Arctic brengt Freezer 13X-processorkoelers uit vanaf 23 euro

Arctic heeft enkele nieuwe processorkoelers uitgebracht. Het gaat hierbij om vier Arctic Freezer 13X-koelers. Het bedrijf verdeelt de producten onder de A13X- en i13X-noemers, die respectievelijk geschikt zijn voor AMD- en Intel-sockets.

In totaal brengt het Zwitserse bedrijf vier Freezer 13X-koelers uit. Het gaat hierbij om een reguliere 13X en een 13X CO-variant. Het verschil zit in de ventilator. De reguliere 13X heeft een witte 92mm-fan met vloeistoflager, terwijl de 13X CO een grijze 92mm-fan krijgt meegeleverd met dubbele kogellager. De koelers zijn voorzien van een zwart omhulsel van plastic, die de koelvinnen verbergt.

De 13X-koelers zijn voorzien van drie koperen heatpipes en worden geleverd met vooraf aangebrachte MX-2-koelpasta. De koelers zijn volgens Arctic geschikt om cpu's met een tdp van maximaal 150W te koelen. Volgens het bedrijf zijn de nieuwe koelers iets efficiënter dan de voorgaande Arctic Freezer 13-koelers. Ook moeten de meegeleverde fans stiller zijn dan die van de huidige Freezer 13-koelers.

De AMD-varianten zijn alleen compatibel met socket AM4, terwijl de Intel-modellen overweg kunnen met alle recente sockets van dat bedrijf. De koelers zijn 137mm hoog, 109mm breed en 86mm-diep. Volgens Arctic zijn de koelers per direct verkrijgbaar, hoewel de koelers op het moment van schrijven nog niet beschikbaar zijn in Nederlandse webshops. De A13X en A13X CO kosten respectievelijk 23 en 25 euro. De i13X en i13X CO kosten 24 en 26 euro.

De Arctic Freezer i13X (links) en A13X CO

Door Daan van Monsjou

Redacteur

05-07-2020 • 17:12

61 Linkedin

Reacties (61)

61
61
23
1
0
26
Wijzig sortering
Gelukkig ziet het mounting mechanisme er makkelijk genoeg uit... dat kan ik van een aantal koelers niet zeggen.
Alles beter dan push-pins.
Je weet wel, die bevestigingen van de stock koelertjes.

Edit: Al moet ik wel zeggen dat nu ik iets beter gekeken heb me toch afvraag of er wel genoeg ruimte is om die schroeven aan te draaien. Het lijkt erop dat ze vlak onder de koeler zitten, misschien wordt een haakse schroevendraaier meegeleverd..?

[Reactie gewijzigd door sleezball op 5 juli 2020 17:30]

Er is een opening in het koelblok voor de ene kant.
De ventilator steek je als laatste erop voor de andere kant.
https://content.hwigroup...._freezer_a13_x_co_g01.jpg (net onder de heatpipes te zien)

[Reactie gewijzigd door SmokingCrop op 5 juli 2020 17:52]

De zichtbare opening(en) zijn voor de heatpipe en zitten dus niet recht boven de schroef...
De heatsink (bladen) zit helemaal niet in de weg van de bewuste schroef; je kan op de foto duidelijk een uitsparing in de bladen van de heatsink zien.

Of bedoelde je "uitsparing" i.p.v "opening" ?
Dan nevermind :)

[Reactie gewijzigd door HugoBoss1985 op 6 juli 2020 11:04]

Ik heb afgelopen weekend voor het eerst een cooler geïnstalleerd en versta nu héél goed de aversie tegen die vermaledijde push-pins.
Mijn be quiet! cooler had deze ook, dus ik heb het plezier ervan mogen ervaren.

Alleen... het leuke is wel dat ik niet het hele moederbord eruit heb moeten slopen.
Dus een heel dubbel gevoel bij wat op het einde van de rit beter is.
daarom hebben de meeste kasten ook een mobo uitsparing voor het bevestigen van een backplate.
Mijn kast beschikt over zo'n uitsparing, maar om redenen vonden de ontwerpers het noodzakelijk om hem een aantal centimeter te klein te maken waardoor je een van de schroeven voor de backplate er niet fatsoenlijk in kan draaien. 8)7

Push-pins vind ik nog steeds het makkelijkste.
Heel leuk.
Alleen jammer genoeg, de mijne niet. :P
daarom hebben de meeste kasten ook een mobo uitsparing voor het bevestigen van een backplate.
Leuk mij kast ook, maar je komt er niet bij omdat hij half voor de gat zit, en dat is het probleem, veel verschillende moederborden hebben niet de socket op de zelfde plek, zo als je in DEZE FOTO kan zien, bij alle foto's onder aan mijn review foto 11.
Vind het eerlijk gezegd een erg rommelige build. Maar goed smaken verschillen. Ik gebruik al jaren Corsair kasten en die hebben altijd zeer doordachte designs. Ben nog nooit zulke issues tegen gekomen.
Hoezo een rommelige build, alle kabels zijn netjes weggewerkt zo ver als dat gaat, en de slangen zijn ook zo goed als ik kon doen, en aan de achterkant lijken er meer kabels te zitten, maar dat zijn reflecties van wat kabels buiten me kast van een lamp en zo.
Zeker niet rommelig. Ziet er erg netjes uit!

Men moet ook altijd flink aandikken, om hun punt te maken.
In dit geval had je dus gewoon Corsair moeten gebruiken. Erg doordacht allemaal... 8)7
Zeker niet rommelig. Ziet er erg netjes uit!

Men moet ook altijd flink aandikken, om hun punt te maken.
In dit geval had je dus gewoon Corsair moeten gebruiken. Erg doordacht allemaal... 8)7
Ja snap er ook niks van dat hij opeens kwam met Vind het eerlijk gezegd een erg rommelige build, en dan zeggen dat Corsair nooit zulke problemen ooit gehad hebben.

Hij vergeet dat de CPU socket bij veel moederborden op een andere plek zitten, en ja dus niet een kast kan maken die de kat altijd op de goede plek heb zitten.

En bedenkt.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 6 juli 2020 15:43]

Oh mijn... Ik heb nooit beseft dat dit in al die kasten zat die ik de laatste jaren heb gemonteerd..
De druk die pushpins leveren op de cpu is ook niet altijd optimaal, waardoor het koelvermogen ook lager (kan) zijn.
Ik heb juist graag coolers die die pushpins gebruiken, ene kant erin haken, koeler vlak op de cpu, andere kant pushpin aandrukken, klaar. Je moet niet eerst die cooler op je cpu zetten en dan pas de pushpins vast zetten, dan is het wel een rotklus.
Als je de fan verwijdert zijn beide schroeven bereikbaar met een lange schroevendraaier, denk ik. Bij mijn Scythe Mugen 5 werd zelfs een lange (fijne) schroevendraaier meegeleverd.
Ja! Die schroevendraaier is echt fantastisch. Gebruik em vaak. (heb er laatst nog kastdeurkes mee afgesteld :))

Waar ik niet gelukkig van werd zijn de koelers die je met 4 schroeven moest aandraaien en je verder geen indicatie hebt hoe vast ze moeten. Als in dat je ze te vast kunt draaien.

Handvast is per persoon verschillend.

[Reactie gewijzigd door proditaki op 6 juli 2020 08:01]

Die pushpin dingen zijn vooral bedoeld om snel seriematig te kunnen bevestigen. Voor de zelfbouwert ellendig.
Voor een beetje bekwame zelfbouwer niet echt hoor, zolang de weekmakers van de puspins niet verhard zijn deze erg simpel te bevestigen en nieuwe push pins zijn ook gewoon los te koop.
Maar als je zo'n cooler toepast en je stuurt de pc naar je klant, dan heb je 10 procent kans dat de cooler is losgeschoten en met wat pech je hele board heeft gesloopt onderweg tijdens het transport.

Doe mij maar de coolers van AMD, ekker stevig geschroefd!
Daarom de kast liggend vervoeren. Zodat de koeler niet aan het moederbord trekt in 'n bocht.
Ik bedoel transport via DHL of PostNL. Die leggen niets neer maar gooien met de zaak.....
Voor transport via een pakketdienst zou ik een dikke koeler gewoon los mee verzenden, of van die expanding packing foam gebruiken. Zelfde geld voor de videokaart. Het risico is te groot dat ze er slecht mee om gaan.
Ik heb nog nooit een Intel stock cooler aangetroffen in een seriematig gebouwde PC. Lijkt me ook sterk dat die bestaan, immers gebruiken OEM's tray CPU's in plaats van boxed exemplaren, en leveren ze zelf een (goedkopere) koeler.
Even side note. Boxed exemplaren betekent niet dat er een koeler meegeleverd is. Het houdt alleen in dat er een "mooi" doosje om heen zit.
Inderdaad bij veel bijv instap Intel processors G5400 of Celerons zit er standaard een koeler bij, maar bijv de "boxed" i5 9600k(f) word geleverd in een doosje maar er zit geen koeler bij altijd checken of er wel of geen koeler bij zit als je die zou willen gebruiken natuurlijk ;) :)
Inderdaad bij veel bijv instap Intel processors G5400 of Celerons zit er standaard een koeler bij, maar bijv de "boxed" i5 9600k(f) word geleverd in een doosje maar er zit geen koeler bij altijd checken of er wel of geen koeler bij zit als je die zou willen gebruiken natuurlijk ;) :)
K-versies komen al jaren zonder koeler.

Om bij je G5400 te blijven:
Tray= zonder doos en koeler
Boxed= met doos en koeler
Het betekent ook dat je garantie krijgt. Tray exemplaren hebben hele beperkte garantie
Het betekent ook dat je garantie krijgt. Tray exemplaren hebben hele beperkte garantie
In NL heb je gewoon te maken met conformiteitsvereiste bij consumentenaankoop.
Inderdaad volgens mij heeft dat niks met de garantie te maken, al zie ik bijv wel bij Megekko dat Tray versies 12mnd garantie krijgen en Boxed, 36mnd, vreemd, iemand een idee hoe dat zit ?
Inderdaad volgens mij heeft dat niks met de garantie te maken, al zie ik bijv wel bij Megekko dat Tray versies 12mnd garantie krijgen en Boxed, 36mnd, vreemd, iemand een idee hoe dat zit ?
Dat is fabrieksgarantie. daar heb je niets mee te maken, of verkoper moet failliet gaan.
Je moet maar net een schroevendraaier lang genoeg in huis hebben, ik heb het gemerkt met mijn gelid koeler die werkt met hetzelfde systeem. Ik had dus op zondag niet zon schroevendraaier bij de hand dus er zijn wat krachttermen gevallen eerdat ie vast zat.
dit lijken me eerder renders, want het mounting mechanisme is door de socket bepaald en hier zie je op zowel de Intel als de AMD versie gewoon 2 vijzen die onbereikbaar zijn zonder de halve koeler te demonteren
Anoniem: 486671
@Rickah5 juli 2020 20:38
In dit filmpje zie je het complete setje mounting brackets. Het zijn dus niet alleen de schroeven op de renders.
https://youtu.be/h_pTIsov2Tg
Zo moeilijk is het niet. Fan er af beide schroeven aan draaien fan er op en klaar. werkt bij heel veel van dit soort torens zo.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 6 juli 2020 00:04]

Heb hier een hyper 212 terug moeten sturen omdat het mechanisme niet op mijn moederbord wilde, op geen enkele manier. Sinds dien nog geen andere cooler geprobeerd...
Nooit problemen mee gehad de mounting is wel lastig met die plastic stukjes maar verder fijne koeler, welk moederbord wilde je hem voor gebruiken?
Dat was dit mobo pricewatch: Asus Prime B350M-A. De backplate en de schroeven zitten vast waardoor het mounting geval van de hyper 212 er niet op kon. Had verder ook geen koppel schroeven oid om hem zonder te montere
Ik las inderdaad ook je andere topic van 12-08-2019, ik heb eigenlijk geen idee of dat tegenwoordig ook nog is met andere bordjes, iemand anders ervaring mee ???
Zou op zich wel handig zijn als het ergens apart vermeld zou worden.
Op de productpagina: https://www.asus.com/nl/Motherboards/PRIME-B350M-A/
1 afbeelding gezien vd achterkant maar ingezoomt is die niet duidelijk, zit ie gepopnageld ofzo ? |:(
Zo ziet het er van de achterkant uit, https://i.imgur.com/u2j7vKT.jpg. Lijkt niet echt alsof het echt vast zit, maar ik heb er vrij hard aan lopen trekken en schroevendraaier tussen geprobeerd (niets forceren).

PS.

Nu net het mobo opgezocht, https://www.youtube.com/watch?v=mvbE5-DOYy8, direct resultaat dat ik de vorige keer niet kon vinden.
Thanks for the review. I have this board and my critics are: Only one case fan header (as you mentioned), the second PCIe slot is covered by the GPU, Sata port 5 + 6 are unavailable if you use a m.2 ssd and the backplate is glued on the mobo, so you can not use CPU cooler with seperate backplate! With current BIOS 0502 the highest CPU voltage I get is 1,387V which is not enough for serious overclock. My corsair ram runs at 2933 MHz and the CPU with 3,8GHz. I did some videos about Ryzen but only in German.
Ah oke ja duidelijk :) jammer van die lijm |:(
de meerwaarde van zo'n koeler tov een pushpin intel crapding begrijp ik wel...

maar wat is met deze koeler de meerwaarde tov de meegeleverde amd ryzen koelers?....hoeveel stiller?…hoeveel betere oc? hoeveel koeler?

vind m vrij betaalbaar, vandaar dat ik t vraag. heb n ryzen 1700, loopt met stockcooler op 3,8ghz allcore ipv 3,0ghz...hoor m nauwelijks...wat ga ik hiermee vooruit...?
Geen idee hoe goed de 13X is, maar de Arctic Freezer 34 krijgt een R5 3600(x) prima getemperd en het is wat betreft geluidsproductie écht een verademing t.o.v. de stock koeler (20c koeler on load en de fans zijn véél stiller). Wat betreft OC kan ik niet over oordelen, daar zijn de 3600 chips niet echt geschikt voor.

Let op:
de R7 1700 werd wél nog met een goede koeler geleverd (1st gen wraith spire), dus daar zal het verschil minder groot bij zijn. De nieuwe Wraith spire heeft een slechtere heatsink en de fan draait op een hogere RPM. Ik denk dat je met de 1st gen wraith spire weinig verschil gaat zien (en horen) met deze 13X.
thnx...zal weinig uitmaken in mijn geval dus...
Je zou het altijd kunnen proberen natuurlijk, het is immers niet veel geld. Maar dan zou ik de "Arctic Freezer 34 duo" adviseren, t.o.v. je huidige Spire. Anders vervang je een top-down blower met één fan voor een tower met één fan.

De Duo kan met een push-pull configuratie meer lucht verplaatsen, of dezelfde lucht op een lagere rpm (dus stiller). Echter ben je dan wel 17,- duurder uit.. alhoewel dat nog steeds een goedkope oplossing is die wél beter is dan je Spire.
thnx,

begrijp dat ik dus best n degelijke koeler heb met de 1st gen wraith spire, en tja...er zijn altijd betere als je de beurs maar flink opentrekt.

maar nu denk ik dat ik t geld maar spaar voor een videokaartje...hoop dat de prijzen n beetje flink zakken...
das n andere koeler...veel duurder, groter en zwaarder...

zal vast beter zijn, maar daar ging mn vraag niet over...

toch bedankt
De reguliere 13X heeft een witte 92mm-fan met vloeistoflager, terwijl de 13X CO een grijze 92mm-fan krijgt meegeleverd met dubbele kogellager
Ik mis de informatie een beetje over wat het verschil in de praktijk is tussen deze twee lagers. Nu is het gewoon wat gedumpte informatie zonder enige context. Ik weet niet echt wat ik met deze informatie moet.
Bij een ventilator met vloeistoflager zit er een laagje vloeistof tussen de bewegende delen. Doorgaans is dit een betrouwbaar type lagering dat weinig lawaai maakt en lang meegaat. Arctic gebruikt dit type vaak in de ventilators die het aanbiedt.

Bij een ball bearing (of kogellager) rolt het bewegende deel over kleine balletjes die in een ring gemonteerd zijn. Dit is doorgaans ook erg betrouwbaar maar zou iets meer lawaai maken dan een vloeistoflager. Natuurlijk hangt er ook veel af van de kwaliteit en de eigenschappen van de ventilator waardoor een fan met vloeistoflager niet per se stiller is dan één met een kogellager. Binnen de lijn van deze koelers verwacht ik wel dat de versie met vloeistoflager hoger gepositioneerd wordt.
Flinke leek hier: Wat verandert er nou, jaarlijks gezien, aan processorkoelers? Groter en kleiner modelletje lijkt mij nou niet spannend. Kan mij moeilijk voorstellen dat ze telkens met iets innovatiefs komen. Hoe verschilt deze koeler bijvoorbeeld met een vergelijkbare uit 2015?
Dat de een niet op de andere socket past.

In principe ligt het eraan hoeveel vermogen een cpu opneemt en omzet in warmte, ik kan me voorstellen dat hoe kleiner het procedé, hoe minder warmte er relatief uit wordt gestoten.

Natuurlijk zullen koelers ook wel steeds iets beter/stiller/efficiënter worden maar de pasvorm lijkt me het grootste obstakel.
Hoe herbruikbaar zijn dergelijke koelers? Ik kan mijn 6 jaar geleden gekochte Noctua koeler voor een paar euro voorzien van een nieuwe adapter waardoor ik deze op bijna alle andere CPUs kan plaatsen (geen Epyc of Threadripper). Afhankelijk van hoe vaak je CPU vervangt zou dat een hele kosten effectieve oplossing zijn (niet te vergeten, stil). Op het tempo hoe lang ik doe met mijn PC's tegenwoordig heb ik pas met ~20 jaar m'n geld terug verdient... Dus niet altijd een goede investering. ;-)
Mijn Noctua's gaan nu al zo'n 10 jaar mee. Probleem is nu dat ze op een volgens moederbord niet keer gaan passen. Is de investering dik waard geweest. ;)
Inderdaad, Ik had liever een universeel fan model gezien zodat je die gewoon kan vervangen als de lagers versleten zijn.

Ik vraag me ook af hoe de grijze fan met kogellagers even stil kan zijn als de witte fan met vloeistoflagers. Beide hebben namelijk een gelijke geluidssterkte van 0,3 Sone, wat ruw overeenkomt met 22,5 dB, terwijl algemeen geldt dat kogellagers luider zijn dan vloeistoflagers.

De grijze fans met kogellagers krijgen trouwens de marketingnaam "CO" mee, wat staat voor continuous operation en dus langer zouden moeten meegaan. Al zie je dat niet aan de garantie. Die is voor beiden 6 jaar.
Tja uiteindelijk gaat het maar om een aantal zaken. Koelvermogen en de daaruit behaalde prestaties in verhouding met de prijs. In een tijd waar temps prestatie betekend zou ik nooit een budget koeler overwegen tenzij je een cpu van 100 euro heb.
Ik heb bij de aanschaf van mijn 9900k een dark rock pro 4 gekocht voor 75 euro. had dat goedkoper gekund vast wel maar dan had hij niet alle cores op 5 ghz gedraaid en had ik dus behoorlijk wat prestatie op tafel laten liggen. Daarnaast koelt hij ongeveer even goed als de beste noctua's maar is stillen en kostte hij minder bij aanschaf. Of de koeler wel of niet op de volgende socket zal passen zal me een worst zijn. tegen die tijd zijn er weer nieuwe koelers die beter zijn en meer prestatie geven.
Volgens onze buren ligt het er aan hoe zwaar je CPU belast wordt:
https://nl.hardware.info/...zomer-koel-testresultaten
Een Noctua NH-D15 is momenteel een tientje duurder dan de dark rock pro 4, als je een 2066 CPU had genomen had de NH--D15 beter gekoeld. Of de oude (Noctua) koelers nu significant slechter koelen dan de nieuwe generatie is altijd heel moeilijk te zeggen omdat men oude koelers niet test op nieuwe systemen...
Er goed om te zien dat bedrijven zich ook richten op de budget-markt , en niet alleen actief zijn in het high-end segment. Mooie koeler voor weinig geld :)
Huh,
hahaha, ik heb recent de Arctic Freezer 7xCO aangeschaft om n R5 3600 cpu mee te koelen.
Lijkt sprekend op de 13x,zie ik,op wat verschillen qua afmeting na.
Qua prijs zo goed als hetzelfde. Ik heb er nog geen 25 eu voor betaald, inc, verzendkosten.

https://www.hardwarewebwi...u-cooler-freezer-7-x.html


https://www.hardwarewebwi...ooler-freezer-7-x-co.html


Ben er tevreden mee, doch vraag me wel af, zal de 13x beter zijn dan de 7x?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee