'E3-gamebeurs wordt geannuleerd wegens zorgen over coronavirus'

Het lijkt erop dat de E3 niet doorgaat. Meerdere media baseren zich op bronnen die aangeven dat de gamebeurs in Los Angeles wordt geschrapt vanwege de zorgen omtrent het coronavirus. Officieel heeft de organisatie hier nog geen besluit over naar buiten gebracht.

De Electronic Entertainment Expo moet volgens planning van 9 tot 11 juni in Los Angeles plaatsvinden, maar bijvoorbeeld Bloomberg meldt dat de organisator, de Entertainment Software Association, om 17:30 uur Nederlandse tijd de annulering wereldkundig zal maken. Dat baseert het persbureau op een bron die bekend zou zijn met de materie. De ESA zou een niet-publiekelijke memo aan partners hebben gezonden waarin de organisator zou schrijven dat het 'opties onderzoekt voor een E3-online-evenement voor deze zomer'.

Eerder meldde Ars Technica op basis van meerdere bronnen dat de ESA op korte termijn de gamebeurs gaat annuleren; de organisator wilde niet ingaan op vragen hierover. De onafhankelijke game-uitgever Devolver Digital roept mensen op Twitter op om hun vluchten en hotels voor de E3 te annuleren, al moet die oproep met een korreltje zout worden genomen, omdat dit bedrijf in 2017 in conflict raakte met de ESA. De uitgever zou toen geen plek op de beursvloer hebben gekregen, waarna het een eigen evenement probeerde te organiseren naast de locatie van de E3-beurs. Devolver Digital omschrijft de E3 ook als 'een speciale martelingsvorm'.

Tot op heden heeft de ESA officieel nog niets gezegd over een annulering. Op de website van de E3 staat nog altijd een update die toegespitst is op de zorgen over het coronavirus SARS-CoV-2. Daarin staat dat de beurs nog gewoon doorgaat en dat de organisatie de situatie dagelijks in de gaten houdt. Daarnaast staan er adviezen voor bezoekers, zoals het vaak wassen van de handen en het vermijden van direct contact met mensen die ziek zijn.

Door Joris Jansen

Redacteur

11-03-2020 • 08:26

183 Linkedin

Submitter: Caayn

Reacties (183)

Wijzig sortering
Juni lijkt inderdaad nog 'ver weg'.. echter zijn het nu al volop de voorbereidingen die moeten gebeuren.. Dus al massaal veel mensen die samen komen en zouden moeten samen zitten... Vandaar een vroege annulering noodzakelijk is (denk ik).

Wat ik merk op het werk (IT-sector zoals velen hier) is dat enorm veel evenementen met een internationaal karakter worden afgezegd... Zelf meetings met firma's worden op hold gezet, doe het maar via telefoon of via Microsoft Teams (of een andere tool)… Dat is natuurlijk de kracht van onze IT-sector, velen kunnen video conference houden dat je elkaar toch kan zien en horen... de tools zijn er, aan ons om het juiste voorbeeld te geven en ze massaal te gebruiken...

Afwachten wat het nog allemaal gaat geven...
Hier in Nederland, nu het virus rondwaart, zouden we misschien zelfs al meer moeten doen.

De maatregelen voor Brabant zijn heel verstandig, maar zouden eigenlijk best breder getrokken kunnen worden, naar aangrenzende gebieden. (Waar overduidelijk ook corona is)

Dat was ook de fout in Italië, de isolatie blijkt daar nu veel te klein te zijn ingezet, of ineffectief.

Voor iedereen in Nederland die de komende twee weken redelijkerwijs kan thuiswerken, zou het verstandig zijn. We liggen volgens sommige statistici ongeveer twee weken ‘achter’ op Italië.

Ook het alleen maar cancelen van de thuiswedstrijden van Brabantse voetbalclubs vind ik wat beperkt. Sla dan met zijn allen een hele ronde over.
En hoe zou een bakker thuis moeten werken? En een bouwvakker? Veel van ons werken in de IT in kunnen in de meeste gevallen makkelijk vanuit huis werken. Voor veel mensen in de producerende sectoren is dat niet te doen.

En over het in quarantaine plaatsen, let wel dat noordelijke regio's van Italie net zoveel inwoners hebben als Nederland, de provincie waarin Wuhan ligt is veel groter zelfs. De vraag is wat je precies moet isoleren in zo'n klein land als Nederland.

In Italië was het begin van de uitbraak al anders, daar was patient 0 ziek geworden en kunnen ze niet achterhalen waar hij/zij ziek is geworden. Hoogstwaarschijnlijk waren er al veer meer italianen besmet voordat ze hun eerste patient vonden. In Nederland lag dat iets anders.
En hoe zou een bakker thuis moeten werken? En een bouwvakker?
Daarom ook ‘waar het redelijkerwijs kan’

Die bouwvakker moet zijn ding doen, een bouwplaats ben je doorgaans niet echt in dicht contact met veel mensen, denk ik. (ik weet niks van de bouw).

Die bakker heeft een belangrijke rol, die kan ook niet thuiswerken, maar kan absoluut maatregelen nemen om zichzelf en zijn klanten te beschermen. Sowieso goeie hygieneregels (maar dat weten bakkers wel) Maar bvb. een bordje ophangen met de vraag aan klanten om afstand te houden is zeer gepast.
Laten ze liever wat realistischer informatie verspreiden. Dit lijkt veel te veel op paniekvoetbal.

Ten eerste: Wat we willen we? Tijd winnen om een medicijn te ontwikkelen dat de overlevingskansen verhoogt voor kwetsbare mensen. Daarom proberen de verspreiding te remmen tot de lente aanbreekt en de temperatuur weer stijgt. Dat geeft ons tot de winter om een remmend middel in voldoende mate te produceren.

Wat willen we daarna? Daarna laten we de natuur zijn werk doen. Mensen gewoon ziek laten worden net als de griep en zo weerstand laten opbouwen. Die weerstand zal dan de dodelijkheid van het virus afzwakken. Kwetsbare mensen kunnen we dan inmiddels enigszins beschermen. Maar bejaarden die al op omvallen staan zullen nu ook aan corona sterven. Maar die sterven toch, als het niet aan de ene is, dan wel de andere ziekte. Het belang is meer om mensen die tijdelijk zwakke afweer hebben zoals bijvoorbeeld mensen met chemotherapie te beschermen.

Moeten we dus paniekvoetbal spelen. Nee we moeten duidelijk maken dat er slechts tijdelijke maatregelen genomen moeten worden. Daarbij moeten we ook niet gaan overdrijven. En we willen ook gewoon realiseren dat het virus evenmin te stoppen is als de griep, maar dat er daarom geen paniek hoeft uit te breken. Ook bejaarden hoeven zichzelf niet op te sluiten als ze gezond zijn. De kans dat een bejaarde er aan overlijdt is iets van 4%, dat zijn niet de gezonde bejaarden.

Nu zie je dat gezonde mensen in paniek raken, de schappen leeg kopen, terwijl ze helemaal niet tot de risicogroep horen. En je hoeft ook geen gekke dingen te doen. Gewoon regelmatig de handen wassen verlaagt het risico al velen malen en remt de verspreiding. En dat hoeft niet met speciale zeep of zo. En als je wat korter wast is het effect nog steeds heel positief. Veel mensen leven in het waanidee dat als je één virus zou laten overleven, deze zich dan razendsnel vermenigvuldigd tot een gevaar.

Niets is minder waar, gevaarlijke bacterien en virussen zijn in lage concentratie geen gevaar voor het lichaam, onze afweer weet daar prima raad mee. Pas bij een hogere concentratie wordt het gevaarlijk. Daarom zit de heilzame werking van de afwas ook niet in de werking van het afwasmiddel maar de verdunning die het vele water met zich meebrengt. Zoals oma ook weet te vertellen, schoonmaken doe je door veel en vaak schoon water te gebruiken.

Met eenvoudige aanpassingen kun je het risico flink verkleinen en daar help je als gezonde mens dan niet zo zeer jezelf mee, maar je medemens met een zwak afweersysteem. Voor de gezonde mens is blootstelling juist goed en noodzakelijk om afweer op te bouwen. Een andere misvatting is dat babies en kinderen tot de kwetsbare groep horen. Juist niet, die kunnen door hun snelle metabolisme veel gemakkelijker weerstand opbouwen. Het is juist zaak dat je in kindertijd zoveel mogelijk weerstand opbouwt tegen ziektes door contact, daar heb je de rest van je leven plezier van. Voeden je ouders je overdreven schoon op, dan maakt je dat juist kwetsbaar later. Dank je wel overbezorgde ouders.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 11 maart 2020 17:10]

En we willen ook gewoon realiseren dat het virus evenmin te stoppen is als de griep, maar dat er daarom geen paniek hoeft uit te breken. Ook bejaarden hoeven zichzelf niet op te sluiten als ze gezond zijn. De kans dat een bejaarde er aan overlijdt is iets van 4%, dat zijn niet de gezonde bejaarden.
Ik weet niet of het virus niet te stoppen is. De kans voor iemand van 60+ is 4%, 70+ is 8% en 80+ is 15%..

Dus nee, die hoeven zichzelf niet op te sluiten, maar als samenleving moeten we hun wel beschermen.
Wat we willen we? Tijd winnen om een medicijn te ontwikkelen dat de overlevingskansen verhoogt voor kwetsbare mensen.
Dit is maar een deel. Aan de ene kant willen we dit, maar een medicijn is echt nog maanden weg. Op dit moment willen we voorkomen dat de Intensive Cares overstromen zoals in Italie. De crisis is vrij acuut daar en dat kan hier ook.
Nu zie je dat gezonde mensen in paniek raken, de schappen leeg kopen, terwijl ze helemaal niet tot de risicogroep horen. En je hoeft ook geen gekke dingen te doen. Gewoon regelmatig de handen wassen verlaagt het risico al velen malen en remt de verspreiding. En dat hoeft niet met speciale zeep of zo. En als je wat korter wast is het effect nog steeds heel positief. Veel mensen leven in het waanidee dat als je één virus zou laten overleven, deze zich dan razendsnel vermenigvuldigd tot een gevaar.
Dat paniek kopen viel in Nederland wel mee? Wel de zeep uitverkocht en dat is 'terecht'. Wat belangrijke informatie ter aanvulling. Een bacterie kan zichzelf vermenigvuldigen, maar zoals je zelf opmerkt: een virus heeft daar een gastheer voor nodig, dat kan alleen in zieke mensen. Die zeep is inderdaad heel goed, omdat deze het lipide (vette) omhulsel van het virus kapot maakt en daarmee het virus inactiveert.
Met eenvoudige aanpassingen kun je het risico flink verkleinen en daar help je als gezonde mens dan niet zo zeer jezelf mee, maar je medemens met een zwak afweersysteem. Voor de gezonde mens is blootstelling juist goed en noodzakelijk om afweer op te bouwen.
Dit klopt, maar wederom slechts deels. Voor ziektes waar een redelijke 'herd immunity' voor bestaat, oftewel, binnen de bevolking is al enige weerstand is dit geen slecht idee.

Op dit moment heeft niemand in Nederland weerstand tegen dit virus. Ongeveer 15-20% van de gevallen heeft langdurige, intensieve zorg nodig. Ventilatoren, nierdialyse en lever-ondersteuning. Gemiddelde heb ik niet beschikbaar, maar dit gaat eerder om weken dan dagen tot herstel.

Op dit moment is het voor de gezondheidszorg alle hens aan dek. China heeft met drastische maatregelen het aantal doden tot 'maar zo'n 3000' weten te beperken. Italie zit intussen op 300 en een ziekenzorgstelsel op instorten.

Wat dus ook betekent dat andere operaties op dit moment daar in het geding komen. Anno 2020 is een blinde-darmontsteking eigenlijk een sinecure. Totdat er geen plaats in het ziekenhuis meer is, omdat honderden mensen aan de beademing liggen. En dat is het grootste gevaar en waarom drastische maatregelen nodig zijn. Als we niet de infectiegroei *nu* temperen, dan zitten we met de huidige ratio's binnen 2 weken op Italiaanse toestanden.
Dit soort virus is niet te stoppen dat hebben professoren al vanaf het begin gezegd. Het gaat niet om stoppen maar afremmen. Uiteindelijk komen wij er allemaal wel een keer mee in aanraking tenzij we permanent geïsoleerd gaan leven.

Business insider is geen betrouwbare site voor informatie over ziekten en die informatie is ook nog niet echt voor handen omdat we wel weten hoeveel mensen sterven maar niet hoeveel mensen besmet zijn. Dat nu bijvoorbeeld is gebleken dat mensen ook de ziekte kunnen doorgeven zonder de verschijnselen te vertonen maakt het aantal besmette mensen in een klap een stuk groter en daarmee ook de mortaliteitscijfers weer lager. Omdat de media alleen maar inzoomen op het aantal doden ontstaat wederom een volstrekt vertekend beeld zoals eerder bij de Mexicaanse Griep. Toen stierven ergens in korte tijd 60 mensen, later bleek dat al langer een veel grotere groep besmet was.

Kijk ook jij focust weer op het aantal doden. Besef dat kwetsbare mensen sowieso het loodje leggen door om het even welke infectie. Als het dan toevallig een coronavirus is, dan hebben we er weer een smaak erbij, maar dat wil niet zeggen dat elke corona dode een dode meer is. Mijn zus is toevallig ook overleden aan een griepvirus na een chemotherapie in het ziekenhuis. Daar is toen ook geen paniek over uitgebroken, dat gebeurt regelmatig.

Dat is een nadeel van ons denken waarbij we overdreven inzoomen op dingen en het algemeen verband niet meer zien. De beeldvorming die dan ontstaat is niet evenwichtig meer. Ook als we straks een middel hebben, zullen nog steeds hopen mensen sterven zoals nu met de griep ook. Waarschijnlijk zullen er dan wat minder aan de griep sterven, omdat de corona eerder kon toeslaan.

Ook al zou de ziekte zeer dodelijk zijn, dan noch zouden we machteloos zijn. We kunnen onze samenleving niet even anders inrichten vanwege een ziekte. Dit is ook weer een van de nadelen van internationale handel met zijn internationale verkeer van goederen en arbeid. Wereldwijde coöperatie heeft ook zijn nadelen. Het leidt bijvoorbeeld ook tot kaalslag in de natuur als de barrières worden afgebroken.

Als je niet wil dat de medische diensten overstromen moet je niet zoveel alarmerend nieuws verspreiden. Onze samenleving zit inmiddels vol hypochonders die zichzelf ziekten aanpraten. Bij een ziekte die de symptomen heeft van Griep en verkoudheid is het dan helemaal een feest.

Nogmaals de echte werking van wassen zit niet in het dood maken van het Virus. Dat virussen dood gaan van handen wassen is gelul dat inderdaad nu overal te lezen is. De werking zit simpelweg in het verdunnen van de concentratie. Zeep is daarbij nuttig omdat het vet oplost dat op de huid zit en daarmee ook ziekteverwekkers helpt lozen die daarin kunnen ophopen. Virus-dodende middelen zijn niet effectief en dat soort middelen heeft meer negatieve effecten dan positieve. Gewoon niet gebruiken. Zeep is prima en kost weinig.

Zeep was niet alleen uitverkocht in de supermarkt maar ook dingen als paprika's, knoflook, waarvan gezondheidsfreaks speciale gezonde werking verwachten. Mensen zijn tegenwoordig zo ver van een natuurlijke vorm van leven verwijderd dat ze zich gek laten maken door allerlei gezondheidsgoeroes die met wetenschappelijke onderzoeken mensen om de oren slaan. Maar zoals een arts pas schreef, als op gezond eten en leven aankomt heeft de wetenschap maar weinig opgeleverd. voor elk onderzoek verschijnt later wel weer een ander die het tegendeel beweert. Veel onderzoeken worden gefinancierd door de industrie die ze alleen openbaart als ze er voordeel bij hebben. Bij veel onderzoeken deugt de methodologie niet. De conclusies van onderzoeken worden vaak opgerekt tot ver buiten het toelaatbare enz.

Verstandig is om mensen goede gewoonten aan te raden zoals regelmatig handen wassen. Alle hens aan dek en zo, klinkt allemaal heel leuk en zal ook zeker het geval zijn, maar als puntje bij paaltje komt geeft dit geen controle over de ziekte. Alleen in China kan de regering snel en krachtdadig optreden. Maar ook daar is het een kwestie van uitstel zoeken tot er beter middelen zijn om de aanval af te zwakken. Uiteindelijk raakt iedereen toch besmet en dat is ook het beste om de mensheid weerbaar er tegen te maken. En ook in China is het grootschalige optreden ook een politieke zaak.

In Italië is het probleem veel groter dan gedacht, omdat de ziekte juist minder dodelijk is dan verwacht. Het land dat daar de beste gegevens over heeft is Zuid Korea, daar wordt namelijk standaard iedereen in de omgeving gratis getest (Amerikanen mogen $3000 betalen om zich te laten testen, privatisering van de zorg is zo fijn!). Daardoor is gebleken dat veel meer mensen zijn besmet dan verwacht (ook zonder symptomen), en dat het aantal doden dus over een veel grotere groep besmetten gaat. De lagere mortaliteit betekent echter ook dat de doden in Italië berusten op veel meer besmettingen dan werd verondersteld. En daarmee zeggen experts is de hoop om het nog te containen vervlogen.

Wat nu gebeurt is politiek. Media maken hoop stennis, dus politici laten zien dat ze actie ondernemen. Dat doen ze zelfs tegen beter weten in, want het volk eist dit! Zo hebben ze fibronil ook verboden zonder dat dit gerechtvaardigd was en daarmee juist het enige goede middel tegen luizen verloren. Want de media hebben het tot groot vergif verklaard! Idem met asbest dat totaal gevaarloos is, alleen bij de verwerking gevaar oplevert voor mensen die er veelvuldig in lopen zagen, vooral in afgesloten ruimten. Dat de mensen in de asbestfabriek er longziekten van kregen, wil dan ook geheel niet zeggen dat het een gevaar is in huis. Maar in de media gaat alles een eigen leven leiden.

De moderne mens is wat dat betreft een zenuwlijder. Dood hoort bij het leven. We zijn allemaal ten dode opgeschreven. We moeten ergens aan dood. Corona lijkt me niet de vervelendste dood. Jarenlange medische behandeling is veel zwaarder voor patient en familie. We focussen veel te veel op gevaar en dood. We zouden beter aandacht kunnen besteden hoe we het leven prettiger maken door bijvoorbeeld de werkstress te verminderen.

Vroeger zeiden de mensen: "Je gaat wanneer je tijd gekomen is", en maakten daar veel minder ophef over. De moderne mens kan niets meer velen, geen risico meer, geen overlast van de buren, geen verkeerde uitlatingen. Een soort permanente slachtofferschapsbeleving is populair aan het worden. En dan dat consumentisme waarbij mensen direct de vuist heffen als iets niet helemaal naar hun wens is. wat een vervelende ontevreden mens is er toch gegroeid op de overvloed.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 11 maart 2020 19:01]

tl;dr: "We gaan toch allemaal dood, dus doe maar niks".
Ook al zou de ziekte zeer dodelijk zijn, dan noch zouden we machteloos zijn. We kunnen onze samenleving niet even anders inrichten vanwege een ziekte. Dit is ook weer een van de nadelen van internationale handel met zijn internationale verkeer van goederen en arbeid. Wereldwijde coöperatie heeft ook zijn nadelen. Het leidt bijvoorbeeld ook tot kaalslag in de natuur als de barrières worden afgebroken.
Onzin. We zijn niet machteloos. We kunnen prima maatregelen nemen. We zijn een rijk en innovatief land. China is het al op hun manier gelukt, wij kunnen dat ook.

Maar dan moeten we wel aktie ondernemen. Dat is niet "paniek zaaien", dat is een goede analyse maken en vervolgens naar de feiten handelen.

En mijn analyse is: we moeten de maatregelen zoals we die in Brabant hebben ingevoerd landelijk trekken.

[edit]Terzijde. De bron van die gegevens van Business Insider is simpelweg de gegevens van de Chinese CDC. Daar kun je kanttekeningen bij zetten, maar dat zijn op dit moment de cijfers die we hebben. Als jij andere cijfers over de mortaliteit per leeftijdsgroep daar tegenover kan zetten, maar zolang je dat niet doet, dan is het gewoon ongewelvallig nieuws niet willen horen. Lees een willekeurig artikel over de situatie nu in Italie en dan wordt je niet vrolijk. Dit is niet "een griepje". Het spijt me dat dat niet zo'n leuke boodschap is.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 11 maart 2020 20:06]

Zeep vernietig wel degelijk dit corona virus want die heeft namelijk een lipide membraan/enevelope.

Dus loopt aub niet zulke onzin te verkondigen.
Dat ontken ik dus niet, maar daarin zit niet de hoofdwerking van zeep. Daarbij zegt een kreet als "zeep vernietigt coronavirus" niet veel. Hoe lang moet je dan wassen om alle virussen te doden? Ik heb nergens wetenschappelijk onderbouwd gezien dat 20 seconden blootstellen aan zeep genoeg is om alle coronavirussen doden. Weet jij hoe lang een chirurg zijn handen wast voor een operatie met een borsteltje voor hij zijn steriele latex-handschoenen aantrekt?

In het vernietigen zit niet de belangrijkste werking. Veel belangrijker is dat zeep de vet en vuil laag oplost en door de gootsteen laat spoelen. Daar zitten namelijk alle ziekteverwekkers in. En veel belangrijker dan de totale ausrottung is om regelmatig je handen te wassen waarmee je steeds de concentratie weer tot aanvaardbare niveaus omlaag brengt. Want onbewust raak je toch de hele dag je gezicht aan met je handen waarmee je ze weer besmet. En anders is het wel je toetsenbord, je mobieltje of een van die vele andere magneten van ziekteverwekkers. Een menukaart in restaurant is al een magneet. alles wat van hand tot hand gaan zijn een risico enz. Sommige mensen worden daar helemaal paranoia van.

Om de een of andere reden denken mensen altijd in "search and destroy" als enige effectieve middel. In het Westerse denken moet het kwaad nu eenmaal uitgeroeid worden. Dat soort religieuze denkbeelden zweeft ook rond in het denken over ziekten. Nee je roeit niets uit door je handen te wassen. Regelmatig handen wassen vermindert alleen de kans op overdracht in gevaarlijke concentraties. En daarmee help je dan vooral kwetsbare mensen.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 12 maart 2020 06:10]

En waar is jouw bewijs dan ?

Jij maakt de claim dus dan moet je ook naar een studie verwijzen.
Google 'viruses soap' en je ziet honderden artikels met uitleg waarom zeep virussen met een proteine enveloppe meteen vernietigt.
Wat is meteen? Dat is geen wetenschappelijke term. Zijn ze binnen seconden dood nadat ik mijn handen in zeepwater heb gedompeld? Waarom zitten chirurgen dan tientallen minuten hun handen te schrobben met een borsteltje om daarna steriele handschoenen aan te trekken? Wat een dwazen toch. Ze hebben helemaal niet door dat je handen alleen maar in zeepwater hoeft te dompelen, gaan ze meteen dood "doordat de proteine-envelope meteen vernietigd wordt". Google bewijst het!

Het is van geen belang of de virussen levend of dood door de gootsteen gespoeld worden. Is dat nu echt zo moeilijk te begrijpen? Dit onderwerp is vijftien jaar geleden al uitgebreid in het nieuws geweest toen er allerlei desinfecterende middelen populair werden. Het leidt voornamelijk tot smetvrees. Artsen en Wetenschappers raadden toen die middelen af.

Heb je wel eens afgevraagd waarom we de afwas doen met een synthetisch afwasmiddel? Dat doodt namelijk helemaal geen ziekteverwekkers. Waarom? Omdat het helemaal niet nodig is ze te doden. Ze spoelen gewoon met het waswater weg. Het is ook niet nodig ziekteverwekkers de totale oorlog te verklaren. Ze tot lagere concentraties te brengen is genoeg om ze ongevaarlijk te maken. Heb je ze eenmaal opgedaan dan zijn ze door je aanrakingen sowieso overal aanwezig. Daarom is dit hele idee van totale uitroeiing onzin.

Overigens, vroeger deden de vrouwen de afwas met gewone zeep. Pas later zijn die synthetische afwasmiddelen gekomen. Die werden aangeprezen om hun steeds extremere prestaties om schuim te maken. Het kulverhaal werd er in gestampt dat schuim nodig was voor het vet oplossen. Niemand heeft ooit aangevoerd dat dit een gevaar voor de volksgezondheid was. Je kan je handen ook met afwasmiddel wassen als je extreem de vetlaag wil verwijderen met alle microorganismen. Alleen is dat niet best voor je huid.

Verder zou ik maar niet al te veel vertrouwen op de "honderden" artikelen die nu vrij komen. Zo een epidemie zorgt voor een stortvloed van berichten waarbij men elkaar napraat. Het barst immers van de zelfverklaarde gezondheidsdeskundigen die pseudo-wetenschappelijke kul verkopen. Gezondheidwetenschappers worden zelfs wanhopig van alle onuitroeibare onzin die wordt verspreid en grif geloofd.

Probleem met deze generatie is dat ze steeds minder bredere kennis heeft. Parate kennis is vervangen door Google. Daardoor kunnen ze de informatie die ze vinden niet meer in een bredere context plaatsen en beoordelen. Gezond verstand bestaat dan niet meer. Het vooral blindvaren op Internetbronnen die vaak zelf ook weer heel eenzijdig maar verschijnselen kijken.

Het resultaat is de paniekgolf die we nu zien waar ook onze ministerpresident aan mee doet.

[Reactie gewijzigd door Elefant op 13 maart 2020 18:02]

Of andere voetbalclubs wedstrijden over moeten slaan lijkt me meer aan knvb en soortgelijke groepen om te bepalen. Wat betreft evenementen zijn de Brabantse gemeente's vrij duidelijk, ALLE evenementen met meer dan 1000 deelnemers.

Om gemeente Eindhoven even te quoten (bron):
Een verbod op alle evenementen met meer dan 1.000 deelnemers.
Bijvoorbeeld: betaald voetbalwedstrijden, dance events en concerten, een grote beurs op de Technische Universiteit Eindhoven en de carnavalsoptocht in Oosterhout.
Of andere voetbalclubs wedstrijden over moeten slaan lijkt me meer aan knvb en soortgelijke groepen om te bepalen
Dit is off-topic hoor, maar waar ik me wel een beetje aan erger bij organisaties als KNVB, maar ook universiteiten is dat ze dingen zeggen als.

"We volgen de richtlijnen van het RIVM, die geven aan dat er geen reden is om het evenement niet door te laten gaan".

Wat ze daarmee doen is echter hun verantwoordelijk en zelfdenkend vermogen uitbesteden aan het RIVM.

Het RIVM heeft de kennis en expertise niet om voor iedere organisatie te bepalen wat ze wel/niet moeten doen. Die geven alleen de *minimale* richtlijnen af. Wat je dus minstens zou moeten doen, niet wat je maximaal zou kunnen doen.

Dat is een gebrek aan fantasie. De KNVB en clubs weten veel beter waar hun supporters bijvoorbeeld vandaan komen. Ajax en Feijenoord hebben echt niet alleen lokale inwoners als fan, die hebben landelijk bereik. Ze zouden daar toch iets mee kunnen doen? Bijvoorbeeld fans in besmette gebieden vragen niet te komen. Of handenwasakties bij de ingang van het stadion. Ik roep maar wat, ik run geen voetbalclub.

Het punt is dat iedereen lijdzaam het RIVM lijkt te volgen, in plaats van het RIVM volgt + eigen maatregelen neemt.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 11 maart 2020 16:10]

Ook het alleen maar cancelen van de thuiswedstrijden van Brabantse voetbalclubs vind ik wat beperkt. Sla dan met zijn allen een hele ronde over.
Dit ligt vooral in het feit dat ze nu aan het kijken zijn wat ze moeten doen. Ik denk dat dit gewoon een eerste stap is die even snel genomen kan worden, maar er moet nu worden gekeken naar wat de mogelijkheden zijn. Op zich hadden ze dit al eerder kunnen doen, maar het is ook lastig om in te schatten hoe het zich gaat verspreiden.
Als het aan mij ligt, zou dat in de toekomst zelfs liever eerder de norm worden! Waarom moeten al die mensen en spullen nog altijd de hele wereld over gevlogen worden, naar de honderden zo niet duizenden events per jaar? Dat kan een stuk efficienter en duurzamer. Ik zou graag zien dat video-conferencing (voor een 'echt' conference) eens meer benut gaat worden.

Natuurlijk zijn er voordelen aan elkaar in persoon zien en spreken, maar dat kan een stuk selectiever denk ik.
Het zou voor het klimaat ook gewoon mooi zijn. Misschien kunnen we door deze pandemie met zijn allen van onze vliegverslaving afkomen. Alsof het nodig is om voor elke vakantie of vergadering de hele wereld over te vliegen. En de tijd die mensen in een vliegtuig of op een vliegveld zitten is toch nauwelijks productief.
Het is nog geen pandemie hoor. Misschien wordt het dat nog maar tot dusver nog niet.
|:( Haha dit is echt wel een pandemie. Daar is iedereen behalve het WHO het wel over eens.
@Slurp
Inmiddels noemt ook de WHO het een pandemie. Terecht. Er is geen vaccin of medicijn beschikbaar en de besmettingen zijn wereldwijd flink toegenomen.

Uiteindelijk zal een groot deel van de wereldbevolking besmet raken. Het enige dat we kunnen doen is het indammen en afremmen om tijd te kopen.

Bij een griepgolf kunnen ouderen, en ook niet ouderen, een griepprik halen. Dit kan nog niet bij het coronavirus. Dit maakt deze ziekte anders dan een normale griep. Naast het feit dat patiënten een stuk zieker worden tov een normale griep.

Hysterie zal je ongetwijfeld her en der hebben, dat valt in Nederland wel mee. Ook omdat het besef er wel is bij rivm en de overheid dat uiteindelijk een groot deel van Nederland besmet zal raken, net als in de rest van Europa.

[Reactie gewijzigd door KoffieAnanas op 11 maart 2020 18:24]

Tjah, bij veel van dit soort evenementen zijn er presentaties achter gesloten deuren om journalisten alvast kennis te laten maken met een game, techniek of mechanic om alvast een idee te geven wat ze aan het maken zijn en om alvast wat hype te gaan genereren de komende maanden. Het blijft nog steeds lastig om dergelijke zaken via conferences te doen omdat mensen die beelden op kunnen nemen.

Beurzen zoals deze draaien om marketing en daar hoort ook een stukje Non Disclosure Agreement bij voor zaken die pas de komende maanden gepresenteerd gaan worden. Voor veel pers betekend de E3 dat ze materiaal krijgen voor vele weken vooruit. Het bepaald ondertussen dus ook een deel van de inkomsten.
Anoniem: 1350842
@paoper11 maart 2020 10:19
Dat is zo, maar dan kom je dus in de vraag moet alles zo efficient mogelijk? Business events zijn niet alleen maar bedoeld voor informatie, het is ook gewoon het hele event waarbij mensen kunnen netwerken, de producten/games kunnen uitproberen, contact kunnen hebben met de personen verantwoordelijk (wat nog altijd makkelijker is face-to-face).
In mijn branch (Toegepaste Wiskunde) is het nog steeds lastig om via conference calls discussies te voeren. De enige echt effectieve discussies vinden nog altijd plaats bij een krijtbord. Het voordeel is gewoon dat je op meerdere krijtborden zoveel tegelijk kwijt kan dat je het overzicht niet kwijtraakt. Je zou verachten dat we in 2020 inmiddels wel een ander middel zouden hebben, maar blijkbaar nog niet.
Google Meet i.c.m. een Jamboard ga je vrij ver mee komen denk ik? Hoewel ik niet zeker weet of je met z'n allen tegelijk aan dezelfde Jam kan werken?
Op veel IT Beurzen wordt toch ook nieuwe technologie voorgesteld die je bijvoorbeeld niet mag filmen/fotograferen. Lijkt me moeilijk om dit te controleren in een virtuele omgeving.
Wij gaan al verder. Wij moeten veel reizen en vaak in groepen. Het management verdeelde we al over verschillende vliegtuigen vanwege normaal risicobeheer, nu ook de andere medewerkers. Ook verdelen we ons nu over verschillende hotels in het liefst verschillende steden voor het geval van een plaatselijke lockdown.
Wat voor branche is dat dan? Want veel zaken kunnen inmiddels toch wel vanuit een vaste locatie of met minimaal personeel op locatie worden uitgevoerd?
Dienstverlening waarbij we bij de klant op locatie moeten zijn. Maar intussen bericht gehad dat reizen nu volledig is stilgelegd.
Ik heb all collega's die in ploegendiensten thuiswerken (de Ma/Di ploeg heeft dus nooit fysiek contact met de Wo/Do groep). Mijn werkgever heeft ons jaarlijks management update overleg afgelast.

Andere bedrijven hebben bijvoorbeeld "key personel" dat niet meer naar kantoor MAG totdat de crisis voorbij is om de continuïteit te waarborgen. Ondertussen worden bergen autorisaties en tokens klaar gelegd voor als we allemaal thuis moeten kunnen werken, en alles wat een zachte G heeft moet al thuiswerken. Ik kan me niet voorstellen dat we de enige zijn die ons voorbereiden op een situatie zoals in Italie, waarbij iedereen zoveel mogelijk thuis blijft, en we toch ons werk gedaan moeten krijgen.

Inderdaad is de IT een van de sectoren die hier redelijk goed mee door zou kunnen werken, wordt een stuk moeilijker in retail/productie.
Het hangt er even vanaf hoe het zich gaat verspreiden. In principe draait het vooral om het aantal dagelijkse besmettingen zo laag mogelijk te houden zodat de zorginstellingen de snelheid aankunnen. Dan kan het dus voldoende zijn als zoveel mogelijk werknemers thuis blijven en evenementen worden afgeschaft.

De andere vraag is hoe lang we dit vol kunnen houden, want je gaat mensen krijgen die wel of niet op het werk komen die daar niet of wel nodig zijn. Zoals de Rabo-storing al aantoonde vandaag, kan een klein probleem grote gevolgen hebben. En niet elk bedrijf heeft zijn IT op orde dat zoveel mensen thuis kunnen werken, dus niet iedereen is voorbereid.

Maar het gaat dus vooral om de verspreidingsgraad en als een deel van werkend Nederland gewoon op kantoor werkt, is dat geen probleem maar thuis werken kan prima werken. En de bedrijven waar wel mensen naartoe komen, moeten maatregelen treffen die verspreiding tegengaan (net als dat je thuis moet doen).
Hier ook al "key personel" wat thuis moet blijven werken.

Verder de "spelregels":

• Iedere medewerker vormt een duo met een andere medewerker die (grotendeels) elkaars werk kunnen overnemen.
• Per duo bepaal je wie A-medewerker of B-medewerker is
• De helft van een (scrum)team is A, de andere helft is B.
• De A-medewerkers werken deze week op kantoor. B-medewerkers zijn thuis.
• Maandag 16 maart is de eerste wisseldag, dan zijn de B-medewerkers aanwezig op kantoor
• Verwacht wordt dat dit voor de komende weken geldt, per week wordt bekeken tot wanneer.
• De A-medewerkers werken in de oneven weken op kantoor.
• De B-medewerkers werken in de even weken op kantoor.
• A-medewerkers zullen hun B-collega’s dus een tijd niet zien!
• A-Medewerkers en B-medewerkers gaan dus ook niet samen naar borrels, bijeenkomsten, samen thuiswerken etc. etc. Deze groepen blijven ten alle tijden gescheiden.
• Bij ziekmeldingen onder bijvoorbeeld de A-medewerkers wordt niet aangevuld met een B-medewerker. Dan krijg je alsnog mogelijke besmettingen. Je blijft in de A of B groep.
• Dit geldt voor alle functies.
• Bij oneven teams, geen trio’s maken. Team B bestaat dan uit 1 persoon meer dan team A.

Let ook op het feit dat je als medewerker maar op 1 locatie per dag mag komen.
Goed uitgedacht systeem, maar helaas wordt er geen rekening gehouden met dat beiden
medewerkers ook naar huis gaan en (bijna altijd) een sociaal leven hebben naast werk.
Corona is niet binnen een paar maanden voorbij en dus is het slechts een kwestie van tijd
voordat beiden werknemers ziek worden.
Het idee is uiteraard (zoals jij ook snapt), dat ze niet tegelijk ziek worden, om de continuïteit te waarborgen. Als de tweede ziek is, is de eerste (hopelijk) alweer beter.

[Reactie gewijzigd door GoT.Typhoon op 11 maart 2020 12:25]

Het zal vooral om economische, commerciële redenen zijn. Ik vermoed dat het aantal inschrijvingen drastisch lager zal zijn dan voorgaande jaren. De komende tijd zouden maar heel weinig mensen zich aanmelden, dus verstandig om het event bij voorbaat al af te gelasten. Uiteraard ook verstandig om gezondheidsredenen.

Persoonlijk zou ik nogal schrik hebben naar de VS te moeten afreizen. Is er altijd veel commentaar geweest op China en het onder de pet houden van informatie. De VS lijkt op dit moment erger dan China. De regering in de VS doet er alles aan om de problemen onder het tapijt te schuiven om de economie maar draaiende te houden. Ik zie nergens een betrouwbaar beeld van de situatie in de VS. Nog los van de berichten dat ze daar veel te weinig testkits hebben. Zo kun je ook doen alsof het wel meevalt. Gewoon weinig mensen testen. Dan blijft het besmettingsaantal vanzelf laag... :+
Je kunt hierboven net zo goed de VS vervangen door NL.
Dat klopt precies, NL stelt zich heel naïef (dat noemen ze nuchter, omdat dat zo stoer is), tegenover het virus, daarom hebben we al meer besmettingen dan België en gaan we binnenkort ook Duitsland inhalen. :)

NL ziet het als een wedstrijdje.
Nee, want in NL hebben we veel meer testkits ter beschikking en alle besmettingen worden centraal bijgehouden en publiekelijk bekendgemaakt.

Niet iedereen kan nu eenmaal getest worden, dus het aantal gerapporteerde besmettingen ligt lager dan het daadwerkelijke aantal. Dat is ook bekend en ook wat onze overheid communiceert.

In de VS zijn veel te weinig testkits beschikbaar, en wordt er vrij weinig vanuit de overheid gecommuniceerd. Trump erkent het probleem niet eens, Rutte wel. Dat is al een groot verschil. Je kunt het niet eens zijn met de aanpak, maar dat is een andere discussie. Het begint al bij erkenning.

Ik vind juist dat het tot nu toe redelijk goed wordt opgepakt in NL. Het enige dat je kunt doen is het coronavirus zoveel mogelijk afremmen. Om 2 redenen. Opdat er ten eerste in de tussentijd een medicijn ontwikkeld kan worden, of antistoffen voor een preventieve prik. En ten tweede om overbelasting van de zorgverlening te voorkomen.

Uiteindelijk zal een groot deel van de bevolking besmet raken, je kunt dit niet indammen en dan denken dat het vanzelf uitdooft. We zullen er met z'n allen aan moeten geloven.
Ik had vorige week 2 dagen @Cisco Amsterdam in de agenda staan - dit evenement is eveneens afgelast met de angst voor Corona. Wel jammer, had graag even wat anders gedaan dan de dagelijkse werkzaamheden. (Verandering van spijs doet eten)
Tsja. Laatst op Embedded World geweest. Ook veel stands leeg, inclusief grote namen. Maar heel weinig bezoekers gezien ook helaas.
“De onafhankelijke game-uitgever Devolver Digital roept mensen op Twitter op om hun vluchten en hotels voor de E3 te annuleren, al moet die oproep met een korreltje zout worden genomen, omdat dit bedrijf in 2017 in conflict raakte met de ESA. De uitgever zou toen geen plek op de beursvloer hebben gekregen, waarna het een eigen evenement probeerde te organiseren naast de locatie van de E3-beurs.“

Dit ligt iets ingewikkelder. Ik ben er in 2016 geweest en toen hadden ze al een evenement voor E3 bezoekers op een parkeerterrein naast de Convention Center.

Ze hadden in 2017 plannen voor een grotere en meer zichtbare plek, wat uiteindelijk niet door kon gaan. Devolver verdenkt de ESA er van dat ze de stad hebben overtuigd om geen vergunningen te verlenen.

Maar de conflicten tussen de man achter Devolver en de ESA spelen al VEEL langer.

https://www.polygon.com/e...00k-on-banned-e3-festival
Beetje vroeg nog om daar nu al over te beslissen lijkt mij.
Want we gaan wachten tot we zeker weten dat 25% van de bezoekers het virus bij zich draagt om het eens lekker te verspreiden..of neem je nu eens tijdig maatregelen op basis van de feiten.
- Verspreid via lucht en daardoor 2 keer makkelijk dan de griep
- Verspreid a-symptoom, tijdens een potentiële incubatietijd van 2, 3, of 4 weken
- Is veel dodelijker dan de griep.

Ga er nu maar aan wennen, dit jaar wordt een sociaal en economisch rampjaar.
- Overbevolkte en/of gesloten ziekenhuizen
- Oprakende voorraden
- Hoger dan gemiddeld sterftecijfer
- Internationaal reizen zal steeds meer beperkt raken
- De beurzen gaan uiteindelijk bezwijken onder het geweld
- Goud zal verdubbelen in waarde.
> Die gooi ik er in, omdat ik het interessant vind om te zien of dat uit gaat komen xD

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 11 maart 2020 08:43]

- Verspreid via lucht en daardoor 2 keer makkelijk dan de griep
Niet waar, het virus is niet airborne. Het verspreid zich via relatief grote druppeltjes die vrijkomen bij hoesten of niezen. R0 is wel hoger, ongeveer 2,2 bij Corona tegenover 1,3 bij Influenza.
- Verspreid a-symptoom, tijdens een potentiële incubatietijd van 2, 3, of 4 weken
Niet waar. Corona verspreid zich juist door hoesten en niezen, zolang er geen symptomen zijn is de kans op verdere besmetting nihil.
- Is veel dodelijker dan de griep.
Dat is nog heel erg lastig om te zeggen. De grote, vraag is of alle besmettingen bekend zijn. We weten dat er ook besmettingen zijn waar vrijwel geen of zeer lichte klachten voorkomen. Het is erg goed mogelijk dat met name in China veel meer mensen besmet zijn zonder dat we dat weten.


Je roept dat er gehandeld moet worden op basis van feiten, maar die heb je zelf niet echt op een rijtje. Dit soort paniekzaaierij werkt uitsluitend averechts.
Bij de GGD en het RIVM zitten de mensen met kennis, volg hun adviezen op en ga geen onjuiste informatie verspreiden. Dat helpt niemand.
COVID-19 zal naar alle waarschijnlijkheid dit jaar (!) absoluut dodelijker zijn dan influenza. Maar dat maakt het ziek worden an sich waarschijnlijk niet gevaarlijker dan bij influenza. COVID-19 is namelijk een nieuwe mutatie, en daardoor heeft niemand antilichamen. Dat resulteert weer in een snellere verspreiding dan bij een (normaal) influenza virus, en daardoor het is voor kwetsbaren véél waarschijnlijker om in aanraking te komen met dit virus.

Want ook voor een kwetsbare kan ziek worden via influenza levensgevaarlijk zijn. Jaar in jaar uit gaan hier veel kwetsbaren/ouderen aan dood, het blijkt vaak de laatste druppel. Men heeft een te zwak immuunsysteem om te kunnen vechten tegen het virus, met een longontsteking als gevolg. Het lichaam is weer te zwak om te kunnen vechten tegen de longontsteking, met de dood als gevolg.

Normaal worden de kwetsbaren indirect beschermd door de niet kwetsbare bevolking. Het influenza virus heeft bij veel mensen amper kans zich te verspreiden, daar zorgen de antilichamen wel voor. Hierdoor zien we geen gigantische sterftecijfers.

Daarmee wil ik niet zeggen dat COVID-19 = H1N1/H2N3/etc, want het exacte ziektebeeld is nog steeds niet helemaal duidelijk, maar het lijkt er sterk op dat het verloop hetzelfde is als iemand die ziek wordt via influenza.

Beschermen van kwetsbaren is dus het devies, en wellicht is het globale 'vaccin' de niet kwetsbaren ziek te laten worden. Dat geeft het in de toekomst geen kans om grootschalig terug te keren.

[Reactie gewijzigd door MadDogMcCree op 11 maart 2020 14:10]

@Marcel317 @Anoniem: 1350842 @Sylistar

edit:
https://en.wikipedia.org/wiki/Influenza
Even doorscrollen tot case fatility rate (of zoiets, het is een tabel).

edit2
Statistisch verschil COV2 vs Influenza.(Scrollen voor plaatje)
https://www.businessinsid...3?international=true&r=US

Nogmaals, ik zit op m'n werk, dus het oogt allemaal wat kortaf. En ja, ik heb geen idee hoe en waarom wij overheidsinstanties op dit moment vertrouwen (en zéker geen Nederlandse, want die hebben zélfs een deel van de adviezen van de WHO niet over genomen. Nou dan heb je het toch wel echt over "rente over rente") over SARS-COV-2. Dat neemt niet weg dat ik inderdaad wel vertrouw op de gegevens van de generieke griep, omdat die 100% gedocumenteerd is, over meerdere jaren is gevolgd en over de wereld door verschillende instanties individueel wordt uitgevoerd. Voor de griep zijn er vaccins en is het voorkomen ervan daarom vrij eenvoudig.

Ik hoop dat dit beantwoord waarom ik overheidsinstanties wel quote m.b.t. gegevens van influenza en niet wens te quoten op basis van COV2.

Met betrekking tot Airborne: (Wiki)
An airborne disease is any disease that is caused by pathogens that can be transmitted through the air by both small, dry particles, and as larger liquid droplets[1]. Such diseases include many of considerable importance both in human and veterinary medicine. The relevant pathogens may be viruses, bacteria, or fungi, and they may be spread through breathing, talking, coughing, sneezing, raising of dust, spraying of liquids, toilet flushing or any activities which generates aerosol particles or droplets.
https://www.cdc.gov/infec...solation-guidelines-H.pdf
I.B.3.c. Airborne transmission.
For certain other respiratory infectious agents, such as influenza130, 131 and rhinovirus104,
and even some gastrointestinal viruses (e.g., norovirus132 and rotavirus133 ) there is
some evidence that the pathogen may be transmitted via small-particle aerosols
, under
natural and experimental conditions. Such transmission has occurred over distances
longer than 3 feet but within a defined airspace (e.g., patient room), suggesting that it is
unlikely that these agents remain viable on air currents that travel long distances.
Met betrekking tot Aerosol:
https://en.wikipedia.org/wiki/Aerosol

Hieronder slechts een graai uit wat artikelen met betrekking tot wel of niet Aerosol. Ten eerste; Aerosol: 100% JA
Ten tweede; Aerosol is nog steeds een ruim begrip. In de paniek denkt men wellicht aan kilometers verspreiding op basis van één ademhaling, maar dat is lariekoek. Het probleem zal zich voornamelijk voordoen bij het hoesten, omdat er daarbij vrij veel druk op staat en in dat geval het virus zich enkele meters kan verspreiden.

Maar dat maakt de verspreiding van het virus wél veel makkelijker in o.a. grote menigtes, of binnenhuis.

Dit leidt ook tot die R0 van 2.3+
Daar moet bij worden gezegd, dat een R0 geen statisch getal is. Als iedereen in Nederland in quarantaine zou gaan en effectief niemand kan aansteken, dan neemt de R0 af en zal zelfs beneden 1 komen (afname groei). Dit is de reden dat China zo in heeft gegrepen en wellicht waarom de acties van de Zuid Koreaanse overheid zo succesvol zijn, met een zeer laag sterftecijfer als gevolg. Uiteraard zal dit slechts een component zijn.

Begin Februari:
http://www.cidrap.umn.edu...atory-protection-covid-19
Donald Milton, MD, a professor of environmental health at the University of Maryland, helped prove via the use of his Gesundheit machine that influenza could be spread via aerosol transmission. He said he is in contact with colleagues in Singapore who are attempting to study the transmission of the COVID-19 viruses, which are often called nCoV, for novel coronavirus.

Though Chinese officials said earlier this week that they believe the coronavirus is transmitted only via droplets, implying they do not believe airborne or contact transmission plays a role, Milton said that statement is likely rooted in fear, not science.

"To me this sounds like someone trying to deal with panic, because people panic when they hear airborne transmission and long-distance transmission," he said. He said there has been scientific evidence of aerosol transmission of MERS-CoV (Middle East respiratory syndrome coronavirus), so it is likely possible for this novel coronavirus, as well.

Milton cautions that the difference between aerosol and droplet transmission is largely in name only. Respiratory droplets, emitted with a sneeze or a cough, are commonly thought to land within 6 feet of patients and are too large to be buoyant on air currents. Respiratory aerosols are droplets too, Milton said, but smaller and light enough to travel farther.

"You cannot tell the difference epidemiologically between something aerosol transmitted by weak sources and large droplet spray," said Milton. "They behave so similar, it's very hard to pick up the difference."

He said he suspects the capability of long-distance transmission with COVID-19 will be connected to source strength, or how symptomatic a person is.
Februari 25:
https://www.youtube.com/watch?v=xWj9OUAfTLQ
“마스크 착용하면 괜찮다”...비말보다 강력한 ‘에어로졸 전파’ 팩트체크

Earlier this month, China admitted that aerosol transmission of COVID-19 is possible.
Does that mean the virus spreads through the air?
To shed light on what you need to know and be prepared against, here's our Lee Kyung-eun.
Aerosols are tiny particles suspended in the air.
They can be either solid or liquid and are generated when people cough or sneeze.
They are typically larger than 0.5 micrometers, but much smaller than droplets.
On February 19th, China's National Health Commission admitted that the novel coronavirus can be transmitted through aerosols.
It is a major shift from its previous stance that the virus is contracted through droplets and close contact.
So, here comes the most fundamental question: are aerosols more dangerous than droplets?
Yes.
Aerosols can transmit the disease more easily because they are lighter and smaller than droplets, so are capable of staying in the air for longer.
Then, can we get infected just by breathing next to a patient?
The answer is no.
Experts say that aerosol infection is different from airborne infection,... in which the virus floats in the air like tuberculosis.
They say aerosol infection rather only happens in certain conditions.
"It is prone to occur in hospital during medical procedures like inserting a tube into the respiratory system, which causes a burst of mass aerosols. That's why the medical staff there wear personal protective equipment."
So, the possibility of aerosol infection in our everyday lives is extremely low, but it could still happen when a patient sneezes really hard or when you are exposed to high concentrations of aerosol in an enclosed environment for a long period of time.
Then in those situations, can we still prevent aerosol infection?
Experts say wearing a mask can effectively prevent aerosol infection as well as blocking droplet infection.
"Any mask you wear to prevent coronavirus is capable of blocking aerosols."
The coronavirus may spread more easily than previously believed, but experts say droplet infection is still the main route of transmission.
Lee Kyung-eun, Arirang News.
Met betrekking tot A-Symptoom (Zelfs de WHO geeft toe dat dit waar is, na 20 dagen doen alsof het niet waar was:
https://www.who.int/docs/...-19.pdf?sfvrsn=96b04adf_2
Further, transmission in the first 3-5 days of illness, or potentially pre-symptomatic transmission –transmission of the
virus before the appearance of symptoms – is a major driver of transmission for influenza. In contrast, while we are
learning that there are people who can shed COVID-19 virus 24-48 hours prior to symptom onset, at present, this
does not appear to be a major driver of transmission.
Dat neemt niet weg dat de WHO een economisch belang moet afwegen tegen paniek en daarom kiest voor de makkelijke weg.
Begin februari waren er al rapporten die deden vermoeden dat tijdens de incubatieperiode het virus al werd overgedragen:

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2001468
This case of 2019-nCoV infection was diagnosed in Germany and transmitted outside Asia. However, it is notable that the infection appears to have been transmitted during the incubation period of the index patient, in whom the illness was brief and nonspecific.3

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 11 maart 2020 13:27]

Houd toch op jongens. Het is al sinds begin februari bewezen dat het aerosol is.
Aerosol is NIET hetzelfde als verspreiding via de lucht oftewel 'airborne'.
Aerosols zijn kleine tot middelgrote (water)druppeltjes, dat is echt iets anders dan 'airborne' waarbij een pathogeen zich zelfstandig door de lucht kan verplaatsen en op die manier ook langere tijd kan overleven.

Bij een airborne pathogeen zou je besmet raken wanneer je in de direct omgeving van een besmet persoon komt. Zoals bekend is dat bij Corona niet het geval, je zal in aanraking moeten komen met (water)druppels die direct uit de besmette persoon komen (niezen of hoesten dus). Dat moet ook binnen hooguit 2 meter zijn, anders overleeft het virus niet.
En van het Coronavirus weten we dat het (water)druppeltjes nodig heeft (zoals heel veel virussen trouwens) en niet alleen lucht.

Om de door jou gelinkte Youtube bron maar even te quoten:


Experts say that aerosol infection is different from airborne infection,... in which the virus floats in the air like tuberculosis.
They say aerosol infection rather only happens in certain conditions.

[Reactie gewijzigd door renevanh op 11 maart 2020 11:29]

Je zou eens op rivm.nl kunnen kijken... Maar dat vind jij een 'niet betrouwbare bron want het is de overheid'.
De enige bronnen die jij gaat accepteren zijn bronnen die je zelf aandraagt en die jouw punten ondersteunen. Bronnen die structureel eenzijdig zijn, zoals je in een eerdere reactie al gepost hebt. Dat is geen discussie, dat is zonder enige basiskennis je in een discussie mengen waar je geen kaas van gegeten hebt.
Ik vind het vooral een onbetrouwbare bron, omdat ze niets doen met de informatie in de wereld.
Iets doen met de informatie is ook helemaal niet aan het RIVM, dat is aan de lokale of landelijke overheid. Daarmee is de informatie van het RIVM niet onbetrouwbaar.

De overheid doet overigens exact wat de WHO voorschrijft:
https://www.who.int/docs/...nes.pdf?sfvrsn=81ff43d8_4

Dat dat voor jou misschien niet genoeg is moet je zelf weten, volgens alle experts is de huidige gang van zaken hoe verspreiding tegen gegaan moet worden zonder complete gebieden of landen stil te leggen, met alle gevolgen van dien.
De maatregelen zijn erop gericht om de situatie waarin het besmettingsgevaar gemiddeld of hoog is, te voorkomen. Situaties waarin het besmettingsgevaar laag of zeer laag is voorkomen doet meer kwaad dan goed.

Je kan simpelweg niet een land 2 weken lang compleet lamleggen. Daar is onze infrastructuur, onze voedselvoorziening en onze samenleving niet op ingericht. Als je daadwerkelijk bang bent voor het virus kun je beter zelf maatregelen nemen om jezelf te beschermen en niet blijven wijzen naar overheden die het volgens jou verkeerd doen.
Kijk, iets waar we over eens kunnen zijn. Lam leggen kan niet. We zullen dus moeten vertragen en uitspreiden. Helaas zijn we daar wel enorm laat mee. Mogelijk dat het RIVM inmiddels de richtlijnen en communicatie van de WHO volgt, maar weken nadat de WHO al had aangegeven dat asymptome verspreiding een ding is, kwam het RIVM nog met de statement dat dit niet het geval was.

We zijn nu sowieso te laat.
Houd toch op jongens. Het is al sinds begin februari bewezen dat het aerosol is.
Mode of transmission: Early reports suggest person-to-person transmission most commonly happens during close exposure to a person infected with COVID-19, primarily via respiratory droplets produced when the infected person coughs or sneezes. Droplets can land in the mouths, noses, or eyes of people who are nearby or possibly be inhaled into the lungs of those within close proximity. The contribution of small respirable particles, sometimes called aerosols or droplet nuclei, to close proximity transmission is currently uncertain. However, airborne transmission from person-to-person over long distances is unlikely.
https://www.cdc.gov/coron...trol-recommendations.html
Je neerbuigende houding is zeer vervelend. Het enige wat je doet is constant roepen dat iedereen het verkeerd heeft, elke bron slecht is, behalve als het om jouw bronnen gaat. Met bewijzen komen doe je echter niet.
Anoniem: 1350842
@Oyxl11 maart 2020 10:27
Je houding is dus gebaseerd op het feit dat jij sommige informatie aanneemt voor feiten, zonder bronnen.

En ja, houdt de economie op gang. Onze hele maatschappij is gebaseerd op de economie, daar kun je van vinden wat je wilt, maar als de economie stil ligt heb jij helemaal niks (zeker in Nederland, een kenniseconomie zonder economie, ik hoop dat je van bloembollen houdt)
Je hebt helemaal gelijk. De economie moet blijven gaan. Maar dat belang sluit een objectieve benadering van de situatie uit. Deze zal altijd ingekleurd worden door het economisch belang. Daarom zijn rapporten en communicaties vanuit organisaties die dat belang delen, niet volledig betrouwbaar.

Voor de duidelijkheid; Ik stel niet voor dat we in paniek raken, ik stel simpelweg dat de informatie vanuit de overheid niet als betrouwbaar kan worden bestempeld.
Je hebt 100% gelijk, maar hier nemen ze het allemaal niet zo serieus en blijven we lekker handjes schudden, daarom hebben wij België al ingehaald en gaan we binnenkort Duitsland voorbij. :)
Hoi Bram,

Nergens refereer ik naar Nederland. Nederland is nog geen statistiek. Te weinig geïnfecteerden, te weinig doden, te weinig genezen.

Er is nog geen collectie die relevante informatie biedt.
En dat is mijn punt. Er is nog geen relevante collectie van data waar je echt iets mee kan. Dus stop alsjeblieft met sterftecijfers/%.

Daarnaast een ander voorbeeld. Stel jij bent minister van volksgezondheid. In dat land breekt een virus uit. Gemuteerd en wel van dier naar mens. Je weet zo goed als niks van dit virus. Niet hoe het gemuteerd is, wat de mortaliteit is, wat de ernst is, hoe het zich verspreid. Je tast in het duister in land van 1,3 miljard mensen. Waarbij je al eerder een virus uitbraak hebt gehad.
Ga jij dan zeggen, fuck it, we zien dat het zich snel verspreid, maar we wachten eerst de cijfers even af. Of maak je de beslissing, we gaan zo veel mogelijk de verspreiding proberen af te bakenen.

Wij als NL die alles op afstand kunnen volgen. Beetje bij beetje wordt er meer duidelijk. Informatie die beschikbaar is moet ook in perspectief worden geplaatst. Dat wordt gedaan door professionals, zowel wereldwijd als in NL. De conclusie is: een milde griep. Risicogroep ouderen en verzwakte mensen. Dit is niet anders dan bij de normale griep. Alleen binnen die groep ligt het sterftecijfer hoger, dus moeten wij voor de groep extra waakzaam zijn.

De economie is belangrijk, denk je nou echt als het een virus was met een ernstige aard en bedreiging voor het volk. Dat wij onze mensen en economie daar niet voor zouden beschermen? Weet je wat voor klap dat zou betekenen? Denk je nou echt dat wij de economie voor 2 maanden willen laten doordraaien om vervolgens met de gebakken peren te zitten? Dan heb je echt een bord voor je kop.

Als laatste, ziek worden is in een bepaalde mate niet erg. Begrijp me niet verkeerd, ik heb het niet over dodelijke ziekten (ik ben voor vaccinaties). Je immuunsysteem is geniaal, maar het moet wel 'uitgedaagd' worden. Dat is waarom je vaccinaties een aantal keer krijgt. Zodat het heel goed wordt in het herkennen van en bestrijden van. Door ziek worden versterk je, je immuunsysteem. Dit hebben wij nodig, voor als we een keer iets verkeerds eten. Dat ons lichaam adequaat reageert. Maar ook voor interne zaken is het goed om een sterk immuunsysteem te hebben. Net zoals een virus muteert, muteren onze cellen dagelijks. Soms met ernstige gevolgen, zoals kanker. Alleen ons lichaam detecteert dat en ruimt dat op. Iedereen die dit leest heeft waarschijnlijk een gemuteerde cel gehad die kanker had kunnen worden, alleen heeft het nooit de kans gehad om zich te ontwikkelen. En dat is maar goed ook.

De hele maatschappij is gericht op het constant door moeten gaan op maximale prestaties. Dat is niet realistisch, shit happens. Zo ook een keer ziek worden. Ik hoop heel erg dat mensen wat minder panisch over worden.
Eerst zeg dat je moet stoppen met sterftecijfers verkondigen. Want je maakt rekensommetjes. Dit is niet data analyseren en cofactoren meenemen.
Het is onvoorstelbaar dat we hier met z'n allen aannemen dat China praktisch haar volledige economie in quarantaine brengt voor een griep.
Daarna zeg ik dat jij angst probeert te zaaien om te zeggen dat China zijn economie op slot gooit. Terwijl dit logische response is als je totaal niet weet waarmee je dealt.

Daarna zeg ik dat er meer data binnenkomt en er meer bekend over wordt. Het wordt geclassificeerd als mild. Dit is aan de hand van wat er tot nu toe bekend is. Door professionals beoordeeld.

Ik blijf het zeggen, plaats data in perspectief! https://www.statista.com/...avirus-covid-19-patients/

Een voorbeeld uit de link. ~15% van de geregistreerde +80 overlijd(in China). Echter is slechts 3.2% van de patiëntenpopulatie +80. Natuurlijk blijft ~15% wat in deze leeftijdscategorie komt te overlijden veel. Maar het is niet dat alle +80 dood neervallen. Daarnaast. Hoeveel +80 zijn er in China. Hoe verhouden zij zich tot de NLse +80 qua gezondheid. Wat is het effect van jarenlange blootstelling van smog? The list goes on and on.

Als je je dan toch wil branden om data te gaan verkondigen. Wees dan duidelijk en neem meerdere bronnen, meerdere factoren mee in het verhaal.
Je mag je daar prima achter scharen. Een bekende tactiek om niet inhoudelijk te reageren.

Waarom wij geen lockdoen hebben? Omdat, zoals ik al tien keer gezegd heb, steeds meer informatie beschikbaar is. Alle informatie die wel beschikbaar is wijst op een milde griep. Wat ik namelijk uit jou bron haal, is dat 80.9% van de geregistreerde patiënten (waarvan 1/3 geen laboratorisch ondz heeft gehad) milde klachten heeft. Verder, jou bron, corrigeert niks.

http://weekly.chinacdc.cn...c4-41e9-9a9b-fea8db1a8f51
The very large number of cases included in our study was a major strength. Nevertheless, our study did have some important limitations. Firstly, a large proportion of cases included in our analysis (37%) were not confirmed by nucleic acid testing since this process is slow, labor intensive, and requires specialized equipment and skilled technicians. Yet all 72,314 cases were at least diagnosed clinically and investigated by trained epidemiologists. Secondly, some records did have missing data for a few important variables of interest—Wuhan-related exposure, comorbid conditions, and case severity—which limits our ability to draw conclusions from the data.
Je zou het voor de grap eens moeten lezen, i.p.v. cherry picking. Daarnaast probeer ik niks te bewijzen, ik probeer je bewust te maken dat je geen uitspraken moet doen als je niet weet waar je het over hebt. De informatie die jij gebruikt heb je duidelijk geen zicht op. Waarschijnlijk omdat je je eigen bronnen niet verifieerd.

Ik zeg ook niet dat het 'slechts' een griepje is. Het is een griep, maar meer ook niet.
Er zijn nog twijfels over het wel of niet airborne zijn van het virus. Er werd eerst onderzoek getoond waarin het duidelijk werd dat het virus mensen op 4.5m afstand had besmet en dat het virus tot wel 30 min in de lucht blijft hangen. Dit onderzoek is dinsdag weer ingetrokken zonder dat daarbij een reden is gegeven. Laten we hopen dat de reden is dat het toch niet in de lucht blijft hangen...
Waarschijnlijk omdat het niet peer-reviewed was. Voor zover ik in ieder geval begrepen heb.

Oh dit is trouwens wel een lachertje. Ik word helemaal de moeder gedownvote, omdat ik lucht zei en men beweert dat ik een nuance had moeten aanbrengen, want Aerosol -ne Airborne, vind ik dit op de wiki:
An airborne disease is any disease that is caused by pathogens that can be transmitted through the air by both small, dry particles, and as larger liquid droplets[1]. Such diseases include many of considerable importance both in human and veterinary medicine. The relevant pathogens may be viruses, bacteria, or fungi, and they may be spread through breathing, talking, coughing, sneezing, raising of dust, spraying of liquids, toilet flushing or any activities which generates aerosol particles or droplets. Human airborne diseases do not include conditions caused by air pollution such as Volatile Organic Compounds (VOCs), gases and any airborne particles.
Nou, ja, dan doe ik maar een solo victory dance.
Doe jij je solo victory dance, lees ik het bronartikel wat het iets genuanceerder EN correct uitlegt...

https://www.cdc.gov/infec...solation-guidelines-H.pdf

Hoofdstuk I.B.3.b en 3c
I.B.3.c. Airborne transmission.
For certain other respiratory infectious agents, such as influenza130, 131 and rhinovirus104,
and even some gastrointestinal viruses (e.g., norovirus132 and rotavirus133 ) there is
some evidence that the pathogen may be transmitted via small-particle aerosols
, under
natural and experimental conditions. Such transmission has occurred over distances
longer than 3 feet but within a defined airspace (e.g., patient room), suggesting that it is
unlikely that these agents remain viable on air currents that travel long distances.
En bedankt daarvoor, die heb ik even naar m'n andere post verschoven. Weer extra ondersteuning voor de betreffende uitspraak.

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 11 maart 2020 13:28]

Knap ge-quote en PRECIES wat ik had verwacht: selectief quoten om je gelijk te halen:

in I.B.3.b (Droplet Transmission) staat namelijk:
examples of infectious agents that are transmitted via the droplet routeinclude Bordetella pertussis110, influenza virus23, adenovirus111 , rhinovirus104, Mycoplasma pneumoniae112, SARS-associated coronavirus (SARS-CoV) [...]
En waar hebben we het over in dit geval? Precies, een SARS gelijkend coronavirus.

Case closed.
Nee, SARS-COV en SARS-COV-2 zijn NIET vergelijkbaar. Ik ga even een bron zoeken voor je ;)
Je doet een logische, maar foute aanname.

o.a.:
https://www.who.int/emerg...-the-virus-that-causes-it
ICTV announced “severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2)” as the name of the new virus on 11 February 2020. This name was chosen because the virus is genetically related to the coronavirus responsible for the SARS outbreak of 2003. While related, the two viruses are different.

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 11 maart 2020 13:34]

Genetisch vergelijkbaar, beide zijn coronavirussen en beide verspreiden zich op dezelfde manier. Uiteraard zijn ze verschillend, anders had het nu ook wel SARS geheten.
H1N1 en H5N1 zijn ook verschillende virussen, maar beide wel influenzavirussen.
Daar is de lijn van het RIVM compleet anders dan die van andere landen 8)7
Fout! het verspreid zich wel degelijk via Aerosols, veel kleinere druppeltjes die heel lang in een ruimte blijven zweven.

https://www.youtube.com/watch?v=t4N09qsMdPQ

Kijk al zijn videos maar. Tot nu toe heeft hij constant gelijk gehad. Het is eerst door japanse onderzoekers bekend gemaakt, daarna bevestigt door de Chinezen, al een maand geleden, dat dit zich verspreid via Aerosol druppeltjes.

En als je hun niet gelooft, kijk maar terug naar de eerste 13 gevallen in duitseland: De eerste 5 aangestoken door een Chinese zakenvrouw bij een powerpoint presentatie, de rest waren *allemaal familie clusters*. Binnen dagen iedereen in het huis besmet.

Soms loont het om vanaf het begin een gevaar te volgen. Iets wat het RIVM NIET heeft gedaan!

Daarnaast is het probleem niet het 1% sterfte cijfer of whatever, het probleem is de 20% (!) die in totaal het ziekenhuis in moet, en 5% van het totaal heeft een ICU nodig.

Tilburg heeft 42 ICU bedden totaal, op 250,000 man. als dat 5% van alle gevallen zijn, dan raakt het Tilburgse ziekenhuis systeem overbelast bij 20x42 = 840 Covid infecties! Dat is onze capaciteit. Waar moet jij dan liggen als je in een auto ongeluk verzeilt raakt? Of een keer van de trap af valt?

Nee mensen dit is een GIGANTISCH probleem! Niet omdat het virus zo dodelijk is. Maar omdat het onzichtbaar zich ook verspreid en mensen dit BLIJVEN onderschatten!

DE GGD EN RIVM HEBBEN GEEN FLAUW IDEE!

Bovendien die spreek je niet. Ik heb *geprobeerd* me wanhopig te laten testen, maar HET BELEID was: "Als u niet in het buitenland bent geweest, dan zeggen de richtlijnen van het RIVM dat de kans dat u covid hebt nihil is". Dat is een verbatim quote.... Van de ASSISTENTE.

Als je de GGD belt, dan krijg je DE SERVICE DESK. Die belmiepen verbinden je ook niet door als je niet aan de regels voldoet.

Ik ben bij de spoedeisende hulp op het elizabeth geweest. Duidelijk met problemen. Wat zeiden hun? "Bel je doktor maar". "heb ik gedaan die weigert me te testen" "bel dan de GGD maar".

Op de huisartsen post in tilburg zeiden ze, omdat ik niet aan de richtlijnen voldeed, zelfs als hun nu de GGD zouden bellen, dan zou ik NIET getest worden omdat hun via dezelfde helpdesk moesten bellen.

Ik heb 10 keer de moeite gedaan die wie dan ook zou doen om getest te worden; terwijl er legitiem iets mis met me is (want ik heb godverdomme videobewijs voor de rechtzaak, mij pakken ze niet zomaar) maar daat is *nooit* naar gekeken.

We hebben geen schijn van kans. Niemand denkt nog voor zichzelf. Niemand heeft ook maar geprobeerd het beleid te omzeilen (terwijl juist de 1e zaak van italie aan het licht kwam omdat iemand protocol brak en toch teste) en iedereen verwijst je door naar iemand anders. Zoals nederland altijd is.

We. Are. Fucked.

kleine edit: Mn moeder heeft net de huisarts gebeld. Kwam er niet doorheen, te druk. What a coincidence. Vraag me af of er een uitbraak bij de huisartsenpost is....

[Reactie gewijzigd door Desogames op 12 maart 2020 09:58]

Een username die sinds half januari opduikt op Tweakers, FOK en een aantal andere fora, alleen reageert op COVID artikelen en paniek zaait op basis van totaal ongegronde hersenspinsels...

Ja, dat heeft onze samenleving nodig op dit moment... |:(
Dat zeg ik al sinds ik de bouw van die ziekenhuizen zag. Hier in "belziek" met onze "gezonde minister" De Block (moet je maar eens een foto opzoeken) zal het nog veel erger zijn
Maar beurzen gaan nog een flink pak zakken, goud zal king worden. En wie weet kan bitcoin nog wat meeliften met goud, maar het ziet er niet naar uit op het moment. Je moet niet gaan hamsteren, maar als je van plan bent om een upgrade te doen van iets, zou ik toch niet lang wachten. Bijvoorbeeld op Amazon zijn een hele reekds videokaarten niet meer beschikbaar. Veel launches van producten zullen gewoon uitgesteld worden wegens materialen/onderdelen niet voorradig. En dat zal de grootste uitdaging worden dit jaar.
Voor info en reacties met betrekking tot Covid-19 / SARS-CoV-2 kan je de volgende thread bezoeken.
[ZT] Nieuwe variant van coronavirus, veroorzaakt Covid-19
Het corona virus is niet veel dodelijker dan de griep. tenzij je een zeer zwakke gezondheid hebt. heb je een gezond immuunsysteem is het net zo, dan wel niet minder, dodelijk.

We vergeten dat de griep over het algemeen ook een gevaarlijk virus is, maar omdat de meeste mensen te maken hebben gehad met de griep weten ze wat ze kunnen verwachten en hoe we er mee om moeten gaan. Hierdoor worden we niet bang van een nieuwe griep epidemie.

Het Corona virus is onbekend, we kennen niemand die besmet is, althans in de meeste gevallen. We weten niet wat het met het lichaam doet, we lezen het wel, maar hebben er zelf geen ervaring mee.
Dit creëert angst. Onduidelijkheid en het onbekende creëert angst, dat zit in onze natuur.

Ik snap overigens waarom evenementen afgelast worden, maar naar mijn mening zouden we dat dan ook moeten doen tijdens een griepepidemie.
Onduidelijkheid en het onbekende creëert angst, dat zit in onze natuur.
Het afgelasten van evenementen gebeurt niet om een irrationele angst voor het onbekende.
Het is omdat we, op basis van wat we weten van het coronavirus, kunnen voorzien dat ons zorgsysteem hopeloos overbelast zal raken als we er net zo mee omgaan als met griep. Kijk maar eens naar de situatie in Italië, daar staan dokters al voor de keuze wie ze nog kunnen behandelen, en wie ze laten sterven.
Om te voorkomen dat we de situatie over een tijdje helemaal niet meer kunnen behappen, zijn zulke maatregelen tegen (snelle) verspreiding geboden.
Daarom; kwetsbaren beschermen, niet kwetsbaren ziek laten worden als globaal vaccin. Als we verspreiding stoppen, lopen we straks ieder jaar tegen dit probleem aan.
Het corona virus is niet veel dodelijker dan de griep. tenzij je een zeer zwakke gezondheid hebt. heb je een gezond immuunsysteem is het net zo, dan wel niet minder, dodelijk.
Het probleem is ook niet de 'fataliteit', maar de disproportionele belasting op het zorgsysteem.

Niet alleen komen er *veel* patienten, maar de ernstige gevallen hebben ook langdurige, vergaande behandeling nodig.

Het Italiaanse zorgsysteem en zeker in Lombardije, is geavanceerd en kan zich meten met andere economisch ontwikkelde landen. Binnen een spanne van een maand is het van 'enkele gevallen' naar 'alle zeilen bijzetten' naar 'volkomen en hopeloos overspoeld' gegaan.

Dit patroon zagen we ook in Wuhan/Hubei, maar daar nam ik nog aan dat de gezondheidszorg en hygeine misschien niet op 'Westers' peil waren, maar nee, ook daar is het de piekbelasting.

Die piekbelasting betekent ook niet alleen dat er meer mensen met COVID overlijden, maar ook dat een 'gewone' hartaanval niet de zorg kan krijgen die het anders wel krijgt. Het betekent ook dat 'gewone' operaties, voor bijvoorbeeld orgaantransplantaten moeten worden uitgesteld. Kortom: het hele zorgstelsel komt onder druk en daarmee de bredere volksgezondheid.

Dit is ook de gedachte achter maatregelen als 'social distancing', het 'niet-handen-schudden'-beleid en het aflasten van evenementen. Dit alles om de 'piek' te verlagen "curve flattening", zoals dat genoemd wordt.

In goed Nederlands: we proberen tijd te kopen. Bijkomend voordeel: er is een goede kans dat het virus in het voorjaar en zomer minder makkelijk overgedragen kan worden. Hoe meer we nu kunnen rekken en overbelasting van ziekenhuizen kunnen voorkomen, hoe meer kans we straks hebben om snel af te rekenen met het virus.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 11 maart 2020 10:10]

Met evenveel griepgevalllen had Noord-Italië ook een totaal overbelast zorgsyteem gehad, denk je?
Het aantal gevallen van mensen met de gewone griep die een aantal weken aan de beademing moeten wegens zware pneumonie is percentueel een heel stuk lager dan bij Covid-19. Dus waarschijnlijk niet.
De vraag is alleen of dat aan de 'kracht' van het virus ligt, of het gebrek aan antilichamen.
Niet perce kracht, maar een symptoom van het virus en de reden dat het SARS heeft. De pneumonia ontwikkeld ARDS: https://nl.wikipedia.org/...iratory_distress_syndrome. Dit is waarom het geen gewoon griepje is, en ziekenhuizen in bijvoorbeeld Milaan het niet meer bij kunnen houden.
ARDS is het gevolg van een longontsteking. ARDS komt ook regelmatig voor bij kwetsbare patiënten met het influenza A virus.

Dat ziekenhuizen het niet bij kunnen benen, kan ook te maken hebben met de verspreiding. Gezien niemand antilichamen heeft, is er geen maatschappelijke buffer, die er bij influenza wel is. Daarom zien we veel kwetsbare patiënten in aanraking komen met het virus en net als bij influenza daar enorm ziek van worden. Ik denk dat je onderschat hoe ziek je kan worden van een ‘griepje’. Ook bij influenza zie je corona achtige taferelen, alleen is influenza maatschappelijk een stuk overzichtelijker.
Even veel aanvallen maar minder zwaar zieke omdat er vacins zijn tegen de griep covid-19 hebben we niks.
Het sterftecijfer is wel degelijk hoger en het probleem daarbij is dat onze gezondheidsinstellingen de aantallen van deze griep niet aankunnen. Daarom moet het meer gespreid worden als het indammen van de ziekte niet meer gaat.

Het is in feite een numbers game. Er worden een x aantal mensen ziek van dit virus. Onze ziekenhuizen kunnen echter maar een y aantal mensen per dag behandelen, dus moet je het minimaal uitsmeren over x gedeeld door y aantal dagen, zodat men niet tegelijk het ziekenhuis bestormd. Daarbij komt ook dat het personeel zelf ook ziek wordt en er dus minder capaciteit is vanuit die kant. Extra ziekenhuisbedden is wellicht nog wel te doen, maar veel mensen hebben ook analyses nodig en zo'n MRI scanner kan niet duizenden mensen per dag behandelen (hierbij zit ook weer eerst de maximum in het aantal mensen wat de foto's kan analyseren). En dan heb je ook nog de aan ziekenhuizen gerelateerde zaken zoals huisartsenposten, apotheken en leveranciers van spullen of zelfs het restaurant (voor het eten van de patiënten).

Dus ja, voor jou en mij is er waarschijnlijk niks aan de hand, maar de hele reden om de huidige aanpak te verklaren is juist om zo min mogelijk mensen tegelijk naar de zorginstellingen te jagen.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 11 maart 2020 09:42]

Je vergeet even dat mensen met verzwakte weerstand jaarlijks een griepprik krijgen, het probleem met het coronavirus is met name ook dat er nog geen vaccin is. Dus evenementen afgelasten tijdens een griepepidemie is dus ook helemaal niet nodig, aangezien de mensen met een zwakke weerstand hier gewoon tegen gevaccineerd zijn.

Dus we kunnen in tegenstelling tot de griep de zwakkere mensen nog niet vaccineren, het heeft daarom ook niet veel zin om het coronavirus in de huidige situatie maar continu te vergelijken met de griep. Dit is in plaats van bangmakerij bagatellisering.

[Reactie gewijzigd door gybe op 11 maart 2020 10:03]

Hoe kom je hierbij? Zelfs in Zuid Korea, waar men echt op fenomenale wijze om gaat met het virus, is het sterftecijfer 7 tot 10 keer hoger dan de griep. Praat geen onzin.

En even om het punt duidelijk te maken. Voor alle soorten ziekten geldt, dat als je oud en zwak bent, je minder weerstand hebt en eerder komt te overlijden. Dat is niet uniek voor Corona.

Die 0.1% sterfte van de normale griep is inclusief die categorie.

edit:
https://en.wikipedia.org/wiki/Influenza
Even doorscrollen tot case fatility rate (of zoiets, het is een tabel).

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 11 maart 2020 12:25]

Heb je ook bewijs voor je stelling dat het sterftecijfer van de griep 0.1% is?
"Ik heb bronnen zat. Heb er hier ook een aantal gepost. Alleen die bronnen zijn niet overheidsgelieerd. Een overheid heeft maar een belang. Geen paniek. Houd de economie op gang. "

Vervolgens:

"https://www.cdc.gov/flu/about/burden/index.html"

Welke is het nu? Zijn overheidsinstanties nou wél of niet betrouwbaar? Of zijn ze alleen betrouwbaar als wat ze zeggen in jouw straatje valt? Daar lijkt het erg op namelijk. Volgens jouw beredenering kan het sterftecijfer van 0.1% nooit kloppen namelijk, aangezien dat alleen maar gebaseerd is op het "voorkomen van paniek".
"https://www.cdc.gov/flu/about/burden/index.html"

Welke is het nu? Zijn overheidsinstanties nou wél of niet betrouwbaar?
Het CDC zou ik op het moment niet als betrouwbaar zien. Ze mogen alleen publiceren wat de Trump regering ze toestaat te publiceren, en die leggen nogal wat bizarre restricties op momenteel.
Net het RIVM dus ;)

Hoe dan ook trekt ons RIVM veel voorbarige/kortzochtigr conclusies die in heel weinig tot geen landen voorkomen.
Biivoorbeeld de claim dat je niet besmettelijk zou zijn als er geen symptomen zijn, en het tijdsbestek waarin het overdraagbaar is.
En daarin is het RIVM toch echt de vreemde eend in de bijt.
Kun je dat cijfer in Korea met een link onderbouwen?
Random eentje gepakt.

https://www.channelnewsas...cases-death-toll-12520822
A total of 131 infections were confirmed on Monday, the Korea Centers for Disease Control and Prevention (KCDC) said, taking the total to 7,513.

Three more people died, it added, taking the death toll to 54.
0,71875415945694130174364434979369 (0.72%)
Niet veel hoger als de normale griep dus. Dat het überhaupt hoger is erg logisch omdat niemand weerstand heeft. Dat zal volgend jaar verder normaliseren en pas over een paar jaar weten we de echte letaliteit.

Daarnaast zullen veruit de meeste mensen gewoon thuis uitzieken zonder getest te worden terwijl alle doden wél bekend zijn en geteld worden.

Het valt allemaal wel mee en deze keer komen we nog goed weg omdat het een redelijk vriendelijk virus is. Dat kan bij de volgende heel anders zijn.
Yeah, maar ik zit op m'n werk en mobiel. Af en toe wat lastig. Zal kijken of ik de cijfers terug kan vinden.

Zelfs het sterftecijfer van de reguliere griep is ondergesneeuwd op google sinds Corona, zucht
Sterftecijfer van de griep was afgelopen jaar 0.7% in Nederland. Dit is op basis van officiële cijfers van de staat(2800 doden op 400k besmettingen). Als ik me niet vergis was het een redelijk gemiddeld griepseizoen. Bij een dodelijk griepseizoen loopt dit zomaar op tot 2%, meen me te herinneren dat 2017-2018 zo’n griepseizoen was. Die 0.1% is wel erg laag ingeschat
https://www.volksgezondhe...ktegevallen-van-influenza
de oversterfte was trouwens 2900 personen.
Ik zie dat je je op VS cijfers baseert. Daar zit een risico aan die klimaat gerelateerd is. Influenza verspreid zich namelijk heel goed als de temperatuur beneden 15 graden bevind, dat is ook de reden dat het griepseizoen in het voorjaar stopt, influenza verspreid zich simpelweg niet meer zo goed. In de VS heb je natuurlijk grote gebieden waar het nooit koud genoeg wordt. Tenminste dat kan het grote verschil mogelijk verklaren
Ik heb toevallig even de cijfers uit een andere regio gepakt. Een collectie van 45000000 is statistisch vrij waardevol en er zit geen 1,5% verschil tussen NL en de VS

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 11 maart 2020 15:17]

Anoniem: 1350842
@Oyxl11 maart 2020 10:23
Waar zegt iemand dat er 1,5% verschil in zit precies? 0.7 en 0.1 is volgens mij 0.6 procent verschil, iets wat heel makkelijk kan worden uitgelegd met een vrij belangrijk verschil zoals klimaat.
Eh... je hebt gelijk.. ik weet even niet hoe ik bij 1.5% kom. Daarvoor mijn excuses.

https://en.wikipedia.org/wiki/Influenza

Even doorscrollen tot case fatility rate (of zoiets, het is een tabel).
Ik denk dat die geldt als "global".
Anoniem: 1350842
@Oyxl11 maart 2020 11:58
Dat is zo, en global is dat ook wel zo, maar die situatie is niet 1 op 1 toepasbaar op Nederland. Het is puur het verschil in scope denk ik.
Net als het COVID-19 stertfecijfer. 2% is globaal wel correct, en nuttig in sommige toepassingen, maar als ik naar mezelf kijk is het opeens 0.2% (onder de 39). Dus het is net waar je naar kijkt.
Oh zeker. Ik mag alleen hopen dat het klimaatverschil niet ook nog eens van toepassing is op SARS-COV-2 :+

Ik wil alles alleen globaal bekijken. Dat is zowel interessanter als effectiever.
- Waarom heeft Zuid Korea zo'n succes?
- Waarom heeft Italië zoveel pech?
- Kloppen de cijfers vanuit China nu wel of niet? (Niet, op basis van o.a.
https://www.barrons.com/a...umbers-do-too-51581622840
Maar er was ook een analist die de data wist te plotten en op 0.01% afwijking zat en daarmee bewees dat de data uit China puur fictie was. Kan alleen even die tweet niet vinden.)
Anoniem: 1350842
@Oyxl11 maart 2020 10:25
Maar je gelooft dus wel de CDC (want dat is je enige bron in de hele discussie) maar niet de WHO of het RIVM?
Ik zou je even aanraden om op zoek te gaan naar hoe er met COVID-19 wordt omgegaan in de US. Testen zijn amper beschikbaar of worden uitgesteld, de CDC doet er allemaal niet zo veel aan. Prima als jij ze vertrouwt, maar dat is dan in jouw ogen net zo dom als de
zoals de WHO of het , proest, RIVM
Maar goed, jij op tweakers weet het waarschijnlijk veel beter als uber mens. Typisch Nederlands, klagen op alles maar vergeten hoe goed je het hier hebt.
Je weet toch hoe dat gaat? Bronnen van de overheid zijn onbetrouwbaar, behalve als wat ze zeggen in het juiste straatje valt. :)
Waarom zou ik luisteren naar Campbell die geen arts/viroloog/bioloog/epidemioloog is ?
Verbreden van je horizon, objectief blijven? Je moet niets van mij. Jezelf informeren en een objectief oordeel vellen over hetgeen je hoort is aan jou. Waarom zou je wel naar Peak Prosperity luisteren? Neigt sterk naar doemdenken en het muziekje is er op gericht om paniek aan te zwengelen zou je zeggen. Toch is dat wel degelijk een dokter met papieren in het veld.

Waarom zou je naar deze infectious disease expert luisteren op Joe Rogan:
https://www.youtube.com/watch?v=cZFhjMQrVts

Geen idee. Informeer jezelf.
Ja informeer jezelf met juiste bronnen en die zijn er genoeg, zoals viroloog christian drosten en vele andere virologen en niet youtubers die hun momentje van "fame" willen pakken terwijl ze niet eens de juiste papieren hebben.

Ik hoef geen herkauwde informatie als ik het rechtstreeks van de bron kan krijgen van mensen die er daadwerkelijk mee bezig zijn op dit moment.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 298195 op 11 maart 2020 16:29]

Ik vroeg niet om papieren ik gaf aan dat Dr campbell geen persoon is die enige expertise of werkervaring heeft in virologie.

Peak prosperities ken ik niet maar wat ik er zo snel van kan vinden is dat de man erachter al sinds de jaren 90 geen praktiserende arts of medisch wetenschapper is en zich vooral bezig houd met economische voorspellingen en die nu ineens over coronavirus filmpjes maakt, 2de hands info dus. Kan correct zijn maar kan dus ook foutieve interpretaties bevatten.

Neen ik hou het wel bij mijn bronnen die nu ik het werkveld bezig zijn en direct met dit virus te maken hebben.

wil je dan wel zo je info van youtube willen halen kijk dan eens naar de NDR Ratgeber updates waar elke dag viroloog Christian Drosten een klein uurtje de tijd om telefonisch het 1 en ander te bepreken.

https://www.youtube.com/watch?v=BKBDXglZYRU

(laurens wordt een beetje moe van het "mijn bron zegt dit dat" getouwtrek zonder dat mensen kritisch naar de bron kijken)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 298195 op 11 maart 2020 16:52]

Absoluut, alle aannames die vandaag de dag gedaan worden zijn niets dan dat, aannames. Er is simpelweg niet voldoende data om definitieve conclusies te trekken. Wat ik fijn vind aan mijn bronnen, is het feit dat ze hun mening bijstellen als nieuwe data wordt gepresenteerd. Ze zitten niet vast in de boodschap, maar trekken elke keer opnieuw een nieuwe conclusie op basis van vernieuwde data.

Maar ik ga die van jou zeker ook bekijken, want ik vind het allemaal mateloos interessant.

[Reactie gewijzigd door Oyxl op 11 maart 2020 16:54]

Niet alleen dat maar ook genoeg tijd over om voorbereidingen te treffen voor alternatieven mocht het toch een probleem worden, een streaming event zou bijvoorbeeld ook kunnen.

[Reactie gewijzigd door joon op 11 maart 2020 08:33]

Niet direct, zelfde reden als voorheen werd genoemd. Mensen komen wereldwijd naar de E3, er zijn reizen geboekt, hotels geboekt, eventueel verlof opgenomen, noem het maar op. Nu kan je nog een (gedeeltelijke) restitutie krijgen voor annulering, als je het halverwege/eind mei pas bekend zou maken, is dit vrijwel onmogelijk. En dan heb ik het nog niet over alle voorbereidingen die worden gedaan op kantoor om stands en dergelijke in te richten.

[Reactie gewijzigd door Slavy op 11 maart 2020 08:33]

Dit soort evenementen is een groot mengsel van mensen uit verschillende landen. Ik denk dat dit zeker niet te vroeg is want als jij denkt dat het Corona virus verdwenen is voor juni dan zal je het mis hebben.
Dit gaat het hele jaar nog wel duren ben ik bang dus dit soort evenementen cancellen is juist slim tenzij we nog meer verspreiding willen hebben...
Lijkt me prima beslissing om tijdig te annuleren (niet dat ik voor het annuleren vanwege corona ben overigens). Ik had vorige week event moeten bezoeken, alles al geboekt en nu het geannuleerd is worden de vliegtickets niet terugbetaald (boekingsysteem van ons bedrijf doet standaard niet aan annuleringsverzekering).
Daarnaast vergt alles veel voorbereiding, als nu al besloten wordt een event te annuleren, kunnen de uitgevers nadenken hoe dit gat op te vullen.
Even een reactie van een marketingmanager: mooi op tijd. Voor een gemiddelde (grotere beurs) moet ik:

- Reizen boeken
- Transport stand
- Hotels
- Brochures/flyers
- Give aways
- TV/stoelen/tafels/etc voor de stand

Bij ons is een beurs in Thessaloniki (balen! Ben nog nooit in Griekenland geweest) van datum gewijzigd, die op het moment van wijziging nog drie weken weg was. Het heeft me anderhalve dag gekost om alles af te zeggen, vluchten te herboeken, nieuwe hotels uitzoeken, etc.

Voor een bezoeker is het wellicht makkelijk: die heeft alleen een hotel en een vliegticket. Voor mensen die de stand organiseren, zit er veel meer werk achter. Nu zijn wij een klein bedrijf en ga ik zelf naar de beurs toe om hem op te bouwen, maar als je een 200+ vierkante meter stand hebt, heb je het alleen voor het opbouwen al snel over 10-20 man die ingehuurd of ingevlogen moeten worden. Daarnaast de logistieke nachtmerrie om alles precies op de juiste tijd daar te hebben, etc.

Dat het nu ruim op tijd is afgezegd, zorgt ervoor dat standhouders hun kosten beperkt kunnen houden, mensen kunnen voor andere zaken ingezet worden, etc.

Van de 7 beurzen die wij tot half mei op het programma hebben staan, zijn er inmiddels 4 afgezegd. Eén (Duitsland) zegt dat ze gewoon doorgaan, net als één in Londen. Opvallend: een congres in Verona (ja, Noord Italië!) gaat gewoon nog door.

Even een aanvulling: ik denk wel dat we aan het eind van het jaar helemaal gek worden, als al die beurzen tegelijkertijd gegeven gaan worden ;)

[Reactie gewijzigd door don_jorg op 11 maart 2020 10:30]

Ik hoop het niet, maar ik denk 't wel, dat eind van het jaar wellicht nog te vroeg is. Tenzij er een vaccin is uitgekomen in de tussentijd. De zomer gaat ons hoogsten wat respijt geven op de verspreiding.
Google IO is ook al geannuleerd en dat vindt in mei plaatst. Daar plaatst Google alles zelf, dus hoeven geen rekening te houden met andere betalende partijen (los van betalende bezoekers die allemaal makkelijk gecompenseerd kunnen worden, zeker nu er nog geen grote kosten zijn gemaakt).

Voor elke partij is het fijn als er duidelijkheid is. De prijzen die ontwikkelaars betalen om op de E3 te mogen staan lijken me niet mals, en ik zou niet raar opkijken als die in de price range van 10k-300k dollar liggen, als het al niet hoger is voor de grote stands ter grootte van praktisch een hal van partijen als nintendo en microsoft doorgaans afnemen. Die stand moeten gebouwd worden, verscheept, allerlei grote kosten die nu al gemaakt moeten worden, los van de kosten die de organisatie moet betalen aan locatie, verzekeringen, beveiliging, etc.

Ons bedrijf moet later deze week staan op de grootste beurs van nederland in onze grootste bedrijfstak. Hiervoor zijn al allerlei kosten gemaakt, maar de machine staat redelijk stil voor die beurs, ALS we al gaan...
Wat ik wel niet snap aan Google IO en WWDC is dat ze niet voor een online event gaan. Zeker voor Google dat zo graag voor het internet wil doorgaan is het vreemd dat ze geen online editie in mekaar zetten.
Ik denk dat ze dat wel willen doen, maar zo'n evenement kan waarschijnlijk ook niet doorgaan als je hele campus in quarantaine zit. Maar ik zou wel "iets" aankondigen inderdaad.
Herinner je je nog Second Life? Zoiets zouden ze vandaag toch perfect kunnen doen, zelfs hands-on workshops terwijl elke Google medewerker gewoon in quarantaine thuis zit.
Lastiger? Als er al sprake zou zijn van ingehuurd publiek, het is alleen maar eenvoudiger een troll-army in te huren via internet... en die hoeven niet eens naar het evenement te reizen, het maakt niet uit hoe ze er uit zien, en het kunnen zelfs bots zijn...
Wij hebben ook events die eind april zouden zijn die afgelast zijn in februari. Bedrijven moeten voor dit soort events veel regelen hoe eerder ze het weten dat iets niet doorgaat hoe groter de kans is dat ze directe kosten kunnen besparen.
"Wij hebben ook events die eind april zouden zijn die afgelast zijn in mei. Bedrijven moeten voor dit soort events veel regelen hoe eerder ze het weten dat iets niet doorgaat hoe groter de kans is dat ze directe kosten kunnen besparen. "
Ik snap hem niet. Een event dat in april zou zijn, is afgelast in mei? Het is nu maart? Ik neem niet aan dat je het over afgelopen mei 2019 hebt :)
Type vautje, mei moest Februari zijn.
Jammer ik had gehoopt dat de E3 dit jaar juist extra leuk zou worden vanwege het feit dat de nieuwe consoles worden aangekondigd. Maar naar mijn mening een goede voorzorgsmaatregel.
Beide consoles worden sowieso buiten E3 aangekondigd, jammer want juist E3 vond ik daar een goed event voor.
Jammer, maar voorkomen is beter dan genezen..
Jammer, maar voorkomen is beter dan chi-
E3 zat al wat langer in de problemen omdat verschillende grote developers aangekondigd hadden dit jaar niet te komen gezien E3 een nieuwe richting op wilde gaan.
Ook het vertrek van verschillende personen op hoog niveau daar gaf al aan dat het hele event rammelde en wellicht ook zonder Corona op een einde van een tijdperk afstevende.

Wel jammer natuurlijk
Het voordeel is dat de meeste bezoekers nog geen vlucht/overnachting hebben geboekt of kunnen het nu nog snel annuleren.
Zouden ze de PS5 nog gaan aankondingen dit jaar? :o
Sony doet sowieso niets op de E3.
Microsoft zal het wel een streamed event maken gok ik.
Sony zou sowieso al niet op E3 aanwezig zijn, maar het duurt nu wel erg lang met de aankondiging!
Advocaat van de duivel: Veel publishers hadden al afgezegd... Het evenement aflasten vanwege "corona" is betere PR dan het evenement aflasten omdat er niemand is.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee