Microsoft Edge is als previewbuild beschikbaar voor Linux

Microsoft heeft de eerste previewbuild van zijn op Chromium gebaseerde Edge-browser uitgebracht voor Linux. De eerste release heeft ondersteuning voor Ubuntu, Debian, Fedora en openSUSE. De Linux-versie heeft nog niet alle functionaliteit.

De eerste versie van Edge voor Linux ondersteunt alleen lokale accounts. Gebruikers kunnen nog niet inloggen in Edge via een Microsoft-account of Azure Active Directory. Features zoals het synchroniseren van instellingen en favorieten zijn daardoor nog niet beschikbaar. In de toekomst komen die wel naar Edge voor Linux, zegt Microsoft.

Microsoft wil naar eigen zeggen met de previewrelease een 'representatieve ervaring' bieden aan ontwikkelaars die apps en sites op Linux ontwikkelen. De ingebouwde DevTools zouden zich over het algemeen hetzelfde gedragen als bij de Windows- en macOS-versies. Ook accepteert Microsoft nu inzendingen bij het bugbountyprogramma van Edge voor de Linux-versie.

De Linux-versie van Edge is te downloaden via Microsofts Insider-website. Er is een .deb-package en een .rpm-bestand beschikbaar. De browser is nu beschikbaar op alle grote pc-platforms. Eerst verscheen de nieuwe Edge-browser in Windows en daarna kwam er ook een macOS-versie.

Microsoft Edge voor Linux

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

20-10-2020 • 22:00

220

Submitter: jelle810

Reacties (220)

220
207
88
13
0
97
Wijzig sortering
Wat een azijnpissers hier zeg. Laten we Microsoft beoordelen op wat ze nu doen en niet wat ze 20 jaar geleden deden. En zijn er voldoende goede browsers voor Linux? Ja, maar er is niets mis met keuze. Na een korte test blijkt het, zeker voor een preview, best een fijne browser. Performance is op mijn 4e generatie i5 laptop beter dan Chromium. Ik weet niet of dit ooit mijn standaard browser zal worden, maar ik zie ook niet meteen heel veel reden om deze niet te overwegen.
Helemaal mee eens. Ik gebruik Edge inmiddels al een tijd op Windows en bevalt een stuk beter dan Google Chrome! Als developer op Ubuntu daarom zeker ook benieuwd naar wat het op unix kan bijdragen.

Daarnaast: omdat Chromium open source is, kan Microsoft ook zelf bijdragen aan de core van het project. Bijvoorbeeld voor geheugen management hebben ze bijdragen aangeleverd, die echter niet meegenomen worden in (closed source) Google Chrome.
Bronnen:
https://appuals.com/google-chrome-browser-memory-management/
https://www.zdnet.com/art...-ram-reduction-in-chrome/
Waarom zou je een Chromium gebaseerde Edge-browser willen als je direct Chromium kunt gebruiken op Linux?

Groot voordeel van Linux is dat Chromium direct beschikbaar in iedere distro.
Puur Chromium zonder ballast.

Of wil Microsoft van de webstandaarden gaan afwijken?

[Reactie gewijzigd door CR2032 op 24 juli 2024 11:00]

Syncen van je settings, wachtwoorden, bookmarks, collecties e.d. (nu nog niet in Liunux)? Vind 't heerlijk dat ik op Windows, macOS en iOS overal de zelfde gegevens voorhanden heb.
Dat kan met Chromium ook, al doe ik dit niet via de cloud (de horror), maar gewoon met een backup van de app folder.

Persoonlijk zie ik ook niet in waarom je Edge op je linuxbak wilt hebben. Ik zie ook niet 123 mensen die op linux zitten nu ineens Edge willen downloaden want settings/ww/bookmarks etc.
Op mijn gamepc heb ik Edge verwijderd want windowslinks zijn teveel met Edge gelinkt ook al heb je een andere default browser. Dat vind ik vervelend zelfs. Het wordt me te veel opgelegd ook al heb ik aangegeven dat ik Edge niet wil gebruiken.
Op mijn gamepc heb ik Edge verwijderd want windowslinks zijn teveel met Edge gelinkt ook al heb je een andere default browser.
Die moet je even uitleggen voor me. Ik heb Edge gewoon erop staan, maar heb Firefox als mijn default browser ingesteld. Als ik op een link in Windows klik die naar een website gaat (bijvoorbeeld help van MSFT) dan opent deze netjes in.... jawel, Firefox..
Ik neem aan dat hij het heeft over alles waarvoor Edge gebruikt wordt ook al is het niet je standaard browser. Bijvoorbeeld de zoek resultaten van de start menu, en als je wilt opzoeken waar een startscherm afbeelding vandaan komt.
Anoniem: 420148 @Yzord21 oktober 2020 00:26
Dat kan met Chromium ook, al doe ik dit niet via de cloud (de horror), maar gewoon met een backup van de app folder.
99.99% van de gebruikers wil niet gaan lopen kloten met een app folder. Overigens,de origineel Windows ingebakken Edge != Edge Chromium.
Dat kan dat 99.99% dat niet wilt, maar ik wil mijn ww/accounts/bookmarks niet in de cloud opgeslagen hebben.

En dat Edge Chromium is weet ik ook wel, maar ik wil Edge gewoon niet gebruiken. Ik gebruik mijn eigen favo browser en Microsoft hoeft mij niet langzaam op te leggen en te leren werken met Edge.Dat is de vrijheid die ik heb vooralsnog.

Ik zie dus ook niet in waarom linux gebruikers nu ineens zouden switchen naar Edge, omdat het available is voor linux. Linux gebruikers zijn vaak koppige autisten (ik dus ook) en blijven graag bij hun eigen manier van communiceren.
Anoniem: 420148 @Yzord21 oktober 2020 00:56
Diezelfde "autisten" zijn ooit van iets overgeschakeld naar het ander. Chrome-gebruikers zaten voor 2011 helemaal ergens anders op. Dus dat nooit wisselen slaat natuurlijk nergens op.
Inderdaad. En om nog maar te zwijgen van smartphones. iOS en Android zijn veruit de populairste OS'en op smartphones terwijl Windows dat op computers is, maar daar heb je ook nooit iemand horen klagen dat iOS en Android zo anders zijn dan Windows. Sterker nog: Windows Mobile en later Windows Phone flopten zelfs gigantisch. Dat lag natuurlijk ook voor een aardig deel aan de apps, maar toch.
Ik zie dus ook niet in waarom linux gebruikers nu ineens zouden switchen naar Edge, omdat het available is voor linux.
Omdat Microsoft soms best wel goede software maakt bijvoorbeeld lijkt me een goed reden. Niet iedereen weigert op emotionele gronden Microsoft producten. Als (in dit geval) Edge het beste aansluit bij je eigen WoW dan is het mooi dat je die op meerdere platforms kan gebruiken. Dat je niet vast zit aan een product dat je eigenlijk niet wilt gebruiken maar moet omdat je een bepaald OS gebruikt.
Ik zie dus ook niet in waarom linux gebruikers nu ineens zouden switchen naar Edge, omdat het available is voor linux.
Ik zou zeggen: spreek voor jezelf. Microsoft is de laatste jaren op allerlei gebieden, inclusief Linux support, erg goed bezig (waar Mozilla juist aan het afgeleiden is en inmiddels een nivo bereikt heeft waar ik actief Mozilla spul verwijder als ik het tegenkom).
Het enige wat ik nu nog mis in Edge zijn verticale tabs, en die zit inmiddels in de canary versie en komt deze maand naar de dev release.
Overigens,de origineel Windows ingebakken Edge != Edge Chromium
Microsoft is alweer een tijdje geleden begonnen met het uitrollen van Edge Chromium via Windows 10 update (https://www.onmsft.com/ne...ll-out-via-windows-update).
Anoniem: 420148 @chaozz21 oktober 2020 15:25
Dat weet ik, maar het origineel bestaat nog steeds en staat nog op veel computers.
Ja, maar die versie wordt ondertussen wel vervangen met de updates dus. Of als je 'og' Edge verwijderd hebt, dan zet Microsoft opeens Edge Chrome er op... En die kan je niet verwijderen zonder PowerShell te gebruiken.
Lijkt me ook niet wenselijk dat je OS geen browser of een verouderde heeft bij het opstarten.
Lijkt me ook niet wenselijk dat een OS in de praktijk een koppelverkoop is...

Dat de optie er is is prima, maar Microsoft pushed Edge vrij hard vanuit Windows.
Wat moet je realistisch gezien dan? OS verkopen zonder webbrowser? Dan kan geen enkele consument überhaupt een andere browser downloaden. In de praktijk prakken de grootste enterprise Linux distros, RHEL en Ubuntu, Firefox er standaard in.

Dan zouden die dat ook niet mogen doen, want Edge en Firefox hebben min of meer hetzelfde marktaandeel. (7-8%)

Waar houdt die waanzin eigenlijk op? Mogen de ingebouwde Paint, PDF-lezer, Mail app, Weer-app, bestandsverkenner dan ook niet meer omdat er alternatieven op de markt zijn?
Paint etc zijn geen onderdeel van het OS zelf. Ze komen mee als onderdeel van het pakket, maar ze zitten niet vastgeklikt in het OS.

Microsoft daarentegen claimt dat Edge Chromium onderdeel is van het OS. (https://support.microsoft...7a-9984-6d83-eb36683d526d)

Er zijn 3 browsers die de schijn van een koppelverkoop hebben: Edge (en voorganger Internet Explorer) van Microsoft, Chrome van Google en Safari van Apple. Wat hebben deze 3 gemeen? Ze zijn alledrie onderdeel van een veelgebruikte OS en zijn voor reguliere gebruikers (zo goed als) onmogelijk te verwijderen van het systeem - ze zijn een onderdeel van het OS zelf.

Waardoor niemand de KEUS krijgt om ze te gebruiken - het wordt verplicht vanuit de maker van het OS.

Overigens kunnen Microsoft, Apple en Google als ze het echt zouden willen bij de afronding van de installatie van de OS gewoon kunnen zeggen 'We geven je de keus uit deze 3-5 browsers' en dat de keus dan direct naar je opslag wordt gedownload. Je hebt NIET een browser nodig perse om bestanden te downloaden. In principe zou je vanuit de command line het ook kunnen doen bv, zolang je de juiste commandos en het juiste adres weet.
Paint etc zijn geen onderdeel van het OS zelf. Ze komen mee als onderdeel van het pakket, maar ze zitten niet vastgeklikt in het OS.
Potato, potato. Voor de meeste eindgebruikers zijn de ingebakken PDF-lezer, Mail-app e.d. gewoon onderdeel van het OS en zonder veel moeite doen krijg je ze niet weg. En dat is maar goed ook, want bijna niemand wil een OS installeren om vervolgens nog 40 pakketten binnen te slepen om wat plaatjes/bestandjes te openen of te kunnen internetsen.
Microsoft daarentegen claimt dat Edge Chromium onderdeel is van het OS. (https://support.microsoft...7a-9984-6d83-eb36683d526d)
En dat is ook helemaal niet erg. Er zijn inderdaad veel zaken die tegenwoordig een browser vereisen. Druk in een willekeurige applicatie of document maar eens op een contact-linkje, hulp-pagina of license invullen. Dan kom je al heel snel in een browser terecht.
Er zijn 3 browsers die de schijn van een koppelverkoop hebben: Edge (en voorganger Internet Explorer) van Microsoft, Chrome van Google en Safari van Apple. Wat hebben deze 3 gemeen? Ze zijn alledrie onderdeel van een veelgebruikte OS en zijn voor reguliere gebruikers (zo goed als) onmogelijk te verwijderen van het systeem - ze zijn een onderdeel van het OS zelf.
Ik neem aan dat het bias is, maar je vergeet Firefox. RHEL, Ubuntu en anderen verschepen standaard Firefox. Of het verwijderen mogelijk is, is een wassen neus. Als menig gebruiker macOS, Linux of Windows opstart en de enige browser weggooit, wat denk je dan dat er gebeurt? Dat mijn grootvader of moeder de terminal erbij pakken en uit het hoofdje wget https://fabrikant.com/browser.versie.deb gaan intikken?

Je argumenten zijn puur theoretisch en zouden in de praktijk echt keihard naar de klote gaan. Ook toen Microsoft dat mooie waardeloze browser-keuzevenster moest implementeren, werd je fijn via Internet Explorer naar google.com/chrome toegestuurd.
Overigens kunnen Microsoft, Apple en Google als ze het echt zouden willen bij de afronding van de installatie van de OS gewoon kunnen zeggen 'We geven je de keus uit deze 3-5 browsers' en dat de keus dan direct naar je opslag wordt gedownload.
Dat zouden ze kunnen doen. Maar dan creëer je nog steeds een gesloten cirkel van browsers en de rest kan stikken. Want daar zouden dan theoretisch Safari, Firefox, Edge, Chrome of iets staan, maar dat sluit natuurlijk al het andere uit. Hoe is dat eerlijk dan? Wie bepaalt er dan welke browsers in dat rijtje moeten staan?
99.99% van de gebruikers wil niet gaan lopen kloten met een app folder. Overigens,de origineel Windows ingebakken Edge != Edge Chromium.
Dit laatste is sinds de Oktober release niet meer het geval :)
Daar zal nog lang niet iedereen op zitten, vooral in kantooromgevingen :-)
Dat duurt niet lang meer, de Windows update waar de Chromium Edge standaard wordt is nu aan uitrollen.
Lijkt me vooral handig om development te testen zodat je toch enigszins weet of het bij Windows gebruikers ook werkt ...
Dan kun je toch beter gewoon Firefox of Chrome kiezen? Edge voegt daar absoluut niks aan toe
firefox heeft geen chromium engine en chrome is google-spyware die je gedrag analyseert voor advertentie-revenue
Wat is er interessant / anders aan de chromium engine? En is Microsoft niet net zo erg qua je data meekijken, zoals de telemetrie in Windows? Je zou zelfs kunnen redeneren dat Microsoft dit als een kans ziet om toch info te verzamelen van gebruikers die niet met Windows werken.
De discussie of Microsoft net zo erg is als Google is redelijk beslecht. Beiden zijn volledig open over wat ze doen en Google is daar vele malen erger in. Het heeft tegenwoordig ook geen zin meer om er niet open over te zijn aangezien het gewoon te monitoren is. Dus nee, Microsoft is in deze zeker niet "net zo erg".

Daarnaast is er een nog eenvoudiger manier om er naar te kijken: Follow the money! Google verdient geld met het verkopen van je gegevens. Microsoft verdient op dit moment vooral geld met cloud toepassingen. En ja, Edge linkt heel mooi in die cloud toepassingen en helpt Microsoft dus geld verdienen maar ze hoeven niet je gegevens te verzamelen om geld te verdienen, wat Google wel moet.
Volledig open? Google’s zoek-algoritmes zijn geheim, net als de contracten over bijvoorbeeld Android met telefoonmakers en van Windows telemetrie zie ik ook nergens een overzicht of resultatengrafiekje.

Inderdaad is Google’s verdienmodel duidelijk, maar hoe weten we in hoeverre Windows een instrument van de NSA of CIA is?

Huawei’s verdienmodel is ook niet gebaseerd op het verzamelen van onze data, maar toch vertrouwen verschillende landen dit Chinese bedrijf niet met hun digitale infrastructuur.
Inderdaad is Google’s verdienmodel duidelijk, maar hoe weten we in hoeverre Windows een instrument van de NSA of CIA is?
Je weet dat Microsoft hier dezelfde rechten en plichten heeft als alle andere bedrijven die zaken doen in de VS. De overweging is daarmee zinloos geworden in een poging verschillende bedrijven te vergelijken. Daarnaast weten we ook dat Microsoft er de afgelopen jaren alles aan gedaan heeft om hier onder uit te komen met als resultaat dat er nu Azure datacenters in Europa staan waarvan zeker is dat de NSA of CIA er niets te vertellen hebben.
Huawei’s verdienmodel is ook niet gebaseerd op het verzamelen van onze data, maar toch vertrouwen verschillende landen dit Chinese bedrijf niet met hun digitale infrastructuur.
Tof. Ik baseer mijn besluiten liever op feiten in plaats van op politiek.

[Reactie gewijzigd door Croga op 24 juli 2024 11:00]

dat er nu Azure datacenters in Europa staan waarvan zeker is dat de NSA of CIA er niets te vertellen hebben.
:') Ja hoor, was dat maar zo. Kijk maar eens naar de five eyes, nine eyes (inclusief nederland) enz...

Dat het datacenter in EU staat zegt niks over de toegang door Amerikaanse spionagediensten.
Tof. Kijk jij dan maar eens naar tweakers.net
nieuws: Microsoft weigert vooralsnog in Europa opgeslagen e-mails aan VS te g...
nieuws: Microsoft weigert overheid VS in Europa opgeslagen mail te geven

Punt blijft dat Microsoft hier actief mee bezig is en daar al een berg certificeringen van de EU voor gekregen heeft. En Microsoft is één van de weinigen die hier actief mee bezig is. De meeste concurrenten hebben, om de gemoederen te bedaren, gewoon geen Europese data centra en huren die apart in bij een derde partij zodat ze zelf eenvoudig buiten schot kunnen blijven.
Ja maar de NSA en CIA (die je zelf noemde) hoeven er niet om te vragen. Die doen het gewoon. Desnoods via onze veiligheidsdiensten of zo'n geheime rechtbank. Zie Snowden.

Die weigering gaat om officiele "boven tafel" juridische gevallen, niet om de inlichtingendiensten. De rechtbank wil zo'n verplichting op kunnen leggen maar dat gaat om gewone openbare rechtszaken. Natuurlijk kunnen ze het ook gewoon aanvragen bij ons rechtssysteem en dan krijgen ze het ook als er een goede reden voor is maar de VS acht zichzelf boven onze wet en wil dit zelf kunnen verplichten.

Overigens ben ik het ermee eens dat Microsoft hier als een van de weinige tegen vecht. Maar aan de andere kant weigeren ze om zero-knowledge encryptie aan te bieden op diensten als OneDrive, waarbij de klant zelf de encryptiesleutels beheert en Microsoft zelf niks in kan zien. Dat zou nog veel beter zijn omdat dat het meekijken gewoon helemaal onmogelijk maakt. Zelf gebruik ik hiervoor Cryptomator bovenop OneDrive, maar dat is op grotere schaal geen optie.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 juli 2024 11:00]

Feiten? Snowden, EU-afluisterschandalen door de VS etc zijn niet helder genoeg? Er is geen Chinese Snowden dus China doet niet aan spionage?
Ik zie in je post geen reflectie op het huidige onderwerp.
Op welke manier zorgen de afluisterschandalen ervoor dat Microsoft een mindere keuze zou zijn dan Google?

De discussie gaat niet over telemetrie in het algemeen. Het gaat over de stelling dat "..Microsoft net zo erg qua je data mee kijken". Mijn stelling is: Nee, Google is erger. Je argument dat iedereen afluisterd heeft daar weinig invloed op. Maar nog belangrijker: Je argument is alleen maar een argument om helemaal niet met het internet te verbinden; alle browsers moeten mee werken aan de Amerikaanse wetten over afluisteren. Nog sterker; alle software die data transporteert moet dat.
De titel van het artikel is 'Microsoft Edge is als previewbuild beschikbaar voor Linux'.

Aangezien de gemiddelde Linux-gebruiker een stuk kritischer is dan de gemiddelde Windows-gebruiker, met name als het gaat om onderwerpen als privacy, data van gebruikers, etc., roept dit de vraag op, waarom die Linuxgebruiker, over zou willen stappen op een browser van Microsoft, die in feite ook nog voor 95% hetzelfde is als Chrome.
Op welke manier zorgen de afluisterschandalen ervoor dat Microsoft een mindere keuze zou zijn dan Google?
Waar zeg ik dat MS een mindere keuze zou zijn dan Google? Maar je hebt gelijk: Dat is wel wat lezers er van oppikken. Jammer, die zuilen waarin mensen zich zo snel aangevallen voelen.

De discussie gaat juist wél over telemetrie (en user data) in het algemeen: Bij Linux en macOS is dat optioneel en die systemen liggen meer voor de hand dan Windows als je je data privé wilt houden.
Maar nog belangrijker: Je argument is alleen maar een argument om helemaal niet met het internet te verbinden; alle browsers moeten mee werken aan de Amerikaanse wetten over afluisteren. Nog sterker; alle software die data transporteert moet dat.
Net alsof er geen verschil zit tussen hoe diverse fabrikanten hier mee omgaan! Apple dat weigert een iPhone te helpen ontsluiten bijvoorbeeld. Dat lees ik nooit over een Microsoft product. Kijk eens naar de principes van Mozilla, de maker van Firefox, zoals "Individuals’ security and privacy on the internet are fundamental and must not be treated as optional." Lees eens een artikel over hoe browsers hiermee omgaan.
Microsoft verdient op dit moment vooral geld met cloud toepassingen.
https://privacy.microsoft.com/en-us/privacystatement

Dat suggereert toch heel iets anders. Misschien niet zo erg als google maar ze gebruiken jouw data wel degelijk om geld te verdienen en ze delen het ook met andere ("microsoft controller") bedrijven.
Dat suggereert toch heel iets anders. Misschien niet zo erg als google maar ze gebruiken jouw data wel degelijk om geld te verdienen en ze delen het ook met andere ("microsoft controller") bedrijven.
Hoezo suggereert dat wat anders? Het feit dat Microsoft ook geld verdient met je data betekend niet dat dat hun voornaamste bron van inkomsten is.

Op dit moment zijn de cloud toepassingen goed voor zo'n 64% van het inkomen van Microsoft. De overige 36% zijn zo'n beetje evenredig verdeelt over LinkedIn en "persoonlijke" toepassingen. Onder die laatste categorie vallen advertentie inkomsten maar ook, bijvoorbeeld, alle "privé" software (zoals Windows).
Die verhoudingen liggen bij Google net iets anders volgens mij.
Oke dan begrijp ik je eerdere argument niet want data verkopen = data verkopen, of ze het nu als voornaamste inkomstenbron hebben veranderd de schade aan je privacy niet.
Oke dan begrijp ik je eerdere argument niet want data verkopen = data verkopen, of ze het nu als voornaamste inkomstenbron hebben veranderd de schade aan je privacy niet.
Het verandert de motivatie.
Google zegt dat ze je data verkopen. En dat geloven we aangezien Google anders niet zou kunnen overleven.
Microsoft zegt dat ze je data niet verkopen. En dat geloven we aangezien Microsoft gewoon zonder kan blijven bestaan.
(En ja, dat is een beetje zwart/wit gesteld. Maar in gepragmatiseerde vorm is dat grofweg wat er gebeurt)
> Microsoft zegt dat ze je data niet verkopen. En dat geloven we aangezien Microsoft gewoon zonder kan blijven bestaan.

Eh, dan moet je die privacy statenment van microsoft nog een keer lezen. Want ze verzamelen je data wel degelijk om geld mee te verdienen en ze geven het aan derden in dat process. Of je dat letterlijk "verkopen" van data wilt noemen weet ik niet, maar dat is een semantisch punt wat er niet echt toe doet. Uiteindelijk heeft microsoft een financiele motivatie om je privacy te negeren en zoveel mogelijk date te verzamelen. Want ze verdienen er geld mee.
Edge zal daarin niets minder zijn. Als je je instellingen synct loopt het via Microsoft in plaats van Google, maar het is niet alsof Microsoft geen geld verdient aan advertenties
Microsoft is niet heilig, maar is een stuk minder dominant aanwezig op internet dan Google.

Google kan een veel completer beeld van een gebruiker maken, omdat ze:
- nummer 1 zoekmachine
- nummer 1 browser
- nummer 1 e-mail
- nummer 1 video platform
- nummer 1 mobiel platform
- nummer 1 advertentie netwerk

Het is niet voor niks dat er een antitrust rechtszaak wordt gestart tegen Google, en niet tegen Microsoft.
Nummer 1 online kaarten
Nummer 1 cloud drive
..
Nummer 1 online kaarten
Ik moest 2 keer nadenken wel online kaartspel google aanbied, maar natuurlijk heb je het over de navigatie 8)7
Daarbij niet te vergeten dat Google het meeste geld verdient met het verkopen van advertenties en daarmee jouw gegevens. Microsoft heeft vele andere manieren van inkomsten en is dus niet afhankelijk van het verkopen van jouw data.
Google verkoopt jou data ook niet, anders hoeven adverteerders niet terug te komen en dat zou dom zijn van google. Ze bieden alleen (heel veel) categorieën aan waar adverteerders hun advertenties aan kunnen laten zien. Google zorgt dan dat die advertenties komen bij personen die in die categorieën vallen. Zonder daarbij de data te delen.
Klopt, technisch gezien verkopen ze je data niet. Ze verkopen je aandacht.
En om dat zo efficient mogelijk te doen slaan ze zoveel mogelijk data op, en bieden ze adverteerders de mogelijkheid om deze data indirect te gebruiken. (adverteerders hebben bijvoorbeeld de mogelijkheid om een lijst met e-mailadressen van klanten te uploaden, om op deze manier heel specifiek te targeten)

https://www.eff.org/nl/de...pany-shares-monetizes-and
Microsoft heeft lang niet zoveel mogelijkheden op internet, inderdaad, maar ze hebben wel hun voelsprieten in zo’n beetje elke PC. En vlak de bedrijfssoftware niet uit: Nog steeds is Microsoft dé standaard; of ze nou een paar man in dienst hebben of een multinational zijn, vrijwel allemaal gebruiken ze Microsoft software.

Dat ze je niet met advertenties op maat bombarderen wil nog niet zeggen dat ze niets met je data kunnen. Dat Microsoft de CIA, NSA etc niet faciliteren.

Bedenk even dat de Amerikanen na de tweede wereldoorlog decennia lang over heel de wereld telefoongesprekken, telex, fax, sateliet, etc afluisterden. Niet een paar gesprekken maar op grote schaal, toen dat nog lang niet geautomatiseerd kon. Bedenk even hoeveel geld en mankracht dat gekost heeft en dus wat ze er voor over hadden. Wat dat ze blijkbaar waard was.

En dan zouden ze anno 2020 géén gebruik maken van de positie van machtige, globaal opererende bedrijven zoals Microsoft, die elke maand een update van je PC doen?
Dat is waar, maar Microsoft is heel erg bezig om daar te komen. Die marketinggolf rondom Edge bijvoorbeeld (en dan bedoel ik niet alleen wat ze op Windows 10 doen maar ook de agressieve campagne om bedrijven Edge in te laten stellen als standaard browser). Met Bling leuren ze ook nog steeds, dat zal ook wel weer een opleving krijgen. en de rest komt ook wel als ze de kans krijgen.

Om de een of andere manier is zo'n multinational nooit tevreden tot ze een compleet monopolie bereikt hebben. En als ze dat bereikt hebben dan laten ze plotseling alle ontwikkeling stilliggen en gaan over op uitmelken (zie Internet Explorer in de tijd van zijn dominantie). Ook nu is Microsoft weer heel hard op weg, met name in de zakelijke markt: O365 overschaduwt Google Apps enorm.

Ik vind Microsoft niet slecht hoor, en ik zie het liever dan Google. O365 vind ik ook een goed produkt. Maar wat me stoort is dat ze die marktpositie dan weer gebruiken om allerlei andere produkten er doorheen te drukken en zo weer tot een monopolie te groeien.

Ik zou het eigenlijk geweldig vinden als alle tech giganten gedwongen worden op te splitsen zoals in de VS wordt overwogen. Een monopolie is nooit goed.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 juli 2024 11:00]

Edge voegt er dus een stukje keuze aan toe. En als je op je Windows machine Edge gebruikt, om wat voor reden dan ook, is dit wel lekker als je naar Windows ook een Linux machine gebruikt. Hoef je niet perse naar FF of Chrome te switchen.
En ik maar denken dat de Linux gebruikers zo trots waren op alle verschillende soorten, smaken en vrije keuze. Of geldt dat niet als de keuze een Microsoft product is?
Ik vraag me vooral af waarom iemand specifiek voor Edge zou kiezen, en niet een browser die ook je privacy waarborgt zoals Firefox of Chromium zelf
Bijvoorbeeld omdat die persoon multi platform werkt en op Windows Edge een hele fijne browser vind. Dat is voor mij in ieder geval de reden dat ik er naar uit kijk. Ik wacht nog wel even tot de sync functie werkt.
Als je het een fijne browser vindt dan moet je fijn doen wat je zelf wil inderdaad. Maar blijkbaar vinden mensen het hier niet chill als andere mensen het daar niet mee eens zijn, terwijl ik me gewoon oprecht afvroeg of er iemand specifiek voor Edge zou kiezen.

Bedankt voor het antwoord, maar jammer dat mensen weer flink aan het meningmodden zijn..
Omdat Firefox ook niet lief is. Zolang die standaard telemetry aanzetten bij een nieuwe installatie vind ik ze niet beter dan een ander. Dat zou, als je voor pivacy gaat, opt-in moeten zijn en niet opt-out. Daarbij heeft FF een trage en logge interface. Vind ik 'm niet overal even lekker werken.

Misschien vederder omdat Edge een rappe browser is. Soepeler dan Chrome, completer dan Chromium. Omdat ze op Android en Windows ook een interessante browser zijn en het er nu naar uitziet dat ze op Windows laptops beduidend minder stroom en resources verstoken dan Chrome en FF. Wat dus weer goed is voor je accutijd. Als ze dat doortrekken naar Linux is dat heel nuttig op een Linux laptop.

Daarbij als je al in de MS cloud zit, waarom dan niet gelijk je zaken syncen met je telefoon en Linux machine. Iets als collections gebruik ik heel vaak en dat kan alleen in Edge op een fatsoenlijke manier. Daarbij heeft Edge wel ondersteuning voor de Chrome extensies, maar hebben ze idioot veel bloatware van Google eruit gesloopt.
Zolang die standaard telemetry aanzetten bij een nieuwe installatie vind ik ze niet beter dan een ander.
Niet alle gegevensverzameling is per se slecht. Ik ben zelf redelijk bezig met privacy, maar telemetry in Firefox staat bij mij gewoon aan. Firefox biedt mij volledig inzicht in wat er gestuurd wordt (zie about:telemetry), en daar is nu eens echt bijna geen persoonlijke informatie bij. Bij de weinige persoonlijke informatie die wel wordt verzameld, zoals bv statistieken over welke origins er geblockt worden door hun tracking protection, doen ze expliciet moeite om te zorgen dat die data anoniem is.

Daarnaast helpt die telemetry Mozilla natuurlijk om een betere browser te maken, en ik wil graag mijn steentje bijdragen om een Chromium-monopolie tegen te gaan.
Daarbij heeft FF een trage en logge interface.
Wanneer heb je Firefox het laatst geprobeerd? Vroeger kon ik dat nog snappen, maar sinds Firefox 57 (eind 2017) is dat echt niet meer het geval.
Ik gebruik FF dagelijks. Net als andere browsers voor wat ontwikkeling. Als je alles zo actief door elkaar gebruikt merk je veel sneller hoe log FF is.
Ik heb wel al gemerkt dat de developer tools soms wat trager zijn, dus misschien dat dat je eerder opvalt dan? Gelukkig iets waar de gemiddelde gebruiker niet mee in aanraking komt.
Dat is een bijzondere conclusie die je daar trekt. Dat FF qua devtools inderdaad wat langer stil staat is een feit. Maar voor mij heb ik het over dagelijks gebruik waarin FF mij stoort. Lees ik een beetje door de reacties heen hier, ben ik niet de enige.
Nee hoor, het is voornamelijk de toon die je slaat.

Je kunt oprecht interesse tonen in waarom iemand Edge op Linux wil ipv meteen al Edge af te serveren als niet nodig zonder echt open te staan voor waarom mensen voor Edge te kiezen.

Dat is de reden waarom je gedownmod wordt. Niet om je mening, maar om de toon en je instelling.
Ik heb tijden firefox gebruikt. Helaas merkte ik dat e.e.a. steeds trager werd. HOewel IE 9/10 zeker een stap vooruit waren aan de Microsoft kant, was dit niet je van het. Ook de "oude" edge was eigenlijk nog niet afdoende. Heb hierdoor eigenlijk altijd Google Chrome gebruikt.

Nu is het belangrijk om te weten dat ik mijn hotmail veel gebruik. Voor bijvoorbeeld mijn xbox live. Ook gebruik ik onedrive. De nieuwe edge zorgt dat ook mijn favorieten mooi meegesynced worden. Voor mijn usecase dus ideaal. Ook de office365 integratie op het nieuwe tabblad pagina aan de zakelijke kant is ideaal.

Dat is de reden dat ik Edge prefereer boven Chrome.

Als je in het Google Eco systeem zit, snap ik dat Chrome fijner is.
Ik kan het me voorstellen dat iemand die net overstapt van een leven lang Windows naar Linux dat het fijn is dat zijn/haar browser in ieder geval in het begin een bekend iets is. Dat maakt voor vele de stap toch een stuk makkelijk, denk ik.
als ik een MS account zou hebben, dan zou ik het alleen op Edge gebruiken. Zo heb ik ook google gelinkt aan chromium (b.v. voor boodschappenlijstje in keep). De rest, firefox
Anoniem: 316512 @Oon21 oktober 2020 10:46
Snelheid, compabiliteit wellicht? Misschien intranet wat vooral goed in Edge werkt. Genoeg redenen te bedenken. Er zijn ook nog steeds mensen die internet explorer gebruiken.

Je lijkt een situatie te schetsen waarin alleen privacy belangrijk is en schijnbaar minder goed zou zijn in Edge. Over dat laatste ben ik niet per se direct overtuigd dat het minder goed zit met Edge, maar stel dat het wel zo is, dan zijn er natuurlijk nog andere factoren die wellicht belangrijker zijn dan bepaalde tracking methodes.
Daar heb je geen Edge voor nodig. Dat kan met Firefox ook.
Anoniem: 420148 @sfranken21 oktober 2020 00:27
Maar dan moet je Firefox gebruiken. Nee, bedankt.
Ik ben benieuwd waarom je Firefox schuwt? Van de grote 2 die nog over zijn (Firefox en Chrome), is dat qua privacy en ethiek de meest vriendelijke optie.
Ik ben benieuwd waarom je Firefox schuwt? Van de grote 2 die nog over zijn (Firefox en Chrome), is dat qua privacy en ethiek de meest vriendelijke optie.
Je zet hier een valse tweedeling neer...

Chrome heeft zeker privacy issues. Chromium heeft die niet. Edge heeft andere privacy vraagtekens dan Chrome. Dus als privacy en ethiek je meetpunt zijn, zijn er veel meer dan "de grote 2".

Maar nog sterker; ook qua performance zijn er grote verschillen. Chrome is veel geheugen-hongeriger dan Chromium of Edge. En ook qua snelheid zitten daar behoorlijke verschillen tussen.

Dus nee, er is niet "De grote 2". Op zo'n beetje alle gebieden behalve het gebruik van standaarden zijn alle Chromium forks behoorlijk verschillend.
Edge heeft nu een groter marktaandeel dan het krimpende Firefox, dus feitelijk zijn de groten dan Edge en Chrome.

Daarbij hekel ik de UI/UX van Firefox al jaren en ben ik niet van plan allemaal extensies te installeren uit gekke bronnen om daarvoor te compenseren. Ik gebruik op Mac exclusief Safari en als 2e browser Edge Chromium en Edge Chromium op Windows, met enkel een ad-block en password manager als plugins.
Mijn grootste Firefox irritatie is dat als ik 't start en gelijk een url ga typen hij vrolijk nog mijn startpagina url er dwars doorheen gooit. Met Edge, Chrome, (IE) etc heb ik dat niet. Je moet dan de adresbalk weer leeg halen en opniew beginnen.
En waarom niet? Ik heb liever Firefox dan Edge, als ik heel eerlijk ben
En waarom wel? Ik heb liever Edge dan Firefox, als ik heel eerlijk ben.
Even een paar argumenten:
  • Edge, Chrome enzovoorts zijn allemaal op dezelfde codebase gebaseerd. Door Firefox te gebruiken steun je de developers van het alternatief daarvan en verbeter je de marktwerking. Niemand wil terug naar de tijden waarin één codebase dominant was (het Internet Explorer effect)
  • Mozilla is een nonprofit organisatie, Google en MS zijn dat niet.
  • Firefox krijgt de nieuwste engine, deze wordt/is opnieuw ontwikkeld in Rust. De concurrerende ontwikkelingen zorgen aan beide kanten (FF en Chromium) voor performanceverbeteringen.
  • Op Android is FF de beste mobiele browser, met zijn geïntegreerde ondersteuning voor add-ons zoals uBlock. Terwijl je in Chrome wordt doodgegooid met reclame en niet iedereen partijen als Brave vertrouwd. Het is handig om op alle platforms dezelfde browser te gebruiken, zodat bookmarks en dergelijke gesynchroniseerd kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door Ablaze op 24 juli 2024 11:00]

  • Aan de andere kant, Chromium is open source en als al die ontwikkelaars samenwerken (van MS, van Google, etc.) aan één codebase die werkt met standaarden, heb je helemaal geen compatibility issues meer.
  • Mozilla is non-profit, maar FF valt onder de Mozilla Corporation. Een For Profit onderdeel van de Mozilla Foundation. FF valt dus onder een for profit organisatie die toevallig een eigenaar heeft die non-profit is. Maar Firefox moet wel winst maken en met die winst wordt de Mozilla Foundation geholpen en met de Mozilla Corporation worden dan ook zoekdeals gemaakt met Google. Allemaal voor winst. Hoe hoger de winst, hoe beter voor de Mozilla foundation.
  • Firefox krijgt één nieuwe engine, waarvan het nog maar de vraag is of die zo goed is. Quantum was het namelijk naar mijn ervaring ook niet helemaal. Concurrentie is leuk, maar MS heeft met Edge laten zien dat ze Chromium ook een schop onder hun hol kunnen geven om ze sneller en vloeiender te maken. Ze hebben namelijk allemaal baat bij een goede browser. En Microsoft concurreert gewoon nog volop met Google, alleen gebruiken ze een gezamenlijke codebase. Dat helpt iedereen. Je hoeft het wiel niet 100x opnieuw uit te vinden om wat concurrentie te hebben hoor.
  • Op Android is FF één van de traagste en logste browsers. Op wat langzamere toestellen is dat goed te merken en de renderengine heeft nu in eind 2020 nog steeds moeite met het renderen van sommige mobile pagina's. Chrome is niet je enige alternatief. Edge is er ook op mobiel en bevat een ingebouwde adblocker die bijzonder goed werkt.
  • Het is inderdaad verrekte handig om op alle platformen dezelfde browser te gebruiken voor het syncen. Voor mij is dat Edge, want die doet dat allemaal bijzonder netjes. Netter en sneller dan FF. Zeker op mijn instap Android telefoon, waar FF er soms gewoon uitklapt.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 24 juli 2024 11:00]

Goede opmerkingen, ik heb er nog wel een paar gedachten bij.

Ik denk dat het hebben van één codebase technisch inderdaad gewenst is. Echter verwacht ik wel dat het ontwikkelingen kan vertragen, omdat er geen competitie is. Ja, je hebt bijvoorbeeld Safari nog, maar dat is niet bepaald een koploper.

Firefox Quantum is een hybride vorm van oude code en nieuwe implementaties in Rust. Het is de bedoeling dat er steeds meer legacy code wordt omgezet en daar zijn ze nog steeds mee bezig. Quantum is opgegaan in de stable versies van de browser. Zowel FF als Chrome voeren continu verbeteringen door om prestaties te verhogen.

FF voor Android is snel, maar je moet wel de nightly draaien. Die kan gewoon vanuit Google Play worden geïnstalleerd. De stable versies zijn inderdaad log. Ik prefereer Ublock Origin en Ghostery. Ik kan bijvoorbeeld zonder reclame Youtube kijken in die browser.
Firefox integreert beter in de defacto Linux desktops (GNOME, KDE, etc) dan Edge. Wie weet verandert dat nog (hopelijk wel).
Ook vind ik, en dat is mjn mening, het nog steeds vreemd om Microsoft software op Linux te zien. Dat zal waarschijlijk even wennen zijn, maar toch.

Mijn hoofdreden is echter anders: Waarom NOG een Chromium browser? Daar zijn er al 13-in-een-dozijn van. De USP's van Edge zijn voor mij persoonlijk niet echt van toegevoegde waarde.
Opzich was dit ook mijn idee, want ik vind Edge wel erg fijn werken op windows & android. Helaas kan je met de insider build niet inloggen op je account voor het syncen. Dus... we wachten nog maar even.
Dat kan op meer manieren, binnen of buiten enige browser.
Firefox, Chromium kunnen dat al (als je de ww. bij mozilla resp. google in bruikleen wil geven).
Kan je prima doen met Firefox op alle platformen.
Niet als Edge je hoofdbrowser is op Windows en je daar niet van af wil wijken.
Jawel, maar niet zo vlot als Edge het doet. Edge is nu bij mij gewoon de snelste browser en Firefox irriteerd me daarnaaast nog mateloos met zn url balk bij opstarten.
Als alternatieve browser gebruik ik Chromium, maar 99% van de tijd gebruik ik Firefox. Daar kan ik ook settings, bookmarks, opentabs, add-ons, logins en wachtwoorden syncen maar ik gebruik liever lastpass om mijn wachtwoorden te syncen.

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 24 juli 2024 11:00]

Voor Bookmarks gebruik ik Nextcloud met de Bookmarks plugin/app (Floccus). Hiervoor heb je plugins voor Firefox/Chrome/Edge en zodat je bookmarks naar en tussen iedere gewenste browser syncen.

Wachtwoorden zou ik gewoon een goede password manager voor gebruiken.
Inderdaad! Synchronisatie tussen Windows, Linux en Android.
Bovendien draait het voor mijn gevoel minstens zo snel op Fedora 32 als Chromium (Freeworld).
Edge is een belangrijk middel om (Microsoft) Office 365 product verder uit te breiden op zoveel mogelijk platformen. Om bedrijfsdata goed te kunnen beveiligen, maar ook nog makkelijk toegankelijk te maken is het handig om deze aan te kunnen bieden via een browser waar jezelf de controle over hebt.

Naast Office 365 is Microsoft met identiteit/data protection goud geld aan het verdienen. En dit (de managed app browser) past prima in die strategie.
Eens, dit is dé reden. Opvallend dat dit nog bij zo weinig mensen bekend is op Tweakers. Dit is weer een volgende stap in de M365 dienstverlening.
Google is degene die van webstandaarden afwijkt, zoals toen ze spontaan oude WebAudio-applicaties lieten stoppen met werken door een API-wijziging, of toen ze het scrollgedrag van de HTML-standaard veranderden in plaats van dat ze hun eigen zoekpagina goed lieten werken. Ze hebben zelfs een mechanisme ingebouwd waarmee je via headers van je server experimentele flags aan kan zetten die nergens anders te vinden zijn (zodat je niet meer naar chrome://flags hoeft).

Google is ook degene die besloten heeft www. en m. uit de URL-balk te halen en ze zijn hard bezig met het pushen van hun eigen AMP-standaard zodat mensen bij Google blijven hangen. Ook hebben ze hun eigen domeinen in de uitzondering gezet voor dingen als het legen van cookies. Nee, degene die het minste standaard is, is tegenwoordig toch echt Google.

Chromium doet een aantal zaken gewoon niet, bijvoorbeeld het afspelen van DRM. Dat doet Google Chrome wel en Firefox in zekere mate, afhankelijk van de streamingdienst. Netflix op 1080p kan op Linux alleen maar met Chrome, bijvoorbeeld. Op Windows kan Edge gewoon 4k spelen, maar op Linux heeft het ook gewoon de DRM die Chrome ook meeneemt. Dus, wil je een browser waarmee je Netflix kan kijken op hoge kwaliteit, heb je nu twee opties in plaats van één.

Verder heeft Edge nog een aantal extra opties, zoals bepaalde inlogmethodes voor Microsoftdomeinen. Deze zitten nog niet in Linux ingebakken maar dat zou nog kunnen natuurlijk. Als je werkgever daarvan gebruik maakt, kun je nu wellicht Linux draaien en de nodige applicaties draaien.

Verder is er nog het feit dat Chromium op Ubuntu tegenwoordig als Snap draait, met alle nadelen van dien, terwijl Chrome, Edge en Firefox wel normale packages zijn. Hier heb je de keus van een schimmige derde partij je packages te downloaden, maar realistisch gezien pak je dan liever een officiële release. Veel websites werken dan weer niet goed in Firefox, en dan heb je opnieuw de keuze uit deze twee...

Als laatste zijn er gewoon mensen die Google minder vertrouwen dan Microsoft. Als je in dat ecosysteem zit, is het fijn om bijvoorbeeld tabbladen etc. door te kunnen sturen naar je Linuxbrowser. Als je toch je data gaat syncen maakt het toch weinig uit of je nou Google of Microsoft kiest. Ik gebruik persoonlijk op Windows Edgium in plaats van Chrome als Firefox niet voldoet omdat Google vage dingen doet die Microsoft uit de browsercode heeft gesloopt. Ik weet dat ze alsnog gewoon telemetry (proberen te) verzamelen, maar ze zijn niet zo'n bedreiging op het web als Google.

Voor veel browsegedrag voldoet Chromium natuurlijk, maar voor iets meer dan casual Linuxgebruik (als dat bestaat) heb je nog wel eens Chrome (of nu: Edge) nodig om alles te kunnen.
Voor veel browsegedrag voldoet Chromium natuurlijk, maar voor iets meer dan casual Linuxgebruik (als dat bestaat) heb je nog wel eens Chrome (of nu: Edge) nodig om alles te kunnen.
Is dat een onderbuikgevoel, of je eigen conclusie? Ik zie mezelf hier namelijk totaal niet in terug. Ik draai Fedora, met Firefox. Ik kan gewoon alles doen op het web wat ik moet en wil, inclusief Netflix in 1080p.
@GertMenkel Heeft het hier over Chromium tegenover Chrome. Chromium bevat bijvoorbeeld geen Widevine DRM en h264 support, dus dan werkt Netflix of Amazon Prime niet. Firefox op Linux vraagt de eerste keer of jij de DRM laag wilt hebben, en daarna gebruikt hij die, maar Chromium heeft dat dialoogvenster niet dus zul je het moeten doen zonder Widevine DRM, of je moet Chrome downloaden.

Daarnaast heeft Gert op alle punten gelijk... behalve dan misschien dat Multinational A beter te vertrouwen is dan Multinational B, maar dat is een losse discussie. Als jij bekommerd bent om de macht van Amerikaans bedrijven, dan gebruik je Firefox ;)

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 24 juli 2024 11:00]

Het lijkt erop dat Netflix tegenwoordig de limiet van Firefox eraf heeft gehaald en nu ook gewoon max 720p naar Firefox stuurt net zoals Chrome. Dat is op zich fijn, ik was er gewoon gewend aan geraakt alleen SD. Te krijgen in Firefox en heb het niet echt opnieuw geprobeerd.

Het blijft 720p dus zal nog steeds bepaalde dingen die op op Netflix staan torrent, maar het is een vooruitgang. 1080p op Fedora geloof ik dus niet zomaar, dat zal denk ik een stapje lager zijn.

Ik heb alleen wel een tijd lang crashes gehad van de DRM-software die in Firefox zit op zowel Windows als Linux. Hij het openen van Netflix.com kwam er een balkje bovenin beeld dat de widevine plugin was gecrasht en die kwam iedere keer bij het laden van Netflix. Chromium is voor Netflix natuurlijk geen alternatief dus toen pakte ik maar Chrome, en voor dat gebruik kun je nu dus een alternatief gebruiken.

1080p in Firefox kon een hele tijd met een addon, maar die is sindsdien weggehaald en wordt gedetecteerd door Netflix. Je kunt de addon nog steeds sideloaden via de developer settings, maar dat gaat al zo'n drie stappen te ver voor de casual Linuxgebruiker.
Voor een webdeveloper anders best handig. Ze zullen heus niet 100% compatible zijn met Chromium, dus dan kun je tenminste op een echte Edge testen zonder meteen met vm’s aan de slag te moeten.
Of wil Microsoft van de webstandaarden gaan afwijken?
Je bedoelt Google 8)7
Ik denk omdat MS wil via .Net Core webbrowser integratie hebben via hun WebView2, als electron alternatief. Maar dan moeten zijn wel Edge hebben op alle platformen.
Mn ma heeft n Surface, daarvoor was Edge (iig destijds) de beste browser qua accuduur, en de sites-als-app-installen functie was ook wel handig en uniek voor Edge vziw (nee, ik heb t niet over PWAs).
Dus, daar iig Edge.

Het is handig als bookmarks gesynced worden met de telefoon. Ik kon zo snel geen goeie manier vinden om die bookmarks te syncen met Chromium/Firefox oid, dus daar ook Edge op gezet.
Als ze (ook) n Linux bak zou hebben (of mss ooit die Surface dualbooten), is t om dezelfde reden handig als daar ook Edge op kan.
Of wil Microsoft van de webstandaarden gaan afwijken?
Je bedoelt wat Google doet?
Anoniem: 420148 @CR203221 oktober 2020 00:30
Of wil Microsoft van de webstandaarden gaan afwijken?
Webstandaarden zijn sowieso een soort droom of grap. Iedere browserbakker heeft er eigen troep ingedrukt of vereist dat je weer allerlei kunstjes uithaalt om je web-layout homogeen te krijgen.
Omdat Chromium met je Google account te synchroniseren is, en niet met je Microsoft account.
En is Chromium wel beschikbaar voor Mac OS, Windows en iOS? Zelf gebruik ik Edge omdat ik daarmee alles beschikbaar heb op Mac OS, iOS, Windows, Android en straks dus ook op Debian.
iirc gebruikt microsoft niet de pure chromium codebase, maar een (interne) opgekuiste versie.
Iets betere performance.

Beetje hetzelfde dat ze met VS Code gedaan hebben: Electron is normaal veel trager (zie: Atom, waar VS Code op gebaseerd is), maar door eerst die codebase op te kuisen hebben ze de performance van VS Code zwaar verbeterd
Of nog beter ungoogled chromium voor die dingen die echt niet werken in firefox.
Moet je wel via een PPA doen
Anoniem: 113730 @CR203221 oktober 2020 10:29
Persoonlijk omdat ik mijn zakenlijk browsen in Edge doe; op die manier is het strict gescheiden van Privé browsen.
Waarom zou je een Chromium gebaseerde Edge-browser willen als je direct Chromium kunt gebruiken op Linux?
Ik zie je probleem niet helemaal.

Microsoft heeft een product.
Microsoft wil (zoveel mogelijk) gebruikers op dat product.
Microsoft bedenkt ook dat er mensen zijn die Edge Chromium fijn vinden.
Microsoft denkt "Hey... Linux bestaat, laten we het daar ook op uit brengen!"
PAF! Daar hebben we Edge Chromium die werkt op linux voor de mensen die daar behoefte aan hebben.

En het is ana de persoon zelf om te bepalen of zij edge willen of niet.
Waarom zou je een Chromium gebaseerde Edge-browser willen als je direct Chromium kunt gebruiken op Linux?
Als Microsoft hardwarematige videoversnelling inschakelt, dan ga ik Edge zeker installeren op mijn laptop.
Het is een fijne browser. Wat ik alleen niet voor elkaar krijgt is het volgende: Wanneer je een nieuw tab opent heb je een ‘zoekbalk’ in de pagina staan. Deze blijft hard encoded op de bing zoekmachine zitten. Je kan die met geen mogelijkheid veranderen.
Adresbalk gebruiken en de nieuwe tab op about:blank zetten? Werkt dat niet?
Dat werkt maar dan moet je met Ctrl-toets+L of ⌘ CMD + L het adres elke keer selecteren. Dat is onhandig.
CTRL + T begint bij mij in de adresbalk. Als je je muis gebruikt doet ie hetzelfde.
Ja, maar Ctrl-toets + L is sneller dan je muis ;-).
CTRL + T is een nieuwe tab met de cursor in de adresbalk. Wat moet je dan nog met CTRL + L?
Ow ik had te snel gelezen. Als je het met CTRL-Toets T doet hoeft het niet.
👍 Ik dacht al, wat mis ik.
Dat kan wel, al is dat nog niet zo gek lang. Ergens in de instellingen staat een optie om de zoekbalk hetzelfde te laten werken als de adresbalk.

Er zal vast een handige Tweaker zijn die je er precies op wijst. Morgen kan ik het je zelf ook vertellen.
Ben benieuwd. Kon deze zelf niet vinden namelijk.
Edge openen en naar edge://settings/search gaan. Daar "Zoekprogramma dat in de adresbalk wordt gebruikt" op Google zetten. Dan verschijnt daaronder de optie "Zoeken op nieuwe tabbladen maakt gebruik van het zoekvak of de adresbalk". Deze optie op "Adresbalk" zetten en klaar.
Daar "Zoekprogramma dat in de adresbalk wordt gebruikt" op Google zetten.
Nogal een aanname dat hij Google wil ;) maar bedankt voor de tip. EendEendGa staat er default tussen en ik heb het vast aangepast.
Ik had dat advies aangepast van een reactie van mezelf in deze thread ergens, die persoon wilde Google.
Het beste van twee werelden komt langzaam bij elkaar. Er komt een dag dat niet alleen Teams en Edge in Linux beschikbaar zijn, maar dat je een hele Linux kunt enrollen in AzureAD en Endpoint Manager en dat je dus een opensource OS hebt die compliant kan zijn in Endpoint Manager.
Ik weet niet of ik een fork van Chrome nou als het beste van twee werelden zou bestempelen. Sterker nog, nu dat Microsoft niet meer zijn eigen engine heeft, is er voor web ontwikkelaars (en browsers) alleen maar minder motivatie om zich aan de standaarden te houden.
Als ik kijk naar de verscheidene webapplicaties die tegenwoordig Google Chrome vereisen kan ik haast niet anders dan concluderen dat Chrome het nieuwe IE6 geworden is, waarbij Firefox eigenlijk het enige alternatief is qua rendering engine.
Maar niet voor lang, Firefox is ook chromium rendering aan het mergen. (Op Android is dat geloof ik al gebeurd).
Hoe kom je daar bij.

Op iOS gebruiken alle browsers WebKit want Apple.

Mozilla is niet blij met monocultuur rendering engines.

https://www.engadget.com/...o-microsoft-chromium.html
Dat is wel behoorlijk balen zeg. Ik snap niet dat Mozilla nu ook ineens overstapt. Ze hebben met Firefox Quantum destijds enorme verbeteringen doorgevoerd waardoor Firefox erg snel is geworden.
Nee, Firefox is alleen delen van Servo aan het toevoegen in Gecko. Servo is net als Gecko gewoon een Mozilla-project, geen WebKit/Blink/overige KHTML-afgeleide.
Nee hoor, Firefox heeft gewoon een eigen engine en zal die zover ik weet ook blijven gebruiken. Heb je ergens een bron voor je uitspraak? Het lijkt me heel sterk, gezien ze juist recent (31 aug) een update voor Firefox voor Android hebben uitgebracht met de GeckoView engine.
Powered by the independent GeckoView engine
Bron: https://www.mozilla.org/e...ndroid/80.0/releasenotes/

Meer info over GeckoView: https://wiki.mozilla.org/Mobile/GeckoView
Dat gaat over extensies en hoe de browser daarmee omgaat, en dat het een multithreaded browser gaat worden. Er wordt met geen WOORD gerept over de render engine, dat is (3 jaar later, artikel uit 2017) nog steeds Gecko.
Welke beste van de twee werelden bedoel je precies?

Edge het beste van Windows? Een fork van Chrome? Chromium heeft Linux al vanaf dag 1 als platform ondersteunt. Dat Edge ruim 1,5 jaar na de fork ook met een Linux versie komt is niet bepaald bemoedigend.

Teams op Linux is overigens niet beter dan de normale webinterface. Het is namelijk precies dat: De webinterface, en die is niet best.
Chromium heeft Linx niet van dag 1 ondersteund.
De webinterface schermt in ieder geval je lokale systeem nog af, dat zou dus zelfs iets beter zijn.
Waarom je +2 gemod wordt terwijl je niet eens de moeite neemt om de reactie waar je op reageert te lezen en te begrijpen is mij een raadsel.

Maargoed.

Met beste van twee werelden bedoelt @Trommelrem niet Edge of Teams. Hij bedoelt dat het straks niet meer uitmaakt welk OS je gebruikt als je Microsoft diensten afneemt en gebruikt. En dat je dus straks heel fijn Linux op je bak kunt draaien terwijl je native gebruik kan maken van de enterprise services van Microsft op Azure en M365, inclusief alle beveiliging en controle/management vanuit het bedrijf voor je enrolled devices. Iets wat voorheen alleen mogelijk was met Windows. Er wordt door Microsoft nu duidelijk gesleuteld aan de mogelijkheid voor een (supported & managed) Linux desktop binnen de Enterprise wereld in de toekomst. Dat bedoelt hij met het beste van twee werelden.
Precies dit bedoel ik inderdaad. Dank u.
Er komt een dag dat niet alleen Teams en Edge in Linux beschikbaar zijn, maar dat je een hele Linux kunt enrollen in AzureAD en Endpoint Manager en dat je dus een opensource OS hebt die compliant kan zijn in Endpoint Manager.
Zover ik weet kan je een Linux bak allang in een AD/Azure AD joinen met realmd. Zie ook de documentatie van Red Hat hierover.

Ik heb hier zelf ervaring mee met Fedora, CentOS en RHEL. Deze gejoined in onze oude AD, en later in de Azure AD, zonder issues.
Je hebt gelijk. Ik heb inderdaad vaker VM's in Azure aan AzureAD gejoined. Maar kun je ze ook enrollen in Endpoint Manager?
Zover ik nu kan zien niet. Helaas heb ik geen toegang meer tot die omgeving door het wisselen van baan, maar ik kan het altijd even navragen. Dit is eigelijk ook wel iets wat ik wil weten, aangezien ik meer de open source kant opgegaan ben, maar integratie met Microsoft 365 / AzureAD toch wel een killer punt zou zijn.
Benieuwd of Office (app) het ooit nog naar Linux gaat halen, met het huidige percentage desktop gebruik, betwijfel ik het helaas.
Niet op korte termijn. De Office 365 Apps zijn niet meer de belangrijkste applicaties in een kantooromgeving. Teams is de belangrijkste kantoorapp, de Office 365 Apps zullen pas later volgen. Bovendien kun je de Office 365 Apps ook in WVD benaderen vanuit Linux.
Teams is een O365 app ;)
Teams heeft wel al een aparte Linux port. De rest van O365 echter niet
Teams is gewoon (toevallig) cross-platform omdat het in Electron gemaakt is. Zoals de meeste cross-platform toestanden is de gebruikservaring maar matig. Een alpha van ICQ in 1999 werkte beter naar mijn mening.

Kijk bv. naar Teams op Windows die zijn eigen notificaties toont, ze bellen niet eens de moeite om hun eigen Toast te gebruiken 8)7

Ja iedereen gebruikt Teams, omdat het moet.
Gezien het feit dat Microsoft ook daar steeds meer richting de browser gaat zal dat zeker op korte termijn gebeuren.

Er is geen enkele reden om Word Online níet te ondersteunen op Linux, zeker als de meeste lokale interacties (zoals bestanden opslaan en laden) ook steeds meer richting de cloud gaan.
Een open systeem gebruiken om jezelf aan een Closed Cloud op te hangen... Dan kun je net zo goed ook W10 runnen..
Veel bedrijven gebruiken gewoon office 365, daar heb je als werknemer dan weinig keus in
*zucht*

Kunnen we stoppen met dit soort onzin rond te bazuinen? Windows zal *nooit* op Linux draaien. Dat is onbegonnen werk, zeker met BC in het achterhoofd. En overigens iets wat Microsoft zich ook al realiseerde met WSL.
Als ze nou eens serieus werk maken van een volledige client van teams en van de office suite in linux.
Daarvoor is de install base van Linux veel te klein. Vrijwel niemand draait Linux als desktop OS en op een webserver of container heb je geen Office nodig. En daarnaast is een groot deel (van dat verwaarloosbare kleine groepje mensen dat Linux wel als desktop gebruikt) fanatiek OS aanhanger en zal nooit Office installeren, laat staan kopen / abonnement nemen, zolang het niet open source is. Kortom; het loont de moeite niet.
denk dat het kip ei verhaal is. Waarom is de installbase klein omdat er een paar essenciele applicaties er niet zijn en dat houd microsoft ook zo omdat ze weten dat het met hun os dan wel kunnen schudden.
Zie eerlijk gezegd niet zo'n toegevoegde waarde, maar meer keuze voor de consument kan nooit kwaad
Interessante ontwikkeling. Het is enigszins armoede dat Chromium nu zo'n dominante rol heeft, maar de vergelijking met IE6 gaat natuurlijk niet helemaal op. Dat Google en Microsoft nu (indirect, 'by proxy'?) met elkaar samenwerken is een andere situatie dan de monopolist Microsoft die de wetten voorschreef op het web. De erfenis daarvan zagen we deze week nog in de vorm van het kunnen uitschakelen van JScript.

Bovendien heeft het web zich de laatste jaren sterk ontwikkeld en hebben we veel meer Living Standards dan destijds. Het idee achter progressive enhancements zorgt er ook voor dat aanvullingen op de standaarden door specifieke browsers geen probleem zijn, mits ze niet strijdig zijn met de standaarden. Microsoft kan dus gerust nieuwe features toevoegen aan Edge, zoals Google nu ook al doet met Chrome.
Kun je dan ook eindelijk op Linux Netflix 4K kijken?
Anoniem: 1016495 22 oktober 2020 04:57
Ik geloof dat Microsoft nu helemaal de weg kwijt is. Immers, als je Windows installeert, dan is het eerste dat je doet: Firefox installeren, maar andersom werkt dat niet zo. Linux kies je bewust, om zo ver mogelijk weg te blijven van dingen als Edge. Waarom biedt Microsoft in hemelsnaam Edge aan voor Linux gebruikers? Aan zulke zinloze projecten betaal je dus ook mee als je de massa volgt en Windows koopt...
Nee, Linux kies je niet om zo ver mogelijk van Windows weg te blijven. Ik niet tenminste. Dat kies ik voor een bepaald gebruiksgemak waarin edge ook zeker fijn is (zodra de sync opties er zijn)
Enigste nadeel van Edge vind ik dat een nieuw tabblad niet veranderd kan worden naar b.v Google zoeken of andere site. Jammer.
zou niet weten waarom niet... zit gewoon in de instellingen
Dat je een website kan kiezen bij een nieuw tabblad?
ja. Optie heet 'Nieuwe tabbladpagina', staat onder 'Bij opstarten'
Je kan in ieder geval wel de zoekbalk laten zoeken met Google. Bij Privacy en Services, onderaan je zoekmachine instellen en dan de functie van de zoekbalk op 'Adresbalk' zetten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.