Internetprovider Tweak gaat overal 10Gbit/s-abo's aanbieden waar nu 1Gbit/s is

Glasvezelaanbieder Tweak wil later dit jaar overal waar het nu 1Gbit/s-abonnementen aanbiedt ook 10Gbit/s-abonnementen aanbieden. Het abonnement van 10Gbit/s bestaat al langer, maar moet daardoor op veel meer plekken af te sluiten zijn.

Tweak heeft nu al enkele plekken met 10Gbit/s, maar als dit doorgaat kunnen 662.383 huishoudens in Nederland het abonnement afsluiten, zegt commercieel directeur Randal Peelen tegen Tweakers. De provider begint nu met een test, om te kijken of het aanbieden van die snelheid geen problemen oplevert. "Dat doen we uit voorzichtigheid", aldus Peelen. Tweak roept klanten op zich aan te melden voor de test via een topic op het eigen forum.

De bedoeling is om een abonnement met 10Gbit/s up en down te gaan aanbieden voor 89 euro per maand of 890 euro per jaar. Het abonnement met 1Gbit/s kost nu 39 euro per maand. De provider benadrukt dat het abonnement niet bedoeld is voor zakelijk gebruik.

Het topic vermeldt dat het voorlopig gaat om een abonnement zonder telefonie en televisie. Bovendien moeten testers beloven dat ze geen misbruik maken van de snelle verbinding. "Het maandelijkse verkeersvolume mag niet lange tijd exorbitant hoog zijn. Dat kan namelijk onredelijke transitkosten met zich meebrengen. Wij behouden ons dan het recht voor de verbinding te staken of terug te brengen naar 1000Mbit/s bij misbruik of overlast."

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

10-10-2019 • 14:06

251

Submitter: Raven

Reacties (251)

251
248
198
13
2
35
Wijzig sortering
Wat een zure reacties zeg (hoewel ik ze wel begrijp).....

Het gaat er helemaal niet eens zo zeer om of je nou echt 10 Gbit/s 'nodig' hebt (1 Gbit/s is zelfs nog maar op een beperkt aantal plaatsen beschikbaar en al redelijk 'overkill' ).

Het gaat erom dat het nu blijkbaar voor een 'kleine' ISP financieel haalbaar is om dergelijke verbindingen aan consumenten te leveren. Blijkbaar zijn de technologie, de beschikbaarheid van CPE, hun eigen netwerk en de prijs van al deze zaken er rijp voor. Het kost ze dus relatief weinig om het aan te bieden. Waarom zou je het dan laten?

En het is natuurlijk ook een beetje een 'statement': Waar de grote reuzen (Ziggo, KPN, T-mobile) elkaar beconcurreren op een paar grijpstuivers prijsverschil, een snelheidsverhoginkje hier en daar en exclusieve content op een mediabox die erop gericht is nog meer winst te maken, laat een kleine partij zien dat het ook anders kan. Waarbij de consument/enthousiasteling verder helemaal bepaalt wat hij met z'n lijn doet.

Wel een saillant detail: Tweak kan 1 Gbps abonnementen aanbieden in hun 'eigen' project rond de Wolden, netwerken van E-fiber en de KPN Network (f.k.a. Reggefiber) middels ODF Access. Buiten de KPN/Reggefiber gebieden waar ze nu al 1 Gbps aanbieden zijn er nog wel meer van die netwerken waar ze hun eigen apparatuur zouden kunnen uitrollen.

Maar in de toekomst wordt dit een heel stuk lastiger: KPN Network mag weliswaar weer full steam ahead met aansluiten van nieuwe plaatsen op glasvezel. Echter zal dit voornamelijk gaan gebeuren op basis van een PON topologie (Passive Optical Network), waarbij een heel blok huizen dezelfde optische vezel deelt. Beetje net zoals local loops in de HFC netwerken van de kabelaars die ook shared zijn. Er is dus geen 'dedicated' lijn meer van je meterkast naar een area-PoP. Binnen deze netwerken zal het dus niet echt meer mogelijk zijn voor concurrenten van KPN om onderscheidende diensten af te nemen, omdat dan dus alleen nog maar WBA mogelijk is (met hoge tarieven en beperkingen op mogelijke snelheden van dien).

[Reactie gewijzigd door eymey op 23 juli 2024 14:13]

Da's wel erg dramatisch gesteld. Pon deelt wellicht een fiber, er wordt wel gebruik gemaakt van verschillende "kleuren" en optische combiners, het is dus niet zoals je stelt dat iedereen zomaar op hetzelfde kabeltje zit te stoken. Upload gebeurd via tijdslots. En dan is er nog zoiets als xg-pon, wat 10gbit links levert. Dus best chique allemaal. Tuurlijk kan je overal over klagen. Wat ik zo bijzonder vind is dat bij point to point fiber verbindingen vaak net gedaan wordt alsof er één kabel vanaf de hoofdaansluiting helemaal naar ams-ix ligt 8)7 , terwijl er versnijding / overboeking in de citypop / areapop en later in het netwerk vd provider zelf ook plaatsvind. Stel je hebt 2000 fiber abonnees op een areapop, dan mag je blij zijn dat hier 20gb glas naar ligt. Tuurlijk, officieel heb je een point-to-point glas verbinding, maar als al die 2000 abonnees flink data zouden gaan verstoken is het uit met de pret en stikt het netwerk. Particuliere glasvezelnetwerken kunnen daarom alleen maar bestaan omdat particulieren relatief zo weinig data verstoken (die enkele grapjas die dagelijks zn nas naar the cloud backupt daargelaten).

[Reactie gewijzigd door terradrone op 23 juli 2024 14:13]

Ik realiseer me terdege dat point to point ook niet 'heilig' is en dat je dan zeker geen eigen dedicated link met de ams-ix hebt. Zeker op consumentennetwerken is er altijd een flinke overboeking. Zit die niet in het shared medium, dan wel in backhaul capaciteit of links met de ams-ix.

Dat het shared medium is vind ik dus an sich qua capaciteit geen probleem meer (ook niet bij bv. Docsis 3.0 of 3.1).

Echter, het ontbreken van mogelijkheden voor meerdere marktpartijen om eigen onderscheidende diensten aan te bieden, zoals Tweak hier middels ODF wel kan, vind ik wél problematisch. Zeker als je al in de praktijk het verschil ziet in het aanbod van Tweak's eigen apparatuur op het ODF, en waar ze via WBA werken
Het is maar net waar je waarde aan hecht. "hier" wordt een point to point fiber netwerk aangelegd, waardoor ik spoedig de keuze heb uit maar liefst vier providers. En het is allemaal waardeloos, ik blijf mooi bij ziggo. En ja, daar zit tweak ook tussen, maar zonder dvb-c aanbod, dus onbruikbaar (nou niet gaan debatteren hierover, ik heb dit simpelweg nodig, punt.) Mijn ervaring met tweak is dus vooral dat ze niet onderscheidend zijn en kunnen aanbieden wat ik nodig heb (en ja, dvb-c over glas is hier technisch wel mogelijk, tweak doet het zelf gewoon niet, trined bijv. wel).

Daarmee is mijn ervaring van een een "open" point-to-point fiber netwerk tot op heden vooral een negatieve, die vooral gaat over kleine aanbieders die allemaal niet aanbieden wat ik nodig heb, of voor een veel te hoge prijs, of met een brak netwerk, of slechte support. Doe mij maar een ziggo verbinding (met uitstekende service, heb ik ook recent weer gemerkt) of een kpn glas verbinding (met ook goede support en bereikbaarheid).

[Reactie gewijzigd door terradrone op 23 juli 2024 14:13]

Tweak niet onderscheidend, alleen maar omdat jij zo graag DVB-C wil? Grapjas. 1 Gbit/s voor 32 euro of 39 euro per maand is gewoon onderscheidend, punt. Of je vindt dat je het nodig hebt is overigens natuurlijk geheel aan jou dus daar oordeel ik ook niet over (tot een paar jaar terug dacht ik ook nog da tik DVB-C 'nodig' had). Prima als jij te veel wil blijven betalen bij Ziggo voor een DVB-C signaal ;)

Overigens, naast Trined zijn er wel meer aanbieders die nog steeds DVB-C over glas leveren. Bijvoorbeeld XSYou (Ermelo) en Jonaz (Amersfoort, Leusden, Almere en nog een paar plaatsen). Alleen leveren die (nog) niet bij jou. Maar dat betekent niet dat ODF en concurrentie daarom een wassen neus is.

Hier in Almere zijn er wel 4 partijen die onafhankelijk van elkaar in de PoP's eigen apparatuur hebben draaien: KPN, Jonaz, T-mobile en Tweak.

In heel veel andere plaatsen kan je alleen maar uit de eenheidsworst van jouw geliefde Ziggo of KPN kiezen.
Nee, tweak is inderdaad niet onderscheidend nee. Die 1gb is enkel de link naar de areapop en zegt verder helemaal niets. Dat kan net zo goed een 10gb link zijn, dat zegt nog steeds niets. Zoals gezegd is de overboeking daarna reusachtig, en is "het internet zelf" helemaal niet geschikt voor 1gb snelheden. Dat is niet anders dan bij gpon, kpn vplus, ziggo docsis, 4g etc. Het blijven allemaal particulieren verbindingen die redelijk werken zolang niet iedereen een hoop data gaat verstoken. Die die 32 euro voor een local link van 1gb zegt mij niets; kost de provider geen dubbeltje meer dan 500mbit oid.

Dvb-c daarentegen is wel een extra feature die ze wel daadwerkelijk een extra investering kost, en die doen ze niet. Dus waar het ze extra inspanning etc. kost schieten ze te kort. Jij kijkt alleen naar bandbreedte (van een local link met mega overboeking) en niet naar features. Da's appels met peren vergelijken.

Wat je kennelijk vergeet is met wat jij "teveel betalen" noemt je wel een open standaard in huis haalt. Betaal jij lekker "weinig" voor je drm infested iptv tv rommel waar je helemaal niets mee kan. Dan kijk ik mooi via Kodi ziggo tv (legaal) :) .
"Het internet zefl" is prima geschikt voor 1 Gbit/s snelheden. Die worden door mij hier ook gewoon regelmatig gehaald. Misschien niet op 1 gelijktijdige tcp sessie of download, maar wel alle traffic bij elkaar. En ja, uiteraard is het 'overboekt', maar dat neemt niet weg dat ik voor die 32 euro per maand geregeld de volledige wijd open linksnelheid behaal en voor het grootste deel van de overige tijd nog steeds snelheden die hoger liggen dan de hard beperkte snelheden die je bij andere providers haalt en waar je veel meer voor betaalt.

Dát is voor mij onderscheidend. Dat 1 Gbit/s of 10 Gbit/s aanbieden in jouw ogen amper een 'extra investering' genoemd kan worden doet daar helemaal niets aan af. Want andere providers vinden het kennelijk nodig om, terwijl het ze volgens jou niets extra's kost om sneller aan te bieden, toch verbindingen te knijpen en buitenproportionele extra bedragen te vragen voor hogere snelheden.

En grappig dat jij het hebt over een 'open standaard'. Kijk even met me mee. We hebben het hier (in mijn geval) over een fUPC gebied. Daar mag ik 19 euro'tjes per maand aftikken om via die zogenaamd zo geweldige 'open standaard' 4 HD zenders te bekijken en de rest in SD Nou geweldig, terug in de tijd met je open standaard. Ik mag in KODI wel 4 zenders in HD krijgen :').Oh ja, ik kan ook nog eventueel 46 euro in de maand aftikken voor 4 zenders in HD in KODI, plus een internetverbinding van 50/5. Wat onderscheidend hoor :o

Wil ik meer HD zenders krijgen via die 'open standaard', dan mag ik hier ten eerste 26 euro gaan aftikken en is het ineens niet zo 'open meer, maar via een 'infested proprietary CI+ kaart" of infested STB" (om even met jouw vage term 'infested' mee te gaan).

Als je in fZiggo gebied zit heb je eventueel nog wat meer geluk als je nog met IRDETO smartcards kan werken. Dan heb je voor 26 euro per maand (bijna het hele bedrag dat ik voor internet betaal) inderdaad tenminste nog de mogelijkheid om je HD-zenders legaal in KODI te krijgen.

Dus ja, ik kijk inderdaad naar bandbreedte, van een wijd open verbinding waar me geen strobreed in de weg wordt gelegd, die niet kunstmatig ge-capped wordt om extra centen uit de zakken van consumenten te kloppen en waarover ik verder de content naar me toe kan halen zoals ik het wil. TV boeit me uberhaupt een heel stuk minder, aangezien ik zelden nog lineair kijk. De TV díe ik kijk, bekijk ik met NLZiet. En ja, dat is inderdaad IPTV shit, maar beschikbaar op de platformen die ik wens (waaronder AndroidTV, m'n mobiel en tablet, en m'n webbrowser), maar voor een fractie van wat ik bij Zioggo zou moeten betalen om meer dan 4 HD zenders op een proprietary settopbox of CI+ module te mogen zien.

Maar goed, ieder zo zijn ding. Als jij blij bent met de bandbreedte die je nu hebt en je 'open' TV standaard en het bedrag dat je ervoor betaalt, prima toch.

[Reactie gewijzigd door eymey op 23 juli 2024 14:13]

Je moet telkens wel een hoop bijzaken aandragen om een punt te kunnen maken. Als je inderdaad een hoop traffic combineert trek je iedere verbinding wel een keer dicht. Ja op die manier kan je een 100gb link nog rechtpraten 8)7 Ga ff lekker op deze manier door, tsjongejonge. De 250mbit ziggo link trek ik zelden dicht met een single connection, dát is de server-to-server snelheid waar je doorgaans mee te maken hebt. Ja als ik een hoop concurrent connections erop gooi trek ik de verbinding uiteindelijk ook dicht, tuurlijk.

Vervolgens ga je een televisiedienst met een internetverbinding vergelijken. En daar bovenop vind JIJ lineair tv kijken niet interessant. Leuk voor JOU, maar de meeste nederlanders kijken nog gewoon naar lineaire tv. En ja, dvb-c is gewoon een open standaard, en irdeto werkt op het gehele ziggo netwerk, ook in fupc gebied. Daardoor kan ik door de open standaard met eigen gekozen apparatuur zelfs opnemen en (binnen het toegestane) gewoon mijn opnames opslaan . Met je nlziet kan je precies helemaal niets, daarom kost het ook niets. Leuk dat je op je tablet naar je met drm volgepompte iptv stream kunt kijken, deze diensten levert ziggo ook nog eens extra via ziggo go.

Dus nee, het appels met peren vergelijken gaat niet op. Een kale glasvezelverbinding met een 1gb link naar de areapop is voor jou misschien leuk, de gemiddelde consument kijkt toch echt naar meer zaken dan z'n internetsnelheid. Sterker nog, ik schat dat de meeste gebruikers vrijwel niet naar snelheid kijken en meer naar diensten zoals tv opnemen, terugkijken, pauzeren, kijken op tablet, kijken op vakantie etc. Die 1gb link interesseert gemiddeld echt niemand (omdat men nieteens weet wat het is).
Goed, laten we dan even appels met appels gaan vergelijken, als jij ineens de 'gemiddelde consument' erbij wil halen om je punt te maken:

Ja, irdeto staat ook op het fUPC netwerk, maar daar heb je geen bal aan, want je kan in een fUPC postcode geen irdeto smartcard krijgen. Dus een volkomen loos argument. Als iemand die in een fUPC gebied tv-diensten wil aanvragen loop je gewoon tegen een GESLOTEN dvb-c aan. En dan gaan er dus ineens andere overwegingen mee spelen, want jouw oplossing kan in fUPC postcodes gewoon niet gebruikt worden, behalve als je genoegen neemt met maar 4 HD-zenders.

Met mijn met DRM volgepompte NLZIET kan ik tenminste wel naar meer dan 4 zenders in HD kijken en dat ziet er tegenwoordig ook bijna net zo goed uit als de net zo met DRM volgepompte dvb-c hd-streams van Ziggo hier. En dat voor een fractie van de prijs en op hardware die ik uitkies. Want Ziggo Go? Laat me niet lachen. De streams van Ziggo Go zijn tegenwoordig een stuk slechter dan die van NLZiet en net zo met DRM volgepropt. En als je Ziggo Go via een Chromecast wil gebruiken (want een fatsoenlijke AndroidTV of AppleTV app hebben ze nog niet), dan mag je niet eens pauzeren of begin gemist gebruiken 8)7

Overigens grappig dat je jouw 'open' dvb-c via KODI aanhaal, over "zaken erbij halen" gesproken.. Alsof dat iets is wat een gemiddelde consument wel wat boeit 8)7. De gemiddelde Ziggo consument in fUPC gebied kijkt op alle fronten naar dichtgetimmerde DRM zooi, het zij via een opzettelijk beperkte Ziggo Go app, het zij via een dichtgetimmerde STB

Laten we het er dus maar op houden alleen dat de niet-gemiddelde consument in fZiggo gebied, als die TV nog heel veel gebruikt en handig is, wellicht nog baat heeft bij dat DVB-C signaal. Voor de rest van de consumenten boeit het allang geen zak meer of ze via een DRM-infested OTT abbo' tje bij NLZiet / Ziggo Go kijken, een DRM-infested IPTV signaal van KPN of Tweak of een DRM-infested locked-in CI+ module of STB bij Ziggo.

Jij in je fZiggo gebied hebt wellicht andere overwegingen (voor zo lang Ziggo nog IRDETO in leven houdt). In mijn fUPC gebied is Tweak gewoon degene die zich onderscheidt met het meeste waar voor mijn geld, tesamen met NLZiet.

[Reactie gewijzigd door eymey op 23 juli 2024 14:13]

Ik geloof niet dat je er iets mee opschiet nog verdere "opstellen" te schrijven. Ik lees het toch niet en mijn tijd is te kostbaar om je nog langer bij te staan of te adviseren. En je gelijk krijg je van mij al helemaal niet. Mijn advies: het wordt mooi weer: ga fijn een stuk wandelen of fietsen, of met je vriendjes een pilsje pakken. Teveel voor dat scherm zitten is ook niet goed. Succes!
Haha that's the spirit. Genoten van de regen, check :P

Mn 'vriendjes' zijn allemaal vader. Ik ook. Dus dat biertjes drinken gebeurt nog sporadisch. En idd, tijd is kostbaar. Wellicht dat ik ook daarom tegenwoordig me steeds minder opwind over 'open' standaarden. Als iets voor me werkt vind ik het best ;). Met de kleine naar de speeltuin is leuker dan een tvheadend+oscam+kodi setup bouwen ;)

[Reactie gewijzigd door eymey op 23 juli 2024 14:13]

Waarschijnlijk een minnetje maar ik lees hier alleen maar: mijn punten worden onderuit gehaald en ik zie dat ik geen gelijk kan krijgen dus gooi ik maar een paar afgezaagde dooddoeners er in om toch nog als 'de volwassene' er uit te komen wat helaas ook niet lukt. :O
Bekijk het even lekker; ik geef hier een ellenlange opsomming aan inhoudelijk argumenten, een daar haal jij dit uit? Heb je een hele bijzondere manier van lezen, of je begrijp waarschijnlijk heel weinig van de inhoud. En nee, ik heb niet de tijd om eindeloos voorlichting te blijven geven. Mensen die zo hardleers zijn mogen een consult aanvragen.
Als je goed has gelezen dan snap je dat ik het ook over je laatste bericht had en ja sommige mensen zijn hardleers, erkenning is de eerste stap voor je.
Wat is de use case van deze technologie. De content die je download komt ergens vandaan en die verbinding gaat dan beperkend zijn. Betalen voor de restricties verder op. Twee servers in backup zetten lijkt me een aardige maar dan moet je dat aan beide zijden hebben wordt je opslag beperkend. Het is alleen privé te gebruiken. Ik wil graag sneller maar dan vooral de upload.
Tweak bied al netjes 1gbit up & down, en nu straks dus 10gbit up & down. Dus ook je upload gaat omhoog. Wellicht nu nog dik overbodig, maar liever dit vooruitstrevend, dan jaren lang achter blijven.

Zie Ziggo met hun nieuwe gbit in Utrecht, met maar 50mbit upload, en dan die prijs nog eens...
Precies dit :).

En @BobJung Het is inderdaad zo dag, zeker op TCP of zelfs HTTP Sessie niveau je misschien niet de volle 10 Gbit/s of zelfs 1 Gbit/s aangeleverd krijgt van de server waar je data vandaan trekt. Echter, ik neem aan dat in jouw huishouden er niet slechts 1 tcp sessie tegelijk gaande is ;)
nee zeker niet de, boel is hier aardig gedigitaliseerd, qua home domotica, wat laag bandbreedte nodig heeft.
Heb een Plex server draaien met mp4 en een Synology met 5 cams die beelden streamen. Werkt op 50mB up zoals GoldenBatt aangeeft, dat zou ik heel graag verhogen naar .... zoveel mogelijk.
Daar naast wordt er op 2 machines stevig gegamed.
Toch heb ik in de huidige situatie nauwelijks problemen. Betere reactie tijd is altijd welkom. Helaas zal dit voor mij nog lang duren, gezien de ouderdom van de wijk.
Helemaal mee eens. PON is killing voor de echte concurrentie. De autoriteiten zouden moeten ingrijpen.
Anoniem: 304028 @garp11 oktober 2019 04:45
Nog mooier is een hele woonplaats aansluiten en dan één woonwijk links laten liggen omdat deze onrendabel zou zijn. Maar vervolgens wel weigeren de rechten over te dragen. 8)7 zakelijk gezien begrijp ik het volledig, dat de gemeente/provincie het accepteert totaal niet.
Hier in Hengelo is KPN weer bezig met glas leggen, kabel steekt hier nog bij de voordeur de grond uit maar dat komt wel goed :+

Ben echter wel wezen informeren bij een info avond, daar vertelde ze mij dat hier geen pon wordt gelegd. Stiekem wel blij mee. Al is het niet raar, maar wel jammer, dat ik de eerste bleek te zijn die uberhaubt hier naar vroeg. Meer concurentie is alleen maar beter, en meer onderscheidende diensten zouden alleen maar fijner zijn. Maar ben idd bang dat het in de toekomst meer pon wordt gelegd.

Wel "grappig" dat Ziggo net vandaag met hun 1Gbit nieuws komt, en ook plots groots aanwezig was in het centrum hier. Die kwamen vast wat zieltjes proberen te winnen nu KPN hier de hele stad op zijn kop zet. Echter vindt ik persoonlijk die upload gewoon ruk anno 2019, met eigen nextcloud server thuis die ook voor familie wordt gebruikt.
Ik kan me voorstellen dat ze in sommige plaatsen nog point to point / AON leggen omdat daar in de buurt al heel wat plaatsen volgens die topologie liggen. Bv. in Enschede en volgens mij ook al delen van Hengelo.

(welke Hengelo overigens? :P )
Overijssel ;). Heeft vroeger al het nieuws hier gehaald omdat tijdens de aanleg reggefiber/kpn plots landelijk stopte met glasvezel aanleg. Waar mijn scouting groep al een paar jaar netjes glas heeft liggen, zijn ze bij mij thuis nu dus pas bezig. Maar goed, mag niet klagen, nu alleen geduldig wachten tot de verbinding ook echt actief wordt :+
Nice :D.

Overigens zie ik op https://www.tweak.nl/glasvezel/ons-gigabit-levergebied.html dat Tweak in Hengelo nog geen eigen apparatuur heeft. Dat is wel jammer.
Ik moet zeggen dat de Tweaker in mij hier heel enthousiast van wordt, maar mijn bankrekening zou hier toch wat minder enthousiast van worden. Ik heb nog amper (enkel mijn moederbord ondersteund het) 10Gbit/s apparatuur in huis en als ik een vlugge blik in de Pricewatch werp dan zijn deze producten (alleen al een router, switch en een paar netwerkkaartjes) vrij aan de prijs. Hopelijk zorgen dit soort ontwikkelingen er voor dat deze prijzen ook vlot dalen.
10 gigabit hardware hoeft niet duur te zijn. Met een simpele small form factor PC met pfSense/OPNsense er op en een SFP+ kaart heb je al een aardige 10gig capable router, en Mikrotik verkoopt erg betaalbare 10 gigabit switches.
De modem in de centrale daarentegen is wel een stukje duurder. Ook is het risico van extremer data-gebruik groter.
Ik vraag me dan ook af wat ze bedoelen met:

"Het maandelijkse verkeersvolume mag niet lange tijd exorbitant hoog zijn."

En hoeveel of hoe lang dat dan precies is. Je hoeft dus zeker geen IPTV dienst te beginnen voor een paar honderd man dan lig je er zo af maar wat kan wel?

Als je ziet dat een 10G unmetered lijn bij een beetje hostprovider al 5-6000 per maand kost, dus ja als je hem niet mag gebruiken wat heb je er dan aan?

Beetje hetzelfde als een hond een koekje geven en zeggen dat ie het niet op mag eten :/
Ze hebben het over voor lange tijd, ik gok dat ze hier bedoelen dat je dagen aan een stuk je verbinding helemaal dicht trekt.

Maar als ik 5x per week 100gb moet uploaden dan zal dit geen probleem moeten opleveren omdat dit maar een paar minuten duurt.

Daar zit het voordeel nu in, mensen die thuis werken maar wel hele grote datasets moeten up en downloaden. Dat gaat nu dus 10x sneller (maar levert geen constante belasting op)
10x sneller ervan uitgaande dat de overkant ook 10G heeft liggen die je volledig mag dichttrekken.
Maar dat is dankzij dit soort ontwikkelingen dus hooguit een kwestie van tijd.
Meestal wordt op datalijnen gekeken naar 95-percentiel waarden.
Oftewel als je je verbruik per tijdseenheid (bijv. 5 minuten) zou sorteren van hoog naar laag en dan kijkt naar de waarde die op 95% van je schaal staat, dat is de bandbreedte waarvoor je zal worden aangeslagen.

Dus als je 1x in een maand een groot volume wilt overpompen, doe dat dan zo snel mogelijk, zodat je (hopelijk) binnen 5% van de tijd valt en dan valt je berekende bandbreedte wel mee.

Ik vermoed dus dat Tweak je verbruik voor niet meer dan zo'n 2000 minuten per maand hoog wil zien. (5% van 30 dagen in minuten)
Volgens mij mag je verbruik tien keer zo hoog liggen als een 1Gbit lijn. Dat was vroeger iig zo.
Ehm. Over welk "modem" heb je het dan? In de wijkcentrales hangen switches waarin SFP's zitten. Die worden dan vervangen voor een andere smaak aan beide kanten, en dat hoeft geen honderden euro's te kosten.
Vergeet ubiquiti niet. Es XG 16 switch kost 500 eu heb je 12 sfp porten en 4 ethernet 10gbit.

Ik gebruik er een paar en ze zijn top.
Het werkelijke punt is natuurlijk: gaat dit voor zelfs de enthousiasteling wel meerwaarde bieden? Er zijn slechts een beperkt aantal scenario's waarin een 10 Gbit/s internetverbinding t.o.v. 1 Gbit/s een merkbare toevoeging is. 1 Gbit/s komt neer op een theoretische 125 MB/s. Laten we hypothetisch zeggen dat je die snelheid haalt met bijv. het downloaden van een game, dan is dat op een PC bij een game van 100 GB net geen 14 minuten. Bij de hedendaagse consoles is de disk throughput nog de beperkende factor, gezien de SSD in de PS5 en de Xbox One X opvolger zullen die ook de 125 MB/s wel aankunnen en zullen de games ongetwijfeld groeien (100 GB vandaag de dag zijn de grootste, vaak zit het tussen dat en 50 GB), maar laten we zeggen dat ze gemiddeld 100-150 GB groot zijn, dan is het dus 14-20 minuten wachten voordat de volledige game gedownload is. Je kan ze echter meestal op een kwart al starten omdat eerst de content gedownload wordt om met de game te kunnen starten, dus dan hebben we het over 3,5-5 min initieel wachten. En het gaat hier dus om een eenmalige actie met installeren van een nieuwe game, zelfs die-hard gamers doen dat misschien eens per week.

4K streamen dan... de minst gecomprimeerde variant is niet Netflix of Apple TV+ maar een UHD Blu-ray, die maximaal 108 Mbps data levert. Daar heb je met een Gigabit verbinding dus ruim voldoende aan, alleen een 100 Mbit/s verbinding zou mogelijk roet in het eten gooien... als je dit over het internet zou streamen. Alle streamingdiensten gebruiken een enorm lage bitrate, Netflix zit zo rond de 15 Mbit/s voor een 4K stream. Zelfs dat kan je zonder enig probleem 4x op een 100 Mbit/s lijn streamen.

Buiten deze voorbeelden kan ik weinig bedenken wat écht je bandbreedte de beperkende factor laat zijn als je 1 Gbit/s hebt. Ook een dienst als Google Stadia verwacht voor 4K HDR 60fps met 5.1 geluid slechts een constante 35 Mbit/s lijn, dus laten we zeggen in de praktijk een stabiele 50 Mbit/s internetverbinding.

Kortom: leuk voor de Tweaker die wil kunnen zeggen dat hij een 10 Gbit/s internetverbinding heeft en dan elke keer moet uitleggen dat hij écht niet zijn server in het datacentrum bedoeld, maar toch echt zijn thuisverbinding in de meterkast. Voor letterlijk alle andere mensen zie ik 1 Gbit/s zelfs als meer dan genoeg, maar gezien de prijs een perfecte keuze.
Ik heb 10/10 gbps, en nee natuurlijk is dat niet noodzakelijk. Maar het is wel erg fijn. Mijn vrouw en ik hebben onze eigen consoles willen we een ander spel tegen of met elkaar spelen dan downloaden we allebeide tegelijk, ondertussen draaien de mediaservers voor vrienden en familie lekker ongestoord door terwijl de vrouw een serie kijkt via andermans mediaserver, en ik in de tuin even kan roken terwijl ik nieuw spul voor de mediaservers alvast laat downloaden wat ik uitzoek met de laptop.

We hebben nog nooit de boel maximaal benut, maar het is gewoon fijn dat je zonder erover na te denken gewoon alles tegelijk kunt doen zonder ergens vertraging of een haperende stream te hebben.
Duidelijk, maar dit kan ook allemaal prima met 1 Gbit/s.
Sterker nog, zolang je die 'mediaservers voor vrienden en familie' buiten beschouwing laat, kan het op een DSL-lijn.

Zodra je die mediaservers wel in beschouwing gaat nemen, dan is vooral de vraag: hoe en voor hoeveel.

Is het streaming of file download. In het eerste geval, laten we zeggen 10 Mbps... tsja, dan begint het bij de 8 vrienden simultaan wel een issue te worden, by een 100 Mbps glaslijn. Met 200 Mbps gaat het al weer verder omhoog.

Bij file download zou ik eerlijk gezegd ook zeggen: hoeveel en hoe hard simultaan? Ik zou dan toch echt een bandwidth cap instellen voor dit type gebruik. Dus maximaal 100 Mbps simultaan ofzo bij max 10 gebruikers en dan heb je geluk (als je in je eentje download) of pech (als iedereen tegelijk wil). En idem als dat omhoog schaalt.

Ook speelt de vraag op: In hoeverre spreek je op een gegeven moment nog van een normaal consumenten-scenario, wanneer jij media serveert aan tientallen mensen in je kennissenkring?

Wat niet wil zeggen dat het geen valid use case is, maar hij is wel extreem en dan nog is de oprechte vraag of je niet met de helft van de bandbreedte ook toe kan.
Ik plex van een 400/40 lijntje naar een 8/3 DSL verbinding
De ontvanger heeft nooit klachten, terwijl de plexserver gewoon 'ernaast' ook als thuisserver in gebruik is en dus op willekeurige momenten best 'druk' kan zijn.

Leuk dat @Groningerkoek kan/wil opscheppen over de 10gbps ( is dat niet gewoon 1Gb dan ? ) maar het gevoel is voor iedereen anders natuurlijk.
Ik denk dat er maar weinig echt op 10Gb kunnen serveren, dus is het nut ( vooralsnog ) minimaal
Het gaat mij niet om het opscheppen, het gaat mij erom dat het in de loop der jaren hier de gewoonte is om telkens als de snelheden omhoog gaan dat er hele groepen hier zijn met "oh, maar dat hebben we helemaal niet nodig zo snel" Ik geef ook al aan dat het niet noodzakelijk is, en dat ik nog nooit de max heb gehaald van mijn aansluiting, maar wil wel aangeven dat de 1gpbs kan worden overschreden hier. En hoezo "is dat niet gewoon 1Gb dan?"
Het gaat mij niet om het opscheppen, het gaat mij erom dat het in de loop der jaren hier de gewoonte is om telkens als de snelheden omhoog gaan dat er hele groepen hier zijn met "oh, maar dat hebben we helemaal niet nodig zo snel" Ik geef ook al aan dat het niet noodzakelijk is, en dat ik nog nooit de max heb gehaald van mijn aansluiting, maar wil wel aangeven dat de 1gpbs kan worden overschreden hier. En hoezo "is dat niet gewoon 1Gb dan?"
verschilletje mb / Mb
Size does matter in de binaire schrijfwijze

En dat iedereen er een mening over heeft, is toch normaal alhier
HDD's van 1TB waren ook onzin, Hoe ga je dat allemaal in een backup zetten, waarom heb je zoveel opslag nodig ... wat doe je ermee ...

Gewoon negeren, en tussen de regels de jaloezie uitfilteren .... 90% van het land komt niet eens boven de 500Mb uit ...
Over 10 jaar zeggen we hetzelfde over de eerste Petabyte verbindingen
Size does inderdaad matter, en eenheden en grootheden helemaal.

Het is Mb/MB en niet mb/Mb.

De M is van mega, m van milli (SI stelsel). Het is de B die bytes aangeeft, b voor bits.

En daarom begrijpt Gronigerkoek je niet. Zijn 1 gbps is gewoon hetzelfde als jouw 1 Gb, afgezien van het feit dat hij hoofdletter G (maar er is geen kleine g in het SI stelsel om mee te verwarren) had moeten gebruiken en jij de per seconde (ps of /s. Belangrijk!) er aan toe moet voegen.
@Durandal : touché .... helemaal correct
Ja hoor de helft zou ook ruim voldoende zijn, maar niemand die dat aanbied, daarbij betaal ik 45,- Euro voor 10/10 inclusief telefoon en een paar honderd TV kanalen. En het is niet zo dat ik 1gbps voor veel minder kan krijgen.

Ik zit aangesloten op Zuerinet dan zijn dit mijn keuzes: https://zuerinet.ch/tryout_promotions

Iedereen hier zou dan voor de 10Gbps gaan.

Ik heb ook nog een coax, maar die prijzen bieden weinig anders en 100/100 voor 80,- of meer is dan de norm.
Ook speelt de vraag op: In hoeverre spreek je op een gegeven moment nog van een normaal consumenten-scenario, wanneer jij media serveert aan tientallen mensen in je kennissenkring?
Vergeet niet dat de reden dat dit als een uitzondering klinkt, juist is dat er zo lang geen afdoende (upload)snelheid is geweest op consumentenverbindingen. Een hele hoop dingen zouden een stuk logischer zijn als P2P-dienst dan als gecentraliseerde dienst, maar omdat consumentenverbindingen qua capaciteit vaak ongeschikt zijn voor P2P-systemen, doen we het toch maar gecentraliseerd.

Wat mij betreft is dat dan ook het grootste voordeel van dergelijke snelheden; het bouwen van zowel P2P-systemen als handmatige distributie (zoals in het voorbeeld van de mediaserver voor kennissen) wordt nu een veel plausibelere optie; en hopelijk is het over een tijdje niet zo'n vreemd-lijkende usecase meer.
Het maakt niet uit of je boven de 1 Gbps uitkomt incidenteel. Ook bij 1.5 Gbps verbruik op een 1 Gbps verbinding heb je daar niet direct last van. Ja, dan gaat die ene download misschien 50 Mbit/s trager, maar dat kun je moeilijk als probleem bestempelen lijkt mij.

Een scenario zoals jij dat schetst hebben ook genoeg mensen zonder problemen draaien met een 100 Mbit verbinding.

Laten we wel wezen, een stream van een externe mediaserver is niet veel meer dan 20 misschien een keer 30 Mbit als je heel gek doet. Een download van nieuwe content hoeft zelden perse met 10 Gbps binnen te komen. Youtube en Netflix streams houden al op met 15 Mbit/s. IPTV zit daar nog onder. De onderliggende storage van die mediaservers zullen ook geen 10 Gbps aan kunnen, waarschijnlijk ook geen 1 Gbps afgezien van een korte burst totdat de cache vol zit, zeker niet bij concurrent IO.

Dat je 10 Gbps hebt is dus vooral leuk om op Tweakers te verkondigen, maar in praktijk is het niet bijster zinvol. Niet noemenswaardig veel zinvoller dan 1 Gbps. Het zal best dat je incidenteel boven de 1 Gbps uit komt, maar je had er zeer waarschijnlijk niets van gemerkt als de lijn beperkt was tot 1 Gbps.

Mijn punt is dus dat jouw stelling "het is wel fijn" niet echt klopt, omdat je het verschil m.i. niet zult merken tenzij je continue naar bandbreedte grafiekjes gaat kijken.

[Reactie gewijzigd door Tozz op 23 juli 2024 14:13]

Ik werk ermee, en ik vind het fijn dat het allemaal tegelijk kan zonder dat dingen op elkaar hoeven te wachten of elkaar afremmen, wie ben jij dan om te oordelen dat ik dat niet fijn vind?

En fijn dat anderen dat zonder problemen op 100mbps hebben draaien, als wij een spel willen spelen dan vinden wij het fijn dat we dat even later ook daadwerkelijk kunnen spelen i.p.v. dat we eerst uit eten kunnen gaan. Dat jij het prima vind dat het allemaal langer duurt maakt niet dat anderen dat ook als prettig ervaren.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 23 juli 2024 14:13]

Als het kan, waarom niet. Dit soort discussies herhalen zich elke paar jaar. Niet zo heel lang geleden was er hier op tweakers ook een enorme aversie tegen 100Mbit lijntjes.

Maar ik vraag mij wel af wat voor een belasting je daadwerkelijk kan halen in jouw use-case. Want consoles zijn, zo ver mijn kennis rijkt als pc gamer, niet bepaald de snelste downloaders. Al zet je er twee naast elkaar tegelijk aan, kom je dan wel aan de Gbit?

Zelf heb ik twee game computers naast elkaar staan en wordt er regelmatig tegelijk gedownload en ook met 500 Mbit zit je elkaar dan in de weg. Echter die 500 Mbit zit wel dichtbij wat het andere systeem kan verwerken, niet wat betreft de SSD maar de cpu overhead van steam wordt bij dat soort snelheden aanzienlijk. Op basis daarvan verwacht ik dat veel boven de 1 Gbps gaan voor mijn situatie weinig zou opleveren.

Maar deel gerust jouw ervaring want dat is praktijk in plaats van theorie!

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 23 juli 2024 14:13]

De Xboxen hier downloaden rond de 260/270 mb elk, daar zit een cap op van de microsoft servers. Maar goed dan ben je een 1gbps lijn al voor meer dan de helft kwijt.

Maar zoals je zelf al aangeeft, als je op Tweakers zegt dat je zoiets fijn vind dan vind men je maar dom want zij weten beter dan jou hoe jij dat ervaart en hoe vaak je zoiets nodig hebt. Als het aan die mensen had gelegen zouden we nog inbellen. Praktijk is dat we over een tijd 4K uncompressed lekker met elkaar delen via thuisservers. Dan is het gewoon fijn dat je niet op je snelheid hoeft te letten.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 23 juli 2024 14:13]

Inderdaad dus als je dit aanbiedt moet je het ook zonder limiet aanbieden zodat je het ook daadwerkelijk kunt gebruiken maar dan ga je waarschijnlijk naar duizenden euro's per maand.

Dit is een beetje hetzelfde als iemand een Ferrari geven en zeggen let op hoor je mag niet harder dan 50!
Niet geven maar verkopen met betaling in maandelijkse termijnen. Doet mijn anders zo'n Ferrari maar.
Enigszins scheve vergelijking, maar als je die dan toch wilt pakken dan is de betere vergelijking dat Ferrari een auto aanbiedt die harder dan 300 km/u kan en die snelheid in 20 seconden (gokje) kan halen, terwijl je op de Nederlandse snelwegen niet harder dan 100-130 km/u mag.

Dat klopt, maar zoals vrijwel alles in de wereld geldt nu eenmaal dat niks écht onbeperkt is.
All you can eat eten? Nee, je krijgt (bijv.) 5 rondes met in elke ronde 5 gerechten. Is dat onbeperkt? Nee. Is dat genoeg voor 99% van de mensen? Ja.
Onbeperkt water uit de kraan? Theoretisch wel. Als iedereen in de zomer echter 3x per dag douchet en het zwembad in de tuin volgooit met water, dan komen we er ineens achter dat het toch niet onbeperkt is.

Zo kan ik nog wel even doorgaan natuurlijk, feit is dat "zonder limiet aanbieden" onrealistisch is en zoals je zelf al aangeeft zou dat exorbitante bedragen opleveren. Daar zit één simpele reden achter: zo onaantrekkelijk mogelijk maken voor de massa, want écht onbeperkt bestaat niet. Als heel <vul een willekeurige grote stad in> Gigabit internet afneemt en het vol gaat benutten, dan zullen er zeker stukken infra zijn die het ineens heet onder de voeten krijgen.

Hoewel ik wel snap dat de benaming "onbeperkt" niet altijd even goed is, is dat feitelijk in de praktijk wel zo. Als ik bij KPN een 20 GB internetbundel afneem en daar niet genoeg aan heb, dan is de volgende stap "onbeperkt". Ook dat is het natuurlijk niet, want bij 5 GB per dag wordt je in eerste instantie gecapped en mag je voor elke GB extra een bundel afnemen (gratis), maar wel zeer vervelend wanneer je 20 GB op 1 dag zou willen gebruiken. Nu zullen er extreem weinig mensen zijn die hun mobiel of tablet normaal gebruiken en daarmee aan de 5 GB per dag komen, dus in de praktijk geldt of ik nu 30 of 40 of 50 GB per maand nodig heb, het is voor mij dus onbeperkt.
3d volumetric video voor in je VR bril streamen is wel een nieuwe data vretende toepassing btw. 1 gigabit is echt niet te gek daarvoor.
In plaats van 1 computer met een 10Gbit/s kaart, kun je natuurlijk ook 10 computers met een 1 Gbit/s kaart aansluiten..
Er zijn recent nog twee games op tweakers genoemd met 150gb en 175gb groote.
Je vergeet dat je bij de next gen de Multiplayer of Singleplayer apart kan downloaden.
Buiten nederland en nog wat andere dichtbevolkte rijke landen/gebieden is 10Gbit voor consumenten echt een nicheproduct met extreem weinig draagvlak, totdat het 4k of zelfs 8k streamen van videos of series bereikbaar word voor de massa (dus ook apparaten met fatsoenlijke wifi ondersteuning en adapters) zal de prijs echt niet vlot omlaag gaan.

De massa is waar het geld zit, helaas.
Als Tweak haar tv-partner, Canal Digitaal/M7, nu 4k/8k gaat aanbieden zodat je er ook nog wat mee kan consumeren. 8,192×4,320@120.0 (6) hvec 76.800 kbps past gewoon 130x op zo'n lijntje :Y) https://en.wikipedia.org/...o_Coding_tiers_and_levels

Netflix 4k stream 16.000 kbps past 625x is 26.000 kbps past 384x 8)7

Helaas zit ik nog niet in het levergebied van Tweak ;(

Goede datum om het te lanceren trouwens @Randal Peelen :Y)

[Reactie gewijzigd door Jelv op 23 juli 2024 14:13]

Maar het hoeft helemaal niet zo duur te zijn, zelfs in het peperdure Zwitserland kun je al 10/10 gbps afnemen voor nog geen 45,- Euro
De aansluiting zelf misschien wel, maar de kosten van de bijbehorende apparatuur als je het met heel weinig poespas (lees: zelf van een PC een router maken) zelf een router in elkaar wil gooien dan kost het je al aanzienlijk meer.

Vergeet niet dat voor een aanzienlijk deel van de mensen, zelfs de enthusiasts een oplossing die een hoop ge-hobby met zich mee brengt vaak minder goed verkoopt.
Maar je hoeft dan ook niet noodzakelijkerwijs die 10gb/ps op 1 ding te kunnen trekken ;)
totdat het 4k of zelfs 8k streamen van videos of series bereikbaar word voor de massa (dus ook apparaten met fatsoenlijke wifi ondersteuning en adapters) zal de prijs echt niet vlot omlaag gaan.
Het ligt niet aan de resolutie, maar aan de bandbreedte per stream. Een UHD stream bij Netflix gebruikt minder dan 25 Mbps. Via een 1 Gbit verbinding kan je 'maar' 40 streams tegelijkertijd open hebben. 10 Gbit heeft dus niet veel toegevoegde waarde op dit gebied.

Het wordt pas interessant als er UHD streams aangeboden worden op UHD Blu-Ray kwaliteit.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 14:13]

Plexshares hebben die.
YouTube heeft als hoogste standaard 68 Mbps voor 60 fps 4k videos, als je dit verdubbelt zou je in principe nog steeds op 8 apparaten tegelijk 4k video's kunnen bekijken op een 1Gbps verbinding, dat lijkt me meer dan genoeg, toch?
je hoeft natuurlijk ook niet de 10gbit op 1 systeem te kunnen gebruiken...
mooi toch als hobby servers een eigen volwaardige 1gbit kunnen aantikken zonder dat je daar op je eigen desktop met je eigen 1gbps wat van merkt

heb er zat ideetjes voor maar glasvezel zal hier de komende jaren nog niet komen het is hier ziggo of < 8mbps adsl

[Reactie gewijzigd door Stealthy op 23 juli 2024 14:13]

Dat valt best mee, een 10G kaartje heb je al voor 95 euro:
https://www.uptimed.nl/pr...station-rj45-netwerkkaart

Ik heb zelf 500/500 via XS4ALL, 1G zou heel mooi zijn en 10G zou ik overwegen als de meerprijs per maand niet al te hoog is. Helaas gaat XS4ALL nu niet hoger dan 500 (in mijn gebied).
Ik heb nog amper (enkel mijn moederbord ondersteund het) 10Gbit/s apparatuur in huis en als ik een vlugge blik in de Pricewatch werp dan zijn deze producten (alleen al een router, switch en een paar netwerkkaartjes) vrij aan de prijs.
Alles in huis hoeft geen 10Gb te worden. Bijvoorbeeld enkel de verbinding naar je 1Gb switch zodat de verbinding naar het internet geen bottleneck is als je meerdere apparaten tegelijk gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Jaco69 op 23 juli 2024 14:13]

Mag ook wel een flinke router toegepast worden dan. Sowieso ook een aardige infra in huis.
Voor nu meer een gimmick dan een echte feature
Dingen die je volgens mij moet doen om 10 Gbit/sec te behalen:
- Router
- Switch
- Desktop / Laptop NIC
- SSD's die 1300 MB/sec kunnen schrijven

Daarnaast is het natuurlijk wel handig als je NAS die snelheden ook aan kan, dus ook daar moeten dan SSD's in geplaatst worden.
Al met al zul je, als je de 10 Gbit verbinding helemaal wilt gebruiken, een flinke hardware investering moeten doen.
Vergeet niet de bekabeling. Iets wat vrij vaak over het hoofd wordt gezien als de snelheid niet gehaald wordt ;) Cat 6 voor de korte stukjes (max ~50 meter aldus de specs) en Cat6A/7 voor de langere afstanden ("max" 100 meter) voor 10G.

Je moet ook wel een dijk van een router hebben om 10Gbit te kunnen handelen. Kom je al snel bij rack apparatuur van Ubiquiti of Cisco etc uit. 10Gbit switches in kleinere poort-aantallen worden wat goedkoper maar je hele netwerk op 10Gig krijgen kost je een flinke duit, zelfs met 1 PC. Leuk dat het kan maar in de praktijk nu gewoon veel te duur voor de thuisgebruiker om er echt gebruik van te kunnen maken.

[Reactie gewijzigd door naaitsab op 23 juli 2024 14:13]

Asus RT-AX88U a 319 euro en een rolletje CAT6A 50 meter voor nog geen 50 euro.
de Asus RT-AX88U is toch 1Gbps
pricewatch: Asus RT-AX88U
dat is nog geen 10Gbps, of kijk ik verkeerd?
Nope ik link gewoon verkeerd.. ff zoeken welke ik gevonden had met 10 Gb/s..
lol, kan gebeuren. ;)

heb laatst zelf maar een router gebouwd (samengesteld).
omdat ik het al vrij lastig vond om een router te vinden die wel 1Gbps kan aansluiten.
maar ook 1Gbps kan routen, daar zit soms nog wel eens het probleem.
het hebben van de aansluiting betekend niet dat je dat ook kunt routen.

maar ben nu na een aantal optimalisaties toch nog rond de 0,9Gbps blijven hangen.
dat is geen slechte score voor een hobby projectje.

goed genoeg voor nu, want toch maar ziggo, daar krijg ik geen 1Gbps van, mag blij zijn als ik heel soms de helft haal. :+
Met die router lukt dat niet hoor.
Je komt eerder op zo iets uit: pricewatch: Ubiquiti EdgeRouter Infinity
Goedkoopste (en enige) in de pricewatch: €1400....

Dit is al iets betaalbaarder, maar alsnog: https://www.mikrotik-store.eu/en/mikrotik-crs312-4c8xg-rm
1400 en dan niet eens wifi er op, nouja zeg.
Met die router lukt dat niet hoor.
Je komt eerder op zo iets uit: pricewatch: Ubiquiti EdgeRouter Infinity
Goedkoopste (en enige) in de pricewatch: €1400....

Dit is al iets betaalbaarder, maar alsnog: https://www.mikrotik-store.eu/en/mikrotik-crs312-4c8xg-rm
Nee joh
https://www.mikrotik-store.eu/en/mikrotik-CRS305-1G-4SplusIN

150€

Nog niet voor niets, maar wel aanvaardbaar, en 4x SFP+ 10Gbit/s Ports
( moet je alsnog de SPF+ adapters aanschaffen, of door het huis ook met glas werken )
Dat is een switch (en toevallig de CPE die je van Tweak krijgt). Ja, je kunt er RouterOS op booten, maar dan houdt het met ca. 1Gbps L3 performance wel op.

Goedkoopste 10G-capable router die ik ken (met meer dan 1 SFP+ cage en de performance om die ook te vullen) is deze:

https://www.mikrotik-store.eu/de/CCR1036-8G-2Splus (is overigens ook 'al' voor €941,= te krijgen)
Huh, die heeft 1 Gbps Wan en 1 Gbps Lan. Wifi is dan wel snel met bijna 6 Gbps
Cat 6 voor de kortte stukjes (max ~50 meter aldus de specs)
50m is een kort stukje?

Hoe groot is je huis? :+
Bij mij lopen de draaden door muren etc. waardoor een afstand van 50 meter vrij snel bereikt is.
(en je hebt het over kabel zonder patch paneel oid. poort -> poort.)
Kabels lopen over het algemeen niet diagonaal door een woonkamer oid.
Dan nog 50 meter is een half voetbalveld, dan moet je echt kabels gaan oprollen of zigzaggend van boven naar beneden door de muren gaan om die 50 meter te halen.

Of je hebt een grote villa dat kan natuurlijk altijd :P
Als je zo'n grote villa hebt heb je ook geld genoeg voor de beste cat/cabels/setup. :+
Of het geld is op en je moet cat 5 of zo nemen. ;p

[Reactie gewijzigd door The Chosen One op 23 juli 2024 14:13]

Als je zo'n grote villa hebt heb je ook geld genoeg voor de beste cat/cabels/setup. :+
Of het geld is op en je moet cat 5 of zo nemen. ;p
Nee daar zijn die repeaters van de Action dan voor, 8,95/st
Vraag is: is het in de spec wel 50m? Net zoals we vaak 100m zeggen bij 5e vroeger was de spec eigenijk maar 90m + 2x 5m patchkabel. Als we dat bij deze 50m ook nemen dan heb je al maar 40 lopende meter over. En dan begint het. Stel je wil van het gelijkvloers naar het eerste verdiep maar je moet naar een locatie een stuk verderop om te kunnen stijgen naar dat verdiep. Dus eerst al +1m verticaal naar beneden. In rechte lijn zou het 5m tot je stijgpunt zijn maar je moet rondom obstakels heenwerken en alles wat netjes houden. Die 5m wordt dan al snel 10m. Dan moet je omhoog, moet je nog wat obstakels rondwerken en je zit zeer snel aan die 40m hoor. Als je een huis hebt met een grondoppervlak van 10mx10m en je gaat tussen verdiepingen kabels leggen. Dan kan 50m krap worden, maar zeker niet onmogelijk.
Dit..
Bij een nieuwbouw zie ik niet dat er al gebruik gemaakt wordt van Cat 6 bekabeling.
Dat is dan zeker een ommissie.
Voor huizenbouw zou dat een ondergrens moeten zijn.. om over 20 jaar mee te blijven draaien.
Nieuwe kabels trekken is nu toch ook weer niet zo'n onoverkomelijk probleem?
Hangt ervan af. Ik heb lieden in de bouw voorbedrade pijpen in muren (=beton vlechtwerk) zien steken waarbij de pijpen gewoon geknakt werden ipv. met bochtjes etc. in de muur gestoken. Succes met het later "herbedraden" van een dergelijk pand. Dan kun je alles opnieuw uitfrezen etc.

Dus YMMV. Goede kabel goten in "normale" woonhuizen zou al een hele verbetering zijn denk ik.
Wanneer was dat? Pijpen met bochtjes worden al lang niet meer gebruikt.
Niet dat de tegenwoordig gebruikte flexibele pijpen zo'n grote verbetering zijn voor geknakte pijpen.
lees met bochtjes al: met vloeiende lijnen... maar ook dat dekt de lading niet.
Je kan ook meer clients in huis hebben die een deel van de snelheid gebruiken. Je gaat er nu vanuit dat een apparaat de hele verbinding zal gaan leegtrekken.
Met wat HD's in een zfs/raid array gooien, kom je ook al een eind, afhankelijk van de configuratie.

Daarnaast kun je (zoals archcry) zegt, meerdere clients hebben, al moet je dan nog steeds een stevige router en switch hebben.
ACM Software Architect @walteij10 oktober 2019 14:34
Helemaal eens dat het niet goedkoop zal zijn om zoiets helemaal volledig te upgraden. En zelfs gedeeltelijk upgraden zal niet goedkoop zijn :)

Maar je hoeft dat natuurlijk niet allemaal tegelijk te upgraden. Als je een 10GbE poort op je router/switch hebt (blijkbaar heeft de Mikrotik RB4011iGS+RM en die kost slechts 170 euro) , kunnen daarna meerdere apparaten tegelijk ieder op de volle 1GbE (of 2.5 of 5GbE) werken, ipv dat ze dat met z'n allen moeten delen. Of met 2.5 of 5GbE.

Voor wat betreft storage is SSD niet per se nodig. Gewone harde schijven kunnen ook al een aardig deel van die bandbreedte vullen. De betere modellen schrijven tenslotte al gauw 250MB/stuk, wat omgerekend ruwweg 2.5Gbit is. Dus als je 4 van zulke disks tegelijk kunt laten schrijven, dan zit die 10Gbit vol.

[Reactie gewijzigd door ACM op 23 juli 2024 14:13]

Per desktop/laptop hoeft je natuurlijk helemaal niet de volle mep te halen met snelle NICs en SSDs. In een gemiddeld huishouden zijn flink wat apparaten aanwezig en bij elkaar kan dat toch aardig oplopen als het zware gebruikers zijn.

Desalniettemin zie ik persoonlijk niet dat meer dan 1 GE voor thuis gebruik momenteel echt nodig is. Mijn eigen 100/100 FTTH is prima, maar zou best richting 500 of 1000 Mbit/s mogen, maar meer dan dat? Ik zou niet weten waarvoor.
Dingen die je volgens mij moet doen om 10 Gbit/sec te behalen:
- Router
- Switch
- Desktop / Laptop NIC
- SSD's die 1300 MB/sec kunnen schrijven
Eigenlijk zijn alleen de eerste twee nodig om er gebruik van te maken, je kan immers meerdere devices hebben die richting de 1Gbit/sec gebruiken. Het issue is dat een netwerk aanleggen voor 10Gbit/sec gewoon significant duurder is dan een vergelijkbaar netwerk voor 1Gbit/sec.

Als ik bij Ubiquiti ga kijken ben je al ruim €1000 meer kwijt voor de router of 5x-10x meer. Een switch met een paar 10Gbit/sec aansluitingen is ook al vlot €350 meer, dan nog speciale kabels, etc. Alles op 10Gbit zal dan al vlot €5000+ gaan kosten (afhankelijk van wat en hoeveel je heb staan)...

Naast de toepasbaarheid, kost het dus bergen met geld en dat is vaak een beperkende factor voor velen. Nu zie ik zeer zeker het nut ervan wel, alleen in mijn huidige situatie is het zwaar overkill. Ik mis gewoon een paar miljoen euro... ;-)
En vergeet je bekabeling niet... Minimaal cat6 en dan heb je ook nog beperking in in lengte.

Cat7 is over de volle lengte 10gbit certified.

Daarnaast is de latency van ethernet hoger als van sfp. Dus wil je echt hard kan je beter een sfp van uit je switch naar je desktop/server of switch brengen.
Lijkt mij ook, Thuis een tijdje een 750 mbit verbinding gehad maar deze snelheid alleen maar gehaald door te downloaden op een SSD, mijn HDD kwam niet eens in de buurt van de snelheid (dit is bij downloaden van Steam games)

De xbox download service komt niet boven de 300 mbit uit, dus ook voor dat is het onzinnig.
Een hard schijf (moderne that is) moet toch echt makkelijk de 1 tot 2 Gbit/s halen aan sequentiële schrijf snelheden. Een gemiddelde grote harde schijf doet 250MB(yte)/s schrijven. En bijna alle SATA SSDs doen makkelijk 500MB/s. Dus die 750Mbit met z'n schamele 93.75 MB/s moet eigenlijk op zo'n beetje ieder proper device wel lukken.
Dus dan moet of de schijf zeer traag en oud zijn geweest of er is toch echt iets anders aan de hand.
Mijn aanname is dat steam naast de download ook de data uitpakt. De HDD kan inderdaad boven de 100 MB/s seqentieel schrijven
Fair enough. Bij steam lijkt het sterk af te hangen van welke game het is, sommige downloaden gewoon iets van 20 files van totaal 20 GB en dan gaat het vrij lekker als je ISP een steam cache heeft.
bekijk linus van linus tech tips zijn video maar toen hij zijn bedrijf ging omzetten naar 10 Gbit/s

daarbij kwam ook echt een hoop apparatuur bij kijken, en niet elk huis is klaar voor een 10gbit/s netwerk. omdat vele mensen nog cat5 hebben liggen en voor 10gbit heb je minimaal cat6 nodig
bekijk linus van linus tech tips zijn video maar toen hij zijn bedrijf ging omzetten naar 10 Gbit/s

daarbij kwam ook echt een hoop apparatuur bij kijken, en niet elk huis is klaar voor een 10gbit/s netwerk. omdat vele mensen nog cat5 hebben liggen en voor 10gbit heb je minimaal cat6 nodig
Daar noem je ook wel de koning van "daar gaat niet alles even goed" en "maar onze sponsor had een perfecte oplossing"

Craft Computing heeft het wat 'beter' uitgelegd ;)
https://www.youtube.com/watch?v=MDiiHN0MPdA
Of Crosstalk :
https://www.youtube.com/watch?v=740wIinb4-Q

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 23 juli 2024 14:13]

Het is dan ook meer dan je ongestoord vanaf de router overal 1gbps lijntjes kunt heenleiden zonder dat het elkaar qua snelheid ooit in de weg gaat zitten in mijn beleving.
Mag ook wel een flinke router toegepast worden dan. Sowieso ook een aardige infra in huis.
Voor nu meer een gimmick dan een echte feature
Mikrotik CRS305, rond de 150€
Met een tweetal Ubiquiti AP's ben je al een heel eind ( wifi tot zo'n 800Mb ) 85/100€
Netwerkkaarten 100/150€/stuk
bekabeling, 1.50/m

Tja het mag wat kosten .... ;)

Ik denk dat ik langzaamaan hier de kabels ga vervangen naar CAT7, daarna wat netwerkkaarten omzetten ( 4stuks )
dan de router, en dan eens denken of de externe verbinding OOK zo snel moet zijn ;)
Vergeet die CRS305 maar. Vergeet niet dat je maar 1 IP adres krijgt en dus zult moeten NATten. En no way dat die CRS305 dat kan; dat is namelijk een switch die weliswaar ook wel kan routeren (als je er RouterOS op boot), maar meer dan pak 'm beet een gigabit zit er dan niet in.

Het is de 'media converter' die je van Tweak als CPE krijgt bij 10G.

Reken op een €1000,= voor een CCR1036-8G-2S+ als je werkelijk die 10G op volle snelheid naar binnen wilt hebben.

[Reactie gewijzigd door mbovenka op 23 juli 2024 14:13]

Anoniem: 1248170 10 oktober 2019 14:09
Wat moet je anders met zo een lijn dan te misbruiken, totaal overbodig in mijn optiek.
Ik spreek me niet uit over Nederland, maar in België is dat puur media aandacht.
Neem nu Telenet. Hier kan je sinds kort een speedboost optie nemen voor 1gbit down, terwijl er een downloadlimiet is van 750GB...

Edit: Algemene trafiek limiet, niet enkel down.

[Reactie gewijzigd door GunterO op 23 juli 2024 14:13]

Die hadden toch net deze week aangekondigd dat ze dit gingen ophogen naar 3TB?
Hier doen ze zo moeilijk niet.
Dat had ik in de eerste 5 dagen van mijn gigabit al verbruikt aan tests en data verpompen.

ik denk dat ik 750 gig al alleen aan streamen verbruik en dan is het nog mijn overige verbruik van games browsen en downloaden. Ik denk dat ik ver over het dubbele zit.

en 2x in het jaar download ik alle zomer en winter series en dan zit ik al ruim aan een TB per dag.
ziggo of glas ik heb ze niet horen klagen.

Wat dat betreft worden belgen echt genaaid.
Voor snelle kopieën van je vms, om snel je data te kunnen back-uppen restoren (dan denk ik aan video/foto bewerkers). Voor weet ik veel wat welke redenen. Maar het is niet bedoeld om een (web)servertje te draaien die continue de lijn dichttrekt door hoge bezoekersaantallen oid.
Sporadisch hoog verbruik, geen continue hoog verbruik.
Ik weet niet hoe het met andere services zit, maar ik trek nu al niet het maximum van mijn 150mbit lijn bij mijn backups. 1Gb is dus al ruim overkill, laat staan 10Gb.
Vooral het zinnetje:
"De provider benadrukt dat het abonnement niet bedoeld is voor zakelijk gebruik."
vind ik op zijn zachtst gezegd, héél eigenaardig.

Net voor de mensen die het eventueel zouden kunnen gebruiken is het niet bedoeld. 8)7
Dit is dan ook een gevalletje "omdat het kan". Daarmee bedoel ik: 10 Gbit/s aan de consument aanbieden en dan tegen zo'n exorbitant bedrag dat zelfs de gemiddelde enthousiasteling er zijn twijfels bij krijgt.

Vergelijk het met de Tesla elektrische auto's waarvan de performance modellen binnen 3 seconden op de 100 km/u kunnen zitten. Nodig? Nee. Leuk? Ja, af en toe. Ook puur een gevalletje omdat het kan.

Niks mis mee natuurlijk, maar je moet wel heel erg graag tegen je vrienden of collega's willen vertellen dat je een 10 Gbit/s internetverbinding hebt om daar € 89 per maand voor te gaan betalen, met name omdat het meer dan het dubbele is van de 1 Gbit/s verbinding die voor 99% van de mensen al overkill is. Ik heb zelf 100 Mbit/s (wel glasvezel, dus up en down) en merk alleen dat mijn Xbox met het installeren van een nieuwe game deze voltrekt, anders eigenlijk nooit.
en dan tegen zo'n exorbitant bedrag dat zelfs de gemiddelde enthousiasteling er zijn twijfels bij krijgt.
Ik betaal nu 68,50 euro per maand voor 500M/500M... Ik vind 89 euro voor 10G/10G dus niet zo exorbitant...
Oftewel: 'Shut up and take my money!' :)
Helaas echter niet op mijn postcode... ;(
Dan ben je erg duur uit. Ik betaal € 47,50 per maand voor 100/100 en dat is (te) duur, maar heb ik zo gehouden dankzij de KPN Compleet voordelen i.c.m. mobiele abonnementen voor mijn gezin. Ik ga binnenkort over op Tweak, die bieden Gigabit up/down voor € 39/mnd en als je per jaar betaalt dan krijg je 2 maanden gratis, wat neerkomt op 390/12=32,50 per maand.

Dus ja, in dat licht vind ik € 89 extreem duur. Natuurlijk niet als je per Gbit gaat omrekenen, maar wel als je nagaat wie er überhaupt meer dan 1 Gbit/s nodig heeft. Als ik jou was zou ik dus even Tweak bekijken of dat op jouw postcode beschikbaar is, ook als je gewoon per maand betaalt zou je er dus € 30/mnd mee besparen én het dubbele krijgen van wat je nu hebt. In dat opzicht vind ik dat je duur uit bent, maar dat ben ik zelf ook, dus ik mag niks meer zeggen. ;)
Dan ben je erg duur uit
xs4all...
Als ik jou was zou ik dus even Tweak bekijken
Net gedaan, ik kan 100 Mbit krijgen... :|
Dus...

Maar ik wil graag 10G, 'omdat het kan'... :P
Tja, ik betaal nu al voor mijn Ziggo elke maar 85€ ( met wat pakketten en dergelijke )
Dan is die 15€ ook nog wel te overzien.

Of het het waard is .... mwoah
Ik ben van Zakelijk max met 600Mb teruggegaan, omdat het niet noodzakelijk is.
Wij gaan naar glas puur om de upload ... zou het 500/500 zijn, was dat ook al ok
uhh, 89 euro is verre van exorbitant hoor..
Capt de dienst die je gebruikt je niet gewoon op 100Mbit dan? Want +/- 17 a 18MB/sec nog niet halen is wel een beetje karig, je moet veel sneller kunnen back-uppen tenzij je vanaf een goedkope USB-stick leest misschien.
Geen idee wie of wat de snelheid capt.
Ik vermoed dat iDrive gewoon traag is. :P
Ik backup vanaf mijn SSD en HDD in een bekabelde desktop die via een speedtest zo'n 140Mbit haalt, dus dat is het probleem niet.
Uiteraard kan je zakelijk ook 10Gb krijgen maar dan niet met dit abbonement.
10Gb bij mensen thuis is omdat het kan zonder grote investeringen. Voor de consument is het eenvoudig, je internet is sneller dan al de rest. Je haalt dus altijd het maximale uit je toestellen zelfs in worst case scenario in een gezin van 6 waar games tegelijk op PC, Xbox en PS4 naar binnen gehaald word.
De enigste consument op dit moment binnen hun doelpubliek die erin slaagt om een 10Gb lijn vol te krijgen heeft met vrij grote zekerheid een account op deze site.

Het is overkill maar dan zit je als consument ook wel safe voor de komende 20 jaar. Als de apperatuur dan nog duurzaam uitgevoerd is (lees niet defect gaat na een paar jaar) valt er wel wat voor te zeggen.

Waar de provider schrik voor heeft is dat iemand massaal upload gaat doen met een 10Gb connectie naar het internet, hoofdzakelijk bedrijven slagen hier wel in. De provider moet daar immers voor betalen, de verzender betaald bij pakketjes, of ze nu bij PostNL verzonden worden of via het grote internet.
Uiteraard kan je zakelijk ook 10Gb krijgen maar dan niet met dit abbonement.
10Gb bij mensen thuis is omdat het kan zonder grote investeringen. Voor de consument is het eenvoudig, je internet is sneller dan al de rest. Je haalt dus altijd het maximale uit je toestellen zelfs in worst case scenario in een gezin van 6 waar games tegelijk op PC, Xbox en PS4 naar binnen gehaald word.
De enigste consument op dit moment binnen hun doelpubliek die erin slaagt om een 10Gb lijn vol te krijgen heeft met vrij grote zekerheid een account op deze site.

Het is overkill maar dan zit je als consument ook wel safe voor de komende 20 jaar. Als de apperatuur dan nog duurzaam uitgevoerd is (lees niet defect gaat na een paar jaar) valt er wel wat voor te zeggen.

Waar de provider schrik voor heeft is dat iemand massaal upload gaat doen met een 10Gb connectie naar het internet, hoofdzakelijk bedrijven slagen hier wel in. De provider moet daar immers voor betalen, de verzender betaald bij pakketjes, of ze nu bij PostNL verzonden worden of via het grote internet.
Het voordeel van de 10Gb verbinding, is dat het maar één provider is.
Ga je als bedrijf dit inzetten om interconnectie te maken ( wat wij nu doen op een 50/50 glasverbinding, en een 20/4 naar een bijkantoor ) blijt die data over de VPN in het 'eigen' netwerk van Tweak
Dat zal lang zoveel niet kosten, als via de grote AMS-IX richten de VS

( en dat kunnen ze evt. ondervangen door een 'datalimiet' voor alles wat het netwerk 'verlaat' )
hier heb je echt een goed punt

zit nu al 6+ jaar op 1gbit van tweak
er zijn echt weinig services/website waar ik de snelheid echt max haal
(ik heb het idee dat de backbone naar buiten hun netwerk niet ideaal te noemen is
dat scheelt per service/dienst nogal veel, maar geen verstand van eigenlijk)

de server waar je het spul vandaal haalt is bijna altijd bepalend

bij steam, microsoft, google, apple, prima, maar uploads naar hun cloud servers is al een stuk minder
echte snelheid monster is.... 2 aparte accounts bij 2 aparte binaries servers, met 2x20 instances, alleen gebruiken om te testen natuurlijk.

heb wel eens een download speedtest gedaan vanuit een "transip vps" download vanuit twente uni daar de snelheid keurig netjes 1gbits
daarna zelfde test vanaf huis, nog niet eens in de buurt, (kan de getallen niet meer herinneren)
nog vanaf uni twente, nog vanaf transip vps.

maar wel echt verleidelijk om te nemen.
ook al gebruik je dan 1x in de maand misschien net iets meer als 1gbit
alleen het idee, het ligt niet aan de verbinding van de provider naar mijn huis,
stuff of dreams nog geen 10 jaar geleden
Voor zakelijk is het denk ik nog wel interresant. Kan je in principe een redelijk aantal servers op draaien
Anoniem: 1248170 @hahaha222310 oktober 2019 14:17
dat mag niet
Correctie, dat willen ze niet.
Stel je eens voor dat je wordt afgesloten omdat je op je zakelijke hotmail bent ingelogd... of zelfs maar een notificatie 8)7

Nee dat gaat natuurlijk niet, er mag geen onderscheidt worden gemaakt tussen soorten dataverkeer.

Een datalimiet mag wel, maar als jij op vakantie/wereldreis 25TB per week genereerd met beelden die je aan je NAS toevoegd en te zien zijn op een blog, kan men niet zeggen dat 1 TB aan "zakelijk" verkeer niet mag. Ook natuurlijk voor een gamingblog etc.
Om nog maar te zwijgen over VPN.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 23 juli 2024 14:13]

Dat is niet wat er bedoeld wordt met zakelijk. Natuurlijk mag jij voor je werk Office 365, Azure, AWS en dergelijke benaderen, maar dat is niet wat de provider onder zakelijk gebruik schaart. "Voor je werk" betekent dat jij als individu (of je huishouden) gebruik maakt van zakelijke diensten die door jouw werkgever beschikbaar worden gesteld.

"Zakelijk gebruik" betekent dat jij als individu (of je huishouden) diensten aanbiedt aan anderen over jouw consumentenverbinding en daarmee continu veel traffic veroorzaakt op de lijn die jouw meterkast inloopt. Daar is het niet voor bedoeld.

Dus of je nu een file server host, een webserver thuis host (en dan niet simpelweg je eigen Wordpress pagina) of een of ander streaming platform vanuit huis aanbiedt omdat je een 10 Gbit/s verbinding hebt, dat zijn allemaal voorbeelden van wat niet mag. Wat wel allemaal mag is met je hele huishouden meerdere 4K stream tegelijk bekijken, Google Stadia straks in 4K HDR 60fps met 5.1 geluid gebruiken en ook nog eens daarnaast je zakelijke mail checken en bestanden met je collega's delen via OneDrive.
Dat begrijp ik ook. En dat is het probleem: formulering. Ik kan er geen Youtube concurrent gaan hosten, maar een webapp voor 5 taxichauffeurs gaat wel. Daarom is "niet zakelijk", niet correct. In het stukje erna staat het beter beschreven:
"Het maandelijkse verkeersvolume mag niet lange tijd exorbitant hoog zijn. Dat kan namelijk onredelijke transitkosten met zich meebrengen. Wij behouden ons dan het recht voor de verbinding te staken of terug te brengen naar 1000Mbit/s bij misbruik of overlast."
Dus ook bij privégebruik.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 23 juli 2024 14:13]

En niet alleen dat je de verbinding gebruikt voor het leveren van commerciele diensten, maar ook dat je mogelijk bij Tweak gaat klagen als de lijn geen 99,999% uptime heeft omdat je er ineens van afhankelijk bent voor je inkomsten.
Daar gaat het niet om, die verkapte werkloze zzpers kan ze niet boeien, het gaat om een adres waar een bedrijf staat registreerd. Dat is waar t ze om gaat.
Komen ze toch niet achter
Probleem is dat je zakelijk niet wil dat je bedrijf plat gaat omdat je dit soort dingen zakelijk gaat gebruiken. Ten eerste wordt het in de voorwaarde niet toegelaten en als Tweak echt wil sluiten ze je af. Ten tweede kun je waarschijnlijk geen SLA's afsluiten en de meeste bedrijven nemen bij een storing geen genoegen met "ergens volgende week". Als je het doet is het onnodig risico's lopen met iets cruciaals voor je bedrijf.
Een triple abbo kabel plus duo fiber , eentje met 750/750 en een ander met 10gb/10gb kun je alles mee doen als je er ook nog een block op adressen hebt en dan kom je niet in de buurt van de prijs van een niet overboekte fiber lijn.
.wat je dan niet hebt is support en garantie.. maar die drie losse abbos kunnen dat wel compenseren.

Je kunt er dan aardig op ZZP eren.
nou dat mag wel hoor
zit nu al 5+ op de 1gbit lijn van Tweak
draai daar meerdere websites, mailservers en gameservers op trek 2 losse IP's en dit weten ze uiteraard ook en geven zelf medewerking om op 1 van je IP's een reverse DNS op te zetten
en vanuit het vorige project mocht je zelfs 3 ip adressen trekken.
Ik kan nergens vinden dat dat niet mag, alleen dat je niet zakelijk gebruik mag maken van het onbeperkt bellen
ik verwacht dan dat constant 600mbit geen overlast zou moeten geven. Maar idd; wat moet je ermee? :)
Anoniem: 1248170 @Blasterxp10 oktober 2019 14:15
daarvoor is die 1gbit prima. Er is toch ook niemand die thuis 10gbit netwerk heeft.
Idd ik dacht ohh leuk dat is hierr beschikbaar.

Toen dacht ok hmm nieuwe router nieuwe pc duur grapje. ik ben zo als een rug aan hardware kwijt om dit te ondersteunen.

misschien over 5 jaar dus bij mijn volgende pc.

Bijkomstig voordeel is wel dat de backbones veel sneller worden en dus lagere pings mogelijk zijn.
Dat laatste valt wel mee. Als je sowieso nu al glasvezel hebt (ongeacht snelheid) dan zal je t.o.v. ADSL of kabel al een gigantische winst behaald hebben. Sinds ik op glasvezel ben overgestapt ben ik bij welke test dan ook zelfs draadloos niet meer boven de 10ms uitgekomen.
Helaas is de ping van t-mobile glas 1 van de slechtste. Ik zit hier op 9ms terwijl op het netwerk van tweak je op 2 a 3 zit.
Kortom bijna niks beter dan ziggo en de ping was na de prijs de grootste reden om over te stappen op glas en die valt dus helaas flink tegen.
Best vreemd want als ik ping naar de t-mobile DNS server dan kom ik op 2ms uit. Het probleem zit hem dus elders in het netwerk van t-mobile of bij het verlaten ervan.

Daarnaast lijkt er ook een trage build up te zijn bij downloads alsof je langzaamaan meer snelheid krijgt en het duurt lang voordat je op de max snelheid zit.
Of dit management aan de source kant s of iets bij t-mobile kan ik echter niet zeggen.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 23 juli 2024 14:13]

Dat is wel vreemd ja. Net wat je zegt: alsnog veel beter dan Ziggo (daar kwam ik ook vandaan) en zit nu op KPN 100 Mbit/s glasvezel al een aantal jaar. Bekabeld zit ik inderdaad ook op 2-3ms continu maar gebruik tegenwoordig geen vaste pc meer en daarmee zijn buiten wat bridges (Hue, Tado) alleen nog mijn Apple TV, Xbox en Synology NAS bekabeld aangesloten. Ik heb daarom wel een goed 802.11ac Wi-Fi netwerk dat theoretisch 1.3 Gbit/s aankan. Meestal schommel ik op 700-975 Mbps connectiesnelheid en daarmee zit ik gemiddeld op 5-8ms. Dik in orde dus.

Overigens denk ik er wel aan om puur qua prijs naar Tweak over te stappen, al heeft dat meer met KPN's nieuwe mobiele abonnementen te maken dan de glasvezel zelf. Ik betaal nu € 47,50 voor 100 Mbit/s en bij Tweak zou ik dus € 7,50 per maand besparen én 1 Gbit/s krijgen. Een eigen router gebruik ik toch al, dus dat is een kwestie van nieuwe instellingen maken en klaar vermoedelijk.
veel beter als ziggo? zit hier bij ziggo op 7a8ms, voor kabel gewoon prima en niet temerken met 2a3ms van glasvezel.
7-8ms is inderdaad prima. Dat was niet zo toen ik 5-6 jaar geleden bij Ziggo wegging, dus dat is positief. Desondanks heeft glasvezel dus sowieso een factor 2-3 lagere ping, is het niet duurder én levert het je een volwaardige uploadsnelheid op. Ziggo komt niet verder dan 40 Mbit/s en daarvoor moet je het duurste 500 Mbit/s abonnement afnemen. En het moet altijd i.c.m. TV, wat ik zelf niet gebruik.

Ieder z'n ding natuurlijk, maar mij zie je niet meer teruggaan naar Ziggo of welke kabelprovider dan ook.
Dan heb je echt geluk want in het gros van het land zit je met ziggo op 12 tot 16ms.
Heb dit al jaren een ping van 7a8ms, dus weet eigenlijk niet beter :)
Een aantal machines op kantoor hier, ondersteunen het wel, maar de andere kant van het land staat nog op een 20/6 lijntje :)

Thuis inderdaad ook geen apparatuur om het te verantwoorden, maar ik denk dat er genoeg 'nerdies' zijn, die het willen 'omdat het kan'

Over een paar jaar misschien .... als het wat meer gemeengoed wordt, wordt de apparatuur ook wel betaalbaarder denk ik

* FreshMaker moet sowieso nog op de glasaansluiting wachten, wel tweak, dat dan weer wel
Toekomst gericht zijn is natuurlijk niet handig.
8k video komt er al aan, en ze zijn al bezig met 16k.
Dat vreet een stuk meer bandbreedte en dat gaat ook voor Netflix gelden.
Nee joh, dat blijft nog jaren een nichemarkt. Verreweg de meeste mensen vinden HD of UltraHD al ruim voldoende en zijn niet bereid meer te gaan te betalen voor 8K of hoger. Een grotere resolutie heeft alleen zin bij grotere schermen. Zelf hoef ik geen groter scherm te nemen omdat je dan niet meer in 1 oogopslag het gehele beeld goed kunt interpreteren en je hoofd moet draaien.
Vanwaar dat telefoons al 4k schermen krijgen.
Zou het wel willen maar zo duur |:(
Jawel hoor. Alleen de WiFi levert maximaal 2.1Gbit en in de prakijk op de meeste plekken in huis niet meer dan zo'n 900Mbit tot 1Gbit. Maar goed, de bekabelde apparaten zijn belangrijker.
alleen de mensen die nu nieuwbouw gaan doen bereiden zich al vast mogelijk voor, maar iedereen met een ouder huis moet overall nieuwe kabels trekken, door elke bocht, en als je het achter een plint hebt zie het dan maar eens te vervangen
Onzinnige reacties altijd vind ik. Wat jij er mee moet? Weet ik niet. Ik zou het doen omdat het kan. Is hobby matig interessant om naar 10gb te migreren. Voor een paar honderd euro al mogelijk met microtik spul.

Vervolgens wacht je seconden waar je voorheen minuten wachtte op je updates en distro upgrades :)

Ik kan momenteel niet naar 1gb symmetrisch wat ik om die reden wel zou willen en verwelkom iedere stap die de concurrentie zet op dat gebied.
Nou, een loadbalancer erop zetten en al de bewoners in de straat internet aanbieden tegen een leuk bedrag en dan winst maken.
En de politie staat op jouw deur te kloppen nadat er vanaf jouw IP adres kinderporno/terrorisme/beledigende plaatjes van het staatshoofd worden gedeeld. Leg dat maar eens uit dat het iemand in de straat is :) .
Waarom? De toepasbaarheid van de bandbreedte tussen 1-10GBit/s is een verschrikkelijk nicheproduct. Ja, je kan het abonnement aanschaffen en je eigen infra naar 10Gbit/s optuigen. Maar heel internet gaat echt niet 10Gbit/s naar jou vrijschakelen aan bandbreedte om het maximale eruit te halen.
Ik vraag me ook af waar het "nodig" voor is. Ik leef maar op een 50mbit lijn glasvezel (gebruik glasvezel, zodat ik up ook snel ben wat handig is om buitendeurs te streamen vanaf mijn NAS), dus ik ben misschien wel heel weinig eisend, maar ik kan me wel voorstellen als dat je simultaan heel veel lijntjes hebt lopen vanuit verschillende punten thuis dat je het wel vol kan krijgen. Alleen vraag ik me af wat je dan doet om dat structureel nodig te hebben ...
Definitie van structureel verschilt natuurlijk. Voor sommige mensen kan 1x per maand de 10gbit gebruiken genoeg meerwaarde hebben om het duurdere abbo af te sluiten.

Als ik een online backup provider had die rustig mijn 10gbit aankon dan zou het voor mij ook regelmatig een meerwaarde hebben.
Anoniem: 42901 @Nas T10 oktober 2019 15:04
50 mbit is inderdaad weinig veeleisend tegenwoordig. Een gemiddelde 4G verbinding is zelfs sneller.

Als 1 iemand Netflix zit te kijken, en 1 iemand anders gaat bijvoorbeeld wat downloaden (een spelletje of een update van een game of besturingssysteem), dan ga je bij 50 mbit al mogelijk problemen krijgen met je Netflix stream.

Dat probleem hadden wij al af en toe met een gezin van 2 mensen. Tel daar Netflixende kinderen bij op en het probleem komt vaker voor. Of twee 4k streams, die nemen tezamen al snel 50 mbps in. Of meerdere devices gaan tegelijk een cloud backup starten, terwijl je TV zit te kijken.
Mensen die heel fanatiek zijn over homelabs hebben daar denk ik wel een andere mening over.
Dit. Ik zou graag een 1-10gbit lijntje hebben, 1Gbit uberhaupt zou al top zijn. Symmetrisch graag.
Inderdaad. Zelf heb ik een aantal vps-en waar ik de backup naar huis doe. Dit gaat snel.
Echter de upload voor een restore is wel een beperking.
Ik verwacht dat dat ook een vraag is die Tweak stelt. Is hier nood aan en hoeveel gaat men er gebruik van maken?
Ach, het kost ze niet veel als niemand het gebruikt, en voor reclame-doeleinden is het ideaal.
Waarom? De toepasbaarheid van de bandbreedte tussen 1-10MBit/s is een verschrikkelijk nicheproduct. Ja, je kan het abonnement aanschaffen en je eigen infra naar 10Mbit/s optuigen. Maar heel internet gaat echt niet 10Mbit/s naar jou vrijschakelen aan bandbreedte om het maximale eruit te halen.
De gemiddelde website/host wilt echt wel met 10mbit/s data aan je sturen.

Het aantal dat de 1gbit haalt is al klein, het aantal dat dan doorgaat naar de 10gbit is miniem.
@Joost heeft gewoon gelijk.

Het feit dat er nu maar weinig servers je Gigabit aanleveren, laat staan meer dan dat, is een drogreden om dan maar geen snelle verbinding te nemen.

De redenering van Joost is alleen maar hoe die in het begin van het millennium zou klinken, toen 99% van de internetgebruikers niet meer dan ongeveer 2 Mbit/s ter beschikking had.
De stap van 1Gb naar 10Gb is dan ook wel heel groot.
Voor nu misschien niet direct nodig, maar met de huidige techniek, moet het eenvoudig te regelen zijn om te schalen.
50€ voor de 1Gb als basis, en per verdubbeling 5€ extra ;)
Ik denk dat grimlock meer bedoelt dat heel veel aanbod op het internet niet eens geschikt is voor zulke hoge snelheden. Zelf heb ik 750Mbit thuis en merk toch wel vaak dat als ik iets download van een website dat ik bij lange na niet de maximale snelheid van mijn verbinding gebruik. Wel heb ik iets aan deze snelheid zodra ik een game binnenhaal via Steam/Origin/Uplay/etc., maar op veel websites waar ik gewoon een installatiebestand of iets dergelijks wil downloaden blijft het vaak op (voor mij) lage snelheid hangen.

Als ik een game download via mijn Xbox One X blijft het vaak rond de 300Mbit hangen en ook veel Usenet providers blijven hangen rond de 200-300Mbit max (zie Eweka bijvoorbeeld).
Je zal eerst het plafond moeten verhogen voordat er hogere kasten in kunnen.

Wie had in 1980 gedacht dat de IBM 2.5GB hard drive ooit vol zou komen. In 1990 was de gemiddelde internetsnelheid 1.2kbit/s.
De verbindingssnelheid van de server wordt dan de beperkende factor aangezien je niet voor iedere aparte client 10GBit/s gaat aanbieden lijkt me? In de toekomst zal dit misschien nog veranderen maar nu is het echt overkill.
Waarom? De toepasbaarheid van de bandbreedte tussen 1-10GBit/s is een verschrikkelijk nicheproduct. Ja, je kan het abonnement aanschaffen en je eigen infra naar 10Gbit/s optuigen. Maar heel internet gaat echt niet 10Gbit/s naar jou vrijschakelen aan bandbreedte om het maximale eruit te halen.
Om met meerdere apparaten gelijktijdig de optie te hebben vol gebruik van 1Gb/s connecties naar het internet te gebruiken.
Tsja, een gigabit lijntje voor 39 euro zou voor mij ook al zeer welkom zijn, maar om 1 of andere reden krijg ik die prijzen niet met mijn glasvezelverbinding.
Hier ook, terwijl ik in een stad woon.
Dat zegt niets. Het gaat erom welk lijntje je binnen hebt liggen en welke apparatuur daar aan hangt. Of dat lijntje nu op de Dam in Amsterdam ligt of tussen twee weilanden in Schubbekutteveen maakt weinig uit.
Ja hetzelfde probleem hier. Heb ze zelfs de vraag gesteld via de mail maar kreeg geen antwoord ;(
Ja, daar loop ik ook tegenaan. Voor mij geld dat ik vast zit aan het WBA gebied. Met T-Mobile zou de upgrade naar 200mbit of 750 mbit maar 2 of 4 euro kosten. Maar vanwege WBA is de 200mbit een upgrade van 9 euro en 500mbit max voor 14 euro extra.

Tweak wordt vaak als goedkoop neergezet, maar voor dit gebied is tweak genoodzaakt om de volle pond te vragen. En zijn ze voor mij 11 euro duurder voor enkel telefonie extra.

Ik mag niet klagen natuurlijk, ik heb glasvezel en dat kan niet iedereen zeggen. (T-Mobile 36 euro 100/100)
Gigabit is zo ver ik weet alleen beschikbaar waar ze hun eigen apparatuur in de wijkcentrales hebben liggen. Als dat niet zo is gaat het over het KPN netwerk, wat natuurlijk duur is. Het levergebied van gigabit is hier te bekijken: https://www.tweak.nl/glasvezel/ons-gigabit-levergebied.html
Het abonnement met 1Gbit/s kost nu 39 euro per maand.
Daar kunnen andere providers een voorbeeld aan nemen. (geen idee hoe goed tweak is)

nieuws: KPN vernieuwt abonnementen voor vast en mobiel internet, tv en bellen...
50 Mbit/s €42,50 tot 500 Mbit/s voor €55
Het kan ook een voorbeeld nemen aan zichzelf.

Hier, in een stad, bied Tweak max 100mbit aan voor 47 euro. Dus zo heilig zijn ze zelf ook nog niet.
Is dat ook glasvezel en alleen internet of inclusief andere diensten, zoals tv of bellen?

[Reactie gewijzigd door Rudie_V op 23 juli 2024 14:13]

Glasvezel, zonder tv en bellen enkel internet.
Welke stad? Tweak biedt gewoon gigabit verbinding voor die prijs in steden waar zij het beheer in eigen hand hebben. Als jij in een andere stad woont dan waar zij beheer doen zijn zij afhankelijk van bijvoorbeeld KPN voor hun prijzen.
Nijmegen.
Hier is enkel 100mbit bescikbaar bij Tweak, xs4all wil wel tot 500 mbit gaan.

Zelf vind ik 1gbit niet interessant, wel lagere maandelijkse kosten (en dat is Tweak in dit geval helaas niet).
Dat heeft helemaal niets met 'heilig' zijn te maken.

Dat je waar jij woont alleen Tweak kan krijgen voor 47 euro per maand aan 100 Mbit/s, heb je aan semi-monopolist KPN te danken en de rotheid van een markt waar KPN en Ziggo zo ongeveer de dienst uitmaken.

Waar jij woont heeft Tweak nog geen eigen apparatuur in de Area-PoP's geplaatst, en kunnen ze dus alleen internet aan jou aanbieden waarbij KPN de last-mile operator is.

Dat wordt "WBA" genoemd (Wholesale Broadband Access). En de tarieven die KPN daarvoor berekent (en die een concurrent van KPN dus ook weer moet doorberekenen) zijn schandalig hoog.

Van die 47 euro per maand ie jij aan Tweak zou moeten betalen gaat al gauw 40 euro (als het niet meer is) naar KPN toe .En dan moeten ze nog hun bedrijfsvoering en mensen e.d. bekostigen.

De ODF tarieven zijn door de ACM gereguleerd en daarmee kan Tweak, dus veel onderscheidender zijn, zelfs als ze zelf moeten investeren in apparatuur, backhaul capaciteit, etc.

[Reactie gewijzigd door eymey op 23 juli 2024 14:13]

Wij hebben thuis al een jaar lang gebruik mogen maken van Tweak en eigenlijk nooit downtime of een slechte ping ondervonden. Ik kan ze dus zeker aanraden.
Ik heb tweak nu 1,5 jaar ongeveer (ziggo de deur uit gegaan) en heb echt niets te klagen! Super snel internet en eigenlijk zijn het vooral de servers met een bandwidth cap per ip-adres (google photo's upload b.v.). Dagelijks gebruik went het snel maar het idee dat je de bandwidth hebt voor 4k streams, downloaden van grote bestanden, wifi bellen, en veel veel veel meer zonder dat je tegen een plafond aanloopt is altijd fijn. Toch merk ik wel dat b.v. bij mij netflix een stuk snappier aanvoelt dan bij mijn vriendin met 200mbit glas maar dat zal ook door de ping komen misschien of hoe de infra werkt van Tweak.

Gezien de verder lage prijs is het gewoon een fijn idee dat je zoveel overhead hebt.
Vind de clausule die ze erbij zetten dat zij op elk moment wanneer hun het "uitkomt" de kraan kunnen dicht draaien een beetje eng..... Juist voor dit soort producten zijn gericht op de prosumers. Zakelijke abbos zijn vaak moeilijk af te sluiten als prosumer omdat ze geen bedrijf zijn.
Het gaat nu om de testperiode, ik neem aan dat het zodra de uiteindelijke dienst publiek word niet meer zo zal zijn aangezien er dan en hoger bedrag per maand in rekening gebracht gaat worden.
Het gaat ze er gewoon om dat jij, wanneer de 'andere partij' dat aan kan (of wanneer je een huishouden hebt waarin meerdere apparaten tegelijk verbinding hebben met een server die meer dan 1 Gbit/s aan kan), tot 10 Gbit/s kan gaan.

Het is echter niet de bedoeling om 24/7 10 Gbit/s te gaan genereren, bijvoorbeeld omdat je er een webhostingdienst overheen gaat draaien waardoor je volcontinu dergelijke volumes aan verkeer genereert.

Ook kan je, omdat het nog steeds om een consumentenlijn gaat, geen enkele aanspraak maken op een 99,999% service level, om maar iets te noemen
Dichtdraaien is natuurlijk veel gezegd. Je wordt teruggebracht naar 1gbit wat nog altijd meer is dan wat de meeste mensen hebben.
Wat ik niet helemaal begrijp is als je het omrekent (In mijn geval ziggo alles in 1 met basis tv en 250/25 internet plus ziggo sport) en ik neem tweak basis plus Ziggo sport en ik betaal per jaar dan ben ik per maand binnen de 50 cent evenveel kwijt (moet ik wel jaarbedrag in 1 x betalen). Dan heb ik wel sneller internet maar verder is alles bijna hetzelfde. Bij Tweak wel iets meer kanalen in basispakket.

Het riekt allemaal dus wel naar de prijsafspraken. Maar wil wel graag over naar glas, voornamelijk voor de upload snelheid. Maar dan raak ik wel weer mijn voordeel kwijt op mijn Vodafone abo, die ik nu heb voor 15,-/maand inclusief 6gb (gebruik ik amper) en onbeperkt bellen. Dus makkelijk is de keuze voor overstappen ook weer niet.

[Reactie gewijzigd door MrMarcie op 23 juli 2024 14:13]

Volgens mij begrijp je het prima ;)
Er is te weinig concurrentie wat betreft providers die op de verschillende kabels mogen zitten.
Bovendien mogen bepaalde prijsafspraken 'deals' gewoon gemaakt worden.
Zo heb je bij Ziggo 'gratis' Ziggo sport en bij veel andere providers 'gratis' Fox sport...
Voor zolang het duurt natuurlijk, die wereld is met de komst van meer providers nogal in ontwikkeling.

Maar zolang Ziggo het alleenrecht heeft/neemt op de coax, valt daar niet veel te halen
reviews: ACM: VodafoneZiggo moet zijn kabelnetwerk openstellen
Gelukkig komt er steeds meer glas...
Hou er wel rekening mee dat Tweak een kleine speler is in het geheel
Daarom zijn de prijzen aantrekkelijk.
Zouden ze op het formaat als Ziggo/KPN komen, gaan de prijzen net zo goed omhoog ;)
Maar gaan ze dan hun hele infrastructuur ook vertienvoudigen :?
Lijkt me toch niet, uiteindelijk komt het neer op een leuk bericht en een extra overboeking op de werkelijke haalbare snelheden...

"Het maandelijkse verkeersvolume mag niet lange tijd exorbitant hoog zijn. Dat kan namelijk onredelijke transitkosten met zich meebrengen. Wij behouden ons dan het recht voor de verbinding te staken of terug te brengen naar 1000Mbit/s bij misbruik of overlast."

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 23 juli 2024 14:13]

Hun netwerk is al gereed voor 10 Gbit, dit bieden ze al in een ander gebied aan en gaat het nu uitbreiden naar andere gebieden waar ze eigen infrastructuur hebben.
Precies. En er is echt wel ruimte in hun netwerk om er een aantal 10 Gbit klanten bij te hebben.

Op mijn 1 Gbit lijn, waarvan er volgens mij best veel worden afgenomen in iedere plaats waar het aangeboden wordt, heb ik eigenlijk zelden last van traagheid.

Natuurlijk check ik niet elke dag en elk uur of ik de Gigabit nog wel haal, maar ik zie bij transfers en downloads bijna altijd wel snelheden van 300 Mbit/s of meer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.