Er wordt hier flink afgegeven op Suckerberg, omdat hij zou zwichten voor een dicator, terwijl hij in z'n eigen land jarenlang een platform is geweest voor allerlei rotzooi. En dan ook nog een veroordeling voor het -eindelijk- de mond snoeren van Trump, want dat zou in strijd zijn met het recht op vrije meningsuiting.
Tuurlijk, recht op vrije meningsuiting hebben wij in onze cultuur heel hoog in het vaandel, maar is Suckerberg daarom verplicht om alles maar door te laten? Laten we even niet vergeten dat hij een commercieel bedrijf heeft. Hij heeft maar 1 enkel doel, en dat is winst maken: al het andere is daar volledig ondergeschikt aan. Hij publiceert dus dat wat voor hem financieel gewin oplevert, op korte of lange termijn.
En nee, ik denk niet dat dat een goed uitgangspunt is voor een platform waar het grootste deel van de geletterde wereld informatie vandaan haalt, maar dat is wel de situatie. Zolang dat platform leeft van advertenties die door zo veel mogelijk strotten gedouwd moeten worden door geheime algoritmes, die er op die manier voor zorgen dat mensen steeds verder in hun eigen bubbel worden gezogen, zou iedereen Facebook hartgrondig moeten wantrouwen, of -nog beter in mijn ogen- helemaal moeten mijden. Raad eens waar het gros van de corona- en QAnon-wappies hun "onderzoek" doen..?
Terug naar vrijheid van meningsuiting. Is het censuur als Facebook bepaalde berichten of zelfs gebruikers in de vuilnisbak gooit? Ik denk het niet. Je kunt het oneens zijn met z'n beleid, maar hij zit er niet in om mensen informatie te verstrekken of te onderwijzen, hij zit erin om geld te verdienen. Als je betrouwbare informatie wilt, moet je zorgen dat je wat kranten en boeken leest. En ja, dan zal je verschillende kranten moeten lezen, want elke krant is gekleurd. Iemand die uitsluitend de Telegraaf leest, denkt anders over de coronamaatregelen dan iemand die z'n neus niet uit de Volkskrant kan halen. Zelfde onderwerp, verschillende opinie.
Ik denk dat we voor social media ook die kant op moeten: niet 1 enkel platform dat door een 1 enkele organisatie wordt gemodereerd, maar -net als in de wereld van de kranten- een heleboel platforms die allemaal hun "eigen geluid" kunnen laten horen (zoals we dat in de politiek altijd noemen). Noem het Verzuiling, maar het zou dit geneuzel aardig oplossen.
Ik heb hem hier al eerder gelinkt, maar ik vermoed dat niet iedere Tweaker 'm al heeft gelezen, dus ik doe 't gewoon lekker nog een keer:
https://knightcolumbia.or...l-approach-to-free-speech
TL;DR: als we social media zouden baseren op open protocollen (denk aan SMTP, XMPP, DNS enzo) in plaats van op platforms (denk aan Twitter en Facebook), zijn we niet meer afhankelijk van een heel klein clubje mensen dat eigenaar is van het platform, maar kunnen we alles gewoon zelf: dat is vrijheid.
Stel je voor dat elke groep in de maatschappij of zelfs iederen persoon gewoon z'n eigen server kan neerzetten die ongeveer het zelfde doet als Facebook en Twitter nu. Als je je eigen server (laten we ze hubs noemen, zoals ze in de Fediverse worden genoemd) beheert, kan je publiceren wat je wilt en censureren wat je niet wilt. Bevalt je moderatie een gebruiker niet? Dan gaat hij gewoon naar een andere hub, die beheerd wordt door mensen die ongeveer het zelfde denken als hij. Op die manier ontstaan er verschillende hubs voor verschillende smaken.
Als ik het niet heb op whitepower- of QAnon-troep, en ik zie gebruikers op mijn hub dergelijke berichten plaatsen, dan kan ik ze gewoon van m'n hub af schoppen: daarvoor hoef ik aan niemand verantwoording af te leggen. Wil je dergelijke berichten blijven posten, dan kan je je aanmelden bij een hub die dat wel toestaat. Of er zelf een opzetten. Ik kan op mijn eigen hub vervolgens hubs blokkeren die naar mijn smaak wel erg bruine content publiceren. Ik blij, mijn gebruikers bij en de Proud Boys blij: iedereen blij.
En dit is niet nieuw, dit doen we al decennia in de wereld van e-mail en DNS. Iedereen kan bijvoorbeeld z'n eigen mailserver neerzetten, daarop toelaten wie hij wil en spamfilteren zoals hij dat wil. En het feit dat e-mail een van de oudste protocollen van het Internet is en nog steeds absoluut onmisbaar is in de huidige wereld, bewijst dat dat model gewoon werkt.
Voor degenen die nu denken, "hee, daar zit wel wat in, waar kan ik instappen?" heb ik wel wat tips. Mastodon is een prima vervanger voor Twitter. Mastodon gebruikt het open protocol ActivityPub, dat ook door Hubzilla wordt ondersteund (ja, je kunt dus vanaf Mastodon met Hubzilla praten en andersom). Hubzilla doet nog een stuk meer, daar kan je heel Facebook mee nabouwen. Met als mooi extraatje dat je je account (heet in Hubzilla een channel) kan synchroniseren met een andere hub, zodat je niks kwijt bent en gewoon door kunt als jouw hub ineens van het Internet verdwijnt.
En zo zijn er nog veel meer alternatieven voor de grote commerciële (Amerikaanse) platforms, die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben, en die allemaal met sommige andere platforms wel of niet kunnen communiceren. Pleroma, Diaspora, Friendica, GNUchat voor blogging, maar ook Pixelfed, Owncast of PeerTube voor multimedia: er is van alles op de markt.
Voor een overzicht (nou ja...) kan je hier eens kijken:
https://cdn.masto.host/so...inal/cd6e6fd854f3465a.jpg