Facebook gaat in Australië als test hoeveelheid Likes verbergen

Facebook gaat in Australië de hoeveelheid Likes die een bericht krijgt, verbergen voor de buitenwereld. In plaats daarvan kunnen alleen de gebruikers die het bericht hebben geplaatst dat zien. Facebook wil met deze test kijken wat de gevolgen voor de mentale gezondheid zijn.

De Australische beleidsdirecteur van Facebook Mia Garlick zegt tegen The Guardian dat uit onderzoek blijkt dat de hoeveelheid Likes voor 'sociale vergelijking' kan zorgen. Daardoor zou het platform meer aanvoelen als een wedstrijd in plaats van dat er wordt gericht op de kwaliteit van de interacties en de content, zegt Garlick. De directeur hoopt dat mensen zich comfortabeler zullen voelen om dingen te delen op het platform.

Met de proef, waarmee 'een groot deel' van de Australische Facebook-gebruikers te maken zal krijgen, wordt de hoeveelheid Likes verborgen. Gebruikers zien dan alleen de naam van één persoon die een Like heeft geplaatst, met de tekst and others erachter. Gebruikers kunnen nog wel de lijst met Likes zien, waardoor de hoeveelheid Likes uiteindelijk handmatig geteld kan worden. De precieze hoeveelheid reacties en videokijkers wordt eveneens verborgen. Deze informatie blijft nog wel beschikbaar voor degene die het bericht heeft geplaatst.

Hoe lang de test duurt en of deze ook naar andere landen wordt uitgebreid is nog onbekend. Facebook schrijft dat het op dit moment feedback aan het vergaren is en op basis daarvan een besluit zal nemen. Dat Facebook het aantal Likes zou willen verbergen, werd eerder deze maand ontdekt door Jane Wong.

Facebook is niet het eerste platform van het moederbedrijf dat een dergelijke stap ondergaat. Zo werd in april een dergelijk experiment gevonden in de code van Instagram. Inmiddels is dit experiment begonnen in Australië, Brazilië, Canada, Ierland, Italië, Japan en Nieuw-Zeeland. Twitter speelt met een vergelijkbaar idee en laat gebruikers als test bepaalde antwoorden op Tweets verbergen.

Facebook gaat als test hoeveelheid likes verbergen vanwege mentale gezondheid

Door Hayte Hugo

Redacteur

27-09-2019 • 10:34

42

Reacties (42)

42
41
19
1
0
17
Wijzig sortering
Dat is een goede zaak. De concurentie onder de mensen wordt steeds groter. Oh vriend(in) A had zoveel likes en ik maar zoveel. Dan kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Ook de onzekerheid speelt denk ik een grote rol. Hoe minder likes iemand krijgt, hoe onzekerder diegene wordt?

Hopelijk komt er een positief resultaat uit deze test en wordt het ook op andere platformen permanent, wereldwijd toegepast.
Op deze manier brengen ze het, en er valt zo wel wat voor te zeggen. Helaas denk ik dat de echte reden minder rooskleurig is. Facebook heeft veel kritiek gekregen op de manier hoe ze hun algoritme gebruiken en welke posts mensen te zien krijgen. Zonder de weergave van likes krijgen ze veel meer vrijheid om posts die zij vinden dat je moet zien naar boven te pushen, zonder dat direct duidelijk is dat de post weinig engagement heeft en daardoor waarschijnlijk minder relevant is.

Je kan nu dus alleen nog op comments afgaan, maar de ene post vraagt veel meer om een comment als de andere, dit is ook geen goede graadmeter (dan zouden alle 'tag al je vrienden en win...' goede posts zijn). Ik vind dat deze update het hele algoritme van Facebook weer een stukje minder transparant maakt, wat een gevaarlijke ontwikkeling is imo, met verkiezingen in het achterhoofd.
Hopelijk komt er een positief resultaat uit deze test en wordt het ook op andere platformen permanent, wereldwijd toegepast.
Mee eens. Laten we beginnen met die belachelijke karmapuntjes bij Tweakers, want dat komt eigenlijk op hetzelfde neer.

[Reactie gewijzigd door Mr777 op 22 juli 2024 18:59]

Hoezo? Ben je daar onzeker over dan?
Welnee. Ik zou niet eens weten waar ik mijn eigen karmapunten kan vinden of hoeveel er dat zijn, het interesseert me werkelijk geen zier. Het is zoals de spaarzegeltjes en bonuspuntjes in de supermarkt, daar doe ik ook niet aan mee.

Mensen die al die likes en dislikes van anderen belangrijk vinden, zijn volgens mij rijp voor eenzelfde systeem als die sociale score in China. That's not my way to go.
Waarom wil je het weg hebben dan? Precies zoals @PM_Petrol al zegt: zo kun je goed zien wie er actief is en je kunt je punten ook nog eens uitgeven in de Karma Store! :)
Jaja, en voor 500 punten kan ik een gratis handdoekenset krijgen in de Superstore hier op de hoek... het is allemaal niet aan mij besteed. Ik wil het systeem ook niet "weg hebben" – het zal vast wel leuk zijn voor wie het belangrijk vindt – maar het gevaar zit erin dat dit soort systemen op een gegeven moment verplicht worden gesteld, zoals nu al in China het geval is. Dat heb ik toch echt liever niet.
Ehh wut? Vergelijk je de karmapunten hier en likes op Facebook nou met het sociale credit scoresysteem van China? Zo ja, maak je alsjeblieft geen zorgen. Het is echt compleet onvergelijkbaar.
Ik ben het met @Mr777 eens dat dat wel degelijk vergelijkbaar is. Om een voorbeeld te noemen zal je werkgever mogelijk je online likes en profielen proberen te checken voor hij je aanneemt.

Om iets anders te noemen moet je tegenwoordig je Facebook gebruikersnaam opgeven om een visum voor de US aan te vragen (die van tweakers trouwens ook).
En op welke manier is dat vergelijkbaar met het volgende:

Niet door rood lopen, want minpunten.
Niet je oma bezoeken, want minpunten.
Roken waar het niet mag? Minpunten.

Op welke manier is dat vergelijkbaar met Facebook likes en Tweakers karmapunten?!?

En verder natuurlijk heel mooi dat je werkgever dat checkt. Als jij daarop foto's hebt met IS vlaggen, zou ik je ook niet aannemen.
Maar wat heb je als normaal functionerend persoon te vrezen?
En dan nog: Waarom maak je dan een Tweakers account of Facebook account aan, terwijl dat erbij hoort? Ga dan lekker op 4chan zitten ofzo, dan heb je helemaal niks.
Over het eerste deel van je bericht:

Niet door rood lopen: als je veel foto's daarvan op facebook hebt zou ik je niet aannemen als verkeersregelaar.
Niet je oma bezoeken: je bedoelt wel je oma bezoeken?
Roken waar het niet mag: dan zou ik je niet in de horeca of als leraar aannemen.

Niet dat ik het er mee eens ben dat werkgevers dat mogelijk doen.

Het tweede deel van je reactie is naar mijn mening onzin.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1258714 op 22 juli 2024 18:59]

Maar dat slaat toch nergens op wat je nou zegt?
We hebben het hier over een overheid die zijn onderdanen onder de duim houdt. En dat vergelijk je met Facebook foto's?
Ik hoop dat je deze redenen dan ook eerlijk aan de betreffende sollicitant aangeeft. Hou er alleen wel rekening mee dat je dat een flinke boete oplevert. Dit is namelijk discriminatie.
Anoniem: 1258714 @Paultje31811 oktober 2019 01:21
Fijn dat je dat begrijpt @Paultje3181. Dat is precies het punt van deze thread. Dat je sociale profiel zo belangrijk is voor je dat het je leven beheerst, en dat mensen om die reden zo veel mogelijk likes proberen te scoren.
Volgens mij ben je vergeten je medicijnen te nemen. Waar slaat dit überhaupt op na mijn berichten, waar reageer je eigenlijk op? Quote het anders eens? Jij hebt zelf ook best rare ( weirde? ) ouders, anders hadden ze je wel tegen jezelf in beschermring genomen door je internettoegang af te pakken. ;)
Je stelt toch dat je potentiele werkgever op tweakers kan kijken en dan als hij je met IS vlaggen ziet , dan hij je dan logischerwijs niet aanneemt? Ik probeer duidelijk te maken dat ongeveer niemand met zijn eigen naam op tweakers reageert zodat dat checken op vlaggen niet echt werkt. Tenzij je inderdaad door je ouders "dehardstyler" bent genoemd. Dan kan hij inderdaad wel zien wat voor vlees hij in de kuip heeft als hij je checkt op tweakers. Maar ik denk nog steeds niet dat je ouders je zo genoemd hebben.
Dank verder voor het dokters/medicijnen-advies. Creatief ook, had ik nog nooit ergens gezien. Keep up the good work.
Je hebt gereageerd op een reactie betreft Facebook foto's. Daar heeft het gros zijn echt naam in het profiel. Dat is toch echt wel wat anders dan een technologieforum, waar het helemaal niet over foto's gaat in het algemeen.

Verder kan ik mij niet voorstellen dat een potentiële werkgever mij niet zou aannemen, omdat ik jou vraag of je je medicijnen wel hebt genomen. En anders zou ik blij zijn dat ik van te voren niet wordt aangenomen om daar te werken, dat lijkt mij immers geen fijn bedrijf om te werken.

Hebben je ouders jou theobril genoemd dan?

We kunnen niet allemaal creatief zijn helaas, jij nog bedankt voor dat nieuwe creatieve woord "weirde".
Een zeer juiste conclusie: nee "Bril" is niet mijn achternaam. Mogelijk heb ik u schromelijk onderschat.
Edit: aanvulling: toch maar even gegoogled. Er bestaat gelukkig geen real Theo Bril, anders zou hij mogelijk worden aangekeken op allerlei nare dingen die ik heb uitgespookt en ga uitspoken.

[Reactie gewijzigd door theobril op 22 juli 2024 18:59]

En helaas kan ik de credits voor het woord "weirde" niet opeisen, nieuw is het niet, hoewel jij dat wel stelt:
https://www.volkskrant.nl...ingspsychologen~b526c448/
De karmapunten werken toch iets anders denk ik ;)
Hoe meer je bijdraagt aan de community hoe meer punten je krijgt. Dat is iets anders dan een geile foto van jezelf op FB/Instagram zetten en daar likes mee scoren en als je het goed doet, geld mee verdienen.
Precies. Sowieso staat op Tweakers niet achter je gebruikersnaam een score-teller.

OK, er is wel een publiek moderating systeem maar dat heeft zo zijn voordelen en er is wel een labeltje als je karma-koning van een bepaald onderwerp is, maar individuele berichten worden dus niet geloofwaardiger door het aantal likes.
Anoniem: 1258714 @Mr77727 september 2019 15:30
"Karmapunten" en andere soortgelijke punten zijn een goede zaak als het over iets meetbaars of objectiefs gaat. Maar mensen die hun sociale leven op die manier indelen zijn niet in contact met hun gevoelens. Sociale netwerken met dit soort ranking systemen dragen daar aan bij en het is goed dat ze dat inzien en een stapje terugnemen.

Dit ene stapje is alleen haast een druppel op een gloeinde plaat. Om nog maar te zwijgen over de vraag waarom facebook elke klik van jouw muis moet volgen op meer dan 30% van het internet "zodat jij met je vrienden in contact kunt blijven".

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1258714 op 22 juli 2024 18:59]

Dan maakt je toch een nieuwe post met het aantal likes erin?
Anoniem: 468653 @jpsch27 september 2019 10:41
Die is na 1 +1 niet meer accuraat. ;)
Het is Facebook, daar is wel meer niet de werkelijkheid.
En ja daar hebben we het weer een enorm grote bedrijf die de likes en dislikes weg haalt om mensen wijs te maken dat het wel leuk is wanneer het niet zo is, of mensen wijs te maken dat het niet leuk is wanneer het wel zo is, meer en meer propaganda woord het allemaal wat die grote bedrijven doen, want als Facebook dit doet gaat zeker weten ook straks YouTube (Google) en Twitter en Amazon dit doen.
Het is wachten op de 1ste tool die het automatisch doet.
De directeur hoopt dat mensen zich comfortabeler zullen voelen om dingen te delen op het platform.

Mooi he, alles is alleen maar gericht op meer data en informatie.
Geloof ook niet dat ze alleen het slechte voor hebben, maar ze zijn gebaat bij meer data dus is het belangrijk dat mensen zich gersuter voelen om meer data te delen.
Als het uiteindelijk blijkt dat mensen zich zo gerust voelen en daardoor minder gaan delen, want geen stress met likes geen competitie gevoel meer, lekker in reallife dingen delen ipv op facebook.
Dan draaien ze het wel weer terug want dat kan ook neit de bedoeling zijn geweest :P
Mensen gaan juist meer delen omdat ze niet meer weten hoe erg het gewaardeerd wordt.
Immers, hoe meer je deelt, hoe meer kans op een top-post.
Zouden ze op Instagram ook moeten doen. Zul je zien dat er een hoop fashionista's en influencers in de verdediging schieten. Zou de wereld toch een mooie plek zijn zonder waar het draait om likes.
Zolang een echte influencer aan zijn/haar opdrachtgevers kan bewijzen dat ze X views hebben gaan die daar geen last van hebben. Immers doen zij simpelweg aan reclame en de hoeveelheid likes doet er niet toe, het is de exposure die er toe doet. De overige 99% van influencers, die gaan roepen ja.

Maar Facebook krijgt klappen van de zweep, voor België zijn ze dit jaar al 8% aan actieve gebruikers verloren (actief = 1 keer in de maand ook maar ergens je facebook aangemeld al dan niet via een andere app voor login). Kan mij ook niet inbeelden dat het enkel België is, tevens kan je veronderstellen dat de interactie van actieve gebruikers aan het dalen is. Dat ze "zotte" dingen beginnen doen zoals likes verbergen verwonderd mij dan ook niet.

Instagram leeft op omdat mensen nu eenmaal verslaafd zijn aan likes maar Instagram is dan ook super fake, eigenaardig genoeg weten al die instagrammers dat.
De mentale gezondheid heeft het meeste betrekking op diegene die het bericht plaatst. De mensen die die aandacht willen/nodig hebben, blijven toch posten zolang de likes voor zichzelf zichtbaar zijn.

Op het moment dat ze het gevoel krijgen niet meer relevant te zijn, posten ze vanzelf minder en zullen bedrijven ook stoppen met die zgn influencer onzin te overladen met gratis producten.
Ik ben net een paar dagen terug uit Australië. De Instagram app toont daar al geen likes meer. Wel kan je zelf nog zien hoeveel likes jouw eigen plaatje heeft gekregen. Lijkt me een stap in de goede richting voor de mensen die gevoelig voor de likes van anderen zijn.
:) "Lijkt me een stap in de goede richting voor de mensen die gevoelig voor de likes van anderen zijn." mensen die gevoelig zijn voor de likes van zichzelf, die zijn pas eng.
Dag mensen het is Lasagnacat! Wat leuk dat jullie weer mijn comments lezen. Vergeet niet te liken en maak een bladwijzer van mijn profiel zodat jullie altijd op de hoogte zijn van mijn laatste posts. Nu verder naar het artikel.. ik vind het een leuk artikel. Vond jij het nu ook leuk vergeet dan niet te liken en abboneer voor meer. Bookmark jwz! Peace out.
Dit zal voor mijn generatie een verbetering zijn! Je ziet steeds vaker dat men alles doet om meer likes te krijgen.

/offtopic
Ik zelf heb sinds kort Facebook verwijderd aangezien ik er toch niks mee doet. Tegenwoordig heb je continue log-in knoppen van Facebook. Lekker makkelijk allemaal natuurlijk, maar je “privacy” wordt er ook niet beter op.
Klinkt als een goed experiment,

Het is te hopen dat dit ervoor zorgt dat mensen niet meer likes gaan jagen,
of zich minderwaardig voelen omdat ze geen 100 internet duimpjes hebben gekregen.

Facebook is natuurlijk een van de grootste sociale media platformen, de laatste tijd ook nogal veel kritiek op zich gekregen(En terecht, maar dat terzijde).

Ik denk zeker dat dit soort experimenten, maar zeker als het in de praktijk wordt uitgevoerd ervoor kunnen zorgen dat het 'grote' sociale media 'probleem'(Ligt aan wie je het vraagt) op lossen.

Ik verwacht niet dat Facebook hierdoor als heilige engel geprezen zal worden, Facebook heeft nog vele andere problemen op te lossen(Vooral privacy), maar dit is een stap in de goede richting.

Wat ze ook nog zouden kunnen toepassen is:
In plaats van 'likes', 'duimpjes' hoe je ze ook wil noemen.
Dat systeem compleet vervangen met de 'Emoji' reacties die ze toch al hebben, dit laat dan toch de reactie van mensen zien, maar haalt het 'like' systeem gewoon weg.

Zover ik aan de plaatjes kon zien doen ze dit ook, ik weet alleen niet in hoeverre.
Ik heb sterk mijn twijfels bij de zuiverheid van de beweegredenen van Facebook. Matti Haapoja heeft er een Youtube video over gemaakt: https://youtu.be/fry_04Ppa28?t=135 (essentie zit in ongeveer 60 seconden, maar zo'n video moet natuurlijk wel 7 min duren).

Eerste data zegt:
Engagement lijkt naar beneden te gaan bij je foto's (en waarom überhaupt een like optie als je het resultaat van die like niet kunt zien?) Waarom zou je dan nog posten als je die engagement niet hebt?

Zijn denkwijze:
Er is een ecosysteem van sponsoring ontstaan buiten de "macht" van Instagram. Infuencers/creators hebben direct contact met merken en posten eigenlijk hun eigen adds: daar verdient Instagram niets aan (niet direct). Ze verdienen alleen aan de ads die ze kunnen laten zien bij veel traffic. Als je als merk niet meer kunt zien hoe "populair" een infuencer is en wat het bereik is dan is de kans groot dat je voor andere meetbare (lees instagram direct) adds gaat.

[Reactie gewijzigd door Ma_rK op 22 juli 2024 18:59]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.