Android 11 legt agressieve 'appkillers' van fabrikanten enigszins aan banden

Google is van plan om in Android 11 fabrikanten minder vrijheid te geven als het gaat om achtergrondprocessen snoeien. Ze moeten gebruikers tijdig op de hoogte stellen van 'app restrictions' en er komt een api voor ontwikkelaars om te checken waarom een app afgesloten is.

Het Android Engineering Team vertelt daarover in een ama op Reddit. Fabrikanten moeten gebruikers 'tijdig' op de hoogte stellen wanneer een applicatie op de achtergrond ingeperkt wordt door het systeem. "Dit geeft gebruikers de gelegenheid om de restricties af te slaan", stellen de Google-devs ook, maar het is niet helemaal duidelijk of deze optie dan inbegrepen is in de notificatie hierover, of dat men diep in de krochten van de accu-instellingen moet duiken hiervoor. Verder is het straks niet meer toegestaan dat fabrikanten een whitelist hanteren van apps, vaak die van hunzelf, die uitgezonderd zijn van deze optimalisaties.

Voor ontwikkelaars komt er dus een api waarmee ze kunnen controleren om wat voor reden hun app stopgezet is. Hier kunnen ze dus zien of dat het gevolg is geweest van een vastloper, een actie van de gebruiker of een keuze van het besturingssysteem.

Wanneer een app op de achtergrond stopgezet wordt, kan dat meerdere problemen opleveren. De prominentste daarvan is dat notificaties niet meer werken. Google erkent dat met deze stappen het probleem nog niet volledig aangepakt is, maar het moet een vooruitgang zijn.

Android 11 bèta 2 kwam eerder deze week uit. Die is op de Pixel-telefoons beschikbaar. De OnePlus 8 en 8 Pro kregen bèta 1 echter ook van hun fabrikant. Google lijkt Android 11 op 8 september te willen uitbrengen.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

11-07-2020 • 13:55

133 Linkedin

Reacties (133)

Wijzig sortering
Dit is momenteel een heel groot probleem voor app ontwikkelaars (en daardoor ook voor gebruikers). Met name Chinese fabrikanten killen heel agressief apps en dit breekt veel apps, zie dontkillmyapp.com. Het vervelende is ook dat veel toestellen worden geleverd met een whitelist voor populaire apps, waardoor het lijkt alsof het aan een app ligt, terwijl de oorzaak bij het toestel ligt.

Zo groot is het probleem: Google issuetracker

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 11 juli 2020 14:08]

Aan de andere kant, vind ik dat er teveel apps in de achtergrond willen blijven draaien. Ben van mening dat een app gewoon netjes een 'exit' optie moet hebben en dus dan niet in de achtergrond moet blijven draaien. Moet vaak moeite doen om een simpel spelletje af te sluiten, dat ding hoeft en wil ik niet in de achtergrond hebben draaien. Of een app developer daar problemen mee heeft interesseert me niet, moet maar niet zo'n onnodig agressieve app maken.
Ik ben het deels zeker met je eens. Echter ben ik er voor onze app een paar maanden terug snoeihard op terug gekomen. Onze app had dus een "exit" optie echter deze sloot deels af en bleef op de achtergrond doordraaien, mede voor notificaties en laadsnelheid.

Ik dacht toen ook dat exit gewoon echt exit moest zijn en dus geheel afsluiten. Die update rolde we uit inclusief popup omschrijving dat notificaties etc ook uit beleven. Ik heb nog nooit zo'n puinzooi van de app experiance gemaakt.

Binnen een paar dagen tientallen klachten van klanten en na een maand honderden tot bijna 85% van de gebruikers groep. Alle klachten bijna het zelfde, de app was veel te "traag" om te openen, notificaties kwamen "veel te laat" binnen etc etc. Ondanks emails, guides etc die het uitlegde, waarom toch maar besloten het geheel terug te draaien.

We werken nu wel aan alternatieven voor deze "problemen" al is dat lang niet zo eenvoudig vanwegen grote hoeveelheden "live data" die na exit - login een volledige "Refresh" nodig hebben.
Ik ben het deels zeker met je eens. Echter ben ik er voor onze app een paar maanden terug snoeihard op terug gekomen. Onze app had dus een "exit" optie echter deze sloot deels af en bleef op de achtergrond doordraaien, mede voor notificaties en laadsnelheid.
Dat ligt natuurlijk wel aan het soort app. Als ik een app heb die niets anders is dan een snelheidsmeter over de GPS, dan verwacht ik dat die helemaal afsluit op het moment dat ik de 'exit' optie kies, en er niet nog een service op de achtergrond blijft draaien. Want waar is die service dan precies voor nodig?

In het geval van die app was het alleen maar om reclame te kunnen sturen via de notificaties...
Want waar is die service dan precies voor nodig?
Zorgen dat jij de app niet zelf hoeft op te starten, maar dat dit gewoon automatisch gebeurt.

Zie bijvoorbeeld apps als Flitsmeister.
[...]


Zorgen dat jij de app niet zelf hoeft op te starten, maar dat dit gewoon automatisch gebeurt.
Dat is iets wat je in heel veel situaties niet eens moet willen. En in de uitzonderingen wanneer je het wel wil, moet het een optie zijn die als gebruiker in te stellen is.

Ik heb geen behoefte aan een telefoon die mij te slim af is en denkt te voorspellen welke app ik in welke situatie wil gebruiken.
Tuurlijk, maar de use cases zijn er dus wel degelijk. Lijkt mij vrij simpel. Reclame sturen via push notificatie is er natuurlijk geen van XD.
Zekers en het hangt er vooral vanaf wat de app doet voor een goede UX. Geheel mee eens dat het niet per definitie gebruikt zou moeten worden voor reclame notificaties. Al zou je dat ook nog kunnen betwisten mits de app volledig "gratis" is in ruil voor... .

Een GPS app, tja moeilijk te beantwoorden. Ik kan me deels voorstellen dat kaart data, possitie data op de achtergrond effect kan hebben op de laadtijd van de app wanneer die voor de gebruiker nodig is.

Anyway het ging er mij slechts om dat het lang niet zo makkelijk is om een goede UX beslissing te maken. .... app's daargelaten natuurlijk.
Tja, dat jullie er zo'n 'puinhoop' van maken is een andere zaak. Maar het ligt natuurlijk ook aan wat voor app je hebt, en hoe je deze opzet.
En als er dus notificaties nodig zijn, tja dan zul je die wel in de achtergrond nodig hebben, maar dan kun je stellen, is daarvoor de hele app nodig?
Eigenlijk iedere app wil meer notificaties, mails, reclame, vragen, toegangsrechten, geluid of wat dan ook van mij dan ik vind dat prettig zou zijn. En veel bedrijven/sites vallen mij meer lastig met verzoek om apps te installeren dan ik wil.
Ik had er op een Nokia 7.1 al last van dat mijn wekker (Sleep as android) niet meer werkte, volgens de developer omdat het daarvoor benodigde proces werd afgesloten.
Heh? Maar Nokia is toch geen Chinees bedrijf wat appkillers installeerd? Mijn 7 plus lijkt nergens last van te hebben. Nu ga ik op onderzoek uit of er geen rotzooi op mijn telefoon zit, bedankt voor de tip...
Nokia is wel degelijk een Chinees bedrijf tegenwoordig HDM Global, eigenaar van Nokia.

Ze schrijven zelf dit: https://www.hmdglobal.com/

Ze werken ook werkelijk vanuit Espoo. Maar uiteindelijk is het Longua Shenzhen waar het uiteindelijke zeggenschap ligt (80%) en ook de topmannen zijn Taiwannees en Chinees. De build is ook A-Z Chinees (Foxconn). Wat weer niet gek is, gezien het practisch Terry Gou's bedrijf is (Foxconn)

Verder allemaal geen probleem, maar de standaard configuratie was een hele tijd lang zo dat er zeer aggressief gesnoeid werd. Je kon aangeven welke apps niet gekilled moesten worden, maar die functionaliteit was een tijdje bugged. (april 2019 - aug 2019?)

Nu is dat begrijpelijk voor goedkopere toestellen met weinig werkgeheugen en eenvoudigere snapdragons.

Maar een 7 plus of 8 of hun flagships daarna hoeven dat helemaal niet te doen. Maar de 7.1 en 8 hebben dit een tijd lang gedaan;
Klok liet geen wekker afgaan. Telefoon werd afgesloten bij geheugen tekort, dus je toestel ging niet over, maar er kwam wel een gesprek in het log te staan dat je gemist had. Mail / berichten applicaties die niet meer mochten controleren op berichten. (Telegram en Signal kon je wel vergeten, nooit notificaties)

En de grap is, ook de nieuwe 8.3 met Snap 765 gooit iedere app die ook maar een beetje resources gebruikt die niet gewhitelist is, wordt gewoon eruit gegooid. Heartstone, DOTA underlords of Gwent spelen en voor 2 min naar een browser tabben? App volledig gesloten. En je wekker ook.
Misschien is het de reviewers Firmware om de benchmarks lekker hoog te krijgen, maar problematisch is het wel...
Foxconn is Taiwanees, wikipedia: "Hon Hai Precision Industry Co., Ltd., trading as Foxconn Technology Group and better known as Foxconn, is a Taiwanese multinational electronics contract manufacturer with its headquarters in Tucheng, ". Mogelijk een belangrijk verschil voor mensen, voor mij persoonlijk wel in ieder geval.
Klopt, maar Foxconn is niet meer zo "Taiwanees" als het ooit was. Inmiddels is het bestuur van het bedrijf mainland, vandaar wat ik schreef. Neemt niet weg dat ik het nog steeds zie als een merk van hogere kwaliteit, maar het is niet meer het Foxconn of het Nokia van een tiental jaren terug.
Ah helder, bedankt voor de toelichting.
Ik heb het wel eens getest op mijn 7 plus, toen nog met Android 9: 's avonds 12 apps geopend, 's morgens waren er nog 6 over.
Niet helemaal Chinees, maar de eigenaar van Foxconn is de belangrijkste eigenaar van Nokia en alles wordt ook in de Foxconn-fabriek ontworpen en geproduceerd, dus het is wel meer Chinees dan gemiddelde andere Westerse merken die alleen de productie in China hebben (en vaak geen Chinese eigenaars).
Foxconn is een Taiwanees bedrijf, niet Chinees. En nee, dat is niet hetzelfde.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Foxconn
China beschouwt Taiwan als onderdeel van China, net zoals bijv. Hongkong. Als Nederland Taiwan zou erkennen als aparte staat, zouden we dikke ruzie met China krijgen. Dus ja, het is nog steeds Chinees totdat onze overheid anders beslist.
China beschouwt the Zuid Chinese zee ook als zijn eigen territorium, maar dat maakt het nog niet waar.
Taiwan is echt een eigen land met eigen regering, dat wel degelijk een aparte staat is, hoe vervelend communistisch China dat ook mag vinden.
Ja tof heh, Taiwan heeft een eigen regering, eigen grenzen, een eigen staat en eigen paspoorten.
Echter; NIEMAND erkend die staat. Ze hebben geen spreekrecht bij de Verenigde Naties, noch worden ze gehoord bij, bijvoorbeeld, de WHO, en geen enkel land doet officieel zaken met Taiwan. Ze doen zaken met de Chinese provincie.
Taiwanese ingezetenen hebben over het algemeen ook twee paspoorten. Het taiwanese en een Chinese omdat ze anders de meeste landen niet in komen aangezien die Taiwanese paspoorten niet erkennen.

Dit heeft niets te maken met wat China vindt en alles met wat de UN vindt.
Taiwanese ingezetenen hebben over het algemeen ook twee paspoorten. Het taiwanese en een Chinese omdat ze anders de meeste landen niet in komen aangezien die Taiwanese paspoorten niet erkennen.
Dat is absoluut niet waar. Ze hebben vrijwel allemaal een Taiwanees paspoort. Er staat Republic Of China op, misschien dat dat voor verwarring zorgt. Dual citizenship is heel zeldzaam daar.

Het Taiwanese paspoort is trouwens heel prima, voor Europa heb je bijvoorbeeld geen visum nodig om te reizen. Bron: m'n Taiwanese partner ;) . Die kwam Turkije bijvoorbeeld ook makkelijker binnen dan ik.

En Taiwan is gewoon een land. Wat de VN vinden is irrelevant.

[Reactie gewijzigd door BarôZZa op 11 juli 2020 23:00]

Zo superieur is het Taiwanees paspoort niet en kan ik de dubbele paspoort wel begrijpen.

https://www.passportindex.org/

Edit: niet dat China betere heeft btw

[Reactie gewijzigd door GerritGekke op 12 juli 2020 08:38]

Nee precies andersom. Het heeft alles te maken met wat China ervan vindt en niet de UN.
Omdat China namelijk alle betrekkingen met een land stopzet op het moment dat je Taiwan erkent. Wat de facto betekent dat je economie een lange tijd naar de klote is. En dat doet geen enkel land vanwege de afhankelijkheid van China.
Kortom: China heeft je geen keuze. Sterker nog, pas was nog in het nieuws dat nl een iets te ruime erkenning van een Taiwanees bureau had gegeven, China reageerde daar direct op. Bron:
https://nos.nl/artikel/23...-met-china-op-scherp.html
Anoniem: 1312488
@Croga11 juli 2020 22:02
VN lidmaatschap of internationale erkenning is geen constitutief vereiste.
Dat heeft alles te maken met China, die alle landen van de wereld dreigt alle betrekkingen te verbreken als Taiwan officieel wordt erkend. Niemand durft dat, bang voor de gevolgen.
China verhinderd Taiwan om lid te worden van de VN door middel van politiek.
Ff ter info een Chinees mag maar 1 paspoort hebben. Mijn vriendin heeft een Chinees paspoort en kan geen Nederlands paspoort aanvragen want dan raakt ze haar Chinees paspoort permanent kwijt en kan ze nooit meer Chinees staatsburger worden. Dit beweegt de gemiddelde Chinees ook om nooit een ander paspoort aan te vragen zonder alle rechten binnen China te verliezen. Er zijn uitzonderingen uiteraard maar niet voor de normale Chinees.
Blind je overheid volgen hoef je ook niet te doen...
hij's lekker, die Cinezen zijn erg raar bezig.. zo kunnen wij als we willen Vlaanderen wel gaan opeisen...

Ps maak je geen zorgen Vlaanderen :)
Het gaat mij er meer om dat Nederland Taiwan niet erkent (omdat we geen ruzie met China willen). Vlaanderen erkent Nederland wél als onderdeel van België, dus dat maakt nogal een groot verschil...
geloof mij, er zijn veel vlamingen die liever een geheel zouden vormen met nederland dan met wallonie :p
China beschouwt Taiwan als onderdeel van China, net zoals bijv. Hongkong. Als Nederland Taiwan zou erkennen als aparte staat, zouden we dikke ruzie met China krijgen. Dus ja, het is nog steeds Chinees totdat onze overheid anders beslist.
Fout!
1) Hongkong is door de Engelsen overgeleverd aan de Chineze Regering, en is dus daarom Chinees grondgebied.

2) Taiwan wordt door de Chineze Regering beschouwd als hun provincie, maar Taiwan is een zelfstandig land, met een eigen politiek, eigen bank, eigen munt, eigen belasting systeem en eigen wetgeving, and so on....

China mag dan Taiwan beschouwen als..... Maar dat is het niet.
Taiwan is nog steeds eigenaar van eigen grondgebied. Taiwan heeft het nog nooit via ootlog of verkoop verloren. Nederland erkent ook Taiwan al veel langer als een eigen souvereine staat, hoe China dat vind, staat hier niet ter discussie. China (communistische regering) vindt wel meer dingen in de wereld niet zo leuk, maar dat gebeurt wel vaker.
Foxconn is eigenaar van Nokia? Hoe kom je daarbij? Ik kan dit niet vinden. Volgens mij is Nokia gewoon van zichzelf. De Finse staat heeft wat aandelen, verder weet ik niet wie de rest heeft, maar het lijkt me gewoon publiek verhandelbare aandelen. Verder heeft Nokia een licentie gegeven aan het Finse bedrijf HMD om Nokia-telefoons te maken; het laatste bedrijf doet dit in samenwerking met het Taiwanese bedrijf Foxconn, maar volgens mij doet of deed Foxconn een deel van het proces van het maken van telefoons voor heel veel bedrijven, waaronder ook b.v. Apple. Dus dat is niet zo bijzonder.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 12 juli 2020 01:12]

"HMD Global is een Fins elektronicabedrijf dat zetelt in de Nokia Campus in Espoo. Taiwanees zakenman en eigenaar van Foxconn Terry Gou is de belangrijkste eigenaar. Het bedrijf werd op 1 december 2016 opgericht en heeft het exclusieve recht om mobiele telefoons onder de naam Nokia uit te brengen."

Als het niet klopt: prima, maar pas dan even Wikipedia aan - don't shoot the messenger ;)
Alsnog heeft Terry Gou dus niets over Nokia te zeggen. Alleen over HMD en die mogen dan weer de naam Nokia op hun telefoons plakken. Nou gaat het hier ook gewoon om HMD dus dan klopt het verhaal prima op die verwarring na.
En bovendien is Foxconn geen eigenaar van HDM. Hoeveel procent eigenaar die Terry Gou is weet ik niet, maar "de belangrijkste eigenaar" kan ook 10% zijn bij een beursgenoteerd bedrijf.
Eigenaar van Nokia? Die gaat daar helemaal niet over, dan moet je bij HMD zijn. Ongeacht de eigenaar daarvan dacht ik toch dat HMD een bedrijf was met erg Finse roots en dat die het grootste deel van het ontwerp deden en Foxconn vooral de aanpassing en productie.

En Taiwan is inderdaad een heel ander soort China ook al hebben de grote Taiwanese techbedrijven vaak wel hun kantoor in Hong Kong en hun productie op het vasteland. Hoe dat de komende jaren gaat, is nog niet duidelijk want politiek zit dat van 2 kanten niet lekker, alleen de financiele belangen zijn erg groot. Maar daar gaat het hier niet om.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 12 juli 2020 12:46]

Hier hetzelfde met een Nokia 6.1. Ondertussen is het allemaal wel opgelost, maar er waren dus een aantal apps die gewoon niet meer waren te gebruiken. Informatie voor nokia telefoon is ook aangepast op die website.
En hier met een Nokia 8 (en tevens ben ik een Nederlandse vertaler). Vreselijk irritant was die tijd.
Ik ben blij dat Nokia die agressieve app-killer er weer uit heeft gehaald. :)
Ik gebruik al jaren Samsung note toestellen. Ik heb nog nooit problemen gehad hiermee. Doet Samsung het wel goed dan?
Ditzelfde issue heb ik ervaren met mijn OnePlus 5T. Heb me mooi verslapen, en heb via de developer moeten vernemen dat het niet aan de app maar aan OnePlus lag.
De Gmail gaat ook geregeld stuk om deze reden, en Whatsapp kan soms geen berichten meer binnen halen op de achtergrond.
Verder werkt heel de Google Assistant niet meer, ik heb geen idee of dat ook komt omdat er op de achtergrond dingen gestopt wordt, maar om deze redenen is het de laatste keer dat ik OnePlus neem.
Mooi dat het voor de meeste Nokia modellen behalve de 5.1 en 3.1 is opgelost. Die gebruikers hebben vooralsnog gewoon pech... Het feit dat Android 11 dit aan banden gaat leggen vind ik dus een enorme pre! :)
Leuk zo'n mededeling. Maar warom doen die fabrikanten dat? Iets meer verdieping waarom er ingegrepen wordt en waar in welke processen zou dit artikel vele malen interessanter maken.
Om maar enkele voorbeelden te noemen:
 • Apps die voor langere tijd in de achtergrond draaien met een sticky notificatie (bijv navigatie apps of activity trackers)
 • Implicit broadcast receivers
 • Jobs gepland met JobScheduler
 • Alarms gepland met AlarmManager
 • Ontvangen van push notificaties met FCM
Fabrikanten doen dit om batterij te besparen. De keerzijde is dat dus zo agressief is, dat dit veel apps breekt: je ontvangt ineens geen meldingen meer of je navigatie apps wordt gestopt. Hoe dit exact werkt verschilt per fabrikant, daar valt geen eenduidig antwoord op te geven.

[Reactie gewijzigd door P1nGu1n op 12 juli 2020 07:57]

Echter ondervinden soortgelijke apps uit China dezelfde problemen op lokale mobieltjes of is dit specifiek Chinese mobieltjes die non-local apps de nek om draaien? Het is uiteindelijk wel typerend dat dit blijkbaar een veelal voorkomend probleem is met Chinese mobieltjes en niet met bijvoorbeeld Samsung/Sony.
Ook Samsung maakt zich hier schuldig aan, zie: https://dontkillmyapp.com/
Tja het 'probleem' is echter laxheid en moedwillige onwetendheid van de consumenten. Het is vrij makkelijk om even de batterij besparing uit te zetten.

Zo hoef je bij Xiaomi maar bij settings op batterij of besparing te zoeken en je heb de optie te pakken. Of simpel naar je apps gaan en dan heb je een optie over besparing. Even een kwestie van leren (na android 8) en je weet wat je moet doen. En als je binnen een merk blijft met een nieuwe telefoon kan je zelfs je instellingen makkelijk over zetten.
Op mijn Mi8 Pro, ondanks dat ik dat uitgeschakeld heb, killed hij bijvoorbeeld Strava (gps tracker).
Dit gebeurt mij ook bij Sportstracker op mijn Mi 9T. Voorheen ook op mijn Huawei Mate 9. Schijnt echt een probleem van Chinese schillen te zijn. En uitzetten werkt inderdaad niet.
Crux is, er was wel effect; tijd dat het optreed is echter vergroot. Ik vermoed dat na x tijd, gps wordt afgesloten.
Behalve als het "uitzetten" niet werkt. Bij Xiaomi heb ik 3 plekken gevonden waar je dat dan zou moeten doen. Gedaan en werkt niet, bovendien worden deze settings soms gewoon teruggedraaid.
Voor sommige apps die met je telefoon meegeleverd worden word dit idd gewoon terug gedraaid. Voor zelf geinstalleerde apps heb ik dit nog nooit gezien.

Verder heb je 4 opties.

-Geen beperking. Deze gebruik ik als ik iets werkend wil houdden.

-batterijbesparing. Deze is hit en mis of het nog wel of niet werkt.

-achtergrond apps beperken. Hierbij werkt het niet lekker en vaker niet dan wel.

-achtergrond activiteit beperken. Hierbij werkt het helemaal niet

Ik gebruik eigenlijk alleen optie 1 en 4. Want het heeft het of nodig of niet.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 12 juli 2020 11:38]

Het probleem is dat dit dus niet voor alle toestellen geld. Ik heb zelf meerdere Xiaomis gehad en daar was het inderdaad zo op te lossen. Ook vragen van andere mensen met een Xiaomi dat de runkeeper ed het na 30 minuten voor gezien hielden waren zo opgelost, maar bij mijn Nokia deden soortgelijke instellingen gewoon niks. Apps werden gewoon nu eenmaal gestopt en er was niet een instelling om er voor te zorgen dat dat niet gebeurde. Het idiote is vooral dat je denkt dat je "stock" android koopt, maar je telefoon toch speciale battery management heeft die sommige apps gewoon onbruikbaar maakt.
Tja het 'probleem' is echter laxheid en moedwillige onwetendheid van de consumenten. Het is vrij makkelijk om even de batterij besparing uit te zetten.

Zo hoef je bij Xiaomi maar bij settings op batterij of besparing te zoeken en je heb de optie te pakken. Of simpel naar je apps gaan en dan heb je een optie over besparing. Even een kwestie van leren (na android 8) en je weet wat je moet doen. En als je binnen een merk blijft met een nieuwe telefoon kan je zelfs je instellingen makkelijk over zetten.
Laxheid? Is dat als je een probleem hebt met naar het toilet gaan? :+

Bij Xiaomi en dus MIUI is het een probleem inderdaad. Voor mij geen probleem en ik zet het voor vrouwlief ook allemaal graag goed, maar het is feit dat het uit de doos niet goed werkt. Je WA of TG komt gewoon niet door.
Voor wekkers heb ik het nog niet meegemaakt. Ik kan dat niet echt geloven.

"Leren" en settings overzetten lijkt me ook niet iets waar de gemiddelde consument die een nieuwe budget phone aanschaft op zit te wachten.
Wat dat betreft zet Google wel een goeie stap hier.

Ik durf zelfs te beweren dat Google zoveel mogelijk apps op iedere phone aan wil hebben, want datavergaring. :+
Ja het is voor mij een moeilijke kwestie. Ik wil absoluut NIET dat Google meer controle krijgt over Android. Ik wens niet te betalen voor apps of advertenties te zien op mijn telefoon.

Aan de andere kant is het frustrerend voor developers om boze gebruikers uit te leggen dat het niet aan hun app ligt.
Dan kun je er van uitgaan dat je apps niet zo geweldig zullen zijn, als de ontwikkelaar 0 euro ervoor kan ontvangen.
Het is toch gek dat door de defaults van sommige fabrikanten alle 'normale users' moeten gaan uitzoeken waarom iets niet goed werkt? Wij tweaker doen dat maar verder niet...
Hoe lang is dat geleden? Want ik tweak helemaal niets meer op mijn S10e, ding is na een jaar nog pokke snel. Uptime van 10+ dagen en nog geen issues.

Klinkt alsof je vast zit in t verleden
Mijn s9+ werd wel steeds trager en steeds meer rare problemen en apps of Chrome tabs die heel snel uit het geheugen gegooid werden ook al was volgens de device care het geheugen helemaal niet vol. Het gebeurde niet zo snel als hierboven gesteld werd, uiteindelijk na 2 naar was ik het beu genoeg om de boel te resetten, maar het gebeurt zeker nog.
Nu na de reset werkt het allemaal weer prima.
Hier een s9+ maar geen problemen met snelheid. Alleen moeten resetten omdat hij gerepareerd moest worden. Ben dan ook redelijk een zorgvuldige gebruiker.
Mijn S9 bleek zichzelf in de energiebesparende modus gezet te hebben, kwam ik achter toen ineens alles traag was. Ben er nog steeds niet achter wat dat getriggerd heeft.
Mijn Honor telefoon heeft de neiging om Netflix af te sluiten als ik het via de chromecast afspeel.
Dus aan het einde van de aflevering moet ik eerst weer de app opstarten, mijn profiel selecteren, verbinding maken met chromecast en dan kan ik pas volgende aflevering selecteren. Tegen die tijd zijn de 30 seconden ook al bijna voorbij.
Herkenbaar, Samsung A50 icm Netflix of Prime. Geen idee of dit door app killer komt of een bug van Casten is
Dit is inderdaad erg vervelend. Ik heb een tijdje een Nokia 5.1 gebruikt, maar Whatsapp werd elke keer weer gesloten. Dat en het bellen waren de enige functies die ik nodig had aangezien het een zakelijke telefoon is. Zelfs de fix van dontkillmyapp.com werkte niet. Hopelijk helpt dit.

[Reactie gewijzigd door MoonRaven op 11 juli 2020 14:43]

Ook Nokia heeft er een handje van, wordt op batterij 67% ineens je keyboard naar een low power core verplaatst, dus hele systeem unresponsive voor seconden lang.

Bij 15% ook je browser waardoor je pagina ineens bevriest en seconden later de pagina refreshed - alles ongevraagd, zonder dat je zelf iets doet of in kan grijpen.

[Reactie gewijzigd door djwice op 11 juli 2020 15:30]

Heb sinds 2weken dat mijn muziek app af en toe gekilled word, maar verder zie ik het probleem niet. Of naja waarom hebben ze niet dat je juist expliciet moet aangeven als gebruiker of je een app in de achtergrond wil kunnen laten draaien?
- scheeld batterij
- scheeld data
Ohw wait zou het dat laatste misschien zijn? App killers zoudden in mijn ogen onnodig moeten zijn. Gesloten apps in de permafrost zetten tot je ze weer opend en in de tussentijd wil ik er geen bitje verzonden zien worden
OnePlus staat bovenaan, ik heb zelf een OnePlus, ik heb hier geen last van. Ik betwijfel of niet alleen aan de app of telefoon ligt. In de app wordt er melding gemaakt dat hij waarschijnlijk niet in de achtergr5 draait en na één keer weet je wel dat je een app niet hoeft te optimaliseren...
Ik heb ooit een keer twee dagen plus een betaalde externe expert voor een halve dag stuk geslagen om er achter te komen dat dit “normaal” was bij sommige toestellen.

Zonder push notificaties gaan een hoop mobiele workflows compleet stuk, vaak wil je juist een app in plaats van een web app voor dit soort integraties.
Ik geloof niet dat Chinese fabrikanten geheel toeval aps heel agressief killen. Je hebt het over een whitelist voor populaire apps maar ik denk dat je in die gevallen beter kunt spreken van een whitelist voor gesanctioneerde apps, waarmee alle andere apps een stuk minder bruikbaar worden.
Het ligt er maar net aan hoeveel apps je wenst te gebruiken. Des te minder apps des te zuiniger is het voor de accu. Wees hierin selectief en kijk ook of het wenselijk is om alles synchroon te houden. Onder werktijd is het niet erg wenselijk om op FB te zitten. In mijn accugroothandel zijn hieromtrent regels. Onder werktijd is het niet wenselijk om op je Phone te kijken (als je iets echt belangrijks verwacht mag dat natuurlijk). Als je in die tijden de Phone op stil zet verbaast het me nog steeds altijd hoeveel meldingen je hebt mist. Natuurlijk geld die regel ook voor mij als werkgever. Ik heb hem bedacht en daarbij moet ik eerlijk zijn om te zeggen dat er veel uitzonderen zijn op die regel. Soms moet je voor het werk mobiel zijn en dat kan en mag natuurlijk ook.
In hoeverre iemand Phone vol staat met apps is het overwegen waard want wij werken via BYOD. Als je dan lekker vlot kunt werken is dit een pré en daar samenhangend betekend dit niet vele schermpjes vol met apps. Probeer hierin selectief te zijn. Er is voor alles wel een app te vinden en in je vrije tijd mag je appen zoveel je wilt, maar nu de kern van het verhaaltje:

Hoe moeilijk is het om selectief te blijven in de apps die je gebruikt? Moet ik op mijn eigen zaak FB in om notificaties te ontvangen? Mijn FB vrienden weten dat ik werk en dat ik niet bereikbaar ben op FB <> dus die app mag er alvast af.
Mail? Doe ik op de PC, mag er af.
Netflix? Kijk ik in mijn eigen tijd wel.
Spotify? Mijn auto heeft al Spotify dus die app kan er ook af.
Dan doe ik met gemak 2 dagen met een accu :)
In miui (Chinees) kan je de appkiller per app afzetten. Zo kan je zelf kiezen welke app je belangrijk vindt en welke best wel mag afgesloten worden om batterij te sparen.

Hopelijk blijft dat zo en legt Google daarbij in de toekomst geen beperkingen op maar miui kennende zullen ze dat wel oplossen....

[Reactie gewijzigd door blinchik op 12 juli 2020 06:58]

Sterker nog, om die reden heb ik mijn Huawei destijds de deur uit gedaan. Een prima telefoon, maar als ik even switch tussen twee apps moest ik de vorige alweer gaan herladen. Dat schiet niet op als je bijvoorbeeld een stuk tekst aan het tikken bent in je e-mail maar even iets op moet zoeken in je browser.
Tgoh... dat "grote probleem" vind ik net super aan mijn oneplus. De apps op mijn telefoon waarvan ik wil dat ze in de achtergrond draaien voor notificaties e.d. kan ik op 1 hand tellen. Voor die apps kan ik batterijoptimalisatie gewoon uitzetten, en die blijven netjes in de achtergrond werken. Al de resterende apps die ik enkel in de voorgrond nodig heb laat ik het OS met plezier de nek omdraaien.
Thanks! Ik wist hier niet van, heb al tijden frustraties dat een aantal apps zoals ACV (Afval aan de weg zetten), flitsmeister e.d. stoppen met notificaties geven of spontaan stoppen met werken. Ik ga de tips op die site even proberen.
Het probleem is vooral dat het volstrekt ondoorzichtig is voor de eindgebruiker wat nu wel en wat nu niet op de achtergrond draait. Want zien kan je het nergens. Je kan op zn hoogst apps whitelisten. Een van mijn absolute irritaties bij Android.

[Reactie gewijzigd door rodie83 op 14 juli 2020 20:29]

Kan iemand uitleggen wat hierin het verschil is tussen iOS en Android? Ik gebruik iOS en herken dit probleem niet, maar waarom? Zonder fanboy reacties graag 😉
Dat ligt aan de fabrikant en zijn instellingen. Als Huawei Whatsapp actief afsluit op de achtergrond komen notificaties etc niet meer door. Apple gebruikt daar een API voor waardoor de notificaties altijd doorkomen (als je dat toe laat) ongeacht of de app open of gesloten is.
Niet waar, als jij de app killt op iOS komen silent push notifications niet meer binnen.
Als ik op iOS Whatsapp, Mail of wat dan ook kill krijg ik gewoon de notificaties..
Waar jij het over hebt zijn geen 'silent' push notifications. Dat zijn de gewone zichtbare, de ontwikkelaar kan ook 'hidden' push notifications sturen die de app even wakker maken om nieuwe informatie te verwerken bijv. Daarom kunnen apps al up to date zijn als jij ze opent. Deze notificaties worden niet meer afgeleverd als jij een app force-closed.
On an iOS device, if a user force-quits your app using the app multitasking UI, the app does not receive remote notifications until the user relaunches it.
(source: https://developer.apple.c...oc/uid/TP40008194-CH6-SW1)
Klinkt alsof dat niet helemaal goed geregeld is bij Android. Je zou verwachten dat zichtbare notifications gewoon toe worden gelaten ondanks dat een app gesloten is.
Bij google komen ze notificaties via google play services binnen. daar zit het push gedeelte in niet direct in whatsapp. Deze moet dus naast whatsapp ook actief zijn en (achtergrond)data kunnen gebruiken.
Ik weet niet hoe IOS ermee omgaat maar op Android zijn er een aantal fabrikanten die erg agressief energiebeheer toepassen in hun implementatie van Android. Vooral Chinese fabrikanten hebben hier een handje van weg. Het doel is wellicht om een langere batterijduur te bieden (in reviews) maar in praktijk zorgt het er wel eens voor dat een gewenste app niet goed werkt omdat hij gekillt wordt op de achtergrond. Zo kan bijvoorbeeld de fitbit app ineens de gps connectie verliezen tijdens het sporten wat erg vervelend is.

Tegenwoordig kan je het gedrag wel bijsturen in de instellingen. Voor tweakers geen probleem maar misschien wel voor de gemiddelde consument die niet begrijpt waarom zijn app niet meer goed werkt.

[Reactie gewijzigd door Admiral Freebee op 11 juli 2020 20:39]

en hoe gaat google zichzelf gedragen dan? regelmatig draait android hier zelf achtergrond processen de nek om (ondanks dat optimization UIT staat!) waardoor autofill of notificaties niet (goed) meer werken
Is dat misschien niet een probleem van te weinig geheugen? Met name op mijn S3 had ik daar erg last van, omdat het RAM gewoon vol zat.
Nope, heb 4GB RAM waarvan de helft bijna altijd leeg is en toch sluit Android soms apps af die ik actief gebruik en even aan het multitasken ben. Ondertussen cached die wel programma's in het geheugen dat ik al maanden niet heb opgestart. Totaal nutteloos. Google snapt echt niks van geheugenbeheer.

[Reactie gewijzigd door HakanX op 11 juli 2020 21:07]

Ligt eraan welke S3 je had en zijn veel verschillende versies geweest. Ik had zelf ook een S3 en had hier geen last van.
Aannemende dat je een Google Pixel-apparaat gebruikt: daar verandert niks aan. AOSP/Pixel is de baseline, momenteel leggen (Chinese) fabrikanten hier nog agressievere maatregelen bovenop. Dat wordt dus (deels) aan banden gelegd, waardoor het gedrag meet in lijn komt met AOSP/Pixel devices.
God bless Sony XPERİA zou ik zeggen.

Lekker niet risicovol achtergrond gegevens en activiteiten beperken.
Hoe bedoel je dit? Snap het niet helemaal...
Ik heb zelf een Xperia 10 plus met Lineage OS 11.1. Vind het echt een topding.
Dat Xperia achtergrond gegevens beperkt op een goede manier.

Niet stiekem tóch nog activiteiten die je niet wilt. En ook niet risico's zoals inde artikel beschreven door apps agressief te stoppen ofzo.
Dat ruikt naar een bak extra accu drain....
Mijn Xiaomi zijn vrij agressief daarin maar ik vind het alleen maar een plus. Je moet het alleen zelf even uitzetten voor de paar apps die actief moeten blijven.
Laten we hopen dat we het alsnog zelf kunnen forceren...

Het feit alleen al dat een app moet opslaan hoe het afgesloten word betekend dat er een vertraging en extra handeling is wat accuduur kost. En die data moet ook weer verzonden worden....

Ik zie liever dat ze ons de macht geven om fabrikant settings te overrulen wat betreft niet kunnen sluimeren van niet broodnodige zaken en dataverbruik. Ik heb een bundel van 1 gb en ben elke maand 15% kwijt aan systeem nonsense dat niets maar dan ook niets online te zoeken heeft maar uitzetten kan ik het niet. Wifi vind ik al erg zat want het betekend dat de telefoon uit slaap komt en data verbruikt maar 4g kost gewoon geld en daar hebben ze vanaf te blijven.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 11 juli 2020 14:43]

Mijn huawei heeft uitgebreide settings om per app te zeggen of het mag background syncen, bij de 4g mag of bij de wifi mag.

iOS heeft dit ook, en er zijn 3rd party apps die het (zelfs zonder root) op elk android rom kunnen doen.

Om 4g uit te zetten voor alles behalve waarvan je weet 'ja dit wil ik mobiel gebruiken' bracht mijn data verkeer van 2gb terug naar 700mb.

De kans dat je iets 'sloopt' bestaat ook. Mijn google maps deed het niet meer, omdat ik iets anders van Google had uitgezet terwijl google maps zelf wel bij 4gb mocht. Dus let een beetje op.

Apps de 4g uitzetten die je toch altijd in de buurt van wifi gebruikt, background sync uitzetten voor alles wat alleen bij data hoeft als de app open staat.. En het scheelt toch een hoop. Echt een aanrader, ook al zet je soms net even iets teveel uit.
Mijn Xiaomi telefoons ook er zijn switched voor wifi, 4G , achtergrond data, en of het in de achtergrond mag starten. en nog extra settings zoals mic, camera, opslag, sim toegang en nog een lading meer.

Echter zijn er bepaalde apps die met de telefoon mee kwamen maar ik NOOIT gebruik en niet nodig zijn voor functionaliteit waar het vast gezet is en het dus simpelweg niet uit kan.

Ik heb nu vaak 4G simpelweg uit staan echter krijg je dat periodes van geen bereikbaarheid via chat omdat je het vergeet uit te zetten als wifi buiten bereik is. Niet ideaal dus. Sync doe ik al sinds de start handmatig maar er zijn dus 'systeem' apps die lak hebben aan alle settings of vast staan.

Toen ik nog kon rooten zette ik alles uit waarvan ik wist dat het veilig was en ging daarna testen. Echter gebruikte ik rootappdelete waarna je het ook weer aan kon zetten en bij een bootloot deed ik gewoon een factory reset en wist ik dat het niet uit kon.
Heeft dit impact op apps die verzekeraars aanbieden die de telefoon in een auto modus zetten?
Het KAN impact hebben op ALLE apps die op de achtergrond (dus met scherm uit) data vergaren of ontvangen.
Ben benieuwd hoe dit zich gaat uitpakken.
All mijn apps zijn uitgeschakeld met uitzondering van WhatsApp, Edge, Navi en apps die ik vaak gebruik.
Veel apps vreten data en stroom op de achtergrond.

[Reactie gewijzigd door Jay47 op 11 juli 2020 14:05]

Eindelijk. Werd hoog tijd. OnePlus is het perfecte voorbeeld van goede telefoons die helemaal verneukt worden (als je dingen als Fitbit of ook WhatsApp Web gebruikt, althans) door de fabrikant die 10 minuten extra uit de batterij probeert te halen door semi-randomly apps te killen. Is voor mij momenteel de enige reden dat ik een custom ROM nodig heb.

Customisation is goed, maar je hebt je als fabrikant wel gewoon aan de API te houden. Als developers niet kunnen voorspellen wat er gebeurd met hun app op jouw device, is dat een bug. Of het nou "by design" is is irrelevant, want de gebruikerservaring is nog steeds slechter.

[Reactie gewijzigd door RobinJ1995 op 11 juli 2020 14:29]

Heb deze ervaring ook, oneplus maakt uitstekende telefoons maar helaas brakke software. Waarom hun Oxygen OS zo geprezen wordt online is mij een raadsel. Back to samsung helaas.
Je kan batterijoptimalisatie toch gewoon uitzetten voor die apps, dan kilt hij ze niet.
Ja, maar dan zet je de optimalisaties van Android zelf (Doze e.d.) ook uit. OnePlus hun incompetentie app killer uitzetten kan niet zonder ook alle power saving measures van het OS zelf uit te zetten.
Het makkelijkst zou natuurlijk zijn als je net zoals bij windows in plaats van de meegeleverde bloated versie een kale android zou kunnen installeren.

Nu is dat in de juiste omstandigheden ook wel mogelijk maar het vereist over het algemeen nogal wat moeite.
Ik zou android graag opgesplitsts worden in

-Core (geupdate door google op vrijwillige basis)
-drivers (geupdate door fabrikant van de telefoon of eventueel handmatig met rollback optie als fabrikanten van onderdelen zoals qualcom drivers vrijgen).
-Skin (geupdate door fabrikant op vrijwillige basis)
-Security. Dit moet los blijven van de core daar waar mogelijk omdat anders de core update niet meer vrijwillig is.

En dit van mij part wettelijk vastgelegd voor 2 jaar of langer als er een kritische fout is die werken van het apparaat belemmerd.

Voor de gebruiker die alles op auto heeft staan makkelijker. Wel meer updates maar minder groot. Voor geavanceerde gebruikers meer controle.
Valt me op dat Telegram vaak gekilled wordt bij mensen, ook bij Samsung.
In mijn omging merk ik dat ook, bij mij toestel is het WhatsApp omdat ik die niet vaak gebruik op mijn OnePlus.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee