Spanje stelt komende 5g-veiling uit wegens coronapandemie

Meerdere landen hebben inmiddels de geplande nationale 5g-veilingen uitgesteld wegens de problemen rondom de coronacrisis. Eerder deed Frankrijk dat al en nu is Spanje het volgende land dat tot dit besluit komt.

Het gaat in het geval van Spanje om de 700MHz-band, waar ruimte op had moeten ontstaan door de overgang van analoge naar digitale televisie tegen 30 juni. De overheid komt met een nieuwe deadline voor de veiling op de 700MHz-band, waarbij de nieuwe datum sterk afhangt van wanneer de huidige vrijheidsbeperkende noodmaatregelen gericht tegen het coronavirus ten einde komen, schrijft Reuters.

Oostenrijk kwam eerder ook al met uitstel voor een 5g-veiling en de Franse toezichthouder Arcep liet eerder al aan Bloomberg weten dat een geplande veiling halverwege april niet door kan gaan. In Nederland moet volgens de planning nog dit voorjaar een 5g-veiling plaatsvinden, waarbij er geboden kan worden op de 700MHz-, 1400MHz- en 2100MHz-band. Of deze veiling doorgaat is onbekend.

Spanje is overigens zwaar getroffen door het coronavirus. Volgens El País zijn in de afgelopen 24 uur 812 slachtoffers bezweken aan de gevolgen van covid-19 en de dag ervoor waren dat er 838. Het totale aantal doden in Spanje komt uit op 7340.

Door Joris Jansen

Redacteur

30-03-2020 • 19:02

43 Linkedin

Reacties (41)

41
34
10
2
1
13
Wijzig sortering
Interessant.

Anno 2020 zijn er veel mensen die twijfels zetten bij de 5g uitrol en ik denk dat het terecht is.

Recent schreef de telegraaf dit:
https://www.telegraaf.nl/...erdeeld-over-straling-5-g

Baanbrekende uitspraken van Hans Kromhout, voorzitter commissie EMV Gezondheidsraad

Voorzitter commissie EMV van de Gezondheidsraad Professor Hans Kromhout laat zich kritisch uit over de uitrol van 5G: Laat de industrie niet zomaar haar gang gaan. Weldoordachte afwegingen vooraf – zegeningen versus risico’s – zijn ook in dit dossier noodzakelijk.”

• Hij bevestigt dat de Amerikaanse NTP-studie - die duidelijk bewijs leverde tussen kanker en blootstelling aan EMV - goed was uitgevoerd en een grote doorbraak betekende, al – zo zegt hij – bepaalde groepen dit probeerden weg te redeneren

• Hij noemt het ’wel bijzonder’ dat de ICNIRP-normen ’zó veel zegkracht hebben gekregen in Europa’ en stelt dat alléén kijken naar warmte niet genoeg is. „Als je ziet dat onder het niveau van 1 graad opwarming, wat ICNIRP aanhoudt, toch allerlei effecten optreden, moet je op een gegeven moment een stapje verder gaan.”

• Ook onderschrijft Kromhout de kritiek op selectieprocedures van ICNIRP. „Het is een beetje een ondoorzichtige club. Hoe kandidaten worden verkozen, is niet duidelijk. Noem het zelfbevlekkend. In die zin heeft het niet echt een onafhankelijke status.” Van Rongen wijst erop dat benoemingen ’intern gebeuren’, dat de kandidaatstelling wel openbaar wordt gemaakt en dat ICNIRP als zelfstandig orgaan ’geen verantwoording hoeft af te leggen aan bijvoorbeeld regeringen’.

• Volgens Kromhout staat de beoordeling van 5G vanwege het economische belang haaks op de zorgvuldige manier waarop we omgaan met andere blootstellingen, zoals aan chemische stoffen, bestrijdingsmiddelen of medicijnen. „Daarvoor bestaat zeer strikte regelgeving”, onderstreept hij.

• Hij geeft aan dat voor 5G een enkele norm bestaat, de ICNIRP-norm, die volledig gebaseerd is op opwarming. En er worden wat metingen gedaan in de buurt van 5G zenders, zoals je in het RIVM-rapport over 5G ziet. Er wordt echter geen blootstelling van individuen gemeten, geen toekomstscenario’s van blootstelling doorgerekend en geen eventuele gezondheidsrisico’s ingeschat. Dat moet anders. Je moet de industrie niet zomaar haar gang laten gaan. Weldoordachte afwegingen vooraf – zegeningen versus risico’s – zijn ook in dit dossier noodzakelijk.”

Dit is een serieuze wending in inzicht van de Gezondheidsraad en het lijkt er sterk op dat er wat wordt gedaan met de bezwaren die burgers al jaren hebben. Ze moeten ook wel want op dit moment zijn er twee initiatieven die er lopen.

1. Aansprakelijkheidsstelling met al duizenden leden:
https://www.bondoverheidszaken.nl/5G_Aansprakelijkheid.html
Dit is goed voor meerdere miljarden aan claims tegen de overheid en de industrie

2. Een kort geding tegen de overheid:
https://www.stop5gnl.nl/rechtszaak/
Dit is goed voor duizenden aanhangers.

Als je goed kijkt naar wat 5g ons komt brengen vind ik het terecht dat dit een halt wordt toegeroepen. De reden dat ik dat vind is omdat de blootstellingslimiteten nergens op slaan. Zoals je kunt lezen zijn velen (waaronder de voorzitter van de GHZ) het daarmee eens.

[Reactie gewijzigd door blue kachina op 31 maart 2020 08:20]

De wereldwijde telecombranch beroept zich op een onderzoek waar ze een waterhoudende Zak van 25 kilo zout water proberen op te warmen, als dat niet binnen een uur gebeurd Kan het geen kwaad volgens hun, dit is wel heel erg simpel gedacht, een soort van basis school onderzoekje, een mens is meer dan dat. Al onze cellen communiceren dmv electromagnetische straling, langdure jarenlange blootstelling aan heel veel verschillende emv straling kon weleens heel erg slecht uitpakken...gewoon stopped en "echt" grondig onderzoeken..
Het is alleen jammer dat bijna niemand weet dat dit de blootstellingslimieten heeft bepaald. Zelfs hier op Tweakers is die kennis bijna niet voorhanden. Ik ben van mening dat juist technici kritisch tegenover technologie moeten staan. Wij zijn vaak de proefkonijnen.

Het is te hopen dat de druk vanuit de samenleving hier verandering in gaat brengen. Want steeds meer mensen ervaren biologische effecten door straling ver onder de blootstellingslimiten:
https://stichtingehs.nl/w...ondheidsklachten-straling
Ik ben benieuwd of we in Nederland ook uitstel kunnen verwachten. Ik zie persoonlijk niet echt bezwaren om het gewoon door te laten gaan. Volgens mij ontstaat er geen extra risico op besmetting door een veiling.
Het probleem zijn de financiën, die veilingen brengen nogal een kostenplaatje met zich mee terwijl de economische situatie nu instabiel en onzeker is.
Dat is waar. Echter, providers hebben al grotendeels een landelijk dekkend netwerk opgebouwd en het lijkt mij dat ze gebaat zijn bij een snelle lancering om zodoende hun investeringen terug te kunnen verdienen.
Anoniem: 310408
@Naafkap30 maart 2020 19:38
Mwahhhhh... omdat de economische situatie zo precaire is zou je bij een veiling op dit moment alleen hele lage bedragen krijgen. De providers willen de veiling graag op dit moment omdat ze weten dat ze nu 25% minder betalen dan dat ze 4 maanden zouden hebben moeten betalen. Daarom willen de verkopers gewoon niet verkopen.

Onthou dat wat kopers willen niets uitmaakt als de verkopers niet willen verkopen.
Mwah volgens mij wordt er genoeg geld betaald straks voor de veilingen en volgens mij is de overheid nu juist gebaat bij economische doorgang en inkomsten. Bovendien zullen providers er nog steeds alles aan gelegen zijn om het mooiste stukje spectrum te kopen. Dat kunnen ze jarenlang commercieel uitbaten.

Daarnaast pakt een lagere opbrengst ook weer gunstiger uit voor de consument. De kostprijs van de diensten gaat immers omlaag.

[Reactie gewijzigd door Naafkap op 30 maart 2020 19:56]

De dienst wordt aangeboden voor een prijs die de markt wil betalen. Dat was ten tijde van 3G al heel duidelijk: landen waar Hutchison actief was (van de UK operator 'Three') betaalden ongeveer de helft voor hun abonnement, in vergelijking met landen waar geen Hutchison was.
Straks wel ja, maar nu dus niet, de verkoper is ook niet gek, die wilt immers het meeste geld zien, wat er in deze onzekere (Corona) tijden er gewoonweg niet is.
De vraag is alleen of de huidige situatie wel competitief genoeg kan zijn.

In principe zouden ook andere partijen dan T-mobile, VodafoneZiggo en KPN mee mogen doen. Alleen gaat in de huidige marktomstandigheden geen enkele ‘vierde’ partij dat avontuur aan.

Er is nu weinig druk voor de grote drie om een goede prijs te bieden.
Die financiën zitten voor providers door deze crisis lekker snor.

Ze kregen van de EU net nog een cadeautje dat het minder zou opvallen dat hun rot netwerken het niet aankonden en het zouden begeven als mensen het gebruiken zo als ze het verkochten.

Die veilingen kunnen door gaan
Ik kom uit Nederland :P En zeker weten dat het hier ook onzeker is, als je denkt dat door het steunpakket er geen vuiltje aan de economische lucht is dan heb je denk ik ‘t nieuws niet helemaal gevolgd. :P Extra geld voor de crisis betekent niet dat je dan ook maar dikke “korting” moet geven op frequenties door ‘t op een ongunstig tijdstip te doen he. :) Die leveren veel meer poen op als de situatie weer echt gezond is en er een drijfveer is om te bieden. De staatskas kan ‘t geld heel goed gebruiken. :)
O ja, sorry, ik verwarde je met iemand anders die een soortgelijke avatar heeft en wel uit België komt. Ben even zijn gebruikersnaam kwijt, maar het is echt zo. Mijn excuses :)
Oh geen enkel probleem hoor, wat mij betreft is Vlaanderen immers van harte welkom zich aan te sluiten bij NL. ;)
De kabinetsmaatregelen verlichten, maar dat er een recessie komt is nagenoeg zeker. De vraag is vooral hoe diep.

De onzekerheid komt onder andere door een heel simpel gegeven: hoe lang zullen de restricties nodig blijven? Morgen zullen we waarschijnlijk iets horen tot eind April, mogelijk tot in mei.

In de tussentijd is alle horeca en evenementen gesloten, staan vliegtuigen stil en worden er nauwelijks auto’s verkocht (dus ook niet gemaakt). Leveranciers aan horeca hebben ook teruglopende inkomsten, etc. etc.

In economische termen: er is een groot gedeelte van de economie, zowel arbeid als kapitaal, dat op dit moment niet productief ingezet wordt.

In de loop van de tijd zal dat aanpassen, zeker wanneer de restricties opgeheven worden, de cyclus van geld uitgeven, verdienen en weer uitgeven komt dan weer op gang, maar voorlopig is dat nog niet aan de orde.

Wat de maatregelen doen, bijvoorbeeld door mensen door te laten betalen, zelfs al zitten ze thuis, is zorgen dat die cyclus makkelijker hervat kan worden. Maar ze nemen helaas de totale verstoring nu niet weg. Hoe ongekend groot de maatregelen ook zijn.

Overigens is de huidige crisis een goed argument voor een basisinkomen, maar dat geheel terzijde.
Denk niet dat er veel mensen om zouden rouwen als het een jaartje later wordt, kan me weinig bedenken wat je nu niet kan doen wat met 5g wel kan, ook heeft bijna niemand nog een telefoon met 5g modem.
Ik heb net al 5G ready smartphone de Galaxy S20 Ultra. Ik verwacht niets anders dan dat in Nederland ook zal worden uitgesteld. Het kan zelfs gebeuren nog jaren worden uitgesteld.
Plus dat meerendeel nog geen 5g smartphone heeft, aangezien die nog maar pas verkocht worden.
In Duitsland werden ze langere tijd verkocht. Je had ook Galaxy S10(+) 5G modellen beschikbaar in Duitsland
I.p.v. de rechten voor een techniek per opbod te veilen en een monopolie voor een bedrijf te realiseren, wordt het niet gewoon tijd dat de overheid gewoon het gebruik van de infrastructuur door andere bedrijven afdwingt bij uitgave van de licenties voor het bouwen van antennes?
stopumts is er flink voor aan het vechten 5G tegen te houden.
Misschien ook wat meer tijd om nu eens echt uit te zoeken wetenschappelijk hoe het zit met die gezondheidseffecten waar wisselende berichten de ronde over doen.

https://www.jrseco.com/wp...-Appeal-5G-Moratorium.pdf

[Reactie gewijzigd door OptimalApex op 30 maart 2020 19:51]

Het grote deel van die berichten rond 5G gaat over het nieuwe mmWave spectrum waar in de praktijk inderdaad nog niet veel tests en/of onderzoek naar is gedaan. Deze frequentieveiling, en de aankomende frequentieveiling in nederland, gaat over het low- en mid-band spectrum waar al meer ervaring mee is en onderzoek naar is. Het gaat nog wel een paar jaar duren voordat mmWave grootschalig gaat worden ingezet (op een handje vol testlocaties na)
De veiling waarover het nu gaat zit in de lagere frequentiebanden en is vergelijkbaar met 4G.

Er is volgens mij geen eenduidig en sluitend bewijs dat het schadelijk is voor de gezondheid. Wel vind ik het belangrijk dat hier onderzoek naar wordt gedaan.

Ten aanzien van je moderatie. Je post verdient nu een -1 door moderatiegezeur. Dat hoort thuis in het topic op GoT hierover en niet op de frontpage.
Heb je het document wel verder gelezen? Wie het ondertekend hebben?

Overigens neem ik best wel aanstoot aan de manier waarop je reageert. Ik kom met een bron die door talloze wetenschappers is ondertekend en jij kunt niets anders dan stromannen. Bijzonder zwak en rijp voor een mod. Eerlijk gezegd ronduit onbeschoft zelfs hoe jij je meent te gedragen met persoonlijke aanvallen. Het maakt de discussie een stuk makkelijker als we weten dat je een onbehoorlijk persoon bent en we je niet serieus hoeven te nemen.

[Reactie gewijzigd door OptimalApex op 30 maart 2020 19:59]

Eens OptiamlApex.

Weetje, elk tegengeluid op 5G wordt hier in de comments afgedaan als onzin.

Zelfs als je een link post naar een documentaire van Telefacts waarin feilloos uit de doeken wordt gedaan:
- Hoe wetenschappers systematisch tegengewerkt worden door de machtige industrie
- Hoe groot de lobby is
- Hoe geloofwaardig wetenschappelijke onderzoeken zijn
- Quote journalist "Ik weet van wetenschappers die er ook bij betrokken waren en zeiden: Ik onderzoek geen GSM straling meer, want als ik ontdek dat het de gezondheid schaadt, dan maakt de lobby me kapot."

Verwacht ik dat net zoals andere kritsche reacties, ook deze reactie schaamteloos -1 wordt gemod.
Ik heb 'm helaas nog niet helemaal kunnen afkijken, maar ik erger met direct al aan de voiceover in de eerste paar minuten. Korte samenvatting:

- Een onderzoeker ziet dat muizen sneller kanker krijgen als er veel straling in de buurt is.

Hij snapt niet waarom, weet nog steeds niet waarom, en vermoedt dat er misschien iets mis is met de test-opstelling.
Quote van de voiceover:
Het vreemde is, dat de wetenschapper zijn eigen onderzoek in vraag stelt. en niet direct een verband legt tussen de stralingen en de kanker.
Het lijkt me nogal logisch om niet het eerste onderzoek meteen te geloven zonder verder te testen.

Vervolgens legt hij uit, dat je een onderzoek moet kunnen reproduceren, voordat je de resultaten als waarheid kan aannemen, om uit te sluiten dat er iets mis gegaan is.

Quote van de voiceover:
Het was duidelijk dat Repacholi instructies had gekregen van de mobiele telefonie lobby. toen hij zijn eigen onderzoek in vraag stelde. Nu alleen nog zeggen dat alles veilig is
Dit is een man die zelf zegt dat er geen verband is aangetoond tussen mobiele telefoons en kanker.

Kan zijn dat de rest van de video gewoon klopt, maar wat een onnodige complotten in 't begin zeg.
Is al lang aangetoond door experts dat die stralingen kanker veroorzaken, het klopt gewoon wat je zegt.
Ja en er is ook aangetoond door experts dat vaccins autisme veroorzaken?

Elk onderzoek heeft een betrouwbaarheidsmarge en kan verkeerd zijn als gevolg van willekeurige factoren. Daarom doe je meerdere onderzoeken. Maar wanneer 99 onderzoeken in één richting wijzen en 1 onderzoek in de andere, dan betekent dit niet dat die ene “de waarheid durft te zeggen” (en ook niet dat die bron een knoeier is) maar dat ie gewoon pech gehad heeft en alle autismegevallen toevallig optraden in de experimentele groep.

Men wijst steeds op Galileo die tegen de consensus inging maar toen waren er geen tientallen onderzoeken die aantoonden dat de aarde in het midden stond, enkel een onbewezen theorie.

En dat mensen gezondheidsklachten krijgen door een antenne die uit staat, vind ik in deze veelzeggend.
Die hele link bestaat volgens mij uit stromannen. Verwijzing "evidence of harmful effects" leidt naar een grotendeels ongerelateerd verhaaltje over tests op ratten met GSM-vergelijkbare radiopulsen... Ook wordt het vrij sterk gesponsord met nogal obvious belangen...

Maar de hele claim van 5G-gevaren gaat mank. 5G? Specificeer je nader: welke golflengte, sterkte en frequentie van radiogolven is in welke mate schadelijk voor welk deel van het menselijk lichaam, en hoe wordt dat vastgesteld?
Het generaliseren tot 5G en daar een link over dumpen is gewoon papegaaien zonder iets zelf te controleren.
Vandaar de stelling: we moeten dit beter uitzoeken. Waar zeg ik DAT 5G een schadelijk iets is? ;)
Ah ja, de krachtige 5G op cruiseschepen en in skioorden. Uil.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee