ASRock maakt mini-pc met inhoud van een liter voor Ryzen AM4-apu's

ASRock introduceert de Jupiter X300, een mini-pc van 178x178x34mm met een custom AM4-moederbord voor AMD Ryzen-apu's. Volgens de fabrikant kan de mini-pc uitgerust worden met apu's met een tdp tot 65W.

De ASRock Jupiter X300 is een barebone-pc compleet met koelblok en ingebouwde ventilator. Volgens de fabrikant is het systeem in staat om 65W-apu's uit de AMD Ryzen 4000G-, 3000G- en 2000G-series koel te houden. Het moederbord is op maat gemaakt voor de behuizing en gebruikt AMD's X300-chipset, die is alleen beschikbaar voor systeembouwers en zit niet op losse moederborden.

Het moederbord en het kastje bieden ruimte voor twee DDR4-reepjes van het SO-DIMM-formaat, een 2,5"-ssd of -hdd van maximaal 9,5mm hoog en een PCIe Gen3 x4-ssd van het M.2 2280-formaat. Ook is er een M.2-slot voor een wifimodule.

Het is mogelijk om tot drie schermen tegelijk aan te sluiten op de Jupiter X300. De HDMI 2.0-poort en DisplayPort-aansluiting ondersteunen beiden 4k-schermen op 60Hz. De D-sub-aansluiting gaat tot 1920x1080 pixels bij 60Hz. ASRock voorziet het kastje van acht USB-aansluitingen. Het gaat om zes USB 3.0-aansluitingen, waarvan twee Type-C en twee USB 2.0-aansluitingen. Wanneer de mini-pc uitkomt en wat de adviesprijs is, heeft ASRock niet bekendgemaakt.

ASRock Jupiter X300
ASRock Jupiter X300ASRock Jupiter X300ASRock Jupiter X300

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

26-01-2021 • 14:06

185

Reacties (185)

185
181
54
6
0
119
Wijzig sortering
Ik snap eerlijk gezegd de verbazing niet om VGA. In veel fabrieken die ergens in de jaren 70-80 zijn gebouwd is VGA nog doodnormaal. Hele oude systemen die nog prima werken en waar het simpel weg gewoon te duur is om alles even om te bouwen omdat daar allemaal legacy systemen op aangesloten zijn Vaak zie je nog simpele dos systemen en dot matrix printers maar het werkt allemaal gewoon nog. Pas als er echt niet meer gerepareerd kan worden gaan ze over op nieuw spul.
waarom 1x hdmi, 1x displayport en dan nog vga (of d-sub, net hoe je het wilt noemen), op zo'n mini-pc lijkt me dat vga een beetje aan de oude kant is, ik snap dat het nog gebruikt word, maar het is een gloednieuw custom mobo, why vga

[Reactie gewijzigd door 101br03k op 24 juli 2024 07:09]

op zo'n mini-pc lijkt me dat vga een beetje aan de oude kant is, ik snap dat het nog gebruikt word, maar het is een gloednieuw custom mobo, why vga
Zodat het bijvoorbeeld één op één een oude thinclient kan vervangen. Zo kan bestaande randapparatuur herbruikt worden zonder de complexiteit te vergroten d.m.v. converters.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 07:09]

Een beetje knappe scherm van nu heeft een hdmi aansluiting. DisplayPort is deze langzamerhand allemaal aan het vervangen. Een VGA is niet meer van deze tijd...
Je hebt gelijk dat het we het stilaan moeten loslaten, maar het is toch echt de enige standaard die zo goed als altijd aanwezig is op een scherm.
VGA *is* niet standaard aanwezig, maar *was* standaard aanwezig. VGA stamt uit 1987...

Als je nu nog een scherm met een VGA aansluiting kunt kopen, dan heeft dat scherm bijna altijd *ook* een DVI of HDMI aansluiting. (Ca 1300 van de 1400 op pricewatch).

En laten we wel wezen, op HD resoluties geeft een digitaal signaal een véél beter beeld dan een analoog VGA signaal. Dus snel weg met VGA.
Het gaat niet om de beeldschermen die jij en ik op ons buro hebben staan.

Deze vga aansluiting is er ook voor die lokaties waar een beamer of ander giga-presentatie-scherm staat met een vga aansluiting. Die staan er al jaren maar vervangen is daar vaak iets prijziger, niet alleen financiëel maar ook organisatorisch: Er moet dan meestal meteen verbouwd worden.

Bedenk dat er zo af en toe ook vraag is naar computers met een RS232 aansluiiting, om nog maar te zwijgen van een RS344 aansluiting. Er zal vast een volgende versie komen met een RS232 aansluiting. Handig voor iedereen die zijn/haar eigen electriciteitsmeter wil uitlezen.
Hoewel ik het me je eens ben dat VGA zijn tijd gehad heeft moet ik je stelling toch tegenspreken.

Tot minder dan een jaar geleden keek ik dagelijks urenlang op een 24" 1920*1200 scherm, aangestuurd via VGA en op de beeldkwaliteit was niets aan te merken hoor. Ik kon althans niks beter opmerken aan de 100'en andere HD schermen die ik in die jaren op andere plekken heb gebruikt.
De Pricewatch is hiervoor geen representatieve informatiebron. De toepassing waar ASRock op mikt is waarschijnlijk het vervangen van ingebouwde PC's zoals in informatiezuilen, kassasystemen, enz. In die systemen zal het gebruik van VGA ook een aflopende zaak zijn maar omdat die systemen vaak 15 jaar moeten meegaan is het voor de vervangingsmarkt nog erg aantrekkelijk om wel VGA aan te bieden.
Klopt helemaal, echter ondanks dat PC's regelmatig vervangen worden in bedrijven, blijven schermen vaak staan tot ze kapot zijn of er een verhuizing is. 10j oude schermen zijn heel normaal, en die hebben inderdaad vaak (als het wat higher end schermen waren toendertijd) ook een displayport aansluiting.
Er kan dus inderdaad nog wel een noodzaak zijn voor een D-SUB aansluiting alhoewel die wel met de maand kleiner wordt natuurlijk.
vrees dat er nog meer VGA aansluitingen op PC's zijn dan HDMI.
En HDMI was ook niet altijd zo super voor PC.

Ander totaal mee akkoord zo snel mogelijk weg met VGA EN HDMI
HDMI was tot voor een paar jaar, vrij zeldzaam op computers. Er zat wel vaak DVI op. Electronisch (op het geluidskanaal na) compatible met HDMI en VGA indien volledig bedraad, maar de stekers zijn onhandiger dan die voor VGA of HDMI.
Het verbaast mij dat er zoveel wordt gemauwd over VGA, en helemaal over HDMI.

HDMI op de PC was een uitkomst. Dat heeft ervoor gezorgd dat eindelijk de markt van schermen was opengebroken. Destijds moest je een apart scherm voor TV en voor PC hebben. Nu is dit allemaal compatibel (tot op zekere hoogte). Het is nu makkelijk/doenbaar om je pc op je tv aan te sluiten.

VGA zit nog op een hoop oude meuk, dat is waar. Via VGA kun je wel verbinden met een oude beamer die nog in een hoekje ligt of met een oud scherm. Stel er zou geen VGA op zitten, dan zouden zich voldoende mensen melden die hem niet willen kopen omdat het er niet op zit.

Denk maar aan de 3,5mm jack op een telefoon. Wat een kloten aansluiting is dat, gevoelig voor stof, vocht, slijtage en toch wil bijna iedereen dat terug in de telefoons. Met VGA zal het die kant niet uit gaan maar waarom niet deze aansluiting erop doen als het makkelijk kan?

Overigens, mist niemand de rs232?
Elke netwerkbeheerder mist rs232 :O
Rare analogie... DP is wel een enorm pak interessanter dan vga, dvi en hdmi opgeteld, maar wat komt er in ruil voor 3.5mm? Bluetooth rotzooi met alle autonomie- en connectiviteitsprobelemen van dien, of nog erger, dongles! retch
Denk maar aan de 3,5mm jack op een telefoon. Wat een kloten aansluiting is dat, gevoelig voor stof, vocht, slijtage en toch wil bijna iedereen dat terug in de telefoons.
Er zijn niet zoveel bestaande audio-alternatieven voor een plug die veel en makkelijk ingeplugd en uitgetrokken moet kunnen worden.
Maar ik zou het liefst daarvoor in de plaats de 6,3mm plug zien, die gaat tenminste niet steeds stuk. Ik zie het echter niet snel gebeuren.
Het gaat in deze discussie natuurlijk om de vergelijking, niet exact om de 3,5mm plug. Voor 3,5mm audio had toch al lang een beter alternatief verzonnen kunnen worden. Een betere bluetooth / draadloze optie met hq audio of een deugdelijker fysieke aansluiting, desnoods de 6,3mm plug. Ook op PC's en ook in deze mini pc zit ook nog een crap 3,5mm aansluiting.

Tulp stekkers zouden al beter zijn.

Wat dat betreft is DP wellicht veelbelovend maar is HDMI breder inzetbaar. Daarnaast is VGA analoog maar dekt wel een breder aantal beeldvertoners (beamers / schermen / kvm switches) ook door een DVI-vga adapter. Daarnaast, er zit ook een DP aansluiting op!

Zelf zie ik liever DP verdwijnen dan HDMI, of anders geformuleerd, ik zie graag dat de schermen zowel op de hifi als op de pc met dezelfde aansluiting werken. Dus de TV is aansluitbaar op de PC en receiver. En de PC is aansluitbaar op de schermen en op de receiver. Dat zal met DP voorlopig niet gaan gebeuren, zoek maar eens een receiver met een stuk of 4+ DP aansluitingen. Of een TV met 1 DP aansluiting.

DP kan wel betere papieren hebben qua specs maar is de door de markt door de strot gestampte stekker om meer schermen te verkopen, wat overigens redelijk gefaald lijkt, laten we dit aub niet nogmaals uitvoeren.
Het gaat in deze discussie natuurlijk om de vergelijking, niet exact om de 3,5mm plug. Voor 3,5mm audio had toch al lang een beter alternatief verzonnen kunnen worden.
Twee argumenten:
1) https://xkcd.com/927/
2) jpeg is inmiddels ook al lang en breed opgevolgd door betere standaards
- jpeg-ls (lossless, nooit echt bekend geworden)
- jpeg2000 (kwam nooit van de grond omdat er patenten en licenties aan verbonden waren voor het gebruik
- PNG (goede vervanger van GIF maar ondersteund geen animated images), effectieve olliustratie van argument 1
- WEBP (enkel ondersteund door Google, Chrome en afgeleiden)
- HEIC/HEVC (enkel ondersteund door Apple)
- AVIF (nog te nieuw)
Een betere bluetooth / draadloze optie met hq audio
Aan bluetooth kleven nog steeds te veel bezwaren. Apparaten hebben accu's nodig, die slijten en zijn na 2 jaar onbruikbaar, vervangen kan niet, of als je een groot apparaat hebt (zoals de JVC IR-hoofdtelefoon die ik 20 jaar geleden kocht) dan zit er een proprietair accuformaat bij waarvoor na 5 jaar geen accu's meer verkrijgbaar zijn.
of een deugdelijker fysieke aansluiting, desnoods de 6,3mm plug.
Het voordeel van de 6,3mm plug is dat er eenvoudige verloopjes naar 3,5mm verkrijgbaar zijn. (omgekeerd bestaat ook trouwens, maar is niet zo gebruiksvriendelijk)
Ook op PC's en ook in deze mini pc zit ook nog een crap 3,5mm aansluiting.
En dat hadden best 6,4mm en tulp-pluggen kunnen zijn, de reden is besparing op materiaal en volume.
Tulp stekkers zouden al beter zijn.
Dan heb je altijd minimaal twee stekkers nodig (voor stereo) en met een microfoon erbij 3. Ook zijn deze nog dikker dan de 6,3mm (alhoewel ze weer wel wat korter zijn)
Wat dat betreft is DP wellicht veelbelovend maar is HDMI breder inzetbaar.
Het grote verschil was altijd dat HDMI ook audio overbrengt en dat DP hogere resoluties en meerdere schermen (doorlussen) ondersteund. DP ondersteund ook AMD's FreeSync en Nvidia's G-Sync.

HDMI lijd onder het feit dat de meeste devices nog oudere versies ondersteunen. HDMI ondersteund ook geen multi-monitor-support (daisy-chainen) of het sturen van het signaal over USB-C-poorten.

DP plus een aparte kabel voor audio gaat altijd superieur zijn, mist die laatste ook een up-to-date protocol ondersteund, de digitale/coaxiale tulp-plug (sp-dif) en toslink (optisch sp-dif) ondersteund 7.1kanaals compressed en DTS maar geen ongecomprimeerd geluid en voldoet niet al niet meer voor DTS-HD, dolby TrueHD, Dolby Atmos en andere later gekomen standaarden (die wel allemaal in HDMI 2.1 ondersteund worden.

Kortom wil je alles op je TV gebruik HDMI,gebruik je een aparte versterker voor het geluid, wil je gamen, gebruik DP.
Daarnaast is VGA analoog maar dekt wel een breder aantal beeldvertoners (beamers / schermen / kvm switches) ook door een DVI-vga adapter.
Ik ben niet tegen VGA als backward compatibiliteit, echter DVI zou hiervoor beter zijn, en dan niet DVI-D maar DVI-I. In de praktijk zien we echter dat DVI snel aan het verdwijnen is en VGA nog lang gaat blijven.
Zelf zie ik liever DP verdwijnen dan HDMI, of anders geformuleerd, ik zie graag dat de schermen zowel op de hifi als op de pc met dezelfde aansluiting werken. Dus de TV is aansluitbaar op de PC en receiver. En de PC is aansluitbaar op de schermen en op de receiver. Dat zal met DP voorlopig niet gaan gebeuren, zoek maar eens een receiver met een stuk of 4+ DP aansluitingen. Of een TV met 1 DP aansluiting.
Hifi is geen beeld. De meeste receivers die HDMI-aansluitingen hebben, kunnen dit wel doorsturen naar een TV of monitor (pass-thru), maar niet het geluid er uit halen om dat via de eigen aangesloten speakers te versterken. Dit is een gevolg van de te ver doorgevoerde beveiliging, opgelegd door de filmindustrie en aanverwanten.
DP kan wel betere papieren hebben qua specs maar is de door de markt door de strot gestampte stekker om meer schermen te verkopen, wat overigens redelijk gefaald lijkt, laten we dit aub niet nogmaals uitvoeren.
DP is afkomstig van Apple, maar inmiddels is heel de PC-industrie van de voordelen overtuigd. Enkel de entertainmentbranche houd vast aan aan HDCP en HDMI.
Hifi is geen beeld. De meeste receivers die HDMI-aansluitingen hebben, kunnen dit wel doorsturen naar een TV of monitor (pass-thru), maar niet het geluid er uit halen om dat via de eigen aangesloten speakers te versterken
Dikke onzin, heb hier een receiver (SR5004) uit het jaar kruk (2009), die trekt prima het geluid uit de hdmi (vanaf de pc) en gooit het beeld naar de tv, alles via hdmi.
Hifi is geen beeld.
True, home cinema dan.
DP is afkomstig van Apple
Dat is al verdacht, als het even kan gaat Apple eigen proprietary standaarden introduceren.
DP plus een aparte kabel voor audio gaat altijd superieur zijn, mist die laatste ook een up-to-date protocol ondersteund, de digitale/coaxiale tulp-plug (sp-dif) en toslink (optisch sp-dif) ondersteund 7.1kanaals compressed en DTS maar geen ongecomprimeerd geluid en voldoet niet al niet meer voor DTS-HD, dolby TrueHD, Dolby Atmos en andere later gekomen standaarden (die wel allemaal in HDMI 2.1 ondersteund worden.
Dan heb je dus ook twee kabels nodig, en voor de audio moet het dan door een enkele kabel, de toslink ontwikkeling is ook al een tijdje aardig stil (gebeurt daar uberhaupt nog iets?).

Dus DP + extra kabel blijft dubieus, voor multi-monitor prima maar het zou beter zijn HDMI 2.2 of 3.0 op alle schermen breder te omarmen en hier een aantal van de bovenstaande exotische scenario's te verhelpen.
Dikke onzin, heb hier een receiver (SR5004) uit het jaar kruk (2009), die trekt prima het geluid uit de hdmi (vanaf de pc) en gooit het beeld naar de tv, alles via hdmi.
Geluid uit de PC is waarschijnlijk niet via HDCP beveiligd. Daarbij is die receiver van jou toch echt een van de uitzonderingen, zeker uit die tijd,
True, home cinema dan.
HDCP.
Dan heb je dus ook twee kabels nodig, en voor de audio moet het dan door een enkele kabel, de toslink ontwikkeling is ook al een tijdje aardig stil (gebeurt daar uberhaupt nog iets?).
Toslink is zo te zien een eenmalige standaard geweest. Toslink is zowiezo al sp-dif(f), en die sp staat voor Sony-Philips. sony concentreert zih nu volgens mij vooral op gaming en bioscoop, TV-business draait daar ook niet goed. Philips heeft zich lang geleden al uit de consumer-electronica en de hifi teruggetrokken. De TV's waar nu Philips op staat zijn komen uit China in opdracht van TPV Technology (Hong Kong, voorheen Top Victory Electronics, mainland China).
Dus DP + extra kabel blijft dubieus, voor multi-monitor prima maar het zou beter zijn HDMI 2.2 of 3.0 op alle schermen breder te omarmen en hier een aantal van de bovenstaande exotische scenario's te verhelpen.
Voor HDMI heb je al gauw 4 of meer fysieke aansluitingen nodig op je PC en de nodige kabelwirwar. DP kun je doorlussen en met een fysiek aansluiting eenvoudig meerdere schermen aansturen. Voor die toepassing zal je meestal ook geen meerkanaals Cinema-geluid nodig hebben, dus dan voldoen toslink en sp-dif wel.

Kortom, er is niet een universele oplossing, helaas.
Geluid uit de PC is waarschijnlijk niet via HDCP beveiligd. Daarbij is die receiver van jou toch echt een van de uitzonderingen, zeker uit die tijd
Receivers ondersteunen dat (HDCP) vaak. bijv: http://manuals.marantz.com/SR5012/EU/en/GFNFSYsavbhwwe.php
In de pricewatch gefilterd op receivers met HDCP: https://tweakers.net/vers...BWtZGlpqRRbqwMSNsEQrq0FAA dit zijn er waarbij het in de pricewatch al te vinden is, de meeste ondersteunen dit in de HDMI specs.

De receiver is hierbij toch de vertoner? En stuurt het geluid waar je heen wilt en beeld idem.
Receivers ondersteunen dat (HDCP) vaak. bijv: http://manuals.marantz.com/SR5012/EU/en/GFNFSYsavbhwwe.php
In de pricewatch gefilterd op receivers met HDCP: https://tweakers.net/vers...BWtZGlpqRRbqwMSNsEQrq0FAA dit zijn er waarbij het in de pricewatch al te vinden is, de meeste ondersteunen dit in de HDMI specs.
Zelf heb ik een receiver zonder HDMI, maar met component-aansluitingen, dus ik heb er geen ervaring mee. Wel heb ik een aantal keer modellen opgezocht, maar allemaal konden ze toen dus wel verschillende HDMI-signalen doorsturen naar de aangesloten TV en geven daarbij ook HDCP mee, maar zelf konden die de HDMI-signalen niet bewerken.

Dus ja volgens de specificatie-lijst ondersteunen ze dan dus HDMI en HDCP, maar het geluid uit het signaal halen en beeld en geluid naar verschillende weergevers sturen konden ze toen allemaal niet. Je vond dat dus echter niet in de specificatielijstjes, daarvoor moest je toch echt even dieper spitten.

Ik heb jouw link naar de Marantz handleiding doorgelezen. Ik zie daar
[i]Digital video processor upscales analog video signals (SD resolution) to HD (720p/1080p) and 4K [i]
Hij kan dus een analoog - dus niet versleuteld - signaal upscalen. Analoog.

HDMI connections enable connection to various digital AV devices (8 inputs, 2 outputs)
Connect, aansluiten. Dat zegt echter niet of hij iets met dat signaal kan doen behalve doorgeven.
Ja hoogstwaarschijnlijk kan deze het geluid er uit trekken en zelf weergeven, maar maar dat geluid doorsturen naar een ander apparaat, nee.

Dat die van jou dat kan, is - zoals ik al zei - van toen een positieve uitzondering, want dat is precies waar die apparaten voor bedoeld zijn. Dat dit in meer apparaten nu kan lijkt me niet meer dan logisch, maar het waren de eisen voor HDCP, opgesteld door de film- en entertainmentindustrie, die dit verhinderden.
TV's hadden in die tijd vaak ook gewoon een VGA-ingang, later DVI en pas de laatste jaren eigenlijk uitsluitend HDMI.
Klopt, maar DP...

Edit: één in de pricewatch https://tweakers.net/pric...hilips-65-inch-zwart.html

[Reactie gewijzigd door 7ven op 24 juli 2024 07:09]

10 jaar geleden waren er genoeg VGA monitoren te koop en die kunnen nog best in gebruik zijn. Bovendien zie je het verschil echt niet als er een goede VGA-kabel tussenzit en je monitor staat goed op de pixelclock afgesteld. Niet bij de meestgebruikt maten 17 tot 22 inch.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 juli 2024 07:09]

Je zou verbaasd zijn hoeveel VGA connectors je nog tegenkomt op industriele pc's in fabriekshallen. Vermoedelijk mikken ze grotendeels op dit marktsegment, en niet op de gewone thuis/kantoor gebruiker.
Wat @Jaggy007 zegt, in de praktijk kom je vga nog heel veel tegen in bedrijven waar er niet met hele hoge resoluties gewerkt wordt. Als ik bij mij op het werk ga kijken (leveren / maken kassa systemen) denk ik dat 99% van de systemen die bij ons buiten gaan nog met vga werkt. Langzaam aan begint dit naar hdmi / displayport te gaan maar dit aantal is nog zeer beperkt.

Om nog verder te gaan de rs232 poort wordt nog extreem veel gebruikt bij mij in de sector en dat is nu wel iets dat in mijn ogen nog erger verouderd is dan een vga poort.
rs232 prachtige poort voor dat betrouwbare netwerk kassaprinters een ding waren.

Ik hoop eigenlijk dat veel winkels en horeca die nu nog op rs232 werken en dan ook VGA vaak nog. De stap naar paperless maken ipv netwerk of USB printers.

Ik werk zelf in de horeca, als ik een gerecht aansla komt er in de keuken 5bonnen uit. Van papier wat je weg moet gooien. Van mij mag alles naar schermen(HDMI plz) en kassabonnen mailen. Heb je ook meteen het probleem niet meer dan mensen hun bonnetje kwijt raken.
Ben het met je eens, hoewel ik zie dat veel mensen niet paperless willen.
Denk aan de vrouw die weer eens teveel kleding koopt...

Overigens moet ik wel zeggen dat rs232 bizar betrouwbaar is tov usb, van alle problemen die we binnenkrijgen hardware gerelateerd is 3/4 usb die na een update niet meer 100% werkt. Denk onderandere maar aan de windows selectieve usb onderbreking enzo. Deze problemen heb je gelukkig niet met de oude rs232 aansluiting.

Het zelfde overigens voor de vga aansluiting, is dat je kabel beschadigd is heb je vaak nog wel beeld maar is dit in 1 of andere vage overheersende kleur (geel, groen, rood,blauw). Bij HDMI of soortgelijken heb je gewoon geen beeld meer.
Ook een reden dat er nog steeds systemen zijn met PS/2 aansluitingen. Superbetrouwbaar.

En dat kan echt belangrijker zijn dan nieuw
PS/2 betrouwbaar? Vergeleken met wat?
De vrouw die te veel koopt kan toch ook haar bonnetje in haar email krijgen?

Ik zou het nog mooier vinden als je bonnetjes met een pintransactie kan meesturen. Met de optie om het aan te zetten en standaard uit ivm privacy.
Bij vga heb je soms maar een kleur defect, en krijg je bijv een paars beeld, en dus is vervanging nodig.

Veel vga kabels gaan overigens kapot omdat mensen de stekker met veel kracht verkeerd proberen in te pluggen. De D-stekker wordt dan een soort O-stekker, pinnen breken af of verbuigen, etc. Dat kan met een HDMI stekker niet gebeuren, die zijn veel degelijker qua constructie.

De kans dat je een hdmi kabel kapot krijgt is kleiner, maar een echte tweaker krijgt natuurlijk alles kapot 😎
Overigens even terugkomende op de netwerk kassaprinters, vaak emuleren deze nog compoorten om zo te werken. Zelfde als je ze usb aansluit is dit vaak nog via een emulatieprogramma.
Er zijn inderdaad nog heel veel machines in productie die een veel langer leven hebben dan een gemiddelde PC en een initiele investering van 50-500k. Een native seriële poort is dan heel prettig.

De vraag is wel of je dan op de achtergrond wel zo'n snelle pc nodig hebt, of een instapper logischer is. En waar is de USB-C/Thunderbolt poort? Of is dat alleen op Intel bordjes?

[Reactie gewijzigd door arjandijk162 op 24 juli 2024 07:09]

"Snelle pc's" zijn in de praktijk niet nodig of toch niet vaak.
Hoewel ik wel zie dat mensen steeds meer op hun pc'tjes (kassa's) beginnen te doen.
Waarvan sommige taken of combinatie van toch wel handig zijn om iets meer rekenkracht te hebben.

Maar uiteindelijk is het ook weer een kwestie van wil je als bedrijf zijnde een werkende opstelling in 1x upgraden als enkel je pc kapot is. Nieuwe pc is vaak paar honderd euro, complete opstelling zit je al snel richting een veelvoud te denken.
En waarschijnlijk kies je voor een kassa pc niet voor een 65w APU maar voor iets stillers/energiezuinigers
Bedrijven vervangen werkende schermen niet. Dat is ook helemaal niet nodig. Je gebruikt VGA dus om een bestaande werkplek te upgraden met een nieuwe machine. Denk eens verder dan je thuis situatie waar je altijd het nieuwste van het nieuwste koopt ;)
Qua stroomverbruik kan het best wel eens handig zijn om zoiets te vervangen.
Klopt, maar denken ze daar over na? Veel niet denk ik. Hoeveel TL bakken zie je overal nog? Ik meer dan led.....
Dan ga je van 25W naar 15W ofzo, en het kost je toch al gauw 100 a 150 euro. Dat haal je er nooit uit.
Het hangt ervan af. Als je een groter scherm hebt dat eerder 200W was en nu 40, dan zou het nog de moeite waard kunnen zijn. Maar inderdaad, economisch gezien zal het vaak niet de moeite zijn.
Zelfs dan. Nieuwe apparatuur aanschaffen gaat via een ander budget dan de stroomrekening. De meeste managers zullen niet hun budget opofferen om een andere afdeling meer budget te geven.
Een beetje knappe scherm van nu heeft een hdmi aansluiting.
In jouw omgeving. In veel winkel- en industriële omgevingen is het toch echt anders. Het wordt daar pas vervangen wanneer het kapot is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 07:09]

Vervangen of het onderdeel vervangen? Het komt ook vaak genoeg voor dat winkels en bedrijven eerst onderdelen gaan vervangen, zoals in dit geval een kapotte poort, voordat ze voor volledige vervanging kiezen.
Displayport en HDMI zullen in ieder geval nog zeker wel de komende tijd naast elkaar blijven bestaan.
Sterker nog, er zijn meer schermen voor kantoren die VGA en displayport hebben dan dat ze er met VGA en HDMI zijn.

De huidige trend lijkt HDMI voor televisies en Displayport voor monitoren te zijn.
De VGA support is wel een positieve, zelfs al zouden we die inderdaad overal moeten uitfaseren, wat ook gebeurt maar natuurlijk niet overal even snel.
Dat VGA losgelaten moet worden ben ik helemaal mee eens. Probleem is dat geen van de latere standaarden (DVI, HDMI, displayport, USB-C) universeel is. Het is gewoon een zootje waardoor VGA nog steeds de grootst gemene deler is en dus nog steeds bijna noodzakelijk.
Je noemt 4 standaarden maar eigenlijk zijn het er maar 2 die je met verloopsnoertjes aan kunt passen, dus dat scheelt al. DVI/HDMI is de ene en DP is de andere. USB-C dient als kanaal om bijvoorbeeld DP overheen te jagen.
mar-t.net zegt het niet expliciet, maar met een DVI-I connector kun je zonder actieve adapters het signaal op een VGA, DVI of HDMI monitor aansluiting aansluiten.
vrij universeel zou ik zeggen.
Ik denk dat dit soor units vooral bedoeld als thin/zero clients in een kantoorinfrastructuur.

Als je ontwerpt voor business use is het vrij normaal om nog legio legacy-aansluitingen aan te bieden. Zo hoef je je 8 jaar oude -nog perfect werkende- monitor niet af te schrijven als ie het nog prima doet en verplicht je niet met de aanschaf van één machine om ook de andere te vervangen.

Da's te doen als je maar 1 unit hebt. maar als je 300 units in een kantoor neerzet moet je ook 300 nieuwe monitors.

Zo heb ik hierachter me een gloednieuwe server staan met floppy disk en een compoort erop. En yes, ik heb Doom 3D ingeladen op DOS :9 (werkt overigens niet, spel draait op CPU acceleratie).


Edit: Spuit11 geeft ook modder, de vraag was al beantwoord in het draadje

[Reactie gewijzigd door vlaaing peerd op 24 juli 2024 07:09]

Je kan native DVI via HDMI leveren; dan kan je ook nog schermen van meer dan 15 jaar oud aansluiten. Terwijl nieuwe schermen juist niet meer met VGA overweg kunnen. Ik moet zeggen dat ik een extra DP poort logischer had gevonden, dan had je er tenminste ècht drie schermen mee aan kunnen sturen.
Misschien kun je nog 2 schermen aansturen met de USB-C ...
Als dat zo is, dan lost dat het probleem inderdaad op en dan voegt die VGA aansluiting ook nog echt wat toe. Ik weet niet of video-over-USB standaard ondersteunt wordt door de X300 chipset.
Enigszins betaalbare KVM's werken met VGA. 't is niet perfect, maar wel de gemene deler over heel wat generaties hardware. Voor mij iig de escape om zonder al te veel kosten en gedoe beeld te hebben in het hobbyhok.
DVI zit al jaren op de meeste monitoren, maar zolang de voor VGA vereiste DAC in de chipset zit kun je die natuurlijk wel naar buiten voeren ook.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 juli 2024 07:09]

Omdat er nog heel veel potentiele klanten voor ASRock zijn welke VGA nog gebruiken. Zo heb ik +- 254 beeldschermen met VGA aansluitingen voor mijn medewerkers.

Als ze de VGA aansluiting er niet op hadden gezet, was ik geen potentiele klant voor ASRock ;)
VGA zegt helemaal niets over het scherm. Het is alleen de aansluiting en het kabeltje. Pas de laatste paar jaar kun je met HDMI hogere resolutie en framerate halen dan VGA kan.

De standaard VGA (Video Graphics Array) staat voor een resolutie van 640*480.

De VGA kabel daar in tegen kan zonder problemen 2048x1536px @85 Hz

Dus de VGA aansluiting (die blauwe 15 pins) kan zonder problemen full HD aan.

Omdat het signaal op VGA analoog is, en met HDMI digitaal is, zie je wel verschillen.
Niet zonder problemen. Als je geen storingen wilt hebben op hogere resoluties (1080p+) dan heb je dure goed afgeschermde kabels nodig.

Het kan dan al heel snel uit om een simpele hdmi kabel te nemen en eindelijk dat oude beeldscherm weg te gooien. Want dat is vast geen hires led scherm met een hoge refresh rate.
Maar als ik een fabriek/productie haal heb waar overal schermen hangen over stats van de machines en productie. Waarbij ook een berg thin clients in werking zijn voor bediening van machines. Als je die allemaal moet vervangen in 1x naar HDMI. Ben je een berg geld kwijt.

Dan is het goedkoper voor Generaal Pep, een goed upgrade plan te schrijven om ze bij defect te vervangen als dit mogelijk is.
Wat heeft de aansluiting van de monitor of ouderdom precies te maken met ergonomische normen? Dat iets financieel afgeschreven is betekent nog niet dat het bedrijfseconomisch is afgeschreven.

In de pricewatch zie ik dat 1.432 monitoren een VGA aansluiting hebben en 1.962 een HDMI aansluiting, dus zo achterhaald is VGA nog niet.

[Reactie gewijzigd door sampoo op 24 juli 2024 07:09]

Scherpte, contrast, lichtopbrengst, refresh rate, zijn allemaal ergnomische factoren. Ik durf te wedden dat die oude schermen niet best (meer) scoren op al deze punten,
Helaas niet, ze zijn echter goedkoper dan vervangen. Ook ik heb nog genoeg VGA schermen gezien en gebruikt, zeker in MKB.
Als je alleen naar de boekwaarde kijkt, en niet naar stroomverbruik, ergonomie, arbeidsvreugde, dan zijn ze goedkoper ja.

Mijn oude zwartwit beeldbuis tv thuis was ook goedkoper dan mijn nieuwe flatscreen. Toch heb ik hem vervangen. Gek he?
dat zijn schermen met ook DVI/HDMI of Displayport dus niet "alleen" met VGA.
Als je al VGA kabels gebruikt en die kunt aansluiten op de nieuwe thinclients, dan heeft dat in veel gevallen de voorkeur boven de aanschaf van HDMI-kabels. Voor een klantenservice of winkel POS heeft dat niet echt een meerwaarde. Ik denk dat het zelfs prettig wordt gevonden dat een VGA kabel niet zo gemakkelijk verwijderd kan worden als een HDMI kabel.
Zijn VGA kabels over het algemeen ook niet robuuster en ook wel flexibel? HDMI is niet zo stevig en als je goed je best doet heb je hem redelijk snel stuk. Kan mij best voorstellen dat VGA interessant is voor industriële toepassingen.
Het probleem dat ik de afgelopen jaren al te veel gezien heb is de enorme mismatch aan aanlsuitingen tussen schermen en computers/laptops/dockingstations/... . De enige zekerheid die je meestal hebt is VGA.
wat te denken van de omvormers, een displayportkabel die via een vga converter wordt omgezet naar hdmi, ja je komt ze echt tegen, zelfs als de pc en monitor in kwestie geen van beide er over beschikt.
Schermen die nog geen hdmi hebben moeten al wel zo’n tien jaar oud zijn en dus allang afgeschreven
Heb nog een paar Samsung 2443's hier en daar in bedrijf van ~12 jaar oud. Dat waren toen al geen high-end schermen, maar werkpaardjes.
Dat kan bijna ergonomisch niet in orde zijn
Die schermen zijn 24 inch met een 16:10 beeldverhouding en geven zat licht in de omgevingen waar ze gebruikt worden. Geen HDMI. Er is wel DVI-D wat passief omgezet kan worden in HDMI, maar voor een oud systeem dat enkel VGA kan aanbieden (en waar een VGA kabel aanwezig is) zijn ze prima.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 07:09]

Hallo Edwin, het zijn stuk voor stuk hp schermen 1920x1080 60hz. Allemaal kantelen ze om de X, Y en Z as. Daarnaast heeft iedereen een ergonomisch sta bureau, waar ze dus aan kunnen zitten en staan. Ook mag men, als ze dat graag willen, een verhoging ding met zo'n lade erin (weet even niet hoe dat product heet) om onder hun monitoren te zetten. Deze batch schermen is in 2015 aangeschaft.

Overigens zitten er ook andere aansluitingen in, in ieder geval displayport... misschien ook wel hdmi, niet zeker. IT heeft gekozen om VGA te gebruiken. Waarom? Geen idee, geen problemen mee ook. Misschien omdat we al 100'en van die kabels hadden liggen en ze verder zich ook niet bezig hoeven te houden met andere compatibility maar gewoon simpel: VGA.

Nog niet afgeschreven (schermen schrijven we in 10 jaar af, al gaan ze in de praktijk een stuk langer mee ;) ) en ergonomische werkplekken heeft iedereen de mogelijkheid toe!

[Reactie gewijzigd door Generaal Pep op 24 juli 2024 07:09]

Een groot voordeel van VGA vs alle andere stekkers. Je kunt hem vastdraaien. Met zit-staan bureaus kan dat nog wel eens een probleem zijn dat je ineens een stekker een beetje los komt waardoor je scherm het niet doet. Dat kan veel werk besparen voor een helpdesk.

Als VGA een scherm kan driven zie ik geen problemen om het niet te gebruiken. Als er bij een upgrade cyclus de kabels vervangen moeten worden heb je zo te horen gewoon de mogelijkheid, dus ook daar geen problemen.
DVI kun je ook vast draaien, DP hebben weerhaakjes beter blijven zitten dan de HDMI.

Misschien ligt het aan mijn kabels beeldschermen of GPU maar mijn ervaring is dat een digitaal signaal (DP, HDMI, DVI) beduidend scherper dan is dan een analoog VGA signaal, waar je altijd wel bij alle fijne details als text een onscherp randje ziet als je een beetje oplet.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het ene scherm wel HDMI heeft, anderen DVI, andere weer DisplayPort, maar tot een paar jaar geleden hadden zo'n beetje all midrange schermen wel VGA v.z.i.w.. De massa zal het verschil in beeldkwaliteit niet uitmaken of niet zien. Dan scheelt het gewoon een berg gedoe als je alleen maar VGA kabels hoeft te hebben.
En wederom wordt de fout gemaakt alleen van je eigen situatie uit te gaan.

Misschien heeft Generaal Pep wel 254 heftrucs rondrijden met in de rechterbovenhoek een VGA-schermpje waar de orders op staan die gepickt moeten worden.
Alles kost geld, en als bedrijf heb je echt nog heel veel andere kosten, dus je vervangt een scherm pas als hij daadwerkelijk niet meer aangaat.
Voor een beetje word, excel en browsers heb je echt niet heel veel nodig, en zeker in goedkopere modellen was het een paar jaar geleden niet raar om alleen een vga poort te hebben.
Sowieso, als je voor iemand schermpjes mag regelen zijn het je medewerkers nog niet. Werknemers zijn niemands bezit.
Je vergeet dat de ergonomie van monitoren al sinds zeker de jaren '90 een hot item was. Tien jaar geleden leefden we al in 2010 en waren platte monitoren ook al zeker 5 jaar gemeengoed en gingen de ontwikkelingen erg snel.
Als VGA echt de enige aansluiting is die erop zit, lijken dat nogal heule oude schermen hoor.
Mn pa heeft er zo een (1080p VGA-only), mss 10 jaar geleden gekocht? edit: deze.
VGA kwam ik pas achter toen ik m wilde lenen en de stekkers eruit trok, want het beeld ziet er gewoon prima uit.
Ik neem aan dat t ook toen al n goedkope aanbieding van oude voorraad was ofzo.
Maar goed, die is nog steeds (soms) in gebruik naar tevredenheid.

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 24 juli 2024 07:09]

Tuurlijk kan het, maar als je met een vloot van zulke oude schermen werkt, heb je dan echt ondersteuning nodig voor 65W APUs, 32GB DDR4, een PCI-E 4.0 SSD en 2x 4K60 monitoren? Als je alleen wat kantoorwerk wil doen is er genoeg keuze qua mini-PCs die daarvoor voldoen en daarbij VGA bieden. Ik snap niet wat ASROCK als use-case ziet voor zulke krachtige hardware i.c.m. een enkele VGA monitor, en daarbij de mogelijkheid opofferen om 3 schermen via DP aan te sturen, wat volgens mij een realistischere wens van de bedoelde eindgebruiker is.

Ik ben op zich een voorstander van het ondersteunen van legacy aansluitingen hoor; maar het moet wel passen bij de functie van het ding; je wilt toch ook geen VGA aansluiting op je smartphone?

[Reactie gewijzigd door Dorstlesser op 24 juli 2024 07:09]

Als er VGA op mn smartphone zit en ik daar net zoveel van merk als een ongebruikte aansluiting achterop mn PC, heb ik daar geen probleem mee.
Overigens heeft mn zwager ook n VGA-only in gebruik (maar die is nog veel ouder, 1280x1024).
En ikzelf heb n CRT TV aan mn VGA hangen voor retro gaming, daarmee kan RGB rechtstreeks de TV in (alleen sync nog even combineren). Ook als mn PC stuk gaat en ik n nieuwe zoek, of ik maak n dedicated retrogaming bak, dan wil ik daarom weer VGA.

Ik snap het gedoe hierover ook niet, zo'n enorme thread vol gezoek naar redenen waarom anderen het niet zouden willen hebben, ondanks aanwijzingen voor het tegendeel.
Koop gewoon iets anders dat beter bij je eisen past. Dit ding is niet zo heel bijzonder, qua formaat bijna standaard thin-itx, dat moet toch lukken.
Ook vraag ik me af of er meer mensen zijn die 3 digitaal-only monitors op een kleine APU PC moeten aansluiten, dan mensen die via minstens 1 analoge aansluiting moeten _of_ kunnen aansluiten.
(Laat me raden; er is hier vast iemand die zeker weet dat het antwoord het eerste is).

[Reactie gewijzigd door N8w8 op 24 juli 2024 07:09]

Als er VGA op mn smartphone zit en ik daar net zoveel last van heb als een ongebruikte aansluiting achterop mn PC, heb ik daar geen probleem mee.
Maar dat is het nou net. In zo'n klein ontwerp offer je er er andere mogelijkheden voor op. Op m'n nieuwe laptop zit ook nog een VGA port, maar ik had liever een extra HDMI, DP of USB aansluiting gehad.
Ik snap het gedoe hierover ook niet, zo'n enorme thread vol gezoek naar redenen waarom anderen het niet nodig zouden moeten hebben. Koop gewoon iets anders dat beter bij je eisen past. Dit ding is niet zo heel bijzonder, qua formaat bijna standaard thin-itx, dat moet toch lukken.
Je hebt gelijk het is een beetje muggeziften geworden, maar ik zit me gewoon hardop af te vragen wat de gedachte was achter een VGA port ipv extra andere aansluitingen; of daar specifieke redenen voor zijn of eerder dat het gemiddeld nog vaker gebruikt wordt dan we denken. Ik kan zelf inderdaad makkelijker toepassingen bedenken voor 3 HDMI/DP aansluitingen dan voor 1 VGA port op een apparaat als dit (servicebalies, onderwijs, teleconferencing, informatieborden, beveiligingscamera streams); maar misschien zie ik wat over het hoofd. Iedereen kent wel iemand die nog met oude hardware werkt; prima. Is dat de doelgroep van de VGA connector? Als dit kastje niet te duur is vast wel, maar meestal zijn dit soort 'premium' mini-PCs juist best prijzig.
Al zijn er andere aansluitingen aanwezig op de monitoren, wil je niet talloze VGA kabels vervangen door HDMI kabels als het voor de toepassing zo goed als niets uitmaakt.

Er zijn bovendien ook schermen uitgebracht in 2017 met alleen een VGA-connectie voor het beeld, zoals deze van Philips. Dus zo oud hoeven de schermen niet te zijn.
https://www.philips.nl/c-...d-monitor-met-usb-docking

Edit: @Dorstlesser heeft gelijk, het scherm kan ook via USB aangesloten worden. Beter voorbeeld is de in 2018 uitgebrachte Lenovo LI2215S pricewatch: Lenovo LI2215s Zwart

[Reactie gewijzigd door sampoo op 24 juli 2024 07:09]

Al zijn er andere aansluitingen aanwezig op de monitoren, wil je niet talloze VGA kabels vervangen door HDMI kabels als het voor de toepassing zo goed als niets uitmaakt.
Het vervangen van de kabels valt qua kosten en benodigde tijd toch volledig in het niet bij het aanschaffen en gebruiksklaar maken van de desktops die je ermee aansluit? HDMI kabels kosten in bulk minder dan een euro per stuk...
Er zijn bovendien ook schermen uitgebracht in 2017 met alleen een VGA-connectie voor het beeld, zoals deze van Philips. Dus zo oud hoeven de schermen niet te zijn.
Volgens mij heb je de link niet goed bekeken. Philips raadt aan dit scherm via USB aan te sluiten. Beetje onorthodox, maar juist NIET exclusief VGA dus...

[Reactie gewijzigd door Dorstlesser op 24 juli 2024 07:09]

Maar waarom zou je al was het 1 euro per stuk aan HDMI kabels uitgeven en de VGA kabels loskoppelen en wegdoen als dat allemaal niet hoeft?

Ik heb de Philips USB-aansluiting verkeerd begrepen, dacht dat het alleen als hub kon functioneren, maar de Lenovo LI2215S die in 2018 is uitgebracht, en in bepaalde gebieden nog steeds wordt verkocht heeft enkel een VGA aansluiting.

pricewatch: Lenovo LI2215s Zwart
Maar waarom zou je al was het 1 euro per stuk aan HDMI kabels uitgeven en de VGA kabels loskoppelen en wegdoen als dat allemaal niet hoeft?
Als het niet hoeft, niet natuurlijk, maar het begon met de vraag waarom ASROCK heeft gekozen voor een VGA aansluiting i.p.v. een tweede DP port. Dit is een vrij 'premium' mini-PC'tje met ondersteuning voor de nieuwste en snelste APUs, RAM en SSDs. Lijkt mij dat er meer klanten zijn die hiermee drie schermen aan zouden willen sturen (bv. bij een servicebalie; twee voor de medewerker, één voor de klant, of voor het monitoren van een boel beveiligingscamera's, of voor teleconferencing of onderwijs) dan klanten die per se VGA support nodig hebben.

Het lijkt mij logischer om dan te kiezen voor een extra DP port i.p.v. een VGA port. Deze PC is verder namelijk helemaal niet gericht op het soort werk wat op een enkele VGA monitor plaats kan vinden, en ook niet gericht op de klant voor wie een HDMI kabel te duur is; in beide gevallen zijn er veel goedkopere en relevantere mini-PCs te koop, lijkt me. Maar misschien zie ik een specifieke usecase over het hoofd.
Lijkt mij dat er meer klanten zijn die hiermee drie schermen aan zouden willen sturen (bv. bij een servicebalie; twee voor de medewerker, één voor de klant, of voor het monitoren van een boel beveiligingscamera's, of voor teleconferencing of onderwijs) dan klanten die per se VGA support nodig hebben.
Ik geloof dat dus niet, althans niet in het aantal thinclients. Je moet wel heel veel servicebalie-klanten hebben die perse 3 monitoren willen aansturen met één thinclient om een enkele klantenservice-klant die VGA support vraagt goed te maken. Buiten Noord Amerika en Europa is het aantal VGA-only monitoren daarnaast best groot en wordt daar nog steeds verkocht. Die markt ga je dan niet zo maar achterwege laten.

ASRock is ook niet de enige, als je op de pricewatch kijkt naar moederborden met een Mini ITX of Micro ATX-formaat die sinds 2020 verkrijgbaar zijn heeft zo'n 60% een VGA-connectie (bij ATX is dat maar 16%). Dat doet men echt niet omdat er geen vraag naar is.

[Reactie gewijzigd door sampoo op 24 juli 2024 07:09]

Je moet wel heel veel servicebalie-klanten hebben die perse 3 monitoren willen aansturen met één thinclient om een enkele klantenservice-klant die VGA support vraagt goed te maken.
Is gewoon één op één lijkt me? Als je elke klant die per se VGA wil, kwijt raakt aan je concurrent, en je steelt daardoor één klant van je concurrent die een extra DP port wil, dan zit je toch al op hetzelfde aantal verkochte systemen?
ASRock is ook niet de enige, als je op de pricewatch kijkt naar moederborden met een Mini ITX of Micro ATX-formaat die sinds 2020 verkrijgbaar zijn heeft zo'n 60% een VGA-connectie (bij ATX is dat maar 16%). Dat doet men echt niet omdat er geen vraag naar is.
Als je dan kijkt waar die 60% uit bestaat zie je dat het overgrote merendeel daarvan oudere borden zijn, met meestal een brakke pentium/celeron geleverd worden of dat het serverborden van > €300,- euro zijn.

Van de 23 AM4 mini-ITX borden in de pricewatch hebben er slechts 3 een VGA port, terwijl er best een aantal populaire borden 3 digitale video uitgangen hebben. Als je dat ziet lijkt de vraag naar VGA weer niet zo heel groot.

Misschien ondersteunt de x300 chipset geen 3 digitale uitgangen en zit VGA er standaard in; dat zou natuurlijk kunnen, hij ondersteunt ook geen USB 3.2, bijvoorbeeld. Wat je bij de meeste mini-ITX borden van de afgelopen tijd wel gewoon ziet.
Is gewoon één op één lijkt me? Als je elke klant die per se VGA wil, kwijt raakt aan je concurrent, en je steelt daardoor één klant van je concurrent die een extra DP port wil, dan zit je toch al op hetzelfde aantal verkochte systemen?
Het aantal werkplekken is niet hetzelfde als het aantal klanten. Gemiddeld genomen ligt het aantal werkplekken bij een klantenservice stukken hoger dan bij een servicebalie.
Als je dan kijkt waar die 60% uit bestaat zie je dat het overgrote merendeel daarvan oudere borden zijn, met meestal een brakke pentium/celeron geleverd worden of dat het serverborden van > €300,- euro zijn.
Ik heb juist gekeken naar moederborden die sinds 2020 verkrijgbaar zijn om oudere borden uit te sluiten. Dit zijn toch geen oude borden? Dit gaat om de eerste 2 resultaten en het gaat in beide gevallen om een AM4-bord.
pricewatch: ASRock B550M Pro4
pricewatch: Asus Prime B550M-A (WI-FI)
Van de 23 AM4 mini-ITX borden in de pricewatch hebben er slechts 3 een VGA port, terwijl er best een aantal populaire borden 3 digitale video uitgangen hebben. Als je dat ziet lijkt de vraag naar VGA weer niet zo heel groot.
Bij micro-ATX borden (waaronder AM4) en niet-AM4 mini-ITX borden uit 2020 en later kom je VGA juist vrij vaak tegen. Ik heb geen idee waarom dat voor AM4 mini-ITX anders lijkt te liggen in de pricewatch.

[Reactie gewijzigd door sampoo op 24 juli 2024 07:09]

Het aantal werkplekken is niet hetzelfde als het aantal klanten. Gemiddeld genomen ligt het aantal werkplekken bij een klantenservice stukken hoger dan bij een servicebalie.
Maar het aantal servicebalies ligt hoger dan het aantal klantenservices. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ik kom op genoeg kantoren en ik heb werkelijk nog nooit een monitor gezien die alleen VGA input accepteert. Het aantal bureaus waar ik 3 monitoren op zie staan is niet heel groot, maar wel veel groter dan nul.
Bij micro-ATX borden
Dat vind ik niet echt een goede vergelijking; dat is dus twee maten boven het bordje dat hier wordt gebruikt (dit is kleiner dan mini-ITX), met twee keer het oppervlak van dit bord en een grotere I/O plate.

Ik kom weinig details tegen over de chipset maar Asrock lijkt vrijwel de enige te zijn die dit in consumentenproducten toepast en Asrock ondersteunt VGA ook meer op z'n andere borden dan hun concurrenten. Daarnaast is de enige toepassing van de X/A300 chipset misschien gebruik in terminals? Dat denk ik door het zeer lage aantal USB ports (max 4) en het feit dat SATA blijkbaar over de PCI-E interface loopt (?)(dus ook geen native sata). En terminals zijn nog regelmatig met VGA aangesloten. De chipset ondersteunt zo te zien ook helemaal niet meer dan twee digitale outputs. Dus ik hou het daar op.
Maar het aantal servicebalies ligt hoger dan het aantal klantenservices. Zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Op een beetje klantenservice/helpdesk/callcenter hebt je het het al gauw over tientallen tot soms honderd werkplekken en dat is dan Nederland, in het buitenland wil dat nog wel eens een stuk meer zijn. Mijn punt dat je wel heel veel aantal servicebalies moet hebben om ook maar in de buurt te komen.
Ik kom op genoeg kantoren en ik heb werkelijk nog nooit een monitor gezien die alleen VGA input accepteert. Het aantal bureaus waar ik 3 monitoren op zie staan is niet heel groot, maar wel veel groter dan nul.
In Nederland kom ik ze ook niet vaak meer tegen, maar buiten Europa en Noord Amerika worden nu nog monitoren met alleen VGA nieuw geleverd. Het is wel de lowerend van de markt en dat is niet iets dat elke producent achterna gaat, maar diegenen die dat wel doen kunnen goed scoren.
Dat vind ik niet echt een goede vergelijking; dat is dus twee maten boven het bordje dat hier wordt gebruikt (dit is kleiner dan mini-ITX), met twee keer het oppervlak van dit bord en een grotere I/O plate.
Twee maten groter wil niet zeggen dat het geen concurrentie van elkaar is. Maar als we het toch willen beperken tot mini ITX hebben dan moet ook kijken naar de niet-AM4 mini-ITX. Dan zie je dat VGA vaker voorkomt dan niet.
Ik kom weinig details tegen over de chipset maar Asrock lijkt vrijwel de enige te zijn die dit in consumentenproducten toepast
Ik weet niet of Asrock dit alleen voor consumenten bedoeld heeft. ASUS heeft ook mini-PCs met een Ryzen apu die VGA als optie hebben. Zij geven echter ook de optie voor een extra HDMI/DP-poort of een serial port.
Voor thuis of werk (volgens de site): https://dlcdnimgs.asus.co...P/img/main/loaded_pic.gif
Voor werk: https://dlcdnwebimgs.asus...2-44f6-8ac4-27d370ec252b/

[Reactie gewijzigd door sampoo op 24 juli 2024 07:09]

Op een beetje klantenservice/helpdesk/callcenter hebt je het het al gauw over tientallen tot soms honderd werkplekken en dat is dan Nederland, in het buitenland wil dat nog wel eens een stuk meer zijn. Mijn punt dat je wel heel veel aantal servicebalies moet hebben om ook maar in de buurt te komen.
Snap ik, maar het aantal grote callcenters is volgens mij best beperkt. Wilde vnl. aangeven dat het niet alleen maar om callcenters vs. servicebalies gaat, maar dat er best veel toepassingen zijn waar het prettig/wenselijk is drie monitoren aan te kunnen sluiten.
In Nederland kom ik ze ook niet vaak meer tegen, maar buiten Europa en Noord Amerika worden nu nog monitoren met alleen VGA nieuw geleverd. Het is wel de lowerend van de markt en dat is niet iets dat elke producent achterna gaat, maar diegenen die dat wel doen kunnen goed scoren.
Dat kan ik me inderdaad wel voorstellen. Je zei eerder dat als er geen vraag naar zou zijn, ze die feature niet zouden includeren. Daar ben ik het niet mee oneens, maar ik heb ècht moeite een toepassing te bedenken voor deze combinatie van features; in het lower end deel van de markt snap ik dat er nog meer vraag naar VGA aansluitingen is, maar op dat deel van de markt lijkt dit ding verder niet echt gericht, snap je wat ik bedoel? Misschien zijn veel van onze afgeschreven CRT monitoren naar Afrika en zuidoost Azië verhuisd en dat waren eigenlijk meestal gewoon erg goede schermen, dus wellicht dat die daar inderdaad nog van een lang tweede leven genieten, ook binnen het meer high-end deel van de markt waar dit soort kastjes populair zijn.
Twee maten groter wil niet zeggen dat het geen concurrentie van elkaar is.
Mwoah, daar verschillen we dan echt van mening over. Een micro-ATX zal toch 9/10 keer in een mid-tower terechtkomen waar mensen juist meer aansluitingen willen en ruimte op de I/O plate onbeperkt is.
Maar als we het toch willen beperken tot mini ITX hebben dan moet ook kijken naar de niet-AM4 mini-ITX. Dan zie je dat VGA vaker voorkomt dan niet.
Ik heb misschien wel een verklaring voor het verschil in VGA support voor niet-AM4 min-ITX borden; vrijwel alle Intel desktop processors (ook i7s e.d) zijn APUs, terwijl AMD desktop processors CPUs zonder iGPU zijn. Mensen die een mobo met AM4 socket kopen zullen dus in de meeste gevallen een losse GPU gebruiken. Gemiddeld zal de vraag naar monitoraansluitingen bij AM4 mobo's daarom lager zijn, en dan laten producenten de minst populaire port (VGA) eerder vallen.

[Reactie gewijzigd door Dorstlesser op 24 juli 2024 07:09]

Je kan gewoon 1080p60 op VGA hoor. Zou niet weten waarom je meer wilt voor een huisarts, balie medewerker, etc etc etc.
Ik ken ze niet schermen op full hd met alleen een VGA aansluiting, dan zit er vrijwel altijd ook DVI of HDMI/Displayport op, scherm wordt ook erg wazig op 1080p met VGA wat niet aan te raden is om te doen.

Meeste schermen met alleen VGA komen niet hoger dan 1280x1024, schermen met hoger resolutie zat er ook wel DVI op, met een kabel naar HDMI heb je dan fors beter beeld dan de VGA aansluiting maar te gaan gebruiken, letters zijn echt een blur feest op full hd bij VGA.

Tenzij het echt niet anders kan zou ik nooit full hd op VGA laten weergeven.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 24 juli 2024 07:09]

"scherm wordt ook erg wazig op 1080p met VGA wat niet aan te raden is om te doen"

Wat een onzin. Mijn tweede scherm is een 1080p scherm op 60Hz. Aangesloten via de VGA kabel. En loeischerp. Mijn eerste scherm is aangesloten op HDMI en net zo scherp.

"Meeste schermen met alleen VGA komen niet hoger dan 1280x1024, schermen met hoger resolutie zat er ook wel DVI op, met een kabel naar HDMI heb je dan fors beter beeld dan de VGA aansluiting maar te gaan gebruiken, letters zijn echt een blur feest op full hd bij VGA."

Nog meer onzin. Ik heb hier in huis al VGA schermen zonder HDMI en DVI op 1080P. En gewoon scherp.
Dat jij het niet ziet wil niet zeggen dat het zo is. VGA gebruikt analoge signalen en heeft *altijd* last van crosstalk. Dat leidt tot minder scherpe beelden en ghosting.

Dvi/hdmi/displayport zijn digitaal, met effectief nul crosstalk. Dus scherper,

De lengte en kwaliteit van de kabel en de stekkers bepaalt in hoge mate hoeveel crosstalk er is.
Dat is allemaal waar, maar het is ook niet waar dat het per definitie wazig is.
Ik heb het woord wazig niet gebruikt. Wel minder scherp. Dat is ook een beetje wazig 😎
Nee, klopt. Maar degene op wie ik reageerde wel.
Met die laatste zin, geef je al aan dat je uitstekend beeld kunt hebben op 1080p60. Dat er soms goedkope kabels meegeleverd worden die inderdaad reflecties en overspraak geven, doet daar niets aan af. Een goede kabel haalt dat op zijn sloffen zonder overspraak of reflecties.
Dan kan je net zo goed direct een DVI>HDMI kabel ophalen als je toch een andere VGA kabel gaat halen.
Dan kan je net zo goed direct een DVI>HDMI kabel ophalen als je toch een andere VGA kabel gaat halen.
Die goede kabel zat al aan je monitor. Als je een kabel moet kopen dan is het verstandiger om een HDMI te kopen.
Nee, dat zie je verkeerd. Ik zeg nergens dat je uitstekend beeld kunt hebben op 1080p60.

Voor hoge resoluties heb je afgeschermde kabels nodig. Vrijwel geen enkele fabrikant levert afgeschermde kabels, tenzij je die speciaal bestelt. Maar dan heb je het over kabels die veel duurder zijn dan de simpele vga kabels die iedereen thuis gebruikte.

Een voorbeeld: ik heb op het werk een 1080p60 beamer aan het plafond hangen. Ooit had iemand een VGA kabel van 10m over het plafond gelegd. Waardeloos beeld.

Dus getest met een goedkope HDMI kabel (13 euro), haarscherp beeld. Volgens de specs geschikt tot 4k resolutie. Ook een afgeschermde VGA kabel getest. Ruim 40 euro, redelijk beeld, maar duidelijk minder.

Edit: de ict service desk had die dure vga kabel gekocht, die hdmi kabel kwam (tijdelijk) uit mijn huis, om te laten zien dat dat beter en goedkoper was.

[Reactie gewijzigd door Sietse Vliegen op 24 juli 2024 07:09]

Kabels van 1,5m zoals met monitoren meegeleverd zijn vaak nog precies goed genoeg om 1080p60 te halen zonder zichtbare storingen en functioneren als zodanig een monitorleven lang. Sommige fabrikanten hebben ongetwijfeld te ver bezuinigd en dan zie je dat wel, dat spreek ik niet tegen.

Bij hogere refresh, hogere resolutie, langere kabels, zit je sowieso aan echte afgeschermde kabels vast (RGB over inividuele coax), die overigens een paar jaar eerder nog gewoon standaard bij VGA monitoren zaten. Pas toen de fabrikanten doorkregen dat 1080p60 niet echt heel hoge eisen aan korte kabels stelde, kreeg je wat vaker slechte kabels standaard.

Mijn punt is dat het vaak gewoon goed genoeg werkt, en als het bedienen van de legacymarkt niet echt extra kost, dan legt de PC-fabrikant de beslissing bij de gebruiker neer door simpelweg meerdere standaarden te leveren.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 24 juli 2024 07:09]

Verschil is duidelijk te zien tussen analoog en digitaal als je hoge resoluties gebruikt zoals full hd.
Zie je geen verschil zou ik adviseren even langs een opticien te gaan.

Hoge resoluties vereist heel veel van een kabel dat zie je duidelijk bij analoog.
Het scherm moet wel idioot oud zijn wil je geen verschil zien maar vrijwel altijd gaan die niet tot fullhd.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 24 juli 2024 07:09]

Of jij investeert in een betere kabel. En opticien schrijven we in Nederland anders.
Hangt van de PC, kabel en monitor af.
Je hoeft mij niet te overtuigen verschil is duidelijk te zien op hoge resoluties, dat ervaren meerdere medewerkers hier op kantoor, analoog vs digitaal.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 24 juli 2024 07:09]

De voorgeschreven ISO 9241 norm heeft ook bepalingen voor CRT-monitoren en de resolutie waar aan moet voldoen hangt vooral af van het gebruik. Voor genoeg toepassingen is zelfs een resolutie van minder dan 1280x1024 voldoende.
Of misschien ook wel het beste, zeker bij iets als een informatiebord of kiosk dat je op enige afstand nog goed moet kunnen lezen.
Bijna elk scherm met een resolutie van 1920x1080 of lager komt nieuw uit de fabriek met VGA. Dus normen zijn het probleem niet.
Geven ze beeld? Dan ja!
Welke normen bedoel je? In winkels etc. hoeft zo'n scherm alleen maar beeld te geven en dan is het al goed genoeg.
Blijkbaar de normen in een marketing praatje van een onderneming!

Jongens, beetje rustig allemaal. We hebben het hier over een beeldscherm aansluiting. Overigens zitten er op deze schermen ook andere aansluitingen alleen heeft IT gekozen voor de VGA. Daar hebben ik en mijn werknemers geen problemen mee. De schermen zijn even knap.

Voor de mensen die zich zorgen maken over mijn medewerkers en de ergonomie van de werkomgeving: Zie mijn reactie op 'Juliuth' en 'i-chat'. Daarnaast worden wij, gezien wij in de levensmiddelen branche zitten, jaarlijks door 4 verschillende instanties gecontroleerd. Momenteel opereren we op het hoogste niveau, waar wij met z'n alle super trots op zijn!

Edit: Typefout

[Reactie gewijzigd door Generaal Pep op 24 juli 2024 07:09]

Oudere monitoren zonder de NEN-ISO 9241-30X:2008 norm zullen vaak ook nog wel voldoen aan de bepalingen van die standaard, alleen kun je daar niet zondermeer vanuit gaan.
Hallo Juliuth, ik zal even mijn reactie op i-chat quoten. (Bizar overigens hoe negatief er op mijn bericht wordt gereageerd zeg. VGA is slechts een aansluiting.)
Hallo i-chat, het zijn stuk voor stuk hp schermen 1920x1080 60hz. Allemaal kantelen ze om de X, Y en Z as. Daarnaast heeft iedereen een ergonomisch sta bureau, waar ze dus aan kunnen zitten en staan. Ook mag men, als ze dat graag willen, een verhoging ding met zo'n lade erin (weet even niet hoe dat product heet) om onder hun monitoren te zetten. Deze batch schermen is in 2015 aangeschaft.

Nog niet afgeschreven (schermen schrijven we in 10 jaar af, al gaan ze in de praktijk een stuk langer mee ;) ) en ergonomische werkplekken heeft iedereen de mogelijkheid toe!
Hahah! Leuker nog: Zojuist even gecheckt, deze schermen hebben HDMI, Displayport en VGA. Onze IT afdeling heeft dus gekozen om de VGA aansluiting te gebruiken. 9/10 'normale consumenten' weet helemaal niet het verschil tussen VGA, displayport of HDMI. Als ik mijn werknemers nu ga vertellen; Hé jongens! De schermen zitten aangesloten met de VGA port hè! Zal hun reactie zijn: Oh cool, klinkt wel interessant. High tech enzo.
Ik heb in september enkele honderden schermen in handen gehad tijdens een verhuizing van werkplekken. De oudste die ik gechecked heb was van 2014 en ik weet dat er oudere bij zitten.
99% heeft een VGA aansluiting ook de splinternieuwe uit de doos en de meeste ook DP, DVI en/of HDMI. Gelijk maar de gelegenheid aangepakt om alles wat geen DisplayPort was te vervangen zodat we nu 99,9% van alle werkplekken daar gebruik van maken (gewoon handig als je 1 soort hebt).

Welgeteld 0 reacties dat het beeld nu beter was (22~24"schermen fHD en 60~75Hz), het interesseert mensen op de werkvloer werkelijk geen biet :)

Overigens veel oude kabels bewaart want vast wel eens handig....genoeg mensen bijgemaakt die een scherm die ze thuis hadden extra konden gebruiken omdat we nog een VGA kabel hadden liggen voor ze :)
Een theoretisch voordeel is dat vga het enige signaal is dat analoog over de kabel gaat, de rest gaat digitaal. Daarmee: als er storing is, dan zijn de digitale signalen meteen uit, de vga signalen komen er mogelijk nog deels doorheen zodat er nog wat te zien is.
veel mini-pc's worden soms nog ingezet voor "oude" schermen projectoren ed.
en als er plaats voor is waarom niet?
Beter een connectie hebben en niet gebruiken in 95% dan niet aanbieden en dan een stuk klanten verliezen of niet overhalen om bij hun te kopen omdat het er niet op zit.

zullen ze heus wel onderzoek naar gedaan hebben.
Of zoals soms een paar luide klagers .....
Of zoals soms een paar luide klagers .....
dan weet ik niet ......
wat bedoel ....
staan de rellen in Rotterdam en Co van de laatste dagen representatief voor de gehele Nederlandse bevolking ?
Ja inderdaad. Of wat had het mooi kunnen zijn dat er een Thunderbolt 3 of zelfs 4 erop zit.
Dit mini-PC doet mij wel denken aan een Dell OptiPlex 3050.
Veel moderne schermen komen gewoon nog met VGA.

Kom ook vaak bij klanten die hun oude computer willen vervangen met een nieuwe PC, maar hun scherm nog prima voldoet (en vaak alleen VGA hebben bijv.) Zij merken niks van het verschil in beeldkwaliteit ;)
Omdat het nog vak op kantoren gebruikt kan worden. Je hangt hem aan een monitor, inpluggen en go. En daar zit nog een hoop VGA.
F*** net een Intel Nuc besteld(privé), omdat ik van mening was dat er nog geen beter alternatief op de markt is wat betreft concurrentie.

Had ik toch nog even moeten wachten.

Deze week ook een ander bedrijf geadviseerd om toch nog even bij Intel te blijven dit met het oog op voorraad van Intel processors, barebones etc.
De voorraden van de AMD APU's houden ook niet over, dus ik denk dat je niet zo heel erg hoeft te balen
Er zijn al mini PC's met ryzen te koop hoor
Prijs performance komen die niet in de buurt van de Intel nucs
precies je hebt gelijk de prijs voor Ryzen is lager en de performance veel beter en al helemaal met een PCIe 4.0 x4 en een Samsung 980 Pro.

Uiteraard heeft de 980 pro weinig nut in deze Asrock PCIe 3.0 4 x setup een EVO 970 plus voldoet dan al.

[Reactie gewijzigd door POL_1953 op 24 juli 2024 07:09]

Klopt alleen nu nog beschikbaarheid van een 4000g processor . Zodat ik geen losse videokaart hoef te gebruiken.
AMD Ryzen-apu's: dus Vega graphics
Van mij hoeft het allemaal niet zó klein, al is het mooi om te zien dat het uberhaupt kan. Na lange tijd de 2400G gebruikt te hebben in een mATX case zie ik genoeg potentie voor deze mini-PC's als alternatieven voor gaming-consoles en niet als thin-client-achtige oplossingen, of zie ik dat verkeerd?
Staat ook perfect onder je 4k tv. Mooi films/series kijken. Doe ik nu ook heel erg vaak. Via browser werkt het toch net even sneller/vloeiender dan bijv netflix via je tv app.
Staat ook perfect onder je 4k tv.
Nog beter is achter een TV. Out of sight, out of mind.
Mooi films/series kijken. Doe ik nu ook heel erg vaak. Via browser werkt het toch net even sneller/vloeiender dan bijv netflix via je tv app.
Daarvoor heb ik een Shield TV. Die doet ook meteen mijn game streaming. Zo kan de krachtige PC ergens anders in huis staan, waar die niet in de weg staat.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 07:09]

Heb je je versterker, speakers, Shield-TV, PS5 en Blu-ray speler ook achter je TV hangen? :P Je mag toch wel een beetje pochen met wat je evt. naast je TV hebt staan, dat doet men ook met een console.
Heb je je versterker, speakers, Shield-TV, PS5 en Blu-ray speler ook achter je TV hangen? :P
De betreffende TV heeft naast een verborgen Shield TV (achter de TV, op de muurbeugel) alleen een soundbar eronder hangen. Die is gedoneerd, want zelf zou ik zoiets nooit kopen. Verder speel ik enkel op PC (met name via streaming), en aan fysieke schijfjes doe ik niet. Media op mijn servers benader ik via netwerk.
Je mag toch wel een beetje pochen met wat je evt. naast je TV hebt staan, dat doet men ook met een console.
Daarvoor heb ik een home cinema. Verder is een console niet echt een 'flex'. Misschien was dat zo in de jaren 90, maar tegenwoordig is het zo mainstream dat er weinig te 'pochen' valt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 07:09]

Toch heeft erachter hangen wel z'n beperkingen als de TV aan de muur hangt. Je komt erg moeilijk bij de porten die beschikbaar zijn op zo'n kastje. Of je moet een fancy muurbeugel hebben waarmee je de TV naar voren kan bewegen.
Ik hoef dat kastje niet te zien maar wil er wel bij kunnen.
Toch heeft erachter hangen wel z'n beperkingen als de TV aan de muur hangt. Je komt erg moeilijk bij de porten die beschikbaar zijn op zo'n kastje. Of je moet een fancy muurbeugel hebben waarmee je de TV naar voren kan bewegen.
Het ligt bovenop de muurbeugel. Je kan hem gemakkelijk bereiken met de hand, en er is voldoende slack in de kabels om hem even naar boven te tillen.
Ik hoef dat kastje niet te zien maar wil er wel bij kunnen.
Geen probleem, maar zo vaak hoef ik er ook niet bij. Anders is er klittenband met plak, en/of een onzichtbaar weggewerkte USB verlengkabel.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 07:09]

@The Zep Man - mini pc noem ik geen krachtige pc (om mee te gamen). Meer home entertainment. De mijne (Dell optiplex 3070 mini) staat mooi naast mn 65" sony 4k tv. Meer is niet nodig bij ons :D.

[Reactie gewijzigd door Jaggy007 op 24 juli 2024 07:09]

Wordt moeilijk als de TV aan de wand is bevestigd.
Dit zijn leuke oplossingen voor achter een monitor te hangen of op een andere manier uit het zicht te plaatsen. Perfect voor toepassingen waar niet veel power nodig is.
Ik dacht eerder aan bijv. thuis-werkers die deze optie niet hebben achterop de monitor, daarnaast af en toe nog een game willen spelen op hun TV of 32" PC-monitor. Als deze ASRock case nog iets strakker had geweest qua vormgeving staat het best leuk naast je TV oid.
Denk niet dat iemand een APU echt als vervanger voor een console ziet. Dan kan je beter naar ITX kijken want daar kan je high end hardware in kwijt mocht je dat willen.

Zie dit, net zoals de NUCs van Intel, meer als vervanger van de desktop van iemand die niet al te veel rekenkracht nodig heeft. Voor al het standaard werk en niet super zwaar Photoshop etc. zijn dit soort kastjes meer dan snel genoeg. Ze zijn ook lekker klein dus makkelijk ergens weg te werken (bv achter een monitor).
Spellen als Minecraft, Sea of Thieves, Rocket League, Fortnite en andere 'casual' games draaien prima op 1080p of zelfs 4K en haal je makkelijk 30fps mee. Ben het wel met je eens dat er betere high(er)-end hardware is voor dit soort toepassingen. Maar past dat ook bovenop/naast je versterker of Blu-ray speler in je TV-kabinet?
Ik denk bij een console vervanger meer aan iets wat als vervanger voor een XSX of ps5 kan dienen en dan komt een APU over het algemeen toch te kort al kan je er natuurlijk best prima mee gamen, zeker als je wat mindere settings ook prima vind.

Of je een pc netjes kan wegwerken licht er een beetje aan natuurlijk. ITX is niet zo groot maar een tv meubel word al snel lastig ivm hitte denk. In mijn geval denk ik eraan om de pc achter de tv te plaatsen omdat het contra gewicht al vrij lang is.

Als ik ooit een huis bouw zorg ik ervoor dat dat mooi centraal uit het zicht kan en dan kabels trekken naar sommige kamers.
Mijn systeem met Ryzen 5 2400G is anders al bijna 3 jaar een prima vervanger voor een Xbox One/PS4. Ja een PS5 en Xbox Series X zijn veel krachtiger maar die zijn er ook nog maar net en een game PC is normaal natuurlijk ook veel krachtiger. Maar ik kan op die 2400G een groot deel van mijn PC game bibliotheek spelen op 720p-1080p met 30-60 fps, de doorsnee console ervaring tot eind 2020 dus.
een 2400G in een mATX kast is natuurlijk ook minstens 90% verspilde ruimte, ik heb zelf een volwaardig gaming rig (r5 2600, RX570, 2 ssds) in een 13 liter mITX kastje, en de enige reden dat ik dat formaat tolereer is omdat die GPU er in moet :P

Als ik aan een APU genoeg had, had ik een deskmini a300/x300 gesjeffed, een PC moet wat mij betreft niet groter zijn dan nodig.
Wordt dat niet te warm? Of anders gezegd: hoe hou je het koel? De CPU en GPU die je noemt verstoken wel wat....

(of ik stel me de kast te klein voor. Maar mITX is meestal vrij klein)

[Reactie gewijzigd door Tintel op 24 juli 2024 07:09]

Valt best mee. Ik heb een raijintek metis, en stock werd dat met de RX570 te warm (met een RX560 ging het prima, scheelt bijna 100w), maar ik heb in het bovenpaneel een extra 120mm fan geplaatst, zowel die als de fan aan de achterkant draaien als intake, de PSU en de ventilatie gaten her en der blazen dus uit.

De R5 2600 heeft wel een Wraith Spire (1e versie, met koperen core) ipv de stock Stealth, in de oude config (dus met dichte bovenkant en rx560), bleef ie niet netjes op zijn max all-core boost hangen op pakweg ~75 graden, met de Spire booste hij een goede 100 mhz hoger sustained.

De originele metis is trouwens ook niet meer te krijgen, de metis plus wel:

https://tweakers.net/behu...plus_p684077/vergelijken/

Die heeft standaard bovenin al plek voor die extra 120mm fan
Het gaat om zes USB 3.0-aansluitingen, waarvan twee Type-C en twee USB 2.0-aansluitingen.
Er staat ook een SuperSpeed logo bij de grijze poorten. Die zullen waarschijnlijk ook USB 3.0 zijn. Mogelijk zijn ze grijs omdat het de enige poorten zijn die legacy BIOS ondersteuning hebben, of iets dergelijks?

[edit]
Volgens de specificaties:
- 2 x USB 3.2 Gen1 Type-A, 2 x USB 2.0
Dus toch USB 2.0.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 24 juli 2024 07:09]

ik vraag me vooral af wat die port rechts boven in is op de achterkant, links van dat gouden/koperen ding, daar staat ook zo'n superspeed logo bij

[Reactie gewijzigd door 101br03k op 24 juli 2024 07:09]

Ik denk dat het SS logo gewoon naar de blauwe poorten verwijst maar er niet onder paste :)
volgens mij niet, kijk maar hoe dicht dat logo er onder staat bij die grijze usb poorten, deze zit er dan wel heel ver boven
volgens mij zijn die voor van die antennes op te draaien als je een wifi chip hebt

edit: als je op de exploded view kijkt dan zie je een witte naar de aansluiting lopen dat is zo'n kabel die je inplugt op je wifi chip

[Reactie gewijzigd door Splitinfinitive op 24 juli 2024 07:09]

ik bedoelde NIET gouden/koperen ding, ik heb het vermoeden dat jij die wel bedoeld,

[Reactie gewijzigd door 101br03k op 24 juli 2024 07:09]

oh die zwarte erlangs? dat is zoals ik kan zien of zo'n sleuf waar je een veiligheidskabel aan kan hangen of gewoon een overblijfsel van de ponsmal ofzo :+
Kensington slot zit daar weer links van en als het een overblijfsel van een mal is vind ik het apart dat daar een superspeed logo bij staat
het logo is ook niet van die blauwe usb eronder, kijk maar hoe dicht het ss logo bij die grijze er onder staat, dan verwacht ik dat die dan ook lager erboven had gestaan

[Reactie gewijzigd door 101br03k op 24 juli 2024 07:09]

Dit klinkt als een hele leuke vervanger voor mijn huidige APU uit 2013. Ik heb nu een klein Lian-Li kastje met volledige ATX voeding en een slimline brander die ik nooit gebruik. Hij is voor licht bureauwerk snel genoeg, maar voor een spelletje af en toe pak ik de Switch of mijn werklaptop, omdat die domweg sneller zijn.... Ik hoef geen gamebeest met een Ryzen7 en RTX3090, maar GTA V, F1 2020 of AC: Odyssey op 1080p met medium tot high instellingen zou ik wel leuk vinden. Ik verwacht dat een Ryzen 4600G of 4700G dat prima gaat trekken.
Dit ziet er een leuk kastje uit voor een HTPC :).
Kom je niet al snel opslagruimte te kort? Of gebruik je een losse NAS? Er zijn genoeg leuke modellen met AMD APU's, zelf helaas voor mij allemaal iets te krap/te duur voor opslag.
je kunt er natuurlijk altijd een externe harde skijf aanhangen. dan heb je al gauw 4tb voor je media
T'is een regelrechte kopie van Lenovo's Tiny die al jarenlang bestaan, zelfs in de maatvoering.
En nu wachten op een Cirrus fanless versie...
Dank voor de tip, ik kende die fabrikant nog niet.
Het zal een kwestie van tijd zijn voordat ze hun Incus ook met de nieuwere Ryzen 5 5600U leveren? Met een tdp van 15W moet die makkelijk passief gekoeld kunnen, want zelf bieden ze nu al voor 35 en 65 W passieve koeling aan.
een 2,5"-ssd of -hdd van maximaal 9,5mm hoog
Van mij mag er een wet komen die dit verbied. 2.5" schijven zijn al een poosje 15mm. Dat is heel gangbaar.
2,5 inch schijven zijn er ook in 15mm.
Dan gaat het vooral over de hogere capaciteit schrijven (3-5TB),
t/m 2TB kun je genoeg schijven vinden van 9,5mm hoogte.
Natuurlijk, ik snap dat sommige mensen in een htpc ook 4TB willen hebben.
Maar dit is een mooi beperkt kleine case...
Ze hebben dus de keuze gemaakt voor max 9,5 mm.
Overigens kun je ook een m.2 SSD tot volgens mij wel 8TB kopen...
Mijn punt is meer dat er *geen* opties zijn voor kleine cases of miniPCs in een NUC achtig formaatje zijn die 2.5" schijven van 15mm ondersteunen. Dat is gewoon treurig. Het is geen nieuw fenomeen ofzo.

en ja een SSD kan tot 8TB maar dat is totaal niet mainstream of betaalbaar.

De eerste "opgeblazen" NUC die 2x 2.5" 15mm ondersteund naast een M.2 SSD wordt denk ik megapopulair: als backup NAS & duale functie als PC bij de ouders, als gewoon kleine NASje of als HTPC.

Dan heb je 1 schijf voor data, de M2 SSD voor je systeem die ook dienst kan doen als snelle cache voor je dataschijf (met iets als MergerFS, werkt hier super) en een 2e schijf voor backup of ter bescherming van disk failure (Raid of Snapraid).

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 24 juli 2024 07:09]

Ik snap je wel hoor...
Sowieso is de markt voor (zelf configureerbare) kleine cases / mini PC's niet zo heel groot.
Dus niet zo veel keuze (betaalbaarheid, configureerbaar zoals jij het zou willen).
En je kunt toch ook vrij gemakkelijk een USB harddisk aan koppelen.
Dat ziet er misschien iets minder mooi uit...
Overigens kun je natuurlijk tegenwoordig met een 3D printer ook zelf een case maken
(als hij niet zo groot hoeft).
En een uitbreiding of extra laag (met daarin een USB harde-schijf) zou ook prima kunnen...
Ik hoop dat deze stiller is dan de Asus PN50, dan gaat dit mijn nieuwe PC worden.
Nu nog wachten op de AMD Ryzen 5 5600U als CPU erin.
Ik vraag me inderdaad ook af of en hoe ze dit koel kunnen houden.

Heb hier een jaar of 2 een mini-pc met een Intel I5-6600 gehad. Onlangs ge-upgrade naar een Ryzen 5 3400g.
Nieuwe pc viel voortdurend uit. Na enig speurwerk gevonden dat de Ryzen 5 tot 135watt trekt en dat kon de power-brick niet aan. De i5-6600 heeft hier jaren gedraait met een 75watt power-brick.
Het moederbord kan natuurlijk ook een verschil geven. Maar hier verschoot ik toch van.

Ook merk ik dat de temps in de behuizing toch wel een pak hoger zijn dan met de i5-6600

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.