wel als dat kan, maar bij Amazon is dat nergens goed voor.
Het is natuurlijk niet alleen de doos hè. De koerier heeft geen drie keer per week met een doos te rijden, maar één keer per week met drie dozen. Opmerking van Robbie was dus best terecht.
Er wordt zo achterlijk veel besteld dat er dagelijks zes koeriers met een volle bus door de wijk rijden. Dat ene doosje meer of minder maakt geen verschil meer.
Ook al bundel je bij Amazon het is maar afwachten of er 1x een koerier komt of dat er de komende 3 dagen 4x een koerier komt.

Ik zeg niet dat zijn opmerking onterecht is, ik geef aan dat het geen verschil maakt of ik wel of niet bundel bij Amazon.

Ik zou het prima vinden als de verzendkosten wat omhoog gaan, dat men per gemeente al die zooi samen laat komen en dat er dan gecombineerd wordt afgeleverd i.p.v. dat je 4 koeriersbedrijven op 1 dag aan je deur krijgt. En dat het dan een dag langer duurt zal mij ook een zorg zijn.
Dit inderdaad. Bij Bol werkt het vaak ook niet. Die centra zijn inmiddels zo groot dat bundelen meer werk (=kosten) is dan gewoon nog een pakketje.

Overigens kan het dan alsnog gebeuren dat ze later in de distributie samenkomen en met hetzelfde busje geleverd worden.
Yep, vind je zomaar 6 dozen van 1 bestelling waarvan 50% lucht op je veranda :P
Verzendkosten zijn niet de enige kosten die je betaald in een door klimaatverandering geteisterde wereld, tijdens onbezoldigd consumentisme ;)
Die 5 pakketjes uit een bestelling komen vaak uit verschillende landen. Let maar eens de verzendlabels van Amazon. Italie, Spanje, Frankrijk, Engeland, Duitsland., echt van alles komt voorbij.

Het heeft dan geen nut om al die pakketten eerst naar 1 punt te sturen, dan alles in 1 doos te doen en nog een zending te doen.

Het scheelt juist weer een extra zending!

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 22 juli 2024 14:00]

Tja het probleem daarin is dus, ook al bundel je, amazon stuurt het gerust in 5 losse pakketjes verspreid over 5 dagen 8)7
Dus beter voor milieu is bij Amazon helemaal niet bestellen.
Dan doen bijna alle verzenders.
A. is voor mij hetzelfde als een supermarkt, ik bestel en morgen wordt het geleverd. Garantie werkt prima, bij problemen krijg ik een nieuw product en kan het oude retour. Ik zie A als een flitsbezorger. Je kunt ook alle items in een keer bestellen maar dat werkt bij A anders. WC papier b.v. Die kan je in meerdere hoeveelheden bestellen. Grappig genoeg is het soms goedkoper om 3 * 24 te kopen dan 1 * 72, en A krijgt het dan voor elkaar om de drie verpakkingen in drie aparte shipments aan te leveren, 3 * een DHL sticker met 3 * een track en trace nummer.
Heb er eigenlijk nooit aan gedacht om toiletpapier bij Amazon te kopen :)

Ging voor de grap dus even kijken voor een pot Calvé pindakaas. Bij Amazon heb je vooral groot verpakkingen zie ik, maar dan vind ik 3 potten 650g voor € 20,-. Zelfde pot bij de Jumbo is € 5,-. Ben dus nog niet overtuigd, maar misschien heb je met drogisterijproducten gelijk.
Soms is het inderdaad duurder, soms iets goedkoper, en heel soms erg goedkoop.
Onlangs 36 pakken Campina Lang-Lekker volle melk besteld, gebruiken wij voornamelijk voor onze melk opschuimer koffie machine.
Voor €0,64 per pak was dit wel even een erg goede aanbieding.
Paar maanden geleden, een Apple iPad mini 256GB 5G, voor de prijs waar je bij Apple het 64GB WiFi model krijgt. (En nee, was geen 2e kans of refurbished product)

[Reactie gewijzigd door Madshark op 22 juli 2024 14:00]

Je moet ook niet zomaar alles bij een partij kopen, mijn grootvader fietse vroeger alle winkels af en kocht alleen de aanbiedingen die hij nodig had. Wellicht toch een tik van meegekregen :-)
Toiletrollen 10 rollen, 4 pack (dus 40 rollen), €14,36 zonder verzendkosten.
Deze week bij de Aldi 20 rollen, 7,50.en geen verzending, extra materiaal etc nodig.

2x400mm Schwarzkopf (anti-roos), 2,99. zonder verzending (of prime kosten).
3,50 1+1 kruidvat.

Wisselt erg. En afhankelijk van acties in supermarkten e.d.
Ik heb er ook wel eens gekeken. maar ook nooit zover gekomen ik dacht zo dat is echt goedkoper.
Daarbij hoef ik niet perse een lage toilet papier orzo, ik heb die toevallig nu maar vind het echt schijt papier.
Ik vind die van de lidl veel beter ook stuk steviger en wat dikker(en grotere rollen volges mij), die van page is best dun wc papier.
Het was een leuke actie voor 5 euro bij de Dirk, maar volgende xl pak neem ik wel weer bij de Lidl mee.

Ook de wasmachine pods meer dan prima, 5 euro voor een doosje van 22 pods.
Daar ga ik geen Ariël pods voor vinden voor die prijs.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 juli 2024 14:00]

Het is sowieso toch schijt papier? Wat doe je er anders mee :+
Door iemands tuin gooien door de bomen enzo toch ? :+
Dat vandaag besteld, morgen geleverd is natuurlijk een doodsteek voor het milieu. Bedrijven gaan nu iedere dag voor een paar colli de distributieketen in ipv maar eens per week voor een rendabele hoeveelheid. En dan willen ze de verzending op het laatste uurtje van de dag want er zou nog een bestelling kunnen binnenkomen. Ophalen gebeurt dus op tijd en niet op vestigingslocatie waardoor onnodige kilometers worden gemaakt.
DM en bijv REWE zijn met veel A-merk artikelen ook veel goedkoper dan de Nederlandse grootgrutters.

Amazon in Duitsland is vaak helemaal niet de goedkoopste. Amazon is in Duitsland zo welbekend dat de Duitsers meer uit luiheid/gemak bij Amazon bestellen . Net als de doorsnee Nederlander zonder eerst prijzen te vergelijken direct bij Bol.com/coolblue besteld.
Je hebt 100% gelijk, Kleve is redelijk dichtbij en daar zitten alle bekende Duitse winkels maar dan moeten wij wel weer met de auto de weg op.
En de keren dat ik in de webshop gekeken heb, vond ik hem onoverzichtelijk
Dit ben ik volkomen met je eens. Elke keer als ik iets op de site zoek, krijg ik veel producten die niks met mijn onderwerp te maken hebben. En als het wel iets goedkoper is, ben ik toch geneigd om bij een leverancier zelf te bestellen dan via hun.
Wat Amazon heel vaak doet is pricematching van andere shops die producten verlagen in prijs.
Alleen is het vaak zo dat die andere shop verzendkosten vraagt en/of die maar weinig voorraad heeft, terwijl Amazon meestal meer heeft en de aanbieding uren, of zelfs dagen langer laat doorlopen.
Alleen dat maakt dat je soms al niet om Amazon heen kunt voor goede deals.
Werd tot dusver alles vanuit Duitsland verzonden?
Klopt, vele producten die Amazon op "voorraad" heeft komt vanuit Duitsland. Daarom wordt het soms niet direct de volgende dag geleverd.

Voor mij een reden om zoveel mogelijk bij Nederlandse concurrentie te bestellen of kleinere webshops.

Edit: het woord "dag" vergeten

[Reactie gewijzigd door NeverSettle op 22 juli 2024 14:00]

Toch vaak ook wel. Ik bestelde zaterdagochtend een usb-stick en tot mijn verbazing werd die vanuit Orleans op zondagmiddag door DHL geleverd.
Hangt er natuurlijk vanaf wat je besteld. Laatst PC onderdelen besteld bij Amazon, die bij Nederlandse webshops niet op voorraad waren. Niet alles kwam op dezelfde dag binnen, terwijl ze allemaal vanuit Amazon zelf worden verzonden. Blijkt dat Amazon in Duitsland natuurlijk ook meerdere locaties heeft en dus verzendtijd kan verschillen.
Volgens mij niet, hier op de hoek zit ook Amazon doosjes locatie: volgens mij voor retour en, de prime trucks rijden er af en aan

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 22 juli 2024 14:00]

Is VOS logistics inderdaad waar veel retouren heen gaan uit NL ...
En waar bosjes Litouwers, Polen, Roemenen en andere lage lonen chauffeurs soms dagen staan te wachten op een ritje naar een ander dc in Europa.

Een beetje in het kader van "Exploited Truckdriver" over de distributie van IKEA.
Nee, heb al vanuit Frankrijk, Engeland, Duitsland en Nederland pakketjes gehad.
Eerder opende het bedrijf ook al een sorteercentrum in Rozenburg en een dc in Heerlen, die gebruikt wordt voor de Duitse markt.
Mijn pakketjes kwamen grotendeels uit Heerlen.

[Reactie gewijzigd door SHiNeye op 22 juli 2024 14:00]

Ook vanuit andere Europese DC’s, een aantal van mijn bestellingen kwamen direct vanuit DC’s in Spanje. Retour is altijd Duitsland ook als je vanuit NL besteld.
Retour is altijd Oss (Vos Logistics) voor mij en dat is het al jaren. Ook voor andere landen trouwens.
Heb je ook een Duits Prime account of een NL?
Ik zie ook wel eens wat vanuit Frankrijk of België komen. Denk dat het ook afhangt van welk netwerk precies achter de spullen zit. Vaak is Amazon alleen de dozenschuiver.
o.a ik zie producten in Duitsland besteld,uit Italie via Belgie dan naar Duitsland
en daarna naar Rozenburg gaan
Komen uit heel Europa, Polen, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Italië zijn de meest voorkomende verzend lokaties.

Retouren gaan naar een centraal punt in Nederland en daarna… wie weet….
Ik bestel alsnog items via amazon.de, omdat daar vrijwel alles goedkoper is. Ja, er komen dan verzendkosten bij (3,95 oid) maar dat haal je er wel uit of ik laat een vriend van me bestellen voor mij. En als je een Duits Prime-abo hebt proberen ze je ook weg te lokken naar de Nederlandse...it's a trap ;)
Die ervaring heb ik ook, zelfs inclusief verzendkosten nog goedkoper in .de dan met prime in .nl
Ik ook de Prime. Veel meer aanbod, stuk goedkoper. Als ik naar .nl moet zeg ik het direct op, zou ik echt niets aan hebben.
Valt mee, had ook een Duits Prime abbo maar ben toch overgegaan naar NL. Zoals je zegt kan die 3,95 verzendkosten vaak wel uit en is het steeds vaker in Nederland goedkoper dan in DE. Gewoon even checken of het op Amazon.nl of Amazon.de goedkoper is.
Voor een van de 2 heb je toch verzendkosten dus het maakt niet zoveel uit.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 22 juli 2024 14:00]

Of rondneuzen op hagglezon, hoef je de losse sites niet meer af te struinen :) .
Dank, is wel handig.

Vroeger was .DE altijd goedkoper maar soms(steeds vaker) is nl goedkoper met sommige goederen. Gewoon even checken, eventueel op hagglezon...
2200m3 is niet heel veel, moet haast wel een fout zijn.
Het wordt bij meerdere bronnen zo vermeld, maar het lijkt mij inderdaad erg sterk, zeker als ze zo'n 25.000 pakketjes per dag willen uitleveren, en 12.000 extra producten in hun assortiment op willen nemen.
Het is ongeveer hetzelfde volume als 4 gemiddelde woonhuizen, of 3 grote huizen.
En er vanuit gaande dat het plafond 5 meter boven de vloer ligt, heeft het een vloeroppervalk van slechts 440 vierkante meter. Stel dat de helft opgenomen wordt door pakketten, en de helft zijn gangpaden, dan blijft er dus 220 vierkante meter op om te lopen. Met 170 extra banen betekent dat 1,3 vierkante meter per werknemer.
Dank voor je reactie. Dat denk ik ook, heb het eruit gehaald.
Sowieso geef je DC's niet weer in m3, maar gewoon in vloeroppervlak in m2. Denk dat het iets van 22000m2 vloeroppervlak is.
Ik merk dat ik de laatste tijd bijna alles bij Amazon koop, van billen doekjes tot systeem camera’s, wandhaken en spax schroeven. Ze hebben echt zowat alles en dat voor dezelfde prijs of zelfs goedkoper en houden zich altijd aan de levertijd (tenzij DHL t verkloot). Ook het retouren gaat zonder problemen en klantenservice heb je snel te pakken.
Gwn top winkel
Ik merk dat ik de laatste tijd bijna alles bij Amazon koop, van billen doekjes tot systeem camera’s, wandhaken en spax schroeven. Ze hebben echt zowat alles en dat voor dezelfde prijs of zelfs goedkoper en houden zich altijd aan de levertijd (tenzij DHL t verkloot). Ook het retouren gaat zonder problemen en klantenservice heb je snel te pakken.
Gwn top winkel
Een top winkel die op den duur ons een hoge prijs ons gaat betalen. Als zij andere webshops en winkels eruit drukken door in vervoersdiensten, service en prijs zorgen ze er wel voor dat ze ernstig de markt verstoren... alleen maar doordat ze nu oneindig kunnen investeren kunnne ze alles zo scherp aan bieden.

Ik zeg overigens niet dat dit betekent dat je maar voor websites moet kiezen met overgeprijste spullen, slechte service en levering. Wel dat we bewuster mogen zijn van wat op lange termijn partijen als Amazon, maar ook Chinese auto's op onze markt gaan doen.
Dan zit je toch nog bij de verkeerde , want Amazon DE is vaak veel goedkoper
Met onze Airfryer scheelde het €80,- in 2022 (dag later was hij wel al €50,- duurder geworden)en onze Hetty was €25,- goedkoper vorige week
Als je over de A35 rijd van Zwolle naar Hengelo dan kom je erlangs. Zelf kom ik hier elke dag langs en was beetje verbaast dat Amazon hier opeens zat, want ik zie geen grote Amazon logo op gebouw zitten. Maar hij zit dus in het gebouw van Bleckmann (Tussen Madison en Kees Smit). Deze is wel duidelijk vanaf de A35 te zien: https://www.google.nl/map...!7i16384!8i8192?entry=ttu

[Reactie gewijzigd door grote_oever op 22 juli 2024 14:00]

Nee, die Amazon logo is gewoon erbij ge-photoshopd, staat er niet echt op. Bijzonder...
De Nederlandse webwinkel van Amazon werd in 2020 gelanceerd. Daarvoor werden klanten doorverwezen naar de Duitse webshop van het bedrijf.
Niet letterlijk doorverwezen als in doorgestuurd: al in 2014 begonnen ze met Amazon.nl, alleen bestond het aanbod tot 2020 alleen uit ebooks. Voor andere artikelen was er tot die tijd idd amazon.de/nederlands, wat inclusief Nederlandse taal en betaalmogelijkheden eigenlijk amper verschil had met de uiteindelijke Nederlandse versie, helemaal omdat pakketjes dus ook via de Nederlandse versie uit allerlei landen in Europa verzonden worden, net als op .de (ook wel eens uit Nederland, geloof ik trouwens hoor, ookal lijkt het artikel te beschrijven dat dat niet zo is).
Wordt de levertijd dan ook gewoon 24 uur of blijft dat 2 dagen?
2 dagen? Op .de heb ik bijna altijd de volgende dag levering en soms zelfs ‘s nachts of ‘s ochtends besteld = ‘s avonds nog in huis. Het is zeldzaam dat ik lang moet wachten, dat zijn dan vaak externe verkopers ipv fulfilled by Amazon.
Verschilt per product, wel eens producten besteld die de volgende dag binnen kwamen en andere producten die ze vanuit Duitsland versturen en daardoor langer duurt voor de aankomen. Allemaal vanuit Amazon zelf, niet bij externe verkopers.

[Reactie gewijzigd door NeverSettle op 22 juli 2024 14:00]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.