Intel NUC 9 Extreme bevat 'pc op een pci-e-kaart'

Er is een uitgebreide beschrijving verschenen van de NUC 9 Extreme van Intel. Dat is een NUC-systeem waar Intel onder de naam Ghost Canyon aan werkt. De basis van het systeem is een pci-e-kaart met cpu, ram, chipset en opslag.

De behuizing van de NUC 9 Extreme meet 238×216×96mm en heeft een inhoud van vijf liter. De bovenkant is afneembaar, evenals de zijkant waar twee ventilators in het paneel zijn verwerkt. Zo is toegang tot de inhoud te verkrijgen, waar een basismoederbord met twee pci-e x16-sleuven en een pci-e x4-variant.

In een van de twee pci-e x16-sleuven neemt een verwisselbare NUC Compute Element zitting. Dit is een insteekkaart met daarop de basis van de computer. De module bevat een mobiele Coffee Lake-H Refresh-processor, twee so-dimm-sleuven voor ddr4-geheugen en m2-aansluitingen voor ssd's of Optane-geheugen.

Intel NUC 9 Extreme

Aan de achterkant van de kaart zitten hdmi 2.0a en twee Thunderbolt 3-, twee gigabitethernet- en vier usb 3.1 Gen 2-poorten. De module bevat verder de netwerkkaart voor Wi-Fi 6 en bluetooth 5.0. De onderdelen zitten afgesloten in het NUC Compute Element die zijn eigen koeler heeft. De opzet maakt dat gebruikers eenvoudig de hardware kunnen verwisselen.

Uit de specificaties blijkt dat Intel modules met een Core i5-9300H, i7-9750H en i9-9980HK levert. De gpu van deze processors is de UHD 630, maar de extra pci-e x16-sleuf maakt dat gebruikers een additionele videokaart, met maximale lengte van 20 centimeter kunnen plaatsen. Om deze en de andere onderdelen van voeding te voorzien is een 500W-psu aanwezig.

Intel heeft de NUC 9 Extreme zelf nog niet aangekondigd. Foto's en details van het systeem verschenen op de Chinese site Koolshare. Wel toonde Intel begin oktober een concept van de Compute Element, nadat het eerder dit jaar al bekendmaakte hier aan te werken.

Intel NUC 9 Extreme Ghost CanyonIntel NUC 9 Extreme Ghost CanyonIntel NUC 9 Extreme Ghost CanyonIntel NUC 9 Extreme Ghost CanyonIntel NUC 9 Extreme Ghost CanyonIntel NUC 9 Extreme Ghost CanyonIntel NUC 9 Extreme Ghost CanyonIntel NUC 9 Extreme Ghost Canyon

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

22-10-2019 • 10:58

107

Reacties (107)

107
104
62
3
0
32
Wijzig sortering
Leuk, maar wel een beetje groot ding? Niet voor de redelijk hoge specs die het mee krijgt, maar ik heb hier een beetje vraagtekens bij de use-case?

Het de i3 zou een prachtige NAS zijn, maar er is geen ruimte voor drives?
De i9 zou een prima CPU zijn voor casual gamers, maar de 630 is waardeloos.
Het ding heeft 500W nodig, en is daarmee niet bepaald mobiel meer te noemen. (Voor in de auto / op accu)

Je zou er een webserver van kunnen maken, of een IoT hub, maar daarvoor is het ook wel wat "over spec" en niet heel zuinig in verhouding?

Als HTPC ontbreekt het wederom wat aan opslag mogelijkheden en grafische kracht?
Dat er een 500W PSU aanwezig is betekent niet dat het systeem ook 500W nodig heeft. e standaard configuraties zullen daar ver onder blijven. De zwaarste CPU optie heeft bijvoorbeeld een TDP van 45W. Nu is TDP geen verbruik en zegt het TDP van de CPU al helemaal niets over het verbruik van de gehele machine, maar maar dan 100W zie ik deze apparaten niet verbruiken onder volle load in standaard configuratie zonder extra GPU. En gemiddeld gezien dat het verbruik een stuk lager zijn dan dat.

Die 500W PSU zit er in zodat een koper zelf een zwaardere GP|U kan plaatsen.

Echt mobiel zal dit inderdaad niet zijn nee, maar daar is het ook niet direct voor bedoeld.

Als HTPC zou dit makkelijk te gebruiken moet zijn, al weet ik niet hoe kosten effectief dit gaat zijn. Maar opslag en kracht lijkt er niet genoeg te zijn. Volgens mij ondersteund de Intel CPU/GPU combo alle gangbare formaten in hardware. En opslag heb je normaliter niet echt nodig op je HTPC. De Medie bestanden zet je normaliter lekker weg op een NAS of iets in die strekken.
Wie zijn eigenlijk de grootste afnemer van NUCs? Ik denk bedrijven en organisaties. Waar men vroeger PCs met CRTs had staan, heeft men nu LCDs met dunne bezels, plus een klein computertje dat toch nog krachtig is.
Precies.. Mijn HTPC heeft ook slechts een 120gb SSD.. W10 + Plex client is genoeg..
Alleen kun je geen media streamen vanaf de chromecast.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 22 juli 2024 20:58]

Maar je kan wel media streamen NAAR de Chromecast. En als je Plex draait, waarom zou je dat dan niet doen? :?
Plex wordt meestal gebruikt om vanaf te streamen, dan heb je al je media op 1 plek.
Ah, zo bedoel je. Ik ga er een beetje standaard vanuit dat iedere Tweaker tegenwoordig wel een grote of kleine NAS heeft draaien met Plex of een andere mediaserver erop. Een HTPC onder de TV is anno 2019 ook wel een beetje gedateerd als je het mij vraagt.
Mwoah, ik heb er eentje staan al jaren. Draai Kodi, maar dat kan ook op goedkopere apparaten. Het is vooral mooi als je ook wil gamen op je TV. Daar is het nog steeds top voor.
Het heeft geen 500W nodig, het kan 500W leveren. Dit met een AMD of Nvidia GPU kan best een leuke gaming pc worden.
Klopt doe er een mid end gpu in en dan heb je een kast die je voor pc games en console gaming kan gebruiken :)
het kan geen 500W leveren, het kan 500W onttrekken van het stroomnet en als de verdeling van de belasting exact juist is, kan je misschien daarbij in de buurt raken
Dat is over het algemeen niet hoe voedingen ge-rate worden. Een 500W voeding kan 500W leveren (vaak zelfs alleen op de 12V rail). Verschil in efficientie is dan of hij daarbij 600W uit de muur trekt of 550W (of meer of minder).
Het is dan ook helemaal niet bedoeld als NAS.. Al die dingen die jij opnoemt daar is deze helemaal niet voor bedoelt.. Begrijp niet waarom mensen met zulke vergelijkingen komen, je gaat toch ook niet een fulltower DELL vergelijken met een NAS, want tja, een fulltower kan ook gewoon gebruikt worden als NAS (hee ruimte zat voor je HDD) of HTPC of IoT hub.. Omdat het klein is wil nog niet zeggen dat het dan alleen interessant is voor de doelen die jij benoemt... Ik wil graag een zeer snelle PC, maar ik wil geen grote bak meer, dus deze NUC is wel degelijk een goede NUC voor wat ik er mee wil doen..
Een soort Mac mini, maar dan van Intel. Alleen is de mac een stuk kleiner, maar moet een externe GPU gebruiken mocht je dat willen, bij deze Intel kan dat intern (en dus goedkoper). Ben benieuwd naar de prijs.
tja, nou zo klein is de Mac mini ook niet, en die is juist dus weer te vergelijken met de huidige phantom NUC welke ook een externe GPU kan gebruiken als je meer power wilt (maar de top phantom NUC is al behoorlijk krachtig met zn AMD GPU erin die richting the GTX 1060 mobile aan gaat).
Met deze nuc 9 extreme richten ze zicht dus ook meer op de personen die wel graag een losse GPU willen gebruiken. Jammer dat ze niet met een update komen voor de huidige phantom NUC, net weer een iets snellere CPU en GPU graag, in de huidige behuizing..
Ben ook zeer benieuwd naar de prijs, maar ik denk dat die vanwege de insteekkaart al een heel stuk hoger zal liggen dan de huidige top phantom model.
Je kunt een extra GPU toevoegen:
maar de extra pci-e x16-sleuf maakt dat gebruikers een additionele videokaart, met maximale lengte van 20 centimeter kunnen plaatsen.
Als er een optie is om een eGPU aan te hangen, zou dit best wel interessant kunnen zijn.

Verder moet ik meteen aan Twitch denken, het offloaden van het streamen. Zo heb je niet perse meer twee PC's nodig(zoals sommige streamers hebben).

[Reactie gewijzigd door Bjorn89 op 22 juli 2024 20:58]

Met ruimte voor een extra videokaart zou dit juist een mooie gaming-oplossing kunnen zijn voor als je op klein formaat iets krachtigs wil hebben. Het zal zoeken worden naar de juiste combinatie qua vermogen, koeling en afmetingen (<20 cm lengte), sommige snelle kaarten hebben een te groot formaat (ca. 26 cm).
Zal in de richting gezocht moeten worden van de 1660/2060 (zoals een tijd geleden door intel gesuggereert werd), in iedergeval op dit moment..
Volgens mij kan het ding tot 500W verbruiken, maar bij meeste voedingen wordt dit niet gebruikt als het niet nodig is (je zou het allemaal in hitte moeten omzetten om kwijt te geraken).

Ik heb thuis een mini atom servertje met 60W voeding, maar bij mijn laatste metingen verbruikte hij tussen de 15 en 20 watt.

Als je in het ding dus geen grafische kaart insteekt, denk ik dat het verbruik heus wel meevalt, maar of het in verhouding echt zuinig te noemen is, vrees ik wel voor en geef ik je daar wel gelijk.
Gezien er nog een PCIE slot is zou je een M.2 Expansion card kunnen aansluiten (er zijn er die niet al te duur zijn en al standaard 4 extra aansluitingen voorzien). Zo kun je toch 6x M.2 SSD plaatsen in de compacte behuizing. Maakt het wel een beetje prijzig met zo'n 100 euro per TB dat je kwijt zal zijn.
Ik zie wel potentie in een PCIE kaartje met wat extra SATA poorten, een gevulde hdd cage en een discreet plekje in de TV meubel.

Ik dacht na de titel te lezen even te denken dat je een NUC had die je in je PCIE slot van je PC kan stoppen. Had ik ook wel wat gevonden als het z'n eigen PSU had als 24/7 server..
Ik zie ook weinig use-cases voor deze NUC. Met 5L begint dit toch al echt de proporties van een gewone PC aan te nemen. Er zijn 6-7L cases waar je gewoon standaard componenten in kwijt kan (ITX moederbord, SFX voeding en ITX gpu).
Als het niet te duur wordt heb ik zelf als AMD gebruiker hier wel een use case voor, het zou letterlijk een co-processor voor mij zijn voor taken die ik niet op mijn systeem zelf kan of wil uitvoeren. 16-bit virtualizatie is kapot op Ryzen waardoor je daar niet mee kunt spelen en ook OSX werkt beter op Intel hardware. Tevens zou je het voor een streaming co-processor kunnen gebruiken waar OBS op de PCI-Kaart draait en je dus geen hele losse kast meer nodig hebt voor duo-pc streaming. Maar ook malware research kan top op dit ding, geen last van VM detection en toch gescheiden van de host CPU. Of wat dacht je aan een next gen VPS platform waar je een moederboard hebt met meerdere low end versies van deze kaarten en op de host de software die de instances managed.

Dus als de individuele module niet zo veel kost als een high-end PC maar ook mid-range of low end beschikbaar komt lijkt dit me best leuk speelgoed.
Waar lees je dat deze kaart als coprocessor werkt? Dat is ongebruikelijk.
Niet een co-processor als in een processor die met het zelfde besturingsysteem handeld, wellicht was die woordkeuze van mij technisch onjuist. Maar het is wel een component in hetzelfde computer systeem als je hem in een reguliere PCI-Express slot kan doen waar je taken zelfstandig op kunt draaien. Het is dan een computer binnen de computer. In het voorbeeld van OBS specifiek draai je dus Windows/Linux met OBS op deze PCI-Kaart en koppel je de output van de stream aan OBS via een USB Capture card.
Het probleem is dat de CPU in je systeem de busmaster van de PCI bus is. Jij stelt effectief voor om twee CPU's op dezelfde bus te prikken. Dan krijg je een gevecht wie de master is.

In een multi-CPU server heb je overigens bij elk PCI-slot een aanduiding wat de bijbehorende CPU is. Er zijn dan namelijk meerdere PCI-bussen, elk met 1 CPU.
Kan overigens prima in de woonkamer waarbij je er ook nog op kan gamen.
NUC staat ook voor Next Unit of Computing. Het is een showcase productlijn van Intel om te showen waar de markt naar toe gaat (volgens de verwachtingen van Intel). Vergelijkbaar met hoe Microsoft (de eerste) surface tablets neerzette als een showcase voor 2-in-1's.
Die doodshoofd op de zijkant maakt hem wel erg edgy. Jammer. Zoiets professioneel (zonder doodshoofd) op een bureau zou niet verkeerd staan.
Als ik het mij goed herinner dan was het op sommige modellen in het verleden mogelijk om de cover te switchen met een ander die meegeleverd werd, waar dan geen doodskop op zit.
1ste gen kreeg je inderdaad 2 covers
2de gen kan de led uit van het doodshoofd, hierdoor zie je hem niet meer.
Dat is het logo van Intel's Extreme afdeling al vele jaren. Gelukkig in dit geval op een roostertje enkel in verf, dus je zou het kunnen overspuiten.
dus je zou het kunnen overspuiten.
Niet iets wat je overweegt met bedrijfsapparatuur... ;-)

Maar er zijn kleinere en betaalbaardere oplossingen van bv. Dell die prima functioneren. Deze is alleen interessant voor heel specifieke toepassingen imho.
dat doodshoofd is niet te zien als je het niet wilt:
* vroeger zater er twee covers bij (eentje met, eentje zonder)
* nu kan je gewoon de led uitschakelen en zie je het alsnog niet.

dus overspuiten is sowieso niet nodig :-).

idd kleiner en betaalbaarder heb je, maar die heb je evengoed onder de nuc range ook.
tja, intel heeft zelf ook betaalbaardere oplossingen die veel kleiner zijn en ook prima functioneren.. Deze is helemaal niet alleen interessant voor heel specifieke toepassingen, deze is bv zeer interessant voor developers, en dus ook een perfecte oplossing als eindelijk een replacement voor mijn Dell Precision T1600 welke nog steeds sneller is als de doorsnee NUC van intel (behalve dus de NUC's met de skulls inmiddels).
Zelfs met een goeie zwarte Marker heb je dit zo weg gewerkt zonder dat je dit op normale kijkafstand (>50cm) ziet. Dus inderdaad een slechte reden om het "daarom al niet te kopen". Als alle specs verder zo zijn als je wil, is zo'n optisch makkelijk fixbaar dingetje toch geen obstakel lijkt me. Tenzij er natuurlijk een vergelijkbare unit is van een andere aanbieder waar je voor kan gaan die dit "defect" niet heeft.
Vind ik ook - alleen daarom zou ik ze al niet kopen. Wat een rare keuze...
Dit komt telkens terug bij nieuwsitems van Intel Extreme producten. Wellicht moeten ze daar de volgende keer wat beter nadenken over het logo, dit kost ze toch klanten. Ik snap dat ze zich richten op de enthousiasts en gamers, maar telkens blijkt weer dat er ook interesse uit de zakelijk markt is, gezien deze Intel Extreme NUC's prima in te zetten zijn voor net iets zwaardere applicaties door de extra GPU mogelijkheid).

Wordt het niet onnodig duurder door het PCI-e CPU modules concept? Tegen de tijd dat je deze CPU's gaat upgraden, zijn de snelheden van PCI-e wellicht ook weer omhoog gegaan.

[Reactie gewijzigd door Jumpman op 22 juli 2024 20:58]

Wat is onnodig duur? Nu kun je dus weer rustig upgraden zonder dat je een nieuwe kast nodig hebt, en dus upgraden tussen CPU board en GPU board, 1 voor 1.. bij een vaste NUC moet je telkens de hele NUC vervangen..
Ik vind het ook jammer.

Het begon als het logo van de eerste Extreme NUC - Skull Canyon genoemd - in de tijd dat Intel zichzelf probeerde te positioneren als een serieze Budget GPU oplossing. En daarmee de branding van de game PC's (Republic of gamers, Razer, Alienware enz) probeerde na te apen. Typisch zo'n geval van een gevestigd bedrijf dat per se 'edgy' en 'radical' wil zijn maar de plank totaal misslaat.

Maar het is nooit echt aangeslagen zelfs niet bij gamers. Want de prestaties van Intel's NUCs waren ver onder de maat en de vorige generatie gebruikte zelfs AMD GPU's om die reden.

Ik vind het ook maar een beetje half-half deze branding. Voor gamers slaat het niet aan want de prestaties zijn er niet. Niemand wil met een logo van een tweederangs speler pronken. Voor bedrijven is het onnodige onzin. Dus waarom ze het nog doen... ¯\_(ツ)_/¯
Deze duurdere, op gamers gerichte, NUCs worden onder de naam "Skull Canyon" verkocht.
Beetje vreemd om er dan géén schedel op te zetten. ;)
Lijkt me redelijke ideale kit als router. Daar kan je nog eens wat aan gateway en IDS software op installeren zonder dat je aan performance gaat inboeten.
En de ingebouwde wifi adapter als AP op je interne subnet (of op een VLAN apart subnet) laten draaien.
Zal allicht een stuk stabieler zijn dan de gemiddelde ISP router.
Ik wordt in ieder geval wel blij van compacte, energie zuinige maar toch krachtige pc's/servers.

[Reactie gewijzigd door michielRB op 22 juli 2024 20:58]

Hoe betrouwbaar moet hij zijn? Want de huidige nucs laten wat te wensen over hoor. We hebben 4 jaar lang nu stuk of 30 en moeten toch elk jaar weer een significant aantal vervangen. 10-20% uitval. Ethernet poorten, hdmi poorten. Warm lopers omdat ze vol met stof zitten. Geheugen modules van een bekend merk wat defect gaat. En dan hebben we niet zware jongen maar celerons en pentiums maar ze staan wel 24/7 aan. Dus ik zou voor iets anders gaan.
waarom zou je 30 nuc's 24/7 aan laten staan?
10-20% uitval per jaar is een omgerekende levensduur van 5-10 jaar. Dat lijkt me acceptabel. Ander gezegd: je schrijft er 4-5 af per jaar, dus dat is zo'n 2500 euro op 15000 euro totaal.
Dat is voor jouw misschien acceptabel, maar dan heb je gelijk productie verlies...
In vergelijking Op de zelfde locaties met de nucs hebben ook een 20 tal hp deskpro deze draaien 24/7 en deze zijn allemaal 4 jaar oud nu en kennen 0,0% uitval over de zelfde 4 jaar. Dus in mijn ogen is 10-20% uitval een enorm getal
Dat overwoog ik ook, maar hoe groot moet je netwerk dan wel niet zijn moet dit nodig zijn?

Een 9300h is nog steeds wel veel CPU voor een normaal netwerkje met VPN toegang, 10 wired en 10 wireless machines zoals je bij een kleine onderneming kan verwachten? Natuurlijk is het prettig dat er gewoon een "PC hoeveelheid" RAM in kan. Maar zelf zou ik denk ik toch iets zuinigers willen. Of een NAS / Router combo bouwen met vergelijkbare specs, maar ruimte voor 1 a 2 netwerk insteekkaarten en een 4-6 schijven.
De meeste van die wifi NICs kunnen niet in AP mode draaien.

Als je alleen wat netwerk spul wil draaien heb je aan een standaard i3 trouwens ook genoeg. Tenzij je OpenVPN server perse 100mbps moet doen.

Draai zelf pfsense en een paar andere VMs op een i3 NUC van een paar jaar terug en dat werkt prima. CPU load is nooit heel hoog.
Is dat niet zwaar overkill? Als je geavanceerdere functionaliteiten wilt, gebruik je toch al niet de ISP router, maar een 3rd party router met eventueel een custom firmware erop. Dat is stabieler dan zo'n complete pc. Als je het dan echt op een pc wilt, kun je beter een server gebruiken, die zijn geschikter om 24/7 te draaien.
Nu nog echte hdmi CEC ondersteuning ;)
Het is jammer dat het mist, maar als je echt CEC wilt dan zijn daar ook oplossingen voor.
Inmiddels heb ik de 2e pulse eight hdmi adapter op mn nuc8 ingebouwd. Pulse eight is via mail support erg behulpzaam maar het werkt niet...
Om hem als mediaspeler te gebruiken?
Als je er niet ook op wilt gamen, ben je veel goedkoper af met een Android of CoreElec mediaspeler die draait op een S922X. Resultaat is zelfs vaak beter.
Om de windows 10 host (gebruik hyperv) als kodi media player te gebruiken. Hij staat "toch altijd aan".
Kodi draai je natuurlijk op de Nvidia shield
Natuurlijk, die had ik ook. Maar aangezien de apps op de tv zitten waarom dubbel? Maar, dit doet natuurlijk niets af aan het graag willen hebben van CEC op de NUC.

[Reactie gewijzigd door slelieveld op 22 juli 2024 20:58]

Nou ik heb net nieuwe lg oled gehaald, een ik kan je vertellen zowel Disney+ als YouTube is echt veel trager als op de shield.

Op de shield vliegt het gewoon, helemaal als je ff gaat vooruit spoelen.

En kodi draait niet op webos
Bij mij prima op Samsung. Maar wederom off-topic, sorry.
Wat zal ervan werken als je die module in een PCI-e slot van een ander "normaal" moederbord steekt?
Ik vermoed het niet, ik denk dat de PCE-e controller in de unit zit, en daar waar je hem insteekt, eigenlijk alleen maar een extender is.
Mocht dat kunnen door bijvoorbeeld simpel een diver te installeren op je PC waar i dan in zit, dan kun je met behulp van het ding ideaal een virtuele machine draaien, je hebt dan immers zo'n beetje een complete 2e PC, in je PC zitten.
Dus mocht die mogelijkheid er zijn, dan kan ik me indenken dat dit voor sommige bedrijven en mensen best welkom is.

En nu zie ik dit hier net voorbij komen op Hardware Info, waar ook wat meer foto's van deze Intel NUC te zien zijn, en wat ik daar zo uit kan halen, passen er drie m.2 schijven in, waarvan twee op de insteek kaart zelf, en één op het PCB waar i ingestoken dient te worden.
:)

[Reactie gewijzigd door SSDtje op 22 juli 2024 20:58]

Nou hyperv werkt ook prima hoor
Dat je een extra overgang hebt dus nog meer kans op storing.
Kan je nog wel van een moederbord spreken als in feite 99% van de functionaliteit op de pci-e kaart zit? Zo als ik het nu lees doet is het "moederbord" hier niks meer dan een ontsluiting van de voeding en extra PCI-E aansluitingen.

Laten we eerlijk wezen, de pci-e kaart is hier het moederbord met een iets andere methode van aansluiten.
Dat was mijn idee ook inderdaad, dat kastje is niet veel meer dan een hele luxe PCI-expres riser gecombineerd met een externe voeding
Dat wilde ik ook posten, maar ik dacht dat heeft vast al ienand anders gezegd ;)
Heel vroeger (eind jaren tachtig) had Compaq dat ook, zat de processor op een insteek kaart.... Leek mij een super goed id.

Hebben ze toch weer laten vallen, nu komt Intel er mee...

Kijk als ze nou garantie geven dat de processor die ze over vier jaar ontwerpen ook nog in dit kastje past helemaal mooi...

Maar denk dat er over vier jaar weinig te upgraden is.

Hebben ze toch
Intel is er eerder mee gekomen; de Pentium 2 slocket met 2 cache chips erbij.
En ook weer laten vallen
Niet dat ik tegen dit soort innovaties ben, maar alles hangt af van de prijs en verkrijgbaarheid van de insteekkaarten. Als ze te duur zijn, is het aantrekkelijker een nieuwer model aan te schaffen (want o.a. up-to-date IO). Als ze niet lang genoeg leverbaar zijn, moet je over 3 jaar alsnog iets anders aanschaffen.
Sowieso zal het niet heel veel duurder zijn om een nieuw model aan te schaffen aangezien het overgrote gedeelte van de functionaliteit (inclusief IO) op de insteekkaart zit. Hoe meer ik er naar kijk hoe minder ik de toegevoegde waarde zie op deze manier.

In feite is het niet heel veel anders dan nu een losse behuizing kopen, daar een moederbord in doen met wat je wil. Het verschil zit hem meer in hoe het moederbord wordt aangesloten...
"Vroeger", toen de bananen nog recht waren, leverde SUN een pc op een insteek kaart voor in hun workstations, zodat je een ander OS kon draaien voor 'erbij'. Als dit systeem ook zo in te zetten is, en de grafische kaart te delen is tussen mainbord-system en insteek systeem, dan is dit ook voor ontwikkelaars welke tegen de grenzen van gevirtualiseerde systemen aanlopen interessant!
"Vroeger", toen we nog geen drempels hadden maar kuilen, leverde Commodore voor de Amiga al een Bridgeboard op een Zorro(?)-insteekkaart met een "volledige" XT of AT-PC erop. Je kon dan het scherm omlaag slepen en gelijktijdig een Amiga en een PC-applicatie in beeld hebben.
Zo'n PC insteekkaart zou ik ook wel willen om in een ARM of POWER moederbord te plaatsen om legacy applicaties te draaien. Ik zou tevreden zijn met Tremont of Core i5 en de kaart minstens zo'n 5-10 jaar lang willen kunnen gebruiken.
Het is 2019, dit lijkt me veel handiger in de cloud te virtualiseren. Zo vaak heb je het niet nodig, en als je het nodig hebt is performance ook geen groot probleem want die oude PC applicaties waren toch gemaakt voor langzamere hardware.
Ben ik de enige die als hij afmetingen en daarna een inhoud ziet, meteen begint te rekenen of dat wel klopt :?

[Reactie gewijzigd door jobvr op 22 juli 2024 20:58]

Even kijken:

Een liter is een kubieke decimeter, dus deze unit is:
2,38 dm x 2,16 dm x 0,96 dm = 4,935168‬ dm^3 = toch best wel ongeveer 5 liter...
Ja, het klopt idd. Het was een observatie van mijn eigen gedrag, dat ik dat soort dingen ga narekenen. Ik vroeg me af of meer mensen die afwijking hadden. :)
Vast niet. Je bent overigens wel ongeveer de enige die ik 'ken' die inhoud op díe manier schrijft.
goed punt. mijn technische kennis is beter ontwikkelt dan mijn taal kennis ;-)
Benieuwd naar de prijzen Tis wel tijd mijn huidige eens te vervangen :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.