DuckDuckGo voegt navigatie toe aan mobiele site

De privacyvriendelijke zoekmachine DuckDuckGo biedt voortaan navigatie aan in de kaarten-functie. Gebruikers kunnen navigeren tijdens het rijden of lopen. De dienst zegt dat het locatiedata apart opslaat van de zoekopdracht.

De nieuwe navigatiefunctie is beschikbaar via de mobiele website van de zoekmachine. Gebruikers konden daar al gebruik maken van een kaartenfunctie. Dat werkte via Apple Maps, die via het MapKit JS Framework werden ingeladen. Nu is het ook mogelijk daar navigatie bij te gebruiken.

Gebruikers kunnen op de knop Directions klikken om tussen twee punten te navigeren. Standaard gebruikt DuckDuckGo daarvoor de locatiegegevens van de gebruiker. Daarbij stuurt de browser de locatie wel door, maar die wordt volgens DuckDuckGo geïsoleerd van andere identificeerbare data van de gebruiker. Ook wordt de data na afloop verwijderd.

De navigatiefunctie zelf bevat ook een stappenplan, en geeft informatie over de afstand, de reistijd, en alternatieve routes. Het is alleen geschikt voor tijdens het autorijden en het lopen, en het is niet mogelijk om locaties tussendoor op te geven.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

09-10-2020 • 19:27

58 Linkedin

Reacties (58)

58
56
33
8
1
20
Wijzig sortering
Misschien een beetje off topic, maar waarom is het niet mogelijk om navigatie vanuit de browser uit te voeren? Hij vraag nu nl nog steeds om de navigatie in apple maps in te laden.
Ik denk dat je een iPhone hebt en dat dat bij Apple de voorkeur heeft?

Met mijn Nokia 6.2 kreeg ik bij het invullen van mijn woonplaats geen knop voor 'Directions'.
Na het invullen van New York, USA was er wel een Directions knop.
Bij mij werd het Apple Maps logo getoond onder de kaart gegevens. Als ik vervolgens op 'Navigate in Maps App' klik, komt Chrome met de vraag met welke browser ik naar www.google.com wil surfen..
Beetje vaag....
In de DDG-instellingen kun je aangeven welke provider je wilt gebruiken. Apple Maps is daar een van, ook op de desktopversie van DDG.
Ik gebruik DuckDuckGo nu een maand, ik weet niet hoelang ze nu al in bedrijf zijn maar wat ik wel merk is dat ze nog niet zijn waar ze willen zijn of waar ze zouden moeten zijn om een "goede" search engine te zijn, Heel veel items die ik opzoek zijn met een engine zoals google meteen gevonden, ook met de juiste items, met dezelfde zoektermen moet ik in duckduckgo toch nog flink veel scrollen hiervoor. (Dit is mijn ervaring tot nu toe, ik gebruik DDG in combinatie met Brave, zowel op telefoon als op computer)
Kleine tip, mocht je binnen DDG iets willen opzoeken met Google, begin dan je zoekopdracht met !g en hij je dan de Google resultaten laten zien.

Kwam ik pas ook sinds kort achter maar het is wel handig als inderdaad hij niet de goede resultaten laat zien, mijn ervaring met DDG is na 2 jaar nog altijd erg positief. Ik vind vooral handig hoe je snel tussen landen kan wisselen omdat sommige opdrachten bijvoorbeeld beter verschijnen in Engeland dan in Nederland.
!g is slechts één van de 'Bangs' die je kan gebruiken op DuckDuckGo. !gi zorgt dat je zoekt op Google Images, !w op Wikipedia, etc.

Er zijn ongeveer 13.500 van die Bangs:
https://duckduckgo.com/bang
Ze blijken er zelfs ook voor Tweakers te zijn: !tweakers, !pricewatch.
Nog een betere tip.

Gebruik !sp in plaats van !g. Dan krijg je dezelfde resultaten van Google terug, maar met privacy en zonder filter.
Waarom gebruik je dan niet gewoon startpage zelf?
Het voordeel van DuckDuckGo is dat je niet in een bubbel wordt geplaatst zoals Google doet.
Maar als je via duckduckgo startpage banged krijg je nog steeds de google bubbel?
!sp dan ook niet altijd gebruiken, maar alleen als je met de normale ddg search niet vind wat je zoekt
Zo limiteer je jezelf tegen de Google bubbel
Nee, want je bubbel is gedeeld met alle andere gebruikers die via Startpage browsen.
Nee. Dan niet. Want startpagina gebruikt de Google search api en Google ziet jouw data dus niet.
De !g mag ook tussen je search Words. Of aan het eind. Handig als je halverwege bedenkt het via Google te willen zoeken of het resultaat op duck duck go niet bevalt.
DuckDuckGo is al jaren mijn standaard search engine, en mijn ervaring is juist omgekeerd. Via DuckDuckGo vind ik veel sneller goede links met gerelateerde inhoud, dan via google.
Oh ja? Zoek je dan anders?
Ik heb het ook een maand geprobeerd maar gebruikt steeds meer !g omdat de resultaten allemaal slecht waren.
Ik probeer nu whoogle (Google zonder tracking) maar helaas kun je die niet standaard gebruiken bij Apple.
Ok heb geen idee wat jij allemaal zoekt, maar ik heb werkelijk geen probleem met DuckDuckGo. Ik gebruik zelden de zoekfunctie via een andere search engine (!sp).

Als ik Google gebruik (de standard search engine op het werk, welke ik niet in wijzigen |:( ), dan krijg ik juist zo veel nutteloze en lijkt ook wel gesponsorde resultaten (ook de niet geadverteerde). Daar moet ik juist veel door scrollen, of de inhoud is niet het gewenste waarna ik opzoek was.
Met producten moet ik me wel altijd door ellendig veel van die Beslist.nl links worstelen. En ook voor zoveel dingen krijg ik eindeloos veel Pinterest links. Maar doorgaans is Google de luie zoekmachine. Voor DDG moet je veel betere woorden gebruiken om t zelfde te vinden.
Is dat niet misschien gerelateerd aan de IP adres van je werk?
Hm.. Hier blokkeert de bedrijfsproxy duckduckgo... (Reden: Anonymizer/Tor)

Da's pas |:(

[Reactie gewijzigd door Step5 op 12 oktober 2020 23:00]

Geen enkel probleem met DDG, veel beter dan Googe zoekmachine, vindt alles direct wat ik zoek.
Jij misschien. Ik vind dus van niet...
Ik moet zeggen dat ik sinds DDG gebruik (al minstens drie jaar) eigenlijk alleen de eerste weken/maand het gevoel had dat Google beter zou werken. Volgens mij is dat toch een beetje FOMO. Met DDG heb ik prima eindresultaten en als ik iets niet kan vinden en dan op Google ga zoeken (!g) ik het eigenlijk ook niet vind.

Ik gebruik DDG op alle devices (computers/mobiel - prive/werk), dus het is ook best een volledig platform aan het worden en deze navigatie uitbreiding is daar weer een goed voorbeeld van.
Ik zie zelf niet zo groot verschil in resultaten tussen beide. Twee dingen die me tot nu toe wel opvallen:
- Bij Duckduckgo is het land/regio waar je binnen zoekt cruciaal voor goede zoekresultaten. Wat me dan ook bij andere opvalt is dat ze dit wel is negeren en dan de zoekresultaten van DDG waardeloos vinden. In die zin is Google wat me makkelijker om te gebruiken.
- Een ander iets is dat er soms subtiele verschillen zijn tussen beide search engines. Zo zoek ik bijv op een product en dan krijg ik bij de ene een andere winkel eerst. Ik heb dit weleens gezien bij een Google gebruiker hierdoor DDG bashed terwijl de 'juiste' winkel voor hem/haar 2 hits eronder was, die hits daarboven waren ook logisch maar niet de specifieke hit die hij/zij toen zocht (dus niet echt groot verschil, maar anders genoeg blijkbaar).
Het verschil wat ik soms ervaar is dat ik bij het zoeken met een bedrijfsnaam of merknaam juist de site van dat bedrijf of merk met DDG niet vind, en met Google wel. Ik gebruik DDG al jaren, na een tijdje Startpage gebruikt te hebben (heette toen nog Ixquick geloof ik). En daarvoor Google, en in een nog veel grijzer verleden Altavista.

Overigens heb ik ook met DDG last van veel hits naar dat volkomen nutteloze beslist.nl. Geen idee wie of wat daarachter zit, maar zelfs met zoeken op die site zelf vind ik meestal niet wat ik zoek, maar wel honderden dingen die op geen enkele manier in verband staan met de zoektermen.
In het begin heb ik dat ook ondervonden dat het wat aanpassen is. Bij ddg is het echt nodig je echt wat specifieker zoekt en juist meer kernwoorden van wat je nodig hebt gebruikt.
Ik zoek zelf nadrukkelijk anders op DDG dan op Google, Vooral als ik specifieke items zoek,
lijkt DDG veel meer rekening te houden met mijn zoektermen en boolean operators dan google.
Google blijft dan dingen uit je bubble pushen waar je bewust probeert erbuiten te zoeken, terwijl hij doodleuk zegt je zoektermen niet gevonden te hebben en je weer tigx hetzelfde resultaat voorschotelt.

Zeer blij en tevreden met de DDG resultaten, maar vraagt meer gebruikers query en zoekterm gebruik voor filteren/vinden van je resultaat.
Ik heb de laatste tijd op google vooral het probleem dat als ik discussie of ervaringen over een product wil lezen ik geen nuttige resultaten krijg maar alleen maar reclame/verkopende sites.
Heb ik ook altijd last van! Ik ben er laatst achter gekomen dat als je een product zoekt en je het woord forum in je zoekterm zet je wel dat resultaat krijgt - tip
Same here, ik gebruik enkel en alleen nog duck.
Ik ervaar precies hetzelfde. Duckduckgo vindt de dingen die ik bedoel of op pagina 2 of vindt ze niet.

Ik scroll me een ongeluk terwijl Google de relevante items op pagina 1 heeft.

Zelfs Bing krijgt dat vaker voor elkaar dan Duckduckgo.
precies dit heb ik ook! privacy gaat bij mij voor, maar google is toch echt termaccuraat waarbij DDG het soms 20 pogingen duurt voordat het ook maar enigzins in de buurt komt met wat ik bedoel, wat resulteerd in het toch maar via google opzoeken.
Ik merk dat voor technische zaken (Linux, software dev, etc) ddg betere resultaten geeft. Voor algemene zoekopdrachten moet ik geregeld uitwijken naar !s
Dan weet ik niet wat jij allemaal zoekt, maar ik heb nog nooit problemen gehad met DDG en vindt alles direct.
Misschien is het een kwestie van wennen hoe je je zoek opdracht moet doen.
Ik gebruik DDG inmiddels zo'n 10 jaar en hoeft alleen naar Google als ik wil zoeken via een foto upload.

Altijd zorgen dat de optie om internationaal of Nederlands zoeken goed staat. Verder zijn de termen die je gebruikt belangrijk. Het kan zijn dat DDG wat preciezer staat afgesteld aangezien ze geen profiel opbouwen.
Het probleem is dat ik zoek op selectieve termen en internationaal (alles wat ik nodig heb is niet fatsoenlijk in het Nederlands beschikbaar).

Ik denk dat het komt door de onderwerpen waar ik op zoek (chemie, rheologie, fysische chemie, e.d.)
Je moet op duckduckgo zoeken met termen ipv zinnen. Google is beter in het zoeken via zinnen dan via termen.
zoeken doe ik sowieso al met termen en sleutelwoorden, met zinnen ga je te specifiek zoeken, als ik bijvoorbeeld zoek naar; Rice Grain Meme, is google fotos ermee volbeladen, als je dit opzoekt in DDG krijg je met dezelfde zoekterm een hele ton aan fotos die niets met de termen temaken hebben.
uiteraard is dit slechts een voorbeeld.
Dat komt omdat Google al een aardig profiel aka je search bubble heeft opgebouwd
Nee. Google heeft gewoon betere algoritmes en indexering. Ja er is een profiel van je die je misschien niet iets meer gepersonaliseerde resultaten geeft. Maar Google is gewoon nog beter.

[Reactie gewijzigd door millman7 op 9 oktober 2020 20:22]

Ook zonder dat is Google beter en bijvoorbeeld Bing.
Dit komt deels ook omdat Google inmiddels een perfect profiel van je heeft adv je historische zoekopdrachten.
Dat zorgt voor mij juist voor problemen. Dan denkt google dat ik iets vaktechnisch zoek, maar dan doel ik op iets heel anders. Geeft google me ineens allemaal economische, fiscale of gerechtelijke informatie die ik niet bedoel. Dan vind ik het via DuckDuckgo toch wel fijner zoeken op zo'n moment.

Ook blijft google me ongewenst veel Nederlandse informatie voorschotelen als ik niet op .nl zit.
ik weet niet hoelang ze nu al in bedrijf zijn
Sinds 2008, volgens wikipedia. En ik heb dezelfde ervaring. Het idee is geweldig, zo'n anonieme zoekmachine, en ik heb het een paar keer geprobeerd, maar na een tijdje ga ik toch altijd weer terug naar Google.

[Reactie gewijzigd door Bergen op 9 oktober 2020 22:29]

Uhmm ze groeien juist gigantisch hard.
https://duckduckgo.com/traffic

[Reactie gewijzigd door Enchantress op 9 oktober 2020 23:53]

Ik heb een tijd DDG gebruikt, dan weer naar Google gegaan, en nu al meer dan een jaar terug DDG. Ik wil absoluut niet meer terug naar Google en vind alles veel sneller met DDG nu. Ook de !bangs zijn geweldig en maken searches erg snel. Bovendien kan je in DDG nog steeds de afbeelding gewoon openen na het zoeken, in tegenstelling tot Google die je gewoon de webpagina toont die de afbeelding bevat.
Ik kan niet meer zonder: DuckDuckGo kan ook redirecten naar andere zoekmachines. (Via “bangs”/uitroeptekens)

Voorbeeldje: als ik een video op YouTube op wil zoeken, dan tik ik “!yt katvideo”. Dan gaat ie direct naar de zoekresultaten-pagina van YouTube.

Via google moet je eerst YouTube googlen en dan klikken op YouTube en dan klikken op de YouTube zoekbox... Enzovoorts.

Check eens: https://duckduckgo.com/bang

En ik ben ook een militant hater geworden van gepersonaliseerde feeds, zodat je altijd schijnt te krijgen wat je maar wilt zien, ipv een goed resultaat.
Je moet weer leren zoeken. Ik merkte dat in het begin ook, maar besefte dat ik me flink in de Google bubble bevond. Iets meer zoekwoorden toevoegen helpt.
Google weet via je zoekgedrag en websitebezoek dat als jij bijvoorbeeld "auto" intikt, je waarschijnlijk liever resultaten met bmw ziet dan met skoda, omdat je vaker op bmw-sites zit dan skoda.
Dus in DuckDuckGo (DDG) tik je "auto+bmw" en dan zie je voor jou beter geschikte sites. Persoonlijk vind ik dit fijner, wetende dat er geen profiel van mij wordt vastgelegd. Ik merk nu ik met specifiekere zoekwoorden zoek dat die resultaten niet heel veel verschillen dat de googleresultaten (die ik uiteraard op Startpage bekijk door in DDG !s achter mijn zoekwoord te zetten).

Als laatste vind ik het heel fijn dat doordat DDG me niet in een filterbubble indeelt ik ook sites met andere meningen en benaderingen voorgeschoteld krijg.
Nederlandse dingen vinden hij vaak niet goed maar er is een vinkje Netherlands net onder je het zoekvak, die verhelpt dat.
Dan heb jij een andere ervaring dan ik: ik krijg juist betere resultaten op DDG dan op Google (een zeer sporadische uitzondering daargelaten, maar uitzonderingen houd je altijd, in welke software dan ook).

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 10 oktober 2020 12:09]

Ik gebruik DDG dagelijks, maar ik kende de kaart functionaliteit niet en die bestaat blijkbaar al jaren. Is het niet een 'probleem' voor DDG dat hun gebruikers minder geneigd zijn hun locatiegegevens te delen? Ik bedoel, de meeste mensen reageerden voor mij over de zoekmachine.

[Reactie gewijzigd door biomass op 9 oktober 2020 22:49]

Daar vrees ik eigenlijk ook voor. Ook ik gebruik DDG al jaren, maar naar kaarten had ik nooit gekeken. En zo blijkt heb ik op mijn telefoon ook mijn locatiegegevens voor DDG uitgezet. Daar heb ik maar eens verandering in aan gebracht en zal proberen te denken aan de mogelijkheid enigszins privacyvriendelijk mijn route te bepalen.
Nadeel is wel dat ik geen auto rijd en sommige afstanden nu eenmaal te groot zijn om te voet af te leggen. Uitbreiding naar fiets en OV zou wat miji betreft meer dan wenselijk zijn.
Niet enkel aan de mobiele site toch? Bij mij werkt het ook gewoon in Safari.
Hoe dan ook goed nieuws. Ik gebruik DDG sinds een paar jaar en niks meer van Google.
Paar jaar geleden van Google naar Bing, daarna naar DDG (en natuurlijk daarvoor altavista, hotbot, dogpile, ilse, yahoo, lycos,...). Pas weer eens terug naar Google, blijkbaar heeft het met gewenning te maken, want toen ik laatst na lange tijd weer eens iets op Google zocht leek de hele database wel uit alleen webshops en prijsvergelijkers te bestaan. Ik kan er helemaal niks meer vinden. Maar wellicht ook dat we nu beland zijn dat informatie of op wiki, of op een paar grote techsites zou moeten staan, terwijl juist de leukste info vaak in zelfgeknutselde websites staat met een ranking van 0,0. Websites richten zich naar de eisen (algoritmes) van de grote zoekmachines (SEO) ipv dat zoekmachines ervoor zorgen dat de aanwezige content zo prettig mogelijk vindbaar is.

edit:
voorlopig DDG voor mij dus.

[Reactie gewijzigd door TheDutchChief op 10 oktober 2020 13:04]

Leuke initiatieven maar veel en veel te laat om nog iets aan de machtspositie van Google te doen. Google is ondertussen zoveel meer dan enkel de search engine, dit gaat daar geen verandering meer in brengen.

Google, en moeder bedrijf Alphabet als geheel, zijn niet meer kwetsbaar voor dit soort kleine prikjes. En nee, ik bedoel dat niet als Google is goed, maar dat het te laat is.

Hopelijk gaat het opknippen van deze grote bedrijven (Google, Facebook, Amazon, Apple) gebeuren en wordt hun macht eindelijk effectief teniet gedaan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee