Arctic introduceert Freezer 50-processorkoeler met rgb-leds voor 60 euro

Arctic brengt zijn Freezer 50-cpu-koeler uit. Deze koeler beschikt over twee fans en een dual tower-ontwerp. Ook voorziet de fabrikant deze koeler van argb-leds. De Freezer 50 is via Arctic beschikbaar en draagt een adviesprijs van 60 euro.

De Freezer 50 wordt geleverd met een 140mm-fan en een 120mm-fan, die respectievelijk draaien op een maximaal toerental van 1700 en 1800 rpm en zijn voorzien van een fluid dynamic-lager. De koeler heeft verder zes heatpipes met een diameter van 6mm. De fabrikant meldt dat geheugendimms met een maximale hoogte van 37,5mm onder de koeler passen.

Arctic voorziet de Freezer 50 van een zwart ontwerp met argb-leds. Deze leds kunnen via een argb-header aangesloten worden op moederborden. De verlichting wordt aangestuurd via software van ASRock, Asus, Gigabyte en MSI. Tegen een meerprijs van tien euro levert Arctic ook een losse argb-controller mee, waarmee de leds ook kunnen worden aangestuurd op systemen met moederbord zonder argb-header.

De Freezer 50 wordt geleverd met Arctics MX-4-koelpasta. De koeler is compatibel met socket AM4 van AMD en alle recente Intel-sockets vanaf LGA-1155. De Freezer 50 heeft afmetingen van 148x149,5x166mm en weegt 1160 gram. De koeler is beschikbaar via de website van Arctic en kost daar 60 euro.

Eerder kwam Arctic al met de Freezer 50 TR. Die koeler toont grote gelijkenissen met de nieuwe Freezer 50, maar is alleen geschikt voor de Threadripper-cpu's in het high-end desktop-segment van AMD. De Threadripper-editie heeft een groter koelblok voor de cpu, beschikt over twee extra heatpipes, en heeft dezelfde adviesprijs van 60 euro.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

17-10-2020 • 17:13

56 Linkedin

Reacties (56)

56
55
22
1
0
26
Wijzig sortering
Leuke CPU cooler, 2 fans in een coolblock, ben benieuwd hoe goed hij werkt, kan er ook een 3de fan bij, en heeft dat zin, hij is erg zwaar 1160 gram, dat is nog een gewicht wat er aan je MB (CPU socket) hangt.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 17 oktober 2020 17:36]

Waarom maakt men zich hier nog druk over?

Alle CPU Koeler tegenwoordig hebben een backplate.
Dat je em niet lekker aandraait en dus het gewicht niet goed verdeeld over de IHS. Je kunt daarmee toch redelijk wat kracht op het ding uitoefenen. CPU's die niet gesoldeerd zitten hadden daar best last van. Heb ooit eens een 3770K (in het echt) gezien die door de druk op de koeler tijdens transport defect was geraakt. Na delid was te zien dat de rand van de die ~0.5mm was ingedeukt over een oppervlakte van 1mm over de hele breedte en stukje PCB waar de lijm van de IHS zat was gescheurd / gebarsten.

Dit is precies de reden waarom je moet zorgen dat een hoge zware koeler goed gefixeerd of verwijderd is tijdens transport van een gebouwd systeem. Backplate of niet. Maar inderdaad, moderne coolers en capabele bouwers hoeven zich hier absoluut geen zorgen over te maken. Je bent wel echt veel kracht aan het uitoefenen als die dit voor elkaar krijgt bij het bouwen.
Tijdens het tillen is het wat lastig, maar als je hem met een auto vervoert zou ik de kast ook altijd gewoon op z’n kant leggen. Mijn SATA kabels hebben voor meer problemen gezorgd dan de CPU koeling met de duizenden kilometers die ik dat kreng gesleept heb in dit eerste halfjaar.
Heeft AM4 zelf al een backplate dan? Heb er laatst een in elkaar gezet, ik hoefde alleen de stock clip bracket te verwijderen maar geen backplate gezien in de verpakking.
AM4 heeft altijd een backplate ja.
Dat gewicht valt reuze mee hoor. Ik heb een be quiet! Dark Rock Pro 4.
Een moederbord (wanneer je daadwerkelijk alle schroeven gebruikt) en een koeler die goed gemonteerd zit kan heel wat hebben.

Misschien is het iets om rekening mee ten houden als je elke dag je pc verplaatst maar zelfs dan moet het kunnen.
Je zou voor de grap eens een oud moederbord door midden proberen te breken. Taai spul hoor!
Het gaat niet om het breken.

Lang geleden had ik een Toyota Prius. Het scherm op de middenconsole deed raar, soms wel/soms niet, touch werkte niet, radio haperde en meer ellende.
Na solderen van alle verbindingen in de print achter dat scherm werkte alles weer naar behoren.

Door heel vaak opwarmen en weer afkoelen van de print waren de contacten gewoon gebroken.
Een zelfde probleem is bekend van de Xbox: De RROD waar die dingen een tijd bekend om hebben gestaan werd hierdoor veroorzaakt.

Een te hoog gewicht aan je moederbord zorgt ook voor een te grote vervorming, ondanks dat de print zelf niet breekt. Zoals @N8w8 schrijft: Zorgt dat je de beweging beperkt als de boel eigenlijk te zwaar is. Door bijvoorbeeld het moederbord horizontaal te monteren (in een daarvoor geschikte behuizing, uiteraard). Dan kan alleen resonantie van de koelers nog schade veroorzaken.
Je kan evt nog kiezen voor n kast met horizontaal mobo, dan lijkt t me helemaal niks meer uitmaken.
Leuke CPU cooler, 2 fans in een coolblock, ben benieuwd hoe goed hij werkt, kan er ook een 3de fan bij, en heeft dat zin, hij is erg zwaar 1160 gram, dat is nog een gewicht wat er aan je MB (CPU socket) hangt.
Een derde fan zou de trek en duw toch wel verstoren.
Iemand enig idee of een koeler met fans, zoals deze hierboven, beter of slechter koelt dan een waterkoeler (bv liquid freezer 360)? En als slechter presteert, waarom zou je dan kiezen voor een fan-koeler?

[Reactie gewijzigd door Bl4ckSunr1se op 17 oktober 2020 19:59]

Wat mij het grootste voordeel lijkt van een water koeler, is dat de warmte direct buiten je systeem kast wordt afgevoerd. Bij een fan koeler circuleert het nog door je kast heen.
Tenzij je er een RTX3080FE onder je CPU heb hangen zou het niet z'n probleem moeten zijn en bespaar je wat geld.
9 van de 10 huidige pc kasten hebben een case fan achter, waardoor de warmte van de cpu fan direct word afgevoerd.
Prijs, kastruimte, volume, gemak van installatie, minder onderdelen.

Per persoon zullen de factoren verschillen en je zal vast reageren met "ja maar ik heb zat ruimte" en "jamaar ik vind waterkoeling installeren veel makkelijker", etc. Dat zal vast. Ik zal het zelf altijd bij een fan houden. Voorkeuren verschillen.
Waterkoeling is bijna altijd duurder, zeker als je een fatsoenlijke wil. Die jij linkt is ook een behoorlijk stuk duurder. En zeker onder idle zal een luchtkoeler eerder stiller zijn dan een waterkoeler. Waterkoeler is vooral interessant als je hele hoge vermogens hebt (eg overklokken) of voor de looks. Nu moet ik zeggen dat ik dit één van de mooiste luchtkoelers vind, maar algemeen zijn builds met een waterkoeler imo stuk mooier dan met een luchtkoeler.
En zeker onder idle zal een luchtkoeler eerder stiller zijn dan een waterkoeler.
Wait, waarom dan? Want de fans op mijn blok passen zich gewoon aan naar de temperatuur. Die hoor ik ook gewoon niet onder idle omstandigheden.
Fans wel, maar de pomp zal toch moeten blijven ronddraaien. Die kan ook wel rustiger gaan ronddraaien, zover mij bekend echter is dat een minder verschil dan een luchtkoeler die naar 700 RPM ofzo gaat.
Een aio draait altijd 100
Volgens mij zou de pomp van een AiO altijd op 100% moeten staan. Die van mij zit op een 3-pin header, dus er is ook geen sprake van variatie. Ik hoor ‘em alleen heel even bij het opstarten wanneer het water begint te bewegen.
Zou prima kunnen, heb dus zelf weinig (lees: geen) ervaring met waterkoeling. Daar heb je natuurlijk wel het verschil, luchtkoeling kan bij idle stiller omdat er geen pomp hoeft te draaien. Hoeveel geluid die pomp maakt en hoeveel last je daarvan hebt is een tweede.
Die pomp maakt in mijn geval geen hoorbaar geluid, ook niet met de fan uit. Ik heb er nu twee gehad (eentje met 1 fan, nu eentje met 2 fans van een ander merk) en het enige hoorbare is mijn GPU fan onder load. Wellicht is dit een issue met een custom loop of een oudere AiO, maar moderne AiO in een degelijke kast hoor je gewoon niet.
Het zal altijd van de omstandigheden afhangen. Maar andere kant, zelfde is waar voor mijn €30 lucht koeler op een 3700x. Enige wat hoorbaar is, is de gpu koeler onder load.
Je kan gewoon een aio op 50% zetten zonder probleem? Sommige AiO's geven ook meer/minder licht bij amount of % load
Je bedoelt denk ik de fans. En mijn AiO heeft geen kermislichten. De AiO pomp zelf draait op 100%, zoals het hoort, want 3-pin fan header.

[Reactie gewijzigd door ItsNotRudy op 19 oktober 2020 09:35]

Bedoelde uiteraard pomp zelf, deze kan je gewoon lager zetten in je uefi
Er is geen reden om je pomp variabel in te stellen of lager te zetten. Dat doe je met de fans op je radiators. Je wil helemaal niet dat het water langzamer gaat lopen of stil staat. Zolang het geen teringherrie maakt, gewoon op 100% laten lopen.
Mee eens, alleen kan je het wel lager zetten. Eerdere aio's hadden zelfs een fysiek switch en de masterliquid series heeft een curve die pas harder pompt bij higher load.

Ik zal voor de lol eens uitzoeken wat de manufacturer hiervan zegt , ik zie dat mijn cpu temps paar graden hoger zijn op 50%
Volgens mij zit er, als je een goede air koeler hebt, niet echt veel verschil meer in.Denk eerder dat je voor water kiest als je wat meer om een strak uiterlijk geeft (geen groot blok in je kast) of air voor betrouwbaarheid. Een air cooler kan nooit gaan lekken (al komt dat bij een aoi ook zelden voor) en blijft ook met kapotte fan nog passief wat koelen...

[Reactie gewijzigd door ironx op 17 oktober 2020 20:35]

heel wat fabrikanten en techsites danwel bloggers en youtubers hebben dit voor je getest..
Google maar eens:

Air Coolers vs Water Coolers

Heel veel videootjes waar je dan een wel overwogen besluit kan nemen.

Suc6 ;)
Ja, dat is inderdaad wel zo. Maar de bronnen die jij voorstelt worden telkens door de bril van één welbepaalde entiteit bekeken. Terwijl je hier heb een discussie hebt die verschillende meningen samenbrengt. :p
https://www.youtube.com/watch?v=hr0qLLv3dKc&t=3s

https://www.youtube.com/watch?v=7VzXHUTqE7E

Ik ben gewoon fan van 'old reliable & faithfull, 0% risico'. Zie mijn DRP4 air cooler. En zeer dichtbij dezelfde koeling, goedkoper en geen risico (op een fan na die kapot kan gaan natuurlijk).

Grootste reden is looks of als elk graadje je uitmaakt. Custom is beter dan AIO's maar met hogere kosten, risico's.
een goede air cooler koelt ongeveer hetzelfde als een 240/280mm water cooler.

het grootste voordeel van een airkoeler zijn installatie gemak, kosten(hoewel aio waterkoeler ook best meevallen in prijs) en minder onderhoud (zeker als het om een custom loop gaat).
Nice koeler! Ik baal best wel dat ik niet slimmer inkopen heb gedaan toen ik mijn huidige pc aan het bouwen was...ik heb helaas geen glaswand. Mijn moederbord, gpu en geheugen vertonen zulke mooie kleurtjes, maar helaas doet de zijkap van de kap alles teniet :'(

Deze koeler had er ook op gemogen...misschien toch maar voor een andere kast kijken haha. Iemand een tip?
die glaswand kan je toch zelf maken? Leuk project en als het lukt veel voldoening.
die glaswand kan je toch zelf maken? Leuk project en als het lukt veel voldoening.
Daar zeg je het al: áls het lukt. Als je niet alle gereedschappen en benodigde materialen hebt liggen, maar dat eerst bij elkaar moet scharrellen en ook nog hoopt tevreden te kunnen zijn met het eindresultaat, kan je je beter afvragen of de investering in een andere kast misschien niet een beter idee is.
Ik zou eerder aan andere case mods werken dan een glas aan zijkant. Psu cover, gpu backplate of een
backplate/motherboard shroud
Zelf laats een lancool 2 mesh besteld. (via caseking)
CIT kasten op Amazon zijn ultra veel value for money
Drempel en plexiglas zijn je beste vriend :) kan je ook nog geheel een eigen vorm maken. Ruit of trapezium, you name it. 2 venster gaten? Tralies idee? Kan allemaal!
Er zijn ook best wel wat kasten die losse transparante dekplaten verkopen, om je dichte plaat mee te upgrade. Welke kast heb je?
Ziet er futuristisch uit door die afscherming van heatpipes, het gewicht is behoorlijk maar daar ontkom je niet meer aan met de dubbele uitvoeringen.
Kort geleden een gtx 1060 vervangen voor een rtx 2070 die een stuk zwaarder is en het viel meteen op dat de laatste minder doorhing. Hetzelfde met de Scythe Fuma 2, ook een goeie 1000 gram.

[Reactie gewijzigd door Gerritvan3hoog op 17 oktober 2020 18:05]

Als deze leverbaar wordt met de Zwart-Witte Bionix fans gaat dit voor mij echt een instant-buy worden ook al heb ik laatst de Arctic Freezer 34 eSports DUO (Zwart / Wit) gekocht! :+
Zijn de fans standaard 120/140mm of is de fan 1 geheel met de bevestigingsframe? Dat zou een behoorlijke dealbreaker zijn, zeg.
Ik sloop altijd 1 fan eraf als er 2 opzitten. Komt nagenoeg altijd de flow ten goede en ook de db herrie
60 euro plus schaar
Je kan gewoon met de software de RGB uitschakelen.. Of anders koop je een ander merk/model.
ik begrijp de hele rgb push trend van de afgelopen 2 jaren ook niet. Ik moet naar mijn gevoel meer moeite doen om vergelijkbare producten zonder rgb te vinden. Dat het uit is te schakelen in software is imho hartstikke zonde van mijn geld en van de resources die zijn gestopt in de productie van de leds als ik ze toch niet ga gebruiken, en geeft goed weer dat we nog steeds houden van verspilling. Ik heb liever dat ik bij de kassa zelf om een plastic tasje vraag, dan dat er bij elk product op de band een plastic rgbtas door mn strot wordt geduwd.

Maargoed rgb lijkt een manier van fabrikanten te zijn om een hogere prijs voor producten te kunnen vragen zonder daadwerkelijk het product op het gebied van prestaties en efficientie te verbeteren. Daarnaast speelt er blijkbaar ook een toenemende vraag bij consumenten waarbij er imho sprake is van een puberale "vet kool en tof"-ness aan het hebben van een zonnebank/rosse buurt of landingsbaan lichten op je bureau.
Het is heel makkelijk. Mensen willen het, dus maken ze het. Heel simpel te begrijpen. :+
Of je het leuk vind, is een tweede.

Daarnaast zijn er meer dan genoeg producten zonder RGB of waar het alleen op de fans zit en/of wanneer je het uitzet het een 'normaal' model lijkt. Dark Rock (Pro) welke ik dus heb is een mooie fan zonder RGB.
Daarnaast als je naar de prijzen kijkt zijn er genoeg modellen in alle prijsranges te vinden dus hogere prijs vragen? Ik zie het niet.

En je kunt prima RGB hebben zonder het een disco te maken. Stijlvolle RGB is niet gelijk "vet kool en tof" RGB.
Dat is toch al 20 jaar rgb.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee