Huawei brengt MateBook 16 uit in Europa voor vanafprijs van 1100 euro

Huawei brengt zijn MateBook 16-laptop uit in Europa. De instapversie heeft een Ryzen 5 5600H-cpu, 16GB ram, 512GB aan opslag en kost 1100 euro. De versie met de Ryzen 7 5800H-cpu heeft evenveel ram en opslag en kost 1200 euro. Wanneer de laptops te koop zijn is nog niet duidelijk.

De 16"-laptop werd afgelopen mei al aangekondigd voor de Chinese markt, maar nu volgt volgens The Verge en andere internationale media zoals Pocketnow ook een Europese release.

De laptop beschikt over een aanraakgevoelig 16"-ips-paneel met een 3:2-beeldverhouding en een resolutie van 2520x1680 pixels. De pixeldichtheid bedraagt 189 ppi en de contrastverhouding is 1500:1. Het lcd heeft een piekhelderheid van 300cd/m². Het kan de volledige sRGB-kleurruimte weergeven en ondersteunt hdr-weergave. De laptop is 351mm breed, 251mm diep en 17,8mm hoog en weegt 1,99 kg. Er is voorlopig één kleur beschikbaar en dat is grijs.

De MateBook 16 ondersteunt Wifi 6, Bluetooth 5.1, heeft een vingerafdrukscanner in de aan-uitknop die te gebruiken is voor onder andere Windows Hello. In het chassis zitten twee 2W-stereospeakers verwerkt, twee microfoons en een 720p-webcam die in het toetsenbord werd geïntegreerd. Huawei gaf de laptop een glazen touchpad en toetsverlichting mee.

Ryzen 5 5600H of 7 5800H

Huawei levert twee exemplaren van de MateBook 16. Het instapmodel beschikt over een Ryzen 5 5600H-cpu met 6 cores en 12 threads en een geïntegreerde Vega-gpu die over 7 Compute Units beschikt. Het model met de Ryzen 7 5800H-cpu heeft 8 cores en 16 threads, de Vega-gpu in dit model beschikt over 8 CU's.

De chipsets zijn berekend op een tdp van 35W, maar kunnen tot 54W trekken via een ingebouwde performance mode. Beide modellen worden geleverd met 16GB DDR4-werkgeheugen en een 512GB NVMe-ssd.

De Matebook 16 beschikt over een accu van 84Wh. Die zou naar verluidt goed zijn voor 12,5 uur video afspelen. Huawei levert een snellader van 135W in de doos waarmee het toestel na 15 min laden 3,5 uur verder kan. Het laden gebeurt via een USB-C-aansluiting. Het toestel beschikt over twee USB-C-poorten, een HDMI-aansluiting en een 3,5mm-jack aan de linkerkant van de behuizing. Aan de rechterkant bevinden zich twee USB 3.2 Gen1-poorten.

Volgens Pocketnow kost de Matebook 16 met Ryzen 5 5600H-apu 1100 euro. Het model met Ryzen 7 5800H-apu moet 1200 euro kosten. Het is nog niet duidelijk in welke Europese landen de laptop precies zal verschijnen of wanneer dat dit zal gebeuren. Op zowel de Nederlandse als Belgische websites van Huawei wordt de MateBook 16 nog niet vermeld.

Door Jay Stout

Redacteur

05-10-2021 • 15:53

59 Linkedin

Reacties (59)

Wijzig sortering
Toetsenbord webcam in 2021? Nee dank je.
Waarom ook niet? Zelf gebruik ik die zelden tot nooit, dus als dat een iets dunnere bezel oplevert rondom het scherm: Met alle plezier.
Dat dachten Dell XPS gebruikers ook tot er een of andere pandemie rondging en iedereen ineens moest gaan videobellen...
De locatie van de webcam van mijn XPS 13 is inderdaad wel een beetje een issue gevonden. Voor de pandemie gebruikte ik hem wel af en toe, voor gesprekken die niet al te belangrijk waren. Maar voor gesprekken die er toe doen is webcam niet acceptabel, daar moet ik een externe webcam voor gebruiken. Ook al voor de pandemie.

Destijds was de ongemakkelijke webcam hoek geen dealbreaker bij de aankoop van een laptop, maar tegenwoordig zou ik nog even een extra keer kijken naar alternatieven met een normale webcam hoek.
Gelukkig heeft Dell dat ook meegekregen: sinds 2019 zit de webcam op de XPS 13 weer boven het scherm.
Wat had je dan anno 2021 gewild?
In de bovenkant van het scherm zodat je een beetje fatsoenlijke hoek hebt bij het veelgebruikte videobellen.
een webcam op een laptop is altijd ( K * T ), of hij kijkt je neusgat in, OF hij telt de grijze haren en de kale plekken op je kop!

voornamelijk acer had dan vroeger nog een soort draai-mechanisme om de hoek van de cam bij te stellen als je die van het scherm ook veranderde dan keek de cam dus altijd recht vooruit. het nadeel was dat die mechanieken doorgaans vrij snel stuk waren. dus als het aan mij ligt lieten ze die helo-cams etc gewoon helemaal zitten, biedt dan liever gewoon een losse module die op een usb-c slot past en door een statiefje ofzo goed af te stellen is.
Zoals het al jaren is? Het ontgaat me waarom dit specifiek voor 2021 is.
Dell XPS laptops werden jarenlang geleverd met de camera onder het scherm. Dat geeft een bijzonder onflatteus beeld (neushaar check) als je iemand met zo'n apparaat op de videocall hebt staan.
Omdat we sinds vorig jaar ontzettend veel meer gebruikt maken van zoom en teams en dergelijke?

En zelfs als dat niet zo was: omdat het daarvoor ook al een een waardeloze oplossing was?
een webcam achter het scherm zodat je makkelijker oogcontact kunt maken?
Dat is al mogelijk met transparante OLED componenten. Enige nadeel is dat het schermgebied waar de camera achter zit transparant wordt zodra de camera gebruikt wordt dus midden in het beeld is geen gezicht. Daarnaast is het een stuk lastiger om zo'n schuifje op te plakken ;)
het schuifje kan natuurlijk gewoon een armpje hebben waardoor je het buiten het scherm bediend. Lastige van camera achter het beeldscherm is dat je het venster dan wel fixxed moet hebben, verplaats je het naar een andere plek dan waar de camera zit dan maak je alsnog geen oogcontact.

Misschien is het wel gewoon beter om via een software toepassing je ogen te corrigeren zodat je altijd in de camera kijkt.
Ik vraag me af of het zo nauw komt. Zeker als je een beetje afstand van je scherm houdt vind ik de illusie van oogcontact nog best redelijk.
Corrigeren van de ogen lijkt me dan weer allerlei mogelijkheden geven voor 'uncanny valley' effecten waardoor juist het idee dat je met een echt persoon praat teniet wordt gedaan.
Hauwei voor Macbook Pro prijzen, de wereld moet niet gekker worden. Persoonlijk, zou ik nooit zoiets kopen. Ik leg dan liever iets bij voor Macbook, Dell XPS, of een HP Elitebook. Als je toch al de 1000 voorbij gaat, dan kan er nog wel 500 bij.......

Ik bedoel, als je een Hauwei op markplaats zet krijg je 10 views per dag en biedingen van 100 euro. Zet je een Macbook of een andere online, dan krijg je 100 views per dag. Restwaarde moet je ook meetellen (vind ik) bij de aanschaf van een laptop.

Zelfde telt voor mij met mobieltjes eigelijk... En auto's, volgens mij telt dit gewoon met alles. Ja je betaalt iets meer bij aanschaf, maar verkoop gaat ook sneller.

[Reactie gewijzigd door Macboe op 6 oktober 2021 07:11]

MacBook Air met 8GB geheugen en 256GB SSD ja. En een 13” scherm.

Voor 1100/1200 heb je echt geen nieuwe 16” MacBook Pro.
Maar wel een een M1. Dat kunnen die 16" MacBook Pro en de Matebook niet zeggen.
True true! M1 is wel een baasje qua performance.
Nee maar die kan dan ook weer geen windows draaien op dit moment buiten virtualisatie dus sowieso niet vergelijkbaar lijkt me.
Daarom zegt hij ook: "dan kan er nog wel 500 bij......".
Dan zit je op 16-1700 euro. ;)
Ook waar, ware het niet dat je dan op een Air met 512/16GB zit. Ik heb nog even gekeken wat een 16" kost, maar die begint blijkbaar echt pas bij 2600,- euro's.

Ik snap Macboe z'n punt wel ergens, maar zo eenvoudig ligt het niet. Een LG Gram 16 begint ook bij 1600/1700.

[Reactie gewijzigd door freggel op 6 oktober 2021 11:42]

Hoe zit het met de veiligheid bij Huewei? Lenovo had in het verleden spyware geinstalleerd.

[Reactie gewijzigd door Roel911 op 5 oktober 2021 16:28]

Dat is bijna iedereen alweer vergeten, want ik heb al jaren niemand meer over dat spyware-akkefietje gehoord.
De veiligheid is bij Huawei gegarandeerd. Ze gebruiken een AMD Ryzen waar de Intel® Management Engine spyware niet inzit.

Huawei is nog nooit betrapt op spyware, zelfs niet in haar netwerken (dit in tegenstelling tot CISCO). Bovendien wordt Huawei extra gecontroleerd door de diverse westerse inlichtingen diensten ;)

Overigens is dit een prima laptop voor deze prijs.

[Reactie gewijzigd door janbaarda op 6 oktober 2021 01:47]

Dit is Huawei, geen Lenovo.
Ik heb mijn reactie aangevuld. Mijn punt is dat het beide Chinese bedrijven zijn.
Niets houd je tegen een schone Windows installatie te doen.
Spyware kan ook ook op andere plekken verstopt zitten, zoals je BIOS, firmware of een driver ;)
Je bedoelt de Intel® Management Engine. De IME kan slechts met grote moeite omzeilt worden (o.a. Purism is daar voor een groot deel in geslaagd). IME doet dingen met je computer waar je zelf geen controle over hebt. De Chinezen zijn nog niet zover.
SSD en (deel)ram zelf verwisselbaar?
Is nog niet bekend denk ik. De review examplaren mochten niet geopend worden. De Spaanse/Nieuw Zeelander op YouTube heeft het ding in handen gehad en was erg positief. Eigenlijk het enige wat hem niet beviel was de webcam. Ik zit erover te denken om een nieuwe laptop te kopen en deze staat op mijn lijstje nu.
Spaanse/Nieuw Zeelander op YouTube
Linkje?
Ik dacht dat hij hier bekender zou zijn :) https://youtu.be/x9trjOcYYro
Wat is er mis met gewoon z'n naam noemen?
De SSD zou een Western Digital SN730 zijn, dus vermoedelijk wel. Geheugen... kan ik niks over vinden, en dat baart me gelijk zorgen.
Ziet er op zich netjes uit en vooral een 3:2 schermverhouding kan best heel handig zijn vooral wanneer je de laptop veel voor browsen en b.v. lezen van teksten gebruikt. Nadeel van de 3:2 verhouding is wel weer dat het voor het bekijken van films en Youtube weer minder geschikt is. Jammer wel dat ik zelden bij reviews zie hoe het staat met de hoeveelheid backlight bleed.

Laatst 3 Lenovo Ideapad Pro's in huis gehad met alle 3 vrij veel backlight bleed en daarbij nog eens een Asus Zephyrus M16 met giga veel backlight bleed. Beetje backlight bleeding bij IPS schermen is wel normaal maar niet wanneer je vlekken tot wel 3 a 4 cm vanaf de rand ziet. Vooral wanneer je veel werkt in Dark Mode binnen Windows dan vind ik dit in elk geval best wel storend. Voor mij was dat de rede om te switchen naar een HP Envy laptop met Amoled scherm, een hele verademing.

Qua webcam begrijp ik nog steeds niet waarom er in laptops nog steeds best wel waardeloze webcams zitten. Als je bekijkt dat zelfs in relatief goedkope tablets en smartphones vaak veel betere cams zitten dan moet dit toch ook kunnen in laptops. Best wel onhandig wanneer je dan noodgedwongen een externe webcam moet gaan meezeulen.
Ik heb er 1 met een net iets kleiner scherm. Mijn "eerste" had wat bleeding, via klantenservice ingeruild en sindsdien is me niks meer opgevallen. Na dat akkefietje niks meer dan een genot om met Huawei te werken. Verreweg het beste design als je het mij vraagt onder de Windows notebooks, ergennisloos in gebruik. Op de gekke webcam na.

Volgende laptop word we weer 1 als ze het design clean houden zoals het nu is.

[Reactie gewijzigd door xelagbs84 op 5 oktober 2021 19:24]

Bij die 3 Lenovo's was het bij ze allemaal best wel heftig qua backlightbleed op dan wel een Lenovo Legion 5 Pro na dan. Die had ook nagenoeg geen backlight bleed net als een LG Gram 16 die ik nog even uit getest had. Voor de rest zo bij 'normaal' gebruik waren het prima schermen maar vooral bij donkere kleuren ergerde mij toch telkens die lichte vlekken.

Moet zeggen dat ik ook zeer zeker naar die Huawei books gekeken heb en ook goed om te lezen dat het met backlight bleed mee valt. Alleen wel jammer dat ook deze Huawei geen dedicated gpu heeft wat voor mij wel min of meer een vereiste is/was. Alleen tja, de combinatie goed scherm en dedicated gpu was nog wel een hele zoektocht.

De HP Envy wat ik nu dan heb is ook nog niet direct de meest ideale combi qua cpu en gpu maar in elk geval wel werkbaar. Plus voorop dan het uitstekende 15,6 inch 4K Amoled scherm wat voor mij veel meer standaard mag worden op laptops.
Met Windows Home of Pro?
Grote kans dat het begint met 'home' en dat je mag bijbetalen voor 'pro'. Dat heb ik overigens met de pricewatch: HP Envy x360 15-ds0760nd onlangs gedaan met een vrije W7-Pro licentie. Het invoeren van de licentie-code van W7Pro moet samen gaan met een 'conversie' code (even op internet zoeken). Daarna is het patchen/updaten en de installatie is over naar WindowsPro.
Windows 10 (en vermoedelijk 11) is ook gewoon met een retail/oem code van Windows 7 of 8 te installeren. Zonder conversiecode. Moet je wel een schone install doen 😉

[Reactie gewijzigd door Mopperman op 5 oktober 2021 17:45]

Windows , kijk op de pagina onder specs :Y)
Windows 10 Home (Free upgrade to Windows 11* when available, see below)
*Upgrade rollout plan is being finalized and is scheduled to begin in late 2021 and continue into 2022. Specific timing will vary by device. Certain features require specific hardware. For more details, please visit https://www.microsoft.com/windows/windows-11-specifications/
een 720p-webcam die in het toetsenbord werd geïntegreerd.
De crappy kwaliteit van een MBP met de crappy positie van een XPS. Maar goed wel lekker dunne bezels.
hoezo crappy kwaliteit van de MBP.

Ok toegegeven ik heb geen 16inc model van de MBP maar ipv een 13.3 MBA die wat prijs betreft meer in de buurt komt van deze flaptop.

Ik heb wat dat betreft al vaker geroepen geef mij een goede 15 of 16inc laptop met een degelijk touchscreen en verder redelijke hardware wellicht liefst in de vorm van een macbook of surface. in de prijscathegorie 1000 euro.

Nu lijkt huawei daar dan mee te komen, en of ze dan spyware installeren of niet, grote kans dat je die wel kunt verwijderen door de hdd te whipen (al dan niet door het schrijven van allemaal nullen naar de schijf), en daarna opnieuw een OS te installeren lijkt me wel aanwezig. maar op een 1000+ laptop verwacht ik gewoon een 350 nits of hoger scherm zodat ik ook in niet-donkere ruimten gewoon aan de slag kan.

dan laat deze laptop dus WEER steken vallen
Macbook's hebben zeker niet de beste webcam's, natuurlijk zijn er ook laptops met slechtere webcams maar voor die prijs mag je naar mijn mening een betere webcam krijgen. Ik het zelf zowel een macbook pro, als een thinkpad (x1 extreme) als een surface pro. De webcam van die Surface Pro is echt enorm veel beter dan van die andere laptops. Vooral als je vaak een camera gebruikt is dat echt wel een voordeel.

Verder ziet die huawei er natuurlijk wel erg goed uit (wel een beetje een MBP kopie) met prima specs. Alleen, de kwaliteit van het toetsenbord, scherm, koeling, e.d. ontdek je vaak toch pas in de reviews.
Bwoah, die is wel interessant hoor...

Zit al een tijdje te kijken naar een betaalbare 16:10 of 3:2 laptop van 14-16 inch met goede accuduur en een ryzen 7 5xxx cpu.

Ideapad pro is an sich interessant maar enorm rukke speakers en so-so accuduur, deze batterij is even ~20% groter. Rest is natuurlijk afwachten maar design en specs zien er goed uit. Ben benieuwd.
Mooie specs voor het geld. Mooi apparaat ook, alleen wel een tikje teveel Macbook in het design.

Ik mis wel wat specs. TPM? Windows 10 Pro?

Verder, webcam in toetsenbord. Dan krijg je van die rare beelden als sommige Dells die de webcam knder het scherm hebben.

[Reactie gewijzigd door t_captain op 5 oktober 2021 20:36]

Dat ziet er uit als een interessante laptop. Ik heb een Windows laptop nodig naast mijn MBP en dit lijkt een goede kandidaat. Ik zat te kijken naar een vergelijkbare gespecte Lenovo, maar de bouwkwaliteit van deze Matebook lijkt me toch een stukje beter. Ik hoop dat dit ding op korte termijn beschikbaar is. Ik vraag me alleen nog af of de meerprijs voor de Ryzen 7 CPU gerechtvaardigd is? Qua toekomstbestendigheid wellicht een goede keuze.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee