Wat vele malen belangrijk is voor de interactie met (biologische) materie is de energie per foton. En die is conform de
Planck–Einstein relatie rechtevenredig met de frequentie.
De spijker op zijn kop!
Het hoge frequentiegebied van 5G ligt > 10 maal hoger dan wat er in magnetrons word gebruikt. Hiervan is bekend dat het duidelijke korte termijn invloed heeft op materie (verwarmen). Dat effect zou voor de 5G systemen niet relevant zijn doordat de lokale veldsterkte zo klein is dat het geen effect heeft (de 0.00..... graden die je lichaam word opgewarmt door de 5G signalen valt helemaal weg t.o.v. andere temperatuur variaties).
Maar hier ga je compleet de mist in.

Dat een magnetron eten kan verwarmen komt niet door de energie per foton, maar door de totale energie. Op zich zou je best een magnetron-achtig apparaat kunnen bouwen dat op een compleet andere golflengte werkt, denk aan terras-verwamers (niet degene op gas natuurlijk, het type dat met infrarood ("warmtestraling"!!) werkt).
Van nog veel hogere frequenties (UV licht met frequenties van 1~30 PHz en hoger) is bekend dat het (bio)moleculen kan beschadigen. En dat heeft alles te maken met de hogere energie per foton. Deze liggen bij UV licht in de orde van grootte welke overeenkomt met de energie van chemische bindingen in moleculen, aldus kan UV licht deze in veel gevallen breken/veranderen.
Hier heb je het weer helemaal bij het rechte eind... maar meer voorbeelden van frequenties maken het verhaal veel duidelijker:
GSM (2G / 3G / 4G): ongeveer 800 MHz - 2600 MHz
GSM (5G mm wave): ongeveer 25 GHz - 100 GHz
Zichtbaar licht: 430 THz - 750 THz
UV licht: 750 THz - 30 PHz
Met andere woorden: ja okee, een foton van 25 GHz heeft meer energie (0,1 meV) dan een foton uit de band van 800 MHz tot 2600 MHz (0,003 meV - 0,01 meV)... maar nog steeds veel minder dan een foton zichtbaar licht (afhankelijk van de kleur ongeveer 2 eV, ofwel 2000 meV). Dus als je je zorgen maakt over straling van een mobieltje, dan neem ik aan dat je deze post aan het lezen bent op een braille-terminal, want je zou compleet in paniek moeten raken als het licht aan gaat...
Deze feiten tesamen zijn één van de bronnen van de onzekerheid. Zolang er geen overtuigend bewijs is dat er geen effect is, zal die onzekerheid blijven bestaan. Afwezigheid van bewijs dat er wel een effect is, is in die context niet hetzelfde als bewijs van geen effect. En het bewijzen van geen effect is veel lastiger dan het aantonen van een eventueel effect.
Als jij gaat slapen, knoop je dan een touw aan je voet en aan je bed? Lijkt me wel toch; er is geen overtuigend bewijs geleverd dat zwaartekracht nooit "op" raakt en je wilt natuurlijk niet het risico lopen midden in de nacht opeens weg te zweven. De complete afwezigheid van elk bewijs dat dit effect bestaat is immers niet hetzelfde als bewijs dat dit effect niet bestaat...
Van de ene kant bent ik het met je eens dat "geen bewijs voor X" inderdaad niet hetzelfde is als "bewijs voor geen X", maar op een bepaald punt moeten we toch echt een keer besluiten pragmatisch te zijn en er (in elk geval voorlopig) vanuit gaan dat X inderdaad niet bestaat.
Ik verwacht dat deze discussie dus nog wel een tijdje zal voortduren.
Dat zit er dik in ja.
[Reactie gewijzigd door robvanwijk op 23 juli 2024 11:50]