Afbeeldingen van nieuwe Intel NUC's met Comet Lake-cpu's verschijnen online

Er zijn renders online verschenen van de Frost Canyon-NUC's die Intel later dit jaar gaat uitbrengen. Het blijkt dat de kleine computers over Comet Lake-cpu's beschikken, die zijn geconfigureerd op 25W.

De afbeeldingen van de NUC's staan op een Chinese site, merkte Twitter-gebruiker @momomo_us op. Op die site wordt ook gemeld dat de computers Comet Lake-U-processors krijgen. Dat zijn laptopchips met maximaal zes cores, die op 14nm worden gemaakt. Volgens FanlessTech worden de cpu's in de NUC's geconfigureerd op 25W; In laptops is dat meestal 15W. Door de hogere tdp kunnen de processors in de NUC's langer op een hogere snelheid werken.

In de NUC's van de vorige generatie, de Bean Canyon-serie, gebruikte Intel 28W-processors. Dat ging om Coffee Lake-U-processors met een Iris Plus 655-gpu. De gpu van de Comet Lake-processors is op papier minder krachtig dan die Iris Plus-gpu. Het uiterlijk van de Frost Canyon-NUC's is vergelijkbaar met dat van de Bean Canyon-varianten. De nieuwe modellen krijgen aan de voorkant een usb-c-poort en een usb-poort met type-a-connector. Bij de vorige generatie zijn dat twee type-a-aansluitingen.

Er komen dunne uitvoeringen die alleen ruimte bieden aan m2-ssd's en wat hogere uitvoeringen met ruimte voor een 2,5"-ssd of -hdd. Eerder verschenen er al vermeldingen van de nieuwe NUC's bij webwinkels, maar naast de typenummers waren er nog geen concrete details. Volgens FanlessTech worden de nieuwe NUC's rond 12 december uitgebracht.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

12-11-2019 • 17:50

34 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (34)

34
34
14
2
0
9
Wijzig sortering
Wel vreemd dat ze hier niet (ook) de Ice Lake processor voor gebruiken. Die hebben een veel snellere GPU en zijn qua CPU gelijk. Alleen is er geen 6-core versie van Ice Lake CPU's. De Cannon Lake CPU's hebben nog de oude HD 630 aan boord.

Maar wellicht is de Ice Lake (10nm) nog niet in voldoende mate leverbaar.

[Reactie gewijzigd door dirkjesdirk op 12 november 2019 18:11]

Sterker nog, ook de huidige NUC's met 8ste generatie Intel processors hebben een veel betere GPU aan boord, namelijk een Intel Iris Plus Graphics 655 met het dubbele aantal execution units (48) en voorzien van 128MB edram.
Wat ook opvalt is dat de 8ste generatie processors een veel hogere basis kloksnelheid hebben dan deze 10de generatie processors. Nochtans delen ze dezelfde Skylake architectuur en zullen dus de IPC-waarden niet veel verschillen. De boostsnelheden kunnen ze maar 64 sec vasthouden, dus hebben ze alle baat bij een hoge basis kloksnelheid.

Echter kloppen deze basis kloksnelheden die op de afbeeldingen staan volgens mij niet. De 2,1 GHz, 1,6 GHz en 1,1 GHz voor respectievelijk de i3, i5 en i7 zijn de waarden voor een TDP van 15W, terwijl de NUC's geconfigureerd worden met een TPD van 25 Watt. Hierbij zijn de basis kloksnelheden achtereenvolgens 2,6 GHz, 2,1 GHz en 1,6 GHz.

Dat klinkt goed, maar de i5-8259U in de huidige NUC is imho nog altijd beter dan de i5-10210U.
De i5-8259U heeft een hogere basis kloksnelheid en een veel betere GPU. De i5-10210U heeft een hogere boost snelheid en that's it, want voor de rest delen ze dezelfde specificaties (bron).
Ook de rest van deze nieuwe NUC is weinig revolutionair. USB 3.2 ipv 3.1, waarvan één ervan USB-c ipv USB-A en voor de rest zie ik niet direct een verschil.

En hopelijk ondersteunt de chipset eindelijk native HDMI 2.0, zodat de standby problemen (eerder een bug) eindelijk opgelost zijn.
Volgens mij is bij deze nieuwe cpu's het niet zo dat de baseclock omhoog gaat als het TDP van 15 naar 25 gaat. Puur alleen langere performance op dezelfde snelheid. Ik kan het tenminste nergens terug vinden.
https://www.techspot.com/...ntel-core-i7-10710u/#com5 - https://www.notebookcheck...omet-Lake-U.430588.0.html
Je vindt het gewoon op de site van intel (link)

Voor de i5-10210U:
Processor Base Frequency 1.60 GHz
Max Turbo Frequency 4.20 GHz
Configurable TDP-up Frequency 2.10 GHz
Configurable TDP-up 25 W
Configurable TDP-down Frequency 800 MHz
Configurable TDP-down 10 W

[Reactie gewijzigd door ShaiNe op 12 november 2019 22:50]

Hm dat had ik ook zelf kunnen zien. Apart dan.
Dat is erg spijtig dat ze de extra GPU kracht van de Ice Lake niet kunnen gebruiken omdat deze NUC's ook ideaal zijn voor grafische applicaties, CAD, photoshop etc. (Gaat ook wel met de Iris 655, maar het geeft je extra hoofdruimte bij wat zwaardere cad-modellen en photoshop lagen.) En ook mensen die af en toe een game willen spelen zouden beter uit de voeten kunnen.

Er bestaat wel een versie met een Radeon RX Vega M variant maar die kost toch al snel bijna €1000 Euro met wat ram en een een ssd.
Dat zouden ze waarschijnlijk wel willen, maar de 10nm is nog maar moeizaam en de schaarse Ice Lake chips gaan nu allemaal naar high-end notebooks en servers, daar verdient Intel het meest op. NUC's, NASsen en losse desktop cpu's hebben de laagste marges en krijgen dus nog 14nm produkten.
Ik mis hierop toch wel een optical toslink uitgang.
Of verstoppen ze die tegenwoordig ergens anders in?
HDMI ondersteund al digitale audio out. Daardoor eigenlijk obsolete in nieuwere setups.
Ik gebruik mijn NUC niet als mediaspeler maar voor de mensen die dat wel doen, is het toch wel jammer. Er zijn nog genoeg receivers in omloop met toslink- en spdif-aansluitingen maar zonder hdmi. Hier staat er ook nog eentje trouw dienst te doen, de komende 20 jaar nog als het meezit. Die aansluitingen zou ik dus zeker nog niet obsolete willen noemen.
Toch wel. Technologie evoluert en dus kan je niet verwachten dat nieuwe produkten oude tech blijft ondersteunen.
Dat hebben die nucs die wij hier hebben van intel ook al niet, is ook niet echt zinvol voor de doelgroep waar deze voor bedoelt zijn.

Jammer dat deze nieuwe nog mindere GPU's lijken te hebben dan de huidige generatie.

[Reactie gewijzigd door SuperDre op 12 november 2019 18:22]

Ik mis hierop toch wel een optical toslink uitgang.
Dat is wel een heel oude antieke aansluiting. Daar gaat nog net DolbyDigital en DTS overheen, maar ook deze standaarden zijn eigenlijk al sterk verouderd en niet meer in gebruik sinds BluRay.
Anno 2019 neem je de audio uit de HDMI uitgang.
Ik heb apart geluid nodig en als dat via de HDMI gaat heb ik helemaal geen beeld. ;)
Ik wil zonder TV ook gewoon muziek luisteren. Dat doet mijn NUCje perfect!
Ik ben blij dat mijn LG OLED nog zo’n “antieke aansluiting” heeft, anders kon ik mijn huidige DTS/DD set niet gebruiken :)

Veel mensen nemen genoegen met interne speakers van een TV dus het is niet zo ver gezocht dat een degelijke 5.1 set na jaren nog steeds blijft voldoen.

En ik gebruik dus een NUC die wel nog een optische poort heeft als audio server zodat ik die op een externe DAC aan kan sluiten.
Ik heb een tijd terug deze gekocht om als Daphile server dienst te doen.
pricewatch: Intel NUC Kit NUC7CJYH (met EU-stekker)

Zoals je op de achterkant kan zien is de 3,5 mm audio uit zowel digitaal als analoog. Met een verloopje kan je hier dus een toslink kabel in kwijt.

https://tweakers.net/i/pO...fPqxmYI=/i/2001963505.png

Niet alle NUCs hebben die poort, maar er zijn dus 3,5 mm poorten die zo werken.
Dat heeft de mijne ook, gelukkig. Ik heb inderdaad een verloopje van 1,95 moeten halen. ;)
Ik ben zo'n audionerd met een aparte DAC. Die lust alleen coax, toslink of ,godbeter, USB.;)
https://www.kabeldirect.n...XE76n3tZcBmRoCohMQAvD_BwE

Het is voor de fabrikanten niet meer interessant om een optische poort erop te monteren.
Uiteraard zijn er oplossingen. :) Maar ik heb het "probleem" nu niet, Maar thx anyway.
Heb je daar geen verloop voor?
Bij de nieuwe sonos amp verkopen (of leveren ze erbij) een verloop van hdmi naar optisch.

https://www.sonos.com/nl-...C0RkQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds

Al is dat bij de sonos amp voor de ingang.

[Reactie gewijzigd door KappeNou op 12 november 2019 19:49]

Als ik dit artikel zo lees dan zijn voor de i3 en de i5 met de Iris Plus 655 GPU de NUC’s van de 8e generatie sneller. Een vreemde keuze, maar wellicht worden ze goedkoper? Wel is de 10e generatie ze energiezuiniger.
Anoniem: 1092407
13 november 2019 04:48
Ergens wel een bevredigend artikel en dito reacties als je zoals ik nog maar een maand geleden een NUC8 hebt gekocht met i3-cpu. ;) Prima desktop replacement moet ik zeggen. Ik had 'm nodig voor fatsoenlijke 4k-weergave, iets dat op veel (ook duurdere) laptops nog steeds niet werkt vanwege het verouderde HDMI 1.4 protocol.

Kubuntu 19.10 draait als een zonnetje hier. De grafische performance lijkt ook steeds wat beter te worden. Ik heb helaas alleen WEBM-media uit moeten schakelen in Firefox omdat bijv Youtube kijken in 4k anders geen optie was. De CPU verslikt zich er nog op en Firefox speelt alles nog af in CPU ipv GPU. Hopelijk komt daar verandering in, al was het maar zodat de fan niet meer hard staat te blazen bij sommige videos. 4k WEBM in bijv VLC is geen enkel probleem maar elke keer een filmpje eerst moeten rippen van Youtube om het vervolgens in VLC af te spelen is ook weer zo'n gedoe. :+

Leuk dat de GPU in de NUC8 relatief snel is maar games kun je er nog steeds amper mee spelen. Stiekem hoop ik dat AMD ook een keer met barebones op de markt komt met een CPU uit de Zen2-serie. Dan wordt gamen een heel ander verhaal.
Ik kan het niet laten: jammer toch dat intel het niet over z'n hart kan krijgen om nuc's te bouwen met een top-ryzen cpu. :+
Niks staat AMD in de weg om net zulke doosjes te maken, buiten de warmteontwikkeling van de interessante Ryzen chips.
Functionele kastjes, maar qua design ziet het er echt een beetje rommelig uit.

Poorten op de achterkant zijn niet netjes uitgelijnd, en waarom zou je überhaupt nog boven de poorten vermelden wat het precies is?

Helemaal niet het gevoel van een premium product met goede hardware. Waarom doet Intel dit? Zijn de NUC’s leuk om te laten zien wat ze kunnen binnen een klein kastje?
Het zijn erg leuke fat clients in een klein thin-client formaat.
Ideaal als HTPC, maar ook op kantoor zijn het goede werkplek PC's.
Je kan ze achter je scherm hangen. Dus hoe het eruit ziet maakt niet echt uit gok ik dan.
Anoniem: 428562
12 november 2019 22:34
Veel te weinig USB aansluitingen.
Toetsenbord en muis aansluiten en er blijven nog maar 2 USB's over en één daarvan is dan ook nog usb-c even snel een usb stick kopieren gaat niet met deze bakjes. Als je een yubikey of fido security key gebruikt is alle USB al vol.
De meeste draadloze toetsenborden/muizen hangen aan 1 USB receiver. Bovendien heb je 3x USB aan de achterkant, maar ook nog 2x aan de voorkant.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 12 november 2019 23:50]

Daarvoor heb je usb hubs.
Ja, je koopt ook zo'n kleine Nuc om er vervolgens allemaal troep aan te hangen xD
Als je niet mee met je tijd gaat en niet alles draadloos doet, dan wel ja.
Alleen een harmony aansluiten is een crime met de Nuc's

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee