Afbeeldingen tonen Asus-laptop met Ryzen 9 4900H-cpu

Er zijn afbeeldingen van een Asus-laptop met een Ryzen 9 4900H-cpu verschenen. Deze processor is nog niet officieel aangekondigd. Vermoedelijk beschikt de 4900H over 8 cores en 16 threads, net als de 4800H. Wel zou de nieuwe cpu hogere kloksnelheden hebben.

De Ryzen 9 4900H wordt genoemd op een sticker op een Asus TUF-laptop, waarvan deze week afbeeldingen werden gepubliceerd door VideoCardz. De Ryzen 9 4900H lijkt een cpu met 8 cores en 16 threads te zijn, net als de Ryzen 7 4800H. Daarnaast lijkt de boostclock met 4,2GHz identiek. De tdp is met 45W ook hetzelfde. Videocardz schrijft dat de 4900H vermoedelijk wel een betere gpu bevat, met acht verwerkingseenheden. De gpu in de Ryzen 7 4800H heeft er zeven.

Ryzen 9 4900HRyzen 9 4900H

De TUF-laptop in kwestie. Afbeeldingen via Videocardz

Eerder verschenen er al details over een vermoedelijke Ryzen 9 4900HS. Deze cpu zou een boostclock van 4,4GHz hebben met een tdp van 35W, evenals een gpu met acht compute units. Ook verscheen er in februari een afbeeldingen van een vermoedelijke Ryzen 9 4900U, schrijft Hardware.info. De specificaties van deze chips zijn overigens nog onbekend. Ryzen-cpu's in de U-serie hebben doorgaans een tdp van 15W tot 25W en lagere kloksnelheden dan de processors in de H- en HS-serie.

AMD kondigde zijn mobiele Ryzen 4000-cpu's in januari aan tijdens de CES in Las Vegas. De nieuwe processors maken gebruik van AMD's Zen 2-cores op een 7nm-procedé. Deze architectuur wordt ook gebruikt in de huidige desktop-cpu's van het bedrijf. Naar verwachting verschijnen de eerste laptops met Ryzen 4000-cpu's in april op de markt.

Cpu Ryzen 5 4600H Ryzen 7 4800H Ryzen 9 4900H
Cores/threads 6/12 8/16 8/16*
Kloksnelheid 3,0GHz 2,9GHz 3,0GHz*
Turbofrequentie 4,0GHz 4,2GHz 4,2GHz*
Gpu-cores 6 7 8*
TDP 45W 45W 45W

*Nog niet officieel bevestigd. Info via Videocardz

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

08-03-2020 • 14:57

27

Reacties (27)

27
26
18
1
0
5
Wijzig sortering
Al meer dan 3 jaar geleden dacht ik bij mezelf: 7nm (CPU en GPU) zou zomaar het omslagpunt kunnen zijn dat CPU's dusdanig efficient zijn dat ze een aantrekkelijke optie worden als serieuze (dan wel mobiele) workstation of gaming laptop. De high-end laptops van nu, en met name de gaming-varianten, worden dusdanig heet en ondergeklokt dat je zomaar 30-40% performance kan verliezen tussen een laptop en volledige PC (inclusief randapparatuur) in hetzelfde prijssegment.
een 45 watt cTDP met 8C/16T en een boost van 4,2GHz klinkt veelbelovend, maar laten we afwachten of 7nm zich echt goed kan bewijzen in de praktijk.
45 watt blijft 45 watt. Hoe efficient ze ook zijn.
De performance zal wel toenemen, maar als het TDP niet afneemt de hitte niet.
Het enige wat dit in mijn ogen oplevert is dat de U CPU's van zowel intel als AMD steeds bruikbaarder worden voor zwaardere taken.

IMHO zijn de i5 8250U en R5 3500U hele stappen geweest voor de mobile wereld
Het probleem is eerder dat het opgegeven TDP niet echt meer klopt. Mijn 7700HQ heeft een TDP van 45W, maar heeft een korte turboboost periode waarin hij naar 56W kan gaan. De huidige modellen (9750H etc.) hebben nog veel hogere korte turboboost van 80 of 90+W.

Maar aangezien van meeste laptops de koelsystemen gemaakt worden voor het TDP van 45W, haal je nooit de performance die de CPUs eigenlijk aan zouden kunnen.
Je kan Intel TDP niet met AMD TDP vergelijken.

Intel TDP: Afgegeven vermogen bij een bepaalde mix van instructies. Daadwerkelijke TDP kan veel hoger liggen, met throttling tot gevolg wanneer koeling gebaseerd is op TDP.

AMD TDP: CPU/Package zal nooit boven dit vermogen uitkomen bij 100% belasting in ieder scenario.

Daarom zijn AMD processoren zuiniger bij gelijke TDP. Gewoon marketing van Intel dat ze zo een mooi TDP hebben.

Gevolg is dat AMD processoren gewoon beter performen wanneer koeling conform TDP is gebouwd.
AMD berekent de TDP van een processor toch echt op een andere manier en de TDP waarde zegt niet veel over het daadwerkelijke verbruik. Ik raad je aan een te kijken naar de video van Gamers Nexus Hierin wordt, aan de hand van reacties AMD uitgelegd hoe de TDP waarde wordt samengesteld / berekend.
Klopt. Bij AMD is het inderdaad totaal anders dan bij Intel. Ik zie het ook terug bij benchmarks. Zo gaan mijn Ryzen's nooit over de opgegeven waardes heen (behalve bij overklokken). En daarmee bedoel ik de waarde die AMD aangeeft. Bij Intel daar in tegen zie ik dat bij benchmarks de opgegeven waarden overschreden worden. Zo zal je bij Intel altijd een koel oplossing moeten hebben die 15-20% meer warmte weet weg te werken dan de opgave van Intel. Bij AMD zit je save wanneer je de TDP van AMD aanhoud.
Dat klopt dus niet. AMD TDP is wel dichter bij het daadwerkelijke verbruik, maar alsnog lager. Mijn Ryzen 7 3700X trok zelfs voordat ik met de PBO-settings ging klooien 80-85w tijdens een run in Cinebench R20. Met aangepaste PBO-settings en loadline calibration haalt-ie 92w.
Met mijn nieuwe Dell lattitude met i7-8850H hexacore merk ik dat deze heel snel oploopt naar 100°C als je meer dan 1 core 100% belast. Je kan je in het algemeen dus afvragen hoeveel nut het heeft om 6 cores te hebben met een TDP van 45W in een laptop waar je wellicht twee tot drie maal zoveel warmte moet afvoeren om alle cores te kunnen gebruiken.
heb zelf een 5591 gehad met dezelfde cpu, werd inderdaad wel warm maar alleen bij simulaties of renders. Bij het zwaar multitasken blijf hij ongestoord door werken zonder in de buurt te komen van een dergelijk hoge temperaturen. Dus misschien eens de installatie van de koeling controleren? Eventueel kun je met dell power manager het boost en koel gedrag van je laptop nog beïnvloeden.
Je zou eens naar de koelpasta op de cpu kunnen kijken. Je zult de eerste niet zijn die een nieuwe laptop met te weinig koelpasta heeft.
Of juist veel te veel, of heel slecht aangebracht, of met een lullig padje, of gewoon heel slecht spul. Er zijn legio legit redenen om het gewoon te vervangen. Kan soms rustig 5-10graden c verschillen.
de lattitudes en inspirons en XPS'en van dell zijn allemaal om te huilen qua daadwerkelijke koel-prestaties. Ik heb nog nooit (Zelfs geen dual core ooit) processor gehad in een Dell die niet gloeiend heet werd en daarom ondermaats presteerde.
Je zal altijd met het warmte probleem blijven zitten omdat het zo dun mogelijk moet zijn. Goede warmteafvoer is bijna niet mogelijk. Dan is er beperkte voeding zonder stroom waar rekening moet mee gehouden worden. Voor huis tuin keuken gebruik is een desktop al lang niet meer nodig, maar desktops hebben nog altijd meer cores, kunnen meer power krijgen, hebben betere armtefvoer, dus zullen voorlopig nog altijd sneller zijn
ACM Software Architect @cricque8 maart 2020 16:28
En als je dan een keer je cpu volledig belast, dan hoor je het ook niet of nauwelijks in een goede desktop. Mijn werklaptop is op zich best krachtig, maar het geluid van de ventilator als de cpu flink belast wordt is wel irritant. Terwijl mijn thuisdesktop inderdaad nog wat krachtiger is hoor je bovendien met een soortgelijke werklast de koeling nog steeds niet...
Dit is ook afhankelijk van de cooling van de laptop, zijn er 1, 2, 3 of zelfs 4 ventilatoren aanwezig, de vorm en de hoeveelheid van de blades. Waar wordt lucht aangezogen, waar wordt het de laptop uit de laptop geblaast? Verschillende parameters zijn hier voor verantwoordelijk. Echter zou het altijd wel minder stil zijn dan een desktop.
Die laptop ziet er wel heel 90's uit. Hij heeft net niet zo'n balletje in het midden van het toetsenbord.
Dat hebben de huidige Tinkpads tegenwoordig (gelukkig) nog steeds.
En Dell en HP en Panasonic en vast nog wel meer :p
Niks mis mee toch. Zeker als er allemaal aansluitingen aan zitten (internet aansluiting, HDMI, meerdere usb als usb C, sd-adapter). Zonder dat je een adapter hoeft te kopen.

En het zou helemaal fijn zijn, als je de laptop ook nog makkelijk open kan maken en je onderdelen makkelijk kan fixen/vervangen.
Vet, retro design,. LOL.
ben benieuwd naar de performance,.
Potverdorie, dat heb ik weer. Zoek ik maanden naar een laptop met een amd-ryzen cpu, gewoon omdat ik eens geen intel wil. Heb ik er voor het weekend 1 besteld met ryzen 7 cpu, komt er en ryzen 9 uit.

Maar gelukkig komt er steeds meer alternatief voor intel cpu-s en ook op steeds meer fronten/platformen.
Je kan altijd je bestelling annuleren / artikel retourneren toch? Tenminste als je echt een ryzen 9 wil dan zou ik dat wel doen. Zeker ook gezien de waarschijnlijke performance winst met Ryzen 9.

[Reactie gewijzigd door NineTailedFox op 22 juli 2024 21:19]

Zo erg is het ook weer niet. Het is meer dat ik een paar maanden naar een laptop zoek en steeds bij de zelfde uit kom. Nu ik ze besteld heb komen er nieuwe uit en zal de prijs van mijn keuze mogelijk zakken. Had ik de pc dan maar een paar maanden eerder gekocht, dan had ik er al een paar maanden gebruik van kunnen maken
Ik ook een tijdje geleden een laptop gekocht met Ryzen7 en moet zeggen dat de real life performance (lees: gebrek aan throttling) heel aardig is.
de gouden combo zou zijn deze ryzen 9 (welke rondjes loopt om intels meuk) in een macbook pro. Goed design en goede hardware

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.