Be quiet brengt Pure Rock 2-processorkoeler uit voor 39 euro

Be quiet heeft alle details bekendgemaakt van zijn Pure Rock 2. De cpu-koeler komt uit voor 39 euro in zilver of 44 euro in zwart. De koeler is voorzien van vier heatpipes, een 120mm-ventilator en heeft een asymmetrisch ontwerp.

De Pure Rock 2 is de opvolger van de Pure Rock, die be quiet sinds 2014 in zijn assortiment heeft. De nieuwe versie heeft dezelfde afmetingen van 87x121x155mm, maar is volgens de specificaties iets lichter: 575 gram ten opzichte van 660 gram voor het vorige model.

Be quiet heeft het ontwerp van de koeler iets aangepast. De Pure Rock 2 heeft een offsetontwerp, zodat het koellichaam minder in de weg zit van de geheugensleuven naast de cpu-socket. De koeler is geschikt voor alle huidige consumentensockets van Intel en AMD, met uitzondering van TR4 en sTRX4.

Onder de heatsink zitten vier heatpipes van 6mm dik en be quiet levert een Pure Wings 2-ventilator mee. Dat is een pwm-fan met een diameter van 120mm en dikte van 25mm. De maximale draaisnelheid is 1500rpm. Volgens be quiet is de koeler geschikt voor cpu's tot een tdp van 150 watt.

De Pure Rock 2 is de goedkoopste koeler in de Rock-serie van be quiet. De fabrikant heeft ook duurdere Shadow Rock- en Dark Rock-modellen, die meer koelcapaciteit bieden. In maart kwam de Shadow Rock 3 uit, met een koelefficiëntie van 190 watt.

Be quiet maakt een zilverkleurige BK006-uitvoering van de Pure Rock 2 en die kost 39 euro. De BK007-versie is uitgevoerd met een zwarte coating en heeft een adviesprijs van 44 euro. Volgens de fabrikant komen de koelers 'in de komende weken' op de markt.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

28-04-2020 • 16:16

39 Linkedin

Reacties (39)

39
38
21
0
0
6
Wijzig sortering
Dit is een product van Be Quiet, maar ik zie nergens staan hoe stil deze koeler is.
Er staat dat er een Pure Wings 2 ventilator meegeleverd wordt, daar is de geluidsproductie van bekend en op de website (of in the Pricewatch) op te zoeken; 19.2 dB.

Het koelblok zelf maakt denk ik niet bijzonder veel geluid ;)

Correctie: schijnbaar dus wel :X

[Reactie gewijzigd door landcross op 28 april 2020 17:13]

Alleen is dat natuurlijk gemeten wanneer hij niet tegen een koelblok aanblaast, zoals hieronder gemeld 26,8 dB wanneer hij op het koelblok zit.
Hm, nooit geweten dat zo'n blok zoveel effect heeft op de geluidsproductie. Bedankt voor de correctie :)
Hahaja blaas maar uit je mond, en daarna nog een keer maar dan je vinger ervoor :)
Maakt het gegeven getal dus totaal nutteloos 8)7
Want een losse ventilator kan je niet als losse ventilator gebruiken? Al zal de gemiddelde montage van een ventilator altijd iets meer geluidsdruk geven dan in een volledig losse opstelling.
caseventilator die naar buiten blaast komt daar dicht bij in de buurt schat ik.

[Reactie gewijzigd door govie op 28 april 2020 18:13]

Erg mooie processorkoeler, ziet er ook nog is heel mooi uit vind ik, en met een redelijke prijs ook, erg leuk voor mensen die niet veel gaan OC en een lichte processorkoeler willen voor niet veel geld.
Of met een blokfluit.
Het koelblok maakt zelf geen geluid, maar het is wel heel goed mogelijk dat de ventilator meer geluid gaat maken als deze niet alle lucht gemakkelijk kwijt kan. Daarnaast kunnen de lamellen van het koelblok ook nog wat geluid veroorzaken.
Anoniem: 486671
@_Thanatos_28 april 2020 16:28
26,8 dB staat bij de specs. Maar inderdaad wel iets voor in het artikel.
FF de eerste link in het artikel aanklikken.
Pure Wings 2 120mm PWM fan for silent operation of max. 26.8 dB(A), komt er dan uit ;)
Van de productpagina (link in artikel): "Only 26.8dB(A) even at 100% PWM function"
Los van het feit dat er een verschil is tussen fabieksopgave en werkelijkheid:

Pure Rock 2 (Black): 26.8 dB(A)https://www.bequiet.com/en/cpucooler/pure-rock/795
Zo stil is die! Je hoort hem gewoon niet.
Pure Wings 2 120mm PWM fan for silent operation of max. 26.8 dB(A)
Als je 26,8dB(a) niet hoort, zou ik serieus overwegen iets te laten controleren (geen troll, geen flamebait). In de jaren dat ik met stille computers bezig ben (>10), wil ik niks wat boven de 15dB(a) produceert, en het liefst minder. Ik denk dat ik bij 13dB(a) niet meer kan waarnemen dat iets geen geluid maakt en ik heb geen uitzonderlijk gehoor. Die 26,8dB(a) is >13dB(a), een 20 maal hogere geluidsdruk.
1) Die 26 dB is de maximale geluidsdruk. Meestal zit ie veel lager en draait maar net rond.

Ik heb zelf zo’n fan als ik het goed zie en die is onder normale omstandigheden echt nauwelijks te horen. (Ik denk eerder dat het rond de 13 dB zit maar ik heb het niet opgezocht.)

2) Een ruimte moet al heel stil zijn om het geluidniveau naar 26 dB(A) te laten zakken.

Zodra er ook maar iets geluid maakt, zit je er dik boven.

Ik zit nu ’s nachts – dus geen verkeer buiten want het is een doordeweekse avond in een woonwijk, in een doodstil huis, de CV en warmte-terugwin-installatie staan uit, er is dubbel glas, buiten is het windstil en de koelkast in de keuken is afgeslagen. Ik kan bijna niets meer horen behalve nog nét het mechaniekje van de wandklok 8 meter verderop en toch is het geluidsniveau nog 24 dB(A), als ik m’n adem in hou..

Als ik gewoon rustig door m’n neus adem, of de koelkast slaat aan in de keuken hiernaast, gaat het gelijk al een paar dB omhoog.

Zodra er ook maar iets van wind waait buiten, zit je hier, ondanks het dubbel glas, op minimaal 35 dB.

Kortom, verreweg de meeste ruimtes / situaties zitten sowieso al op een geluidniveau waarbij 26 dB wegvalt tegen de achtergrondruis.

3) Minstens zo belangrijk is de toonhoogte en al dan niet spreiding van de energie over verschillende toonhoogtes.

Als die ventilator een betrekkelijk lage frequentie geluid produceert (wat dus veel minder ver draagt) en dan ook nog gespreid over meerdere frequenties (dus meer een ruis dan een toon, wat komt door die onregelmatigheden aan de randen van de stilste ventilatorbladen!) dan ervaar je dat als een totaal ‘andere’ 13 dB dan wanneer er een hoog piepend geluid, zoals een mug of bijvoorbeeld coil whine 13 dB aan geluid maakt, zelfs met (A) correctie.

4) Verder zit de ventilator in een afgesloten computerkast, mag je aannemen, waardoor het geluid gedempt wordt. Vaak staat die ook nog onder de tafel waar de gebruiker aan zit, waardoor het geluid alleen via reflectie bij je oor kan komen.
Totdat het stof zich tussen de lamellen en op de ventilatorbladen gaat ophopen.
Met een goede luchtstroom door de kast en een ventilator die de lucht direct achter het koelblok de kast uit blaast is een ventilator op het koelblok misschien niet eens nodig.
Het grootste 'probleem' bij ITX borden en 2 DIMM sloten, is de 120MM fan die in de weg kan zitten. Lijkt me tijd voor CPU koeler met 92mm fan pricewatch: be quiet! Pure Wings 2 PWM, 92mm voor dit soort 'problemen' verder weinig vernieuwing. Shadow Rock 3 model is dan beter, daar 'hangt' geen stuk fan onderuit
Ik weet dat de be quiet! Pure Rock Slim bestaat, daar kan men beter type 2 van maken. PR 2 is weinig verbetert tov reguliere PR(die btw ook geen stuk fan onder heeft hangen)
Kleinere fan is veel meer geluid. Vermijden dus tenzij het niet anders kan.
Kleinere fan is veel meer geluid. Vermijden dus tenzij het niet anders kan.
Bouw van vorige PR is wel zonder stuk fan dat onder hangt.. zo moeilijk is het dus niet, wat PR2 weinig verbetert tov huidige PR.
Ik snap je reactie niet. Zit je hier gewoon te trollen om deze cooler in een slecht daglicht te plaatsen? Met een 92mm fan zou je met 1500rpm veel minder koelvermogen hebben. Wellicht zouden ze een custom 110mm fan kunnen ontwerpen maar dat zou de prijs niet ten goede komen lijkt me.

We zullen de tests af moeten wachten, het zou inderdaad wel een achteruitgang kunnen betekenen dat het blok net wat kleiner is, maar dat kun je pas zeggen als er reviews zijn.
Ik snap je reactie niet. Zit je hier gewoon te trollen om deze cooler in een slecht daglicht te plaatsen? Met een 92mm fan zou je met 1500rpm veel minder koelvermogen hebben. Wellicht zouden ze een custom 110mm fan kunnen ontwerpen maar dat zou de prijs niet ten goede komen lijkt me.

We zullen de tests af moeten wachten, het zou inderdaad wel een achteruitgang kunnen betekenen dat het blok net wat kleiner is, maar dat kun je pas zeggen als er reviews zijn.
Waarom reageer je dan als je het niet snapt. De PR2 zou gemaakt zijn/aangepast voor meer ruimte bij 1e ram slot. Als je dan de fan laag laat hangen helpt dat weinig. Verder is er weinig tot geen verbetering tov huidige al bestaande PR.
Bij meer ruimte in kleine build, en meer ruimte voor ram slots had men beter PR Slim (die 92mm fan heeft) kunnen verbeteren. Verder Trol ik niet en gebruik zelf BQ Hardware, maar iemand mag wel kritisch zijn.
De constructie is 155mm hoog, precies zoals de vorige versie. Het is dus niet zo dat de fan nu lager zit, ze hebben de onderkant van het blok geschaafd, zo gezegd.
Bevestig de fan achter de koeler ipv. voorop. Problem solved.
Die zwarte uitvoering zal dan alleen esthetisch zijn.
Het ziet er uit als geanodiseerd aluminium. Ik kan me zo voorstellen dat een extra coating laagje niet positief bijdraagt aan de het maximale koelvermogen. OF zal zoiets een te verwaarlozen effect hebben?
[edit: 'extra' coating laag is niet echt van toepassing, aangezien anodiseren het oppervlak van het aluminium oxideert. Er is geen laag OP, maar er wordt een aangepast toplaagje van gemaakt]

[Reactie gewijzigd door edterbak op 28 april 2020 16:46]

Als dit dezelfde laag is als bij de duurdere Dark Rocks is het een keramische coating die ze speciaal ontwikkeld hebben om geen warmteweerstand op te leveren. Probleem met die coating is wel dat je een beetje voorzichtig moet zijn met de clipjes van de fans, want die wil nogal eens krassen, en dan komt het zilver eronderuit...
Waarschijnlijk een domme vraag (of bestonden die niet?) maar deze cooler is voor multimedia en graphics systemen en niet voor gamen?
Waarom niet, de koeler moet de CPU koelen voor welke taak ook.
Ligt er heel erg aan wat voor systeem je hebt.

Als je maximale koelprestaties wilt hebben dan zou ik eerder de Dark Rock series nemen van be quiet, alleen zijn deze wel flink duurder en passen niet in iedere case.

De Pure Rock 2 zal een prima koeler zijn voor de prijs, maar het hangt van meerdere factoren af of deze ook goed koelt tijden het gamen.
Erg jammer dat ze hiervan wel een zwarte editie maken, en van de nieuwe shadow rock 3 niet, wat toch een interessantere koeler is.
Denk dat het verschil met de Dark Rock 4 dan te klein wordt...
Ja, is ook wel weer zo. Dark rock 5 met offset voor ram clearance dan maar :D ?
Oef, die volledig zwarte versie is sexy zeg! :o
Heb nu de dark rock 4 (één fan), echt een top koeler. Zelfs op volle toeren relatief weinig geluid, en de enige game die dat voor elkaar kreeg was het schijnbaar slecht geprogrammeerde 'No man's sky'.

Deze nieuwe kleinere versie die niet in de weg zit van je ramslots is een flinke verbetering. Kan deze koeler dan ook aanraden aan iedereen die een AMD chip heeft.
Dark rock 4 weegt bijna twee keer zoveel, en is behoorlijk overkill op een 65watt tdp chip, 8 heatpipes ipv 12 is meer dan genoeg. Ga er gemakshalve vanuit dat hetzelfde telt voor een 95watt tdp chip.

Wil je overklokken met een Intel chip dan zal het vast te kort schieten, maar dan ben je ook iemand die wss voor waterkoeling gaat.

[Reactie gewijzigd door Luke Skyballer op 29 april 2020 13:59]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee