Huawei biedt laptops met Linux aan in eigen Chinese webshop

Huawei is begonnen met het leveren van laptops met Linux in zijn eigen webshop. De fabrikant levert de Linux-distro Deepin mee, gemaakt door een Chinees bedrijf. Tot nu toe draaiden alle laptops van Huawei op Windows.

De Linux-varianten staan naast de Windows-versies in de Huawei Vmall in China. Twee van de Linux-versies zijn omgerekend een paar tientjes goedkoper dan de Windows-varianten, bij de Matebook X Pro scheelt het vrijwel niets.

De meegeleverde Linux-distro is Deepin, zo blijkt uit een Reddit-thread over het onderwerp. Deepin is gemaakt door een Chinese organisatie en is een afgeleide van de Debian-codebase. De Deepin Desktop Environment is gebaseerd op Qt.

Huawei heeft verder geen aankondigingen gedaan over de stap. Onder meer Dell levert ook optioneel laptops met Linux. Het lijkt erop dat de samenwerking met Deepin te maken heeft met het handelsverbod van Amerikaanse bedrijven met Huawei. Daardoor mag Microsoft geen Windows-licenties meer leveren aan de fabrikant, wat laptops met Windows op termijn onmogelijk maakt. Huawei zou al de release van een laptop geannuleerd hebben wegens deze stap.

Huawei Matebook 13

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

12-09-2019 • 11:23

168

Reacties (168)

168
163
66
9
0
83
Wijzig sortering
Anoniem: 426269 12 september 2019 12:51
Ha, mooi. Eigenlijk zou elke laptop zo geleverd moeten worden, met een gratis open source OS.

Dan kan ieder zelf wel bepalen of hij/zij dat vervangt door een betaald pakket zoals MS Windows.

Afgelopen zondag wilde ik voor iemand Office 2019 Home Student installeren. Normaal kon je dan installeren van het disc image en op het eind na, helemaal na de installatie, als je bijvoorbeeld Word opstart de key invoeren. En dan werkte het. Nu niet meer, nu moet je het altijd via setup.office.com doen, online dus alles bijhouden in een MS account (die dan soms per ongeluk weer je hele laptop overneemt). Heel erg omslachtig en in mijn ogen gebruikersonvriendelijk. Ze duwen me wel steeds verder naar alternatieven.

Hehehe, dan krijgt de V.S. trouwens mooi de deksel op haar neus, als nergens in China meer Windows mag worden verkocht. Ik voorzie een 'met hangende pootjes terug' actie in opdracht van de MS lobby. Net zoals het eerder het geval was met helemaal geen zaken meer doen met Huawei.
Hehehe, dan krijgt de V.S. trouwens mooi de deksel op haar neus, als nergens in China meer Windows mag worden verkocht. Ik voorzie een 'met hangende pootjes terug' actie in opdracht van de MS lobby. Net zoals het eerder het geval was met helemaal geen zaken meer doen met Huawei.
Het verbod geldt alleen voor Huawei, niet voor China.
Ik voorspel dat deze laptops vooral gekocht gaan worden om gekraakte versies van Windows op te installeren.
Da's dan evenmin goed voor Microsoft.
Ik denk dat Microsoft liever gebruikers met een gekraakte versie heeft dan gebruikers die helemaal geen Windows gebruiken.
Microsoft heeft de akties van de VS overheid trouwens al Un-American genoemd
Hoewel laptopfabrikanten niet verplicht zijn de mogelijkheid te bieden hardware zonder Windows te verkopen, doen ze dit vaak wel. Deze worden dan vaak geleverd met een op Debian gebaseerde Linuxversie.

Ik vind het prima, het is tegenwoordig ook makkelijker om onervaren mensen met Ubuntu/Endless/Debian uit de brand te helpen dan een gaargemaakte Windows.
Helaas leveren bij mijn weten van de grote fabrikanten meestal alleen Lenovo, Dell en HP versies met Linux, slechts een zeer beperkt aantal (dure) modellen, en meestal niet verkrijgbaar in Nederland/Benelux. Ja van Acer staat er één Linux-model in de pricewatch, van Asus één FreeDOS-model, van MSI tien Freedos, maar op het ene Asus-model en één MSI allemaal met qwertZ toetsenbord.

BTO 9niet meer in de pricewatch) levert ook zonder Windows, maar dat is al een uitzondering en dat zie ik niet als grote fabrikant, Asus, Acer, MSI en in mindere mate Toshiba, Fujitsu, Medion wel. Microsoft nestelt zich daar ook nog tussen, de rest zijn kleine fabrikanten.

Als ik in de pricewatch kijk, kom ik nog het merk Igel met het grootste aanbod systemen met Linux maar dat zijn thin clients.
ik kan bevestigen dat ASUS in principe alle x86_64 modellen met Linux (Endless) leveren. Dit is bij andere fabrikanten volgens mij ook het geval.

Denk dat het aan de dsitributeur/reseller ligt of ze ook daadwerkelijk verkrijgbaar zijn.
Compatibiliteit kan nog wel eens roet in het eten gooien. Dat is één van de redenen waarom veel fabrikanten slechts een beperkt assortiment met Linux leveren, die hebben ze op compatibiliteit getest. Bij andere modellen loop je - in principe - het risico dat bepaalde onderdelen niet werken, met name bluetooth, wifi-, ethernet- maar in het verleden ook audio-chips horen hier bij. Atheros en Broadcom waren stugge weigeraars om drivers te maken.
Tnx, ik snap dat een fabrikant niet het risico op niet ondersteunde apparaten wil lopen.

Mijn eigen ervaring is dat bijna alles wel loopt op Debian/Ubuntu-achtige distros. In het verleden kwam ik wel wat problemen tegen met ACPI en Nvidia drivers en hier en daar een Intel Wifi die wat tegensputterde, maar dat soort zaken kom ik niet meer tegen.

Mocht je zelf overigens problemen met audiochips hebben, dan zou je kunnen kijken naar ALSA drivers.
De laatste keer dat ik Debian/Ubuntu-achtige distrois heb geïnstalleerd, was nov/dec 2016 op
- een Acer Aspire 5736Z van een kennis
en
- een Proliant ML330 (en toen hadden ze het nog niet over generatie 1, 2, 3 enz.) met op het mobo een Ati Rage XL waar ik zelf een nVidia (ik dacht GFX5200) in gezet had. Die nVidia had ik gekocht voor $1 maar met shipping costs en douane-toeslag was die net zo duur als het enige overpriced pci-model dat er in de winkels nog te koop was. (Dan was er nog een restantje AGP 8x maar de rest was PCI-Express)

Met beide kwam het verschijsel dat op beide SolydX, SnowLinux e.d. prima installeerde, maar na de reboot nauwelijks beeld gaf (als je heel goed keek kon je zien dat er wel een beeld gezet werd maar zo donker dat het niet te lezen was. Inloggen of switchen naar console mode was onmogelijk.

Op de Acer heb ik toen Xubuntu gezet die wel beeld gaf, de ML330 die met de voorgaande distro prima had gewerkt (maar bij een update op zwart was gegaan en van oude disto waren toen net de repostitories offline gegaan) heb ik toen, ook vanwege de beperkte schijfruimte (1x 18Gb en 1x 4Gb) maar volledig op Windows 7 gezet, wat ook een klusje was, want je moest dus bij installeren de juiste SCSI-drivers paraat hebben (laden met een usb1 poort) en de nVidia Vista driver (want recenter was er niet) er in hangen.

Daarna heb ik AntiX en Sabayon nog wel eens geprobeerd, die werkten op de doel-desktop prima.
Audio-chips geen probleem. De Aspire 5736Z gaf geen geluid, maar met earphones ingeplugd wel, dus ergens waren de speakers losgeraakt van de audiokaart. Met de ML330 had ik geluid via een USB-geluidskaarten, maar niet out-of-the box, ook daarvoor moest je wat doen en dat lag niet aan drivers, maar aan dat niet detecteren van geluidskaarten op de USB-poort.
En worden ze (VS en China) daarvan beiden armer of wijzer van?
China wordt er absoluut wijzer van. Die maken straks alles in house. Dat zouden we in Europa ook eens moeten doen.
Precies, we zijn veel te afhankelijk geworden van bedrijven als Microsoft. Innovatie op server en desktop gebied staat volledig stil omdat iedereen naar MS kijkt voor nieuwe ontwikkelingen. MS zelf ziet de bui al wel hangen en integreert linux al veel meer met Windows 10 maar dat maakt het nog geen open source.
De overheid besteed miljoenen belastinggeld aan MS omdat niemand het lef heeft om te innoveren met open source. Laten we wel wezen, het grootste gebruik is kantoorautomatisering en daar kan open source prima werken. Het probleem zit vaak in mensen die niet openstaan voor veranderingen of om zaken op een andere wijze te doen. Veel bedrijfsapplicaties zijn al SAAS of worden SAAS dus is er nog maar weining meer nodig dan een Office pakket en een browser. Zelfs het Office pakket kan een cloud oplossing zijn/worden. Voor alleen een browser heb je geen windows nodig. Uiteraard zijn er legacy applicaties maar die zouden wellicht in container kunnen draaien en zo worden ontsloten. Maar goed, dat is niet mijn expertise.
Het grote probleem is dat het niet eenvoudig is om een markt open te breken. Daar heb je enorm veel geld en tijd voor nodig. Een mooi voorbeeld is Google. De Chromebook krijgt nog altijd niet veel tractie en hun office alternatief komt nog niet tot aan de enkels van MS Office wat betreft functionaliteit (deels veroorzaakt doordat het cloud based is).

Jij spreekt van kantoorautomatisering en laat net daar Microsoft zo een dominantie hebben dat je al een product zou moeten neerzetten dat compatibel is met zowel de macros als de plugins van office om in vele bedrijven een kans te krijgen. Als ik naar de add-in lijst kijk hier bij ons op de firma dan zie ik een hele uitdaging om al die bedrijven aan boord te krijgen van je product.

En de cloud? Allemaal leuk en aardig. Maar wanneer het om vertrouwelijkheid gaat kan je niet zomaar snel even naar de cloud gaan. Sommige van onze clienten staan het zelfs niet toe. Wat ga je doen, die clienten dumpen?
Het grote probleem is dat het niet eenvoudig is om een markt open te breken. Daar heb je enorm veel geld en tijd voor nodig. Een mooi voorbeeld is Google. De Chromebook krijgt nog altijd niet veel tractie en hun office alternatief komt nog niet tot aan de enkels van MS Office wat betreft functionaliteit (deels veroorzaakt doordat het cloud based is).
Het bijzondere aan de situatie is dat de VS deze verandering nu afdwingen. Door het handelsverbod maken ze het noodzakelijk om de investeringen te doen die nodig zijn om over te stappen. Het is ironisch dat deze protectionistische maatregelen juist afbreuk doet aan de macht van Amerikaanse bedrijven. De tech & software-monopolies behoren tot de grootste machtsblokken op aarde.
Ik denk dat het op lange termijn voor iedereen beter is om meer concurrentie te hebben, maar de manier waarop het nu gaat is wel bijzonder knullig.

Door dit verbod is de vraag of Linux of Windows "beter" is niet meer relevant. De enige overgebleven vraag is of Linux goed genoeg is. Dat klinkt niet heel opwindend, maar is uiteindelijk waar het om gaat. De meeste mensen geven geen bal om computers of techniek, die doen gewoon wat nodig is met de middelen die ze hebben. Linux-gebruikers hebben zich jaren lang de haren uit het hoofd getrokken uit onbegrip voor hoe mensen de fouten van Windows konden accepteren, maar daar gold precies hetzelfde principe: Windows was goed genoeg en het was breed beschikbaar, dus werd het gebruikt.
Die vraag is er zelfs ook minder. De Chinese overheid draait op Linux: aangepast voor hun. (Red dragon Linux volgens mij)

Grappige hierin is dat ze de gpl schenden en daarom ook al zijn aangeklaagd, omdat ze code niet openbaren.

En wat hier boven gezegd wordt: financieel gezien is de VS al bijna van China. De VS heeft een torenhoge staatsschuld en de meeste staatsobligaties heeft China volgens mij. Theoretisch gezien, gaat de VS failliet, dan gaat China bijna mee. Daarom willen ze ook niet dat Noord Korea een te grote mond heeft ( troepen naar de grens voor een grote oefening enz. )
Vraag me af of Huawei ook licenties betaald aan Qt Company. Ze gebruiken Qt commercieel. En daarvoor moet je... ja ja. Betalen!!
Qt mag je wel gratis gebruiken als het niet commercieel is. Maar dit is duidelijl een Desktop Enviornment die gemaakt is met Qt welke je commercieel meeleverd.

Maar het kan ook prima zo zijn dat ze Qt gewoon betalen hoor.
De broncode van Deepin (de meegeleverde distro) is gewoon netjes openbaar en voldoet daarmee aan de GPL licentie van de 'gratis' versie.
Zie ook: https://www.qt.io/licensing/

Pas als je software met QT ontwikkeld waar je de broncode van gesloten wilt houden moet je een betaalde licentie afnemen. Hierbij maakt het niet eens uit of het project commercieel wordt aangeboden of niet.
Windows gebruikers kijken nog steeds verbaasd naar de inconsistente grafische interfaces, rare distributies en afwezigheid van 99% van de serieuze games op unix.
De serieuze games zijn niet echt afwezig meer op unix. Het is steeds trivialer om deze games goed te laten draaien. Ik kan zelfs vlot gamen in Linux op een heel oude i3 cpu + gtx 1050 2gb zoals je hier kunt zien: https://www.youtube.com/watch?v=eqVOdr-qXHk En de prestaties in veel titels zijn goed genoeg, of soms zelfs hetzelfde: https://www.youtube.com/watch?v=R9oXKvymIFs En native games draaien soms zelfs sneller op Linux.
De Chromebook krijgt nog altijd niet veel tractie

Wrong! Scholen stappen masaal over. Juist een markt die MS in handen wil houden. En eerlijk gezegd, een Chromebook is ook gewoon perfect voor scholen. Goedkoop, snel en makkelijk te beheren.
Ben het hiermee eens, velen van ons MS-Office gebruikers zijn een uitstervend ras.
Wat gaat op de lange termijn gebeuren:

-De "nieuwe" generatie kan alleen met Google Docs werken. Is nu soms al op middelbare scholen schijnt. Presentaties leveren ze met Prezi in, mailen doen ze met GMail. Ze weten niet eens wat PowerPoint of Outlook is. Dus die generatie heeft ook geen enkele behoefte meer aan dure Exchange / Active Directory.

Een URL intypen snapt deze generatie ook niet eens, want in de idiocracy-samenleving die Google voorstaat is een URL intypen een zoekopdracht naar die website. Dus nu.nl intypen is altijd een zoekopdracht, is nu volgens mij al zo in Chrome; en verdrietig genoeg ook in nieuwere Firefox Preview.

-De Google-generatie komt later in een bedrijf, moeten met MS-Office werken, maar dat kunnen ze niet zonder dure training. Switchen naar MS-Office wordt dan veel te duur. Waar vroeger de middelbare school voor de MS-Office opleiding betaalde zeg maar; moet dan het bedrijf voortaan doen. Dus het stoffige bedrijf wil switchen om aantrekkelijk te blijven, maar kan dat niet. Dus die Google-generatie denkt "stik maar, ik ben weg bij dit Dino-bedrijf".

-De bedrijven die van VBA aan elkaar plakken, zijn degene die het minst 'wendbaar' zijn, ze zijn minder competitief en van allerlei dure legacy-software afhankelijk. Ze worden ingehaald door wendbaardere 'startups'. Al die 'startups' werken echt niet met de gruwelijke bagger die VBA is, die werken gewoon met fatsoenlijke programmeertalen. Eentje waar je zes maanden later nog snapt hoe je het zes maanden geleden in elkaar gerputst hebt; en waar je bijv. in tegenstelling tot MS Access commentaar in je SQL kan zetten.

-VBA / MS Office wordt uiteindelijk het nieuwe COBOL; in gebruik voor bedrijfs-kritische applicaties van grote nog-niet-omgevallen bedrijven. Slecht gedocumenteerde en niet gespecificeerde scripts en INDIRECT-Excel formulies die niemand nog durft aan te raken, want niemand van de toekomstige generatie snapt nog de eigenaardigheden van al die ongedocumenteerde VBA apps.

-Alle nieuwe bedrijven gebruiken geen MSO meer, de meeste MSO-gebruikende bedrijven gaan vroeg of laat failliet. MSO wordt het dinosap en steenkool-centrale (Wordperfect?) tijdperk van de volgende decennia!
In de VS hebben de Chromebooks de educatieve markt in handen. De meeste scholieren gebruiken Chromebooks in de VS.
En een privacy nachtmerrie. Daar gaan de scholen nog wel op terug komen.
Je kijkt neem ik aan niet verder dan particulier? Want bedrijven en instellingen hebben toch echt wel de Chromebooks ontdekt. Zeker icm remote desktop omgevingen.
Chromebook heeft zijn launch dan ook tegen. Een half assed product lanceren ruineert je kansen meestal (windows phone).
Je kunt er ondertussen veel meer mee (het is nog altijd geen windows vervanger), maar hoeveel mensen hebben ooit zo'n chromebook gekocht met spijt omdat het ding nog totaal niet klaar was.

Eer je iets gebouwd hebt dat alle basis kan, heb je een mastodont die misschien wel miljarden heeft gekost. Dan kun je beter als EU geld stoppen in een ubuntu fork oid.
De overheid besteed miljoenen belastinggeld aan MS omdat niemand het lef heeft om te innoveren met open source. Laten we wel wezen, het grootste gebruik is kantoorautomatisering en daar kan open source prima werken. Het probleem zit vaak in mensen die niet openstaan voor veranderingen of om zaken op een andere wijze te doen.
Bij DUO heb ik dit aangegeven wij werken zelfs op Linux en hebben 24/7 Windows nodig, omdat het systeem zo oud is. Mijn eigen desktop is niet eens Linux... Probleem zit hem dat er onwijs veel overhead is. Voor dat je aan het werk ben, kan het een maand duren voor dat je echt aan het werk kan.
Uhh we kijken voor innovatie op server gebied naar Microsoft? Volgens mij gebeurd de server innovatie op Unix platformen en hobbeld Microsoft erachteraan door bijv maar gewoon een Linux kernel te gaan implementeren. (want anders missen ze de container boot) Qua directory services is Microsoft eigenlijk alleen leading naar mijn weten. Kijk maar naar het marktaandeel servers, dat spreekt boekdelen volgens mij.
Dat is niet helemaal waar. Behalve dat er bij de overheid veel servers op Linux lopen is er genoeg oog voor open source. Zo langzamerhand zie je zelfs bij bedrijfskritische systemen op source komen, dat is echt een kentering. Daarnaast is het probleem dat Microsoft lange en doorlopende raamcontracten heeft met de overheid en om hier mee te stoppen gaat heel veel geld kosten. Alle infra is gebouwd op Microsoft producten, van databases tot desktop OS. Niet alleen het switchen van de infra is het probleem, maar ook de ondersteuning die erbij komt kijken. Je hoeft Microsoft maar te bellen en ze.. ehmm.. moet ik het wel netjes zeggen... proberen je te helpen :) Als je bijvoorbeeld een Linux distro hebt, wie gaat je dan helpen, de community? De grote namen, zoals Ubuntu, hebben al enterprise support, maar lang niet elke distro. Al met al moet je je niet vergissen wat dat gaat kosten. Ik durf zelfs te zeggen dat de overheid zeker vijf jaar honderden miljoenen Euro's extra moet pompen om het project te laten slagen. Een betere kans zou zijn om het gefaseerd in te bedden.
In België is Linux nog niet overal ondersteund zoals je het zou verwachten. Een voorbeeld is wisa.be die wel de allerbelangrijkste functies via het web aanbieden, maar toch enkel een exe bestand gebruiken voor de volledige desktop app die noodzakelijk is voor aanvullende functies.
Niet alleen in België helaas, ook het kikkerlandje denkt nog teveel in MS-termen. Is het niet via Wine op te lossen?
Ik heb het niet kunnen oplossen via winetricks en ik werk frequent met Wine. Ik heb het op Debian en Arch Linux geprobeerd en Wine via de terminal gestart zodat ik de mogelijke errorberichten kon zien. Maar het gaf ineens een foutmelding, maar uit de meldingen van de terminal kon ik niet afleiden wat het probleem was. En als ik de tekst van de melding zelf opzocht kon ik niet echt een gerelateerde oplossing vinden.
En de logboeken van Linux zelf?
Ik ken enkel de journal logs van systemd, bedoel je deze logs of iets anders? Het gaat om dit .exe bestand: www.cvovolt.be/wisa
Ik probeer morgen wel de te rotzooien met het bestand. Ik bedoel de map /var/log
In deze map zijn eigenlijk alleen deze bestanden recent gewijzigd:

/var/log/wtmp
/var/log/tallylog
/var/log/pacman.log
/var/log/btmp

Het btmp bestand lijkt over de login/logout te gaan, pacman.log zal over de pakketbeheerder gaan, en de twee andere bestanden kan ik niet openen met Geany. Het lijkt dus dat er geen log bijgehouden is mbt tot het probleem in Wine.
Ik heb net jouw .exe uitgeprobeerd. Het wil een aantal DLL's importeren voor wisa_msg.exe. De DLL's zijn niet aanwezig, welke DLL's het moeten zijn... geen idee :(
Ik denk dat het msxml3 ofwel vb6run nodig had. Je kunt ze op deze manier installeren met winetricks:

env WINEPREFIX=~/.wine winetricks msxml3 vb6run

Indien je een aangepaste prefix gebruikt moet je het ~/.wine gedeelte vervangen door de juiste folder.

Het was hierna dat ik volledig vastgelopen ben.
x
Oeps... moet nieuw draadje worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 100047 op 23 juli 2024 05:10]

Je bedoelt de foutmelding S004:: file not found on given link::? Oude foutmelding, komt erop neer dat het programma een bepaald bestand niet op de vooraf bepaalde plaats kan vinden.
Ik dacht ook dat het zou betekenen dat het een bestand niet kan terugvinden op een bepaalde plek. Maar ik vind heel weinig of geen oplossingen voor deze melding.
De foutmelding is er ook één van het begin van de jaartelling. Het is volgens mij ook een redelijk oud programma. Je zal moeten uitvinden waar dit programma welk bestand pakt.
Scientific Linux en Sabayon Linux zijn Europese distro's, mogelijks zijn er nog :) (of grotendeels Europees). Dus het is niet dat we dat niet hebben eh ::-).

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 23 juli 2024 05:10]

Scientific Linux was een 1-op-1 kopie van RHEL/CentOS .... met wat toevoegingen, maar volgens mij hebben ze aangekondigd geen SL8 te maken, en zich te richten op het maken van een repo met hun tooling voor Centos/RHEL.
Europeese distro's:
- Ubuntu (UK)
- Suse (DE)
- Manjero (DE)

En vast nog wel meer kleine, maar deze drie zijn goed voor ongeveer 50% van alle Linux installaties in de wereld. In dat opzicht is Linux goed vertegenwoordigd in Europa.
Scientific bestaat niet meer.
Die maken straks alles in house. Dat zouden we in Europa ook eens moeten doen.
Wij (of de VS) kunnen niet alles meer in house maken en dan heb ik het over de productie van fysieke producten. De VS lijd daar veel meer onder dan de EU trouwens, een significante hoeveelheid kennis/ervaring ontbreekt in bepaalde branches. Daarnaast is het voorlopig economisch niet interessant, in Europa is land een van de meest kostbare zaken om aan te schaffen/huren (naast personeel). In de VS, afhankelijk van waar je je fabriek plaatst, is dat een heel stuk minder significant.

Qua software, helemaal mee eens, maar zo simpel is dat niet. Linux wordt al 27 jaar als alternatief op Windows aangedragen en we zijn nog steeds niet zover... Veel van Android is OS, maar het belangrijkste van een smartphone blijkt de appstore te zijn en laat die nu niet OS te zijn, het opereren van zo een appstore zou natuurlijk nooit OS kunnen, die wordt altijd ergens gehost.

Het zou mij geheel niets verbazen dat de EU eerdaags eens gaat zeggen, Google, Apple, MS, Amazon, splits jullie activiteiten op naar een EU vestiging die geheel onafhankelijk is van de VS vestigingen. Die discussie hebben we al verschillende keren eerder gehad en MS heeft die weten af te houden.
De kans daarop wordt nu wel groter. Die Chinezen hebben die vendor lock-in niet zo heel hard nodig omdat ze geld verdienen aan de productie van spullen en onderdelen.
Inderdaad, Europa zou daar dringend wat van moeten leren en meer moeten inzetten op tech ontwikkeling, we zijn op dat vlak veel te afhankelijk van de grillen van de VS.

De VS heeft onze economie trouwens ook al in hun vizier, alleen kunnen ze het zich niet veroorloven om 2 grote economische blokken tegelijk aan te pakken.

Eens ze klaar zijn met China zijn wij aan de beurt.
Er is al een eerste schot voor de boeg gegeven door Europees aluminium een gevaar voor de Amerikaanse nationale veiligheid te bestempelen en er hogere importtarieven op toe te passen,
en de gaspijplijn tussen Rusland en EU te sanctioneren.
De volgende stap is onze auto en vliegtuigindustrie, de bedreigingen vliegens ons al om de oren..
Europa is niet één land. Hell we hebben van die landen die geeneens landen zijn- hallo België.

En als kameraad Xi en het Politburo naar links willen gaat iedereen naar links zonder Kamervragen en chocolade letters van de Telegraaf.
Dat zijn wel veel woorden, waar je helemaal niks mee zegt. Waar heb je het eigenlijk over?

Waar zeg ik dat Europa een land is, en waarom heb je het er hier over?
Hoe kom je bij België?

En kameraad Xi, het politiebureau, Kamervragen en chocoladeletters?

Kortom, ik weet niet wat jij allemaal rookt, maar doe mij ook maar een grammetje! _O-
Ja. ;-)

Maar even serieus - ze worden armer én wijzer.
Ik heb een tijdje Deepin op mijn laptop gehad. Wat een troep.
Chinese rotzooi apps. Het hele office pakket is een letterlijke, visuele kopie van MS Office.

Daarnaast, wat mij betreft de reden om nooit meer te gerbuiken, de source is niet zo open als het lijkt.
Probeer maar eens een up-to-date repo te vinden van Deepin of WPS office.
Wat is er mis met WPS office als MS Office alternatief? Het werkt in elk geval beter dan Libre Office of Apache Open Office, en WPS ziet er ook veel beter uit. Die andere 2 lijken nog uit het XP tijdperk te stammen qua look & feel.
Ik heb zowel WPS als LibreOffice geïnstalleerd op mijn Linuxbak. WPS moet je zien als een kleine lichte officesuite, terwijl LibreOffice een pakket is met alle functionaliteit die je kunt bedenken. Persoonlijk gebruik ik de krachtige functies van LibreOffice en is de keus snel gemaakt.

Look en feel is een kwestie van smaak en zegt niets over functionaliteit. Ik dank LibreOffice dat ze de verleiding weerstaan hebben Microsoft na te apen.
Klopt allemaal! En ik dank WPS dat ze niet teveel functionaliteit erin hebben gestopt. :)

OpenOffice had ik (vroegah) wel eens aangeraad. Maar iedereen van die personen klaagde erover, dat het niet lekker werkte, en wilden dan toch weer betalen voor de echte MS Office. Nadat ik een nieuwe versie zelf niet eens geinstalleerd kreeg van OO (steeds een foutmelding) heb ik dat pakket helemaal opgegeven. LibreOffice daarna nog een tijdje gebruikt. Dat installeerde wel gewoon altijd, dat dan weer wel. :)
Ik weet niet hoe lang je ervaringen geleden zijn maar LibreOffice is qua functionaliteiten een goede vervanger voor Excel.
Ach, Slingeraap2 (is er ook nog een nummer één dan?) is kennelijk iemand die een programma puur en alleen op zijn uiterlijk af serveert. Als het shiny en van het beeldscherm af glittert is het goed, oogt het wat soberder, dan kan het nooit wat zijn. Het zegt uiteraard ook genoeg over het gegeven dat hij compleet niet verdiept heeft in LibreOffice. Laat dan ook maar, blijf lekker zitten waar je zit.

Robert Rijkhoff heeft recentelijk op Distrowatch de laatste Deepin (15.11) gereviewd. Zie HIER. Daar kwamen toch wel wat issues naar voren. Met andere woorden: Het kan beter, en de mensen achter Deepin mogen nog wel even aan de bak.

Neemt niet weg dat ik het toejuich dat Huawei het aandurft om met iets anders dan het altijd maar opgedrongen Windows te komen op hun laptops. Al vraag ik me af waarom Huawei gekozen heeft voor Deepin, en niet voor Ubuntu Kylin. Feitelijk gewoon Ubuntu, maar dan specifiek voor de Chinezen. En in de verte lijkt het wel wat op Windows 7 (vanwege de gebruikte kleuren), dus een feest der herkenning, optisch gezien dan.

En ja, we moeten van de afhankelijkheid af van de VS. Dat riep ik jaren geleden al, maar voor dergelijke uitspraken werd ik weleens weg gemind. :*)

[Reactie gewijzigd door Qalo op 23 juli 2024 05:10]

Tot gisteren had ik Deepin op mijn laptop, werkte inderdaad voor geen meter.

Ik wilde voor een andere laptop een Windows 10 Media Creation USB stick maken. Eerst via Unetbootin geprobeerd, het installeren van unetbootin (op Ubuntu) moest ik het volgende doen:

1. Open a terminal (applications > accessories > terminal)
2. Type wget unetbootin.sourceforge.net/unetbootin-linux-latest
3. Type chmod +x ./unetbootin-linux-*
4. Type sudo apt-get install p7zip-full
5. Type sudo ./unetbootin-linux-*

Stap 3 gaf geen response en stap 5 gaf een foutmelding dat de directory niet bestond (waarschijnlijk omdat er iets onzichtbaar mis ging in stap 3). Waarom werkt dit niet? Deepin is toch ook Debian based?

Ok, Balena Etcher proberen dan. 64-bit AppImage gedownload, dubbelklik op op AppImage, geen reactie.

Echter, er is een dedicated Deepin ISO flasher genaamd Deepin Boot Maker. Dus ik gezocht naar “Deepin Boot Maker” in de Deepin Store. Geen zoekresultaat, hoe!?

Ok, zal wel, sudo apt-get install Deepin Boot Maker, en tijdens die install bleek dat Deepin Boot Maker onder de motorkap ook Unetbootin was!?

Toen had ik eindelijk iets om mijn USB stick mee te flashen. In windows 10 heb ik dit binnen een minuut voor elkaar.

Nou moet ik wel zeggen, dit is mijn gemiddelde ervaring met elke Linux distro: tegen shit aanlopen waar geen documentatie voor is, een gat in het stappenplan, zonder foutmelding. Bij Ubuntu kreeg ik mijn bedraad internet met geen mogelijkheid werkend, terwijl het met exact dezelfde hardware (goedkope JMicron chip) out of the box werkte met windows 7 destijds. Op OpenSUSE ben ik 25 minuten bezig geweest om ElectricSheep te installeren, omdat op pagina 3 van de bash command lines er bij een van de stappen een fout optrad. Arch krijg ik niet eens geïnstalleerd vanwege netwerkproblemen en de families beginnen zo wel een beetje op te raken, binnenkort maar eens CentOS/Fedora proberen. Vind het idee van Linux prachtig en wil het graag zien werken op de desktop, maar kom op man…

[Reactie gewijzigd door Neophyte808 op 23 juli 2024 05:10]

Ik snap wat je bedoelt, maar ik moet er ook bij zeggen dat je je huiswerk niet gedaan hebt. Voordat je een Linux distro installeert ga je eerst kijken of voor jouw hardware drivers en ondersteuning is. Daarnaast ga je beginnen met een makkelijke distro die je zowat alles voorkauwt. Het grootste probleem is dat overstappers in Microsoft Windows termen gaan denken en dan tegen de problemen aanlopen waar ze niet uit kunnen komen. Je had beter vanuit de store, die veel distro's standaard hebben, en kunnen zoeken naar startup disk creator. Standaard out-of-the-box en het werkt.

Helemaal geen aanval, hoor. Ik ben met dezelfde fouten begonnen waar jij ook mee worstelt, maar zodra je de charme doorhebt wil je bijna niets anders meer (althans ik). Daarnaast is er een grote community waar zowat alles wel behandeld is. Hou er wel rekening mee dat niet alles gelijk de waarheid is wat men zegt, Unetbootin is een goed voorbeeld.

Gewoon opnieuw proberen en kijken of er drivers zijn die je achteraf moet gaan installeren. Persoonlijk vind ik Cinnamon Mint 19.2 een perfect OS voor beginners en gevorderden, gebaseerd op Ubuntu 18.04.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 100047 op 23 juli 2024 05:10]

Hmm, dat advies heeft voor en nadelen.

@Neophyte808 geeft aan, dat er een gebrek aan documentatie (en fatsoenlijke foutmeldingen) is. Dat is natuurlijk een bekend issue voor "point & click"-distributies; die zijn niet echt bedoeld om de gebruiker de beste foutmeldingen voorgeschoteld te geven, want ze gaan ervanuit dat alles gewoon werkt.

Zelf heb ik jaren Gentoo gebruikt (was ook mijn 1e Linux-distributie), voor degene die fatsoenlijke foutmeldingen wil en documentatie nodig heeft, is dit m.i. de beste keus. Nu gebruik ik al 8 jaar of zo Ubuntu, maar als er echt diepgewortelde problemen zijn, en ik Ubuntu(!)-foutmeldingen wil onderzoeken middels zoekopdrachten, kom ik (zonder dat te specificeren!) bijna altijd op een Gentoo-forum uit, waar iemand precies deze foutmelding had en heeft opgelost.

Zelf heb ik ook wel eens "kant en klare" Linux-distributies geprobeerd voor UNetBootin, vaak Ubuntu gebaseerd, man man, echt, wat een gruwelijke troep! Wat een gefrustreerde uren heb ik daaraan beleefd.

Dan meestal gewoon een simpele Gentoo LiveCD / USB, en altijd in 10 minuutjes opgelost, OF een fatsoenlijke en op internet gedocumenteerde foutmelding. Mooie aan Gentoo is dat je vanaf het begin af aan leert hoe alles in elkaar zit; en als je daarna diep in Ubuntu gaat graven zie je ook precies wat er aan Ubunu allemaal houtje-touwtje / kaartenhuis is*.

*Bijv: Sommige "gebruiks-vriendelijke" distro's verstoppen de opstart-berichten van de Linux kernel, dus ook de foutmeldingen (!) achter een Splash-screen. Want 'een leuke achtergrond is toch veel vriendelijker dan kerne-initialisatie'. Maar als de kernel een foutmelding geeft (oops! of zo, bijv. gecrashte hard-drive), blijft dat Splash-screen mooi hangen, terwijl degene die wel de output ziet, snel even een fotootje kan maken van de foutmelding..

[Reactie gewijzigd door kidde op 23 juli 2024 05:10]

Anoniem: 100047 @kidde12 september 2019 20:31
Ik vind het helemaal geen houtje-touwtje/kaartenhuis. In alle distributies, van Gentoo tot Android, is er een uniforme en logische bestands- en mapindeling. Daarnaast bestaan er ook zoiets als logbestanden, deze bestanden vertellen je precies wat aan de hand is. Kom je hiermee niet uit, dan is een copy/paste op een zoekmachine meestal voldoende om een oplossing te vinden. Het 'probleem' is de CLI, zodra er commando's ingetikt moet worden dan wordt het voor de meesten ineens eng. De meesten doen dan liever copy/paste van één van de oplossingen van internet en komen erachter dat tientallen programma's erbij worden geïnstalleerd en dat de oplossing niet geholpen heeft.

Linux is moeilijk zodra je aan de CLI waagt, maar het is wel ontzettend logisch. Je moet alleen weten wat je doet, het is niets anders dan een command-box of PowerShell bij Windows, daar moet je ook weten wat je doet. Zolang je in de GUI blijft en de store gebruikt is er vaak niets aan de hand.
Het grappige is dat die logica enorm juist de valkuil is omdat je die niet verwacht. Ik ben wat je een gevorderde linux beginner zou kunnen noemen en nu pas krijg ik de logica enigszins door. En ik weet nog goed dat je zonder dat behoorlijk lost bent.
Gentoo is wel echt het andere uiterste, jij bent de eerste waarvan ik lees dat hij er enthousiast over is. Verder raadt iedereen, Arch gebruikers inclusief, mij aan om met een grote boog om Gentoo heen te lopen. Van wat ik lees is de kracht van Gentoo ook de valkuil: je bent niet afhankelijk van packages omdat je alles vanaf source compileert, maar je moet dan ook wel echt alles zelf compileren.

Ik heb Arch een keer geprobeerd omdat het modulaire karakter me wel aanspreekt, maar het strandde dus op netwerkproblemen tijdens de installatie (mogelijk driverondersteuningsproblemen vanwege het oude moederbord en bijbehorende P45 chipset).
Ik snap wat je bedoelt, maar ik moet er ook bij zeggen dat je je huiswerk niet gedaan hebt. Helemaal geen aanval, hoor. Ik ben met dezelfde fouten begonnen waar jij ook mee worstelt, maar zodra je de charme doorhebt wil je bijna niets anders meer (althans ik). Voordat je een Linux distro installeert ga je eerst kijken of voor jouw hardware drivers en ondersteuning is. Daarnaast ga je beginnen met een makkelijke distro die je zowat alles voorkauwt. Het grootste probleem is dat overstappers in Microsoft Windows termen gaan denken en dan tegen de problemen aanlopen waar ze niet uit kunnen komen. Gewoon opnieuw proberen en kijken of er drivers zijn die je achteraf moet gaan installeren. Persoonlijk vind ik Cinnamon Mint 19.2 een perfect OS voor beginners en gevorderden, gebaseerd op Ubuntu 18.04.
Deepin leek me juist een goed OS voor beginners omdat ze adverteren met hun slick uitziende DE. Voor de gemiddelde leek is de DE het eerste waarin een Linux distro zich onderscheidt van een andere distro, terwijl een DE verhoudingsgewijs het gemakkelijkst is te vervangen. Ik heb vergelijkbare ervaringen als hierboven gehad met "beginner distro's" als Ubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Mint (MATE), OpenSUSE en Zorin OS.

Binnen al die distro's zijn de basics hetzelfde: documentjes open je met LibreOffice, browsen met Firefox of Chromium is geen probleem, video's bekijk je met VLC en muziek luister je met Rythmbox/Amarok/Banshee. Ga je daarbuiten iets doen dat bijvoorbeeld niet in de store staat, dan krijg je al gauw van die command line stappenplannen en daar gaat het vaak mis.

/Offtopic
Nu heb ik een cursus (https://www.edx.org/course/introduction-to-linux) gevolgd en gehaald van een kleine twee werkweken waarin in ook geavanceerdere dingen als symbolic links, piping en bash shell scripting aan bod komen, maar ik heb niet het idee dat dat me helpt om dit soort dingen op te lossen.

Linux is niet mijn eerste keuze, maar ik verken het graag op oudere computers. De reden dat ik Arch heb geprobeerd is dat ik de indruk heb dat het na de hoge leercurve van de installatie een stuk eenvoudiger wordt, omdat de community al een hoop geautomatiseerd heeft. Bij nader inzien kreeg ik Manjaro ook niet geïnstalleerd op dat systeem, maar gezien het een C2Q is zou dat wel eens een driver issue kunnen zijn inderdaad.
Inderdaad, net wat ik zei. De CLI is iets wat het een stuk ingewikkelder maakt. Ik stam uit de BASIC en DOS tijdperk en het was niet anders dan tientallen regeltjes tikken en configureren voordat iets werkte. Persoonlijk vind ik het leuker dan werken op de GUI. Ik ben ruim 12 jaar verder met Linux en leer nog wel iets elke week. Zolang alles blijft bij de GUI is er voor de meesten niets aan de hand. Een collega van mij die al wat ouder is werkt nu al 4 jaar met een Ubuntu installatie op zijn netbook. Totaal geen verstand van systemen, maar hij redt zich er prima mee.
Hierboven is al gezegd dat je het wel heel moeilijk voor jezelf hebt gemaakt. Voor het aanmaken van een Windows installatie drive kun je onder Ubuntu gebruik maken van WoeUSB en voor Linux/Unix maak ik gebruik van dd.

Misschien zou er voor deze laatste een eenvoudig frontend moeten zijn. Het gebruik van Unetbootin wordt ernstig afgeraden, omdat het incorrecte installatie drives aanmaakt. Tegenwoordig werken ISO bestanden zowel om DVD's te branden als om flash drives aan te maken.
Dat over Unetbootin wist ik niet. Ik was al geen fan van Unetbootin onder Windows, omdat je van tevoren moet specificeren welke distro je gaat flashen op je USB drive. Er was geen "other" optie en daarom gebruikte ik vaak UUI van Pendrivelinux, waarmee wel alles werkte.

Dan nog vraag ik me af waarom BalenaEtcher niet werkte, is een AppImage niet een soort equivalent van een .msi installer?
Ik moet zeggen dat ik BalenaEtcher slechts een keer heb gebruikt, maar ik meen me te herinneren dat het programma op 2 manieren een ISO bestand kan wegschrijven.

Een ervan is equivalent aan dd en toen ik daar achter kwam, heb ik het meteen weer verwijderd. Ik kan het een van deze dagen nog wel even voor je uitproberen.

Een AppImage is meer een soort mini-bestandsysteem waar alles in zit om het programma te draaien. Dat zijn dus de executables, de libraries en andere assets. Je hoeft het niet eens te installeren. Gewoon executable maken en draaien is genoeg.
Executable maken, via chmod +x of hoe?
Ja, gewoon via chmod +x of de GUI van je bestandsbeheerder. Er is wel een manier om de AppImage uit te pakken, maar dat is eigenlijk helemaal niet nodig.
Nou moet ik wel zeggen, dit is mijn gemiddelde ervaring met elke Linux distro: tegen shit aanlopen waar geen documentatie voor is, een gat in het stappenplan, zonder foutmelding. Bij Ubuntu kreeg ik mijn bedraad internet met geen mogelijkheid werkend, terwijl het met exact dezelfde hardware (goedkope JMicron chip) out of the box werkte met windows 7 destijds. Op OpenSUSE ben ik 25 minuten bezig geweest om ElectricSheep te installeren, omdat op pagina 3 van de bash command lines er bij een van de stappen een fout optrad. Arch krijg ik niet eens geïnstalleerd vanwege netwerkproblemen en de families beginnen zo wel een beetje op te raken, binnenkort maar eens CentOS/Fedora proberen. Vind het idee van Linux prachtig en wil het graag zien werken op de desktop, maar kom op man…
Ik herken dit met Linux helemaal niet. Nooit (noemenswaardige) problemen. Eigenlijk zelfs zéér zelden tot nooit. Maar nu we het er toch over hebben: laat ik eergisteren nu exact dezelfde ervaring hebben gehad met een laptop waar Windows 7 op staat, die al een 8 maanden ongebruikt in de kast stond, en die ik respectievelijk ging updaten (Windows 7) en upgraden (van Linux Mint 17.3 naar Linux Mint 19.2).

Updaten van Windows 7 was een drama. Het wilde geen updates installeren. Kreeg alleen de melding: "Kan de update niet installeren" en "Updates installeren mislukt". Geen documentatie, geen verwijzing ergens naar die het probleem beschreef, geen aanknoping wat nu het probleem was waarom het niet lukte... NIKS! Oh ja, ook het vermelden waard: om met deze uitkomst te komen stond Windows ruim drie uur op mijn harde schijf in te hakken. Onafgebroken en - bleek later - onnodig! Wéér de levensduur van mijn HD verkort door dat constante gehak en inbeuken op mijn harde schijf!

Na lang zoeken en kloten kwam ik erachter dat een aantal KB-updates eerst geïnstalleerd moesten worden voordat de via Windows Update aangeboden update wel door kon gaan. Maar ja, welke moest ik dan hebben (want geen melding WAAROM het niet ging)? Uiteraard kwam ik er via "Help en Ondersteuning" ook niet achter (die heeft me nog NOOIT ergens mee geholpen trouwens, net als "systeemherstel". Wat een wwardeloze flutfuncties zijn dat toch in Windows!). Via een gebruiker op één of ander forum kwam ik erachter welke KB-updates ik nog moest installeren voordat ik verder kon. Leuk detail: Windows moet het dus óók van gebruikers hebben, en niet puur en alleen van hun zogenaamde "ondersteuning" (waar vaak mee geschermd wordt en waar Linux vaak om afgefikt wordt, zoals jij in jouw post ook beschrijft!)

Moraal van het verhaal: je zou toch denken dat Windows de ontbrekende KB-pakketten eerst installeert voordat het de update installeert waarvan het afhankelijk is? Nee dus, ik moest het zelf maar uitzoeken. Windows-gebruikers klagen over "afhankelijkheden" onder Linux, maar Windows kan er dus ook wat van! Ik kom er, als ervaren gebruiker, uiteindelijk zelf wel uit. Maar Windows is toch zo "gebruiksvriendelijk"? Wat zou een gemiddelde gebruiker nu moeten als ze hier tegenaan lopen?

Ik ben sinds 2007 helemaal over op Linux, maar het werkt wel degelijk op de desktop. Het probleem zit 'm volgens mij vaak in het probleem dat mensen die een poging wagen om met Linux te werken het systeem teveel op Windows willen doen laten lijken, en gaan vervolgens lopen kloten en prutsen waardoor dingen gesloopt worden. Volg je gewoon de kaders, dan kan het eigenlijk nooit misgaan en zal Linux gewoon werken.

Mensen verwachten dat "een alternatief" altijd een kloon is van wat ze gewend zijn te gebruiken. Dat geldt voor Linux die op Windows moet lijken, dat geldt voor LibreOffice, waarvan men verwacht dat het een kloon wordt van MS Office. Mensen zouden van nature over een groot aanpassingsvermogen beschikken, maar als het gaat om ingebakken gewoontes zijn de meesten zéér rigide. En tja, dan lezen we opmerkingen zoals jij beschrijft... ;)
Windows is ook niet perfect hoor, vorig jaar moest ik een laptop herinstalleren omdat een update de Windows zoekfunctie, Office licentie en WiFi discovery tegelijk onherstelbaar had gesloopt. Een paar weken terug met dezelfde laptop precies hetzelfde gezeik. Dit is voor mij wel echt een uitzondering, maar dat wordt dus mijn Linux experimenteer bakkie.

Ik ben ook begonnen met Linux in 2007 en ik heb unaniem dit soort gezeik met alle distributies die ik gebruikt heb: (K/L)Ubuntu, Fedora, Elementary, OpenSUSE, Zorin, Manjaro, Mint en dus Deepin. Daarnaast heb ik een cursus gevolgd van een kleine twee weken waarin de filosofie van Linux wordt uitgelegd en de grootste 3 families behandeld worden. Die bestond uit 18 hoofdstukken, dus ik vind niet dat je kunt zeggen dat het mij niet is gelukt omdat ik vind dat Linux meer op Windows moet lijken. Een simpele handeling vertakt zich in een aantal onderdelen en je gaat voor elk onderdeel een oplossing zoeken totdat je voor elkaar krijgt wat je wilt. Dat er ook andere oplossingen zijn daarbuiten, tja..
....en ik heb unaniem dit soort gezeik met alle distributies die ik gebruikt heb: (K/L)Ubuntu, Fedora, Elementary, OpenSUSE, Zorin, Manjaro, Mint en dus Deepin.
Ik heb werkelijk dan geen idee waarom jij zoveel problemen ervaart, terwijl ik dat nooit heb. Ik heb diverse Linux distro's op de meest uiteenlopende hardware geprakt (heb inmiddels thuis 13 computers), en op alle machines, zonder uitzondering, loopt het als het spreekwoordelijke zonnetje.

Als je zoveel problemen ervaart, dan kan dat maar 3 redenen hebben, namelijk:
  • je computer(s) heeft/hebben zeer exotische of brakke hardware waarvoor geen fatsoenlijke stuurprogramma's bestaan (of niet ondersteund wordt in de Linux kernel).
  • je wellicht tóch teveel in het systeem graaft en daardoor dingen breekt/sloopt. Dit kan variëren van het verkeerd bewerken van config-bestanden, of vanwege het installeren van vage software buiten de gebruikelijke wegen om
  • je toch minder kundig bent dan je het van jezelf aanneemt
Ik bedoel het allemaal niet lullig (integendeel zelfs), maar ik zou me wél afvragen - als ik jou was - waarom het bij jou maar niet wil lukken met Linux? Zeker als je aangeeft al met zoveel systemen te hebben gewerkt, en steeds tegen ellende aan te lopen. Dat moet een reden hebben.
Daarnaast heb ik een cursus gevolgd van een kleine twee weken waarin de filosofie van Linux wordt uitgelegd en de grootste 3 families behandeld worden. Die bestond uit 18 hoofdstukken, dus ik vind niet dat je kunt zeggen dat het mij niet is gelukt omdat ik vind dat Linux meer op Windows moet lijken. Een simpele handeling vertakt zich in een aantal onderdelen en je gaat voor elk onderdeel een oplossing zoeken totdat je voor elkaar krijgt wat je wilt. Dat er ook andere oplossingen zijn daarbuiten, tja..
Ik adviseer je om met open en objectieve blik te kijken naar de problemen die steeds op je pad komen, en ook te kijken welk aandeel je zelf hebt in het steeds tegen het steeds tegen problemen aanlopen. Pas als je zeker weet dat je niet zelf, door eigen handelen, dingen niet voor elkaar krijgt, dan kun je wellicht opperen de zaken te melden bij de desbetreffende distro.
wps office is gewoon te krijgen op hun website, tenminste als deb en rpm.

wps office werkt prima maar het is inderdaad closed source en van chinese makelij. Of dat een probleem is is natuurlijk de vraag maar gebruik het al jaren op Linuxmint. Hun cloud functie gebruik ik iig niet..
Dat WPS zoals je aangeeft een 'letterlijke, visuele kopie van MS Office' is en heel goede ondersteuning voor de microsoft formaten geeft is voor een grote groep mensen eigenlijk zeer positief nieuws.
Ik heb het net eens geprobeerd en eerlijk gezegd was ik positief verrast. We kunnen wel allemaal ms office afzeiken, maar of je ervan houdt of niet, er is zeker wel heel erg goed over die interface nagedacht.
Top 5 mooiste distros? Ik weet niet of je nu hun eigen qt desktop omgeving bedoeld of gewoon wat Debian features.
Bij een vergelijking tussen OpenOffice en WPS gaat OO het winnen qua functionaliteiten.
Hij praat waarschijnlijk puur over de microsoft office bestandsformaten. WPS Office geeft specifiek voor deze bestandsformaten altijd al betere ondersteuning dan LibreOffice.
Je bedoelt dat WPS betere ondersteuning heeft voor MS bestandsformaten?
Vraag me af op welke manier je dat bedoelt. Zelf ondervind ik geen problemen met office bestandsformaten in LibreOffice.
Mag ik dat tegenspreken? Ik heb alle alternatieve kantoorpakketten al vaker uitvoerig getest. Bij complexe documenten gemaakt in MSO, en geopend in Softmaker Office, WPS Office en LibreOffice bleek LibreOffice deze het best te behandelen. WPS Office en Softmaker Office maakte er een bende van. LibreOffice deed het stukken beter, en op de gebruikte besturingselementen na, zo goed als foutloos.

Dus die claim dat WPS Office "betere ondersteuning" biedt dan LibreOffice voor wat betreft in MSO gemaakte documenten is uit de praktijk dus helemaal niet gebleken. Ook al willen zij je dat wel wijsmaken. En omdat ze qua uiterlijk sterk lijken op MSO vliegen mensen nog in die claim ook. Onterecht...

Geloof je het niet? Doe die test zelf en zie wat er gebeurt.... ;)
Wie koopt pc's/ laptops met linux voorgeïnstalleerd? De meeste mensen die linux gebruiken installeren die in mijn ervaring liever zelf.
Zeker als het niet goedkoper is dan met een Windows licentie, zie ik niet wie dit zou willen.
Als er al Linux op staat kan je alsnog je eigen distro installeren, dus in dat opzicht is er geen verschil. Maar waar staat dat het niet goedkoper is? Ik heb al eens eerder machines van bijv. Dell zonder Windows gekocht en dat scheelde gewoon flink op het totaalbedrag. Dus het is zeker wel aantrekkelijk. In de meeste segmenten krijg je helaas de optie niet om zonder Windows te kopen dus kan je ook niet zien dat er een prijsverschil is.
In principe kan het niet flink schelen op het bedrag. De licentiekost voor Windows is enkele tientallen dollar (OEMs betalen echt geen $100+ per machine aan Microsoft) en een groot deel van die licentiekost wordt weer afgevangen door het meeleveren van crapware zoals trial edities van virusscanners waarvoor die softwareleveranciers dan weer de OEM betalen.

Als ik me niet vergis zitten er op die Dell machines ook verschillen in de configuratie waardoor de machines ook in prijs zakken.
Als je een goede Linux laptop zoekt kan ik je dell aanraden. Zowel op mijn oude m1330 als mijn huidige XPS 15 werkt alles out of the box. En perfect. Zeker in combinatie met Ubuntu.

Dell en Linux is een hele goede match.
dat scheelt echt letterlijk nauwelijks tot niets in het bedrag. Ook niet bij Dell, het scheelt iets van een 50 euro bij Dell.
Anderzijds, het is natuurlijk wat je "flink" noemt ;-).
Nou, dat deed het wel. In ieder geval behoorlijk betere hardware voor hetzelfde geld. Het was ook niet direct bij Dell maar via een tussenhandelaar, dus daar zal nog wat zitten, en het was toch zeker een jaar of 8 geleden.
En 50 euro was best fors op machines van krap 800 euro inclusief schermen, daar kan je in ieder geval leuke dingen mee doen en het is zonde om dat ervoor te betalen als je het toch niet gebruikt.

[Reactie gewijzigd door DataGhost op 23 juli 2024 05:10]

Ik heb een voorkeur voor een laptop geleverd met Linux, omdat ik dan zeker weet dat de hardware goed met Linux werkt, en uit principe: anders gaat er weer een sale bij voor de statistieken van Microsoft, terwijl ik geen enkele intentie heb om Windows te gebruiken. Ik zou met liefde een paar honderd euro meer betalen voor een Linux laptop. En dan zal ik inderdaad zelf alsnog een Linux distributie opnieuw installeren en inrichten naar mijn eisen en wensen.

Ik ben zelf aan het kijken naar een nieuwe laptop zoals een Dell XPS. Helaas levert Dell maar een zeer beperkte selectie met Ubuntu - alleen de 13'' modellen. Ik wil een 15'' met een 4K-scherm. Uiteindelijk zijn de specs wel belangrijker dan het OS dus vrees ik dat ik ook hier weer gedwongen voor een Windows-laptop zal moeten kiezen. Maar ik zou het liever anders zien.
Ik heb mijn XPS 15 met 15 inch monitor gewoon perfect lopen op Linux. (Ubuntu 19.04 op dit moment) en heb nog niks gehad dat niet werkte. Zelfs het touchscreen werkt perfect met multitouch. Alles werkt. 4k beeld ook.
Met de nieuwr Gnome kan je scaling aanzetten. En met Wayland werkt het ook goed met meerdere schermen met verschillende scaling.

Ik heb zelfs de vorige generatie. Had liever de nieuwste generatie gehad. Maar puur omdat die gewoom qua design veel mooier is.

Nvidia drivers werken prima. Schakelt automatisch over naar Intel GPU op batterij om te besparen. En weet ik veel.

Waarom koop je dan geen XPS 15 van dell?? Ik kan er zelfs mijn 4K extra monitor mee aansturen. Via displayport. En dan met de vorige generatie.

[Reactie gewijzigd door Immutable op 23 juli 2024 05:10]

Ik heb niet gezegd dat ik hem niét koop ;) De nieuwe XPS 15 staat hoog op mijn lijstje. Mijn punt was vooral dat het voor mij een grote pre zou zijn als hij met Linux geleverd werd in plaats van met Windows. Of in ieder geval zónder Windows. Maar Dell XPS + Ubuntu betekent een 13'' XPS met FHD scherm, en dat wil ik dan weer net niet. Gemiste kans voor Dell - als er een optie was om zonder Windows te kopen, eventueel zelfs met bijbetaling, had ik dat zeker gedaan.

Ik heb nu een 15'' Clevo laptop met 4K-scherm met Ubuntu erop, werkt prima. Scaling werkt ook in x.org al prima, het kostte me destijds een middagje om alles te configuren maar sindsdien geen omkijken meer naar.
Scaling werkt inderdaad met x.org, maar ga eens meerdere schermen aansluiten met verschillende pixels per inch. ;) Dan zul je zien wat er gebeurd. Ik heb bijvoorbeeld een 4k scherm, met daarnaast in portrait mode een full HD 24inch scherm van dell. 1 scherm heb ik op 200% schaling, en de Full HD op 100% schaling. En ga dan je GTK applicatie verschuiven van scherm 1 naar scherm 2.
Dit gaat fout bij x.org, maar in wayland werkt dit goed. Dit gaan ze ook niet fixen in x.org... nooit niet. Never.

Maar zat eerst ook te kijken naar de 13 inch XPS met Ubuntu erop voor geïnstalleerd, maar ook ik wou liever 15 inch. Blijkt dat alles prima werkt. En gewoon goede performance. i7 high end CPU met goede Nvidia GPU. 16GB memory. Leuke workstation. :) Ik wou eerst voor een Macbook gaan, blij dat ik dat niet heb gedaan.

[Reactie gewijzigd door Immutable op 23 juli 2024 05:10]

1599 euro voor een 7th gen I5, 8Gb ram en een 256Gb SSD.
Das is belachelijk.
Ik vind de prijs best prima eigenlijk. Als ik kijk naar het design en materialen is dit wel in een kwalitatieve, degelijke en strakke behuizing, met een goede batterijduur. In vergelijking met de Dell XPS is het niet zo duur, en in vergelijking met bijvoorbeeld een Macbook al helemaal niet.

Zo'n gaar plastic geval ga ik echt niet aan beginnen.
Das is belachelijk.
Alleen als je kijkt naar de pure hardware. Niet als je kijkt naar wat Purism allemaal doet om zaken zoals Intel Management Engine de nek om te draaien en enkel open-source code op het apparaat te draaien, en hoeveel code zij upstream terugleveren waardoor Linux ook goed blijft werken op hun hardware.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 05:10]

Ja. Die leveren vanuit de VS, niet Nederland. Vanuit garantietechnish oogpunt niet ideaal, zeker voor een zakelijke laptop. Verder wel een mooi ding ja.
Is dat niet gebouwd op Clevo, zoals de meeste Linux-laptopdealers? Waaronder ook BTO, Sager en System76? Met Clevo heb ik ervaring - sterker nog: ik tik dit bericht op een Clevo laptop. Heel veel specs voor je geld, maar zeer gare bouwkwaliteit. Daar wil ik ook niet meer aan.
Denk idd dat dat Clevo-dingen zijn bij nadere inspectie.
Je moet zelf maar kijken of het aan alles voldoet, maar vziw hebben HP Zbooks officiele Linux support, goeie bouwkwaliteit, 15" scherm, en mss ook wel 4K.
Lenovo Thinkpads zijn ook zeker het overwegen waard. De zakelijke lijn dan inderdaad. Niet hun consumentenzooi. Thinkpads en Linux werken in mijn ervaring en omgeving eigenlijk vrijwel altijd direct top, en de bouwkwaliteit is subliem.
Bedankt voor de suggestie. Van mijn huidige werkgever heb ik ook een Lenovo Thinkpad E560. Werkt prima met Linux, voelt ook wel degelijk aan maar wel plastic fantastic. Ik val wel op de aluminium ontwerpen. De ThinkBooks zijn wat dat betreft beter, maar dan weer geen 4K-scherm en alleen 13'' en een i5-processor ipv i7 of i9. En ik zie bij Lenovo niets standaard met Linux geleverd worden. Kom ik wel overheen en met wat zoektochtjes op internet vind je wel of het goed of niet goed werkt met Linux, maar vind het wel gewoon jammer - zou graag mijn statement maken.

Ik heb al vele zoektochten ondernomen maar blijf terugkomen op de Dell XP 15 of de Purism Librem 15. Als die eerste nou met Linux geleverd kon worden of die laatste een vestiging in Nederland had was het een makkelijke keuze ;)
Helemaal helder, en mee eens! Ik doelde op Thinkpad T/X series zelf, blijven premium plastics inderdaad wel. Alhoewel ik dacht dat de T480(s) nu ook leverbaar was in aluminium? Is een ultrabook achtig model met power erin. Geen Linux preinstalled.
Tegenwoordig zijn er scholengroepen in België hier die Linux laptops verplichten voor de studenten. Dus er zijn wel mensen die Linux preinstalled kopen. Bij Dell kan je Ubuntu op bepaalde XPS versies krijgen
Developer editions kan je Ubuntu krijgen. (Vroeger toch in elk geval, of dit bij de laatste versies ook al terug is is een goeie vraag, pas na verloop van tijd van introductie komt er meestal wel een Ubuntu versie van de xps en precision lijn, althans dat was vroeger het geval)
Bij collega van mijn scholengroep in Kontich te Antwerpen is het Linux op de laptops
(had geen idee of het over laptops of scholen ging)
Je hoeft niet perse developer edities te kopen. Had een windows XPS15. En een XPS13 van vroeger met windows. Ubuntu erop gezet. Letterlijk alle hardware werkte meteen goed. Nooit problemen gehad.
Over de scholen. Zover ik weet kan een school in België zijn leerlingen niet verplichten om een bepaald besturingssysteem te gebruiken. Indien er software gebruikt moet worden die enkel op een bepaald OS ondersteund wordt is het aan de leerling om dit werkend te krijgen.

Ik kan mij moeilijk inbeelden dat Linux (welke nog steeds niche is) verplicht is.
Om zekerheid te hebben dat de hardware compatibel is?
Akkoord maar als je zo'n laptop koopt weet je dat tenminste alle drivers degelijk zullen werken ...
De hobbyist installeert inderdaad zelf. Maar als je wilt dat het voor de grotere groep interessant wordt moet je het pre-installed gaan verkopen. Al zullen veel huidige Linux gebruikers het waarschijnlijk helemaal niet zo leuk vinden als Linux mainstream wordt. Er gaat dan toch een stukje van hun identiteit verloren :-)
Het is op zich ergens wel fijn te weten dat alle hardware out-of-the-box werkt en voor sommige mensen ook dat je ondersteuning bij Linux kunt krijgen van de fabrikant.
Inderdaad, de machines zonder Windows zijn vreemd genoeg meestal ook nog eens duurder dan een machine met Windows.
Daarom koop ik een Windows laptop, verklein de windows partitie tot een minimum, en installeer dan mijn favoriete linux distro (KDE Neon).
Op die manier heb ik beide OS's op mijn PC.

Ik gebruik Windows ongeveer 1 maal per jaar om een elektrisch schema te tekenen (software van Belgische makelijk die helaas enkel op Windows draait), omdat ik geen zin heb om daarvoor een nieuw tekenprogramma te leren en de ganse AREI bibliotheek over te zetten.
Telkens ik Windows eens opstart, erger ik me aan de traagheid van de updates, wat bij linux 5 minuten in beslag neemt, duurt soms uren bij Windows.
Wie koopt pc's/ laptops met linux voorgeïnstalleerd?
Mensen die het zelf niet kunnen installeren? Zoals zeg 99,9% die daarom maar de MS Windows ellende koopt omdat niet beter weet en niet anders kan?
Als je het systeem niet voorinstalleert, zal geen enkele noob ooit Linux installeren. En voor jou maakt het niet uit. Jij zult het geinstalleerde systeem - of dat nu Windows of Deepin is - alleen gebruiken om je eigen distro te downloaden.
Chinezen die het ineens een stuk moeilijker vinden om aan een Windows licentie te komen door alle sancties en embargo's van de VS. Dat is de reden waarom Huawei dit doet, anyway.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 23 juli 2024 05:10]

Mijn vorige laptop heb ik met Ubuntu voorgeïnstalleerd bij Sytem76 gekocht (https://system76.com/) en ik heb nu een Slimbook (https://slimbook.es/en/).
Ik wilde ik niet betalen voor een Windowslicentie die ik niet gebruik en ook fabrikanten ondersteunen die keuzevrijheid geven en Linux "vanuit hun DNA" ondersteunen. Heb bij Dell en consorten toch het idee dat ze Linux er maar "een beetje bij doen", al heb ik geen enkele ervaring met hun ondersteuning.

Ook is het fijn om te weten dat alle configuraties getest zijn voordat ze uitgeleverd worden. Als je zelf een Linux-distro op een windows-laptop installeert en iets blijkt niet te werken (wat tegenwoordig gelukkig nog maar sporadisch voorkomt), dan geven de grote fabrikanten meestal niet thuis.

En om op je laatste zin terug te komen, dezelfde configuraties bij de grotere leveranciers waren zeker niet goedkoper dan bij hen.
Vraagje: is die Slimbook ook een rebranded Clevo laptop? Hoe bevalt jou de bouwkwaliteit en accuduur?
Heb er geen uitgebreide studie van gemaakt, maar zover ik kan zien is er niet heel veel overeenkomst, althans, voor wat mijn laptop betreft. Volgens mij worden de Slimbooks ook in Spanje in elkaar gezet, maar als ik die Eclipse zie, dan zie ik meer overeenkomsten.
Accuduur is best goed. Tussen 6 a 7 uur op een acculading is goed te halen (bij typen/programmeren/surfen). Bouwkwaliteit is ok. Ik heb de Slimbook pro. Aluminium had wat dikker gekund, maar je kunt hem nergens zodanig indrukken dat het tot problemen lijkt.

Heb hem nu ruim twee jaar en heb nog geen enkele behoefte om hem te vervangen.
Het is meestal wel goedkoper en ook in dit geval. En zelfs als het niet goedkoper zou zijn, dan kunnen mensen die geen spyware/bloatware/bugs/malware wensen alsnog voor Linux kiezen.
Als je even die link volgt, dan zie je dat de Linuxlaptops prominent op de eerste plek staan en dat er een prijsverschil van 300 yuan is. Door ze prominent op de eerste plek te zetten, is de gebruiker die bewust Linux wil, niet de doelgroep, maar de gemiddelde koper, die het niet uitmaakt of ze Linux of Windows hebben.gr
Onderschat niet hoever Linux inmiddels is: Steam werkt perfect en danzij Proton werken ook de meeste Windowsspellen ondertussen, en in menig geval al met meer fps dan onder Windows. Natuurlijk is de wereld groter dan Steam en groter dan spelamusement, maar wat je keer op keer ziet is dat juiste achteloze kopers helemaal niet niet zoveel moeite hebben de overstap te maken.
Ik doel op de achteloze koper die thuis al een stapeltje DVD's heeft, of in de winkel een game-DVD koopt en er dan achter komt dat dat niet werkt.
Die komt echt niet op de gedachte om het via Proton te proberen. Die laat bij de lokale computerboer een gekraakte versie van Windows installeren.
Heb je hetzelfde niet als mensen een apple notebook kopen?
Nee, die vallen vaak terug op een 'Sunk Cost'-fallacy of 'Escalation of Commitment' om hun aanschaf te verdedigen. Immers, een 13' laptop met een i3 voor 1200.- kan geen slechte keuze zijn.

Het verschil tussen Mac OS X en Linux is verwachtings-management. Mensen kopen een Mac en zijn bereid hun hele software bibliotheek te vernieuwen en hun gewoonten aan te passen. Andere mensen installeren Linux en verwachten dat Linux precies het zelfde kan als Windows.

Met de komst van Mac OS X Catalina en het afschaffen van 32bit verdampt de helft van alle software voor Mac OS X.. maar daar zul je niemand over horen. Wanneer het echter niet direct mogelijk is Red Alert 2 te installeren op Linux, dan is de wereld te klein.
Ik denk dat Apple voldoende bekend is zodat mensen weten dat het geen Windows is.
Daarnaast vallen Apple PC's en laptops qua prijs ook meer in de categorie van mensen die weten wat ze kopen, dan in die van mensen die 'een computer' zoeken.
Ik zou lachen als dit handelsverbod tot gevolg heeft dat China Windows-vrij wordt. _/-\o_
Ik zou lachen als dit handelsverbod tot gevolg heeft dat China Windows-vrij wordt. _/-\o_
Windows-vrij betekent niet Microsoft-vrij of US-vrij.
Reken je dus niet rijk.

Chrome heeft geleid tot onder andere Office365 en een versnelling van andere cloud-diensten als AWS, en die zijn allang niet meer afhankelijk van Windows.


Het kan leiden tot meer grootmachten in China en de fundamenten zijn er al met de verschillende grote ict-bedrijven die er al aanwezig zijn.
Zou mooi zijn, maar dan wel een andere distro.
Precies, want Deepin is "spyware": https://www.youtube.com/watch?v=v25Dy66AtNI

" As of version 15.5 Linux Deepin carries out spying, with the App store making unencrypted connections to known Chinese tracker CNZZ."

Inmiddels wel opgelost: Linux Deepin removed CNZZ tracking as of 20 July 2018. > https://www.youtube.com/watch?v=11QqMUgzuo0

[Reactie gewijzigd door PerlinNoise op 23 juli 2024 05:10]

Heel Windows 10 is spyware, ik ben zeker niet tegen windows in tegendeel zelfs maar moet je is kijken wat ze allemaal over jou verzamelen. https://www.oo-software.com/en/shutup10 als je deze gebruikt en start zie je wat ze allemaal aan privacy meuk allemaal verzamelen.

Ik snap al die ophef naar huawei niet. de amerikanen zijn geen steek beter in het verzamelen van data en dat mag allemaal wel?
De amerikanen zijn geen steek beter in het verzamelen van data en dat mag allemaal wel?
Uiteraard, want van Microsoft blijft het van Amerika in Amerika, bij Huawei is het van China in China. En daar heeft Amerika geen controle op, dus mag het niet. (gok ik)

Je eigen burgers in de gaten houden wordt over het algemeen toegestaan, maar als andere landen jouw burgers in de gaten houdt dan foei!
Tel daar Google en Facebook ook maar bij, die doen ook niets anders dan allerlei informatie over hun gebruikers verzamelen.
Google houdt bij wanneer je welke app gebruikt, waar je overal naartoe gaat, en nog veel meer.
Een gedeelte van wat ze allemaal over je weten, kan je zien in de settings van je account.
Bovendien kan de Amerikaanse overheid op ieder moment die gegevens opvragen via hun geheime rechtbanken.
De VS klaagt dat China gegevens verzamelt, maar ze zijn minstens even erg, of misschien nog erger, ze tappen ook alle internationale onderzeese datakabels af, en hebben toegang tot het internationale interbancaire verkeer via de Amerikaanse organisatie SWIFT.
Het is Chinese software. Voor ons is dat spyware, in China is het een feature zodat het je sociale score verbeterd als je het gebruikt.
Precies, want Deepin is "spyware"
da's een beetje hetzelfde als Ubuntu "spyware" noemen want die had precies dezelfde tracking aan staan, is inmiddels ook veranderd naar opt-in
Na iedere update mag O&O ShutUp10 hier de telemetrie weer uitzetten op Windows10 machines, dat is ook vrij hardnekkige spyware.
Dan liever hardware met voor Linux geoptimaliseerde drivers en zelf de gewenste distro installeren.
Ah ja, de "oeps, sorry, foutje!"-methode.
Nóg een mooie bijkomstigheid van Trump's aanpak van de Chinese piraten economie :*)
Zou mooi zijn, maar dan wel een andere distro.
*bericht verwijderd*

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 23 juli 2024 05:10]

Zolang hun code opensource is, dan zal het bijdragen aan de bruikbaarheid van Linux als desktopsysteem. Er zullen betere drivers komen, en wie weet gaat Adobe wel een overstag? Het zou zomaar kunnen dat Microsoft zelfs overstag gaat door Office voor Linux aan te bieden.
Dat zou helemaal geen slechte ontwikkeling zijn voor Linux. Als een groot deel van de wereld (China) :) volledig overgaat op Linux zou dit betekenen dat meer ontwikkelaars ook hun programma's poorten naar Linux en Linux meer mainstream kan worden.
Ik kijk er al naar uit wanneer de Epic Store naar Linux komt. Epic Games is deels eigendom van Tencent, een mega-corp vanuit China die overal een vinger in de pap heeft tegenwoordig.

De ironie zal ook niet van de lucht zijn als Tim Sweeney opeens wordt gedwongen om hieraan gehoor te geven. Tim (oprichter van Epic Games) heeft zich in het verleden nogal neerbuigend uitgelaten over Linux dus als de markt voor Linux computers in China opeens in de lift gaat, dan zul je hem opeens een ander deuntje horen zingen.

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 23 juli 2024 05:10]

Van mij hoeft het niet, na alle problemen die Epic voor zichzelf heeft veroorzaakt. Ik heb 1 Windows machine en dat is mijn game pc en ik ga zeker geen Epic software installeren. Ik hoef geen malware op mijn computer.
Ik heb graag de keuze om het te installeren.

Dat ik daarna besluit dat ik geen markt ontwrichtende malwere op mijn pc te zetten is een andere discussie.
Daarna ben je te laat. Het is geen markt ontwrichtend, het is computer ontwrichtend. Als het alleen concurrentie was, had ik het aangemoedigd. Als een bedrijf als Epic straks malware maakt voor Linux, dan word straks Linux benadeeld doort dat soort ongein.
Je kunt toch voor vrijwel alles een OSS variant vinden? Het lijkt me logischer dat die verder ontwikkeld gaan worden. Waarom zou China voor het OS onafhankelijk willen worden van de VS en voor de applicaties (die uiteindelijk veel belangrijker zijn) wel weer afhankelijk wordt van de VS?
De Linux app space is anders nog vrij open.
Zou idd een leuke bijkomstigheid zijn als Linux in het verre Oosten een populair desktop OS wordt.
Do it, Huawei!
Deepin is een mooie strakke, DE. Gebasseert op Debian dus vrij stabiel en veel opties met packages, iets te simpel voor een meer gevorderde GNU/Linux gebruiker, maar wel een mooie instap distro voor beginners.

In het verleden wat problemen gehad met privacy, maar die lijken nu opgelost.
Mijn ervaring met Deepin is dat de developers absoluut niet weten wat ze doen. Proberen vrolijk een .jpg bestand van 0 bytes te lezen om te kijken of het echt wel een .jpg is -- in een eigengemaakte Qt image reader plugin die op zich al overbodig is omdat Qt al jpegs kan lezen.

En iedere linux gebruiker die Deepin heeft geinstalleerd omdat het zo strak eruit ziet maar bugs reporten omdat Krita crashed, in hun plugin.

Het is nu opgelost omdat ik ze zover heb gekregen die plugin te verwijderen, maar wat een gedoe!

(https://github.com/linuxdeepin/deepin-image-viewer/issues/2)
Zit een eigen Jpeg reader in als middleman spyware. :+
Mee eens.

ik ben niet bekent met de meest recente versie, maar ik kan me herinneren dat deze distro enorm zwaar en sloom was. (de iso download op hun site was ook f*cking sloom)

Misschien moet ik hem weer eens proberen
Als iemand die zelf exclusief Linux op zijn laptop draait zou ik graag willen dat meer fabrikanten je de optie geven en dan niet zoals bij dell enkel laptops van duizenden euro's. Zet er desnoods niets op maar waarom moet ik de 100 euro windows belasting vooraf betalen als het er toch binnen een week van af is. Het enige merk in nederland waarvan ik weet dat ze het bieden is BTO, niet linux maar de optie voor geen besturingsysteem. De BTO laptops zien er leuk uit maar als ik naar de driver en bios pagina's kijk krijg ik niet de indruk dat er veel aan nodige updates gedaan wordt.
Je hoeft toch echt geen noob te zijn om Linux te installeren. Ik heb al op enkele privé laptops Mint geïnstalleerd en dat doet het prima. Genoeg software te vinden voor huis-tuin-keuken gebruik en nooit last gehad van virussen (toch maar even afkloppen). Het wordt inderdaad eens tijd dat de monopoliepositie van (Amerikaanse) bedrijven wordt aangepakt, en dit is een mooi begin van een grote commerciële partij.
Zou het kunnen dat je dit wou schrijven: 'Ook voor noobs is Linux makkelijk te installeren.' Want ik denk niet dat veel mensen denken dat Linux voor noobs is, ik denk dat veel mensen het omgekeerde kunnen denken.
Inderdaad, zeker met de huidige distro's van bijvoorbeeld Mint is dit echt makkelijk te installeren, ook al heb je er wat minder verstand van. En anders staat het wereldwijde web vol met handleidingen.
Het probleem met Linux is dat er teveel versplintering is. Als je als leek naar distrowatch kijkt heb je geen idee welke versie je moet kiezen.

Daarnaast zullen de meeste moeten wennen aan een Linux uiterlijk, ondanks dat er vanuit een browser word gewerkt. Ander logo, andere lay-out stijl en dan is het meteen "eng".
Ik zou ook niet op distrowatch beginnen. Er zijn héel veel distributies, maar slechts enkele grote. Heel veel van de kleinere zijn gebaseerd op een van de groten en daardoor ook voor het grootste deel compatible.

Begin eens met Ubuntu zou ik zeggen, een van de meest laagdrempelige desktop distributies, en ook (een van de) populairste, met heel veel erop gebaseerde andere distributies.
Oh ik gebruik zelf ook Ubuntu al een aantal jaren. Maar voor de doorsnee "consument" snap ik het gemak van een Windows wel, is voor vele al jaren bekend. En de gamers snap ik ook heel goed met Windows ivm ondersteuning.

Ik ben dan ook heel benieuwd wat Google Stadia gaat brengen met Linux + Vulkan op servers. Linux klinkt voor vele heel eng, tot dat je uitlegt dat Android Linux is.
Oh ik gebruik zelf ook Ubuntu al een aantal jaren. Maar voor de doorsnee "consument" snap ik het gemak van een Windows wel, is voor vele al jaren bekend. En de gamers snap ik ook heel goed met Windows ivm ondersteuning.
Nee, dat is een nergens op gebaseerde angst. Ik heb diverse "doorsnee consumenten" succesvol overgezet op een Linux desktop. Ze doen toch niets interessants met hun PC. Office kan prima met LibreOffice, er zijn prima muziekspelers en Firefox en Chrome doen het voor vrijwel al het andere prima.

Alleen voor de gamers heeft Windows inderdaad voordelen. Of eigenlijk geen voordelen, maar is het meer een soort van noodzaak. Ik draai Windows dan ook exclusief als gamelauncher. Gelukkig heeft Valve Linux support wel hard gepushed en zijn er veel meer games die ook prima op Steam onder Linux draaien, maar nog lang niet allen.
Ik ben dan ook heel benieuwd wat Google Stadia gaat brengen met Linux + Vulkan op servers. Linux klinkt voor vele heel eng, tot dat je uitlegt dat Android Linux is.
En dan vertel je niet de waarheid. Android is gebaseerd op Linux maar de GUI waar je daadwerkelijk mee in aanraking komt is geen Linux. Je kunt er geen Linux applicaties op draaien en het vertoond weinig overeenkomsten met Linux.
Dan verschil het per persoon wat jij en ik tegenkomen. Ik zit in een milieu van mensen die alleen een iPhone kunnen bedienen met Whatsapp en Safari. Die zijn Windows al niet machtig en raken al semi in paniek op het moment dat er een knopje verplaatst is in Outlook. Of als ze per ongeluk een snelkoppeling hebben verwijdert. 8)7
Alleen voor de gamers heeft Windows inderdaad voordelen. Of eigenlijk geen voordelen, maar is het meer een soort van noodzaak. Ik draai Windows dan ook exclusief als gamelauncher. Gelukkig heeft Valve Linux support wel hard gepushed en zijn er veel meer games die ook prima op Steam onder Linux draaien, maar nog lang niet allen.
Was dat niet Project Photon, waar uiteindelijk de stekker deels uitgetrokken is?
En dan vertel je niet de waarheid. Android is gebaseerd op Linux maar de GUI waar je daadwerkelijk mee in aanraking komt is geen Linux. Je kunt er geen Linux applicaties op draaien en het vertoond weinig overeenkomsten met Linux.
True, maar wat ik hier boven al aangaf is dit het soort mensen in mijn werk milieu. :X
Flatpak en Snap kunnen deze versplintering grotendeels oplossen.
Ik gebruik al een paar jaar het gratis OS Cloudready van Neverware, een Google Chrome kloon en onderhuids gebaseerd op Linux. Bevalt prima: snel, gebruikt weinig stroom en voor elke Windows app die ik eerder gebruikte heb ik een alternatief kunnen vinden. Geen gelazer met updates en virussen meer. Twijfelaars kunnen het OS vanaf een USB stick starten of parallel naast Windows installeren. Just give it a try.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.