Matebook D-laptops van Huawei met Ryzen-cpu's komen in maart in Nederland uit

De Chinese fabrikant Huawei brengt zijn Matebook D 14 en Matebook D 15 uit in Nederland. Dat gebeurt in maart. Huawei zet in de laptops een AMD Ryzen 5 3500U-processor. Het zijn de goedkoopste laptops in Nederland van de fabrikant.

Het gaat om opvolgers van de gelijknamige laptops die in 2018 verschenen. Ten opzichte van de vorige versie hebben de nieuwe varianten een nieuwe Ryzen-processor en dunnere schermrandjes. De laptops hebben een 16:9-scherm: een ips-lcd van 1920x1080 pixels.

De laptops draaien op Windows 10. Dat mag omdat Microsoft van de Amerikaanse overheid een licentie heeft gekregen om weer te handelen met Huawei. Dat gebeurde in november. De laptops hebben een usb 3.0-poort met type-a-connector, een usb 2.0-poort met type-a-connector, een usb-c-poort en een hdmi-aansluting. Ook is er een 3,5mm-jack. De laptops hebben een geheugen van 16GB en een 512GB-ssd.

De 14"-versie heeft een 56Wh-accu, terwijl het bij de 15"-variant gaat om een 42Wh-exemplaar. De 14"-versie is mede daarom vermoedelijk ook duurder. De Matebook D 14 komt uit voor 699 euro, terwijl de iets grotere Matebook D 15 bij de release in maart een adviesprijs van 649 euro meekrijgt. De laptops kwamen in december uit in China.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

30-01-2020 • 13:59

37 Linkedin

Reacties (37)

37
36
23
2
0
7
Wijzig sortering
Iemand een snelheidsvergelijking van deze notebook vs de ouder versie met intel processor. Prijs lijkt me op eerste gezicht goed.

Zie wel dat de intel i5 8265u 16% sneller is dan de Ryzen 3500u maar dat zegt natuurlijk niet alles.
Link naar vergelijkende benchmarks
https://cpu.userbenchmark...-5-3500U/m566107vsm760067

[Reactie gewijzigd door zap8 op 30 januari 2020 14:19]

De resultaten van de UserBenchmark website zijn niet betrouwbaar, en zijn zwaar biased ten voordele van Intel. Mogelijk door inmenging van Intel zelf.. Voor een overzicht van het schandaal hier rond is deze video heel interessant (of bijhorende transcript die ook gelezen kan worden als artikel).

Een stukje uit dit artikel:

A couple of months later in July and drama was incoming at the AMD Subreddit, which to be fair is never far away from drama. This time the benchmarking website UserBenchmark came under scrutiny for their curious decision to adjust the score weighting mechanism in their benchmark. Now the average score is weighted much more heavily in favor of single-threaded performance than multi-core performance due to “unrealistic” scores from all CPUs over eight cores, which includes AMD Ryzen 3000 processors.

Previously, Userbenchmark weighed single-core performance as 40% of the score, quad-core as 50%, and multi-core as 10%. However, due to the “unrealistic” scores of many-core CPUs like Ryzen 3000, Userbenchmark changed their weighing system to 40% single-core, 58% quad-core, and 2% multi-core.


Dit levert komische situaties, zoals een 4-core 4 thread i3-8350K die sneller blijkt te zijn dan een 8-core 16 thread Ryzen 7 2700X, en ook 12% "beter" dan de 32-core 64-thread ThreadRipper 2990WX :o

[Reactie gewijzigd door HuRRaCaNe op 30 januari 2020 14:43]

Er is inderdaad uitgebreid ingegaan op sites als Userbenchmark door sites als Gamers Nexus. Dus die hoef je dan ook niet aan te halen, lijkt mij.

Die Zen+ CPU's zijn aardig goed in laptops, dus deze laptop is ook prima, zeker gezien de prijs.
Ze zijn er wat mij betreft aardig laat mee, daar bij Huawei. :?

Helaas is alleen de batterijduur nog niet echt goed. Een dagje werken op de laptop (Word, browsen voor plaatjes, etc) gaat nog wel, maar het staat niet hoog.

Dat zal vast veranderen met de 4000-serie, waar Huawei ook vast modellen mee zal uitbrengen in de nabije toekomst. Die zullen echter vast duurder zijn.

[Reactie gewijzigd door HMC op 30 januari 2020 15:08]

Hoewel je in de basis gelijk hebt dat een boel resultaten op deze site vrij komisch zijn gaat dat eigenlijk alleen op voor gevallen waarbij je cpu's met hoge kloksnelheden en een laag aantal cores test tegenover cpu's met veel cores en lagere kloksnelheden. Zo maar roepen dat alle resultaten van die website niet betrouwbaar zijn is ook niet correct.

In dit geval is dat niet van toepassing want je test in beide gevallen een 4C/8T cpu en dus zal de weging van het Userbenchmark algoritme hier geen invloed hebben.

Daarnaast is "beter" ook relatief, een 2990WX zal in zeer veel multicore workloads veel beter zijn dan een 8350K, daar zal niemand aan twijfelen. Echter voor bepaalde workloads zal een 8350K toch echt de betere keuze zijn. Echter moet je dat soort cpu's eigenlijk helemaal niet vergelijken aangezien ze voor een totaal andere doelgroep zijn. Zelfs een 2700X vergelijken met een 8350K is eigenlijk al nutteloos daar ook die cpu's eigenlijk voor compleet andere doeleinden gekocht worden.

In de meeste gevallen zou ik zeggen dat de kritiek op Userbenchmark terecht is, echter in dit geval zouden de scores goed bruikbaar moeten zijn aangezien het vergelijkbare cpu's zijn. Al zou ik zelf sites als userbenchmark sowieso niet gebruiken.
Laten we ook vooral niet vergeten dat performance van veel laptop-cpu's meer cooling afhankelijk is dan platte specs. De hoeveelheid budget-ultrabooks met 6-core i7 processoren (die dan stiekem 15 seconden lang 90W mogen gebruiken) die slechter presteren dan hun i5 tegenhangers is ook toegenomen. Daarom wordt mijns inziens userbenchmark en soortgelijke een steeds vagere indicatie van eigenlijke prestaties.
Om dan maar wat tegengas te geven.

Zo onredelijk is die situatie ook weer niet.
Die website is vooral voor "leken" die willen weten welke cpu voor hen sneller is.
In het dagelijks gebruik je net maar een paar zware threads, voor de rest heb je niet zo gek veel aan die overige cores. Zelfs 95% van de huidige spellen gebruikt niet meer dan 4-6 threads.

Ik heb dus liever een snelle 6 core i7 dan een threadripper voor dagelijks gebruik.
ik zou niet weten wat ik met die overige 58 threads van een 2990WX zou willen.

Maar toch roept iedereen, Deze is sneller want cinebench score !!
Dat is ook een duurdere processor. Ook zijn de grafische capaciteiten ervan minder. De 3500u wordt als concurrent van de i5 8250u gezien denk ik.
Ongelooflijk dat mensen die site gebruiken om cpus te vergelijken.
hij komt vaak hoog in de google resultaten als je zoekoprachten doet als 'cpu-model vs X'. helaas.
Gaaf! Hopelijk gaan we ooit een Matebook X Pro met AMD Renoir APU zien (met Ryzen 5 4600U en Ryzen 7 4800U opties bijvoorbeeld). Ik heb dat 3:2 scherm van de Matebook X Pro een aantal keer gezien en het lijkt me heerlijk op om te werken.

(Wel natuurlijk meteen een schone Windows-versie erop)
Ik heb dat 3:2 scherm van de Matebook X Pro een aantal keer gezien en het lijkt me heerlijk op om te werken.
Ik werk er ondertussen al bijna een jaartje op, professioneel, dus bijna de hele dag in gebruik. Het scherm is inderdaad echt goed, 3:2 verhouding bevalt me heel goed en de resolutie zelf (3000x2000) is ook heel goed. De smalle bezels zorgen voor een zeer compacte vormfactor.
Voor wat ik ervoor betaald heb een topding - licht, goed toetsenbord en trackpad. Alleen de camera is klote, maar die gebruik ik toch niet. Mensen hoeven echt mijn gezicht niet te zien tijdens teleconfs.
Same here, by far fijnste laptop die ik tot nu toe gehad heb. Vergeet de accuduur niet, volle werkdag haalt hij na 1,5 jaar nog steeds zonder laden. Ook mss 2 of 3 bsod's gehad in die tijd, zeer stabiel. Voor video gebruik m'n telefoon, veel praktischer.

Chinese helpdesk volcontinu op de achtergrond, wat wil je nog meer
Zou pas een chinese laptop vertrouwen nadat ik er coreboot op kan installeren, ben de lenovo rootkits nog altijd niet vergeten!
Steeds meer Ryzen CPU's in laptops, zal de druk hopelijk goed opvoeren bij Intel, zodat er weer een goede wedstrijd ontstaat.

Is uiteindelijk in het voordeel voor de consument :9
ABsoluut! Echt enorm leuk AMD terug te zien komen in dit soort devices. Mijn vrouw krijgt er in ieder geval eentje rond de zomer :)
Heb zelf recent HP PAVILION GAMING 15 (ec0001AX) met Ryzen 5 3550H (dat is volgens mij 3500U in andere landen) voor vrouwlief gekocht. Leuke specs en een goede upgrade voor haar. Beetje gamer-look, maar lichter en veel sneller dan haar 6 jaar oude laptop. Was nog geen 600 Euro.

Ok, ik had misschien moeten wachten op 4000-serie laptops, maar in mijn opinie MOEST ze gewoon wat nieuws, nu.
De batterij gaat niet al te lang mee, alhoewel Windows 10 dat nog best leuk regelt.
En uiteraard beter dan een oude Acer van 6 jaar oud.
Een dagje erop werken gaat echt wel.

Dit ding van Huawei is vergelijkbaar. Uiteraard gooien we er direct een nieuwe clean install Windows op, dus ik denk niet dat het uitmaakt van welke fabrikant de laptop is.

Wereldding, in mijn opinie.

Edit: Maar als je wacht tot zomer, dan uiteraard een Zen2 4000-serie laptop. :D

[Reactie gewijzigd door HMC op 30 januari 2020 14:59]

Mijn moeder heeft nu een HP met een Ryzen 2500, dat was ook al een pak beter dan haar Sandy Bridge laptop (met een niet te oude ssd).

De vrouw krijgt nu idd een 4000 series :P haar vorige laptop was een a10 met 5400rpm hdd.. dus het gaat een wereld van verschil zijn. :+ :+
Heeft AMD dan ook zo'n deal met Huawei als Microsoft heeft, zodat ze mogen handelen?
Is denk ik niet nodig, Huawei hoeft deze CPU's toch niet rechtstreeks bij AMD in te kopen?
Wat als AMD nu de CPU's verkoopt aan een Europese of Chinese groothandelaar en deze dan CPU's verkoopt aan Huawei?
Hier nog wat meer info.
lees alleen met de huidige AMD CPU is het niet echt een killer cpu, wordt warm etc.
Dit klinkt helaas als een aanname, heb je hier toevallig een bron van betreft deze laptop?
De Ryzen 2000 series was best goed op de desktop, maar had mobiel zeker nog de nodige issues met zuinigheid en temperatuur. De Ryzen 3xxx serie is beduidend beter en concurreert wat actiever met Intel als het op temperatuur en stroomverbruik aankomt.

Alsnog wint Intel het op mobiele apparaten regelmatig, maar tegenwoordig met een best wel kleine marge.
Zijn die Ryzens qua accuduur en warmteontwikkeling een beetje concurrerent met de Intel Core i5 U en Core i7 U series?
Deze 3000 serie redelijk, voor de accuduur valt soms nog wat tegen. De performance is over het algemeen wel in orde. Het is echter vooral uitkijken naar AMD's 4000 serie laptop cpu's op 7nm.

Aangezien die range in april beschikbaar zou moeten komen zou ik daar op wachten mocht je AMD serieus overwegen.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 30 januari 2020 16:49]

Dan wel Goedkoper en betere specs.
En bruikbare poorten :9
Sinds wanneer is usb-c / thunderbolt een slecht idee?
De aanwezigheid daarvan is zeker geen slecht idee, integendeel ik vind het juist een goed idee.

Echter vind ik de afwezigheid van andere poorten die veel gebruikt worden (zoals USB-A) wel een slecht idee. Waardoor je in de praktijk veelal alsnog met een dongle(s) zit zodat je laptop zo dun mogelijk (niet eens persé lichter) kan zijn.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 30 januari 2020 14:23]

Dat zegt niemand. Wel goed lezen hè.

Met deze matebook heb ik geen extra dongles nodig in veruit de meeste situaties, met een macbook eigenlijk bijna altijd. Dat is het grote verschil.
Veel van de Macbooks hebben maar 1-2 poorten.
waarbij je een speciale adapter nodig hebt die vaak een chip heeft die zegt:

He ik ben een echte adapter.
bij 3rd party china adapters krijg je vaak een melding van dit is een onoficiele adapter.

Bij windows zie je gewoon USB hub/Hub X. en krijg je geen irritante meldingen van dat de adapter niet goed werkt
En upgradable ssd. Ja, de 2018-19 macbook air heeft een vastgesoldeerde ssd: https://nl.ifixit.com/Tea...115201#teardownConclusion

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 30 januari 2020 14:32]

niet te snel schreeuwen. In de accu duur, speakers, beeldscherm scharnier , geluidskaart, trackpad, overal bouwkwaliteit en gewicht zijn Macbook Pro's een van de beste en dat zijn ook specs.

De MBP 2012, 2015 en in iets mindere mate de nieuwe 16" zijn voor mij de beste laptops.

Verder heb ik 0% interesse in andere Apple producten.

[Reactie gewijzigd door Knijpoog op 30 januari 2020 16:21]

Op de accuduur na kun je al die dingen volgens mij niet meten. Of vergis ik me? Anders zijn het eerder aannames van merktrouwe consumenten dan echte specs.
Iemand enig idee hoe de trackpad & toetsenbord zijn bij de Matebooks?
Mocht er een versie met Ryzen 7 uitkomen dan is het heel erg interessant.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee