Afbeeldingen tonen onaangekondigde Microsoft Surface-producten

Er zijn renders verschenen van wat aankomende Microsoft Surface-producten zouden zijn: de Surface Pro 7, Laptop 3 en een Surface-apparaat met ARM-processor. Er is geen render van een Surface-apparaat met twee schermen, waar al maanden geruchten over gaan.

Het is voor het eerst dat er zoveel details opduiken over de aankomende Surface-apparaten. Telecomjournalist Evan Blass, die twittert onder de naam @evleaks, heeft de renders online gezet. De renders tonen een Surface Pro 7. Die lijkt, voor het eerst in die lijn producten, een usb-c-poort te hebben. Die zit op de renders op de plek waar de Mini Displayport zit op de vorige Surface Pro-producten.

De ARM-variant van de Surface Pro heeft dunnere schermranden, maar verder is er niets over duidelijk uit de afbeeldingen. Microsoft bracht in 2012 en 2013 Surface-modellen uit met ARM-processor en Windows RT, maar daarna stopte het bedrijf daarmee. Er is nog nooit een Surface Pro met ARM-processor uitgekomen.

De Surface Laptop 3 komt volgens de renders in een 13"- en een 15"-variant. Aan de renders is niet veel te zien, maar gezien de afbeeldingen zit er geen alcantara meer op de behuizing. Of dat ook betekent dat gebruikers makkelijker de laptops zelf kunnen repareren of upgraden, is onbekend. De huidige Surface Laptop is vrijwel onmogelijk te repareren.

EvLeaks noemt wel een Surface-apparaat met twee schermen, maar vermeldt dat hij daar vooralsnog geen renders van heeft of publiceert. Evleaks heeft afgelopen zeven jaar vaak juiste renders van onaangekondigde producten online gezet. Microsoft houdt woensdag een evenement om nieuwe Surface-producten aan te kondigen. Het bedrijf heeft niet gereageerd op het online verschijnen van de renders.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

01-10-2019 • 07:31

67 Linkedin

Reacties (67)

Wijzig sortering
Eindelijk USB-c op de surface Pro? Dat zou mooi zijn, kunnen we eindelijke universele docks gaan gebruiken.
Hoop dat er ook weer windows 10 pro op zit. Windows 10 home op een surface pro 6 van 2000 euro slaat als een lul op een drumstel.

Edit: Blijkbaar vinden andere mensen windows 10 home wel de beste optie voor een professionele hybrid.

[Reactie gewijzigd door sygys op 1 oktober 2019 08:25]

Ik niet, ik ben het gewoon met je eens. Het zijn Apple prijzen, dus daar mogen ze echt wel iets bij stoppen wat ze geen cent extra kost (het is niet dat er ineens een stuk hardware bij moet of zo).

Voor mobile gebruik vind ik standaard bitlocker etc. een vereiste, alsmede dat ik veel gebruik maak van virtual machines en HyperV is echt wel bruikbaar genoeg daarvoor.
Dit is expres gedaan, Windows 10 home voor de thuisgebruiker, neem je een zakelijk model, krijg je Windows 10 Pro. Vind het wel beter..
Onlangs 1 besteld bij de mediamarkt, hier stond duidelijk bij: windows 10 PRO.
Uit de doos gehaald, opstarten, Windows 10 home.... fijn mediamarkt!
Via de USB 3.0 poort waren ook al universele docks te gebruiken (ik gebruik met mijn SP4 al jaren een Belkin dock https://tweakers.net/pric...king-stand/specificaties/). Maar USB-c is wel een vooruitgang, natuurlijk ook afhankelijk welke specificaties deze poort heeft (TB3?). Nog 1 dag wachten en ik weet of ik mijn verlanglijst voor Sinterklaas moet aanpassen...

[Reactie gewijzigd door marcelsius op 1 oktober 2019 08:40]

En vooral ook of je ook via de usb-c poort kan opladen, het concept is een kabel aansluiten voor je docking en lader.
Dat werkt iig wel op de Surface Go, die al een USBC port had, dus dat is goede hoop voor de Pro.
Precies wat ik wilde gaan typen! En hopelijk ook meer dan 1..

Het zal eens tijd worden.
Microsoft heeft een Surface naar C adapter. Die gebruik ik dagelijks, heb ik beeld en randapparatuur van en laad ik mijn Surface (Pro6) mee op. Toegegeven dat een extra adapter niet helemaal ideaal is, voor elk universeel dock en USB c scherm ben ik helemaal bruikbaar met m'n huidige setup.
Kan je nu ook al met de adapter (Tweaker1234 die zich verbaasd dat sommige dat niet wisten?)
Die adapter hebben we ook, echter zijn dat extra kosten en weer een dongel in je tas. Met een native usb-c aansluiting hebben we daar geen last van.
Bij die eerste foto dacht ik even dat ik naar een MacBook zat te kijken...
Dat had ik ook. Als Microsoft een mooie aluminium Surface laptop maakt i.p.v. dat stof wat ze nu gebruiken hebben ze naar mijn mening ook een goed product in handen dat concurreert met die Macbook.
Als je het over stof op het apparaat hebt dan heb je het over de surface tablets... de laptops oftewel de Surface Books hebben geen stof rond het toetsenbord. En de books zijn al leuke concurrenten voor in ieder geval de Macbook Air, ze hebben sowieso 1 groot pluspunt boven de macbooks en dat is dat ze een touchscreen hebben.
Gelukkig is een touchscreen niet het grote pluspunt, want bij mij valt een laptop af om die reden. Ik wil namelijk een mat scherm en dat is onmogelijk gebleken met een touchscreen. Daarnaast ben ik persoonlijk van mening dat een touchscreen op een laptop onzinnig is. Op een tablet en telefoon ja, maar niet op een laptop.
Mijn vriendin kan anders niet meer zonder het touchscreen op onze Surface Book 2. En we gebruiken bijna nooit het scherm los als tablet. Ik vind het wel degelijk een mooie toevoeging.
Voor velen is het absoluut wel een pluspunt... het is ook 1 van de meest gehoorde klachten over de Macbooks en het weigeren van Apple om versies met touchscreen uit te brengen.
De enigen die “klagen dat een MacBook geen touchscreen heeft” zijn volgens mij mensen die geen MacBook hebben. De touchpads op de MacBooks en het OS maken dat een touchscreen eigenlijk overbodig is. Er is geen enkele reden om op een MacBook een touchscreen te willen. Levert alleen maar vieze vingers op, op de prachtige schermen.
Dat slaat natuurlijk nergens op... als je geen Macbook hebt is er ook geen reden om te klagen, een non argument. Hier horen we bijvoorbeeld de medewerkers van de grafische afdeling er wel over, die willen namelijk ook de optie om met een pennetje dingen op het scherm te kunnen doen... om maar een voorbeeld te noemen. Dan kan het touchpad zo goed zijn als het is, het kan een pen niet vervangen.
De grafische afdeling wil een pennetje om te tekenen op het scherm van een laptop?! En hoe goed gaat dat, denk je?

Dat toont de beperktheid van een touchscreen op een laptop aan.
Tekenen kan je veel beter op een tablet die plat op tafel ligt. Daar zijn zelfs speciale tablets voor.
Ik denk dat het om incidenteel gebruik gaat. Dan is touch en/of een pen zeker fijn. De praktijk wijst dat uit.
Wel zolang het scherm ver genoeg van het toetsenbord af staat, om te voorkomen dat je per ongeluk het scherm raakt.

Voor langer gebruik is tekenen op een laptop inderdaad niet ideaal.
De surface tablets (de Surface Pro neem ik aan) hebben idd stof op het toetsenbord.
De surface laptops (geen Book!) hebben ook stof op het toetsenbord. Ik zit er nu op te typen.
De Surface Books hebben dat idd niet.

De surface laptops zijn een soort van surface pro, maar dan zonder afneembaar toetsenbord.
Nee, de laptops hebben alcantara, de tablets en books zijn van kunststof.

Surface Laptop != Surface Book
Ook weer niet helemaal goed. Surface devices zijn niet van kunststof maar van metaal. Magnesium als ik me niet vergis.
Surface laptop heeft nu ook een geheel metalen variant volgens de geruchten(en foto's)
Ik vond het er ook verdacht veel op lijken. Verzonken toetsenborden de layout van het toetsenbord zelf ook. Maar de 2e foto is toch wel duidelijk anders dan een Macbook.
De ARM-variant van de Surface Pro heeft dunnere schermranden, maar verder is er niets over duidelijk uit de afbeeldingen. Microsoft bracht eerder de Surface Go uit als product met ARM-processor, maar volgens eerdere geruchten gaat het nu om een product in de Surface Pro-lijn.
De Surface Go is absoluut geen ARM-apparaat. Het lijkt mij dan ook zeer sterk dat Microsoft nogmaals dit gaat proberen, dat hebben ze namelijk al gedaan met de geflopte Microsoft Surface RT (1 en 2).

De Surface Go beschikt over een Intel Pentium processor, die is gewoon x86 architectuur.
Ze gaan dit zeker nog wel een keer proberen maar dan niet met RT maar met de normale Windows.
Denk dat de kans groot is dat Microsoft morgen een Surface Pro met ARM (Qualcomm 8cx) introduceert met ingebouwde 4G modem, 20+ uur accuduur en performance vergelijkbaar met Intel Core i5.
Mwa zolang Windows x86 moet simuleren dan blijft er van die zogenaamde i5 prestaties gewoon niets over.

Ieder Windows arm gebaseerde laptop moet vrijwel alle software simuleren om te kunnen draaien.
Zoals @Thomzh al aangeeft lijkt het eerder een kwestie van tijd voordat Microsoft nieuwe hardware lanceert met een ARM-processor. Zie ook deze site. Morgenavond weten we meer!
Jammer dat er geen surface book 3 geleaked is. Hoopte dat ze vanavond hem gingen aankondigen, maar moeten dus blijkbaar nog even wachten...
Ik heb een SB1 en zit idd te wachten voor een SB3 alvorens ik update :) Van mij hoeft er niet veel veranderd te worden. USB-C had de SB2 al dus dat zit wel snor op de SB3 - doe mij maar een CPU refresh en een GPU refresh en that's about it really.

Vind het een fantastish apperaat voor de rest. Omdat ik vaak foto's edit (dodge/burn etc. technieken) heb ik veel baat dat ik direct op de SB kan werken met de pen zonder dat ik nog een losse wacom ernaast heb. Scheelt ook weer ruimte als je on the go werkt.
Let erop dat de SB1 had de pen wel erbij had, de SB2 niet meer, en denk dat ze het bij de 3 ook niet erbij doen.
Ik heb nog 2 pennen van de Surface pro 3 die ik voorheen had over :)
Dus als ik m`n SB1 weer doorverkoop (maar w.s. gewoon weggeef aan familie) dan zit ik alsnog goed.

Wat ook een apart verhaal was; de nibs van m`n surface pro 3 pen waren versleten, maar kon in de store geen nieuwe kopen (terwijl ze wel in assortiment hadden destijds) - MS support gebeld. " oh nee dat kunnen we ook niet los naar je opsturen vanwege #reasons .. maar we kunnen je wel een nieuwe pen opsturen " zo gezegd zo gedaan, en bij die nieuwe pen zat ook een setje extra nibs.
Hetzelfde hier, ik hoopte ook op de SB3. Verwacht deze stiekem nog steeds. Dan gaat mijn huidige SB waarschijnlijk ook naar familie. Het teaser geluidsfragment van de surface social media was een duidelijk detach klik te horen. En als dit het was dan was het veel hype om niets. Bij de aankondiging in 2015 dacht iedereen ook alleen een laptop te zien te krijgen, maar daar was in keer het aahh moment toen ze het filmpje een tweede keer lieten zien met detach. Dus hopelijk nog een verrassing voor ons morgen.
Morgen (2 oktober) staat de presentatie gepland ?
Hmm, jammer dat er nog geen Surface Go 2 tussen staat. Zou graag een Surface Go willen aanschaffen maar hoop eigenlijk dat Microsoft een opvolger introduceert morgen.
Vrij zeker dat de nieuwe Surface met ARM chip de plaatst inneemt van de Go 2.
De ARM Surface die hier verwacht word is een toestel in de Surface Pro lijn, gaat dus zeker niet de Surface Go vervangen, daar zou deze veel te duur voor zijn.
Ik heb op meerdere plekken gelezen dat het ARM model vermoedelijk niet onderdeel is van de Pro-lijn, maar de nieuwe 'Surface 7' zou worden. Mocht dat inderdaad zo zijn, dan lijkt het aannemelijk dat de prijs ook lager zal liggen dan die van de Surface Pro (alhoewel ik het wel bijzonder zou vinden als het goedkopere model qua uiterlijk een stuk moderner is dan het duurdere model).
Het hele "Surface 7"-verhaal is onzin. De schrijver van waar dit komt heeft ook al aangegeven dat hij die naam zelf verzonnen had als voorbeeld van het het *niet* moet, niet dat dat de naam van het toestel zou zijn. Daarbij haalt je Windows Central artikel zelf al aan dat het weldegelijk gaat om een toestel uit de Pro-lijn of op zijn minst een variant daarvan. Ongeacht, dit toestel gaat niet de Go vervangen.
Zit wat in, maar modern is niet altijd beter hè.
Stel je wil iets bredere poorten niet missen en je wil een fatsoenlijke plek voor de pen enzovoort.
Zo vloek ik regelmatig op mijn mobiel met geen/ronde randen.
Laten we het hopen. Morgen zullen we het weten. :)
Laten we dat hopen. De andere laptops met arm chips waren vrij prijzig. Een surface go met een 8cx voor 500 euro zou een killer deal zijn.
Ik denk dat je gelijk hebt m.b.t de ARM Surface de plaats inneemt van een Go 2. w.s. is die ARM CPU wat sneller dan die " Intel gold" - maar ik maak me dan alleen maar zorgen over de applicaties. Gaat windows x86 omzetten naar ARM op dit apperaat ? Wat is de snelheids verlies daarbij ? etc.
Nou helaas, zover ik heb kunnen lezen is er geen opvolger voor de Surface Go geïntroduceerd... Misschien toch maar overwegen om de Surface Go "1" aan te schaffen. :?
Een heel duidelijke en lang gevraagde toevoeging zijn de USB-C/thunderbolt poort of poorten.

Een toevoeging die veel t lang op zich heeft laten wachten. De Surface Go had dat vorig voorjaar al en de Surface 6 in het najaar schitterde wederom met het ontbreken van USB-C.

Dit maakt gebruik van Docking stations en USB-C monitoren mogelijk zonder Surface naar USB-C adapter (die een behoorlijke omvang heeft)
Ik kan dan weer helaas geen USB-C poort ontdekken op de surface laptop, heb momenteel de surface laptop 1 en vind het een fijn apparaat alleen mis wel erg een USB-C aansluiting...
Daarvoor is die adapter; daarmee heb/had je met je huidige Surface Laptop ook al een USB-C aansluiting.De nieuwe Surface Laptop (3) zit direct USB-C. En gelukkig nog altijd een magnetische Surface Connect port.

both a 13.5-inch and 15-inch variant of the Surface Laptop, both featuring USB-C in place of the Mini DisplayPort found on the Surface Laptop 1 and Surface Laptop 2.

[Reactie gewijzigd door Tweaker1234 op 1 oktober 2019 11:12]

Daarvoor is die adapter; daarmee heb/had je met je huidige Surface Laptop ook al een USB-C aansluiting.De nieuwe Surface Laptop (3) zit direct USB-C. En gelukkig nog altijd een magnetische Surface Connect port.
Heeft dat genoeg throughput om 2x een 4k scherm aan te sturen? Dat is zegmaar de hele issue die we nu hebben, de microsoft dock ondersteund dat niet en andere docks ook niet.
both a 13.5-inch and 15-inch variant of the Surface Laptop, both featuring USB-C in place of the Mini DisplayPort found on the Surface Laptop 1 and Surface Laptop 2.
Dat is awesome, zou dan eventueel een mooie opvolger kunnen worden.
De dock ondersteunt het officieel niet, maar het werkt wél ;)
We hebben het hier werkend op onze Surface Pro 5's.
Ik werk zelf met 2x 4K 60Hz, mijn collega gebruikt dan ook nog het scherm van zijn Surface Pro zelf om op 3 schermen tegelijk te werken.
Dit met de originele zwarte dock. Aldus de specs kan het niet, maar het kan dus wel. Je moet alleen even een specifieke volgorde van aansluiten toepassen, anders krijg je op 1 scherm 4K en op het andere scherm 1024x768, of 2x 4K op 30Hz.
We zijn een tijdje aan het proberen geweest maar uiteindelijk succes; 2x 4K 60Hz én gewoon je native resolutie op je Surface 60Hz.
Het lijkt erop dat je geluk moet hebben, ik heb alles geprobeerd wat er op internet te vinden valt maar ik krijg het niet werkend. Ben er weken mee bezig geweest, zelfs mijn laptop opnieuw geinstalleerd maar niks mocht baten. Ja ik lees succesverhalen op internet, maar ook net zo goed mensen die het niet lukt. Het zou fijn zijn als de opvolgers gewoon fatsoenlijke usb-c aansluitingen hebben zodat je fatsoenlijke docking stations van derde partijen kunt gebruiken.
Dan zal ik je uit de brand helpen; wij werken met 5 man op deze manier dus het is geen gelukje. Het heeft ons ook een dag of twee proberen gekost.

Benodigdheden:

1x Surface Pro
1x Surface Pro Dock
2x 4K scherm 60 Hz
2x Mini-DP naar DP kabel - één direct naar je 4K scherm, één in je dock (BELANGRIJK, dit maakt het verschil!)

De procedure moet wel precies gevolgd worden:
- Zet je Surface Pro neer, dichtgeklapt en uit
- Sluit je Mini-DP kabel die los ligt aan, aan de zijkant van je Surface Pro
- Start je Surface Pro op naar Windows, je hebt nu 1x 4K 60Hz met een Windows Logon scherm
- Sluit dán pas je docking kabel aan (absoluut niet eerder, anders krijg je 1024x768 op je 2e scherm)
- Log in, in Windows
- Je hebt nu 2x 4K 60Hz
- Open je Surface indien gewenst

Voila, 3x beeld op 60Hz.
De truc zit 'm in het juist aansluiten van de kabels én de volgorde; als je alles op je dock aansluit krijg je nooit 2x 4K 60Hz maar 2x 4K 30Hz. De dock heeft de bandbreedte niet (of de connector op de Surface).

Deze methode passen wij al 1,5 jaar toe en werkt elke dag goed. Ideaal? Nee, maarja. Het werkt :)
Warempel! Ik heb het gelijk geprobeerd en ja het werkt zowaar! Ik ben je echt ontzettend dankbaar. _/-\o_

Ik had het al wel geprobeerd 1 kabel via laptop, maar de volgorde is dus ook erg belangrijk inderdaad.
Het is nog steeds niet ideaal, maar het werkt en is een mooie oplossing tot de laptop 3 hopelijk.

Als ik je een +2 mocht geven dan had ik die gegeven, want in mijn ogen is dit zeer informeel informatief :)

Edit: oeps, enthousiasme :)

[Reactie gewijzigd door Xm0ur3r op 2 oktober 2019 12:18]

"Informeel" --> "informatief" ;)

Ik ben blij dat het voor jou/jullie nu ook werkt. Als we het sticky konden maken zouden we het doen, misschien meer mensen die er mee stoeien.
De Surface laptop zonder "stof" is voor mij persoonlijk interessant. vooral omdat ik mijn twijfels had over het schoonhouden van dit materiaal. Al maakt het de Surface Laptop wel minder uniek. en heeft deze toch wat weg van een Macbook nu. Hoop wel dat we hier niet weer maanden moeten wachten op deze updates.
Alcantara is fijner en mooier. Volgens de geruchten komen er Surface Laptop 3's met en zonder alcantara. Levering in NL vorig jaar was zeer snel na de introductie.
Staat er nu echt dat de surface Go van vorig jaar een arm CPU heeft? (is nml niet zo..., heb zelf een go nml....)
Op de afbeelding is wel niet te zien of de Surface Laptop een USB-C / Thunderbolt aansluiting heeft. Dit is momenteel een echt gemis op mijn Surface laptop. Een enkele gewone 3.0 aansluiting is voor veel situaties zeer limiterend. Hopelijk is deze aanwezig en ondersteund deze ook Power Delivery zodat de laptop via 1 kabel display out, een usb hub bevat en opgeladen kan worden.
Ik ben er klaar voor, hoop wel dat als ze aangekondigd zijn morgen het geen 6maanden duurt voordat ze beschikbaar zijn op de NL markt.. Want eigenlijk wil ik liever vandaag dan gisteren al mijn portomonee trekken voor de surface pro met dunnere bezels + usb-c .. stel er al maanden de aanschaf van een nieuwe 2-in-1 voor uit. Na de tegenvallende nieuwe XPS is nu al mijn hoop gevestigd op de Surface Pro :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee