AMD boekte recordomzet in 2020 en brengt EPYC-cpu's met Zen 3 in maart uit

De omzet van AMD is in 2020 aanzienlijk gestegen. Gedurende het afgelopen boekjaar noteerde het bedrijf een omzet van ruim 9,7 miljard dollar, een nieuw record voor het bedrijf. Daarnaast meldt AMD dat de EPYC Milan-serverprocessors in maart uitkomen.

AMD meldt dat zijn omzet in boekjaar 2020 zo'n 45 procent hoger lag dan in 2019. Daarnaast boekte het bedrijf in 2020 een totale winst van 2,49 miljard dollar; een stijging van 630 procent ten opzichte van 2019. Dit is overigens deels te danken aan een waardevermindering op AMD's inkomstenbelasting, wat een voordeel van 1,3 miljard dollar oplevert. Zonder dit belastingvoordeel mee te rekenen, heeft AMD zijn nettowinst nog steeds verdubbeld ten opzichte van 2019, uitgaande van de non-gaap-jaarresultaten.

Het bedrijf maakt verder zijn cijfers voor het laatste kwartaal van 2020 bekend. AMD meldt dat zijn omzet in het afgelopen kwartaal zo'n 3,2 miljard dollar bedroeg. Dat is 16 procent meer dan een kwartaal eerder en een stijging van 53 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

Het computing and graphics-segment van de fabrikant, waaronder bijvoorbeeld AMD's Ryzen-cpu's en Radeon-videokaarten vallen, boekte een kwartaalomzet van 1,96 miljard dollar. Daarmee is de omzet van deze divisie volgens AMD met 18 procent gestegen ten opzichte van een kwartaal eerder én het vierde kwartaal in 2019. Deze groei is voornamelijk te danken aan de toegenomen verkopen van Ryzen-processors, zo meldt het bedrijf. AMD bracht eind vorig jaar zijn Ryzen 5000-cpu's op basis van de Zen 3-architectuur uit. Gedurende het hele boekjaar noteerde die divisie een omzet van 6,43 miljard dollar, wat goed is voor ongeveer 66 procent van de totale omzet.

De overige 34 procent kwam voort uit de Enterprise, Embedded and Semi-Custom-divisie van AMD, waarvan de omzet in het afgelopen kwartaal is gestegen met 176 procent. Dit is volgens het bedrijf onder andere te danken aan een stijging in de verkoop van EPYC-processors en de release van de nieuwe PlayStation- en Xbox-consoles, die allemaal gebruikmaken van AMD-chips. Ook de verkopen voor cloud en enterprise zijn gestegen ten opzichte van een kwartaal eerder.

AMD meldt ook een winststijging in het afgelopen kwartaal. De fabrikant boekte toen een winst van ongeveer 1,72 miljard dollar. Dat is een stijging van 948 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2019, toen het techbedrijf een winst van 170 miljoen dollar boekte. Ook dit is deels te danken aan het belastingvoordeel van 1,3 miljard dollar. Zonder deze eenmalige toename mee te rekenen, bedraagt de kwartaalwinst ongeveer 418 miljoen dollar in het laatste kwartaal van 2020; een toename van 66 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 2019.

In een teleconferentie met investeerders blikt AMD verder vooruit op het komende kwartaal. Het bedrijf anticipeert positieve resultaten, met een verwachte omzet van ongeveer 3,2 miljard. AMD voorspelt dat zijn jaaromzet in 2021 met 37 procent zal stijgen. Ceo Lisa Su meldt onder andere dat de komende EPYC Milan-cpu's voor servers in maart uitkomen. AMD maakte eerder al bekend dat deze processors in het eerste kwartaal van 2021 verschijnen, maar de cpu-fabrikant maakte daarbij geen concrete releasedatum bekend.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

27-01-2021 • 19:09

47 Linkedin

Submitter: no_way_today

Reacties (47)

Wijzig sortering
Heel goed nieuws, door een toename in de winstreserves krijgt AMD een grotere slagkracht tot haar beschikking die zij kan inzetten tegen de concurrentie wanneer dat nodig is.

Aan de andere kant is de kans aanwezig dat AMD haar prijzen steeds verder gaat verhogen. Naar mijn mening -ik werk in de accountancy- is dat niet vreemd. Een combinatie van productietekorten en een toenemende vraag wordt de prijs door de marktwerking al omhoog gekrikt. Dit werkt alleen maar in het voordeel van AMD aangezien zij weet dat zij haar producten toch verkocht krijgt. Gooi hier ook nog eens het tekort aan de nieuwe generatie consoles erbij en je hebt een een win-lose situatie. Win voor de verkoper, lose voor de koper.
En dit is weeral een voorbeeld waarin de leerkracht economie aanstipt hoe belangrijk het is om concurrentie te hebben in de markt om de prijzen laag te houden, zo niet krijg je mopolistisch gedrag van de marktleider wat inderdaad enkel goed is voor die leider maar slecht is voor al de anderen.
Voorlopig is intel nog steeds veruit de marktleider in de x86 markt.
En aangezien AMD nog steeds zijn marktaandeel wil uitbreiden kunnen ze de prijzen lang niet zo hoog maken en houden als intel dat de heeft gedaan (zeker niet als de vraag weer wat normale wordt en de korten van onderdelen zijn opgelost).

Monopolistische gedag van AMD is voorlopig dus echt nog niet te verwachten. Zeker niet op het niveau van intel tenminste.
Het marktaandeel van AMD is niet beperkt door de vraag, maar door productiecapaciteit.

Ze hoeven hun prijzen dus niet te verlagen om de vraag te doen toenemen hun marktaandeel te doen stijgen.

[Reactie gewijzigd door florizla op 28 januari 2021 10:50]

Het ging niet om verlagen maar om de vraag of er verhogingen komen. enorme verlagingen in de prijs van CPU's, helemaal per core gekeken, heeft AMD de afgelopen 3 jaar al gerealiseerd.

De tekorten in de markt zijn van tijdelijke aard.

[Reactie gewijzigd door Countess op 28 januari 2021 10:12]

In totaal wel ja. Maar qua nieuwe verkopen komt amd in de buurt volgens mij. Hoewel dat lastig te zien is omdat losse processor verkopen slecht en klein aandeel heeft van de totale aantallen.
Marktaandeel gaat altijd over de nieuwe verkoop, dat is wat het woord betekend. En nee die is echt nog steeds stevig in handen van intel.

Enkel en alleen in de DIY markt is AMD nu marktleider, maar dat is maar een klein deel van de markt. Het overall marktaandeel is nog steeds stevig in handen van intel.
Intel is zeker geen marktleider meer
Ze hebben het grootste aandeel, maar AMD bepaalt op dit moment wat er gebeurt
Zonder AMD zaten we nu nog steeds met quad-cores te pielen
Maar inmiddels hebben we toch echt 16 core CPU's op AMD's mainstream platform
Intel volgt dus echt AMD op dit moment
Bovendien haalt Intel een groot deel van de omzet uit laptops, maar ook hier is AMD bezig met een inhaalslag
Bovendien zijn er geruchten dat Intel die macht op de laptopmarkt oneerlijk heeft verworven door een deal met Nvidia, dus dat kan ook nog wel een staartje krijgen
Daar heb je gelijk in, maar met de huidige marktomstandigheden zou het niet raar zijn als de prijzen flink gaan stijgen.
Klopt. Intel hield de prijzen jaren hetzelfde toen ze geen concurrentie hadden. Nu AMD geen concurrentie heeft, gelijk hun Ryzen 5000 met €50 of meer omhoog bij de launch.

Waarom is dit -1?

[Reactie gewijzigd door SilverRST op 27 januari 2021 20:39]

Dat is me even desinformatie, elke generatie kropen de prijzen iets omhoog of werden beperkingen toegepast om je naar de duurdere modellen te jagen . Bijvoorbeeld Core i7-5960X had een adviesprijs van $999, zijn meest vergelijkbare opvolgerCore i7-6900K kostte $1089, maar de opvolger in modelnummer, de Core i7-6950X had een adviesprijs van $1729. Een voorbeeld van beperkingen zijn het afknijpen van het aantal PCI-E lanes in de Skylake-generatie of het blokkeren van Xeons in desktopborden.
AMD heeft de prijzen niet verhoogd vanwege te weinig concurrentie, maar vanwege een simpel geval van vraag en aanbod
Bovendien zijn ze bij Ryzen 5000 van de dubbele CCX setup afgestapt, wat de productie ook wat duurder zal maken
En ze hebben flink wat geld nodig voor de investeringen in de volgende generaties
Omdat het niet klopt, AMD heeft wel degelijk nog concurrentie, zeker meer dan Intel had in hun hoogtij dagen. Intel hield jaren de prijzen hetzelfde, ze boden ook nagenoeg hetzelfde product jarenlang, vind je dat een pluspunt, geen innovatie noemen we dat.
Benieuwd in hoeverre de toekomstige groei ingeprijst is in de huidige beurskoers. Toekomst ziet er zonnig uit voor AMD maar waarschijnlijk is dat al grotendeels verwerkt in de huidige koers?
De verwachting is dat de tekorten nog wel even zullen aanhouden en dat drukt de koers behoorlijk, nu -5% ondanks de goede cijfers van gisteren.

Erg zonde dat ze niet aan de vraag kunnen voldoen ze laten hierdoor een hoop marktaandeel liggen.
En nog wel een beetje meer denk ik. Als je kijkt naar de concurrent Intel, die boeken een +/- achtvoudige omzet van wat AMD doet, maar hebben slechts een dubbele marktkapitalisatie (totaalbedrag aan uitstaande aandelen). Even uit m'n hoofd geschat krijg je effectief nu bij Intel zo'n 4x meer omzet per euro in aandelen dan bij AMD. Daarnaast betaalt Intel ook gewoon dividend uit dus je profiteert mee van de winst, AMD doet dat (nog steeds) niet.

Ik denk daarom dat de toekomstige groei al is ingeprijst. Mede daarom staat het aandeel vandaag ook wellicht al meer dan 6% in de min op het moment dat ik dit schrijf (Intel -3%). Het is iets gevoeliger voor slecht nieuws.
Er bestaat iets als een PEG ratio waarmee je zou kunnen schatten.
Formule: (aandelenprijs / verdiensten) / jaarlijkse groei.

Bij AMD is die volgens mij rond de 1.25, dit betekent "overgewaardeerd" volgens de klassieke aandeelhouderleer, maar je moet snappen dat we op het moment in een "bull market" zitten, en veel tech bedrijven zijn overgewaardeerd, in de semiconductorindustrie is de 1.25 relatief laag, maar een supermarkt met 1.25 zou hoog zijn.
AMD is op het moment naar sentiment hoger geprijsd.

Disclaimer: Ik ben long op AMD.
Echt goed nieuws, maar laat ze eens de AMD 5950/5900X op orde hebben met de levering. Want er zijn nu alleen scalpers aanwezig. Zelfs winkels zoals @Azerty Hardware bijvoorbeeld of een ander bedrijf doet vrolijk mee met de Scalpers. Kan me niet voorstellen dat hun ze voor een hogere mrsp krijgen.
Dat is natuurlijk elke winkel/groothandel die daar aan meedoet op het moment dat de toelevering van een hele serie producten bagger is. Marges op producten die minder goed leverbaar zijn moeten natuurlijk hoger zijn. Die winkels zijn er niet om jou een service te bieden tegen de best mogelijke prijs, ze zitten in de business om zo veel mogelijk winst/omzet te maken. Als er heel veel vraag is naar een product dat jij 2e hands wil verkopen ga je toch ook kijken waar je het tegen kan verkopen, niet naar een 'eerlijke' prijs.
Zelfs bij de groothandels/importeurs zijn de prijzen verhoogd
Zeker bij GPU's, maar ook de CPU's
Dus de winkels hebben hier zelf niet heel veel invloed op
Bovendien is het gewoon normale marktwerking
Er is amper aanbod, en genoeg vraag dat ze de paar producten die ze hebben toch kunnen verkopen voor veel hogere prijzen
Als ondernemer ben je dom als je dat niet doet

[Reactie gewijzigd door Stijnvi op 28 januari 2021 02:02]

Als iets slecht verkrijgbaar is, verkoopt een winkel er veel minder van. Toch moeten ze de stroom, pand, gas, medewerkers en alles nog gewoon doorbetalen. Dan is het niet meer dan logisch dat de prijzen dan omhoog gaan om dit te compenseren.
Jou verhaal kan ik alleen bevestigen als ze bijvoorbeeld dus ook alleen afhankelijk zouden zijn van dat specifieke product. Maar heej in meeste gevallen is dat niet waar weet je zelf ook.
Een belangrijke nuance is dat de verkoop van andere producten ook onder het tekort aan deze processoren lijdt.
Want een nieuw moederbord en nieuw geheugen heeft vrij weinig zin zonder de processor.
Die worden bij een tekort aan processoren ook minder verkocht.
En dan heb ik het alleen over de upgradesetjes, velen kopen een volledig nieuwe pc met alle toeters en bellen, vaak ook inclusief montage.
Maar dat kan dus alleen als de cpu ook beschikbaar is.
Yups hoe dikwijls gaan mensen een nieuw moederbord kopen, zonder cpu/geheugen. De dingen die wel meestal zonder koppelverkoop over de deur gaan zijn toch wel: schijven, extra geheugen, videokaart, voeding. Cpu's in mindere mate, omdat de socket hetzelfde moet zijn, en dat is bij Intel dikwijls niet het geval. Alles wat toebehoren is laat ik achterwege, ik heb het over interne onderdelen. Ok er zijn altijd mensen die bijvoorbeeld eens een nieuwe kast gaan kopen, maar dit aantal is extreem laag zijn tov mensen die bijna alles vervangen van hun systeem. Een enkel moederbord kan nog wel eens, omdat het moederbord stuk is, geen rma meer op ofzo.
Precies, lijkt alsof zij de prijzen kunstmatig meer dan €100 boven de adviesprijs aan het houden zijn, hetzelfde geldt voor de mobo's. Alleen die Dustinhome.nl ligt wat lager maar die krijgt zo'n slechte reviews dat ik dat niet aandurf.
Volgens mij is daar niks kunstmatig aan en is dat gewoon marktwerking.

hele hoge vraag + beperkt aanbod = hogere prijzen.
Helaas komt dat extra geld in het laadje van de retails en niet AMD.
Ik begrijp je doet 50,- of heej laten we onze stoute schoentjes aandoen 70-80,- is prima. Ga er mee akkoord is jou winkel etc kan doen etc.

Maar scalpers prijzen, 200/300? Ik zie toch Sony en Microsoft hun console prijzen omhoog doen bij verkoop.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 27 januari 2021 20:35]

Mwah ik ken situaties waarbij het een factor 4× of 5× de adviesprijs en bijna niemand die klaagt, wat is je punt? Jij vind het product nu te duur, ik ook, even geduld hebben. :)
AMD. Moet helemaal niks nakka Nada.
AMD 5950/5900X CPUs zijn Niche producten die alleen voor een heel selectief groepje mensen bedoeld zijn . En ik zie ook overlap van producten , als je zo veel cores nodig hebt .. tja is er ook gewoon thread Ripper....

Als men gewoon eens stopt met dingen kopen die ze totaal niet nodig hebben zou de prijs gewoon omlaag gaan. Waarom hebben al die mensen een 12-16 core CPU nodig? Voor gaming zijn ryzen 5800x en 5600x prima en soms sneller. Video bewerken? Video kaarten zijn daar veel beter in.
Dus ben erg benieuwd.

Microsoft en Sony de partijen die AMD al jaren gesteund hebben. Zonder die 2 was het bedrijf omgevallen. al jaren de grootste klanten van AMD. Die hebben miljoenen orders neer gelegd. Dus het is logisch dat een groot deel van die productie naar hun gaat IPV een 5900/5950. En door corona is de vraag extra groot dus deze klanten krijgen gewoon voorrang .

AMD maakt zelf geen CPUs maar kopen van TSMC en die zegt we hebben zo veel beschikbaar dit zijn de kosten dit jaar . AMD betaald het gewoon en berekend het door.

Epyc komt er aan, dat zijn CPUs waar AMD meer aan verdienen dan de 5900 5950 dus ik denk ook dat die voorrang gaan krijgen...

Zijn Mensen het niet eens met de prijs kunnen ze altijd bij Intel terecht.
Dus jij bepaalt wat mensen wel of niet nodig hebben? Oké dan...
Ik bepaal niks. Lees alleen maar dat er mensen zijn die klagen over de prijs van en Niche product dat 2 jaar geleden nog niet eens bestond in het normale desktop segment. *
Heb jij nou echt een goed voorbeeld waarom zo veel mensen een 12 of 16 core CPU echt nodig hebben dat de prijs om hoog wordt gestuwd? Ik namelijk niet.
Ik ben programmeur en heb meedere Saas apps. Tegenwoordig in plaats van help te schrijven, maak ik wel vlug een demo film. En ik krijg daardoor minder vragen eigenlijk. Deze zomer nieuwe pc (zelfbouw) gekocht goed wetend dat er een nieuwe generatie aankwam. 3700x/b550 etc omdat ik wel verwacht had dat er een tekort ging zijn. Als deze cpu's in prijs dalen zal ik misschien wel upgraden naar een 5900 ofzo. Maar komende van een mijn ondertussen 4-5 jaar oude intel i7 is dit een enorme vooruitgang. En zelfs als die cpu 98% van de tijd met moeite 1% gebruikt, de winst bestaat em echt wel. Videokaarten zijn er niet altijd beter in, het hangt af van de software. Daarbij als je niet echt gaat gamen, wat heeft het nut dan dat je daar een super duper deluxe ti gaat insteken als je met een cpu bijna net hetzelfde kan bereiken als het om video gaat.
Dan is er nog het feit, veel mensen die upgraden hebben wel ingezien dat om de 1-2 jaar upgraden eigenlijk duurder is, en je tegenwoordig gemakkelijk 3-4 jaar kunt doen met een cpu (en langer zelfs). Dan ga je beter voor in 1x het topmodel en zit je weer een paar jaar goed. 20 jaar geleden verving ik mijn pc om de 6 maanden, en dat verschil was merkbaar. Ten op zichte van mijn pc van 4 jaar geleden, heb ik wat meer m2 nvme plaats, mijn cpu is sneller en een andere videokaart. Maar in 98% van mijn gebruik is er 0 verschil. Voor gaming is het nog wat anders. Zeker als je de laatste extra frame er wilt uitpersen en 4k gaming wilt doen.
Heeel goed nieuws, we kennen allemaal de tijden wel dat amd de underdog was....al moet ik zeggen dat ik zelf ok nog intel cpu gebruik..maar al met al..top.
Dat je nog Intel gebruikt (op dit moment) is helemaal niet vreemd. Intel heeft de laatste jaren geen echt grote stappen gemaakt, maar was desondanks gewoon 'the way to go', omdat AMD gewoon achter liep.

cpu's behoren echter al een aantal jaar niet echt meer tot 'slijtage' onderdelen: Ze gaan steeds langer mee, misschien wel juist doordat de vooruitgang die Intel boekt niet zo groot meer was. Een nieuwere pc met de nieuwste CPU gaf geen verschrikkelijke snelheidswinsten meer. Er zijn jaren voorbijgegaan waarbij je enkel door een SSD (sata) in je PC /laptop te steken, je een enorme prestatiewinst kreeg. Met de NVMe SSD kregen we nog een 'soort van' boost. Maar een nieuwe pc met een nieuwe cpu deed vooral je portemonnee lichter worden, maar je pc niet gigantisch veel sneller.

Nu AMD met Ryzen Intel het vuur aan de schenen legt, en vooral ineens met méér cores komt, is er echte prestatie winst te verwachten tenopzichte van je 4+ jaar oude Intel systeem. Voor een 'schone installatie' hoef je het vrijwel niet meer te doen (die nieuwe pc kopen), want Windows 10 'ververst' zichzelf toch al om de zoveel maanden.

Anyhoe: Nu AMD weer meedoet, moet Intel ook wel uit z'n luie stoel komen, of door die zure/rotte appel heen bijten en die kostbare investeringen doen teneinde AMD weer bij te benen/voor te blijven. Of AMD zijn prijspeil kan vasthouden? Denk dat, als Intel weer met een goede tegenhanger komt, de prijs van AMD cpu's wel weer zal dalen. Op dit moment is het echter cashen voor AMD: De consument heeft geen betere keus, en zal enkel voor Intel kiezen vanwege leverbaarheid (en niet vanwege prestaties).
Klopt, ik heb al vrij lang de 4690K en voel nog niet de behoefte om weer compleet nieuw te gaan...
Sorry... reactie op verkeerde persoon...

[Reactie gewijzigd door conces op 27 januari 2021 21:06]

Geen betere keus? Ik als gamer vind dat ik wel een betere keus had. Ik heb een I5-10600K voor mijn gaming-PC gekocht vanwege de prijs én prestaties en uitstekend is i.c.m. mijn RX 5700XT. Uiteraard is een I5-10600k niet de allersnelste CPU die er bestaat, maar op 1440p (Ik game op 3440 x 1440) is het verschil tussen een R5-5600x/R5-5800x en mijn CPU nihil.
Ik heb echt overwogen om een R5 5600X aan te schaffen, die kost nu rond de € 370. Vind ik best veel meer geld t.o.v. een I5 10600k van € 250, voor praktisch geen verbetering. Behalve als je de hele dag gaat winzippen, foto's en video's bewerken op je PC. Hoe dan ook... zouden grafische kaarten nog beschikbaar zijn, dan is een R5-5600X gecombineerd met een GPU van € xxx een slechtere keus dan een I5-10600k gecombineerd met een GPU van € (xxx + 120). (I.c.m. een goed modern moederbord)


-1? Echt? Mijn reactie is een flamebait, troll of belediging van een gebruiker?
Nee, dít is een belediging: al die sukkels die reageren als emofans van AMD: Salutem et amentes procreantur

[Reactie gewijzigd door conces op 28 januari 2021 12:18]

Je had ook een 3700X of een 3600X kunnen kopen, dat er nu een nieuwere is maakt die cpu's niet slechter. Die hebben nog steeds superveel bang for the buck. Ik zeg niet dat je 10600k een slechte keus was, maar het was echt niet de enige optie in jouw geval.

[Reactie gewijzigd door Ulas op 28 januari 2021 12:12]

Dat klopt, maar zoals ik al aangaf: prijs/kwaliteit is voor mij beweegreden nummer 1. Een Intel combo was voordeliger dan een AMD B550 systeem en mijn games lopen soepeler met een I5-10600k. En natuurlijk had een B450 systeem gekund, maar ik heb liever een moederbord met een nieuwere chipset. Mijn vrouw heeft een Ryzen 5 3600, doet aan photobewerking etc... prima vlotte CPU. Ik heb mijn RX 5700XT (we hebben er 2 hierzo) ook getest in combinatie met haar systeem en mijn conclusie is dat de I5-10600 resp. I5-10600k van mijn zoon resp. mijzelf games beter draaien. Ik heb ook RAM modules van 3600/4400 MHz en die kan ik op de juiste snelheid laten lopen op de Intel-systemen. Met de Ryzen 5 3600 heb ik 3 soorten modules gebruikt, stabiel krijg ik het systeem alleen wanneer ik de snelheid op 3200MHz zet. Dit is echter niet heel erg belangrijk voor de performance, maar het geeft mij wel een fijner gevoel dat mijn aangeschafte hardware volledig wordt benut. Ik ben een 50-er, zit al 25 jaar in het vak. Ik heb als systeembeheerder gewerkt, softwareontwikkelaar en -ingenieur en heb als hobby echt honderden machines in elkaar gezet. Ik heb teveel geld uitgegeven aan mijn eigen upgrades en heb vaak genoeg combo's geprobeerd zoals Phenom X3's en Socket FM2 combinaties, puur omdat ik AMD een warm hart toedroeg en eigenlijk nog steeds wel. Maar om nou te beweren dat dat de beste combo's waren? Nee. Wel prijs! De 3-eenheid AMD-Intel-Nvidia draait uniform op hoge toeren, zij bezigen alledrie dezelfde taal, verklaren met dezelfde bewoordingen waarom er schaarste is of een prijs te verklaren is en alleen de consument wordt er armer van! Ondertussen wil ik het maximale voor het geld wat ik eraan besteed en wil ik geen "Backer" zijn voor geen van deze bedrijven. Concurrentie is goed.

[Reactie gewijzigd door conces op 28 januari 2021 12:55]

Op heel veel gebieden is Intel nog steeds heer en meester. Als je een data center bouwt wil je dat kunnen baseren op benchmarks die je door en door kent. In mijn industrie is er eigenlijk geen enkele applicatieleverancier die zijn data center requirements baseert op AMD, alleen op Intel. Dan moet je als data center ontwerper wel heel sterk in je schoenen staan als je voor AMD durft te kiezen met alle risico's van dien.
Klopt, yet again.

Maar ook dat kàn veranderen. Want een data center bouw je ook niet voor de eeuwigheid.. maar voor betrouwbaarheid, performance en wellicht zuinigheid.
Zoals Apple kan overschakelen van Intel naar ARM (M1), zo is het niet ondenkbaar dat (als AMD zich zo blijft gedragen) er in de toekomst een (klein) markt aandeel voor AMD zal ontstaan. EPYC is immers competatief t.o.v. Xeons. Prestaties en energieverbruik zijn in datacenters naast betrouwbaarheid ook zeker belangrijk
Dat is met Intel ook zo. Als je allemaal dezelfde bakken koop loop je altijd risico. Een mix van alles door elkaar en je workload goed horizontaal schalen is de oplossing.
Mensen, we moeten nu echt applaus geven voor AMD, eindelijk zien wij goeie prijs/performance CPU.
Monopoly van Intel is voorlopig voorbij.
De financiële markten spreken van een minder goed resultaat dan verwacht. Vind ik toch vreemd met een record omzet. Jammer van de leverings problemen al hebben allen chips daar momenteel last van (autoindustrie idem dito). Voor de mensen die daar over vallen heb geduld.
Zo vreemd vind ik dat niet. Als je een bepaalde omzet/winst verwacht en die wordt niet behaald dan valt dat tegen. Meestal maak je die verwachtingen aan de hand van wat er gebeurd, de verwachting is zelden gelijk aan het oude resultaat van vorig jaar. Er zijn wat grote releases geweest, zowel op CPU, GPU, als console gebied (goed, dat is ook GPU/CPU maar wel een ietwat aparte tak kwa releases), die ervaren allemaal gigantische leveringsproblemen en kunnen daardoor niet geheel aan de verwachtingen voldoen.
Ik vond het vrij laag, maar de resultaten van Xilinx zijn hier nog geen onderdeel van.
Dus dit is nog puur AMD.
The transaction is currently expected to close by the end of calendar year 2021. Until close, the parties remain separate, independent companies.
Ja ik heb er ook deel van uit gemaakt met de aankoop van Zen 3! Mooie cijfertjes, maar Ryzen 5000 generatie en RX 6000XT waren echt uniek en erg goed, snel en met hun GPU's weer aan de top.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee