ASRock introduceert barebones voor AMD Renoir-apu's en Intel Comet Lake-cpu's

ASRock heeft twee nieuwe DeskMini-barebones aangekondigd. De DeskMini X300 en DeskMini H470 bieden respectievelijk ondersteuning voor AMD Renoir-apu's en Intel Comet Lake-cpu's. ASRock maakt nog geen adviesprijzen en releasedata bekend.

De DeskMini-barebones hebben beide een behuizing met afmetingen van 15,5x15,5x8cm en een inhoud van 1,92 liter. Het bedrijf noemt geen gewicht. De DeskMini X300 ondersteunt AMD-apu's voor socket AM4, waarbij ASRock aanraadt om een chip met een maximale tdp van 65W te gebruiken. In de praktijk betekent dit dat de barebone bijvoorbeeld compatibel is met de volledige Renoir-line-up van AMD, maar ook Picasso- en Raven Ridge-apu's kunnen gebruikt worden in de mini-pc. Met het gebruikte mini-stx-moederbord met X300-chipset kunnen gebruikers daarnaast hun cpu's overklokken.

ASRock DeskMini X300ASRock DeskMini X300ASRock DeskMini X300

De ASRock DeskMini X300

De DeskMini H470-variant beschikt op zijn beurt over een mini-stx-moederbord met lga1200-socket en H470-chipset, zoals de naam doet vermoeden. Deze barebone ondersteunt daarmee Comet Lake-cpu's van Intel. ASRock raadt ook bij deze barebone cpu's met een maximale tdp van 65W aan, zoals bijvoorbeeld een Core i9-10900. Dit systeem biedt geen overklokmogelijkheden voor de cpu, vanwege de H470-chipset.

Beide systemen bieden twee so-dimm-slots voor maximaal 64GB aan ddr4-geheugen. De X300-variant met Renoir-chip ondersteunt volgens ASRock ddr4-3200-geheugen, maar voor de Intel-variant en oudere AM4-apu's van AMD bedraagt de officieel ondersteunde geheugensnelheid 2933MT/s. Beide varianten bieden een hdmi-aansluiting met ondersteuning voor een 4k-signaal op 60Hz. De systemen hebben ook een displayport-connector en vga-aansluiting. Qua opslag beschikken beide varianten over twee sata 3-connectors, maar de AMD-versie heeft twee m2-slots en de Intel-variant heeft er een. De DeskMini X300 heeft op zijn beurt minder usb-aansluitingen dan de H470.

De AMD-variant is daarnaast voorzien van een gigabit-ethernet-nic van Realtek, terwijl het H470-model over een gigabit-ethernetchip van Intel beschikt. De DeskMini-barebones hebben ook een lege m2-key E-slot voor een wifi-module. ASRock levert ook een W-variant van beide barebones, met meegeleverde wifi-kit van Intel. Het bedrijf verkoopt ook overige losse accessoires, zoals een vesa-mount waarmee het systeem bijvoorbeeld aan een monitor kan worden bevestigd.

ASRock DeskMini H470ASRock DeskMini H470ASRock DeskMini H470

De ASRock DeskMini H470

ASRock DeskMini X300 ASRock DeskMini H470
Cpu-ondersteuning

AMD AM4-apu's, max. tdp 65W:

Renoir, Picasso, Raven Ridge

Intel lga1200-cpu's, max. tdp 65W:

Comet Lake-S

Geheugen

2x so-dimm ddr4, max. 64GB

Ryzen 4000: 3200MT/s

Ryzen 2000/3000: 2933MT/s

2x so-dimm ddr4, max. 64GB

Comet Lake-S: 2933MT/s

Chipset AMD X300 Intel H470
Cpu overklokbaar Ja Nee
Aansluitingen voorkant:

1x usb 3.2 gen 1 type-c

1x usb 3.2 gen 1 type-a

2x 3.5mm: audio + microfoon

1x usb 3.2 gen 2 type-c

1x usb 3.2 gen 1 type-a

2x 3,5mm: audio + microfoon

Aansluitingen achterkant:

1x usb 3.2 gen 1 type-a

1x usb 2.0 type-a

1x gigabit-ethernet (Realtek)

1x hdmi

1x displayport

1x vga

1x usb 3.2 gen 1 type-c

4x usb 3.2 gen 1 type-a

1x gigabit-ethernet (Intel)

1x hdmi

1x displayport

1x vga

Opslag

2x sata 3

2x m2-2280

2x sata 3

1x m2-2280

Wifi Optioneel (m2-key E) Optioneel (m2-key E)
Afmetingen (BxHxD) 80mm x 155mm x 155mm 80mm x 155mm x 155mm

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

08-08-2020 • 17:16

72

Submitter: TheVivaldi

Reacties (72)

72
71
57
3
1
13
Wijzig sortering
Wat bijzonder is, is dat Renoir-support recent toegevoegd is aan de DeskMini A300 door middel van een Beta bios (P3.60L)... en vervolgens weer gecanceld is: https://www.tomshardware....rom-deskmini-a300-mini-pc

Ondanks de koerswijziging is er recent een tweede beta bios verschenen met Renoir support (P3.60N), welke wat issues fixt die in L aanwezig waren. Beide beta biossen zijn helaas niet via de ASRock site te downloaden, het beta bios dat daar te downloaden is (P3.60K) heeft géén Renoir support.

Zodra de Renoir-APUs beter verkrijgbaar zijn, zou dit nog wel eens een leuke upgrade kunnen zijn ten opzichte van de oude APUs.
Tomshardware heeft het 20% goed: de P3.60L beta is opgevolgd door P3.60N. Blijkbaar had L nogal wat problemen, zoals niet herkennen van NVME-schijven.

https://www.reddit.com/r/...upporting_renoir_apus_is/

Heel mooi nieuws dat de 4000-serie ondersteund gaat worden. Heb net mijn vriendin een A300 gegeven en Minecraft kan nèt wat meer sap gebruiken dan de 3200G levert!

Zie weinig wat de moeite waard zou zijn om naar de X300 over te stappen. Hij ziet er wel ietsje mooier uit, maar smaken kunnen verschillen.
Super dank voor de tip, heb zo de BIOS kunnen bemachtigen. Asrock heeft hem verwijderd op de site.
Graag gedaan! :) Ben benieuwd hoe je hem vindt, durf zelf geen beta te installeren op mijn vriendin's productie-omgeving
Klopt wat je schrijft echt jammer dat ze geen ondersteuning gaan bieden voor de A300 terwijl het dus wel kan. Draai zelf nu de A300 met een 4750G met beta bios 3.60N Werkt helemaal prima. Voel me wel een beetje in de kou gezet door Asrock als eigenaar van de A300... Ben wel blij met de Asrock medewerker die toch die 2 biossen online heeft gezet 👍🏻
Het schijnt dat Asrock vaak zijn bèta's niet op zijn site zet, dus ik heb er goede hoop in dat er gewoon een stabiele release komt :)
Dat zou ik wel waarderen. Ik hoop het ook, er lijkt verder geen technische belemmering te zijn om dat niet te doen. Is ook wel netjes richting bezitters van de A300... maar als ik kijk naar de verschillen met de X300 zou het een commercieel besluit kunnen zijn om Renoir niet te ondersteunen op de A300 en alleen op X300.

We zullen zien.
Eindelijk dat in combinatie met de AMD ryzen 4750g heb je echt een mooie home lab server :)
Waarom maakt dat voor jouw een mooie lab server ? Persoonlijk zou ik voor iets anders gaan
want ... AMD exemplaar heeft:
- maar 1 realtek NIC en maar 1gbit, 10GbE zou leuker zijn en een OOB NIC ook
- maar 2 sata poorten daarmee kan ik mijn 4 bay NAS niet vervangen
- max TDP 65W
- maar 2 geheugenslots
...
Dit is eerder HTPC materiaal in mijn ogen.

[Reactie gewijzigd door goarilla op 23 juli 2024 07:47]

Ligt er maar net aan welke toepassingen je wil doen.
Ik ben al blij met mijn pricewatch: AMD Ryzen 5 3400G Boxed en Deskmini A300 met Ubuntu op als server os.
M2 SSD als cache en 2 ssd's voor main os.
Voor bepaalde zaken zal dat inderdaad prima voldoen, neemt echter niet weg dat de specs van de deskmini nu niet echt "Server" schreeuwen, zelfs niet homeserver.
Hij spreekt specifiek over 'home lab server'... Ik zie dan veel VMetjes voor me, waarbij veel storage, veel NICs en meer dan 1Gbit helemaal niet nodig is. Eerder een sloot geheugen, het een en ander aan cores (8c/16t), wellicht een GPU voor wat versnelling van bepaalde (specifieke) taken en snelle SSD(s). Twee reepjes 32GB geheugen maakt 64GB, volgens mij de max voor de CPU (kan ik mis hebben)...

Natuurlijk schreeuwt het geen server, maar dat doet een Raspberry Pi ook niet, maar velen gebruiken het toch als server. Een 'server' hoeft echt niet altijd een enorme pizza doos te zijn met enorme overkill aan kracht/features.

Met twee 16TB HDDs en twee SSDs past er toch een sloot opslag in die je redundant kan uitvoeren.

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 23 juli 2024 07:47]

Dat zie ik toch deels anders, als ik kijk naar home lab dan denk ik inderdaad ook aan VM's, echter in een homelab wil je eigenlijk bij voorkeur wel multiple nics hebben en eigenlijk volgens mij ook geen realtek (werd altijd ernstig afgeraden in de tijd dat ik diverse homelabs heb onderhouden). Voor diverse test scenario's (storage failover bijvoorbeeld maar ook andere failover scenario's die je niet altijd alleen op virtuele netwerken wil testen).

zoals gezegd, voor een aantal zaken zal dit best voldoen, net zoals inderdaad voor bepaalde zaken een Pi of bijvoorbeeld docker containers of VM's op bijvoorbeeld een Synology NAS prima zal voldoen.

Als ik echter kijk naar de karige featureset van dit specifieke model dan vind ik het echter vrij pover voor een "server" en veel meer iets op HTPC gericht of bijvoorbeeld gewoon een mooi slank desktopje voor lichte workloads voor thuis op of kantoor. Ook het ontbreken van een out of band remote management optie vind ik een flink gemis voor een homelab. Ik zou dan eerder afwachten tot HPE of soortgelijke firma met een Microserver of vergelijkbare variant komt.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 23 juli 2024 07:47]

Maar serieus nu, wie gebruikt er nu vms thuis ? Als programmeur kan ik dit verstaan. Om testen te doen. Eventueel voor de vrouw een desktop om wat te surfen. Maar anders ? In bedrijven, maar thuis ?
Soms denk ik toch gewoon dat het gaat om epeen gehalte. Mijn vrouw maakt ongelooflijk veel foto’s. En zelfs de dubbeltjes gaan we uiteraard niet wissen .. en dan nog deze staan op de op een raid 0 (2x2tb) in raid (ready bought solution van WD)en in Dropbox. Paar belangrijke documenten in Dropbox. Dropbox pro staat op nog geen 25%. Sourcecode staat in private repos online. Tenzij je elke dag films gaat maken in 4K en dan nog. Zelf ben ik al meer dan 20 jaar werkzaam als freelancer en lever software oplossingen al dan niet met hardware.
hier lees ik al zoveel zaken die me tegen de borst stoten dat ik moeite begin te krijgen om 'vriendelijk' te reageren.

maar waarom zou je precies geen VM's thuis draaien, laten we voorop stellen dat 'praktijk ervaring over het algemeen veel meer telt (in de IT, maar ook daarbuiten) dan boekjeswijsheid. Laten we daarbij optellen dat de meesten van ons de ruimte, de middelen EN de noodzaak niet hebben om een stuk of 5 a 10 pc's neer te zetten in de kelder of het hobbyhok.
Dan rest er dus direct de vraag: hoe anders dan middels een flinke set Virtual Machines, leer je en probeer je nieuwe dingen.

een windows Domain inrichten met failover DC's en spit-role configuraties een professioneel netwerk inrichten met een verschillend aantal clients verdeeld over meerdere subnets en een ding als pfsense voor zaken als NAC? - weet je hoeveel hardware je daarvoor nodig hebt om het eens 'rustig' uit te proberen? een webserver of een filestorage-cluster, en de machines die daar gebruik van maken.

Allemaal dingen die ik in het verleden heb kunnen proberen omdat ik een dikke 8core pc had met 16 gb ram in de tijd dat dualcores nog schaars waren en 1gb (of hooguit 2) de norm waren. mijn quad-opteron workstation die ik overigens alleen maar kreeg omdat er toevallig iets fout was gegaan op mijn stage en er 'teveel hardware' was besteld ... en ik verder geen stage-vergoeding oid kreeg.
heeft me destijds heel wat zaken geleerd die ik niet uit boekjes zou hebben gehaald...

wie nu nog gbit+ switches koopt en stapels oude desktops van kantoor meer naar huis sleept voor een home-lab heeft de afgelopen 10+ jaren onder een steen geleefd.

Als je dan komt met dat jij 20 jaar in de IT zit zegt me ook niets, ik heb it-projecten gedaan voor bedrijven met enkele honderden workstations en een paar tot some enkel tientallen servers, maar toch beschouw ik mezelf als complete NOOB vergeleken met de meeste 'echte' ITers die hier op tweakers rondlopen. Toch heb ik in mijn tijd meer dan genoeg 'vaklui met meer dan 20 jaar ervaring' alle hoeken van de digitale wereld heen gescholden omdat ze hun werk niet goed deden en elke idioot dat zou hebben moeten begrijpen. KORTOM allemaal heel relatief en weinig zinvol voor deze discussie.

dat neemt niet weg dat ik deze systeempjes ook niet zou kiezen voor een 'homelab' de maximale capaciteit van deze mini-pc's is 8core 64gb en 2x sata + nvme.

als je ervanuit gaat dat je van de 2 nvme's er eentje gebruikt voor boot en de ander voor cache dan heb je dus een mogelelijk 2 stata drives in soft-raid (kost je al weer cpu kracht) met een read/write cache. - voor heel licht testgebruik zal het wel gaan, en voor de meeste linuxes zal het wellicht zelfs goed (genoeg) gaan maar zelf zou ik dan toch liever voor iets pittigers gaan en inzetten om meer cores en vooral meer geheugen.
Ik heb altijd minimaal 3 vm's draaien:
- pfsense voor routing, traffic shaping, vpn
- Windows voor Microsoft Exchange
- Ubuntu voor alle andere dingen: webserver, transmission, samba, certbot

Ja je kunt tegwoordig voor een 10tje in de maand alles bij een andere partij hosten, maar heb liever zo veel mogelijk in eigen hand.
Ok, maar wat doe jij van werk als ik dat mag vragen? Want de gemiddelde mens kent of Sense al zeker niet. Exchange zelf hosten is ook voor velen nie5 weggelegd. Zou het zelf nooit hosten
Ik denk dat dit een hele mooie RPi upgrade is.

Natuurlijk weinig server functies, maar de prijs is daar ook naar.

Denk €300 vs €500. Voor een veel kleinere server die wss krachtiger is.

Ook kosten veel OOBRM vaak een extra licentie.
Realtek werd afgeraden en dan vooral bij Freenas en PFsense vanwege de gebrekkige ondersteuning binnen BSD in v8 ondertussen maakt het niet uit wat voor kaart je erin heb zitten.

Meer nic's is alleen om het jezelf ietsje makkelijker te maken maar nodig echt niet. Dit soort bakjes kan je heel goed ook als een VM gebruiken en met 64GB geheugen kan je er genoeg maken ook. een OOB is ook niet echt nodig als je niet eens meer via Proxmox in kan loggen en je SSH ook niet meer werkt dan kan je net zo goed gewoon de power knop indrukken. Daarnaast kan je als je wilt gewoon een lange video kabel inzetten als het nodig is. het is niet zo dat je de RM vaak gebruikt. Ik had hem met mijn router destijd mss 2x gebruikt. 1x om te testen of het goed werkte en 1 keer om te kijken of de router het nog deed en dat was meer uit nieuwsgierigheid omdat ik ook via andere wegen dat net zo makkelijk kon testen.
Mwah. Tuurlijk mijn “dual socket 6 core met 144 gigabyte ECC ram 8 sas/sata sloten, sas support, 3x4 gigabit netwerk kaarten, dual redundant PSU” schreeuw meer server, maar heb je het nodig? Meestal niet. Server is niks meer dan een Apparaat wat een client kan bedienen en van data voorzien.

[Reactie gewijzigd door dec0de op 23 juli 2024 07:47]

Ik zou die hele sata niet gebruiken!

Maar een leuke raid controller wel!
Ik gebruik ook sas, maar veel mensen weten niet wat sas is. Anyway, ze gebruiken dezelfde poort, dus of het nou sata of SAS *poort* maakt niet uit, de controller is bepalend.
Ligt er maar net aan welke toepassingen je wil doen.
Natuurlijk ik heb ook een specifiek doel voor ogen: mijn NAS vervangen (ZFS liefst) met iets waar ik ook deftig op kan virtualiseren.
M2 SSD als cache en 2 ssd's voor main os.
dm-cache met LVM2 of ZFS L2ARC ?
Voorlopig lvm2.
Maar wil m nog gaan testen met zfs l2arc.
Heb m nu Al een paar maand en ben nog volop aan het testen.
Heb de complete hardware lijst in men wenslijst staan.
Kdenk wel dak aan de helft van het budget zit dan van de 4750g combo :)
Meer dan zat voor een ESXi servertje. En wanneer ik iPerf testen vergelijk tussen Intel en Realtek dan maakt dat op 1Gbps ook niks uit met doorvoer onder ESXi. 64GB is ook zat. Voordeel van de X300 t.o.v. H470 is het tweede M.2 slot. Slot 1 kan je gebruiken om bijvoorbeeld High I/O NVME of SATA SSD in te stoppen en 2e M.2 slot een hoge capaciteit SSD voor minder intensieve I/O. Zelfde als ik met mijn eigen ESXi host heb. 1 snelle SSD en M.2 slot voorzien van een langzamere SSD. En voor lab testen of home gebruik is 4-8 cores met 32-64GB zat in meeste gevallen.

Overigens is het als HTPC ook niet gek. Vraag me af wie nog zo een ding heeft, want ik stream alles rechtstreeks van Internet, mijn Media Center wordt niet eens meer gebruikt en staat eigenlijk om te voorkomen dat er een lege plank is. Als opvulling.

Maar zo heeft iedere zijn eigen doel voor ogen, en is het voor de een een ideale server, voor de ander een ideaal mediacenter, en het kan ook een leuke kleine ontwikkelaars PC zijn, met voldoende cores en geheugen, you name it, and it can be it.
Beste goarilla,

Ja waarom deze config? Ik werk met Red Hat Linux en ben bezig met het RHCA certificering. Daarnaast ben ik bezig met kubernetes en AWX hier voor wil ik dus een homelab servers die ik 24/7 kan draaien tegen redelijke stroom kosten.

Mijn eisen zijn genoeg cpu cores zodat ik meerdere vmtjes tegenlijker tijd kan draaien 64GB geheugen en ongeveer 1 tb aan data. Ik doe geen zware compute maar ik deploy wel vaak een OTAP straatje of ben wat scripting aan het testen. misschien dat 8/16 cpu wat overkill is maar het is ook beetje omdat het kan :)

Groet,
Lijkt me een mooie combinatie maar waar haal je als gewone consument een AMD ryzen 4750g.
Nu nog niet heel makkelijk, maar als het goed is komen deze Ryzen 4000 APU's binnenkort ook gewoon beschikbaar op de consumentenmarkt.
Ken je iemand die zzp'er is met een kvk inschrijving...
dan kan je het hier proberen.
https://www.centralpoint.nl/zoeken/7+4750G/
En dat werkt dus ook.
Heb hem 2 weken gelden besteld en binnengekregen zakelijk als ZZPer.
ik hoop dat deze aankondiging vooruit loopt op het uitkomen van de 4700G :)
Klopt, werkt echt super goed en dat in een case van nog geen 2 liter.... performance ligt in lijn van een 3700x/3800x.
hangt natuurlijk af van wat je met je 'homelab wilt' of van je media-center of van je Small Formfactor Desktop build.

maar één ding valt me altijd vies tegen van dit soort systemen, er zit geen deugdelijke videokaart in. - google eens naar de verschillen tussen de rx vega 11 (dat is al meer dan de vega 8 die je in deze chip gaat vinden) en bijv een Geforce 1050mobile ....

waarom lukt het laptop fabrikanten wel om dergelijke chips in laptops te zetten maar krijgt asrock het niet voor elkaar? vooral wanneer je naar het power- en koeling budget kijkt zou een dergelijke chip nog prima passen binnen het stx-formaat.
vreemd dat de AMD-versie zo kaal is uitgerust qua aansluitingen. een paar extra usb 3 poorten zouden welkom zijn geweest en op het eerste zicht ook geen wifi. Ik weet dat de X300 en Renoir het amper ondersteunen, maar prop er dan tenminste een usb-hostcontroller ergens op het moederbordje
Het is wel mogelijk om met extra 2x USB 2.0 uit te breiden (Zie 2de foto, aan de zijkant heb je 2 uitsnijdes voor een USB poort).
Ze verkopen apart een kabel daarvoor.

[Reactie gewijzigd door Adlan op 23 juli 2024 07:47]

de X300-chipset kan het niet aan, de case is voor beide modellen en je kan geen pci-express kaartje bijsteken. Een usb-hubje is het beste wat je kan proberen en da's in het geval van een barebone die je net compact wil wegwerken geen propere oplossing.
Op hun website onder X300 spec staat wel dat ze een 1 x USB 2.0 Header hebben op de MoBo.
Schandalig dat die header dan niet gebruikt wordt. Zelf gebruik ik ook niet zo veel usb poorten, maar dit is wel heel erg karig
Wifi is een optie, helemaal bovenaan de achterkant zitten drie uitsparingen voor de antennes (al gebruikt de standaard kit die ze leveren er slechts twee).
De A300 kun je nog uitbreiden met 2 extra USB aansluitingen aan de zijkant. Er zit nog een header voor op het moederbord en uitsparingen in de case. Ik weet alleen niet of de X300 dat ook heeft en welke USB versie ondersteund wordt...
VGA connector? Really? Is er echt nog iemand die die connector nog gebruikt? Vind het verspilling van ruimte, gebruik die dan liever voor 2 extra USB poorten..
Sowieso zijn er nu 5 mensen die deze gaan kopen heel erg blij 😜
Ik heb de A300 + 2400G + 16Gb en het werkt subliem. Alle externe USB's in gebruik. In totaal zijn het er 6.

[Reactie gewijzigd door bgttje op 23 juli 2024 07:47]

Waar haal je die laatste 2 usb poorten van de 6 vandaan? Tel er maar 4
Op de bovenkant, moet je ff zo'n extra USB setje erbij bestellen.
Wellicht zijn er scenario’s denkbaar waar het wel nuttig is, maar voor desktop niet echt meer van deze tijd. Liever USB (C) of extra HDMI poorten oid....
Het is een barebone dus altijd een vga toepassing.
ik gebruik wel vga. ik heb voor a300 deskmini als kleine pc gekozen vanwege vga
Waarom? De doorsnee monitor van de afgelopen 15 jaar heeft eel dvi/hdmi/dp.
omdat full hd resolutie (1080p) voor mij ook genoeg is. vga gaat tot 1920*1200.

ik game toch echt nooit, dus heb geen behoefte aan hogere resoluties of hogere rame rates in games.

misschien is het inderdaad beter geweest om ipv vga poorte 2 of 4 extra extra usb3 poorten erop te zetten

[Reactie gewijzigd door ari2asem op 23 juli 2024 07:47]

De digitale signalen geven scherper beeld, vga is nog analoog...
DVI is er meer dan 20 jaar, Displayport 12? Als je echt VGA nodig hebt dan is er wel een converter.
Juist, alleen daarom al.
Hoe zit het met de voeding?
Ik zie een adapter aansluiting, krijg je dan 12v adapter bij?

Ik zie er de perfecte Renoir htpc voor langs mijn tv in.
Nu is het wachten tot de Renoir beschikbaar wordt voor de gewone volk.
Ja, een adapter wordt er gewoon bij geleverd. Ik heb zelf een DeskMini op mijn bureau staan (1e generatie), dit kan wel eens een mooie opvolger worden. :)
Best grappig ding die x300. Maar wel zeer karig uitgerust wbt usb poorten en styling is ook op zijn Aziatisch helaas.
Hij is gelukkig klein en goed weg te werken 😊 en aan de zijkant links zitten uitsparingen voor 2 extra usb poorten en een usb header op het moederbord.

[Reactie gewijzigd door DennisD1973 op 23 juli 2024 07:47]

Die horen ze er toch standaard te monteren, schandalig
Ja het is een optie bij Asrock net als de wifi module. Wat ik dan weer jammer vind is dat die wifi module obv een Intel AC-3168 is en 27 euro moet kosten.... heb zelf maar een kaartje gekocht een wifi 6 AX200 en een setje kabels en antennes via Ali. Was minder geld kwijt en een betere/actuelere oplossing.
Ondersteunt deze barebone nu HDMI 2.0? Ik veronderstel dat de 4K op 60 Hz impliceert van wel, maar ook op de productpagina van Asrock wordt er met geen woord over gerept. En dit lijkt wel leuk speelgoed voor een HTPC.
Is inderdaad HDMI 2.0, ik heb mijn A300 op deze wijze verbonden met mijn 4K scherm.
Die Deskmini's van ASrock zijn echt leuke dingen! ik heb er zelf een hier thuis staan als HTPC en fileservertje. Door zijn kleine formaat en strakke uitstraling prachtig weg te werken en daarnaast ook nog eens super zuinig qua verbruik. Het kastje dat ik hier heb staan verbruikt idle <8W, dus ik hoop dat deze systemen dat ook halen!

Zelf heb ik nog nooit last gehad van het feit dat hij 'maar' 4 USB aansluitingen heeft. Ik gebruyik enkel de USB-A aan de voorkant voor een bluetooth dongeltje voor mijn wireless toetsenbord...
Ben er zelf ook erg tevreden mee en haal ook <8W met een Athlon 3000G en Linux Mint erop. Eerder had ik een AMD E-350 (~14W) en gebruikte ik deze ook als HTPC, maar met de Ziggo en Netflix streaming diensten is eigenlijk alleen de functie als domotica- en webserver overgebleven.

[Reactie gewijzigd door antonboonstra op 23 juli 2024 07:47]

Mijn wens is dat Shuttle eindelijk na jarenlang geen AMD barebones (de laatste was een AM3+ barebone voor Phenom processors) te hebben gemaakt dat zij eindelijk een B550 XPC barebone maken met hun unieke heat pipe cooling systeem (een soort water cooler avant la lettre). Met de laatste modellen van Shuttle is het weliswaar mogelijk om het bestaande moederbord (Intel) eruit te halen en een mini-ITX er in te steken, maar kan je niet meer genieten van hun unieke heat pipe cooling systeem, tenzij misschien met een miniatuur AIO water cooling system met een 90 cm fan. Ik heb sinds het begin van geschiedenis veel van hun unieke Shuttle XPC barebones gehad, startend van een Athlon XP-1600+ barebone met 512 MB RAM tot mijn huidige Core i7-6700K met 32 GB DDR4 RAM, maar ik zou direct een AM4 barebone aanschaffen als ze die op de markt zouden brengen i.c.m. een Ryzen 4750G, 32 GB DDR4-3600 en een M.2 1 TB SSD.
Verschil tussen de A300 en X300 naast een iets ander uiterlijk is support voor overklokken en een MOSFET Heatsink.... Renoir wordt officieel niet ondersteunt op de A300, maar werkt wel met een beta bios die niet meer wordt aangeboden door Asrock. Vind het niet genoeg reden om te upgraden vanaf een A300... en vind het jammer van Asrock.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.