Als arts die werkzaam is vanaf het begin van de COVID-19 crisis, bij één van de grote GGD'en, kan ik hier nog wel iets zinnigs aan toevoegen. De GGD werkt met enkele systemen en het is goed om uit elkaar te halen waar men het precies over heeft om zo ook de knelpunten helder te krijgen.
- Coron-IT (fabrikant Topicus Zorg) --> Het universele testafspraken planning en resultaten systeem voor Corona. (Software die voorheen werd gebruikt bij sommige bloedafname punten, tuberculose X-thorax centra etc., nu aangepast voor puur COVID-19). Het testafspraken nummer, de teststraten en de laboratoria werken hiermee om testen te plannen maar ook positieve/negatieve testuitslagen per monsternummer door te geven. Als mensen positief testen zal er automatisch door een koppeling een nieuw dossier worden gegenereerd in HPZone.
Probleem: grosso modo eens per maand is er downtime. Het resultaat is dat alle teststraten dan niet meer de monsternummers kunnen verwerken maar de stroom van mensen blijft komen, de GGD heeft daarvoor een noodprocedure verzonnen. Dat werkt en eigenlijk ervaren we geen last van dit systeem. - Digi-D Corona portaal --> Dit is eigenlijk een koppeling, gemaakt door de overheid, om als burger toegang te krijgen tot jouw resultaten in Coron-IT.
Probleem: geen problemen - HPZone (UK fabrikant Infakt Software)--> het ''ouderwetse'' systeem dat de GGD gebruikt voor alle medische informatie van patienten, denk bijvoorbeeld aan hepatitis, tuberculose. Meldingsplichtige ziekten.
Probleem: Hier kan je dus ook informatie zien los van Corona en deze UI/UX is inderdaad een horror als je hier voor het eerst mee moet werken. - HPZone Lite (UK fabrikant Infakt Software)--> de afgeslankte vorm van HPZone met enkel corona patienten van de GGD regio. Een fors verbeterde UI/UX en goed werkbaar mits je een goede training ontvangt.
- Osiris --> het ouderwetse meldpunt van infectieziekten van het RIVM. Dit was inderdaad in het begin allemaal handmatig, sterker nog, alles bij de GGD ging handmatig. Van het plannen van een afspraak, tot de verwerking van de uitslag. Tegenwoordig zit er een koppeling in HPZone waardoor je met een druk op de knop automatisch ook de positieve melding met een heel aantal andere gegevens naar Osiris/RIVM stuurt. Hier zijn het aantal besmettingen per dag in de media op gebaseerd.
Probleem: sommige dossiers blijven zweven, gebeurt niks mee (door onbekende reden) etc. Deze meldingen komen dan niet door en worden niet vermeld in de dagelijkse statistieken. Ik denk dat daar het volgende mee wordt bedoeld:
maar die zou niet altijd even goed werken, waardoor het RIVM de cijfers van de GGD's niet ontvangt.
Het is echter voor elke GGD regio te achterhalen bij welke dossiers dit niet is gebeurd, mits je een adequate dagelijkse controle inbouwt. Er is geen enkel systeem/proces wat 100% foutloos gaat, als je de fouten maar kan achterhalen en dat kan en gebeurt. Of dat in elke GGD-regio gebeurd, geen idee.
Qua downtime van Osiris heb ik geen problemen ervaren, het kan wel zo traag als stroop zijn.
In het algemeen is er bij HPZone iets vaker een storing, zeg één keer per week. Soms logt hij de sessie uit en ben je dan inderdaad je informatie kwijt maar of dit een factor is die het programma per definitie ongeschikt maakt, vraag ik mij af. Voor mij persoonlijk werkt het goed genoeg en zo ervaren velen het, dat het beter kan... zonder meer. Is het hier voor gebouwd? Zeker niet, daarom verbaast het mij dat het eigenlijk nog zo goed gaat.
Zoals velen hieronder al hebben aangegeven, je wilt niet zomaar van software veranderen tijdens piekdrukte. E.g. je kassasysteem tijdens de kerstverkopen. Dat een betere, schaalbare, efficientere software moet worden gebouwd voor een volgende pandemie, moet t.z.t. worden gepland.
Dat zou onlogisch en omslachtig zijn, met een lastige UI en UX.
Dit gaat, lijkt mij, met name om HPZone. Zoals al eerder beschreven, is HPZone Lite (waar BCO'ers mee werken) op zich een vrij helder programma in vergelijking met mijn ervaring van andere (elektronisch patienten dossier) EPD's.Met name EPIC en sommige huisartsen EPD's. Dat gaat dan denk ik voornamelijk om personeel dat nog nooit eerder heeft gewerkt met medische gegevens en zich onvertrouwd voelen in dergelijke omgeving, wellicht dat leeftijd inderdaad ook een factor is. Jan en allemaal wordt nu aangenomen en dat is hierin ook merkbaar, zeker als de training tekort schiet.
Een ander probleem is dat de verschillende GGD-regio's binnen het systeem geen informatie met elkaar kunnen uitwisselen, doordat die omgevingen van elkaar afgesloten zijn.
Dit is de bedoeling. Met dezelfde gedachten dat bijvoorbeeld ziekenhuis A, ook niet automatisch de gegevens kan inzien van ziekenhuis B maar wel werken met hetzelfde EPD zoals Hix/EPIC. De landelijke discussie/implementatie voor het uniform delen van medische informatie is nog altijd gaande maar ook voor alle GGD regio's geldt dit. Immers is een COVID-19 besmetting, nog altijd een stukje medische informatie dat dus moet worden afgeschermd.
Zoals het nu werkt (naar mijn weten als BCO-Medewerker) moeten de HP-Zone dossiers eerst handmatig worden ingevoerd door de GGD's en vervolgens moet daar nog een arts naar kijken. Ik heb begrepen dat er een tekort is aan deze artsen waardoor er vaak weinig dossiers beschikbaar komen voor de grote BCO locaties.
De automatische koppeling tussen Coron-IT en HPZone voor het gros van de nieuwe positieven meldingen loopt goed. Die koppeling werkt traag, inefficient en kan soms uren duren maar dossiers worden automatisch gegenereerd in HPZone en worden dan direct doorgezet naar een BCO'er. Zeker als bijvoorbeeld 's nachts de koppeling heeft gedraaid, dan kan het BCO personeel er gelijk mee aan de slag. M.i. gaat dat vrij goed. De vertraging die je schetst is denk ik met name bedoelt voor de controle van dossiers
na het BCO (maar dan is de patient in ieder geval geinformeerd en voorzien van de correcte adviezen + omgeving in kaart gebracht). Of wat je bedoelt is voor de meldingen die handmatig binnen komen (niet via Coron-IT), dat gaat via een beveiligde verbinding (Zorgmail etc.) van bijvoorbeeld huisartsen die nog zelf testen of de inmiddels wildgroei van commerciele antigeen test labs. Die laatste groep geven doorgaans zeer slordig en laat de meldingen door maar dat heeft de volledige aandacht van IGJ/RIVM/GGD-GHOR. Het handmatige proces van een nieuwe melding via Zorgmail beooordelen, uitprinten, tekenen, nieuw dossier aanmaken, start BCO zal ongetwijfeld nog even traag blijven maar gebeurd doorgaans wel binnen 24 uur. Wat in de media wordt gezegd dat deze partijen binnenkort ook gebruik kunnen maken van Coron-IT zal, denk ik, nog even op zich laten wachten.
Bij vragen, stel ze gerust.
P.S. Grappige anekdote, ooit was HPZone gebouwd voor de Olympische Spelen (als ik het me goed herinner) voor infectieziekten bestrijding die men toen daar verwachtte.
[Reactie gewijzigd door Blackboard op 23 juli 2024 07:59]