Het gaat in deze discussie natuurlijk om de vergelijking, niet exact om de 3,5mm plug. Voor 3,5mm audio had toch al lang een beter alternatief verzonnen kunnen worden.
Twee argumenten:
1)
https://xkcd.com/927/
2) jpeg is inmiddels ook al lang en breed opgevolgd door betere standaards
- jpeg-ls (lossless, nooit echt bekend geworden)
- jpeg2000 (kwam nooit van de grond omdat er patenten en licenties aan verbonden waren voor het gebruik
- PNG (goede vervanger van GIF maar ondersteund geen animated images), effectieve olliustratie van argument 1
- WEBP (enkel ondersteund door Google, Chrome en afgeleiden)
- HEIC/HEVC (enkel ondersteund door Apple)
- AVIF (nog te nieuw)
Een betere bluetooth / draadloze optie met hq audio
Aan bluetooth kleven nog steeds te veel bezwaren. Apparaten hebben accu's nodig, die slijten en zijn na 2 jaar onbruikbaar, vervangen kan niet, of als je een groot apparaat hebt (zoals de JVC IR-hoofdtelefoon die ik 20 jaar geleden kocht) dan zit er een proprietair accuformaat bij waarvoor na 5 jaar geen accu's meer verkrijgbaar zijn.
of een deugdelijker fysieke aansluiting, desnoods de 6,3mm plug.
Het voordeel van de 6,3mm plug is dat er eenvoudige verloopjes naar 3,5mm verkrijgbaar zijn. (omgekeerd bestaat ook trouwens, maar is niet zo gebruiksvriendelijk)
Ook op PC's en ook in deze mini pc zit ook nog een crap 3,5mm aansluiting.
En dat hadden best 6,4mm en tulp-pluggen kunnen zijn, de reden is besparing op materiaal en volume.
Tulp stekkers zouden al beter zijn.
Dan heb je altijd minimaal twee stekkers nodig (voor stereo) en met een microfoon erbij 3. Ook zijn deze nog dikker dan de 6,3mm (alhoewel ze weer wel wat korter zijn)
Wat dat betreft is DP wellicht veelbelovend maar is HDMI breder inzetbaar.
Het grote verschil was altijd dat HDMI ook audio overbrengt en dat DP hogere resoluties en meerdere schermen (doorlussen) ondersteund. DP ondersteund ook AMD's FreeSync en Nvidia's G-Sync.
HDMI lijd onder het feit dat de meeste devices nog oudere versies ondersteunen. HDMI ondersteund ook geen multi-monitor-support (daisy-chainen) of het sturen van het signaal over USB-C-poorten.
DP plus een aparte kabel voor audio gaat altijd superieur zijn, mist die laatste ook een up-to-date protocol ondersteund, de digitale/coaxiale tulp-plug (sp-dif) en toslink (optisch sp-dif) ondersteund 7.1kanaals compressed en DTS maar geen ongecomprimeerd geluid en voldoet niet al niet meer voor DTS-HD, dolby TrueHD, Dolby Atmos en andere later gekomen standaarden (die wel allemaal in HDMI 2.1 ondersteund worden.
Kortom wil je alles op je TV gebruik HDMI,gebruik je een aparte versterker voor het geluid, wil je gamen, gebruik DP.
Daarnaast is VGA analoog maar dekt wel een breder aantal beeldvertoners (beamers / schermen / kvm switches) ook door een DVI-vga adapter.
Ik ben niet tegen VGA als backward compatibiliteit, echter DVI zou hiervoor beter zijn, en dan niet DVI-D maar DVI-I. In de praktijk zien we echter dat DVI snel aan het verdwijnen is en VGA nog lang gaat blijven.
Zelf zie ik liever DP verdwijnen dan HDMI, of anders geformuleerd, ik zie graag dat de schermen zowel op de hifi als op de pc met dezelfde aansluiting werken. Dus de TV is aansluitbaar op de PC en receiver. En de PC is aansluitbaar op de schermen en op de receiver. Dat zal met DP voorlopig niet gaan gebeuren, zoek maar eens een receiver met een stuk of 4+ DP aansluitingen. Of een TV met 1 DP aansluiting.
Hifi is geen beeld. De meeste receivers die HDMI-aansluitingen hebben, kunnen dit wel doorsturen naar een TV of monitor (pass-thru), maar niet het geluid er uit halen om dat via de eigen aangesloten speakers te versterken. Dit is een gevolg van de te ver doorgevoerde beveiliging, opgelegd door de filmindustrie en aanverwanten.
DP kan wel betere papieren hebben qua specs maar is de door de markt door de strot gestampte stekker om meer schermen te verkopen, wat overigens redelijk gefaald lijkt, laten we dit aub niet nogmaals uitvoeren.
DP is afkomstig van Apple, maar inmiddels is heel de PC-industrie van de voordelen overtuigd. Enkel de entertainmentbranche houd vast aan aan HDCP en HDMI.