Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Microsoft brengt preview van Edge voor Linux in oktober uit

Microsoft brengt volgende maand een previewversie van zijn Edge-browser uit voor Linux. De Linux-versie werd vorig jaar al aangekondigd en eerder dit jaar getoond. Of de versie voor Linux afwijkt van de versies voor Windows en macOS, is nog niet duidelijk.

Linux-gebruikers kunnen Edge volgende maand downloaden via de Microsoft Edge Insider-website, of via de package manager van Linux. Op welke dag de Edge-browser beschikbaar komt voor Linux, is nog niet duidelijk. Ook geeft Microsoft nog geen inhoudelijke details over de previewversie. Mogelijk heeft de bètaversie niet alle functionaliteit die in de huidige versies voor Windows en macOS zit.

Microsoft kondigde dinsdag tijdens zijn Ignite-evenement aan dat Edge in oktober naar Linux komt. Vorig jaar in november sprak Microsoft voor het eerst over een Linux-versie van zijn op Chromium gebaseerde Edge-browser. Eerder dit jaar demonstreerde Microsoft de Linux-versie van de browser al tijdens zijn Build-conferentie.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

22-09-2020 • 20:07

206 Linkedin

Reacties (206)

Wijzig sortering
Zijn er nu mensen die hier met smart op zitten te wachten? Mijn indruk van mensen die Linux gebruiken is eigenlijk altijd dat ze min of meer een afkeer hebben van al wat Microsoft te bieden heeft, incluus ook de browser.
Ik denk dat Edge voor Linux deel uitmaakt van een groter plan. Wellicht Office365 beter onder Linux ondersteunen.
Microsoft is de laatste jaren echt veranderd en je kunt echt wel stellen dat ze open source hebben omarmd.

Microsoft is inmiddels lid van de Linux Foundation, ze hebben Windows Subsystem for Linux ontwikkeld (je kunt Ubuntu draaien binnen Windows), ze hebben GitHub gekocht, etc. Ook Microsoft Teams werkt op Linux (wel iets minder goed dat op Windows, maar het werkt tenminste wel).
je kunt echt wel stellen dat ze open source hebben omarmd.
We weten alleen nog niet of het een vriendschappelijke of een verstikkende omarming is. Ik gebruik met veel plezier WSL als ik op Windows werk, maar waarom bestaat het? Om te zorgen dat meer Windows-ontwikkelaars applicaties voor Linux gaan schrijven, of om Linux-ontwikkelaars naar Windows te lokken? Het DirectX-geintje dat Microsoft met WSL in de Linuxkernel heeft geprobeerd doet het ergste vermoeden. In dit topic zie ik ook veel mensen suggereren dat Microsoft de werking van Office 365 op Linux wil kunnen garanderen. Is dat om op Linux het genoegen van Office te kunnen bieden, of vooral om weer langzaam van open HTML5 standaarden af te kunnen winnen zodat we straks allemaal weer vast zitten aan een browser die Microsoft controleert?
Dus ik blijf achterdochtig, als de spreekwoordelijke kikker die een schorpioen op zijn rug heeft.
Ben als Linux-gebruiker ook achterdochtig. Maar ik denk, dat het niets met Linux te maken heeft.

Want wie is de grote concurrent van Microsoft? Google! Google heeft met zijn Google apps, een volledige office suite, Chromebooks, alle Android telefoons een volledig ecosysteem in handen waar meer en meer bedrijven gebruik van maken, in plaats van Microsoft.

Historisch heeft Google altijd gewerkt met Linux en FOSS en omdat Microsoft dat eerder nooit deed, dreigt het de aansluiting te missen.

Nu werk ik niet in de IT maar vanaf de zijlijn is het voor mij helder dat Microsoft wel moet om te zorgen relevant te blijven.
Ik denk dat je gelijk hebt, Windows is niet meer de melkkoe die het ooit was. Maar als Google en Microsoft hun zin krijgen is Linux straks ook niet meer het Walhalla van vrije software dat het ooit was.
Microsoft heeft er zelf voor gekozen dat Windows geen melkkoe meer is. Omdat namelijk de updates gratis zijn en er komt geen nieuwe versie meer uit, waar je voor moet betalen. Dat is financieel ook te merken want het aandeel Windows is 90% verminderd.

Ze zijn overgestapt op een andere melkkoe en die blijkt namelijk vele malen groter te zijn.
Abonnementen (Offfice, Gamepass) en Azure cloud diensten. Vandaar dat Microsoft weer tussen de top 5 meest waardevolle bedrijven staan, ipv 6 jaar geleden (bij de afscheid van melkkoe Windows)
Microsoft heeft er zelf voor gekozen dat Windows geen melkkoe meer is
Windows is al decennia heer en meester op de Desktop. Dat is nog niet veranderd. Wat wel is veranderd is het belang van de Desktop: die wordt al jarenlang verdrongen door embedded systemen, tablets, smartphones en servers. Daar is Linux de defacto-standaard. Dat heeft Microsoft echt niet zo gewild. Windows Phone, Windows RT, Windows IOT, Windows Embedded: het heeft allemaal niet mogen baten.
Microsoft had ook voor kunnen kiezen om het patroon van 2 jaar telkens een nieuwe OS uit te brengen en dat je daarvoor moet betalen. Dat doet men niet.

Servers is de grootste melkkoe van Microsoft, maar heeft de dominantie niet.

Belang van Desktop en laptop is nog altijd vrij groot, vrijwel iedere gamer draait toch op Windows of is dat niet zo? Bedrijven draaien er sowieso erop.

Grote games naar de smartphone brengen, zal Microsoft weer aan de top brengen.
Belang van Desktop en laptop is nog altijd vrij groot, vrijwel iedere gamer draait toch op Windows of is dat niet zo? Bedrijven draaien er sowieso erop.
Klopt. Maar scholen draaien ChromeOS. De scholieren van nu, studenten van morgen en werknemers van volgende week werken vrijwel alleen nog uit de browser. Dus die gaan niet elke twee jaar geld neerleggen voor een besturingssysteem als ze het ook redden met een Linux-variant.
Dan moet de browser wel comptabel zijn met het OS, dat kunnen ze wel of niet doen.
Ze kunnen ook de ondersteuning stoppen om je zo te dwingen een nieuw OS aan te schaffen, want men bij de telefoon wel doet.

Dat doen ze niet, daardoor hoeven de mensen die je aanschrijft niet elke 2 jaar geld neer te leggen voor een OS.

Die browser, die zal Microsoft of Amazon server gebruiken.

Overigens is de winst van Microsoft nog nooit zo hoog geweest, als in de top dagen van Windows.
Google Apps een volledige Office Suite noemen die vergelijkbaar is met Microsoft Office 365 is hetzelfde als geen verschil te zien tussen een kruiwagen en een Ferrari sportwagen.
Voor 90% van het werk is Wordpad al voldoende. Dus ik snap je punt niet, behalve dat Office een bekende naam is. Niet iedereen wil een ferrari om de dagelijkse boodschappen mee te doen. Ik iig. niet.
Ik heb LibreOffice.Calc geprobeerd als vervanger voor Excel, maar de functionaliteit is gewoon stukken minder.
Welke functie mistje je dan?? In de praktijk prefereer ik LibreOffice Calc boven Excel omdat het iets eenvoudigs als een CSV file inlezen wel goed doet. Excel probeert slim te te doen en vernaggelt dan je data.
De online samenwerking, de analyses en het gemak waarmee ik sheets in presentaties (Powerpoint) verwerk bijvoorbeeld. En qua editing werkt het allemaal net wat soepeler.
Mijn favoriete Desktop Environment is GNOME, dus ik hoop echt dat er ooit een versie van Office 365 uitkomt die de kaalheid van GNOME respecteert. Ook dat mis ik bij LibreOffice trouwens.

[Reactie gewijzigd door Seleucus op 24 september 2020 11:32]

Ja, behalve dat Office 365 in deze vergelijking de kruiwagen is wanneer het gaat om online samenwerken. En ik heb de indruk dat dit voor velen een ontzettend belangrijke feature is.
Gaan ze Edge ook opensource uitbrengen? 95% van het Edge is Chromium wat open-source is. WSL is er omdat ontwikkelaars de commandprompt op Windows vreselijk vinden (en Powershell is niet veel beter). dus cygwin/vmware/vbox gebruiken. WSL is nodig voor MS om de leegloop van ontwikkelaars tegen te gaan. Ik zie MS selectief dingen omarmen: de Hyper-V extensies waren bijna uit Linux gegooid omdat MS geen onderhoud erop wilde plegen. Dat hoor je dan weer niet, alleen de joepie-joepie VS-Code verhalen. Het is allemaal logisch en verklaarbaar (want beursgenoteerd), maar maak het nou niet te mooi. Dat omarmen is heel snel voorbij als een andere strategie beter werkt. Het is niet dat MS ineens een ethisch/morele grondslag heeft gevonden waardoor alles anders wordt.
Powershell is niet veel beter
Ik weet niet wat er mis is met Powershell. Het is een uitermate krachtige command shell. Het is anders dan Bash, want niet string maar object gebaseerd, maar doet in niets onder wat mij betreft.
PowerShell is als taal en script-engine beter vergelijkbaar met Perl. Beide zijn zowel in 3gl als 4gl te gebruiken.

Helaas heeft Perl voor zover ik weet niet de interactive-shell-mogelijkheid die PowerShell wel biedt.
Helaas heeft PowerShell niet helemaal het process-model van linux shell-s, al komt het een heel eind in de richting.
Wat er mis mee is, in mijn opinie, is dat het objectmodel inconsistent is qua spelling en niet gebruikelijk onder windows. De kracht van Unix shell is niet dat het strings of objecten zijn maar dat je bekende commando's (grep, sed etc.) gebruikt die je ook gebruikt voor one-shot operaties, maar dan samengevoegd tot 1 geheel. Powershell kennis is alles of niets. De terminologie en technieken zie je nergens anders terugkomen (ook niet in Windows), dus is het een eiland ipv. het herbruiken van kennis. Omdat ik niet graag op een eiland zit qua werk is Powershell kennis zinloos.
Kun je dan wel stellen dat Powershell zelf niet goed is? Lijkt dus meer een probleem te zijn a la "wat de boer niet kent", wat je natuurlijk kunt toewijzen aan het feit dat het dingen zo anders doet, maar wat geen testament hoeft te zijn van hoe krachtig iets wel of niet is. Anders zou je bijvoorbeeld ook kunnen stellen dat VHDL uitmate waardeloos is omdat het totaal afwijkt van een willekeurige programmeertaal of scriptingtaal.
Ik denk dat Powershell inderdaad niet goed is omdat het te uniek is. Het is een beetje alsof je denkt: ik wordt programmeur, laat ik een goed boek over Befunge kopen en dan na 2 jaar ploeteren erachter komen dat de kennis die je nu van Befunge hebt nergens van toepassing is, behalve in systemen gemaakt in Befunge (en dat zijn er vrij weinig kan ik je verzekeren).
Ik vermoed dat dit voornamelijk voor zakelijke gebruikers is. Microsoft software op Linux staat er om bekend dat er enorme hoeveelheden telemetry is zit, neem Powershell en Defender als voorbeeld. Er zijn inderdaad maar weinig Linux gebruikers die deze software vrijwillig op hun systeem zullen installeren om deze reden alleen al. Microsoft onder Gates en Ballmer voerde een oorlog tegen vrije software en open standaarden, de Linux community is dit nog lang niet vergeten vandaar het wantrouwen.

De vrije software gemeenschap is bang dat Microsoft bezig is met een EEE (Embrace, Extend, Extinguish). Microsoft is allerlei platforms en tools (Github, NPM) die vrije software ontwikkeling faciliteren aan het opkopen en daarnaast is het momenteel bezig grote hoeveelheden van hun eigen software waarvaan een deel proprietary (DirectX12, VScode) en een deel open source (Powershell, OSScode) in het Linux software ecosysteem aan het inbrengen.

Het enige rare dat Microsoft tot zoverre heeft geprobeerd is dat ze een patch naar de Linux kernel hebben gestuurd dat een interface voor DirectX12 in de kernel invoegde. Gelukkig is dit geblokkeerd door kernel maintainers die zorgen hadden dat dit een EEE kan zijn en ze weigeren koppelstukjes in de mainline kernel te hebben voor proprietary software om die reden.

Microsoft heeft het gemunt op Linux en vrije software ontwikkeling rondom Linux. Wat het uiteindelijke doel is van dit alles weet ik niet. Maar ik ben bang dat ze iedereen weg concurreren en afhankelijk maken van hun proprietary software om macht in deze sector te krijgen. Het is momenteel al zeer moeilijk om geen Microsoft software te gebruiken als software ontwikkelaar.

[Reactie gewijzigd door Omega op 22 september 2020 21:07]

Microsoft software op Linux staat er om bekend dat er enorme hoeveelheden telemetry is zit
Oprechte vraag, heb je hier wellicht bronnen voor? Ik kan me niet herinneren hier iets over te hebben gelezen. Hoe verschilt de telemetrie van microsoft producten op Linux vergeleken met op Windows?

[Reactie gewijzigd door Redding op 22 september 2020 21:17]

Ik heb de broncode van een aantal Microsoft open source projectjes bestudeerd en de EULA's gelezen van een aantal proprietary programma's.

Microsoft is net zo agressief met telementry op Linux als op Windows. Bijna elke interactie met de software word gelogged en naar Microsoft gestuurd.
Voorbeeldje: de calc.exe calculator app van Windows...

Microsoft heeft calc inmiddels open source gemaakt dus kunnen we zien wat ze doen: https://github.com/micros...?q=SEND_DIAGNOSTICS&type=

Nu denk je misschien "SEND_DIAGNOSTICS", oke, dus het is alleen diagnostic logging? Nope, ze hebben die naam veranderd omdat er te veel mensen klaagden over de telemetry, dus hier een linkje naar de commit die de SEND_TELEMETRY flag zo leuk aanpast naar SEND_DIAGNOSTICS: https://github.com/micros...9df21f63ebb597cf26bff687c

Als zelfs de calc.exe app vol zit met Telemetry dan denk ik dat de conclusie dat al Microsofts software vol telemetry zit niet heel ver gezocht is.
Misschien moet je je eens wat verder verdiepen in wat die code doet. Je verhaal en conclusie klopt niet helemaal.
Weinig verschil. De Vscode distributie van MS zelf heeft optioneel telemetry bijvoorbeeld. Bouw je 'm zelf dan niet, maar heb je ook geen directe verbinding met de repo voor extensies/plugins.

In code die MS voorstelt bij Linux en andere OS projecten zit natuurlijk geen telemetry.

MS verzamelt dingen als de meest gebruikte functies in hun applicaties. Niet bijzonder veel spannends eigenlijk. Voor sommigen onwenselijk. Met best wat MS software is dat goed uit te zetten, maar niet met alles.
Defender ATP heeft telemetry. Staat ook in de MS docs: https://docs.microsoft.co...tatic-proxy-configuration
De vergelijking is hier met andere Linux software, niet met MS software op Windows. En ja, daar staan ze toch wel om bekend, zelfs iets relatief simpel als .NET Core haalt een boel spul binnen wat eigenlijk none-of-your-business is, zoals hashes van alle working directories waar je .NET spul in bouwt of draait gecombineerd met hashes van MAC adressen. Deze blog post is misschien wat dramatischer dan ik het geschreven zou hebben, maar geeft wel een situatie weer die verder bijna niet aanwezig is in de Linux wereld: https://dgl.cx/2020/08/dotnet-sdk-gdpr
En waarom is VSCode proprietary ?
VScode is OSScode met een aantal proprietary Microsoft componenten eraan toegevoegd. Er is geen broncode beschikbaar van VScode en de binaries worden vrij gegeven onder een proprietary licentie.
Geen broncode beschikbaar? Wat is dit dan? https://github.com/Microsoft/vscode
Uit de readme:
========
Visual Studio Code is a distribution of the Code - OSS repository with Microsoft specific customizations released under a traditional Microsoft product license.
========
in dezelfde readme..

This repository ("Code - OSS") is where we (Microsoft) develop the Visual Studio Code product. Not only do we work on code and issues here, we also publish our roadmap, monthly iteration plans, and our endgame plans. This source code is available to everyone under the standard MIT license.
Dat is OSScode. De VScode binaries die je download van Microsoft hebben zoals ik al zij extra componenten ingevoegd en er zijn wijzigingen aangebracht.
Sterker nog: vooral de browser. En het OS.

Iets als Office zouden sommigen nog een keer willen gebruiken. Maar Edge zie ik echt niet voor me.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 22 september 2020 20:14]

Sterker nog: vooral de browser. En het OS.
Van de oude Edge zou ik het nog begrijpen, dat vond ik ook een gedrocht. Maar wat is er mis met de nieuwe Edge? Het is immers een chromium-based browser, en is in mijn ogen qua ervaring minstens net zo soepel als het immens populaire Google Chrome.

[Reactie gewijzigd door Redding op 22 september 2020 20:27]

Daarom juist. Wat brengt Edge wat ik niet al heb in de vorm van Chrome (of Ungoogled Chromium in mijn geval)?

De oude Edge met hun eigen engine zou nog nuttig zijn om dingen te testen, of op z'n minst om diversiteit in browsers te hebben.
Het is vergelijkbaar met Ungoogled Chromium gezien het veel tot bijna alle google delen eruit heeft gesloopt. In tegenstelling tot Ungoogled Chromium, is het bij Edge echter wel makkelijk om extenties te installeren en updaten. Met je huidige twee browsers moet je dus kiezen tussen gemak van bijvoorbeeld extenties (Chrome) of bescherming van Google (Ungoogled Chromium). Edge biedt beiden. Kanttekening dat Edge wel Microsoft telemetrie toepast uiteraard.

Een tweede pluspunt is dat microsoft apps er gegarandeerd goed in zullen werken. Op Linux is de enige manier van met Word werken via de browser. Ik durf te wedden dat Microsoft ervoor zorgt dat dit allemaal extra soepel verloopt in Edge in vergelijking met andere Chromium browsers, op dezelfde manier dat Google diensten soepeler werken op Chrome. Ook biedt Edge in-browser een IE compatability layer. Dit kan voor developers handig zijn.

Een derde eventuele punt dat ik heb gelezen, is dat door hoe DRM werkt in Edge het mogelijk 1080p of zelfs 4k toestaat op een Netflix, wat niet mogelijk lijkt te zijn in andere browsers op het moment.

Al in all vind ik dat het zeker pluspunten heeft tegenover Chrome of Ungoogled Chromium. Het is maar wat je usecase is.

[Reactie gewijzigd door Redding op 22 september 2020 21:03]

Het is vergelijkbaar met Ungoogled Chromium
Op de render engine na, nee totaal niet.
Edge:
  • Closed Source
  • Bevat tracking van Microsoft, een groot amerikaans bedrijf dat ik niet vertrouw
Chrome:
  • Closed Source
  • Bevat tracking van Google, een groot amerikaans bedrijf dat ik niet vertrouw
Ungoogled Chromium:
  • Open Source
  • Bevat geen tracking
Je tweede punt, compatibiliteit met Office spul in de browser. Ik ben benieuwd hoe Microsoft dat gaat doen gezien de render engine exact gelijk is aan degene die ik al heb. Ik hoor van velen dat Office al prima werkt in Chrome en Chromium. Ik vraag me af of hier winst te halen valt.
Ook biedt Edge in-browser een IE compatability layer. Dit kan voor developers handig zijn.
Op Linux? Ik ben benieuwd. Dat zou een legit reden kunnen zijn om Edge te willen gebruiken om dingen te testen, en sommige oude IE-only meuk te gebruiken.
Een derde eventuele punt dat ik heb gelezen, is dat door hoe DRM werkt in Edge het mogelijk 1080p of zelfs 4k toestaat op een Netflix, wat niet mogelijk lijkt te zijn in andere browsers op het moment.
Dat 4k niet werkt in andere browsers is puur een kunstmatoge beperking. Een politieke keuze van netflix. DRM werkt niet en zal nooit werken. Alle populaire series zijn de volgende ochtend via o.a. de bekende semigeblokeerde website te vinden in kwaliteit naar keuze. Dit is al jaren zo, en DRM heeft geen zak gedaan om dit tegen te houden.

Ik vind DRM support in de browser mede hierom een anti-feature. Geen enkele open source browser heeft dit. Ja, in de vorm van een niet-standaard-meegeleverde closed-source module wellicht.

Toegegeven, in mijn vorige comment heb ik niet gezegd dat open source voor mij belangrijk is. Ik dacht dat dat min of meer geimpliceerd was voor linux gebrukers. Maar zelfs dat buiten beschouwing gelaten, zie ik heel weinig unieks aan Edge. Ik zou niet weten waarom ik ervoor zou kiezen tov Chrome. Behalve als ik heel specifiek iets tegen enkel Google zou hebben. En zelfs dan, de bulk van de code (de render engine) is nog steeds van Google (hoe open source het ook is).
Edge:

Closed Source
Bevat tracking van Microsoft, een groot amerikaans bedrijf dat ik niet vertrouw

Chrome:

Closed Source
Bevat tracking van Google, een groot amerikaans bedrijf dat ik niet vertrouw
Dat je Microsoft net zo wantrouwt als Google geld wellicht voor jou, maar voor lang niet iedereen. Als ik naar de verdienmodellen kijk, zie ik dat Microsoft voornamelijk geld verdient met diensten, en Google voornamelijk met je gegevens. Ja, Microsoft doet aan erg veel telemetrie, maar er zijn toch echt wel verschillen tussen een Microsoft en een Facebook/Google. Voor de een zijn je gegevens hun brood en boter, en voor de ander is het een middel om een ander doel te bereiken. Je doet het nu lijken alsof dit allemaal niets uitmaakt en ze allemaal in hetzelfde bootje zitten.

Dit is dan ook mijn punt in combinatie met bijvoorbeeld extensions. Heb jij zin om handmatig je extensions te compilen voor Ungoogled Chromium? Of om steeds een extensie te moeten downloaden met behulp van allerlei sites, extracten, en dan weer uploaden in Ungoogled Chromium? Dit is enkel iets voor zeer gevorderde gebruikers in mijn ogen. Als ik het goed begrijp (en verbeter me graag als ik het mis heb), worden extensies op die manier niet eens automatisch geupdate. Dit lijkt me zeer gevaarlijk, gezien extensies vaak veel permissies hebben.

Dus wat is je optie als je een prive alternatief wilt voor Chrome? Of je geeft je gemak op en beland in een extensie-hel met Ungoogled Chromium, waarbij je ook het geluk moet hebben dat hij uberhaupt wordt gecompiled voor je distribution, anders mag je hem zelf builden van source, of je vind een alternatief in Edge, wat je het beste van beide werelden geeft.
Dat 4k niet werkt in andere browsers is puur een kunstmatoge beperking. Een politieke keuze van netflix. DRM werkt niet en zal nooit werken. Alle populaire series zijn de volgende ochtend via o.a. de bekende semigeblokeerde website te vinden in kwaliteit naar keuze. Dit is al jaren zo, en DRM heeft geen zak gedaan om dit tegen te houden.
Ik ben het volkomen met je eens dat DRM niet werkt, en dat ik er geen fan van ben. Echter gaat het er hier om of Edge wat toevoegt boven de andere browsers. Of je het eens bent met DRM of niet, het punt blijft dat je meer mogelijkheden hebt om bepaalde content legitiem te kijken op Edge.
Toegegeven, in mijn vorige comment heb ik niet gezegd dat open source voor mij belangrijk is. Ik dacht dat dat min of meer geimpliceerd was voor linux gebrukers.
Dit is een interessant punt dat je maakt. Als ik de link check die door Relief2009 is gedeeld hieronder, zie ik dat ook op Linux, Chrome, een closed-source browser, toch een marketshare heeft van 75%. Ik vond dit zelf wel merkwaardig, vooral gezien Firefox op de meeste kant-en-klaar distro's als Mint, (Ubuntu?) en Fedora wordt voorgeinstalleerd, en het meer wordt omarmd door Privacy communities.

[Reactie gewijzigd door Redding op 23 september 2020 16:27]

Dat je Microsoft net zo wantrouwt als Google geld wellicht voor jou, maar voor lang niet iedereen. Als ik naar de verdienmodellen kijk, zie ik dat Microsoft voornamelijk geld verdient met diensten, en Google voornamelijk met je gegevens. Ja, Microsoft doet aan erg veel telemetrie, maar er zijn toch echt wel verschillen tussen een Microsoft en een Facebook/Google. Voor de een zijn je gegevens hun brood en boter, en voor de ander is het een middel om een ander doel te bereiken. Je doet het nu lijken alsof dit allemaal niets uitmaakt en ze allemaal in hetzelfde bootje zitten.
Tuurlijk zie ik de verschillen tussen die drie bedrijven. Ik ben het ermee eens dat Microsoft waarschijnlijk de minst nare dingen doet met mijn persoonsgegevens. Maar als ik de keuze heb om mijn data simpelweg met geen van de drie te delen dan heeft dat heel sterk mijn voorkeur.
Dit is dan ook mijn punt in combinatie met bijvoorbeeld extensions. Heb jij zin om handmatig je extensions te compilen voor Ungoogled Chromium? Of om steeds een extensie te moeten downloaden met behulp van allerlei sites, extracten, en dan weer uploaden in Ungoogled Chromium? Dit is enkel iets voor zeer gevorderde gebruikers in mijn ogen. Als ik het goed begrijp (en verbeter me graag als ik het mis heb), worden extensies op die manier niet eens automatisch geupdate. Dit lijkt me zeer gevaarlijk, gezien extensies vaak veel permissies hebben.
Ja, ik verbeter je graag. Hier is een oplossing voor: https://github.com/NeverDecaf/chromium-web-store. Niet helemaal ideaal (je moet nog steeds met de hand klikken voor extentie-updates), maar je kunt nieuwe extenties gewoon uit de Store plukken.
Dus wat is je optie als je een prive alternatief wilt voor Chrome? Of je geeft je gemak op en beland in een extensie-hel met Ungoogled Chromium, waarbij je ook het geluk moet hebben dat hij uberhaupt wordt gecompiled voor je distribution, anders mag je hem zelf builden van source, of je vind een alternatief in Edge, wat je het beste van beide werelden geeft.
Eh ja, chromium-based dingen zelf compilen is meerdere lagen van hel op je pc. Ik heb het geprobeerd (in de vorm van libcef, ik probeerde obs-studio met de browser source werkend te maken), het is niet leuk. Gelukkig is Ungoogled Chromium er ook als appimage (en ook windows en macos) hier. Tevens staat ie in AUR (Arch), RPMFusion (Fedora e.a.), en vast nog een boel repo's.
Ik ben het volkomen met je eens dat DRM niet werkt, en dat ik er geen fan van ben. Echter gaat het er hier om of Edge wat toevoegt boven de andere browsers. Of je het eens bent met DRM of niet, het punt blijft dat je meer mogelijkheden hebt om bepaalde content legitiem te kijken op Edge.
Voor sommige gebruikers, ja. Maar niet iedereen. Ik ben klant bij geen enkel bedrijf dat DRM pusht op deze manier. Dus voor mij is dit een feature die niks functioneels brengt, maar wel met closed source blobs komt.
Dit is een interessant punt dat je maakt. Als ik de link check die door Relief2009 is gedeeld hieronder, zie ik dat ook op Linux, Chrome, een closed-source browser, toch een marketshare heeft van 75%. Ik vond dit zelf wel merkwaardig, vooral gezien Firefox op de meeste kant-en-klaar distro's als Mint, (Ubuntu?) en Fedora wordt voorgeinstalleerd, en het meer wordt omarmd door Privacy communities.
Sja, ik vergeet dat Linux ook gebruikt wordt door een boel mensen uit puur praktische overwegingen, dus zonder een echte wens voor open source en privacy-respecterende software. En ja, dan krijg je bergen gebruikers die gewoon Google Chrome op Linux gebruiken. Wellicht is dat ook wel de markt waar Edge voor Linux op gericht is.
Dus de Google phone-home meuk ingewisseld voor Microsoft phone-home meuk. Niet raar dat de gemiddelde linux gebruiker hier niet op zit te wachten.
Ik blijf voorlopig FF gebruiken, datt bevalt mij prima. Zij het dat er wel de nodige privacy addons geinstalleerd zijn. En ook hoef ik geen 'firefoxaccount'. Ook al vertrouw ik Mozilla vele malen eerder dan GAFAM, er wordt toch (wellicht juist door het firefoxaccount) gezaagd aan de privacy van FF gebruikers.
Tja en toch gebruikt de gemiddelde linux gebruiker voornamelijk Chrome.

https://netmarketshare.co...ments%22%3A%22-1000%22%7D

Het idee dat de gemiddelde Linux gebruiker iets geeft om privacy, is wishful thinking.

Als je Chrome gebruikt, dan kan ik mij voorstellen dat Edge toch een betere optie is. Zeker vanwege de toenemende aversie tegen alles wat Google is en omdat Edge standaard trackers blokkeert.

Verder heb ik liever phone home system van Microsoft dan die van Google.
Mijn Vivaldi wordt ook als Chrome gescoord ben ik bang. En Brave vast ook. Firefox is prima. Vivaldi heeft leuke features, die ik in Edge nog niet zo snel verwacht. Voorlopig geen Edge op mijn Linux bak.
Ik zie Samsung browser in die lijst staan. Het lijkt er dus sterk op dat ze Android meetellen?
Inderdaad vielmij ook op, zo kom je snel op 70 procent market share, zeker als ze chrome os ook nog eens meetellen.
Al die plus plunten klinkt gewoon weer als good-old IE.
Ik zie de relatie niet met good-old IE? Het is zo makkelijk roepen zonder onderbouwing.
Op linux is chrome alleen een stuk minder populair. Op linux is firefox vs chrome meer richting de 50% vs 50%.
Heb je daar bewijs van? Volgens Netmarketshare gebruikt 73% van linux gebruikers Chrome vs 69% op Windows.

https://netmarketshare.co...ments%22%3A%22-1000%22%7D
Ik vraag mij af hoe betrouwbaar die cijfers zijn. Ik begrijp niet waarom Firefox binnen een jaar tijd van bijna 40% naar 11% zou gaan en dan weer zou opkrabbelen naar 18%. Dan moet er toch iets bijzonders hebben plaatsgevonden, maar er staat mij niets bij.
Het feit dat Samsung Browser er tussen staat doet mij vermoeden dat ze moeite hebben met Android van Linux te onderscheiden.
Heb je daar bewijs van? Volgens Netmarketshare gebruikt 73% van linux gebruikers Chrome vs 69% op Windows.

https://netmarketshare.co...ments%22%3A%22-1000%22%7D
Volgens @pieterdebie hierboven
Ik zie Samsung browser in die lijst staan. Het lijkt er dus sterk op dat ze Android meetellen?
Dan kom je zoals @maevian opmerkt natuurlijk heel makkelijk aan 70+% Chrome, mogelijk tellen ze ChromeOS ook nog mee.
Mensen op Linux zijn denk ik wel wat privacy bewuster (ik heb hier geen bewijs van) dus ik denk niet dat men zit te wachten om al hun surf data naar Microsoft te sturen. Net zo min als dat men zit te wachten om het naar Google te brengen.

Persoonlijk denk ik dat het puur een strategische support move is voor Microsoft/Office 365. Ze kunnen met Edge garanderen dat hun cloudservices goed draaien op elk platform net zoals Google dat doet. En dat is de reden waarom Google zo groot is, Google services draaien het beste op Chrome.

Daarnaast draaien de meeste terminal clients op Linux. Als jij de gebruiker om laat zetten naar een web based werkplek dan kun je maar beter een goed ondersteunde browser hebben. En Microsoft heeft er een voor je klaarstaan ;)
De reden dat Google zo groot is, is niet omdat mensen hun browser downloaden geheel eigen wil. Eerder 'omdat iedereen het doet'.
Mensen met een Android toestel hebben al een Gmail account, en zijn daarmee automatisch onderdeel van het eco-systeem van Google.

Als je in een niet-Chrome browser naar Google.nl / Youtube / Gmail / GoogleDocs navigeert, krijg je een dikke vette melding dat "Het beter werkt in Chrome" (wat het ook nog opzettelijk 'lijkt' te doen). Dan download men Chrome en werkt het ineens goed!

Wat krijg je dan is mond-op-mond reclame, sysadmins die standaard Chrome uitrollen en zo voort.

To the point:
Ik snap het hele nut en de toegevoegde waarde van Edge niet. MS 'moet' een webrowser product hebben. Dat is de enige reden die ik mij kan bedenken. Want als het geen browser verscheept met Windows, is het een schip dat langzaam aan het zinken is.
Chromium is een goede browser. Chrome is spy-ware, en Edge is een skin voor MS Windows.
Alsof ik bovenstaande zelf geschreven heb! ;)
Ik zie nooit zo'n melding op Google.nl met Edge... Dat is wel op Android, misschien dat dat verschil maakt?
Ik snap het hele nut en de toegevoegde waarde van Edge niet.
Chrome is spy-ware
Dan is dat toch juist de toegevoegde waarde dat Edge. De voordelen van Chromium zonder de nadelen van Chrome ;)
Niet echt. Met FF of ungoogled Chromium heb je toch wat meer zekerheid.
Dat er geen ingebouwde tracking is.
Microsoft wil een lichte webbrowser hebben omdat Windows zelf ook lichter word gemaakt.
Oude structuur van IE en Edge (oude versie, was te groot en te langzaam) en daardoor wordt Windows zelf ook langzamer van.

Microsoft is beducht op de stap van Google om Chromebooks te maken en het aandeel van Microsoft in laptop markt te doen verkleinen.

Met als volgende stap dat Microsoft Windows zo maakt dat het naar Xbox gaat en vervolgens Xbox handconsole, waarmee je kan bellen.
Omdat er ook geen bewijs is. 73% van linux gebruikers gebruikt Google Chrome.

https://netmarketshare.co...ments%22%3A%22-1000%22%7D
En jij denkt dat oprecht 2,18% van de linux gebruikers samsung internet gebruikt?

Ik denk dat veel linux gebruikers de useragent aanpassen, om sommige websites die “alleen op chrome werken” ook op FF te gebruiken, omdat het 90% van de tijd bullshit is. Ik heb mijn useragent ook lang op windows laten staan, zodat sommige websites niet kut deden. En ik ben een linux gebruiker.
Precies, waarom zou ik Edge gebruiken als ik ook al Chromium (en Google Chrome) als keuze heb?

Ik ben overigens een Firefox gebruiker die slechts sporadisch Chromium gebruikt.
Omdat ik en nog vele anderen helemaal niks moeten hebben van Google's spyware browser. Ik gebruik liever een browser van een bedrijf dat zijn hoofdinkomsten niet uit advertenties haalt.
Dat is nu juist mijn punt, Chromium zit helemaal geen spyware in. Google's variant Chrome vertrouw ik persoonlijk ook voor geen meter, maar dat doe ik met Microsoft zijn browser evenmin. Zelfs voor bedrijven die hun inkomsten niet hoofdzakelijk uit advertenties halen lijkt data verzamelen wel een favoriete hobby geworden.
Er zit heel veel spyware in chromium vriend.

Alleen ungoogled chromium is zonder veel spyware. Allemaal API's zitten gewoon in chromium.
Waarom zou je het chrome downloaden als je een standaard goeie versie tot al je beschikking hebt?

Het gaat natuurlijk niet om diegene al een keuze heeft gemaakt, maar om de mensen die nog een keuze moeten maken.
Het zal mij niets verbazen als straks blijkt dat we msOffice365 onder linux kunnen gebruiken mits we edge onder linux als browser gebruiken.

Dan heb je onder linux de zelfde msOffice als op andere platforms. Ook daar is de beweging steeds meer richting msOffice365.

De tijden van msOffice onder unix zoals we die aan het eind van de vorige eeuw hadden zullen wel nooit terug komen. Al moet ik zeggen dat dit waarschijnlijk alleen msWord en msExcel waren. Die waren er zeker, daar heb ik mee gewerkt onder soaris en/of hp-ux.
Voor velen is de grote afkeer van MS ook al weer verleden tijd net zoals MS al jarenlang Linux omarmt in plaats van te proberen Linux te bevechten.

Daarentegen zie je vele mensen net afstappen van bijvoorbeeld Chrome. En met Edge krijgen die nu ineens een browser op dezelfde render engine die ook op alle platformen ondersteund wordt. Waarom dan niet deze browser proberen. Uiteindelijk hoor ik vooral positieve geluiden over Edge.
De afkeer is volgens mij onveranderd hoor? Microsoft vertegenwoordigd nog steeds een monopolist die niets op heeft met de rechten en vrijheden van (zakelijke) gebruikers. Ze zeggen altijd uitdrukkelijk in hun marketing dat ze van Open Source houden... want ondertussen spugen ze nog steeds in het gezicht van FLOSS.

Oude wijn, nieuwe kruiken:
The terms “free software” and “open source” stand for almost the same range of programs. However, they say deeply different things about those programs, based on different values. The free software movement campaigns for freedom for the users of computing; it is a movement for freedom and justice. By contrast, the open source idea values mainly practical advantage and does not campaign for principles. This is why we do not agree with open source, and do not use that term.
https://www.gnu.org/philo...-misses-the-point.en.html
Die is wel degelijk veranderd.Wat wel onverandert is, zijn de beweegreden van EEN DEEL van de linux community. Zoals je zelf zegt: oude wijn, nieuwe kruiken. Sterke bewoording ook voor een bedrijf dat wel degelijk op zijn minst toenadering heeft getoond. En dan krijg ze wat gespuug terug. (het leven is niet zwart-wit)
Eind jaren '90 is Microsoft vervolg door het Amerikaanse gerechtshof i.v.m. monopolisme, en in 2007 heeft Neelie Kroes namens de EU ze daar nog eens voor veroordeeld...

En dit jaar worden er nog steeds nieuwe anti-trust zaken voorgedragen:
nieuws: Slack dient Europese antitrustklacht in tegen Microsoft wegens machts...

Ik zou juist stellen dat Microsoft, en de ontwikkelingen in de industrie in het algemeen, erger zijn dan ooit. Nu we meer en meer Software-as-a-Service beginnen in te zetten, liggen de vrijheden van gebruikers erger onder vuur dan ooit. Als Microsoft zo graag 'toenadering' wilt, daag ik ze uit om het open Matrix-protocol te gebruiken in Teams, in plaats van te hervallen in oude gewoonten.
Je moet wel even aangeven op welk gebied ze zijn bestraft voor monopolisme.

In beide gevallen voor het brakke Internet Explorer en de bundeling met Windows.
In de VS hebben ze een schikking getroffen met de openbare aanklager, om API documentatie openbaar te maken:
The agreement "imposes a broad range of restrictions that will stop Microsoft's unlawful conduct, prevent recurrence of similar conduct in the future and restore competition in the software market, achieving prompt, effective and certain relief for consumers and businesses," according to a statement from the DOJ.
[...]
The basic provisions would guarantee competing product makers access to Windows application programming interfaces (API) and give PC makers more freedom to add and remove desktop icons and Start menu configurations. Those moves wouldn't change the system code but would affect only end-user access.
https://www.computerworld...doj-reach-settlement.html

Zonder deze schikking zou het waarschijnlijk onmogelijk zijn geweest om bijvoorbeeld VLC of Firefox op Windows XP te installeren. Browsers in het algemaan waren hierbij een voetnoot, die waren vooral van belang in de EU rechtzaak.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 22 september 2020 22:34]

Dat Slack een klacht indient, betekent niet dat ze gelijk hebben.

Slack loopt op dit moment achter de feiten aan en heeft paar jaar lopen slapen. In plaats van te innoveren, dienen ze een klacht in bij de EU.
Hier Arnoud erover:
Ik zie in de klacht van Slack wel dingen als dat je Teams niet zomaar kunt deïnstalleren, en dat er geen aparte prijs voor wordt gerekend. Dát gaat inderdaad net wat verder, want zo maak je het nodeloos net wat moeilijker om over te stappen. Slack zal dan altijd voelen als iets waarvoor je extra betaalt terwijl er al een prima gratis product bij Office zit. En dát is dan het wegpesten van de concurrent.
https://blog.iusmentis.co...ft-wegens-machtsmisbruik/

Slack heeft nog geen gelijk gekregen inderdaad, maar dit is zeker een teken aan de wand en historisch gezien (IE bundelen) gaat Microsoft hiermee over de schreef.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 22 september 2020 22:37]

Dat concurrenten elkaar voor de rechter dagen wilt nog niet zeggen dat een bedrijf onveranderd is. En zeker Slack is waarschijnlijk de laatste die moet klagen. We hebben het hier tenslotte over het bedrijf dat jaar en dag heeft lopen roepen dat Slack beter is dan Teams, dat Teams niet eens een concurrent is van Slack omdat het een andere markt benaderd maar plots wanneer Microsoft bekend maakte hoeveel mensen Teams gebruikte (en dat het er meer waren dan Slack) sloeg die hele marketing om.

Slack heeft veel te traag bewogen, beweegt nog steeds te traag, zag Microsoft opkomen en bleven gefixeerd op Microsoft en hun verhaal dat Teams nooit een concurrent zou zijn van Slack, en dat komt nu terug om hen te bijten.

[Reactie gewijzigd door Loller1 op 22 september 2020 23:10]

Dat is dus geen antwoord op mijn betoog, tenzij je andere dingen leest dan ik bedoel.
Een groot voordeel van overal dezelfde browser gebruiken is dat je instellingen en wachtwoorden gesynchroniseerd worden. Dat kan nu dus ook met Edge op Linux.
Klopt helemaal. En niet alleen voor het synchroniseren van je eigen instellingen. Ook de koekjes van anderen.
Nou, niet 'met smart', maar ik vind Firefox niet fijn werken en Edge is een goed alternatief voor Chrome.
Zowel onder linux als op windows gebruik ik steeds vaker Chromium. Onder linux gewoon die uit de repository van de distributie, onder msWindows, de chocolatey distributie.
Nee hoor. Ik gebruik Linux en ook dingen van Microsoft, zoals Outlook en OneDrive. Mijn afkeer is van Windows, niet van Microsoft, al zou ik Edge ook niet gebruiken aangezien ik verknocht ben aan Vivaldi :)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 september 2020 20:53]

Hier sluit ik mij 100% bij aan. Ik vind Windows echt een draak om mee te werken maar ik bouw met alle plezier dotnet core apps in VS Code die nadien op Azure gehost worden. En dat allemaal op Linux Mint.
De bedoeling van Edge voor Linux is gewoon weer profilering ondanks dat ze tracking prevention hebben ingebouwd. Dat is ook de reden waarom Microsoft zich ineens richt op Linux. Want ik kan mij nog herinneren dat Ballmer Linux maar kanker vond. Er zijn veel betere browsers te vinden voor Linux die ook meer op privacy gericht zijn.

Ik denk persoonlijk dat Edge voor Linux een faal project wordt. In die zin dat er maar weinig mensen die Linux gebruiken dit ook daadwerkelijk downloaden en gaan gebruiken.
(...) Want ik kan mij nog herinneren dat Ballmer Linux maar kanker vond. (...)
Dat is inmiddels bijna twintig jaar geleden en Ballmer is al sinds 2014 niet meer werkzaam voor Microsoft. Dit lijkt een beetje op stemmingmakerij, maar daar schijnt de samenleving zo'n beetje op te draaien tegenwoordig.
Stemmingmakerij? En waarom is dat dan? Ballmer zei dat toch en liet de koers van Microsoft er vanaf hangen waarvan de gevolgen hede ten dagen nog zichtbaar zijn. Heb je überhaupt wel op de link geklikt wat een artikel is uit 2019 of ben jij ook zo’n persoon die alleen maar dooddoeners kan roepen als stemmingmakerij, complottheorietjes en andere dergelijke niet onderbouwde reacties?

De link geeft perfect weer dat de uitspraak van Ballmer nog steeds een hoop schade heeft toegebracht aan het huidige Microsoft. En mijn reactie is dus een perfect aansluitende reactie op @HardwareOutlet1 welke zich afvraagt of Linux gebruikers dit überhaupt gaan gebruiken. Maar nee, het is weer stemmingmakerij 🙄
De ogenschijnlijke stemmingmakerij (ik zei immers dat het er op lijkt) zit 'm in het feit dat je expliciet ingaat op een héle oude uitspraak van een oud-Microsoft-CEO, om zo de bedoelingen van Microsoft op dit moment in twijfel te trekken.

Je zegt je te herinneren dat voormalig Microsoft-baas Steve Ballmer in 2001 heeft gezegd dat Linux "kanker" is. Herinner je je dat omdat je dat in 2001 heeft gezegd en jij het daar destijds niet mee eens was, of omdat het genoemd wordt in een artikel uit 2019 en jij je dat artikel herinnert?

Ik weet zelf nog dat Ballmer in 2000 heeft gezegd dat Linux (of eigenlijk: de Linux-kernel) "communistisch" is, dan wel "communisme propageert", omdat de kernel door iedereen gebruikt kan worden om een eigen Linux-variant op te ontwikkelen. Dat was natuurlijk ook een onzinnige uitspraak, die destijds al allerlei memes opleverde die rondgingen onder Linuxgebruikers, maar ik zou die uitspraak nú kunnen gebruiken om te zeggen dat "Microsoft van plan is om van binnenuit Linux om zeep te helpen", of iets in die strekking.

Het is daarnaast zo dat de inzichten van mensen over bepaalde dingen in de loop der tijd kunnen veranderen. Inmiddels lijkt het erop dat Ballmer de standpunten van de huidige Microsoft-CEO over open standaarden steunt. Het aanhalen van twintig jaar oude uitspraken is ook daarom onzinnig. Het is net zoiets als een tien jaar oude tweet van mij opduikelen waarin ik "X" of "Y" over Zwarte Piet zeg, terwijl ik inmiddels mijn mening heb bijgesteld en daarom tegenwoordig "Z" zeg.

Waar het steunen van open standaarden door Microsoft uiteindelijk in resulteert, moeten we wél afwachten en daar kunnen we dus uiteraard kritisch naar blijven kijken. Maar dat heeft verder niets met het geloven in complottheorieën of iets dergelijks te maken, meer met gezond verstand. Ik denk dat we het in die zin wel met elkaar eens zijn :)
Eerlijk gezegd ben ik wel benieuwd. Ik gebruik sinds een paar maanden nu Edge op Windows en bevalt me prima, beter dan het inmiddels nogal log geworden Google Chrome... Op Ubuntu gebruik ik op dit moment nog Brave, maar al die brave-digicoin-reclame zooi wil ik eigenlijk niet. Dus als Edge op unix net zo goed gaat performen als op windows, dan hebben ze er aan mij een gebruiker bij.

En alvast: als facebook/whatsapp/twitter etc gebruiker is het hele tracking verhaal me wel bekend, maar is dat niet de hoofdreden te kiezen voor een specifieke browser. Resource gebruik daarentegen is dat wel.
Is dat hede ten dagen echt een issue? Ik gebruik Brave icm 2 pihole dns servers en ik heb totaal geen last van een Bravecoin. Ook heb ik Brave al maandenlang open met (heb ze net ff geteld) 37 tabbladen. Ok, mijn resourcemanager geeft een hoop Brave Helpers aan die het nodige innemen, maar geheugen is ook niet meer echt een issue toch in deze tijden? 32GB heb je al vanaf 109 euro. Energy Impact is maar 1.2%.

Daarbij is Edge gebouwd op Chrome (Brave ook trouwens), en dat is nu net hetgeen wat jij log vindt. Maar iedereen staat natuurlijk vrij welke browser men gebruikt. Maar Microsoft Edge op een Linux bak komt bij mij niet natuurlijk over :)
Microsoft doet steeds "vriendelijke dingen" en zijn bezig om W10 beter met Linux te integreren.

Niet te vergeten dat 80% van de Linux gebruikers ooit wel eens GitHub gebruiken welke van Microsoft is.

Er wordt voornamelijk met afkeer gekeken naar de data verzameling die Microsoft doet.

Ook ga ik het wel gebruiken. Ik wil op al mijn platformen dezelfde browser het liefst gebruiken. Chrome ben ik niet de grootste fan van en Firefox vind ik heel matig met mijn Android tablet.

[Reactie gewijzigd door Randomguy369 op 22 september 2020 20:33]

We wordt voornamelijk met afkeer gekeken naar de data verzameling die Microsoft doet.
Hier sla je de bal mis.
Linux wordt gebundeld in distributes met krachtige open source software packages. Die open source distributies het grootste voordeel voor linux gebruikers.
Alles is opgebouwd rond command line utilities, die je naar believen kan combineren om repetitieve zaken eenvoudig te automatiseren.
Niet te vergeten dat 80% van de Linux gebruikers ooit wel eens GitHub gebruiken welke van Microsoft is.
Microsoft heeft github gekocht, dat maat microsoft nog niet de geestelijke vader van github.

[Reactie gewijzigd door scottbiker op 22 september 2020 20:34]

Nee natuurlijk zit niemand hierop te wachten. De enige situatie die ik kan voorstellen, is comparability testen van software.
Ik denk dat die groep tegenwoordig een stuk kleiner is en er ook een grote groep developers is die vanaf windows en/of de mac komen en nu linux gebruiken als developer machine. Voor mezelf sprekend is dat iig het geval. Ik heb helemaal geen afkeer van Microsoft (ook nooit gehad). Ze maken net als Google, Apple en andere grote partijen hun fouten en ze doen ook goede dingen. Dat allemaal gezegd, heb ik niet direct behoefte aan Edge op linux (al zouden een heel aantal andere Microsoft producten, zoals een fatsoenlijke client voor Teams of Office zeker welkom zijn).
Er is ook MS Sql voor Linux. Als klanten erom vragen (vooral de grotere) maakt MS het. Pure geldkwestie.
Mensen doen gekke dingen. In het tijdperk van privacy is iedereen massaal naar Google Chrome overgestapt. En dan zie je onder ieder Facebook artikel wel mensen klagen over de privacy schending. Mensen zijn heel onvoorspelbaar.
Ik zou het wel prettig vinden, ik gebruik Edge om te synchroniseren vanuit Windows, Mac OS, iOS en Android. Ook blokkeer ik ads met de ingebouwde adblocker in de mobiele versie.
Ik wacht hier inderdaad al maanden op. Tevreden Edge gebruiker op Windows (wat ik moet draaien ivm mijn opleiding), die ik dan eindelijk kan gaan syncen met Linux werkcomputer.
Web developers, die willen kijken of hun site goed werkt op edge?
Hebben ze wel nog altijd een Apple nodig voor safari.
Precies. Ik ben jaren geleden naar Linux overgeschakeld om van Microsoft verlost te zijn, ik ga ze nu echt niet weer in huis halen door die Edge te installeren. Wat browsers betreft is er keuze genoeg voor Linux.
En wat is het alternatief, Google?? Het bedrijf dat zich gedraagt als het Microsoft uit de jaren '90?? Ik kan me juist niet voorstellen dat een Linux gebruiker Google software gebruikt. Als er 1 bedrijf gesloten is en puur op je data is gefocust om een profiel van je op te bouwen dan is het Google wel. Als ik de keuze heb tussen Microsoft of Google, zal ik persoonlijk altijd voor Microsoft kiezen. Zo begaan met FOSS is Google niet. Ja als het hun uitkomt, maar zelfs grote delen van Android zijn zeer gesloten. Alleen wat licentie technisch open moet zijn is open. Source code van Maps, YouTube, PlayStore, Gmail etc etc. anyone??
MS is wat Linux betreft zeker op de goede weg dus nee, ik heb als Linux gebruiker geen MS afkeer. Concurrentie is altijd goed dus ik ga Edge zeker wel proberen.
Ok het is Chrome, maar als je bijvoorbeeld webapplicaties maakt, kan je dit al even testrunnen. Ok het is misschien niet hetzelfde als onder Windows. Maar dat zal je niet weten. Enja je kan een VM draaien etc, maar dit scheelt em toch weer wat resources. En niet iedereen heeft een i7 met 32gb ram etc.
Ik zie het mezelf wel eens gebruiken om te testen

Maar volgens mij is dit gewoon een test, om ook op termijn office voor linux uit te brengen en andere applicaties
Linux gebruikers hebben (in mijn persoonlijke ervaring) al een tijd geen afkeur van Microsoft meer.

Microsoft heeft al een tijd veel werk gestoken in een betere relatie met de Linux en open source communities, en dat heeft zijn vruchten afgeworpen in de perceptie van hun merk.

Heeeeeel veel Linux ontwikkelaars zweren intussen bij Visual Studio Code bijvoorbeeld, wat een decenium verleden toch ook wel onmogelijk in te beelden leek.
Ik snap het ook niet echt, zo bijzonder is die Edge Chromium nou ook weer niet, daar komt bij dat er al zat goede browsers op Linux draaien.

Voor Netflix kijkers kan het wel een meerwaarde hebben, naar wat het schijnt, schijnt Edge de enige browser te zijn waarin in 1080p en 4K gekeken kan worden.
Zelf hoop ik dat er een wachtwoorden generator wordt ingebouwd, net als in Firefox en Safari. Dan zou ik Edge gelijk gaan gebruiken, fijne interface en lekker snel.
Wat belet je om een extentie te installeren? Bitwarden werkt uitstekend bijvoorbeeld. Het is gratis en open-source, en werkt op elk platform.
Weer iets extra om te installeren en configureren. Bij Firefox zit het er gewoon standaard in, en hoef je niks te doen. Wat is dan de meerwaarde van een externe tool?

Meeste account creatie en login gebeurd toch met OAuth in de browser tegenwoordig, zelfs als je andere software gebruikt voor een bepaalde toepassing.
En dan zeker opslaan in de browser? Lekker veilig. Neem dan een externe password manager.
Awesome. Komt OneDrive ook naar linux?
En een deel van hun vendor-locking opgeven? Echt niet. Ze brengen hun browser ook pas naar Linux nu ze hebben opgegeven in de Browser oorlog. Verwacht dus pas dat OneDrive naar Linux komt als 85% van de gebruikers iets anders gebruikt.
Ze hebben het helemaal niet opgegeven. Ze proberen het alleen met een andere engine. Vooralsnog vind ik het positief. Maar ik hoop niet dat het weer Embrace, Extend, Extinguish wordt...
De vrije markt is je tegen. Elk bedrijf heeft het in zijn aard, om alle kanten op te groeien en het maximale uit alle beschikbare bronnen te halen. Bedrijven die niet agressief zijn, worden vanzelf opgeslokt door concurrenten die wel agressief zijn.

Dit is geen veroordeling van de vrije markt, maar meer een waarschuwing aan ons allen als consumenten en burgers om waakzaam te blijven.
Ze porten al langer hun software. Microsoft lijkt niet enkel op gamegebied te azen op multiplatform. Ook Teams hebben ze eerder geport naar Linux, evenals VS Code
Vergeet SQL server niet.
Hmm Jammer, op Ubuntu en Raspbian mis ik OneDrive echt.
Voor Ubuntu (en andere distributies) is er Insync (https://www.insynchq.com/) waarmee je probleemloos kunt syncen met OneDrive.
Werkt inderdaad *perfect*, hier ook in gebruik. Mis verder wel Word, Excel. Gaat teveel mis in mijn zakelijke documenten, waardoor LibreOffice helaas geen optie is.
Eonfge roept maar wat. Ik zou niet teveel bouwen op zijn visie.
Er is een open source Onedrive client die een lokale map met Onedrive synct. Makkelijk te installeren en te configureren. https://github.com/abraunegg/onedrive
Welke vendor lock-in? Onedrive is voor Windows, Mac OS, Android, en iOS beschikbaar.
En wat hebben ze opgegeven? Ze hebben gewoon de overstap gemaakt naar een Chromium base, wat een hele goede stap was gezien de positieve berichten. Waarschijnlijk ook omdat dit eenvoudiger uit te brengen is op andere platformen dan Windows.
Doe mij maar een preview van Office voor Linux
Ik denk dat heel veel mensen dat willen maar dat dat nooit zal gebeuren.

Een grote reden dat veel mensen niet naar Linux overstappen is omdat er geen office en OneDrive is. Voor werk en studie krijg je vaak Office mee en wordt je vreemd aangekeken als je Linux gebruikt dus dan moet je sws al 1 instantie van W10 draaien.

W10 icm Office is de grote koe die Microsoft melkt, als ze Office aanbieden op concurrerende platformen dan is die combo deels weg.
Ik zie Apple niet als concurrerend platform btw, bedienen naar mijn mening andere klantenbasis.
Ik zie Apple niet als concurrerend platform btw, bedienen naar mijn mening andere klantenbasis.
Merkwaardig dat je Apple niet als concurrerend platform ziet, maar Linux wel. Kun je je laatste punt over klantenbasis toelichten? Ik zou denken dat juist Linux door haar zeer geringe market share amper als concurrent gezien wordt. O.a vandaar ook de vele integraties van bijvoorbeeld WSL in Windows
MacOS ken ik persoonlijk niet goed maar onder ontwikkelaars is dat bij mijn weten helemaal niet zo'n populair OS. Daarvoor is het teveel dichtgetimmerd door Apple. Linux distro's komen in zoveel smaken dat er voor ieder wat wils is en dev tools zijn er te over. MS Office is werkelijk de enige applicatie die ik nog mis in de Linux-wereld om het OS geschikt te maken voor de meeste zakelijke gebruikers. En vergeet niet dat Linux op alle x86-hardware kan draaien terwijl MacOS is gebonden aan (dure) Apple-hardware. Linux is onderaan de streep veel toegankelijker, mits er natuurlijk mensen zijn om het te installeren en onderhouden in een organisatie.
Ik kan anders meer dan genoeg ontwikkelaars(mezelf inclusief) die Mac gebruiken omdat het door zijn UNIX basis vrij veel overeenkomsten heeft met Linux(wat op de meeste servers draait). Nu Microsoft Subsystem for Linux gelanceerd, is Windows wel aantrekkelijk voor deze developers.
Al vraag ik mij nog altijd af wat de meerwaarde is van Edge op Linux.
De meerwaarde van Edge op Linux is datgene wat het bestaansrecht van Linux is.
Diversiteit, keuze, de vrijheid om te kiezen, ook voor Microsoft software op Linux, long overdue.
Heel veel devops team die ik ken werken met Mac.
Het is juist een heel fijn OS voor (web) ontwikkelaars naar mijn ervaring. Zo heb ik een webserver draaien met PHP en MySQL, en eentje voor Python (Flask), dit draait gewoon op de achtergrond en is te beheren vanuit de cli.

Ik zie het een beetje als een combinatie van Linux en Windows. Veel software voor Windows is ook voor Mac OS beschikbaar, en ik vind de GUI fijn om in te werken, maar ik kan ook gewoon in de cli werken wanneer nodig. Dit is wat ik in Windows nog mistte tot WSL(2) kwam.
Vraag me niet waarom, maar veel java ontwikkelaars gebruiken MacBooks (in elk geval veel ontwikkelaars die presentaties geven).
Windows en Linux kan je op elk x86 systeem installeren en straks ook op ARM.

Apple staat alleen op (dure) proprietary Apple systemen.

Apple systemen staan bijna alleen bij developer bedrijven en "content makers" (muziek, film, design etc). De gemiddelde Henk zal geen Apple systeem bij de verzekeringsmaatschappij krijgen.

Wat ik probeer te zeggen is dat Apple een vrij specifieke markt bedient omdat ze alleen hun eigen systemen leveren. Linux lijkt veel meer op Windows in de zin van dat het op elk systeem kan draaien.
Oftwel een bedrijf kan overstappen naar Linux maar niet naar Apple.

Bedrijven tekenen vaak door naar de thuis situatie omdat mensen graag iets willen dat gewoon hetzelfde.

Gamers kopen ook geen Apple en is Linux een betere optie.

Dus Linux heeft de potentie om markt van Windows in te pikken terwijl Apple dat met hun huidige bedrijfstrategie niet heeft.
Het beeld dat jij van Apple hebt is niet realistisch meer. Bij mij op het werk, en bij onze klanten en partners (ict bedrijven) is het momenteel ca. 33/33/33 procent Windows/Mac/Linux.
Partners ook in de prive-sfeer, je relatie, je tante, je buurvrouw? Bij mij is het zeker geen 33/33/34, maar mogelijk heb jij een vermogendere kennissenkring
W10 is allang geen prioriteit meer voor Microsoft. Het bedrijf verdient tegenwoordig geld aan dienstverlening zoals Azure. Applicaties zijn belangrijke tools om van die diensten gebruik te kunnen maken en het OS lijkt voor Microsoft van steeds minder groot belang. Linux wordt steeds verder geintegreerd in Windows. Ik denk dat het slechts een kwestie van tijd is voor Office for Linux uitkomt. Het zou wel een aardverschuiving teweeg kunnen brengen in zowel de zakelijke als de consumentenwereld. Opeens is een terminal server obv een Linux distro een optie als daar een volledig MS Office pakket op kan draaien. Als het zover komt dan gaan wij dat in ieder geval meteen testen. Een Linux-machine koppelen in active directory doen we al enkele jaren dus dat is al afgedekt. We draaien bijv ook al SQL Server waar nu nog onze Windows-applicatie mee verbindt maar die ook prima in een Linux desktopomgeving kan draaien. Kom maar op MS!
Dat er op linux geen OneDrive is heb je mis. Er is een prima 2-weg-sync-client: https://github.com/abraunegg/onedrive
Dat is geen Onedrive, maar een 3rd party tool. Persoonlijk houd ik niet van dat soort tools, want dat is altijd op eigen risico. Ook ondersteund dit geen "on demand", wat toch een hele handige functie is.
Voor OneDrive zijn er prima oplossingen voor Linux, zoals de webversie, maar diverse clients die prima werken of zelfs rclone.
Ik heb zelf redelijk veel ervaring met rclone en dat werkt niet zo makkelijk als de GUI van onedrive op W10.

De kracht van die GUI is dat je gewoon makkelijk kan zeggen, deze folder wil ik offline of deze folder wil ik delen etc. Zelfde kan met Google Drive File Stream op W10.
Voor de gewone Tweaker is het misschien prima om er omheen te werken maar een goede oplossing is er niet.
Daarom zei ik ook dat er andere GUI-clients voor Linux zijn. Niet half lezen a.u.b.

Google Drive is op GNOME zelfs al ingebakken in Nautilus.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 september 2020 21:31]

Ik zei van DIE GUI, ik heb niet half gelezen. Jij wel.

Ik heb geen enkel alternatief voor GDrive en OneDrive gevonden dat zo makkelijk werkt als hun eigen GUI's, net zoals SynologyDrive aanbiedt.
Toevallig al Insync geprobeerd? Ik ben ook een tijdje zoekende geweest, en heb in Insync de meeste dingen gevonden die ik ook zou gebruiken bij OneDrive/Google Drive.
Probleem bij linux is nog steeds vooral het grote verschil tussen al die distro's, welke distro moet je dan gaan ondersteunen....
Zo moeilijk is het niet, er zijn maar een paar echt verschillende distro's, zoals OpenSuse en Ubuntu. Wanneer je Debian ondersteunt, heb je al best wat distro's te pakken, zoals Ubuntu en alle varianten daarvan (Kubuntu, Lubuntu, etc.), en Linux Mint.
'wanneer je debian ondersteund', tja daar ga je al, een keuze moeten maken uit een hoop verschillende versies...
Er is ook nog snap & flatpak. Dan los je dit euvel op. Zelf geen grote fan, maar het werkt wel.
Voor packages heb je arch based, debian based, redhat based packages. Dan heb je zowat alles.
Vooral leuk bij studies waarbij je eigenlijk ook Linux moet hebben. Mag je dus dualbooten. Al zijn dat soort studies voornamelijk IT gerelateerd.
Office is ook voor Mac, ios en Android beschikbaar. MS wil tegenwoordig gewoon dat je hun producten gebruikt, waar is minder van belang. Je kan nu toch ook sql server op Linux gebruiken, dat hadden ze vroeger ook nooit gedaan.
Hoe lang moeten we nog wachten op het moment dat Windows een Linux Distributie is?
Windows is een applicatie die met behulp van een hypervisor onder Linux, Mac en andere systemen draait. Zo gebruik ik het in ieder geval.
Adobe for Linux.. not gonna happen though...

Ik vermoed dat er geld gemoeid is met ervoor zorgen dat de Adobe niet op Linux draait (disclaimer; alleen maar een vermoeden, geen enkel bewijs hiervoor maar ik vermoed dat Apple en Microsoft er veel aan gelegen is om de Adobe produkten exclusief te houden voor hun eigen systemen)
Geweldig nieuws, ik wacht hier al maanden op, en gebruik noodgedwongen Brave als enige ware (Google) Chromium alternatief op Linux. Fijn dat Microsoft steeds meer producten naar Linux port. Ik hoop nog altijd dat ook Office naar Linux komt.
via de package manager van Linux.
Dit doet het klinken alsof Linux 1 package manager heeft. Wordt er hier flathub/snap bedoeld oid? Teams is (op fedora) bijvoorbeeld enkel via de website als rpm of via flathub te krijgen zo ver ik weet.

[Reactie gewijzigd door Redding op 22 september 2020 20:16]

Absoluut! Ik was al bang dat ik de enige was die hier op wacht.
Maar MS zou me nog blijer maken met OneDrive en/of Office365 voor Linux.
Outlook is nog wel te doen in de browser, maar de rest niet
Precies! Als eenmaal die producten ook geport kunnen worden, zouden veel mensen wel eens permanent de overstap kunnen maken naar Linux, zonder dual-boot nodig te hebben.

Verder is Edge ook gewoon een prima en veilige browser, die volgens velen ook nog eens beter met recourses omgaat dan Chrome, een ware RAM verslinderaar.

Ik hoor doorgaans vooral positieve geluiden over de nieuwe Edge, behalve in dit topic blijkbaar :+
Grote kans dat dit wel eens een testcase kan zijn. Buiten Skype is dit het enige programma van hun dat niet op IT-people is gericht en naar Linux word gebracht. Skype is al van voor het MS was beschikbaar op Linux en dus geen testcase want je userbase is niet representatief. Doordat Chromium zelf al op Linux draait was dit ook nog eens een kleintje om te porten denk ik ook. Als dit wat succes kent, is het denk ik een kwestie van tijd voor we een Office 365 op Linux zien. Al dan niet electron based (al hoop ik zelf dat laatste van niet, tenzij het de full-versie is die gewoon herschreven is in javascript)
Ik ben heel blij met Edge, vooral omdat het goed binnen het Microsoft 365 ecosysteem past wat wij gebruiken. Het enige wat jammer is, is dat je Google nog steeds niet kan instellen als standaard zoekmachine in de url balk. In de new tab zoekbox kan het al wel.

[Reactie gewijzigd door OMEGA_ReD op 22 september 2020 22:35]

je kunt juist Google instellen in de url balk?
Je hebt gelijk, ik bedoel precies andersom my bad |:(

Edit:
Het is mogelijk door te gaan naar: edge://settings/search en dan "Search on new tabs uses search box or address bar" in te stellen op "Address bar".

[Reactie gewijzigd door OMEGA_ReD op 22 september 2020 23:00]

Ik wil haast hopen dat Office 365 in WINE werkend te krijgen is. Momenteel kan je niet inloggen op je account, want dat moet via een op Edge gebaseerd venster. Maar Edge op WINE is dan wel weer wat anders dan Edge op Linux.

Verder zie ik niemand ooit Edge op Linux gaan gebruiken. Die gebruiken wel Chrome of Firefox.
Ik kan beschikken over Firefox, Chrome en Chromium. Wat zou een 3e Chromium gebaseerde browser eraan toevoegen? Niets denk ik.

Maar wat @Tux4life zegt : doe eens een fatsoenlijke versie van Office!
Chrome is van Google, een bedrijf dat door velen steeds meer wantrouwd wordt, zeker met betrekking tot de data honger van wat in essentie een advertentiebedrijf is. Voor Chromium is het vaak dan weer wat minder eenvoudig om op bepaalde platformen een build te vinden, danwel up to date te blijven. Dan heb je met Edge ineens een browser die wel bijgewerkt wordt.
Chromium voor Linux is gewoon up to date toch?
Chromium kan je in de meeste repositories van de distributie wel vinden en anders in een alternatieve repository zoals de Debian repository voor Debian afgeleide distributies.

Voor msWindows is Chocolatey.org een repository voor chromium.
Als je zo zeker bent dat het niets gaat toevoegen, moet je er zeker geen gebruik van maken. Maar mijn low end laptop met manjaro erop kan best wel een efficiëntere browser gebruiken. Aangezien Edge op macOS en Windows veel beter werkt op apparaten met lagere specs en veel zuiniger voor de batterij is, zit ik er best op te wachten als ze dat ook op Linux werkend krijgen.
Het is ook nooit goed. Negeert MS Linux dan vinden we dat niet leuk. Nu doen ze wel wat een dan vinden we dat het niets toevoegt. We hebben ook tig Firefox variaties. Keuze is wat mij betreft welkom.
Waarom zou ik Chome gebruiken als Edge er is? Ook op Linux? Chrome zit vol met Google ellende, is trager, zuipt meer batterij, vreet meer geheugen en ziet er naar mijn mening een stuk minder uit. Edge voelt ook qua interface voor mij wat sneller aan.
Edge is ook gebaseerd op Chromium. Het is maar de vraag of je er ook maar een beetje op vooruit gaat. Je ruilt alleen Google ellende om voor Microsoft ellende.
Aangezien Edge van Microsoft is een Windows ook kunnen ze optimalisaties invoeren die alleen/beter op Edge werken :) (Net zoals laatste 30% memory reduction t.o.v. Chrome)
Omdat Microsoft met Edge juist veel meer inzet op privacy, en sowieso minder componenten in Edge heeft zitten over Chromium heen dan Google in Chrome heeft. Daarbij voert Microsoft een hoop optimalisaties en features door in Edge die Google weigert in Chromium over te nemen of op de lange baan schuift (Edge, zeker op Windows, gaat veel efficiënter om met resources).
Gebaseerd op staat niet gelijk aan identiek aan. MS heeft best wat rommel van Google eruit gesloopt en een deel ervan zit ook gewoon in Chromium.

Verder is Edge vele malen zuiniger met je batterij als je op een laptop zit. Allemaal dingen die je eens zou moeten proberen om het te ervaren, in plaats van niet gehinderd door enige kennis, de boel direct af te schrijven.
Dat klinkt zeker goed. Zeker de moeite waard om dus eens te testen.
Programmeurs ? Scheelt em een VM. Ok het zal most likely niet 100% hetzelfde zijn als onder Windows. Maar het is niet omdat het in Chrome werkt, dat het wel werkt onder Edge. Zou in principe moeten, maar even testen kan altijd geen kwaad. En niet iedereen heeft een machine waar je meerdere vms op kan draaien.

Natuurlijk zullen veel linux gebruikers dit nooit installeren, gewoon uit principe
Why? 80%+ van de organisaties in Nederland alleen al zit in AzureAD of hybride. Waarom zou je de Linux users dan niet via Edge de mogelijkheid bieden om ook in bijv. SharePoint online te werken?
Dat is niet wat ie zegt. Maar je kunt makkelijker met je AD account inloggen via onder andere SSO methoden op MS spullen. Iets dat uit de doos met Chrome brak werkt. Het werkt overigens wel in Firefox beter dan in Chrome.
Jazeker wel, maar dan met extra opties. Denk aan de eerdergenoemde SSO, maar net zo belangrijk is Endpoint Manager.
Wat bedoel je precies?
Typo. Dat Microsoft er alles aan doet om ook Linux-gebruikers afhankelijk te maken van hun ongestandaardiseerde software.
Wat is er niet standaard aan Edge? En wat doet Microsoft dan precies?
Microsoft is juist bezig om hun Azure diensten zo breed mogelijk beschikbaar te maken. Azure is voor iedereen. Niet alleen voor Windows users.
Dan begreep ik je niet goed: ik dacht dat SSO en Endpoint Manager alleen bruikbaar waren met Microsoft Edge.
Google Chrome kan ook SSO, maar vereist voor AzureAD de Windows Accounts plugin. Echter heeft Google Chrome geen nut: Edge verbruikt minder energie en maakt toch gebruik van dezelfde engine.

Firefox is beperkt vanuit Endpoint Manager te beheren helaas.
Je verwart me. Je noemt SSO en Endpoint Manager als argumenten om Edge te gebruiken, dan vertel je dat dat ook met Chrome kan, maar dat je dat niet wilt omdat Chrome meer energie gebruikt. Dan is de reden om voor Edge te kiezen dus niet SSO- en Endpoint Manager-ondersteuning, maar energieverbruik?

Je opmerking dat Chrome geen nut heeft omdat Edge op dezelfde engine draait suggereert dat een browser niet meer is dan een render engine. Maar dat lijkt in strijd met het argument dat je Edge zou verkiezen boven Chrome omdat Edge meer functionaliteit biedt: is een browser nou wel of niet meer dan een render engine?
Het kan met Chrome met diverse omwegen. Bij Edge werkt het out of the box.
Duidelijk. Edge is dus de juiste keus voor mensen die hun hart (en IT-infrastructuur) toch al in handen van Microsoft hebben gelegd. Waarschijnlijk heeft Chrome vergelijkbare voordelen voor mensen die meer in het Chrome ecosysteem zitten. Ik stel me voor dat als je naast een linux-computer een chromebook hebt het een ander onder Chrome juist weer beter werkt. Mensen die Open Source en warm hart toedragen moeten zich net zo min met Edge als mer met Chrome in laten, al snap ik dat mensen soms pragmatisch moeten zijn. Games zijn tenslotte ook niet open source en toch hoor ik in de Linux-community voortdurend hulde, lof en prei voor Steam.
Is Edge inmiddels al open-source? De laatste keer dat ik het checkte was dit nog niet het geval. Op Linux gebruik ik vrijwel alleen open-source software.
Chromium is open source, maar net als iedere andere variant daarvan (waaronder Chrome) is Edge zelf dat niet.
Chromium is open source, maar (...) iedere andere variant (...) niet.
Dat is ook wat kort door de bocht. Ten eerste is Chrome een variant op Chrome, terwijl Edge naar mijn mening meerdere componenten (Blink, V8) gebruikt. Ik geef toe dat Wikipedia het daarmee wel als een 'variant' ziet, maar dan moet ik Node.js, meer specifiek het Electron framework, en het Qt framework ook als variant zien, beide gebruiken V8 en Blink. Ten tweede zijn, naast de genoemde frameworks, de browsers Brave en Falkon open source. Die tweede had ik ook nog nooit van gehoord, maar het is toch maar mooi een obscuur tegenvoorbeeld van jouw stelling.
Sinds de nieuwste versies wps-Office mis ik MS niet meer. Excel zal vast minder zijn, maar tot nu toe mis ik eigenlijk niets. Word en PowerPoint varianten zijn wat mij betreft sowieso goed.

Waarom zou ik Edge op Linux willen? Ik vind het op Windows eigenlijk al niets.

[Reactie gewijzigd door delpit op 22 september 2020 20:25]

En waarom vind je het op Windows al niks?
De laatste versies heb ik genegeerd, maar browsers zonder goed werkende extensies heb ik niet zoveel mee
Als je nu de Kali grafische interface voor WSL gebruikt, kan je dan dus Edge op Linux /in/ Windows draaien!
Omdat het kan!

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 22 september 2020 21:48]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 CES 2020 Samsung Galaxy S20 4G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2020 Hosting door True